Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Orientul Mijlociu: al doilea val – Libia

Libia sau pe numele complet Marea Uniune Popular-Socialista Arabă Libiana (Al-Jamahiriyyah al-Arabiyyah al-Libiyyah as-Saʿbiyyah al-Istirakiyyah al-Uzma ) se situeaza intre Algeria, Tunisia in Vest si Egiptul in Est. Libia are o suprafata enorma de 1,8 milioane Km pătrati si o populatie estimata la 6,4 milioane de locuitori. Conform ultimului recesamant din 2006 si datelor furnizate de agentiile de specialitate ale ONU, populatia Libiei ar fi numai de 5,6 milioane de locuitori.

Fara o importanta deosebita, inaintea descoperirii fabuloaselor rezerve de petrol, Libia a fost colonizata de Europeni mult mai tarziu decat celelalte state din Nordul Africii. În 1912, Libia a fost invadată de către Italia, doritoare sa-si construiasca un imperiu colonial. Dominaţia italiană asupra Libiei, sau cum o numeau italienii – Tripolitania, a durat până la sfârşitul celui de al doilea război mondial.

La sfârşitul războiului, aliaţii nu s-au înţeles în privinţa viitorului fostei colonii italiene. În acel moment Libia avea un teritoriu de cinci ori mai mare decât Italia. Cu toate acestea, populaţia ei nu depăşea un milion de locuitori, ceea ce facea să reprezinte o destinaţie potrivită de colonizare pentru unii italieni, care începuseră să caute noi locuri de emigraţie după război. Dezacordul dintre puterile din Vest şi Uniunea Sovietică a făcut ca ONU să decidă acordarea independenţei acestei ţări (prima colonie africană care a obţinut independenţa), sub conducerea regelui Idris I, detronat pe 1 septembrie 1969 de colonelul Muammar Gaddafi. În primii 7 ani de la revolutie, Colonelul Muammar Gaddafi, împreună cu 12 ofiţeri ai armatei, formeaza Comanda Consiliului Revolutionar si incep o revizie generala în sistemul politic, social si economic al Libiei. Dupa 1980 creşte competiţia între Guvernul Oficial, ierarhia militară şi comitele revolutionare. Gaddafi foloseşte comitetele revoluţionare pentru a se debarasa de fostii camarazi si a căuta oponenţi, acelerând evenimentele radicale în interiorul puterii ierarhice a Libiei. Pentru a-si atinge obiectivele Gaddafi introduce un regim scurt (6 luni) de teroare, în perioada căruia mii de oponenţi au fost închişi şi interogaţi, din care un număr încă necunoscut a fost executat (un numar neoficial vorbeste de 3 mii de oameni).

Sistemul de guvernamant libian este o democratie populara de genul cel mai ciudat dintre sistemele existente in lume. Muammar Gaddafi devine in acest sistem  nu numai un  lider al revoluţiei ci si un fel de parinte-tutore al poporului libian, neavand  nici un post oficial. Libia nu are o constituţie formală, Muammar Gaddafi introducand un sistem de guvernământ de tip “socialist arab”, a proclamat Libia nu „republică” (Jumhūriyya) ca alte state arabe, ci Jamāhīriyyah (“statul maselor”), care se pretinde a fi un sistem democratic de exercitare directa a puterii poporului prin implicare directă în procesul de luare a hotărârilor (putere populară). În realitate este un sistem de dictatură personală. Inspirat de o ideologie panarabă şi islamică, bazat pe un set de reguli mentionat in “Cartea verde” formulata de Gaddafi.  O data cu aparitia acestei “carti” (de fapt o brosura), in 1972, toate partidele politice au fost interzise.  Sindicatele au fost dizolvate si inlocuite cu asociaţii profesionale,  integrate în structura statului si constituind al treilea stâlp al guvernarii populare, alături de “Congresul General al Populaţiei şi al Comunităţilor”. Dreptul la  grevă este interzis si pedepsit cu inchisoare si trimiterea la re-educare. În baza alegerilor interioare, aceste asociatii trimit delegaţi la Congresul General al Populaţiei şi al Comunităţilor, unde au un mandat reprezentativ.

Puterea politica este detinuta pana astazi in totalitate de Muamar Gaddafi si exercitata prin doi dintre apropiatii lui, Mohamed Abu Al-Quasim al-Zwai (numit acum un an) sef al Congresului (corpul legislativ), care l-a schimbat pe vechiul camarad, Imbarek Shamekh, care s-a dovedit prea independent in unele activitati politice. Executivul, un fel de guvern, este prezidat de Baghdadi Mahmudi, care este de facto premierul Libiei.

Desi toate masurile politice ale colonelului Gaddafi au incercat sa omogenizeze diferentele tribale existente in Libia, respectand insa traditiile beduine, se constata clar ca lucrul nu a reusit atat de mult cat s-a considerat in occident. Conflictul actual isi are radacini in adversitatea dintre conducerea libiana apropiata lui Gaddafi, originar dintr-un  trib beduin “international” cu radacinile in Peninsula Araba (azi, Arabia Saudita), pe nume Bani Rashid (Rashaida). Tribul s-a raspandit, “emigrand” in toata lumea araba, cu descendenti in tot Orientul Mijlociu (Saudia, Yemen, Kuwait, Eritrea, Iordania, Palestina, Israel, Egipt si Libia). Tribul lui Gaddafi, numit Al-Zenemat, este localizat in nordul Libiei, aproape de Mediterana (langa orasul Sirt/Surt). Principalul adversar al tribului respectiv este tribul Al-Zuwayya, care vede in Gaddafi un uzurpator al drepturilor lor. Sheicul Faraj al Zuway, conducatorul tribului respectiv, este principalul adversar al lui Gaddafi si probabil unul din liderii acestor revolte.

Din nefericire pentru Gaddafi, pe teritoriul tribului respectiv se afla multe din exploatarile petrolifere ale Libiei. Tribul Al-Zuwayya s-a coalizat cu un alt trib local Al Warfalla, cerand demisia imediata a lui Gaddafi si parasirea Libiei. Gaddafi se afla intr-un pericol imininent avand in vedere ca Al Warfalla se afla in imediata vecinatate a capitalei, Tripoli si multi dintre membrii tribului ocupa functii militare in armata libiana.  Coalitia Al-Zuwayya – Al Warfalla ameninta conform unor stiri difuzate de Reuters ca va sista productia de petrol pentru Europa daca Gaddafi nu va demisiona si nu va parasi Libia.

La fel ca in Egipt se duce o lupta pentru “mostenirea politica” a colonelului Gaddafi, cel mai longeviv dictator din lume, 42 de ani. Disputa puterii se duce in primul rand in familia dictatorului intre fiii lui, Saif Gaddafi care se ocupa cu afacerile in Libia si Mutassim Gaddafi, care joaca rolul de negociator international si ministru de externe informal.

Actualele evenimente in Libia sunt evolutia unor revolte innabusite in trecutul recent. In 1993, cand Gaddafi a executat 60 de ofiteri ai armatei libiene, in 2006 au fost revolte in orasul Bengazi cu un numar de 30 morti (oficial) si mai mult de 300 conform unor ONGuri internationale.

Ceea ce stim pana acum este ca in Libia revolta, pornita inca o data in Bengazi, a dus la peste 200 de morti si alte cateva sute de raniti. Regimente credincioase lui Gaddafi au folosit munitie de razboi tragand in revoltati.

Cateva concluzii interimare:

1. Majoritatea informatiilor din Libia sunt incomplete si manipulative;
2. Exista o opozitie seculara puternica si organizata, cu o conducere in exil si care este in legatura cu adeptii din Libia, in special cu populatia din Bengazi;
3. Exista o disputa fraticida in familia Gaddafi pentru mostenirea puterii;
4. Coalitia dintre cele doua triburi Al-Zuwayya – Al Warfalla poate duce la rasturnarea regimului daca vor reusi sa preia controlul surselor de petrol aflate pe teritoriul tribului Al-Zuwayya;
5. Gaddafi va folosi toate mijloacele pentru a se mentine la putere, inclusiv o forta extrema ne mai intalnita pana astazi in Orientul Mijlociu actual;
6. Cine va controla resursele petroliere enorme ale Libiei va putea sa-si dispute puterea in viitorul apropiat.

PS. : Vezi red alert de la STRATFOR

Written by Theophyle

21/02/2011 la 2:25 pm

32 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. salut
  Regele Idris, altul care a cunoscut ce e recunostinta britanica si americana… dupa razboi

  Aisha a fost una din sotiile lui Mohamed.
  Ati observat ca Theophyle face discriminare pe site ?
  Daca fata lu’ Gadafi ar fi fost vre-o boccie sigur nu ii punea poza 🙂

  Un tanar de stanga

  21/02/2011 at 2:40 pm

  • TDS, salut !
   Advarat la prima constatare 🙂 La fel de adevarat la a doua constatare. Fata este insa si inteligenta si bine scolita unde trebuia. Putin stiu insa ca Gaddafi a facut (pe bune) Academia Militara Sandhurst si a absolvit cum laudae!

   Theophyle

   21/02/2011 at 2:48 pm

   • Salut!
    Apropo, la preluarea puterii colonelul Gadafi era maior.

    andrzej

    21/02/2011 at 4:06 pm

    • …o vreme , prin anii ’70 ambasada Lybiei(jamarhiria socialista democratica si populara(dupa cum statea scris pe avizierul din strada) a fost instalata in casa Coanda, de pe fost b-dul Ana Ipatescu .

     andrzej

     21/02/2011 at 4:14 pm

     • Si acum tot pe A. Ipatescu este.

      mar

      21/02/2011 at 6:14 pm

   • Daca nu vrei sa-mi arda blogul, fara aluzii la Profet 🙂

    Theophyle

    21/02/2011 at 2:55 pm

    • 🙂 nope. Era o intrebare pentru / legat de ce a scris TDS.
     Probabil ca fii si fiica vor sa aiba un viitor, continuare a tatalui lor …

     CFG

     21/02/2011 at 4:13 pm

 2. http://www.evz.ro/detalii/stiri/predoiu-guvernul-va-analiza-posibilitatea-reducerii-cvorumului-csm-prin-ordonanta-de-urgenta-92.html

  Chestia asta trebuie facuta pina azi, si nu neaparat prin OUG, ca e riscant. In plus, va semnalez ca Dumbrava discuta pe Hotnews despre CSM.

  Cetatean

  21/02/2011 at 3:09 pm

 3. Buna Theophyle 🙂
  UTS ,recunosc ca si eu inainte de a citi postarea m-am uitat la poze.
  Tipa de langa durul Hanibal mi se pare cunoscuta.Asemenea nasului lui Clinton(sper sa apara numai linkul )


  ..
  Se confirma ce spunea Stefan,a fugit in Venezuela ?

  mircea

  21/02/2011 at 3:12 pm

  • In afara de lipsa democratiei nu da alta cauza. Fortat, spun eu …

   CFG

   21/02/2011 at 4:57 pm

 4. Iar s-a suprat piratul si matura puntea cu un brat al justitiei, partea judecatoreasca – CSM si o parte a presei care denigreaza institutiile statului.

  mar

  21/02/2011 at 5:11 pm

 5. Buna ziua Theophyle !
  Tot citesc ce scrii despre Orient, stau si ma gandesc si mi se pare ca in unele state ca Yemen, Libia, de fapt aceste miscari, revolte, nu fac parte atat din lupta pentru democratie cat mai ales iau aspectul unor confruntari tribale (Libia) ,religoase in Yemen si Bahrein .In acest context care ar putea fi reactie corecta a statelor democratice occidentale si interesul cui a starnit viesparul din toata aceasta zona? (caci, profa de istorie fiind, nu voi crede niciodata in teza revoltelor exclusiv ,,spontane”).

  Loda

  21/02/2011 at 5:27 pm

  • Loda, salut!
   nu stiu daca sunt sau nu. Astea nu sunt in nici un caz 🙂

   Theophyle

   21/02/2011 at 5:54 pm

 6. Tare!

  kushter

  21/02/2011 at 6:14 pm

 7. Off ce mai plictiseala au indurat 21 de ani. Numai Yasser a venit la o tabla. Dar de acum sa te tii petreceri. Nea Nicu este ocupat pana peste cap cu pregatirile. Coana Leana s-a trezit cu noaptea-n cap ca sa gateasca. Se anunta atatia oaspeti in zilele urmatoare… Hosni (si Ben Ali) in coma, Colonelului ii tremura cortul, Mugabe grav bolnav…

  val

  21/02/2011 at 6:17 pm

  • asa cum am spus o sa se lase cu sange, mult!

   Theophyle

   21/02/2011 at 6:55 pm

   • Cred ca este „experienta” in domeniu, dupa modul in care a preluat puterea in 1970. Posibil sa ma insel, sigur stiu ca este scolit la Londra.

    mar

    21/02/2011 at 7:06 pm

  • Stim sigur sa fica , 3 nepoti si sotia se afla in Dubai .
   In rest ,cum au blocat toate comunicatile , ne bazam pe frinturi de mesaje din partea unor oameni comuni .

   Ștefan A.

   21/02/2011 at 7:34 pm

 8. Se evacueaza firmele de prelucrare si extractie, cu riscul unor pagube imense pana se repornesc si isi intra in parametri instalatiile.
  http://www.nytimes.com/2011/02/22/world/africa/22oil.html?ref=global-home

  ela

  21/02/2011 at 7:33 pm

 9. Aviatia militara italiana e in alarma .
  Se pozitioneaza multe elicoptere in sudul tarii pentru a o eventuala interventie in mare . Se asteapta numeroase nave cu refugiati .
  LIBIA E IN PLIN RAZBOI CIVIL .

  Ștefan A.

  21/02/2011 at 7:39 pm

 10. Anulat marele premiu de formula 1 din 13 martie in Bahrein . Alta tara cu demonstranti pe strada , morti si raniti .

  Ștefan A.

  21/02/2011 at 7:41 pm

 11. Buna Seara!
  Postare noua 🙂

  Theophyle

  21/02/2011 at 7:47 pm

 12. „Nu vom lăsa Libia italienilor sau turcilor”, zice Gaddafi.
  http://www.evz.ro/detalii/stiri/avertisment-de-la-fiul-lui-gaddafi-libia-e-in-pragul-razboiului-civil-921908.html
  Din nou e vorba de agenturili străine. Vă sună cunoscut?
  Ştiu că majoritatea cititorilor acestui blog cred în ce spune Gaddafi.

  mariusmioc

  22/02/2011 at 7:24 pm

  • Din NEFERICIRE! Marius omenirea nu a invatat nimic si nici oamenii nu au evoluat!

   De unde sti ce cred sau nu oamenii de pe acest blog?

   Theophyle

   22/02/2011 at 7:40 pm

   • Ce cred oamenii de pe acest blog se vede din comentariile lor. Ai de pildă profesori de istorie care exclud apriori anumite variante.

    mariusmioc

    22/02/2011 at 8:25 pm

    • Marius nu stiu la ce profesor de istorie te referi, daca te referi la @Loda atunci sa sti ca ea nu este exact numitorul comun al acestui blog.

     Theophyle

     22/02/2011 at 8:31 pm


Comentariile sunt închise.