Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Despre corectitudinea politică şi dreptul la opinie

Moto: Civilizatiile nu sunt masacrate, ele se sinucid. Arnold Toynbee

Nu urasc pe nimeni. Pur si simplu nu am suficienta emotionalitate pentru a uri pe cineva. Am simpatii si antipatii,  este maximul mental la care pot ajunge. Fac tot posibilul sa-mi promovez simpatiile si sa ma departez de antipatii. As zice ca sunt destul de rational. Antipatiile mele nu au si nu au avut niciodata caracter general. Nu social, politic,  nu pe baza culoareii pielii, apartenentei religioase (sau lipsa ei) si in nici un caz din cauza lipsei de compatibilitate intelectuala.

Accept fara rezerve opinia lui Aristotel ca omul este zoon politikon (animal social) , fiindca este destinat prin natura nu numai pentru a-si trăi o existentă biologică, ci si pentru bine si pentru fericire. Fericirea presupune o independentă pe care individul este incapabil să o obtină singur si care nu este pe deplin realizată decât în comunitatea in care traieste. Continuand din Aristotel – Rolul cetătii este de a realiza fericirea comună a cetătenilor. Functia principală a cetătii constă în înflorirea morală si materiala a cetăteanului [*].

Deci daca aceste lucruri erau acceptate in secolul al  IV-lea 4 î.Hr. de ce nu sunt acceptate acum? Conform definitiei, corectitudinea politică  este o ideologie contemporană de orientare neo-marxistă. Numită şi Marxism cultural, corectitudinea politică a apărut în anii 1980 în SUA. Are la bază lucrările teoreticienilor şcolii de la Frankfurt, în frunte cu Theodore Adorno, Erich Fromm şi Herbert Marcuse. Nu sunt si nu voi fi niciodata marxist sunt adversar ideologic al acestor domni si ceea ce reprezinta ei, atunci de ce nu am voie sa-mi promovez opiniile asa cum sunt ele, de ce sunt imediat catalogat si injurat cand cred ca vecinul meu tigan nu are voie sa asculte manele full-volume la 12 noaptea, sau ca nu are voie sa murdareasca trotuarul din fata casei lui, sau sa-si parcheze masina in fata casei mele si sa asculte manele de dimineata pana seara?

Avem 50 de canale de televiziune, nici unul Educational. Avem 50 de universitati pe bune sau nebune, nici una Deschisa (Open University), prin care oamenii maturi pot fi educati. In ultima luna singurul program de televiziune romanesc la care nu au fost stiri si pe care l-am vizionat a fost “Operatiuni Speciale” care mi-a spus ceva, am vazut cu ochii mei cum imi este furata istoria. Asta nu se incadreaza in corectitudine politica? De ce numai asta si de ce atat de putin?

Avem legislatie, politie, procuratura, de ce drepturile mele sunt mai mici decat ale unei populatii care nu doreste sa se adapteze? De ce respectul universal pe care il am fata de fiecare om nu-mi este conferit si mie? Toti vorbesc despre educatie. Bun, sa ii educati! Si aplicati legile in vigoare. Articolul este scris in continuarea unor discutii cu Sensei Turambar.

[*] Aristotel – Politikon; cartea a IV-a; Jonathan Barnes, Aristotel, ed. Humanitas, 200

Imagine: Galeata cu Pixeli

Written by Theophyle

03/03/2011 la 2:55 pm

73 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Poate revin, dar m-a blocat iia/fusta Statuii.

  victor L

  03/03/2011 at 3:06 pm

  • Aia stiu exact de ce nu acorda vize 😆

   Theophyle

   03/03/2011 at 3:18 pm

   • Cind vor incepe tiganii sa se verse peste Atlantic si sa intre in competitie cu mexicanii si portoricanii, atunci in cele din urma o sa putem si noi sa luam punga cu floricele si sa ne asezam relaxati in fata televizorului numit Istorie 🙂 😉

    Turambar

    03/03/2011 at 4:18 pm

 2. Mda. Greu la deal cu poporul din dotare 😦

  Turambar

  03/03/2011 at 3:18 pm

  • Sensei, nu-i problema facem altul. Ca de spalat cam greu 🙂

   Theophyle

   03/03/2011 at 3:19 pm

   • Nu facem. Ucidem prunci.

    para

    03/03/2011 at 3:50 pm

    • @ Theophyle: 🙂 Mersi pt preluare, maestre 🙂
     @ Para: 😦 Din pacate, ai dreptate

     Turambar

     03/03/2011 at 4:15 pm

     • @Turambarr
      Bună ziua.
      Şi nu-i-de-ajuns că facem asta. O mai şi ardem intelectualo-erotic până pe la treişcinci de ani, considerând familia un model învechit, religia creştină o boală psihică şi politica – o demonstraţie de dinţi ascuţiţi şi dominare a „adversarului” prin orice mijloace.
      Asta facem noi cu libertatea. Ce a prezentat Theophyle în poză e nimic.

      para

      03/03/2011 at 5:20 pm

      • 🙂 La aia cu religia prefer sa ma abtin, ca sa nu jignesc gazda. In rest, total de acord cu tine 🙂

       Turambar

       03/03/2011 at 7:23 pm

 3. Salut 🙂
  Victor, libertate pentru ei, nu pentru fraierii care insista sa traiasca onest, adica, scuze, intr-un fel complet lipsit de creativitate 🙂
  De posibilitati intru educatie profiti numai daca vrei. Atata timp cat pe aici nu e justitie si te poti descurca ciordind, nu vad prea multi tigani doritori de progres personal. Dimpotriva, altii se vor tigani.
  Am constatat pe pilea mea cat e de pretioasa educatia. Prin ’90 nimeni nu a avut nevoie de mine si de diploma mea. Pana la urma m-am instruit intr-un domeniu nou pentru mine, nu foarte departe de obisnuita matematica (Turambar, asa e cum spui tu…), dar nefrecventat de mine pana atunci. In urma anilor de scoala mintea mea e inca antrenata sa invete destul de repede si am putut sa „schimb macazul” fara dificultati mari.
  Mintea omeneasca se poate dezvolta si dincolo de prima tinerete. Teophyle, ca medic cred ca puteti confirma asta.

  Diana

  03/03/2011 at 3:22 pm

  • salut 🙂
   Bineintele 🙂
   Creierul si ficatul sunt in dezvoltare permanent. Ficatul prin generarea de celule, creierul pri creerea unor noi legaturi neuronice (noduri) 🙂

   Theophyle

   03/03/2011 at 3:25 pm

   • Totul e sa tii masina in functiune. Pentru asta
    trebuie sa fii convins ca are sens ceea ce faci. Greu de obtinut si de mentinut convingerea, dar merita.
    Pentru multi progresul personal e doar o fitza care nu aduce compensatii imediate.
    Exista un material imens adanc ingropat in memorie, e nevoie doar de un mic ajutor ca sa-l „pescuiesti”. Incercati sa cititi ceva ce ati invatat de mult si erati convinsi ca ati uitat.

    Diana

    03/03/2011 at 3:33 pm

 4. Mai intai, sa se aplice LEGEA.
  Pt. ca efectele sunt imediate si ne salveaza si noua nervii.
  Sigur, recomandabi e sa se incerca si cu educatia, da` asta pare a fi o chestie mult mai dificila, parte a unei strategii pe termen lung.

  Tzepelica

  03/03/2011 at 3:42 pm

 5. Stii ce e nashpa ?
  Ca turambar inca trebuie sa fie tomorrow bread winner
  Ideal ar fi daca ar fi rentier sau la pensie. Altminter dupa ce le spune uluitor de bine pe blog, vinw ai aemneaza cite o discutabila platita de RTV (le-am mai analizat pe astea) te apuca lehamitea cind vezi ca cei mai destepti baieti lucreaza in advertising – vorba lui Philip Marlowe 🙂

  Un tanar de stanga

  03/03/2011 at 3:44 pm

  • Citatul corect e asta:

   Chess is as elaborate a waste of human intelligence as you can find outside an advertising agency

   Un tanar de stanga

   03/03/2011 at 3:54 pm

  • 🙂 :p

   Turambar

   03/03/2011 at 4:15 pm

 6. ICC J a amanat decizia pentru 10 martie!
  Ce o fi asa de greu de ca tverdictul?

  cedric

  03/03/2011 at 3:45 pm

  • să nu-i strice aniversarea lui Ilici

   a

   03/03/2011 at 3:48 pm

  • Ii face cadou un „martisor” cu cheie de ziua barbatului ?

   Tzepelica

   03/03/2011 at 3:49 pm

 7. Voiculescu a mai depus nu stiu ce acte. Se lupta pe viata si pe moarte Felix sa obtina decizia ca e curat si uscat!

  cedric

  03/03/2011 at 3:46 pm

  • Salut!
   Nu stiu ce dreptate ar fi aceea care l-ar scoate pe felix basma curata in problema sa privind colaborarea cu securitatea lui ceausescu.
   Daca pana si rude apropiate au reclamat cu date si dovezi…, sau o fi ca si iliescu un patriot…., adica a lupta impotriva poporului spre bunastarea si fericirea poporului…
   Doamne ajuta!

   andrzej

   03/03/2011 at 4:09 pm

 8. Cand „vecinu`” pune manele incepand de la 23:00, taman cand eu incerc sa atipesc (pt. ca tre` sa sar din pat la 5:30), politia locala sau cum se mai numeste ea trebuie sa intervina si sa-l arda la buzunar pe marlan.
  Nu sa-mi spuna la tf. ca „e bine sa incercati sa va intelegeti ca vecinii…pt. ca noi avem probleme mult mai grele…crime, violuri etc….”

  Tzepelica

  03/03/2011 at 3:47 pm

  • Yimi iti vand un pont: Spune-le ca esti misogin, ca Udrea si toata muierile politice pe care le cunosti sunt curve (asa cum spui pe blogul asta) si sa vezi ca sectoristul devine fratele tau si te va ajuta

   Un tanar de stanga

   03/03/2011 at 3:58 pm

   • Despre Udrea n-as spune cae …, dar Tzepelica are mare dreptate :Udrea este….

    andrzej

    03/03/2011 at 4:11 pm

    • ….si nu ca as avea ceva impotriva lui Udrea , dar unele sunt si destepte….

     andrzej

     03/03/2011 at 4:13 pm

     • …care chiar fac turismul ocazional profitabil……

      andrzej

      03/03/2011 at 4:22 pm

 9. „Acum eu ma trezesc ca sunt aliat cu Vadim. E mai rau decat cu Voiculescu. In urma protocolului dintre PSD si PRM eu trebuie sa dau acum palma cu Vadim Tudor. E cam ciudat”.
  Asta e constatarea lui Marius Oprea.
  Cred ca M. Oprea este incorect politic; Dinescu s-a pupat cu Vanghelie si nu deranjeaza pe nimeni, ba e chiar de aplaudat.

  victor L

  03/03/2011 at 3:50 pm

  • Acum se trezeste si Marius. Marele specialist in „secu” chiar n-o fi vazut cine misuna pe acolo?

   Diana

   03/03/2011 at 3:55 pm

   • Vataselul demis de la CNSAS facea „studii” despre osuarele anticomunistilor executati de securitate, survoland senin problema securistilor care azi iau pensii nesimtite, locuind in case de lux platind chirii modice si care vor sa-si ia revansa(vorba lui Vadim „sa fim ce am fost ba chiar mai mult”).
    Iata ce vrea „vataselul” demis, iata motivul „revoltei”sale.
    Indura-te Doamne!

    andrzej

    03/03/2011 at 4:42 pm

  • Buna ziua ! Adevarul este ca Marius, pentru care am toata simpatia pentru consecventza cu care lupta sa nu uitam victimele Securitatii, se cam inseala aicxi;nu exista nici un protocol PSD_PRM, exista unul amarat la nivel de sector, altul nu va mai fi (apud Ponta) si e mult mai neinsemnat decat cel la nivel de capitala (Consiliul General al Bucurestiului) dintre PDL si PRM .El, ca penelist este mult mai putin aliat cu Vadim, decat este Boc,deci care i-ar fi problema?

   Loda

   03/03/2011 at 5:19 pm

   • ,,Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, marţi, după BPN, că PSD nu va mai încheia niciun protocol, la nivel judeţean, cu organizaţii ale PRM….
    Întrebat dacă PSD va mai încheia protocoale de colaborare la nivel judeţean cu PRM, aşa cum afirma vicepreşedintele PRM, Codrin Ştefănescu, Ponta a răspuns: „Nu. Eu sunt preşedintele PSD, răspunsul meu este «Nu»”. ‘

    Loda

    03/03/2011 at 5:30 pm

   • Se cam înșeală? Puzderie de torționari securiști iau pensii babane de la cei pe care i-au bătut pînă i-au lăsat fără dinți în gură și tot ce poate MOprea este să-i facă biografia securistică lui Băsescu? Păi io cred că MOprea nu e chiar fecioara virgină așa că este acolo unde este fiindcă știe cu precizie ce face. Nu se înșală deloc.

    Lamentațiile lui sînt ipocrite, chiar mai ipocrite decît ipocrizia maximă a lui Iliescu. Cel puțin ăsta știe cine a întinat și ce.

    filadel

    03/03/2011 at 10:21 pm

 10. mă tem că ÎCCJ îi pregăteşte albirea

  a

  03/03/2011 at 3:54 pm

 11. Cred ca ICCJ amana verdictul pana ce Voiculescu reuseste sa-l suspende pe presedintele Basescu.
  Deci mai avem de asteptat pana dupa 25 martie (termenul anuntat de Voiculescu pentru suspendare)!

  cedric

  03/03/2011 at 4:01 pm

 12. Mie imi pare mult mai interesant sa depuna niste acte despre cum a facut el primele cateva zeci de milioane. Nu’s de ce nu cred ca le-a primit cadou de la arabul ala.
  Ar fi culmea sa fie colaboratoare Mona Musca si varanul sa fie ruda cu Albalux!

  doruc

  03/03/2011 at 4:04 pm

  • Albalux 😆

   a

   03/03/2011 at 4:58 pm

 13. Iata ca si Negoita a fost silit sa dea spaga. Adica i s-a sugerat sa dea spaga dar el, om cu pricipii majore, nu minore ca in alt caz, nu a cedat! Si asa a fost controlat abuziv si acuzat ca nu a platit TVA desi el vanduse cele 750 de apartamente pe persona fizica, care este!
  Deci aia 500000 euro urmau sa se duca la Blejnar despre care se va vedea mai tarziu ca de fapt a fost pus de Basescu sa stranga banii ca sa fuga cu gadaffi in insule, alaturi de udrea si respectiv infirmiera ucrainianca!
  http://www.hotnews.ro/stiri-politic-8357327-robert-negoita-psd-sugerat-platesc-500-000-euro-pentru-nu-avea-probleme-fiscul.htm

  doruc

  03/03/2011 at 4:42 pm

 14. @TDS
  Faci afirmatii gratuite.
  Despre Udrea eu am spus cu totul altceva decat ai priceput. Am spus ca este impostoare si incompetenta.
  Daca e nevoie sa-ti reimprospatez memoria, din cand in cand, pot sa repet si sa argumentez din nou.
  Sigur, la intervalele pe care le consideri necesare.
  Da` mai comentam mai sprea seara, acu` am ceva treaba.
  Noi succesuri ! 🙂

  Tzepelica

  03/03/2011 at 5:12 pm

  • Per total e totuși un progres. La ministerul ăla a fost șef și Chrin Antenescu. Fie și numai din acest motiv.

   filadel

   03/03/2011 at 10:23 pm

 15. nenorocitii din USL au cam renuntat la UDMR. pentru moment insa, ca ei nu au probleme sa linga acolo unde au scuipat.
  http://www.hotnews.ro/stiri-politic-8357008-deputat-psd-udmr-nu-mai-foloseste-vom-avea-majoritate-peste-50-avem-alternative-aliante-partidul-poporului-prm.htm?cfadac=
  e frumoasa o alianta a PNL cu PRM si partidul domnului Dan!ma scuzati, e fireasca!

  doruc

  03/03/2011 at 5:16 pm

 16. China are de anul trecut trupe aeropurtate noi.
  Brigăzile de porumbei militari călători nou înfiinţate la sfârşitul anului trecut în China numără 10.000 de soldaţi înaripaţi, care pot zbura, în cazul în care canalele hi tech de comunicare cad, cu 120 de km/h şi pot duce greutăţi de până la 100 de grame.

  http://news.yahoo.com/s/time/20110302/wl_time/08599204956900

  ela

  03/03/2011 at 5:32 pm

  • Care o fi ierarhia? 🙂

   Diana

   03/03/2011 at 5:36 pm

   • Cel mai motat,in fruntea brigazii! 🙂

    ela

    03/03/2011 at 5:57 pm

  • Plevusca!
   Sa vad condamnari nu arestari mediatice.

   andrzej

   03/03/2011 at 6:09 pm

 17. Ilici live, perorînd împotriva capitalismului

  http://live.stirileprotv.ro/live/ibu3.html

  a

  03/03/2011 at 5:54 pm

 18. Industria filmului de la Hollywood e un bun barometru in ceea ce priveste influenta culturala a corectitudinii politice. In ultimii ani am observat ca aceasta influenta e intr-o vizibila scadere si, mai mult de atat, e chiar ridiculizata.

  Galeata cu pixeli

  03/03/2011 at 5:54 pm

  • Ba chiar a inceput din cand in cand sa apara si cate un personaj care fumeaza 🙂

   Diana

   03/03/2011 at 5:59 pm

   • 🙂

    a

    03/03/2011 at 6:02 pm

   • Salut! Regii isi pot permite sa fumeze tigari chiar si in filme….

    andrzej

    03/03/2011 at 6:06 pm

   • De fumat se fumeaza de cand John Travolta a redevenit un actor rentabil 🙂

    Galeata cu pixeli

    03/03/2011 at 6:10 pm

    • Pai Travolta interpreta probabil un rol negativ…..

     andrzej

     03/03/2011 at 6:23 pm

     • As vrea sa-l vad si pe Obama fumand….

      andrzej

      03/03/2011 at 6:24 pm

 19. Ilici face spume la gură. La propriu.

  a

  03/03/2011 at 6:11 pm

  • Unde, cand , ce culoare? Are si spasme?

   andrzej

   03/03/2011 at 6:22 pm

 20. Loda

  03/03/2011 at 7:14 pm

  • Seara buna,
   aplica „picatura chinezeasca”, doar doar.

   mar

   03/03/2011 at 7:56 pm

 21. Salutare 🙂
  Cu intirziere ca de , munca inobileaza !
  Desi nu am vrut si nu vreau sa fiu un nobil . 🙂
  Eu pot sa adaug un mic element important .
  Lumea evolueaza , inclusiv minoritatea asta nationala , mai bronzata . 🙂
  Drept dovada , la Roma , au disparut clasicii cersetori tigani cu poale lungi si barba mare . Au evoluat si ei dupa scandalurile internationale in care erau implicati direct . Acum , in metroul capitalei , cersitul este practicat cu stil , evoluat . O piranda tinara , fara copil in brate , decent imbracata , imparte biletele la toti pe care e scris ca e saraca , bla , bla , bla , etc .
  Ulterior, retrage biletele fara sa zica nimic . multumeste la cei care dau ceva marunt dar nu mai face scandal ca inaintasii ei . 🙂
  Ca urmare , Theophyle si Turambar si tiganii nostri se schimba . 🙂 Cu viteza melcului dar e un minim de progres .

  Ștefan A.

  03/03/2011 at 8:01 pm

  • Azi-maine ii vezi cu iPad-ul!

   Gino

   03/03/2011 at 8:05 pm

 22. Si pentru a inveseli un pic sufletele :
  Berlusconi , pentru a nu fi acuzat de acte sexuale cu o minora ( Ruby) a gasit o scuza uluitoare . Respectiva era majora la data imputata deoarece a fost declarata nasterea ei la starea civila in Maroc , CU DOI ANI DE INTIRZIERE . 😆 😆

  Ștefan A.

  03/03/2011 at 8:11 pm

 23. Cam off topic comentariile domniilor voastre! Omul a scris despre o problema cu adevarat grava, nu numai pentru societatea românească ci şi la nivel comunitar, iar noi ne scărpinăm…nu pot să cred că aţi fi unii dintre aceia puşi să deturneze atenţia…pentru că, în conformitate cu normele political corectness, cam peste tot unde se discută despre subiectele tabu ale numitei atitudini, apar unul-doi care să pună lucrurile la punct – din punctul de vedere al politicii corecte, bineînţeles.
  Felicitări, @Theophyle pentru curajul de a pune, încă odată, punctul pe i!

  nelucraciun

  03/03/2011 at 8:46 pm

  • E cam în ton cu vituperarea ta incendiară legată de dreptul de folosință a unor fotografii de acum cîteva zile. Aia chiar a fost la subiect și predicat.

   filadel

   03/03/2011 at 10:30 pm

   • Daca cineva i-ar fura ficei tale (presupunand ca ai avea-o) portofelul din poseta, cum te-ai simti?

    nelucraciun

    03/03/2011 at 11:10 pm

    • M-aș simți nedreptățit. Dar tu știi că Theophyle n-a furat niciodată vre-un portofel din buzunarul cuiva. Nu-i așa? Cu toate astea ai avut tupeul ordinar să pretinzi așa ceva și mai ai tupeul ordinar să te prefaci că n-ai mîncat usturoi și gura nu-ți miroase. În locul tău, dacă ai avea o minimă rușine, n-aș mai apărea pe-aici.

     Stop game. Nu mai vreau să te văd sau să discut cu tine. Pa.

     filadel

     03/03/2011 at 11:50 pm

     • Ecce homo!
      Fotografia nu i-a apartinut, este protejata de legea drepturilor de autor, in Romania si in toata lumea. Este o proprietate, la fel ca si un portofel cu bani. Dar unora ca tine le lipseste o minima cultura a dreptului.
      Si le lipseste cam orice fel de cultura. Cred ca Theophyle a inteles problema. Ai aparut tu, avocat, repet, fara notiuni de drept. Si impertinent pe deasupra. Nu pot sa cred ca ai fi o papusa a lui Theophyle! Esti papusa Satanei!

      nelucraciun

      04/03/2011 at 12:03 am

      • Ar fi trebuit ca proprietarul drepturilor de autor să-și exprime nemulțumirea, NU tu un nimeni fără personalitate sau caracter. Dispari oprtunistule! Cum am spus mai sus, nu-mi mai pierd timpul cu un gunoi pesedist ca tine. Siktir.

       filadel

       04/03/2011 at 12:08 am

       • PSD-ist esti tu! Pentru ca te tragi din acelasi trunchi cu ei! se vede inca odata ca aschia nu sare departe de trunchi!
        Cu ce drept ma gonesti si de ce iti permiti sa ma jignesti!
        Vezi, neprietene, de aia a ajuns tara asta asa cum este, din cauza unora ca tine! Oameni cu tupeu si fara pic de cultura! Oameni care se cred Dumnezeu, dar sunt, in cel mai bun caz,”nime-n drum”. Vanduti Satanei!

        nelucraciun

        04/03/2011 at 12:19 am

       • Si, pentru ca m-ai gonit iti promit ca, daca Theophyle nu-mi blocheaza accesul, de cate ori te voi intalni pe aici, voi tine aproape! Somn usor! Sunt sigur ca esti dintre cei care dorm usor, fara constiinta!

        nelucraciun

        04/03/2011 at 12:23 am

 24. Buan seara,
  Nu vreau sa deturnez discutia, dar tot a fost vorba de televiziuni asa ca imi permit sa dau un link despre una din televiziunile care au spalat creierele romanilor, manipulind cu nerusinare. Ultima manevra se refera la Blejnar, care o avea pacate, dar pacatul cel mare este ca a pus sechestru pe conturile Realitatii
  http://www.curentul.ro/2011/index.php/2011030455485/Actualitate/Campania-Realitatii-TV-impotriva-lui-Blejnar-declansata-de-blocarea-conturilor-de-catre-ANAF.html

  cedric

  03/03/2011 at 10:06 pm

 25. In SUA se organizeaza o competitie pentru cele mai adecvate definitii ale unor termeni contemporani. Pentru competitia din 2010 termenul de definit a fost „corectitudinea politica”.
  Castigatorul a dat urmatoarea definitie:

  „Corectitudinea politică este o doctrină cultivată de o minoritate delirantă, ilogică, promovată de mass-media oficială, care sustine ca este posibil să apuci o bucată de căcat de partea curată”.

  emanuel bogdan

  04/03/2011 at 12:42 pm


Comentariile sunt închise.