Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Dictaturi sau democraţii originale

Nu cred ca exista in toata lumea un singur lider al unei natiuni care ar recunoaste ca este dictator.  Ca majoritatea lucrurilor bune, care paveaza drumul spre iad, dictatura a fost un lucru necesar intr-o republica ce aplica cu  strictete regulile democratice, asa cum erau ele pe timpul Republicii Romane. Romanii au inteles extrem de repede ca o democratie bazata pe un pluralism politic generator de o multitudine de opinii (majoritar din cauza unor interese de tot soiul) nu poate fi eficienta in perioade de neliniste civica interna sau pericole externe.  In toata perioada republicana din istoria Romei, adica in cei 481 de ani (508 – 27 î.Hr), au existat 143 de dictatori (imperium magnum sau magistratus extraordinarius) diferiti, asta inseamna cam unul la 3 ani si 3 luni. Important de mentionat este ca dictatura romana era ancorata intr-o legislatie clara, lex de dictatore creando, din nefericire uitata in timp.

Dictatura Romana avea regulile ei: electoratul – dictatorul era ales de Senat si trebuia sa fie Consul cel putin o data in cariera lui politica;  competenta – dictatorul trebuia sa probeze competentele necesare pentru a fi numit in post; si perioada limitata de 6 luni, in care isi putea exercita puterile speciale. Au fost dictatori care si-au exercitat functia printr-o prelungire sau doua.  Un singur dictator si-a prelungit durata, acela a fost Iulius Cezar (4 perioade) si din aceasta cauza a fost si ucis. Din nefericire, majoritatea dictatorilor moderni au tendinta de a-si dori postul pe viata. Parte din ei reusesc, multi isi termina carierele la fel de sangeros cum si le-au inceput.

Este dictatura un regim eficient? Bineinteles ca nu! In majoritatea cazurilor eficienta se pierde intr-o perioada extrem de scurta. Limitele pe care le-au impus romanii au fost cu talc. Dictatura poate rezolva probleme acute ale societatii. Prelungirea ei genereaza multe boli, care in majoritatea lor vor distruge societatea respectiva.  “Convalescenta”  de dupa dictaturi, numita de noi tranzitie, este lunga, dura si de multe ori genereaza unele “democratii originale”, insotite de dorul timpurilor trecute.

Indiferent daca dictaturile sunt de “dreapta” sau de “stanga,” fasciste sau comuniste, generalitatea este constanta – o ideologie care promoveaza dictatura, gen dictatura proletara sau socialism degenerativ: nazism, nationalism extremist, de genul salazarist sau franchist, socialism peronist, socialism-islamic sau pan-islamic (Naţerism in Egipt, Baasism in Siria si Irak si  Gaddafi), in derivate si versiuni diferite.

O sursa dictatoriala lipsita de o ideologie clara este fara indoiala junta-militara care trebuie sa restituie “ordinea si legea”, daca trebuie sau nu. Aici avem exemple recente, de genul juntei-coloneilor din Grecia, a lui Pinochet in Chile sau a lui Videla si Viola in Argentina. Toate aceste dictaturi au avut o orientare majoritar de dreapta.

Dictatorul modern este un veleitar. Sunt in marea lor majoritate populisti demagogi, cu semne clare de probleme psihice. Cu cat avanseaza perioada dictaturii cu atat se adancesc semnele unor manifestari paranoice si schizofrenice. Dictatorul modern reinventeaza istoria statului si deseneaza o centralitate istorica si culturala prin care  el devine Pater Patriae –  tatal poporului (vezi ultimele discursurile lui Mubarak sau Gaddafi).

Este dictatura o posibilitate de a scoate popoare din impas? In nici un caz! Reteta romana nu mai poate fi aplicata. Alte timpuri alti oameni. Si totusi lucrurile stau mai mult decat prost in orientari politice bazate pe  democratii ineficiente, conduse de populisti care se perinda la guvernare cu o singura tinta – de a fi realesi.

Democratia moderna a aparut “de jure” acum o suta cinzeci, aproape doua sute de ani. “De facto” vorbim despre democratii adevarate dupa primul razboi mondial. In Europa, ca si in alte locuri din lume, democratia a fost suspendata prin dictaturi, mai mult sau mai putin vremelnice. Marile pericole ale democratiei au fost crizele economice, razboaiele, nelinistile sociale artificial alimentate sau autentice si justificabile. In multe cazuri democratia a invins, in altele a fost invinsa de “oamenii providentiali” pe care i-am mentionat mai sus si care au instaurat regimuri eficiente prin bestialitatea lor.

Ultimul deceniu Euro-Atlantic si in mare parte mondial a inregistrat o noua maladie a democratiei, caracterizata prin producerea unor anticorpi care o distrug; putem caracteriza aceasta maladie ca pe una imunitara. Democratia a nascut un monstru – populismul democratic. Acest “populism democratic” este reprezentat in lumea occidentala aproape in toate guvernarile actuale. Dupa pacificarea Europei si crearea unei bunastari sociale bazate pe principii sanatoase, nesaţul de mai mult sau mai bine a generat promisiuni politice irealizabile sau realizabile prin rezultatele pe care le vedem si simţim astazi. Daca problemele Romaniei sunt legate de evenimentele de tranzit de la un sistem dictatorial la unul democratic, problemele Occidentului sunt legate de aparitia liderilor carismatici, care au promis mult mai mult decat se putea si care au distrus intentionat sau incompetent echilibrele necesare unui stat de drept, inzestrat cu institutii functionale.

Europa intra in perioada populista de stanga sau dreapta. Totul a mers bine atat timp cat si stanga si dreapta Europeana nu au incercat sa importe / exporte modele, care nu erau bune intr-un stat cu structuri sociale si economice diferite, cu mentalitati incompatibile cu modelele importate. Ce merge in Suedia sau Danemarca nu poate merge in Romania sau Bulgaria. Pentru Romania “statul social” a devenit “statul asistat”. Nu ai nici o sansa sa convingi o populatie de milioane, cu comportament antisocial, ca trebuie sa munceasca pentru a trai. Educatia acestei populatii si a altora necesita generatii. Nu poti rezolva probleme economice prin masuri sociale. Nu ai posibilitatea de a crea locuri de munca, atunci scoate-i la pensie la varste de 45-50 de ani.

Ineficienta democratiilor actuale este in primul rand generata de lipsa de feedback eficient din partea electoratului. Nici un sistem rational, fie el aparat (mecanic, electronic, cibernetic), administrativ sau social (de la nivelul comunitatii minore pana nivelul unui stat), nu poate functiona fara feedback. Feedbackul asigura procesarea informatiei valabile si stabileste bucla (loop) operationala necesara alegerii unei optiuni corecte.

In Romania, dupa o lunga perioada de dictatura, s-a creat o “democratie originala.” Schimbarile din ’89 nu ne-au adus nici setul de optiuni corecte, nici mecanismele care sa asigure procesarea feedbackului; de fapt feedbackul nu exista in procesul institutional numit democratie originala romaneasca. Democratia este un sistem politic clar, care se bazeaza in primul rand pe respectarea regulilor care au fost acceptate de la instaurarea ei si pana la transformarea lor in altele diferite.

Constitutia adoptata la inceputul democratiei romanesti a fost si a ramas deficitara, cu toate ca a fost amendata acum cativa ani. Interpretarile date de Curtea Constitutionala au fost de multe ori contradictorii si de multe ori impotriva spiritului civic necesar unui feedback corect. Ultima decizie asupra ANI este un exemplu extrem de edificator asupra lipsei de intelegere a necesitatilor civice; adica exact la ceea ce m-am referit – lipsa actiunii corecte fata de un fedback dat de cetatenii Romaniei. In fata abuzurilor politicienilor, care nu au respectat nici legea si nici normele etice si morale care le sunt impuse si de faptul ca sunt reprezentatii alesi ai cetatenilor si de faptul ca au jurat cu mana pe Biblie ca o vor face, Curtea Constitutionala a judecat gresit, distrugand o institutie esentiala a statului. De fapt o a doua, dupa CNSAS.

Guvernarile romanesti, deficitare de la inceputul lor si pana in ziua de astazi, au condus la situatia in care lipsa de feedback la necesitatile comunitatii a produs un dezinteres profund pentru alegerea reprezentativilor, alienand o mare parte din societate.

Actul de guvernare este si acum plin de abuzuri nepedepsite. Din nefericire, presiunea creata de greutatile economice recente accentueaza lipsa de concordanta fata de ceea ce fac “alesii” si ceea ce au nevoie cetatenii.

Democratia romaneasca a ramas o sintagma teoretica, ce pluteste in aer fara a avea parghiile necesare pentru a se ancora in realitatile statului si viata cetatenilor ei. Daca statul are greutati atunci aceste greutati trebuie impartite corect intre cetatenii statului, privilegiile nu pot fi acceptate si nici privilegiatii.

In cazul de fata se poate intreaba: dictatura sau democratie “originala”? Nu poate exista un raspuns definitiv, singura optiune este o democratie functionala. Cum se poate ajunge la asta – intr-un articol viitor.


46 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Nu trebuie uitat de hidra polimorfa si anonima numita „dictatura proletariatului”, inventie perfida fara chip vizibil, tocmai pentru a disimula puterea unor descreierati care stiau ca daca ar propune pur si simplu o dictatura personala, nimeni nu ar fi de acord nici macar in teorie.

  Asa insa, teoria suna bine, practica ne\ omoara.

  Cetatean

  25/02/2011 at 7:01 pm

  • nu numai ca nu am uitat-o am si mentionat-o.

   Teoriile nu merg cand oamenii nu le cunosc sau nu au forta si integritatea necesare pantru a le implementa. Occidentul este varza, lucrurile se vor schimba rapid sau vom cadea intr-un extremism tragic!

   Theophyle

   25/02/2011 at 7:07 pm

 2. sorry, imi fugisera ochii exact de pe „dictatura proletara”. Greseala mea, mi-o asum.

  Cetatean

  25/02/2011 at 7:23 pm

  • nu-mi ascund eu durerile 😦

   Theophyle

   25/02/2011 at 7:24 pm

 3. Ai dreptate, dupa parerea mea, eu cred ca Europa a cam uitat ce inseamna sa pretuiasca libertatea si prefera populismul democratic. Libertate contra piine mizera. Libertate contra „statul-da-tot”.

  Daca tot vorbim de dicratura, semnalez articolul lui Tapalaga, de-a dreptul colosal, despre obsesia unor coate goale-conturi pline de a infiera dictatura inexistenta tocmai pentru a pregati una cit se poate de reala.

  http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-8339542-concertul.htm

  Cetatean

  25/02/2011 at 7:28 pm

  • Am citit scris foarte bine! 🙂

   Theophyle

   25/02/2011 at 7:31 pm

 4. @Theophyle, am citit si aici si dincolo. Ca intotdeauna, propui spre dezbatere teme adevarate. Si asta este o tema al naibii de dificila si sensibila.
  Ai dreptate, dictatura nu este o solutie. Nici democratia originala nu este. Cum resuscitam democratia adevarata si responsabila? Cine plateste tratamentul? Ei, aici poate ca parerile nu coincid.
  Nici deriva capitalsimului financiar nu este de scuzat pentru pericolele pentru democratie pe care le-a creat.
  Tu spui ca populismul democratic este radacina raului.
  Eu spun ca populismul democratic este doar cortina care a ascuns de cateva decenii aventura lipsita de etica si cap a elitelor economice. Au incercat sa recupereze prin mecanisme speculative si opace o putere pierduta dupa primul razboi mondial, pierdere consolidata dupa cel de-al doilea razboi mondial. Populistii doar au oferit popoarelor anestezic pe credit si spectacol, sa nu cumva sa priveasca in directia corecta.
  Nu stiu daca tu cunosti acest loc:
  http://web.mac.com/fmorintlse/La_finance_globale/Bienvenue.html
  Poate nu nu vei fi de acord cu premizele, demonstatiile si concluziile autorului (Francois Morin, economist si profesor la Universitatea Toulouse), dar sursele de informare economica si financiara sunt fara gres. Sunt acolo date teribile.

  Deocamdata, la nivel global, nu este clar catre ce ne indreptam. Dar unii, orbiti de ocazie, par sa se indrepte catre scenariul cel mai rau, ruptura sociala sistemica. Unii sunt manati de dogme, altii sunt manati de interese colosale si concrete. Dar totul se poate termina foarte, foarte rau. Eu asa cred.

  casandra

  25/02/2011 at 7:34 pm

 5. Casandra, capitalismul financiar este bratul armat al derivei populiste. Fara moneda fiduciara, politicienii nu si-ar putea cumpara voturile care ii ajuta sa se mentina la putere. democratia a avut dintotdeauna un dusman: demagogia. Cind demagogia a gasit un servant (capitalismul financiar-fiduciar) care sa o ajute sa transforme promisiunile desantate in fapte, combinatia a devenit exploziva.

  Cetatean

  25/02/2011 at 7:38 pm

  • @Cetatean, uita-te pe cifre. Muntele de bani-fantoma creati de capitalismul financiar in 3 decenii este de cateva sute de mii de ori mai mare decat echivalentul tuturor cheltuielilor sociale globale. Muntele de bani a cumparat putere, nu „pace sociala”.

   casandra

   25/02/2011 at 7:42 pm

   • Salut casandra 🙂
    Am citit si nu m-am convins. Problema este mult mai mare si mai adanca decat o vedem noi in general. Adevaratul dezastru nu-l vom simti noi ci copiii nostri poate si generatia lui Cetatean cand va ajunge aproape de pensie.

    Dezechilibrele sunt atat de adanci ca s-a ajuns la rupturi care duc la catastrofe. Poate sunt pesimist de firea mea, nu cred ca mai mult decat trebuie. Simplu nu vad de loc solutii. Poate ingeniozitatea umana va prevala. Stiu eu?

    Theophyle

    25/02/2011 at 7:53 pm

    • Eu ma pregatesc de pe acum: la pensie, daca voi ajunge, voi fi la tara si voi trai din roadele pamintului meu, precum bunicul.

     Cetatean

     25/02/2011 at 7:58 pm

     • Salut cetatean
      Care pensie ?

      Ștefan A.

      25/02/2011 at 8:08 pm

      • aia pe care mi-o string singur de pe acum.

       Cetatean

       25/02/2011 at 8:14 pm

   • Casandra, doar nu crezi ca statul baga toti banii fiduciari creati in cheltuieli sociale! La asta te astepti?! Statul baga o parte in cheltuieli sociale „directe”, insa sunt o droaie de alte modalitati prin care cei de la putere, de stinga sau de dreapta, pot cumpara voturi. Bunaoara, programe de „stimulare a economiei” sau de „garantare a investitiilor IMM-urilor”, care merg unde trebuie, pentru ca firmele tinta sa ruleze in continuare afaceri altfel paguboase si sa dea de munca la oameni.

    Banii cumpara putere, e drept, insa puterea se cistiga cu voturi intotdeauna. Iar voturile costa.

    Cetatean

    25/02/2011 at 7:57 pm

    • Cetatean, PIB global este de cam 54.000 mld. USD in 2008. Bugetele publice totale ale tuturor statelor reprezinta mai putin de 30% din PIB global, adica nici 18.000 mld. USD. Din acestia, doar o parte merg in chestiuni sociale. cei mai multi sunt administratie, aparare, infrastructura, etc. Stii si tu.
     Ei, in 2008, doar volumul tranzactiilor private equity, unde nimeni nu-si baga coada si nu exista reglementare, a fost de 114.146 mld. USD.
     Dividendele nete platite de companii listate la burse – si declarate de nici jumatate din aceste companii si burse – au depasit 2500 mld. USD. Marea majoritate a companiilor nu sunt publice si nu sunt listate la burse. Companiile de familie nici atat. Cat o fi reprezentand dividendele nete ale companiilor global achitate in 2008 Dumnezeu stie. Si a fost an de criza!
     Alte tipuri de investitii aduc iar munti de bani. Daca te uiti la piata globala de derivative te doare capul.
     Cetatean, baietilor-jucatori in piata cu banii-fantoma le-au explodat porcariile sub nas in 2007-2008 si incearca acum sa recupereze pe seama populatiilor. Atat.

     casandra

     25/02/2011 at 8:21 pm

     • „baietilor-jucatori in piata cu banii-fantoma le-au explodat porcariile sub nas in 2007-2008 si incearca acum sa recupereze pe seama populatiilor. Atat”.

      Asta e clar, sunt de acord.

      Atit PIB-ul cit si valoarea companiilor sunt cladite cam pe 10% bani reali, in banci, si 90% credit, moneda scriptirala aflate doar pe hard diskuri.

      Nu trebuie sa crezi ca acele companii listate la bursa chiar „au” valoarea aia uriasa si ca ele ar depasi banii pe care statele ii pot mobiliza. Sunt doar cifre care arata cit de goala a ajuns moneda. Nu te supara, nu firmele private au inventat moneda fiduciara, casandra, ci statele, si firmele sunt suveicile lor, chiar daca mai pe fata sau in ascuns.

      Cetatean

      25/02/2011 at 8:34 pm

      • Bani aia invartiti in burse si hedge fund-uri nu exista, sunt vise, fiat sa zic asa, sa fie bani. In cazul firmei la care lucrez, actiunile au variat intrun an juma cu factor 20. Daca aveam 1000 de actiuni deveneam de 20 de ori mai bogat intrun an fara sa fac nimic.

       In timp ce diversi faci diverse afaceri prin offshore-uri si burse si altele, guvernele storc in draci taxe din partile productive ale economiei pentru cheltuieli sociale. Aici intervine populismul si socialismul. Clasa de mijloc e stoarsa sa se dea ceva la saraci si mai mult la stat/banci.

       Sistemul asta s-a cladit pe populism si socialism ieftin. Pe oameni care au votat politicieni de cariera, ca sa li se dea. Politicieni care promiteau reglementari sa protejeze poporul, care pana la urma au avantajat corporatiile prin protectie fata de concurenta care nu avea armate de avocati sa navigheze reglementarile. Care au creat generatii de votanti obedienti dependenti de stat. Care prin inflatie si politici monetare au descurajat economiile si au incurajat creditele, pentru ca un om fara datorii si cu economii e independent si asta nu convine statului, tre sa fii legat de banci pe viata. Socialismul nu e solutia, e problema.

       Ma rog eu spun aste asa, de dragul discutiei, sunt convins ca nu schimb parerea nimanui, si pe cassandra am mai observat-o pe forumuri si este o socialista convinsa si parerea mea nu prea poata sa vada dincolo de ideologie (si nu vreau sa jignesc pe nimeni, dar imi pare rau sincer de nivelul in care a patruns indoctrinarea de stanga in lume, parerea mea, desigur)

       Radu Ionescu

       25/02/2011 at 9:18 pm

       • Radule, ai zis-o mai bine ca mine:

        „In timp ce diversi faci diverse afaceri prin offshore-uri si burse si altele, guvernele storc in draci taxe din partile productive ale economiei pentru cheltuieli sociale. Aici intervine populismul si socialismul. Clasa de mijloc e stoarsa sa se dea ceva la saraci si mai mult la stat/banci”.

        Banii firmelor sunt bani fiat, fictituni in calculatoare si pe burse, insa banii pe care ii iau guvernele pentru cheltuieli sociale sunt foarte reali.

        Cetatean

        25/02/2011 at 9:27 pm

       • Ar trebui sa existe „edit” pt comentarii, tocmai am observat greseli grave in post-ul meu

        Radu Ionescu

        25/02/2011 at 10:03 pm

       • Radule, las’ ca nu’i bai toti scriem repede cu greseli 🙂

        Theophyle

        25/02/2011 at 10:05 pm

       • Radu Ionescu,
        Multumesc pentru comentariu, in primul rand.
        Apoi, daca vrei sa spui ca „cei mari” din piata, care manevreaza deja mai mult parghii de putere decat bani, au cam evadat din schema economiei reale si au lasat pe cei din clasa mijlocie sa suporte si functionarea statelor, si supravietuirea saracilor, SUNT DE ACORD.
        Sunt de acord ca de cateva decenii politicienii sunt din ce in ce mai mult o reflexie a acestei scheme de putere, iar statele arata in consecinta.
        Sunt de acord ca „cei mari” sunt clandestini in schema pentru ca nu mai isi platesc „biletul” si sunt de acord ca sunt exasperati la culme cei din clasa mijlocie pentru ce li se intampla.
        Sunt de acord in felul acesta nu se mai paote continua. Dar de ce sa ne intorcem toti impotriva lui Grivei, cand deranjul cel mare l-au produs Dulaii?
        Ce crezi ca mai ramane din societate daca, in locul unei scheme de disciplinare a dulailor, se apuca sa „evadeze” – cel putin partial – si clasa mijlocie? Mijloacele violente sunt astazi la indemana si ieftine. violenta distrugatoare este accesibila cu bani putini. Crezi ca prostii vor sta ca oile la taiere si vor privi senini cum si putere si banii zboara pe deasupra lor?
        chiar crezi ca o societate Paretto este posibila? Durabila? Eu nu cred.

        casandra

        25/02/2011 at 10:19 pm

 6. ce frumos întorc vuvuzelele anti-corupţia în capul iniţiatorilor…

  a

  25/02/2011 at 7:51 pm

  • ei nu sunt relevanti pentru cel putin 80% din „popor”.

   Indiferent ce spun ei poporului ii place „sange”. Arati vilele, aduci inregistrarile si este in regula. Vor sange si il primesc.

   Vezi tu exact chestia cu gladiatorii in arena!

   Am vazut-o astazi pe strada. De mult nu am auzit cuvinte de bine pentru Basescu, astazi le-am auzit de la cei care il injurau ieri!

   Theophyle

   25/02/2011 at 7:57 pm

   • 😉 Am zis eu bine azi dimineata ca ne apropiem de un punct de ruptura mediatica si psihologica, exprimabila prin sintagma „domle, se misca ceva!”.

    Cetatean

    25/02/2011 at 8:01 pm

    • da, cartea asta s-ar putea să fie (singura) cîştigătoare

     a

     25/02/2011 at 8:27 pm

     • evident, dacă e pe bune: fără cruţare şi fără excepţii

      a

      25/02/2011 at 8:28 pm

 7. Sărut mîna cu abnegație . 🙂
  Așa pare că e moda în o țară mai latină. 😆

  Ștefan A.

  25/02/2011 at 7:52 pm

 8. Dictaturi si democratii orginale
  Sprijinite de miscari sindicale
  Nici dupa 21 de ani nu stim cine a tras
  Dar stim ca tarata a prins glas
  Acu-i tremura chilotii
  Cand incep s-apara hotii
  Dictatorii sfarsesc impuscati
  Unii spanzurati sau votati
  Acum cateva mii de ani aveau un mandat
  Azi in alta Roma a ajuns un sexolist desantat

  Creanga

  25/02/2011 at 8:03 pm

 9. Da liniste mai e vinerea asta, a inceput Dansez pentru Banica ?(nu de alta, dar el castiga cel mai mult) sau se uita lumea la Basescu?

  Creanga

  25/02/2011 at 8:19 pm

 10. Resaluttare!

  Carevasăzică, Baasismul a fost importat de Băsescu după ultima sa vizită în Siria, iar printre victimele dictaturii autohtone se află snobismul la pompă, al arhitectului escocheriei cu rang de tâlhărie de merit, întrucât a ajuns cu suportabilitatea la limita de subzistenţă… sub dictatura lui Dan Tapalagă.

  Cu titlu de (acelaşi) exemplu, din lac în puţul gânditorului supradimensiont, rulotele „mic.ro” au revoluţionat modernismul comercial, precum tramvaiul tras de cai, înhămaţi după depunerea garanţiilor de tip FMOA, Fraudarea Modernizată a Oamenilor de Afaceri.
  Aia a calului e rulota măgarului, sub dictatura banului… altora. 🙂

  Băşcăliosul

  25/02/2011 at 8:29 pm

 11. […] See original here: Dictaturi sau democraţii originale […]

 12. Hai ca Dictatorul a dat ordin sa fie accidentat „dl. profesor” :mrgreen:

  http://www.ziare.com/dan-voiculescu/stiri-dan-voiculescu/dan-voiculescu-amenintat-cu-moartea-1077940

  Cetatean

  25/02/2011 at 8:54 pm

  • Buna City,
   Poate il „accidenteaza” Inalta Curte de Justitie in data de 03.03.2011. By the way cine a acordat titlul de Profesor?

   ion

   25/02/2011 at 9:13 pm

   • El si l-a acordat, ii forteaza pe angajatii lui sa ii spuna asa!!!

    Cetatean

    25/02/2011 at 9:28 pm

 13. Bună seara Theophyle.
  Iarăşi 100% de acord cu tine.
  Dar nu înţeleg de ce te-ai dus peste mări şi ţări pentru exemple actuale.

  harapu

  25/02/2011 at 9:03 pm

  • Salut harapule!
   ca sa am ce scrie saptamana viitoare despre noi! 🙂

   Theophyle

   25/02/2011 at 9:12 pm

 14. @ Cetatean
  ˝Eu ma pregatesc de pe acum: la pensie, daca voi ajunge, voi fi la tara si voi trai din roadele pamintului meu, precum bunicul˝

  Se pare ca asta e o proiectie de viitor care prinde din ce in ce mai mult teren in randurile a cel putin 2 generatii.

  Nu va fi asa de simplu, mai ales daca viitorul proiectat va fi marcat de dezagregarea sociala pe care, straniu, din ce in ce mai multi o invoca, daca nu chiar o exalta.
  Ce vei face daca satele -populate in majoritate de batrani ca si tine- si terenurile tale cultivate vor fi de bantuite de raiduri ale unor bande de flamanzi si declasati?
  Crezi ca batran fiind vei putea trai din argintul acumulat la tinerete, mai ales daca se va afla ca ascunzi o comoara sub pat sau in pivnita?
  Cati caini trebuie sa ai si ce arme trebuie sa tii pregatite ca sa te aperi?

  Dar daca, batran fiind vei fi lovit de neputinte? Cum poate de pilda supravietui intr-un sat -intr-un viitor in dezagregare sociala- un batran paralitic? La ce-i va folosi argintul daca nu are copii sa zicem?
  Batranetea, haine grele, tanarul nu crede batranului asa cum se zice ca nici bogatul nu crede saracului.

  Vorbesc despre dezagregare sociala intr-un viitor ipotetic, dar asta se intampla mai mult sau mai putin de acum.
  Mama mea traieste la sat.Are un caine de ala mare, ciobanesc mioritic, Ursu il cheama si e rau al dracu.Ma gandesc sa-i mai iau inca un caine.

  Saptamana trecuta unui vecin i-au furat din gradina niste colaci de sarma.Au venit noaptea cu o camioneta, au sarit gardul in gradina 4 insi, au incarcat sarma in bena masinii si dusi au fost.
  Iar vecinul asta de la care au furat e om in putere, locuieste impreuna cu 3 copii tineri – in jurul a 20 de ani – si vanjosi.Daca de la asta au avut curaj sa fure, n-or avea curaj sa fure de la un batran singur ?

  Acum vreo cativa ani unui batran din vecini care locuia singur -intre timp a murit saracu – i-au furat o oaie din gradina .Au injunghiat oaia chiar acolo, in gradina si au luat-o noaptea pe fulgeratura.

  Vara trecuta au venit intr-o noapte cu 2 carute si i-au incarcat unuia tot fanul de pe hotar.
  Altuia -care-i politist, locuieste la oras da´ a plantat o livada in gradina casei parintesti- i-au furat gardul din plasa de sarma de la livada.Pe astia i-au prins.Erau niste tigani dintr-un sat aflat peste dealuri la vreo 15 km.
  Au venit cu caruta de la 15 km, noaptea, prin padure si peste hotare, ca sa fure un gard.
  Despre furturi de varza, cartofi, castraveti, morcovi, rosii, ardei, ceapa, fructe din livezi si toate celelalte, nici nu mai vorbesc.Sunt pierderti acceptate.

  In urma cu o luna, in satul vecin, cineva a intrat noaptea in casa unei batrane care locuia singura.I-a zdrobit capul cu un par in timp ce aceasta dormea.Batrana tocmai vanduse un teren pe 70 de milioane.Politia are cativa suspecti dar inca nu au prins criminalul.

  Nu va fi asa simplu.Nu poti trai singur la tara, mai ales daca nu va mai exista o comunitate sau aceasta va fi antrenata din ce in ce mai mult in vartejul dezagregarii sociale.

  p

  25/02/2011 at 9:12 pm

  • Buna seara, buna seara intai.
   Ba poti sa traiesti foarte bine din ceea ce produci. Ma rog, nu vorbim de lux aici ci de faptul ca nu mori de foame.
   Asta nu inseamna ca la oras nu ti se poate intampla sa te calce hotii sau aici, peste balta, sa nu te trezesti cu un pistol la tampla daca se intampla sa te ratacesti prin inner city si ai ghinonul sa nu ai culaorea pielii acceptata.

   clemycali

   25/02/2011 at 9:19 pm

  • Nu se aude nici ecoul.
   Ma tem ca ai dreptate, dar dreptatea ta nu se va auzi decat la o secunda departare de momentul in care se vor auzi securile.

   casandra

   25/02/2011 at 9:24 pm

  • P, salut! Crezi ca nu m-am gindit la dezagregare sociala? Traiesc cu nedejdea ca nu vom ajunge pina acolo, pentru ca daca e asa, inseamna ca vine Judecata de Apoi si am prins vremurile din urma.

   Si eu am avut bunici la care le-au furat vaca din curte, stiu cum e. Insa inainte de Judecata, oricum va fi haos si distrugere, si, sincer, nu cred ca imi va mai pasa daca imi voi da seama ca voi trai vremurile apocaliptice. Oricum, sincer, nu vad cum pot fi ele evitate cind vor veni. Traitul la tara e pentru o epoca inca linistita, insa cind va veni pirjolul, ma voi ruga la Domnul sa imi scurteze zilele.

   Cetatean

   25/02/2011 at 9:32 pm

   • Servus Cetatean,

    Am citit o stire care zice ca pana in mai vor fi desfiintate posturile de politie rurala.
    Va fi si mai rau.

    p

    25/02/2011 at 9:45 pm

 15. Galeata cu pixeli

  25/02/2011 at 9:14 pm

 16. Creanga, e liniste cind se citeste.
  Tocmai am citit in Dilema veche un articol de Plesu si unul de C. Ghinea.
  Merita.
  Theophyle, buna trecere in revista a dictatorilor; unora poate n-o sa le placa lasarea marinarului pe dinafara (nu-l compara Ponta cu Hitler?).

  victor L

  25/02/2011 at 9:16 pm

 17. sa ne veselim putin 🙂
  postare noua!

  Theophyle

  25/02/2011 at 9:43 pm

 18. @p, Nu toate posturile, unele, si nu in toate comunele. Las ca nici acum nu mi-e rusine cu “protectia” oferita.

  Cetatean

  25/02/2011 at 9:46 pm


Comentariile sunt închise.