Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Sindicatele “sindicatului” şi Codul Muncii

Nu cred ca cineva din Romania nu cunoaste orientarea politica a conducerilor  sindicatelor din Romania. Majoritatea acestor lideri sindicali au fost si sunt agenti electorali ai PSD-ului. Ei au tacut cand PSD-ul lui Iliescu si Nastase le-a ordonat sa taca si au facut greve, marsuri si proteste cand au primit ordin sa le faca. Nu ar fi sindicalistii, nici sindicatele  o problema, ele trebuie sa existe,  fiind parte integrantă din societatea civila a unei tari. Adevaratele probleme sunt conducerile acestor sindicate corupte si coruptibile. Dupa ce si-au facut “plinul”, o parte din acesti lideri sindicali vor ingrosa randurile partidelor politice si o alta va “evolua” de la sindicalismul militant la capitalismul romanesc infloritor si bine conectat la resursele bugetelor statului Roman. Afacerile sindicale sunt mai putin cunoscute, cunoscute sunt numai impertinenta si aroganta conducerilor acestor sindicate.

Codul muncii este un subiect mult prea important pentru a deveni o gâlceavă politica intre niste bogatasi corupti care reprezinta guvernarea si altii si mai corupti care reprezinta opozitia. Cristian Grosu este unul dintre cei mai seriosi jurnalisti care au ramas in aceasta tara dupa cumpararea angro facuta de Vîntu, Voiculescu si Patriciu. Tot ceea ce a scris omul este mai mult decat semnificativ in aceasta dezbatere:

Cunosc cazuri de salariaţi la stat care au contracte de directori pe viaţă. Contractele nu conţin criterii de performanţă; dar conţin nişte clauze dure pentru societatea de stat nu doar dacă îl dă afară pe incompetent, ci şi dacă îndrăzneşte să-i schimbe funcţia.

Cunosc câteva din miile de cazuri de destituiri politice din slujbe şi funcţii, urmate de ani de zile de procese câştigate, până la urmă de foştii salariaţi. Câştigate înseamnă că omul îşi primeşte leafa de la destituire până la sentinţă – perioadă în care, ca bani, instituţia a suportat pe acelaşi post doi slujbaşi. Exista cazuri în care a suportat şi trei. E un joc de societate, îl joacă toate partidele, îl acceptă toată lumea.

Cunosc cazuri în care reglementările strâmbe ale Cod al Muncii l-au făcut pe salariatul din mediul privat dependent de sindicat atunci când îşi negociază şi banii şi condiţiile de muncă. Aici

Cred ca incercarea guvernului de a trece noul Cod al Muncii prin asumare este paguboasa. Acest cod trebuie dezbatut si opozitia trebuie aratata asa cum este:  veleitara si proasta. Cred ca Cristian Grosu a sezizat pericolele asumarii răspunderii  mi-ar place ca si guvernatii sa o sezizeze.

Written by Theophyle

28/02/2011 la 3:17 pm

62 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. O precizare cu nume si prenume, ca sa fie clar despre ce este vorba: „Contractele nu conţin criterii de performanţă; dar conţin nişte clauze dure pentru societatea de stat nu doar dacă îl dă afară pe incompetent, ci şi dacă îndrăzneşte să-i schimbe funcţia”.

  Ionut Costea, cumnatul lui Geoana de la Eximbank.

  Cetatean

  28/02/2011 at 3:29 pm

  • si nu numai. in tvr, de exemplu, e plin de directori pe viață – care nu pot fi schimbati din funcții nici dacă pun o bombă în tren (nici nu are rost să vorbim de concediere, se-ntelege). nu au criterii de performanta, nu au cifre de atins, nu au parametri de indeplinit. sunt directori pur si simplu.

   cursdeguvernare.ro

   28/02/2011 at 4:18 pm

 2. „Unul dintre motive ar putea fi contractul de mandat al lui Costea – cumnatul liderului PSD, Mircea Geoană -, pus în funcţie la 23 februarie 2009. Potrivit hotnews. ro, şeful Eximbank, care are un salariu lunar de aproape 21.000 de euro, este îndreptăţit la aproape alte 750.000 de euro, în cazul în care el ar fi destituit mâine. Asta deoarece, în contractul de mandat, citat de hotnews.ro, în cazul revocării înainte de termen, banca va plăti „o compensaţie de încetare egală cu valoarea remuneraţiilor lunare stabilite prin contract, datorate până la data expirării duratei mandatului, dar nu mai puţin de şase remuneraţii brute”. Contractul a fost încheiat pe o perioadă de peste patru ani, mai precis până în 30 septembrie 2012. Dacă acesta va fi revocat mai devreme, va fi despăgubit”.

  http://www.evz.ro/detalii/stiri/ionut-costea-ramane-la-eximbank-cu-voia-pdl-873821.html

  Cetatean

  28/02/2011 at 3:34 pm

  • Buna ziua;pai, aici ar trebui sa raspunda cel care a formulat sau a avizat contractul.Respectuos atrag totusi atentia ca prevederile (a caroror caracter aberant nu poate decat sa ingrozeasca pe oricine de buna credinta) nu se refera la un contract ,,pe viata” ci la un contract pe patru ani.Spun aceasta pentru ca ,desi il stimez pe dl.Grosu ,eu nu am auzit NICIODATA de o functie de director care sa fie pe viata, dupa 1989 (si nici inaintem, in afara de functia de presedinte pt.Ceausescu) asa ca, aici, mi se pare a a exagerat.

   Loda

   28/02/2011 at 5:28 pm

 3. PS cit despre trecerea Codului Muncii prin procedura dezbaterii parlamentare, imi pare rau sa o spun, insa ar dura pe putin doua luni.

  Cetatean

  28/02/2011 at 3:35 pm

 4. @Cetatean
  Madam Minca/Loteria e un bun exemplu.

  Tzepelica

  28/02/2011 at 3:36 pm

  • O, si asta, am uitat de ea.

   Cetatean

   28/02/2011 at 3:38 pm

 5. Vesti despre Sandei. Puterea a aminat votul pentru cei doi reprezentanti ai societatii civile din CSM.

  http://www.realitatea.net/votul-pe-csm-amanat-din-nou-pdl-vrea-ca-locurile-societatii-civile-sa-fie-validate-deodata_808799.html

  Cred ca PDL nu au gasit inca un „civil” la fel de bun pe cit e Corina Dumitrescu, rector la Dimitrie Cantemir, sotie de pesedist. Puterea probabil se gindeste la un civil omolog, care sa anuleze, la votul in plen, votul pesedistei. De aceea vrea sa se voteze cei doi reprezentanti odata, ca Opozitia sa dea un vot pentru la ambele candidaturi, nu sa isi voteze propriul om si apoi sa faca obstructie la celalalt candidat.

  Cetatean

  28/02/2011 at 3:37 pm

 6. O fi trecerea codului prin asumare paguboasa. Dar treaba cu dezbatutul la noi inca nu se poate. Pai Pedelistii ar trebui adunati cu arcanul de prin bufete, dupa aia ar trebui cineva sa le silabiseasca despre ce o vorba cind se voteaza pe articole. Uslasii ar gasi ca dezbaterile sint o minunata ocazie sa vina cu propuneri nastrusnice dar cit mai populiste daca se televizeaza, sau sa mearga la acelasi bufet daca nu se televizeaza. Antonescu ar veni o data, ar perora ceva cu sclavagismul in dictatura Basescu dupa care ar declara ca se plicitseste si ar pleca acasa. Sindicalistii ar gasi si ei o minunata ocazie sa aiba niste zile de concediu platite in Bucuresti sub denumirea de proteste.

  Aha

  28/02/2011 at 3:39 pm

  • asa-i, Aha. Din pacate, Puterea nu isi poate mobiliza oamenii, iar Opozitia ar perora despre saracii sindicalisti haituiti si despre patronii hrapareti.

   Cetatean

   28/02/2011 at 3:40 pm

 7. Asumarea raspunderii pe Cod, in Parlament, pe 8 martie.

  Cetatean

  28/02/2011 at 3:39 pm

 8. Cheia problemelor (citat tot din CG):
  „…cine şi cum a plătit vreodată în România pentru legile făcute pe genunchi, decât contribuablii?”

  Mai pe sleau, cine a platit vreodata in Romania incompetenta decidentilor ?
  Gugustiucii, bineinteles.

  Tzepelica

  28/02/2011 at 3:39 pm

 9. Si eu sint reticent cu multele asumari pe diferite legi; dar opozitia nu cred ca vrea dialog si dezbatere, ci se impotriveste la tot ce vine de la guvernanti.
  Crinel deja isi resusciteaza visul de demitere a dictatorului.
  Iar unele legi chiar si ieri erau tirzii.

  victor L

  28/02/2011 at 3:44 pm

 10. Victor, exista o lupta surda intre iliescu si crin. primul zice ca planul de suspandare e nerealist, insa al doilea zice ca e realist. de ieri pina azi au si iesit cu declaratiile.

  Crin vede ca i se intuneca perspectiva, el spera la un sprint scurt spre fotoliul de la cotroceni anul asta. galeata cu apa pe care i-a zvirlit-o in cap iliescu l-a racorit brusc.

  E jale pentru PNL daca intra in 2012 fara ca latraul sef sa fi apucat sa se joace de-a locomotiva pentru partid.

  Cetatean

  28/02/2011 at 3:47 pm

  • Suspendarea si alegeri anticipate pentru Presedentie au fost momeala 😀 Sondajele au contribuit si ele la asta 😀

   CFG

   28/02/2011 at 4:15 pm

 11. Salut Theophyle!

  Eu recunosc ca nu inteleg rostul sindicatelor din sectorul public.

  L-as intelege daca bugetarii n-ar avea putere politica. Atunci, intr-adevar, mi s-ar parea normal sa se asocieze in sindicate pentru a-si apara situatia.

  Dar in conditiile in care ei au enorm de multa putere politica – in Romania, PSD (+PC, +PNL), in UK, Labour, in SUA, Democrat Party etc., unde e rostul acestor sindicate?

  Atunci cand ei sunt la putere isi dau salarii, al 13-lea, al 14-lea, etc., vacante, prime (de vacanta etc), isi semneaza intre ei contracte prin care nu pot fi concediati, isi dau pensii speciale s.a.m.d. Fraierii din sectorul privat sa achite nota, ca de-aia-s privati.

  S-a ajuns in UK de exemplu ca sectorul public sa castige 467 pe lire saptamanal, cel privat 411. In sectorul public se munceste in medie 31 de ore saptamanal, in cel privat aproape 37. In sectorul public pensia medie e de 23k lire pe an, in cel public 11k. Iar cei din sectorul public se pensioneaza mai repede, unii la 50 de ani. Cei din sectorul privat, daca se poate, niciodata. La vacante e la fel, nu vorbesc de profesori, dar de exemplu conductorii de tren in Londra au 7 saptamani de vacanta, salariu dublu fata de media pe economie, si fac greva la bunul plac, de preferinta lipit de vreun bank holiday.

  Situatia e aberanta. In Romania e la fel – salarii mari, munca putina, job pe veci in care sa nu te intrebe nimeni nimic. Pana si salariul minim in Romania e mai mare in sectorul public decat in cel privat.

  Am vazut ce dezmat bugetar au facut guvernarile de stanga PSD si PNL.

  Dar sa ne amintim ca nici macar guvernul de „dreapta” PDL n-a produs concedieri din sectorul public, a scazut numarul angajatilor prin pensionari. Iar salariile le-au fost reduse doar pentru ca pur si simplu nu puteau fi platite, n-a existat vreun impuls ideologic sau de alta natura.

  In situatia in care acesti sindicalisti au atata putere politica si produc practic alternanta la guvernare, iar angajatorul lor (guvernul) intotdeauna depinde de voturile lor in mare masura, in asa fel incat niciun guvern de nicio culoare nu are apetenta pentru introducerea unor criterii serioase de performanta, care e rostul acestor sindicate?

  Stiu acesti oameni cum e sa muncesti in sectorul privat, si sa-si justifici job-ul de doua ori pe an, la performance review? Nu cred.

  O spun avand bugetari in familie la care tin enorm. Ei sunt destul de bine platiti, dar se compara cu … magistratii. Nu cu fraierii platitori de taxe din sectorul privat.

  In UK tot vad liderii de sindicat cum se compara cu … bancherii. Ca de ce bancherii castiga atat de mult fata de ei. Cica sa-i mai impoziteze mai tare de 50% (plus asigurarile sociale).

  Nu se compara cu fraierii platitori de taxe din sectorul privat. Care n-au niciun cuvant de spus: ori guvernarea e laburista, si atunci n-au niciun cuvant de spus din oficiu, ori se fac niste greve de le sar capacele si atunci ciocu’ mic si scoate banul, altfel n-ajungi la servici ca nu merge transportul, stai cu copii prin nu stiu ce aeroport ca aia la la controlul de trafic mai vor un 20% peste o leafa enorma, sau ii tii acasa pentru ca profesorii cu 3 luni de vacanta si job-uri pe viata, platite binisor peste media pe economie, au nu stiu ce revendicari.

  Scuza expresia, dar da-o naibii de treaba! Eu m-am saturat de impozite enorme care sustin o casta privilegiata generatoare de servicii proaste.

  As scoate in afara legii sindicatele din sectorul public fara nicio remuscare.

  sym

  28/02/2011 at 3:47 pm

 12. Daiela Lulache al exemplu.

  mar

  28/02/2011 at 3:48 pm

 13. opozitzia vrea sä tragä de timp.

  opozitzia nu a fost de acord , cu nici o reformä.

  sindicatele din romania sunt numai niste manipulatori.

  theo

  28/02/2011 at 3:50 pm

  • theolasa-ma sa fiu cinica pana la capat. Ce-l opreste pe Ponta, viitor premier cu 65% sa modifice din nou codul muncii ba sa-l faca si mai peronist??? Ori nu crede nici el ca va obtine 65%,ori realizeaza ca modificarile sunt necesare (si prefera sa fie injurat Boc). Ori amandoua la un loc.

   MARIA-LUIZA

   28/02/2011 at 5:58 pm

 14. Nu e subiect serios care sa nu fi fost dus in derizoriu de pseudo-dezbaterile din spatiul public, la noi. Ici-colo, gasesti opinii pertinente si in cunostinta de cauza, in rest, dupa cum bate vantul interesului marunt.

  Iata si o gluma buna::)

  http://www.reportervirtual.ro/2011/02/pe-surse-voiculescu-va-fi-condamnat-pentru-politie-politica.html

  Galeata cu pixeli

  28/02/2011 at 3:51 pm

 15. desi nu cunosc ce spune ala vechi si ce spune asta nou,ca bun roman-imi dau cu parerea:
  acest cod al muncii pare o chestie facuta de sefi incompetenti de la stat ca sa se acopere pe ei si pe angajatii lor la fel de incompetenti

  intamplator

  28/02/2011 at 3:52 pm

 16. Emotionant, cel putin pentru mine:
  http://www.hotnews.ro/stiri-international-8346368-frank-buckles-ultimul-veteran-american-primului-razboi-mondial-murit-varsta-110-ani.htm
  Se zice ca in fiecare zi mai moare cite un ultim vorbitor dintre cele vreo 5900 de limbi vorbite acum, si dispare si limba.
  Oare va fi si timpul cind va dispare si ultimul vorbitor de romana?

  victor L

  28/02/2011 at 3:55 pm

  • Salut,
   Odata cu ei, primul razboi mondial intre definitiv in istorie. Camarazii lui mor a doua oara cu el.

   Borges are o nuvela in care intreaba: cind a murit ultimul om care l-a vazut pe Hristos ?

   Un tanar de stanga

   28/02/2011 at 4:29 pm

 17. @zaPaco
  In ce priveste art. 287 eu m-am uitat pe varianta publicat pe site-ul guvernului care banuiesc ca fiind datata 28 feb. este varianta pe care isi va asuma raspunderea (vezi link)
  http://www.gov.ro/upload/articles/112469/proiect-de-lege-privind-modificarea-legii-nr-53-din-2003-codul-muncii.doc

  In alta ordine de idei, din punctul meu de vedere art. 287 ar fi trebuit abrogat intrucat este contrar unui principiu de drept care si-a dovedit valabilitatea de multe mii de ani „actori incumbit probatio”.

  Alina

  28/02/2011 at 4:00 pm

 18. Nu inteleg daca, in viziunea noului Cod al Muncii, va ramane celebrul „salariu minim pe economie”… in firma in care lucrez, 90% din personal este platita cu acest salariu… maririle de salariu se fac doar atunci cand se mareste acest salariu minim pe economie… de ex., s-a marit salariul acum, in ianuarie… ca se marise „minimul”; ultima marire fusese in 2008… deh, e criza!
  Eu intreb… si nu chiar ca sa ma aflu in treaba: va fi sau nu loc de abuzuri din partea patronilor?

  Monix

  28/02/2011 at 4:04 pm

  • Despre ce abuzuri vorbiti? Va rog, dati exemple concrete.

   sym

   28/02/2011 at 4:41 pm

   • Cat priveste abuzurile, ele au fost, sunt si vor mai exista in aplicarea concreta a relatiilor de munca. Problema este ca actualmente, multe din aceste „abuzuri” sunt facute pe fondul unei legislatii cel putin neclare, ia neclaritatile fac inegala relatia patron-salariat, pentru ca patronul poate veni in fata judecatorului cu o echipa mai „dotatata” de avocati- iar salariatul (mai ales cel de la privat) nu este aparat de sindicate (care de obicei au alte treburi mai importante – cum ar fi sa-si imparta comisioanele) decat daca e vorba de complicitati. Cum am vazut eu, se introduc clarificari.
    Sa nu ne facem iluzii, noul cod este mai avantajos pentru angajatori decat vechiul cod, dar vechiul cod era mai sever inclusiv pentru salariatii care chiar muncesc eficient. Acestia au acum cea mai buna arma impotriva angajatorilor: „pa, si merg la concurenta!”.

    DanSu

    28/02/2011 at 4:56 pm

    • Fara exemple concrete nu vad mare valoare in a le discuta.

     sym

     28/02/2011 at 6:03 pm

 19. Shit, scuzati expresia. Revin cu precizari despre procesele lui Nastase si schimbarea unui judecator din completul de judecata. E groasa.

  Dimineata m-am inselat cind am dat o componenta gresita a completului. Spuneam ca al treilea judecator e cristina Rotaru. FALS.

  Deci, Ioana Bogdan a fost inlocuita de judecatorul Sandel Macavei, insa al treilea judecator e Alixandri Vasile.

  Cine e asta?

  „Vasile Alixsandri a fost ales membru CSM în 2002 de către procurorii de pe raza Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău, probabil ca rasplată pentru sprijinul dat PDSR (acum PSD) în campania electorală din anul 2000, după cum apare într-o scrisoare redactată de trezorierul PSD Bacău, Ionel Creţu”.

  Alixabdri a fost numit la ICCJ de Iion Iliescu prin decretul 746/2004, in temeiul legii CSJ 53/1992. La ora actuala, mandatul sau e expirat din 27 septembrie 2010„.

  Altfel spus, Alixandri e un Sandel supravietuitor la ICCJ, fara decret prezidential in temiul legii 303/2004. Ori maturatorul de pe strada, ori Vasile Alixandri, e totuna.

  In plus, conform luju.ro, „Desi instanta a precizat ca hotararea de inlocuire a fost luata de Colegiul de Conducere, in sedinta care a avut loc vineri, potrivit informatiilor Lumeajustitiei.ro, Colegiul a fost doar informat despre inlocuire, care a fost decisa la nivelul Sectiei Penale a instantei supreme, condusa de judecatorul Anton Pandrea„.

  Or, Pandrea este Super Sandel, si el expirat, pentru ca a fost numit de iliescu pentru 6 ani, cu decretul 589 din 12 iulie 2004.

  Pandrea e expirat din 12 iulie 2010, cum a mai arata si Mister B, cindva.

  Alo, CSM-ul reformator, alde Dumbrava-Neacsu-Danilet ce dracu’ faceti?

  PS. E groasa deci. Sandeii incearca sa il scape pe Nastase si nu se mai feresc.

  Cetatean

  28/02/2011 at 4:14 pm

  • Toate reformele incercate sint inutile daca nu se face ceva cu Sandeii. Eu zic ca acolo ar fi atins punctul fara de intoarcere, daca ar reusi. Da macar se poate face ceva?

   Aha

   28/02/2011 at 4:22 pm

  • PS Nici Lucian Sandel macavei nu are decret de numire la ICCJ in temeiul legii 303/2004, a fost saltat doar prin hotarire de CSM.

   Cetatean

   28/02/2011 at 4:28 pm

   • Buna City
    Nu inteleg un lucru si anume daca nu exista decret de numre cum lucreaza respectivii judecatori la Inalta Curte. Adica decretul este formal si hotararea CSM conteaza?

    ion

    28/02/2011 at 5:41 pm

 20. Am mai vazut intrebari de genul: de ce se grabeste guvernul cu codul asta? Poate fiindca spera ca noul cod va trece o buna parte din sectorul „la negru” in sectorul „cu contract care contribuie la buget”. Idea finala fiind ca contributia la buget sa se materializeze in timp pentru niste mariri de pensii si alte mite electorale inainte de 2012. Ca sa arate bine sondajele.
  Acuma nu stiu daca problema cu angajatul la negru era musai codul muncii sau este economia realizata prin ne-plata celor ~45% contributii sociale.

  Aha

  28/02/2011 at 4:18 pm

  • Cred ca amandoua. Daca strangi surubul cu angajarea la negru, e musai sa-l slabesti pe ala cu datul afara.

   Altfel lasi firmele cu contributii sociale si impozite enorme de gat, fara posibilitatea de a concedia.

   sym

   28/02/2011 at 4:44 pm

 21. Salut!
  Azi dimineata atentia mi-a fost atrasa de un studiu curezultate si concluzii surprinzatoare, cum ca intr-o analiza a unei prestigioase publicatii, Romania ar fi tara cu cel mai mare risc de revolte populare.
  Banuiesc ca autorul respectivului studiu a luat in calcul parametrii normali cum ar fi:
  – sondaje publice privind popularitatea presedintelui, a parlamentului si a clasei politice
  – grad de incredere in institutiile statulului- parlament, presedintie, armata, politie, biserica, etc.
  -probabil respectivul studiu ia in consideratie si opinia despre mediu de afaceri, sindicate,etc
  – normal ar fi ca sa fie investigata si opinia romanilor despre serviciile de sanatate, asistenta sociala si de protectie a pensionarilor, etc.

  Numai enumerand toate aceste posibile surse as fi inclinat sa dau dreptate autorului respectivului autor din publicatia prestigioasa care a postat aceea opinie.
  Raman sceptic si afirm ca Romania este o tara sigura pentru investitorii cinstiti.

  andrzej

  28/02/2011 at 5:02 pm

 22. Ma dau in vint dupa melodrama sindicala. Mai intii sindicalistii sindicatului au venit cu teoria sclavagismului modern. Acuma vad un interviu cu ceva sef de sindicat pe ziare.com. Zice respectivul domn asa:
  -„Nu stiu exact care este textul pe care l-a promovat domnul Boc, dar ne-a amenintat de vineri…” Mai ce teroare pe sindicate. Boc „a amenintat” ca isi asuma raspunderea pe cod. A amenintat contra ce? Ca de obicei asta cu amenintatul vine cam asa: fa asa ca daca nu…!

  Aha

  28/02/2011 at 5:35 pm

 23. Ion, daca nu ai citit Sandeii mamii lor, publicat de @Bascaliosul, iti rezum eu:

  Sandeii din vechiul CSM au interpretat ei legea spunind ca pentru promovarea la ICCJ a judecatorilor nu este nevoie de decret prezidential, fiindu-le de ajuns decretul initial de numire in magistratura. Ceea ce e fals. Asa au bagat oameni obedienti la ICCJ.

  Cei care primsiera decret prezidential de la ILiescu, in temeiul legii 56/1993, aveau un mandat de 6 ani, care le-a expirat. La expirarea mandatului, nu au mai primit decret prezidential in temeiul legii 303/2004, ci au interpretat ei cu de la sine putere ca e destul ca CSM sa dea niste hotariri si gata, decretul prezidential nu mai conteza.

  Cetatean

  28/02/2011 at 5:59 pm

 24. La ora actuala, covirsitoarea majoritate a judecatorilor de la ICCj sunt expirati sau promovati ilegal.

  Cetatean

  28/02/2011 at 6:00 pm

  • City,
   lEGEA 303/2004 este neclara Citind-o inclin sa cred ca promovarile la Inalta Curte se fac doar prin hotararea CSM (Sectiunea a-3-a, art.52, alin 1, poti sa il coroborezi si cu art.31 alin1. unde se specifica clar numirea de catre presedintele tari). Deci nu cred ca este obligatoriu decretul prezidential, dar nu sunt jurist.

   ion

   28/02/2011 at 8:26 pm

 25. Guvernul isi angajeaza raspunderea.Asta-i termenul corect.Care ar trebui sa fie utilizat.
  Cine isi asuma „asumarea”?

  mitica

  28/02/2011 at 6:04 pm

 26. Cetatean

  28/02/2011 at 6:07 pm

  • Doamna cu articolul a atins un punct important. Actualul cod al muncii nu se bazeaza pe nici un fel de studii. Ba arata suspect de mult doar a pavaza pentru clientela politica angajata pe diverse posturi de directori, de fapt ca mai toata legislatura de pina acum. Si se revine pe aceleasi clisee folosite pe vremuri: comunismul bun care apara clasa muncitoare spre deosebire de capitalistii verosi care ca in evul mediu, asa e tovarasi, asa e! De parca nu am mai trait intr-o perioada in care nu exista somaj si toata lumea avea asigurat un loc de munca. De multumire cu asa „job security” trebuiau sa tina granitele inchise sa nu fuga toti buluc in iadul capitalist?

   Aha

   28/02/2011 at 6:22 pm

   • articolul doamnei mai spune si altceva:ca nu exista in nici un alt domeni vreun studiu sau cercetare pe care se bazeaza actele guvernantilor nostri

    intamplator

    28/02/2011 at 6:28 pm

 27. intimplator, exista totusi: „Prin urmare date detaliate pe care sa faci analize de profunzime nu exista, dar a afirma ca nu exista nimic care sa demonstreze rigiditatea pietei muncii este un pic exagerat. Banca Mondiala monitorizeaza indicele de rigiditate al ocuparii, cu o metodologie imbunatatita in 2007. Indicele este format din trei subindici : dificultatea de a angaja, dificultatea de a concedia, rigiditati in stabilirea orele de lucru”.

  Cetatean

  28/02/2011 at 6:30 pm

  • As adauga ca si inainte de legea aducatiei au aparut diversi indici bazati pe date destul de detaliate care aratau destul de clar ca nu sintem fruntea nici pe acolo.

   Aha

   28/02/2011 at 6:41 pm

 28. O, da, rezultatele la testele PISA si PIRLS. Suntem catastrofali, penultimul loc si ultimele 4-5 locuri, in fc de teste.

  Cetatean

  28/02/2011 at 6:42 pm

  • salut cetatean 🙂
   Adica sintem pe primele locuri dar privind clasifica invers . 🙂

   Ștefan A.

   28/02/2011 at 7:53 pm

 29. Parerea mea:

  Cred ca asteapta rezultatele din PDL.

  gzoltan

  28/02/2011 at 7:07 pm

 30. Buna seara,

  Ma amuza cum majoritatea oamenilor care zbiara sclavagism cu noul cod al muncii au cel mai probabil nostaligia comunismului cand erai, la propriu, legat de glie. Acum cand toti au posibilitatea sa mearga in UE nu cred ca mai tin minte ce inseamna sa fii efectiv prizonier (nu ca as sti eu dar am auzit povesti)

  Radu Ionescu

  28/02/2011 at 7:39 pm

 31. Buna Seara 🙂
  postare noua!

  Theophyle

  28/02/2011 at 8:01 pm

 32. Constat ca pretenul meu, Gyorgy Frunda, ridica aspru ton atit la ANI cit si la Viktor Orban.
  Cam nimic nu-i mai place, nici iarba, nici apa.
  Cit despre un Cod al Muncii care sa multumeasca atit angajatorii, cit si angajatii, nu se egzista.
  Si greseli i se vor gasi, pe varianta pe care am citit-o la un critic: „tocmai s-a publicat textul noului Cod”.
  Si pe baz astei constatari da-i si critica-l.
  Dar cind l-o fi studiat? sau de asta nu mai e nevoie? „stim noi ca nu-i bun”.

  victor L

  28/02/2011 at 8:07 pm

 33. Buna seara, Theophyle.

  Chiar daca tarziu, postez aici o adresa utila celor care doresc sa consulte evolutiile legislative si jurisprudenta europeana recente in materie de dreptul muncii in UE si in statele membre.
  Cine stie, poate cineva chiar vrea sa stie si sa compare.

  http://www.labourlawnetwork.eu/

  casandra

  28/02/2011 at 9:22 pm

 34. […] Vezi si “Sindicatele “sindicatului” şi Codul Muncii” […]


Comentariile sunt închise.