Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Japonia: Cutremur, tsunami şi un eveniment nuclear

Fara indoiala catastrofa naturala, urmata de una generata probabil din cauza unor erori umane sunt dintre cele mai mari inregistrate in istoria unei natiuni pe timp de pace. Am luat cunostinta de inceputul catastrofei, adica de cutremur, de la amicul Marius (Delaepicentru), cu care am conversatii periodice pe blogul Paleografiei si care ma ajuta sa inteleg unele subtilitati ale limbii si traditiilor japoneze.  Marius anunta  ieri laconic pe blogul lui:

“Cutremur în Kanto, Hokuriku, Tohoku. Epicentrul, probabil în largul prefecturii Miyagi. (nu am imagini) Emisiunea NHK de la studioul din Shibuya (Tokio) nu s-a întrerupt. Crainicul continuă să vorbească, deşi cu un uşor (cu)tremur în voce. În fundal se aud obiecte buşind prin studio.(Întotdeauna am apreciat dăruirea şi adesea eroismul cu care muncesc jurnaliştii de la NHK.) Se aşteaptă un tsunami de între 2 şi 6 metri*, ceea ce va reprezenta o catastrofă pentru coasta pacifică a prefecturilor Miyagi, Aomori, Fukushima, Ibaraki, Iwate, Chiba, precum şi în micul arhipelag Izu. Locuitorii sunt demult antrenaţi să părăsească litoralul, însă nu totdeauna au şi unde se refugia. Coasta e prevăzută din loc în loc cu scări de acces către locurile sigure, însă este mai greu pentru bolnavii ţintuiţi la pat şi pentru copii. Intensitatea în Miyagi a fost de 7-tare (din 10) pe scara efectelor la suprafaţă. (omologa scării Mercali) La 4-tare de pildă, cad calcanele, tencuiala şi ţigla.” (Aici)

De ieri dimineata blogul lui Marius a ramas singura sursa in limba romana in care am incredere. Media romaneasca preia stirile transmise de agentiile si institutiile de media internationale, traduse de multe ori deficitar si de cele mai multe ori  cu acente isterice si relatari senzationaliste. Adevarul este ca si CNN a transmis ieri extrem de prost. Singurii pe care i-am vizonat cu mai multa incredere au fost cei de la BBC.

Acum cateva fapte despre cutremur:

In perioada dintre inauarie 2009 si pana astazi au avut loc in Japonia mai mult de o mie de evenimente seismice, majoritatea cutremure pana la gradul 5 Richter, cateva sute intre 5 si 6 si cam douazeci intre 6 si 7. Iniţial, magnitudinea a fost estimată la 7,9 grade dar, ulterior, seismologii au reevaluat-o, ajungând până la una greu de imaginat, chiar şi pentru centura de foc a Pacificului – 8,9 pe scara Richter. În sistemul japonez de apreciere a dimensiunilor, cu valori cuprinse între 1 şi 7, cutremurul de ieri a avut  în faza maximă 6+ (paralele la 8.9 Richter). Dupa cutremurul initial au avut loc aproximativ 40 de replici, majoritatea intr 6 si 7,4 pe scara Richter. (Vezi imaginea T-1)

Concomitent cu anunturile relevante cutremurului, a fost lansata o avertizare-tsunami. Alerta de tsunami a fost lansată în mai multe limbi, populaţia fiind chemată să părăsească rapid zonele costiere. Aceasta, după ce în jurul orei locale 14:45, a fost resimţită prima mişcare seismică, în nordul arhipelagului nipon – cu epicentrul situat în larg, la 130 de kilometri est de ţărmurile prefecturii Miyagi (circa 400 km nord de Tokyo). Câteva minute mai târziu, imaginile filmate din elicoptere surprindeau primele valuri măturând totul în cale – marea înaintând până la circa cinci kilometri în interiorul insulelor.

Fenomenele de tsunami, de genul celui care a lovit vineri Japonia, sunt provocate de seisme submarine şi lovesc în special zonele cu o puternică mişcare tectonică, cum este cazul anumitor regiuni din Pacific şi Asia. (Vezi imaginea T-2; sursa fiind americana, datele sunt in mile – 1 mila = 1.609344 Km)

Unda fenomenului de tsunami, apărută din şocul seismic dintre partea superioară şi cea inferioară a masei oceanice, are adâncimea de sute de metri, iar energia ei se măreşte ori de câte ori atinge plafonul submarin. Viteza de propagare în mare a unui tsunami este de aproximativ 600 – 800 de kilometri pe oră. Masele uriaşe de apă dislocate coboară vertiginos în adâncime de-a lungul deformărilor solului marin, spre deosebire de valurile obişnuite, care nu afectează decât suprafaţa apei. La 26 decembrie 2004, ţărmurile a zece ţări din sud-estul Asiei au fost devastate de un tsunami, care a provocat moartea a 220.000 de persoane.

Acum doua ore si jumatate a avut loc o explozie la centrala nucleara Fukushima Daiichi, televiziunile locale transmitand imagini cu un nor de fum alb deasupra centralei, relateaza Reuter. Explozia de la la centrala nucleara Fukushima Daiichi a fost declarata de International Atomic Energy Agency (IAEA), eveniment nuclear.  Probabil 40 de angajati ai centralei au fost raniti, potrivit televiziunii publice NHK. Nivelul de radioactivitate in Japonia este de 28 de ori mai mare decat cel normal. Conform Red Alert de la STRATFOR, problema a fost in sistemul de racire bazat pe pompe diesel, care trebuiau sa pompeze apa de racire a reactorului dupa stingerea automata a reactorului (ieri, automat in timpul cutremurului). Incercarea de a raci reactorul cu ajutorul pomparii de aer rece a esuat.

Ultimul bilant provizoriu dat publicitatii sambata de catre politia nipona arata ca numarul mortilor si disparutilor depaseste 1.400. Potrivit Kyodo News e vorba de 433 de morti si 784 de disparuti. Mai mult de 215.000 de oameni au fost evacuati in adaposturi in nordul si estul Japoniei ca urmare a cutremurului si tsunamiului devastator care a lovit Japonia vineri, potrivit politiei nipone citata de AFP. In total, s-au inregistrat 124 de replici, cu magnitudini de peste 5 grade, potrivit USGS.

Daca vor fi stiri noi voi reveni cu updates.

Surse:
Blogul lui Marius Delaepicentru
Reuters
The Washington Post
Deutsche Welle
Politea-Net /STRATFOR

Written by Theophyle

12/03/2011 la 2:59 pm

74 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Marius Delaepicentru said, on 2011/03/12 at 21:50
  Am vorbit la telefon cu un maistru militar de aviaţie de la o unitate din apropiere. Îmi spunea că în ?sanriku-cho (nu am prins prima silabă), unul din orăşelele de pe coasta Pacifică, din cei circa două zeci de mii de locuitori, au reuşit să se refugieze din calea apelor doar vreo cinci mii şi ceva, ceea ce ar ridica deja bilanţul victimelor cu un ordin de mărime.

  luminita

  12/03/2011 at 3:08 pm

 2. First tsunami waves hit Hawaii islands, California coast after Japan quake

  Galeata cu pixeli

  12/03/2011 at 3:10 pm

 3. Am adus cu copy-paste ultima postare a lui Marius pentru ca informatiile despre cati oameni au „disparut” deja , MURIND, nu pot fi estimate precis.
  Dumnezeu sa ii ajute pe cei ramasi in viata!

  luminita

  12/03/2011 at 3:11 pm

 4. Marius Delaepicentru said, on 2011/03/12 at 22:13

  Premierul recomandă agenţilor mass-media să relateze în termeni cît mai corecţi. Roagă cetăţenii cu acces la telecomunicaţii să se abţină de la a pune în circulaţie leapşe, farse, chain-mail şi hoax-uri.

  ela

  12/03/2011 at 3:16 pm

 5. intr-o tara in care pm sta linistit pe scaun timp de 2 MINUTE pina se termina cutremurul,in care crainicul tv isi continua programul nu poti decit sa ai incredere ca autoritatile fac tot ce pot si fac bine ceea ce fac;
  asta da educatie!

  intamplator

  12/03/2011 at 3:19 pm

 6. un expert la BBC acum spune ca e pericol de meltdown la Fukushima.

  doruc

  12/03/2011 at 3:21 pm

  • Nu stiu ce explica expertul de la BBC – Topirea (meltdown) reactorului s-a produs deja acum 4 ore vezi mai sus si vezi Red Alert de la STRATFOR> deci deja evenimentul nuctear S-A produs! Din nefericire 🙂

   Theophyle

   12/03/2011 at 3:27 pm

   • Da, asa e, topirea s-a produs deja 🙂 Nu-i de ras, da e nasol

    Galeata cu pixeli

    12/03/2011 at 3:33 pm

   • Buna Theophyle 🙂
    E grav daca s-a topit miezul. 😦

    mircea

    12/03/2011 at 3:52 pm

 7. Iar au avut un cutremur de 6 gr.

  mar

  12/03/2011 at 3:51 pm

 8. Va atrag atentia ca o topire a nucleului nu e joaca . Se cheama „sindromul chinezesc” . Nucleul ajunge la mii de grade si practic „gaureste” tot ce are in cale . In teorie , strabate si suprafata terestra .
  La centrala nucleara americana Threee Mile Island, in 1979 , accidentul nuclear putea sa duca la acest dezastru. Unde incarcatura nucleara a reactorului , ramasa fara agent de racire suficient , ar fi ajuns la mii de grade temperatura si tehnic la strapungerea scoartei terestre cu iesirea in partea opusa a planetei . Adica in China . De aici si denumirea de sindrom chinezesc .
  Nu cred ca japonezii au ajuns in aceasta faza critica .

  Ștefan A.

  12/03/2011 at 3:52 pm

  • Buna Stefan 🙂
   A fost si filmul,Jane Fonda,M.Douglas Jack lemmon(oscar)

   mircea

   12/03/2011 at 3:55 pm

  • nimeni nu stie exact ce se intampla acola, nici macar japonezii.

   Theophyle

   12/03/2011 at 3:55 pm

  • 🙂
   La 3 miles island se pare ca a fost o eroare umana determinata de blocarea unui indicator de temperatura analog(un mic bobarnac romanesc sau o palma scotziana din partea operatorului ar fi rezolvat problema)

   mircea

   12/03/2011 at 4:15 pm

 9. Japonia traieste un cosmar.

  Nici noi, restul lumii, nu raminem indiferenti.

  skorpion

  12/03/2011 at 3:52 pm

 10. Webdesigner middle-level realizez site- uri web simple, complexe, flash, html, magazine online, logo-uri, banner-uri, pliante, afise, fluturasi, reviste,etc. Toate site- urile beneficiaza de optimizare SEO si reclama pe Google (fara taxe suplimentare). Site-urile se realizeaza in maxim 2 saptamani indiferent de complexitate. Lucrez si cu firme. Lucrez si cu cei care nu sunt din Brasov prin mail si telefon.
  Daca aveti nevoie de ajutor ma puteti contacta la adresa de e-mail: site_brasov@yahoo.com

  P.S.: Acest mesaj nu este SPAM. Mesajul este pentru administratorul blogului, nu are scop publicitar.

  Vlad

  12/03/2011 at 3:53 pm

 11. off topic/cu sau fara cutremur lumea,cea care scapa,merge inainte
  un dus rece pentru cei care cinta prohodul euro+cititi atent, evorba de guvern economic al zonei euro;cine nu e in euro si vrea sa fie parte e bine venit,daca nu vrea la fel
  ca au inceput si romania euroscepticii;nu ne-a obligat nimeni sa solicitam aderarea;nu ne obliga nimeni sa acceptam regulile

  http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=SPEECH/11/170&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en

  intamplator

  12/03/2011 at 3:53 pm

 12. un link cu cutremurele in timp real. Este socant, ae misaca scoarta aproape in permanenta.
  http://www.emsc-csem.org/Earthquake/index.php

  mar

  12/03/2011 at 3:56 pm

  • Incredibil: intr-o ora si 10 minute au fost 4 cutremure langa Honshu, Japonia, de magnitudine 5,6, 2 de 5,8 si unul de 6.

   Andrei

   12/03/2011 at 4:24 pm

  • In ultima ora si jumatate au fost 5 cutremure langa coastele japoneze, aproape de Honshu si Hokkaido.

   Andrei

   12/03/2011 at 4:28 pm

   • asa este ai senzatia privind rapoartele, ca stau pe arcuri care vibreaza aproape permanent.
    Nu stiu cum pot rezista psihic!

    mar

    12/03/2011 at 4:33 pm

  • Am pus linkul si la Marius pe blog pentru informare. Multumesc.

   Andrei

   12/03/2011 at 4:54 pm

 13. Unii se chinue , lupta cu fortele naturii si noi ne impiedicam de un turnator ajuns bogat si cu greutate”.
  http://www.romanialibera.ro/actualitate/justitie/monica-macovei-mersul-lui-dan-voiculescu-la-cedo-e-o-pacaleala-219268.html

  Ștefan A.

  12/03/2011 at 4:08 pm

  • Fiecare natie cu orizontul ei 😦

   ela

   12/03/2011 at 4:18 pm

   • ela 😆
    Noi nu prea avem orizont cu turnatori si puscariasi care decid soarta unei natiuni . 🙂

    Ștefan A.

    12/03/2011 at 4:24 pm

    • Sti,se spunea ca atunci cand esti tanar te pregatesti sa ai un orizont larg;cu timpul,ajungi sa ai un punct de vedere. 🙂
     Vorbind serios, la asa clasa politica: un vicepresedinte al senatului turnator cu coronita ridicat in slavi in fata natiunii de un chiulau ajuns seful unui parid parlamentar,ce drac’ de orizont sa ai?
     E mai intunecat ca pamantul ala maturat de tsunami!

     ela

     12/03/2011 at 4:30 pm

  • Spune-i Felix(si Mircea 😆 ) si …
   Inca un articol bun despre Cedo-Felix.(Porumbacu a stat asa de mult la coafor sub dracovenia aia de aparatura care-i face coc,ca i s-au prajit neuronii)

   http://www.adevarul.ro/opinii/comentarii/liviu_avram-editorial/Ce_sa_caute_Felix_la_CEDOO_7_441625837.html

   mircea

   12/03/2011 at 4:27 pm

 14. Cei priceputi in a traduce ar trebui sa fie foarte atenti.
  – explozie la o centrala nucleara in Japonia
  si
  – explozie nucleara in Japonia,
  nu au aceleasi efecte. Nu e acelasi lucru.
  Nu, nu dau lectii, dar emotivitatea unora nu e semn de mila, ci de panica programata.
  Pentru o explozie nucleara, 20 de km perimetru sint un nimic in fata unor valuri de tsunami.

  victor L

  12/03/2011 at 4:32 pm

  • Victor
   Trebuie sa ramanem in parametrii pe care ii foloseste IAEA –

   Explozia de la la centrala nucleara Fukushima Daiichi a fost declarata de IAEA (International Atomic Energy Agency ), eveniment nuclear

   Theophyle

   12/03/2011 at 4:36 pm

  • Salut,
   Exista o aplicatie care simuleaza efectele exploziei nucleare (de la 15 kilotone la 140kt) si a impactului unui asteroid: http://www.carloslabs.com/projects/200712B/GroundZero.html

   Andrei

   12/03/2011 at 4:39 pm

   • Aplicatia este pentru efectele termice, nu pentru radiatii.

    Andrei

    12/03/2011 at 4:44 pm

 15. BBCNews:#
  1427: More than 300,000 people have now been evacuated from homes in northern Japan and that number will rise as the government increases the exclusion zone around the Fukushima nuclear power plant, Kyodo reports

  ela

  12/03/2011 at 4:39 pm

 16. –––––––––––––-
  Breaking News Alert: Roughly 9,500 people remain missing in Minamisanriku in Japan
  March 12, 2011 9:45:08 AM
  –––––––––––––-

  Roughly 9,500 in Minamisanriku – a town of 17,000 in Miyagi Prefecture in Japan – remain missing or unaccounted for, according to the Kyodo news
  agency, citing local government officials. On Friday, Japan faced twinned disasters – an 8.9-magnitude earthquake and a resulting tsunami.

  http://link.email.washingtonpost.com/r/8VXTM7/HD9H00/FI9G26/YY68HC/BU93T/B7/h

  Theophyle

  12/03/2011 at 4:48 pm

 17. Deci eu cred ca deocamdata e haos la centrala aia nucleara, nu prea sunt multi care stiu ce si cum, si daca stiu, sunt prea ocupati ca sa aiba timp si de flecarit cu presa. 🙂

  Galeata cu pixeli

  12/03/2011 at 4:53 pm

  • Cu 8 replici seismice in ultimele ore, cu radiatia in corp, cu responsabilitatea specifica japonezului, cu grija celor de acasa, cu evacuari, cu teama mortii in suflet … ce sa faca bietii oameni?

   Andrei

   12/03/2011 at 4:56 pm

   • 8 replici peste 5 gr. ca in rest se pare ca pamantul se misca aproape continuu.Dupa felul cum explica pe NHK nici ei nu prea stiu ce se intampla, este un tip reprezentant GOVT care vine cu buletine periodice si explica ca reactorul este ok!

    mar

    12/03/2011 at 5:01 pm

   • Un lucru e sigur cu ei, n-o sa-si planga de mila si n-o sa tina talkshow-uri de dimineata pana seara cu „specialistii” lor in prime time.

    Galeata cu pixeli

    12/03/2011 at 5:03 pm

 18. Theophyle,
  am inteles ce spui.
  Eu ma incapatinez sa fac o deosebire intre „eveniment nuclear” „si explozie nucleara”. Dar nu insist.
  ( Fac aceiasi deosebire intre coruptia clasei politice si coruptia unor politicieni.)

  victor L

  12/03/2011 at 5:05 pm

  • Victor 🙂
   explozia nu a fost nucleara.In comunicat a fost clar – O explozie INTR-UN dispozitiv nuclear nu este sinonima cu o explozie nucleara.

   Theophyle

   12/03/2011 at 5:12 pm

 19. Salut all,
  Din cate am inteles evenimetul nuclear este catalogat ca al 3-lea ca seriozitate in istorie omenirii, pana in acest moment … putand se evolueze in spre mai rau.
  Din cele 5 reactoare care nu au putut fi oprite imediat dupa cutremur cel cu probleme este Nr. 1 Fukushima Daiichi.
  Radiatiile sunt in scadere si nu exista un pericol iminent. Totusi racirea va mai dura inca doua zile.

  Daca era un pericol iminent erau evacuati mai multi, IMHO. Sa speram ca racirea decurge bine.

  CFG

  12/03/2011 at 5:50 pm

 20. DMZ

  12/03/2011 at 6:18 pm

 21. Buna seara, buna seara.
  Inteleg ca totusi situatia de la centrala nucleara ar fi fost adusa in parametrii de operare aproximativ normali.

  clemycali

  12/03/2011 at 6:31 pm

  • Salut,
   Conform comunicatului IAEA. Daca racirea se va produce conform planului, atunci va fi OK. Deocamdata exista fluctuatii termice si de radiatii. Lucrurile trebuie stabilizate in maximum 48 de ore. Alternativa ar fi dezafectarea si turnarea cupolei de peton.

   Theophyle

   12/03/2011 at 6:34 pm

 22. Theophyle, abia acum am citit răspunsurile voastre.
  Lui @mircea i-am răspuns chiar la postul anterior, mulţumindu-i pentru ajutor.
  M-a ajutat, de asemenea, şi sinteza de aici, ca să pot delimita mai bine perimetrul catastrofei . Din nefericire, locul e tocmai pe coasta Pacificului, la aproximativ 200 de km de Tokyo, Saitama şi, ceva mai mult, de Yokohama.
  Mulţumesc pentru lămuriri şi reperele geografice. M-au ajutat să înţeleg mai bine fenomenul şi situaţia în care se află oamenii de acolo. Deloc încurajatoare.

  Maria

  12/03/2011 at 6:35 pm

  • Buna maria,pe Marius de la epicentru l-ai intrebat? S-ar putea sa-ti spune el mai multe.

   ela

   12/03/2011 at 6:39 pm

   • Bună, Ela! Am citit ce a scris Marius, dar n-am cutezat să-l întreb mai mult decât e pe blog, pentru că am înţeles, din comentarii, că e asediat din toate direcţiile. În schimb ţin legătura cu prietenii mei de acolo. Ei sunt bine, deocamdată…

    Maria

    12/03/2011 at 6:49 pm

   • Maria, ela,
    Lucrurile stau foarte prost. Am reusit sa iau legatura cu un coleg de la Universitatea din Tokyo (prin Skype) si astazi oamenii incep sa realizeze magnitudinea catastrofei. Apar deja probleme cu apa potbila si cu polutia in anumite zone. Cateva probleme majore asa cum le relateaza colegul din Tokyo:

    1. Transportul in comun este departe de a reveni la normal.
    2. Majoritatea aeroporturilor din zonele afectate sunt nepracticabile, la fel si soselele.
    3. Oamenii au inceput sa acumuleze cantitati mai mari de alimente si farmaceutice, avand in vedere ca nu se stie cand vor fi noi aprovizionari.
    4. exista o problema cu refugiati; cutremurele after-shock sunt extrem de neplacute si ingreuneaza revenirea la normal.

    Theophyle

    12/03/2011 at 6:51 pm

    • Primele două probleme majore le-am aflat din primele clipe, imediat după cutremurul iniţial. Transportul în comun e blocat în multe zone, ceea ce a împiedicat revenirea oamenilor spre case în cursul zilei şi a nopţii trecute. Înţeleg că nici acum nu s-a remediat problema.
     Am văzut aeroporturi distruse de ape, parcă în provincia Sendai.
     Despre ultimele două neajunsuri aflu abia acum. Cred că e vorba totuşi de zona din nordul Japoniei, unde distrugerile sunt cumplite.

     Maria

     12/03/2011 at 6:59 pm

    • La poluare si problemele cu apa potabila si chiar menajera,m-am gandit.
     Vazand indemnul autoritatilor ca oamenii sa nu paraseasca incintele,era clar ca multe alimente si apa vor dispare de pe raft.
     Tare mi-e teama ca se va instala panica inainte ca organizatiile internationale sa poata interveni.

     ela

     12/03/2011 at 7:27 pm

     • panica????!!!!!
      nu au asa cuvint in vocabular

      nu ca imi place sistemul dar gindioti-va cum reactioneaza ei si cum s-a reactionat la Katrina???

      intamplator

      12/03/2011 at 7:57 pm

      • Buna seara,
       Sunt de acord cu tine , mai ales ca am vazut o imagine pe NHK in care practic totul era acoperit de apa (care aducea case masini, barci, practic matura totul) pana apropae de locul unde se aflau adapostiti, erau inclusiv copii si nimic – disciplina. O singura doamna in genunchi ca o stanca!Impresionant.
       Nu, nu se vor panica!
       Dar vor avea probleme cu mari cu poluarea, si nu neaparat radioactiva.

       mar

       12/03/2011 at 8:05 pm

     • ela
      Vorbim de japonezi . Sint organizati super eficient .
      Nu cred ca vor ajunge la panica . Chiar daca sint probleme groase cu transportul marfurilor .

      Ștefan A.

      12/03/2011 at 7:59 pm

      • sa dea Dumnezeu sa fie asa! Am inteles de la BBc ca peste 50 de tari trimit ajutoare .

       ela

       12/03/2011 at 8:14 pm

      • Eu cred ca eficienta si organizarea vin doar dintr-un singur punct: educatie. O educatie slefuita in multe secole.

       andrzej

       12/03/2011 at 8:27 pm

 23. Explicatii pe protv

  cedric

  12/03/2011 at 7:14 pm

 24. Scuze, buna seara. Explicatii date de un expert in siguranta nucleara.Sa speram ca ne lamureste

  cedric

  12/03/2011 at 7:15 pm

 25. Ptr. tot se abordeaza problema dezastrelor nucleare si naturale, probabil ca va aduceti aminte ca in urma cu ceva timp pe lista spitalelor ce urmeaza sa fie inchise figura si cel de la Cernavoda, unde se afla singura sectie echipata sa asigure asistenta in caz de accident. nuclear. Bine ca au revenit asupra deciziei, dar dupa ce a protestat personalul.
  Cineva astazi a incercat sa ne linisteasca in cea ce priveste Cernavoda, dar …
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-8384342-cercetator-bogdan-mitrica-peretele-reactorului-cernavoda-rezista-impact-boeing-747.htm

  mar

  12/03/2011 at 8:16 pm

  • Erata – urmau

   mar

   12/03/2011 at 8:16 pm

 26. @ Stefan: temerea era a mea,nu a altcuiva.
  Stiu ca oamenii sunt instruiti,insa oricata scoala si instructie faci,ceea ce se deruleaza pe ecrane nu e teorie.
  Pozele cu rafturi goale si mijloacele de transport care nu permit aprovizionarea,lipsa caldurii si a curentului numai optimism nu induc,chiar daca ai nervii de fier.
  Curajul si demnitatea oamenilor de acolo intr-adevar este de admirat.

  ela

  12/03/2011 at 8:21 pm

  • Educatie Ela, educatie….

   andrzej

   12/03/2011 at 8:28 pm

  • @ela
   japonezii nu terminau nici azi al 2 lea razboi mondial daca imparatul nu le cerea asta;
   e alta lume,alta mentalitate,alt psihic;
   nu ginditi in parametrii nostri,e complet diferit

   intamplator

   12/03/2011 at 8:29 pm

  • ela
   Sint educati de mici la disciplina si self control.
   Sint obisnuiti cu cutremurele si chiar daca asta de acum si valurile au creat mari probleme , disciplina si tenacitatea lor va da din nou o lectie umanitatii .
   Ajutoarele internationale sint binevenite dar de vazut de ce au efectiv nevoie . Sint convins ca in nici un caz aici nu se va ajunge ca in Haiti unde ajutoarele au facut frumoasa figura in tv dar au fost total haotice pe fondul unei guvernari corupte si incapabile sa organizeze ceva .
   Japan e Japan .

   Ștefan A.

   12/03/2011 at 8:29 pm

   • Stefan,
    Vor avea mult de tras, cu repercursiuni asupra economiei globale. Numai curatarea coastei de resturile relocate de apa si refacerea infrastructurii distruse va necesita ani!

    mar

    12/03/2011 at 8:35 pm

    • Japonezii vor face ce trebuie . Asta e sigur . Si toata clasa politica va fi de acord . Inclus sindicatele . In o lume globalizata , o pierdere de 2 – 4 % PIB japonez nu este o problema .
     Problema grava e ca tara asta are cea mai mare datorie din lume (in procente PIB ) . Si nu stiu zau cum vor gasii banii pentru toate cele . ( curatat , reparat , reconstruit, etc )

     Ștefan A.

     12/03/2011 at 8:40 pm

 27. + respectul ierarhiei si respectul cuvenit autoritatilor, lucruri care la noi sint pe cale de disparitie (motivat dar si nemotivat)

  skorpion

  12/03/2011 at 8:34 pm

  • Scorpi, de acord cu tine in cea ce priveste ierarhie si respect. Dar au autoritati care impun acest lucru, sa analizam la rece situatia de la noi. Cine crezi ca poate gestiona o asa nenorocire din actuala clasa politica? Nu mai vorbesc la nivel de primarii, ca iar il vad pe Oprescu in fata ochilor!
   Ma uitam la premierul lor si la un reprezentat al comisiei de supraveghere nucleara, nu se misca un muschi de pe fata lor,precisi in exprimare coerenti in decizii

   mar

   12/03/2011 at 8:41 pm

 28. SUA cit datoreaza Japoniei??

  skorpion

  12/03/2011 at 8:41 pm

  • SUA au datorii catre acest stat- JAPONIA – in valoare de 883,6 miliarde de dolari , ponderea in datoria externa totala fiind de 20,2%. Datoria catre Japonia reprezinta peste o cincime din totalul datoriei SUA, adica PIB-ul adunat al statului Minnesota (260,7 miliarde de dolari), Wisconsin (244,4 miliarde de dolari), Iowa (142,3 miliarde de dolari) si Missouri (239.8 miliarde de dolari).

   skorpion

   12/03/2011 at 8:43 pm

 29. Buna seara la toata lumea 🙂
  cateva lucruri frumoase, postare noua!

  Theophyle

  12/03/2011 at 8:43 pm

 30. Stati putin,baieti! sa ne intelegem:
  Am fost instruita;am lucrat o suma de ani in grupa 0 si 1 de munca,in chimie;nu cu miros de flori de cires;instalatia a bubuit nu odata pe langa noi,mi-au murit oameni…si nu ca la cinema! Am facut determinari de concentratii de gaz in urma norului de gaz .
  Disciplina si recunoasterea autoritatii era lege.
  Dar neasigurarea cerintelor elementare pentru supravietuire si de securitate genereaza astfel de sentimente. Despre asta vorbeam.

  ela

  12/03/2011 at 8:44 pm

 31. […] Read more here: Japonia: Cutremur, tsunami şi un eveniment nuclear […]


Comentariile sunt închise.