Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

La ei ca la noi!

Habar nu am cat de interesat ar fi cititorul roman de ceea ce se intampla in Wisconsin. Probabil nu as fi scris articolul daca nu as gasi multe paralele intre comportamentele politice de acolo cu cele de aici. Bineinteles, noi fiind latini stim sa dramatizam lucrurile mai cu talent decat o fac poporenii wisconsieni, totusi unele asemanari sunt stringente. Trebuie sa anunt cititorul ca am simpatii Republicane certe, chiar daca poate ma veti denunta, asa cum se face pe la noi,  ca as fi un Democrat vopsit. Simplu, cand vreau sa informez un public despre ce se intampla undeva imi las de obicei simpatiile in afara tastaturii calculatorului.

Deci povestea este destul de simpla. Wisconsin este un stat din federatia Statelor Unite, nici prea-prea si nici foarte-foarte. Zona statului Wisconsin este mărginită de Iowa, Minnesota, Michigan şi Illinois si de lacurile Michigan şi Superior, ceea ce americanii numesc vestul-mijlociu (Midwest). Ca marime si populatie (5.7 milioane de locuitori), Wisconsin se afla in prima jumatate a statelor Uniunii, respectiv locurile 23 si 20. Populatia statului respectiv a fost lovita de criza mai putin ca estul si vestul american. Simplu, dezindustrializarea a fost mult mai minora decat in alte state americane. Astazi Wisconsin are o economie destul de sanatoasa, bazata pe productie industriala, in special in domeniile prelucrarii produselor alimentare. Un sfert din laptele, untul si branzeturile de pe piata americana provin din acest stat, care are una dintre cele mai performante zootehnii din lume. Tot in Wisconsin se produce o cantitate importanta din berea pe care o beau americanii (Miller Brewing Company din Milwaukee) Trebuie mentionat ca in ultimii ani sistemul de taxe  a reusit sa aduca si multe societati High-Tech, care impreuna cu sectorul agricol si industria de prelucrare au generat multe locuri de munca. Asa ca in  cele mai grele zile ale crizei economice in Statele Unite somajul a fost cu cel putin 2 procente sub media nationala. Populatia din Wisconsin munceste si traieste destul de bine, fiind pe locul 15-18 in SUA, cu o medie per capita de 47 de mii de dolari pe an.

Politic vorbind, desi Wisconsin este locul unde s-a infiintat Partidul Republican, in ultimii 20 de ani majoritatea votului popular a fost pentru partidul Democrat. Presedintele Obama a reusit sa ia in Wisconsin 56.2% din acest vot. Vom vedea si de ce aceste procente si poate vom intelege mai bine evenimentele care se petrec astazi in acest linistit stat american.

Ceea ce sa intamplat in ultima perioada este un lucru destul de rar in Statele Unite. Adica, in Winsconsin Partidul Republican a reusit sa aiba o majoritate in toate institutiile legislativului si ale executivului. Guvernator Republican este Scott Walker, care l-a mostenit pe democratul Jim Doyle cu o majoritate in Senat (57.5% – 42.4%) si cu una in Camera (59.3% – 39.5%). Deci teoretic Guvernatorul Walker ar fi putut trece orice legislatie ar fi dorit. Problema a inceput in clipa cand Walker a dorit sa-si lichideze deficitul bugetar destul de marisor (cam 3,6 miliarde de dolari) procedand la fel ca orice om de afaceri – daca nu sunt incasari, cheltuielile trebuie reduse. Trebuie mentionat ca bugetul statal este pregatit pentru o perioada de doi ani.

Adevarat sau nu, birocratia statului Wisconsin, destul de substantiala (desi mult mai redusa proportional fata de cea romaneasca) a fost prima care trebuia sa suporte reducerile prin concedieri si cresterea contributiilor la pensii ( 5,8%)   si la asigurarea suplimentara de sanatate (12,6%). Aceste masuri  trebuiau sa aduca economii de 130-150 de milioane de dolari la buget. Pana aici povestea banilor, de aici incolo incepe o alta poveste, care se numeste – “sindicatele”.

Sindicatele din Wisconsin, in marea lor majoritate, sunt coloana vertebrala a Partidului Democrat, ele sunt si o sursa financiara substantiala pentru acest partid. Lucrurile se fac pe fata, fara povestile de adormit copiii cu care suntem noi obisnuiti in Romania. Sunt si sindicate care sustin  Partidul Republican, inclusiv pe Walker in lupta lui electorala, ele sunt insa mai putine.

Deoarece oricine in Wisconsin stie ca taxele statale micsorate acum un deceniu (plus) au adus industrii, fara de care sutele de mii de locuri de munca nu ar fi fost create, sindicatele si Democratii au acceptat masurile de echilibrare a bugetului.

Aici Walker a facut o eroare pe care o pot atribui numai lipsei de experienta si populism aiurea de care a dat dovada Guvernatorul si politicienii Republicani, care  au incercat restrictionarea depturilor colective de negociere salariala (collective bargaining agreement – CBA) si a contractelor colective (collective employment agreement – CEA) ale sindicatelor.   Mare greseala! In momentul respectiv s-a “rupt filmul” si lucrurile s-au complicat. Membrii de sindicat ai pompierilor, din invatamantul public si chiar  politia au iesit la manifestatii si au pichetat toate institutiile statului, lucrurile degenerand  pana la “cucerirea” Capitoliului statului Wisconsin. Guvernatorul a amenintat cu aducerea Garzii Nationale   si declararea starii de urgenta. Lucrurile s-au mai linistit si se putea negocia. Dar dupa cum se stie prostia este total apolitica, parlamentarii Democrati au fugit peste granita Statului Wisconsin in statul vecin, Ilinois, pentru a nu participa la o posibila confruntare legislativa pe care ar fi pierdut-o. Daca ar fi fost pe teritoriul statului Wisconsin ar fi trebuit sa participe la sedintele Senatului si repectiv ale camerei, asta-i legea. Absenteismul lor a lipsit cvorumul necesar sedintelor in camerele legislative respective. Mare greseala!

Deci in America, ca in Romania, toata lumea politica se baga in salata si incep scandalurile. De partea Republicana ajung proaspetii Tea Party si Andrew Breitbart, un tip destul de antipatic, care sustine ca majoritatea Homsexualilor ar fi trebuir sa fie conservatori si de cealalta parte nimeni altii decat Coffe Party si hidosul Michael Moore.

Ce spun americanii. Mai mult de 60% din americani considera ca evenimentele, adica manifestatiile din Madison (capitala statului) au fost influente directe ale manifestatiilor din Orientul Mijlociu. La fel, mai mult de 60% din americani sustin ca drepturile  colective de negociere salariala nu trebuie diminuate.

In sfarsit, 70% din americani considera ca opozitia Democrata s-a comportat rusinos fugind de reponsabilitatile lor si ca aceasta tactica nu poate fi valabila intr-un stat de drept. Mai mult de 50%  au indicat drept rezolvare in cazul unei legislatii partizane justitia statului sau cea federala ca drept legitim de atac al acestei legislatii.

Concluzii:

1. Ca la noi – prostia este apolitica! Dar si inconstienta politicienilor.
2. Ca la noi – politicieni populisti si neexperimentati fac greseli care pot transforma lucruri legitime in lucruri nelegitime.
3. Ca la noi – opozitia neserioasa diminueaza posibilitatile de negociere in legislativ si afecteaza increderea publicului in institutiile statului.
4. Nu ca la noi – Intr-un stat in care populatia stie ca banii taxelor nu sunt furati si se duc pentru crearea unor locuri de munca oamenii accepta micsorari bugetare serioase si marirea contributiilor sociale.
5. Nu ca la noi – sindicate conduse de oameni corecti, care reprezinta cu adevarat pe oamenii sindicatului au sanse de a apara drepturi sindicale legitime.
6. Nu ca la noi – drepturile nu sunt o chestie partizana, ci una  civica.

Despre Sistemul Federal Amaerican puteti citi,  aici

Written by Theophyle

08/03/2011 la 2:00 pm

67 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. […] La ei ca la noi! « Politeía […]

 2. si in romania ; trebuie sä fie prezentza obligatorie in parlament.

  acum cine are foame E LA MASÄ, vreo 6 sunt pe stilä la antene, restul refuzä.

  dece i-au ei bani?

  locul lor de muncä este acolo.

  fac motziune, dar nu stiu despre ce e vorba.

  theo

  08/03/2011 at 2:19 pm

 3. Salut din nou 🙂
  Simpatizez Midwest-ul, cred ca acolo as putea gasi ceva din America pe care o iubesc. Ma bucur ca Wisconsin are o situatie economica buna, intr-o vreme era de rasul fitzosilor din NY si California.
  Motocicletele Harley vin de la Milwaukee 🙂
  Nu ma mira ca Obama a castigat acolo, la cati negri sunt, de exemplu, in Milwaukee. Dar cred ca acum le sta in gat.

  Diana

  08/03/2011 at 2:21 pm

 4. Salut !
  Interesant !
  Care va sa zica politicienii alesi de un electorat ceva mai lucid/responsabil, care-si cunoaste interesul, se comporta ca si politicienii nostri, care se aleg (majoritar) pe baza de mic/bere.
  Chiar foarte interesant.
  Un fel de „meandrele concretului”, cum ar spune un clasic in viata. 😆

  Tzepelica

  08/03/2011 at 2:22 pm

 5. Salut,

  Desi nu pot sa spun ca stiu cu adevarat ce se intampla acolo, am urmarit ceva vreme, mai mult de curiozitate, situatia de acolo asa ca imi dau si eu cu parerea.

  Pot sa spun ca, dpv al presei, multe din articolele de pe net nu vorbesc absolut deloc de crearea locurilor de munca prin reducere impozitelor – si am citi destule articole sa imi fac o parere, si din stat si din afara. De fapt toata situatia este considerata ca un atac asupra clasei de mijloc initial de bogati (mai ales frati Koch, bau bau pentru americani de stanga cum e Soros pentru cei de dreapta).

  In plus Scott Walker e acuzat ca avea un buget echilibrat dar a redus impozitele bogatilor intentionat (nu stiu exact in ce mod Walker a redus taxele) sa creeze deficit si sa atace sindicatele, ca supraestimeaza deficitul bugetar si altele. Nu imi dau seama cati oameni sustin aceste pareri. Problema peste tot este ca presa este incredibil de partizana si subiectiva (ambele parti), si dezinformeaza cu buna stiinta, asa ca gasesc ca este din ce in ce mai greu sa imi formez o parere cat de cat obiectiva, desi incerc sa compilez din surse multiple.

  Alta acuza este ca in pachetul de buget se propune posibilitatea vanzarii utilitatilor de stat in conditii nu tocmai clare (aici intervin Koch care vor, allegedly cum zic americanii, sa puna mana pe ele). Nu stiu clar care din acuze sunt adevarate, teorii ale conspiratiilor sunt asa de multe si asa de greu este aflarea adevarului incat nu prea pot sa imi dau seama care sunt fondate si care nu.

  Acum partea cu reducerea drepturilor de negociere colectiva a fost clar o greseala strategica (si diplomatica). Pentru motive de el stiute, guvernatorul a decis sa faca totul o data, dintr-un foc, in loc sa o ia treptat. Iarasi, nu stiu exact situatia de acolo, dar eu in general nu prea sunt de parte sindicatele de stat in cam nicio tara. Mi se pare ca toate tarile au ajuns exesiv de birocratice, cu prea multi angajati la stat, care au prea putina responabilitate personala si nu sunt platiti pe baza de eficienta. Si aici intervin aceste negocieri colective.

  Sunt de asemenea de parere ca plecarea democratilor nu este o chestie normala.

  Din concluziile articolului eu nu sunt de acord ca „sindicate conduse de oameni corecti, care reprezinta cu adevarat pe oamenii sindicatului au sanse de a apara drepturi sindicale legitime.”. Mie mi se pare, subiectiv desigur, ca acele sindicate apara in primul rand drepturile si puterea sindicatului in sine si a liderilor. Sunt o gramada de lideri sindicali care ar pierde, probabil, venituri de sute de mii in urma reduceri drepturilor. Poate ma insel.

  Problema in SUA, ca si peste tot, este ca nici unul din partide nu mi se pare o solutie viabila pentru a rezolva problemele. In politica democratica sunt prea multe interese contrare deciziilor corecte.

  Radu Ionescu

  08/03/2011 at 2:35 pm

 6. Ca o mica completare, in presa din SUA mi se pare publicatiile libertariene – gen Reason.com (desi nu m-as clasifica neaparat libertarian) mai lucide, mai lipsite de emotii si mai rationale si am predispozitia sa cred mai degraba ce scrie acolo decat in articole care sunt clar partizane si care debordeaza de emotii care, in opinia mea, par sa intunece gandirea si obiectivitatea. Tinand cont ca si publicatiile libertariene pot sa dezinformeze la fel de bine ca altele, parerile mele pot fi desigur nefundamentate. Eu sunt inginer de felul meu si tind, in mod subiectiv, sa am mai multa incredere in ceva ce mi se pare logic si riguros.

  Radu Ionescu

  08/03/2011 at 2:53 pm

  • Salut Radu,
   Cand fac o analiza de acest gen ma folosesc de presa numai pentru a identifica caracterele. Datele le iau din surse oficiale, care sunt foarte precise pentru ca sunt sub control federal:

   http://www.revenue.wi.gov/index.html
   http://www.bea.gov/regional/gsp/

   Theophyle

   08/03/2011 at 3:02 pm

   • Asta daca guvernul nu dezinformeaza la randul lui :). Nu zic ca face asta, dar aici chiar ma aseman cu libertarienii, nu prea am increde in datele date de guvern in nici o tara. Desigur incerc sa nu pun problema in mod absolut, ca daca nu am incredere in nicio sursa nu imi ramane decat sa ma las de internet si sa ma apuc de pascut oi pe munte, dar „I take it with a grain of salt” ca sa zic asa

    Radu Ionescu

    08/03/2011 at 3:10 pm

 7. Salut!
  Un sistem de guvernamant prea putin asemanator celor din Eu, si cu atat mai nebulos pentru mine, o clasa politica cu mult mai rafinata decat cea damboviteana, un sistem sindical cu un statut nult peste media EU, si mondiala, o clasa de mijloc care chiar si in EU ar fi catalogata drep burghezie, un popor care munceste altfel decat este prezentat in filmele hollliwudiene,….
  Prea multe necunoscute pentru mine. Prefer sa citesc.

  andrzej

  08/03/2011 at 2:56 pm

 8. corectez: hollywood-iene

  andrzej

  08/03/2011 at 2:57 pm

 9. Interesanta postare, iar mura-n gura. Eu as intreba ce efect va produce asupra celorlale state sau asupra electoratului? Dupa tea party, coffe party mai vine careva la petrecere?

  Creanga

  08/03/2011 at 3:09 pm

  • Creanga, parerea mea ca se va raspandi! Sunt probleme adevarate in special in zona de reindustrializare a Americei care costa ENORM!

   Theophyle

   08/03/2011 at 3:11 pm

 10. Galeata cu pixeli

  08/03/2011 at 3:11 pm

 11. buna sa le fie ziua tuturor domnisoarelor si doamnelor.
  O situatie asemanatoare ca in Wisconsin (parasirea statului pentru a nu vota si a nu avea repercursiuni) a fost acum doi-trei ani undeva in sud, Florida ori Louisiana. Nu vreau sa gresesc, dar mi se pare ca acolo tot democratii s-au folosit de chichita din Constitutie.
  Nicio Constitutie nu-i perfecta.

  victor L

  08/03/2011 at 3:11 pm

  • Victor salut,
   nu este vorba de Constitutie, este vorba de legea statului respectiv. Parerea mea este ca respectivii vor fi penalizati!

   Theophyle

   08/03/2011 at 3:13 pm

 12. mar

  08/03/2011 at 3:32 pm

 13. salut Theophyle,
  da, legea statala si nu Constitutia USA.

  victor L

  08/03/2011 at 3:33 pm

 14. buna ziua/
  de acord cu Radu in legartura cu statisticile si faptul ca sunt un rau necesar;ultima rastalmacire in us statistics mi s-a parut acea scadere a somajului de la luna la luna;
  wisconsin;mi-a trecut ceva pe la ureche si am mai intrebat ” casual” cind discutam cu amicii mei de peste girla;drept e ca ei sunt de pe coasta de est,adica wisconsin e pentru ei cam ca si franta;
  pina la urma unul auzise ,raspunsul insa mi s-a parut ” american” :nu stiu prea bine ce e acolo,nu sunt taxele mele,sunt taxele lor si banii lor;
  cred ca e si multa publicitate in media;cam ca gripa aviara:a inceput la cnn s-a terminat la cnn

  intamplator

  08/03/2011 at 3:41 pm

  • intamplator,
   diferenta este ca acolo majoritatea bugetarilor au inteles ca nu sunt bani. Majoritatea statelor americane au probleme cu bugetele. Deja s-au raspandit lucrurile spre Ohio si Indiana. Ajunge si in Californai mai repede dect crezi!

   Theophyle

   08/03/2011 at 3:44 pm

   • California sta cam cel mai prost cu bugetul in SUA (si absolut – normal, cea mai mare populatie si economie, dar si relativ), dar acolo sindicatele sunt si mai puternice si guvernatorul si legislatura dominate de democrati, care sunt finantati in general de sindicate. Nu vad ce solutii se vor adopta in California.

    Acum alte probleme de buget sunt problemele oraselor in sine, unii analisti cred ca o sa dea unele faliment anul acesta.

    Mare parte din probleme nu sunt datorita numai deficitului imediat ci si de acele „unfunded pension liabilities” – fodurile de pensii pentru angajatii la stat au gauri mari.

    Radu Ionescu

    08/03/2011 at 3:53 pm

    • criza asta a bondurilor municipale in us e cosmarul cel mai mare acum

     intamplator

     08/03/2011 at 3:55 pm

    • Aici poate nu am eu perspectiva corecta dar eu inteleg, repet bazat pe presa, ca sunt destul de multi care nu au inteles ca nu mai sunt bani si ca majoritatea americanilor, conform sondajelor, sustin marirea impozitelor pentru bogati in locul reducerii cheltuielilor. Bugetul nu va fi echilibrat decat prin controlul cheltuielilor, marirea impozitelor va da semnal politicienilor ca pot sa cheltuiasca mai mult.

     Radu Ionescu

     08/03/2011 at 3:56 pm

   • cei cu care discut eu urasc guvernul;sunt reaganisti d-aia rai;cred ca daca california intra in payment default va fi ziua de fericire suprema a lor;
    ei sunt pentru statul mnimalist si cotizeaza din greu la nra,desi niciunul nu are arma

    intamplator

    08/03/2011 at 3:54 pm

    • Parerea mea esta ca la nivel federal SUA ar avea nevoie de guvern cat mai mic posibil, sa lase tot ce se poate la nivel de stat. Mi se pare dificil si ineficient un guvern cental puternic pentru jumatate de continent si 300 milioane de oameni.

     Radu Ionescu

     08/03/2011 at 4:09 pm

     • Radule,
      Poti sa fi linistit. America nu este Romania si Obama o sa si-o ia de la proprii lui colegi care l-au sustinut. Citeste cu aterntie articolul inclusiv linkurile:

      http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2011/03/07/AR2011030704873.html?wpisrc=nl_headline

      Theophyle

      08/03/2011 at 4:13 pm

      • Sper sa fie asa, prefer sa fie SUA tara dominanta in lume, si model sa zic asa, fata de alte alternative. Dar o sa fie multe interese de invins si vor trebui sa se lupte cu ambele partide, cu corporatiile si cu sindicatele. Reforma serioasa, adevarata, si in SUA si in Europa, ar fi, in primele ei faze, nepopulara cu toti, si prea putini gandesc pe termen lung, mai ales politicieni care nu vad decat perioade de 4 ani, intre alegeri.

       Radu Ionescu

       08/03/2011 at 4:29 pm

 15. Salut 🙂

  I am woman, hear me roar
  In numbers too big to ignore
  ….
  Oh yes I am wise
  But it’s wisdom born of pain
  Yes, I’ve paid the price
  But look how much I gained
  If I have to, I can do anything
  I am strong (strong)
  I am invincible (invincible)
  I am woman

  Un tanar de stanga

  08/03/2011 at 4:21 pm

  • ca doar n-o fi hillary dupa obama;sper ca le-a ajuns un experiment ” corect politic”

   intamplator

   08/03/2011 at 4:32 pm

 16. Pentru cititorii de limba engleza o analiza STRSTFOR foarte interesanta:

  http://politeianet.wordpress.com/2011/03/08/bahrain-and-the-battle-between-iran-and-saudi-arabia/

  Theophyle

  08/03/2011 at 4:30 pm

  • credeam ca un conflict shia-sunny vafi in urmatorii 20 ani;cred ca m-am inselat,va fi probabil in urmatorul deceniu;
   mai ramine sa se pozitioneze si turcia si haosul in peninsula arabica e total;nu cred ca e foarte rau

   intamplator

   08/03/2011 at 4:42 pm

  • Pare ca Iranul si-a facut temele .

   ela

   08/03/2011 at 5:46 pm

  • Foarte interesanta … evenimente si evolutii care vor influenta intreaga lume …

   CFG

   08/03/2011 at 5:59 pm

 17. Un mic off topic politic incorect probabil:

  http://www.zerohedge.com/article/mysterious-gadaffi-rumor-source

  Radu Ionescu

  08/03/2011 at 4:39 pm

 18. Un mesaj politic … o masca in opinia mea:
  http://www.contributors.ro/politica-doctrine/pdl-may-the-g-force-be-with-you/

  Ziua buna tuturor 🙂

  CFG

  08/03/2011 at 5:51 pm

  • Buna,
   lunecos, un invartit in jurul cozii!

   mar

   08/03/2011 at 6:12 pm

   • Nu chiar in jurul cozii, IMO, este o mana intinsa catre noul PD-L … o manevra … 🙂

    (opinia mea)

    CFG

    08/03/2011 at 6:18 pm

 19. Salve!

  Mie mi-a atras atentia succesul Wisconsin-ului in materia de agricultura si industrie prelucratoare.Domeniu ce la noi este atat de deficitar.Aluzii se fac,directii din partea piratului sunt evidente,politicieni ce se prefac interesati,dar se refugiaza in bisnissul urban.
  In rest ,politica locala din SUA imi este foarte indepartata,desi ar trebui s-o raportez la posibilitatile noastre.

  Multumiri gentelmenilor care si-au amintit de „femeia cu plete si….:.Vai,ce nedreapta sunt! 😆

  dora

  08/03/2011 at 6:20 pm

 20. http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2011:027:0039:01:RO:HTML “Are cineva idee daca romanii au fost pusi la curent cu faptul ca, pe 31 ianuarie CE a aprobat transferul datelor personale ale cetatenilor tarilor membre, catre Israel ? Decizia adoptata pe 31 ianuarie 2011 prin care se prevede transferul datelor personale ale cetatenilor CE catre Israel explica faptul ca acest Stat raspunde directivei 95/46 privind protectia datelor. Justificarea deciziei nu apare in text.Comisarii nostri au fost de acord cu aceasta decizie? Cum se justifica hotararea?
  Crestinul Becali, patriotul Vadim, IPS Iosif (reprezentantul BOR pe langa Institutiile Europene) v-au spus ceva domniilor voastre sau doar prostii de pe ulita mea n-au habar ca Strulica va fi informat prompt in legatura cu starea varicelor tatei Lenuta?
  “Date personale “inseamna numerele de telefoane, conturile bancare, datele de sanatate, familia, deplasarile. TOATE datele pe care guvernele statelor membre le colecteaza despre noi.
  Toate Statele trebuie sa puna in aplicare directiva 95/46 in termen de trei luni.Nu am gasit nicaieri reciprocitatea acestei masuri. Isi mai pune cineva intrebari legate de stapanii acestei Lumi?”

  zigzag

  08/03/2011 at 6:27 pm

  • Asa este !
   In plus Elvis traieste !
   🙂

   Un tanar de stanga

   08/03/2011 at 6:38 pm

  • zigzag 🙂
   le-au transmis la toti cei care au tratate cu CE, inclusiv tari foarte neprietenoase 😦 Asta e! Au semnat tratate cu toata lumea deci … asta este 🙂

   Daca noi le-am primit pe ale evreilor suntem partasi si nostri la stapanirea lumii ?

   Ca sa te linistesc, toti cei care au primit datele noaste si noi le-am primit pe ale lor.

   Hai sa citim totul ca sa ne sade mai bine!

   http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2010:039:0005:01:EN:HTML

   Theophyle

   08/03/2011 at 6:48 pm

   • Ai aici lista tuturor celor care le-au primit pe baza de reciprocitate! 🙂

    http://eur-lex.europa.eu/en/index.htm

    Theophyle

    08/03/2011 at 6:51 pm

    • :)multam.ma simt in siguranta acum:))

     zigzag

     08/03/2011 at 7:45 pm

     • ne simtim pe naiba in siguranta.

      Cu hotii nostri va simtiti in siguranta? Sa-i terminam mai inatai pe ai nostri, dupa aia mergem la Bruxelles! 🙂

      Theophyle

      08/03/2011 at 7:59 pm

 21. Suntem manipulati! Mazel tov 😀

  Galeata cu pixeli

  08/03/2011 at 6:54 pm

  • Suntem la greu, astea sunt cele mai mici probleme ale jnoastre! 🙂

   Theophyle

   08/03/2011 at 6:59 pm

 22. Theophyle

  08/03/2011 at 6:54 pm

 23. Va citesc dar nu comentez . 🙂
  Lingourile sint la moda . Daca si nevasta lui Gheddafi are 100 kg. aur in lingouri, o fi ca nu e nimic mai sigur ca lingoul din casa ? 😆

  Ștefan A.

  08/03/2011 at 7:03 pm

  • nevasta-mea zice ca linguroiul da rezultate mai bune ca lingoul

   intamplator

   08/03/2011 at 7:12 pm

   • Cind vremurile sint tulburi , toti se arunca pe cumparat bunul refugiu prin definitie . Adica aur .
    Chestia ca trebuie si bani pentru asta . 🙂
    In cel mai rau caz , ( cind se ajunge la schimbul in natura ) cu aurul se cumpara orice . Nu e sigur ca niste hirtii numite bani pot sa aiba aceiasi valoare de „cinvincere ” pentru un schimb . La o adica .
    Aur , pusca in mina si casa la tara . Cu pamint pentru agricultura de subzistenta . Asta pare viitorul pe termen lung a persoanelor ce traiesc in UE . 😆

    Ștefan A.

    08/03/2011 at 7:24 pm

    • Aproape ca suna ca predica unui anume flavian … Dupa cumparat aur pe saturate mai e si sfatul sa cumparam argint sa falimentam JP Morgan care aparent e short la greu pe argint …

     Radu Ionescu

     08/03/2011 at 7:38 pm

  • Stefane iti propun un schimb ca sa mai debarasezi in garaj.
   Uite iti dau marca de 3 skilling galbena Suedia 1855 in bloc de 12 si imi dai aur in schimb. Face cam $ 27,60 M Imparte si tu la $1,44K ca sa vezi cite jde uncii trebuie sa imi trimiti cu marfarul. 🙂

   Un tanar de stanga

   08/03/2011 at 7:23 pm

 24. Dupa cum era vorba cu buturuga mica

  European Union decision on whether to extend sanctions on Libya is being delayed by objections from Malta.

  BBC Europe business correspondent Nigel Cassidy understands that Malta fears further sanctions could damage some of its companies.

  Diplomats from the 27-nation EU bloc are discussing a freeze on dealings with the Libyan Investment Authority.

  A decision could have come as early as Tuesday, but may now be delayed unless Malta’s objections can be resolved.

  Malta is a relatively near-neighbour of Libya and many of its companies are involved with the country.

  Radu Ionescu

  08/03/2011 at 7:39 pm

 25. CFG,

  art.lui Lazaroiu merita disecat cu atentie ,fara malitiozitate sau party-pris.

  De ce naiba se spune ca,adevarul este mereu la mijloc?

  dora

  08/03/2011 at 7:51 pm

 26. Buna seara,
  Postare noua!

  Theophyle

  08/03/2011 at 8:08 pm


Comentariile sunt închise.