Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Libia – O întoarcere în istorie

La fel ca multe alte regiuni din Orientul Mijlociu si Nord Africa, statul Libian este o entitate artificiala, generata de impartelile si unificarile post coloniale. În 1912, Libia a fost invadată de către Italia. Până atunci, din cauza valorii economice reduse şi a poziţiei strategice mai puţin importante (fiind controlată de şefi beduini), a scăpat de voracitatea puterilor imperiale din Europa, dar italienii, care voiau să-şi creeze şi ei un imperiu colonial, nu aveau în acea perioadă la dispoziţie nici un alt obiectiv mai potrivit pentru a-l anexa, iar proximitatea geografică a Libiei cu peninsula apenină le-a facilitat fără îndoială planurile. Dominaţia italiană asupra unei parti a Libiei de astazi,  provincia numita Tripolitania, a durat până la sfârşitul celui de al doilea război mondial, în timpul conflagraţiei teritoriul Libiei fiind teatrul luptei între Afrika Korps a lui Erwin Rommel, de partea Axei, şi trupele Marii Britanii, sub comanda lui Montgomery.

La sfârşitul războiului, aliaţii nu s-au înţeles în privinţa viitorului fostei colonii italiene. În acel moment Libia avea un teritoriu de cinci ori mai mare decât Italia. Cu toate acestea, populaţia ei nu depăşea un milion de locuitori, ceea ce reprezenta o destinaţie potrivită de colonizare pentru unii italieni, care începuseră să caute noi locuri de emigraţie după război. Dezacordul dintre puterile din Vest şi Uniunea Sovietică a făcut ca ONU să decidă să acorde independenţa acestei ţări, sub conducerea regelui Idris I.

Astfel, Libia a devenit prima colonie africană, care a obţinut independenţa. Mai târziu, puterile europene au regretat aceasta, deoarece au ajutat în acest fel să stimuleze şi alte colonii africane să revendice independenţa. În plus s-a pierdut astfel o ultimă şansă de a construi un stat în stil european pe coasta de sud a Mediteranei.

Libia de astazi sau pe numele complet Marea Uniune Popular-Socialista Arabă Libiana (Al-Jamāhīriyyah al-ʿArabiyyah al-Lībiyyah aš-Šaʿbiyyah al-Ištirākiyyah al-ʿUẓmā ) se situeaza intre Algeria, Tunisia in Vest si Egiptul in Est. Libia are o suprafata enorma de 1,8 milioane Km pătrati si o populatie estimata la 6,4 milioane de locuitori. Conform ultimului recensamant din 2006 si datelor furnizate de agentiile de specialitate ale ONU, populatia Libiei ar fi numai de 5,6 milioane de locuitori.

De fapt, Libia moderna include trei provincii istorice – Tripolitania in vestul teritoriului, Cirenaica (Cyrenaica) est si sud-est si Fezzan in sud-vest. Impartirea in cele trei provincii dateaza aproape de la inceputurile istoriei locurilor acestea. Aceasta traditie a fost preluata cu inteligenta de Otomani si desfiintata de Europeni, cu ignoranta de care au dat dovada de la inceputuri si pana la sfarsitul perioadei coloniale.

Tripolitania ocupa partea de nord-vest a teritoriului libian, cuprinzand portiunea de litoral a Marii Mediteraniene. Tripolitania a fost si este cea mai populata regiune din Libia. La ora actuala mai mult de 60% din populatia Libiei traieste in aceasta regiune istorica in care se afla si capitala Libiei, Tripoli.   In 2006, in respectiva regiune traiau aproximativ 3,6 milioane din populatia statului libian. In aceata regiune nu s-au descoperit zacaminte de petrol sau gaz, insa pe teritoriul ei se afla cel mai important port din regiune si terminalele de gaz si petrol care le transporta din Wafa si Elefant (vezi harta). Populatia este destul de eterogena, bazata insa pe vechea populatie berbera din regiune. In afara oraselor principale, majoritatea populatiei traieste in asezari semi-nomade sau respectand traditiile nomadice ale triburilor predominante ale regiunii. Tribul predominant in aceasta regiune este Nafusi. Interesant de mentionat ca celebrul fotbalist Zinadine Zidan apartine acestui trib (ramificatie careia ii poarta numele, tribul Zenda), care isi are ramificatii in tot Magrebul. Poate din punct de vedere istoric, important este de amintit ca triburile din acesta regiune sunt singurele care pot fi identificate fara dubiu ca “popoare mari” Libu si Meshwesh.

Cirenaica (Cyrenaica). Cirenaica, cunoscuta sub numele arab, Barqa,  se află între Golful Sirte şi Golful Bomba. Zona din estul Golfului Bomba este cunoscută ca Marmarica. Cyrenaica de azi are o suprafaţă de aproximativ 850.000 de km², care ocupă partea de est a Libiei, inclusiv Cyrenaica istorică, Marmara şi o parte din Deşertul Libian. Ea este delimitată la nord de Marea Mediterană, la est de Egipt, la sud-est de Ciad, la sud de Sudan, la vest de Fezzan şi Tripolitania. Cirenaica este regiunea cea mai evoluata si mai puternica financiar si social din toata Libia. Toate revoltele impotriva colonialistilor italieni sau impotriva regimului lui Gaddafi au inceput in cele doua orase principale ale regiunii, Bengazi, Tobruk. Un al treilea oras important in aceasta regiune este  Al Bayda. Cirenaica detine principalele campuri petrolifere din Libia, in sud Sarir si Waha si in centru Nafoora si Amal. Singurele rafinarii din Libia (Marsa el-Brega si Lanuf)  se afla in aceasta regiune. Sentimental este de mentionat ca au fost construite de romani in timpul lui Ceausescu. Cea din Marsa el-Brega isi are geamana la Onesti. In aceasta regiune traiesc 1,7 milioane de locuitori, cam 30% din populatia Libiei, aici isi au rezidenta si mici comunitati  crestine. Majoritatea populatiei are antecedente europene (grecesti si italiene), dar vechile triburi berbere, urmasii “popoarelor marii”, sunt majoritare.

Si de aceasta data protestele au inceput aici. Recent  acest teritoriu a fost eliberat de Gaddafi, insa este aflat de ieri noapte sub atacuri mult mai puternice din partea fortelor lui Gaddafi care au contra-atacat de ieri. Campurile petrolifere sunt pazite de o forta speciala britanica de aproape un batalion. Forta respectiva a ajuns inainte de weekend cu avioanele care au evacuat muncitorii straini. Conform ultimelor stiri, o alta forta americana a debarcat la vest de Tobruk si se afla in drum spre Bengazi. Bineinteles ambele forte sunt in misiuni umanitare 🙂

Ultima regiune din sudul Tripolitaniei este numita de localnici Fezzan (de la latinul Phasania). Populata aproape in totalitate de triburile berbere din regiune, cu o majoritate Tuarega (Tamahaq), detine controlul asupra celor doua campuri petroliere si gazelor din Estul Libiei, Wafa si Elefant. In aceasta regine traiesc cam 400 de mii de locuitori, majoritatea nomazi. Niciodata regimurile care au stapanit Libia nu au reusit sa stapaneasca in totalitate acest teritoriu.

Cateva concluzii (deocamdata)

1. Gaddafi stapaneste majoritatea Tripolitaniei si incearca sa preia teritorile pierdute in Cirenaica.

2. Situatia este departe de a fi clarificata.

3. Caderea lui Gaddafi este in functie de ajutorul pe care il vor primi revolutionarii de la puterile lumii.

4. In teritoriu opereaza forte expeditionare britanice si americane, la nivel de batalioane (putin dar suficient).

5. Deocamdata, Gaddafi, prin fiii lui, incearca un contra atac spre est si sud de Tripoli.

Pentru mai multe informatii – vezi The Economist: Endgame in Tripoli si Debka: US weighs hit-and-run raids to disable Qaddafi’s air capability si   US military advisers in Cyrenaica

 

Written by Theophyle

02/03/2011 la 3:40 pm

41 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Resalut
  Chiar am scris pe articolul precedent ca dictatorul , revolutionarul , nebunul sau cum vreti sa fie numit , a aparut din nou in TV .Plus ca o ofensiva a trupelor guvernative fedele lui a reocupat Brega .

  Ștefan A.

  02/03/2011 at 3:50 pm

 2. Nea

  02/03/2011 at 4:25 pm

 3. salut

  informatia ca ar fi trupe occidentale in libia e confirmata (adica undeva in plus fata de debka)?

  razvan

  02/03/2011 at 5:25 pm

  • Da 🙂 pe reuters!

   Theophyle

   02/03/2011 at 5:27 pm

   • aha
    nu vazusem, de aia intrebam

    razvan

    02/03/2011 at 5:31 pm

 4. situatia se schimba f repede, am citit ca rebelii ar fi reocupat Brega

  razvan

  02/03/2011 at 5:29 pm

  • Nu stiu daca cineva stie ce se intampla acolo. Eu am sursele mele si nici macar ei nu stiu 😦

   Theophyle

   02/03/2011 at 5:30 pm

   • Jocul nu este inca jucat. Asa cum am scris mai sus. Personal nu cred ca Gaddafi va rezista mult fara ajutor de afara. Nu vad insa cine il va ajuta.

    Theophyle

    02/03/2011 at 5:31 pm

    • din pdv militar am inteles ca gaddafi e in avantaj, mai ales la nivel aerian, dar autoritatea lui si loialitatea oamenilor scad vertiginos

     razvan

     02/03/2011 at 5:35 pm

     • inteleg ca sunt si poze 🙂

      Theophyle

      02/03/2011 at 5:36 pm

 5. In afara de rafinarii cred ca le-am dat si ceva tehnica militara, de fapt nu cred, sunt sigur.
  Cum cine il ajuta pe nebun? Al de sus ori al de jos (Scaraotzki).

  Creanga

  02/03/2011 at 5:40 pm

  • Mda’ copii, nebuni si betzivi 🙂 asa se zice!

   Theophyle

   02/03/2011 at 5:42 pm

  • Hahaha! au incurcat adrisantul: O spaga pierduta.

   Creanga

   02/03/2011 at 5:47 pm

   • Caragiale nemuritorul!

    Theophyle

    02/03/2011 at 5:48 pm

   • Ups! Din titlu se intelegea altceva, arestatul e doar nebunul, grosul urma sa ajunga la regina.

    Creanga

    02/03/2011 at 5:54 pm

    • Si totul gireaza paradoxal tot in jurul tutunului.

     mar

     02/03/2011 at 6:10 pm

 6. si desteptii aia de sirieni ii invita pe iranieni sa-si faca baza navala
  face IAF-ul economie de combustibil, e mai aproape 🙂

  razvan

  02/03/2011 at 5:50 pm

  • Buna seara,
   Este in defavoare IDF, este in favoarea Iran … 🙂 manevra clasica sa slabeasca fortele IDF din Marea Arabiei …

   CFG

   02/03/2011 at 7:04 pm

 7. […] See more here: Libia – O întoarcere în istorie […]

 8. off-topic
  oare ce amenintari si/sau mesaje anonime o mai fi primit voiculescu in ultimele ore?
  http://www.ziare.com/dan-voiculescu/senator/felix-da-note-despre-voiculescu-1078931

  razvan

  02/03/2011 at 6:04 pm

 9. mar

  02/03/2011 at 6:15 pm

 10. O sa se ajunga iar la vorbele acelui oficial CIA din documentarul ala de pe Historycare a vorbit de Afganistan si mujahedinii din razboiul cu URSS. 🙂

  ” Am inarmat opozitia, le-am dat arme, bani, consilieri si tot ce au vrut, apoi i-am lasat balta, am plecat de acolo (americanii n.m.), asa au aparut talibanii, noi i-am inventat! „

  Galeata cu pixeli

  02/03/2011 at 6:16 pm

  • „These things happened. They were glorious and they changed the world…
   …and then we fucked up the end game.”

   Un tanar de stanga

   02/03/2011 at 7:13 pm

 11. salve din nou!

  Razvan,i s-a facut o oferta de nerefuzat: il da pe Gadea afara si ii ofera o emisiune lui Radu Moraru. Daca nu il vrea pe Moraru, il primeste pe TRU. 😆

  Cetatean

  02/03/2011 at 6:17 pm

  • da, era un biletel semnat de Nasul Moraru impreuna cu capul de cal pe care l-a gasit in pat

   razvan

   02/03/2011 at 6:20 pm

 12. eu cred ca era nu un cap de cal, ci un peste mort 😉

  A propos de scrisori, iata cum o cauta cu luminarea sindicatele din ADMINISTRATIA NATIONALA A PENITENCIARELOR, care ii scriu lui Basescu o scrisoare „ironica”.

  Ii maninca undeva, si o sa primeasca una, de o sa ii usture.

  http://www.luju.ro/institutii/penitenciare/scrisoare-ironica-sindicalistii-din-anp-vor-ca-basescu-sa-le-arate-harta-coruptiei-din-penitenciare-fara-sa-mai-joace-cineva-sah

  Cetatean

  02/03/2011 at 6:24 pm

 13. chestia asta cu ajutoare umanitare e ca bancul ala vechi despre urss

  „doriti sa vizitati lumea?inrolati-va in armata rosie”

  intamplator

  02/03/2011 at 6:30 pm

  • Fac birou pentru confiscarea averilor si nu-s in stare sa tina la zdup 5 zile lucratoare un infractor.

   Galeata cu pixeli

   02/03/2011 at 6:49 pm

  • N-are cum să funcționeze, e anticonstituțional. Constituția iliesciană protejează penalii, cum să iei omului banul făcut prin furt?

   sym

   02/03/2011 at 6:58 pm

   • daca nu ma insel, aliniatul respectiv a fost bagat in constitutie de un penelist ciripitor dan amedeo lazarescu

    razvan

    02/03/2011 at 7:06 pm

 14. Buna seara,

  And Defense Secretary Gates Just Uttered The Magic Word…

  US Defense Secretary Gates says establishing no-fly zone for Libya would require an attack on Libya

  http://af.reuters.com/article/cameroonNews/idAFN0221852520110302

  Radu Ionescu

  02/03/2011 at 7:22 pm

 15. Theophyle, scuză offtopicul, dar rămăsesem restant la postarea ta cu intelectualii din PDL:
  http://baricada.wordpress.com/2011/03/01/preda-macovei-si-voinescu-pdl-si-atacul-intelectualilor/

  baricada

  02/03/2011 at 7:22 pm

 16. Facerea de bine….

  http://news.yahoo.com/s/ap/20110302/ap_on_re_eu/eu_germany_us_airport_shooting

  FRANKFURT, Germany – A gunman fired at U.S. Air Force personnel on a bus outside Frankfurt airport Wednesday, killing two airmen and wounding two others before being taken into custody, authorities said.
  Kosovo Interior Minister Bajram Rexhepi told AP that German police have identified the suspect as Arif Uka, a Kosovo citizen from the northern town of Mitrovica.

  Creanga

  02/03/2011 at 7:54 pm

 17. Buna Seara,
  Postare noua!

  Theophyle

  02/03/2011 at 8:08 pm

 18. Multumesc frumos de update.
  Ca in oricare alta zi, super-blog.

  A A

  03/03/2011 at 12:55 am

 19. […] din Libia. Declansarea razboiului civil in aceasta tara a condus exact la ceea ce am prezis in ultimul articol pe acest subiect, impartirea statului Libian in vechile provincii istorice. De facto, Tripolitania si Fezzan sunt in […]


Comentariile sunt închise.