Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Foc în Bahrain

Dupa un prim val de revolte populare in Orientul Mijlociu, asistam la intensificarea miscarilor de strada in locuri pe care personal nu le-am vazut candidate principale la asemenea revolte – Libia si Bahrain.  In Yemen manifestatiile continua si ciocnirile intre gruparile de manifestanti pro si contra guvenului au schimbat traditionalalele ciocniri cu fortele de ordine ale guvernului.

Am sa incerc sa analizez situatia din Bahrain. Bahrainul este un regat minuscul, care cuprinde un arhipelag format din 33 de insule din sudul Golfului Persic. Regatul are o suprafată totală de 665 km, insula principala purtand numele statului – Bahrain. Manama este capitala regatului si cel mai mare oras al lui. Bahrainul a fost protectorat britanic din 1861 până în 1971, când si-a câstigat independenta. Populatia regatului atinge cifra de 1.2 milioane de locuitori; din ei aproape jumatate rezidenti straini si naturalizati in regat, partial deveniti cetateni. Multi dintre ei  lucreaza in teritoriu sau sunt angajatii bazelor maritime anglo-americane din arhipelag. Cifrele oficiale vorbesc de 62.4% baharinieni si 37,6 naturalizati, posibile cosmetizari ale acestor cifre.

Rezervele de petrol din aceste insule au fost descoperite in 1932 si au fost exploatate la maximum de companiile petroliere britanice. Rezervele de petrol ale Bahrainului sunt astazi pe cale de epuizare. Estimările apreciază că exploatarea petrolului emiratului va continua inca doua sau trei decenii pana la epuizarea lor totala. In ultimul deceniu a început restructurarea economiei; accentul este pus pe dezvoltarea de noi ramuri industriale, atragerea de investitori străini datorită dezvoltarii unor servicii financiare off-shore, turism, comert regional, desalinizarea apei de mare pentru dezvoltarea unei  agriculturi moderne.

Problema principala a Bahrainului nu este neaparat sociala ci religioasa. Dinastia Al-Khalifa guverneaza Bahrainul neintrerupt din anul 1783, cand Bahrainul a reusit sa-i alunge pe persanii care au  detinut controlul acestui teritoriu. Actualul rege al Bahrainului,  Hamad ibn Isa Al Khalifa, a devenit Emir in anul 1999 si s-a proclamat rege in 2002. Guvernul Bahrainului este format aproape in totalitate de membri ai casei regale sau apropiati. Premierul este unchiul suveranului Khalifah ibn Sulman al-Khalifa si conduce treburile tarii din anul 1971, anul independentei statului. Lucrurile nu ar fi iesite din comun daca aceasta dinastie care a alungat persanii in secolul al XVIII-lea nu ar fi fost sunita si o mare parte din poporul din arhipelag nu ar fi shiita. Al-Khalifa sunt istoric conducatorii a doua triburi, Aniza si Utub, ambele originare din nordul Kuwaitului, de fapt din Irak. Respectiv proportiile dintre musulmanii suniţi, care sunt de fapt elita tarii (20%) si majoritatea locuitorilor şiiţi (80%) genereaza multe din nelinistile actuale. Şiiţii considerandu-se discriminati, desi ei sunt majoritari.

Problemele actuale si revolta populara au mai putin legatura cu lipsa de democratie sau libertate si mai mult cu problemele si discrepantele adevarate sau inchipuite de ordin religios.

Problemele Bahrainilor:

1. Sentimentul obiectiv si subiectiv de discriminare economica, avand la baza apartenenta religioasa;
2. Populatia de origine persana, numita Ajam, de ordinul a zeci mii (nu exista numar oficial), care vede in Iran tara lor si doresc o unire cu Iranul.
3. Probleme  structurale ale  populatiei in regat. Relatia dintre numarul femeilor si al barbatilor (varstele 30-50) genereaza faptul ca o parte din barbati nu se pot casatori, avand in vedere si poligamia, care de facto inlatura sansele multora (in special celor saraci) sa-si intemeieze o familie;
4. Nivelul de trai mult mai ridicat la vecinii din golf (cam 20-40%);
5. Antipatia profunda fata de casa regala Al-Khalifa.

Influente externe:

1. Iranienii vad in Bahrain teritoriul pierdut care face parte din Iran si fac tot posibilul de a alimenta instabilitatea tarii.
2. Majoritatea şiita vede in Iran tutorele  religios legitim.
3. Faptul ca populatia Tunisiana si Egipteana a reusit o rasturnare ii indeamna pe revoltati sa-si continuue protestele.

Probleme internationale.

1. O rasturnare in Bahrain favorizeaza net Iranul. Posesia de baze militare in acest arhipelag ar putea prejudicia grav posibilitatea apararii stramtorii Hormuz.
2. Statele Unite detin in Bahrain baze militare, care asigura flancul sud-estic al trupelor americane in Peninsula Araba, Kuwait si Irak. Tot in Bahrain isi are sediul si comandamentul militar al Flotei a V-a a marinei americane si comandamentul flotei aliate anglo-americane.

Revolta bahrainilor a generat pana astazi 24 de morti si aproape 100 de raniti si va continua pana cand va fi innabusita, probabil cu mult mai multe victime.  Nu cred ca se va ajunge la schimbari majore sau prabusirea monarhiei Al Khalifa.

Note, bibliografie si citate:

Middle East Review of International Affairs, Rebellion in Bahrain, March 1999
Bahraini Census 2010.
Encyclopaedia Iranica
The Wall Street Journal – Death Toll Mounts in Gulf
CIA  WorldFactbook – Chiefs of State of Foreign Governments
United States Fifth Fleet – ( NSA Jafeir – Bahrain)

74 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. gasesc extreeem de bizara raspandirea revoltelor in tari precum yemen sau bahrain… chiar si libia.

  analiza ta este foarte clara, ca de obicei. insa vestile nu suna deloc bine…

  viesparul

  19/02/2011 at 3:11 pm

  • Viesparule, salut 🙂
   De loc! Sunt nemultumiri peste tot. Daca se reuseste intr-un loc se va incerca si in altele. Daca maine este revolta in Bulgaria si in Ungaria, posibil ca intr-un timp anumit se va intampla si in alte parti in regiune.

   Oamenii sunt turma. Manati de un cioban, alte dati de un caine si in sfarsit cate odata de niumeni!

   Theophyle

   19/02/2011 at 3:17 pm

 2. „Guvernul Bahrainului este format aproape in totalitate din membri ai casei regale sau din apropiati”.

  Marturisesc, cand aud chestii din astea, mie mi se ridica paru` pe spate.
  Unora (si nu sunt putini) li se pare normal. 😦

  Tzepelica

  19/02/2011 at 3:14 pm

  • Timi – nu exista in tot orientul islamic nici o democratie. Asta este!

   Theophyle

   19/02/2011 at 3:18 pm

   • In zone debordand de nemultumiri, manipularile devin floare la ureche.
    Depinde numai cine pune scanteia si mai sufla, din cand in cand, ca sa atzatze focul…

    Tzepelica

    19/02/2011 at 3:29 pm

    • Timi, asa cum am scris mai jos, aia nu mor de foame. Traiesc mai bine decat majoritatea romanilor. Problema lor sunt femeile!

     Theophyle

     19/02/2011 at 3:32 pm

 3. Romanii au facut revolutie pentru ca erau satui de comunisti si tablagii, cei din Bahrain fac revolutie fiind satui sa fie … tablagii.

  Creanga

  19/02/2011 at 3:26 pm

  • Creanga, nu am vrut sa dau un titlul de scandal. Nu am putere sa fiu etichetat anti-arab. Problema adevarata sunt femeile. Asta este o revolutie pentru femei. Uita-te la datele demografice, gandeste-te ca arabii bogati au cate 4. Ce ramane la aia mai saraci. Nimic. Asta este adevarul 😦

   Theophyle

   19/02/2011 at 3:29 pm

   • Atunci imi cer scuze ca facut eu aluzia. De ce nu importa ca sa le linisteasca hormonii?

    Creanga

    19/02/2011 at 3:35 pm

    • au nevoie de musulmance, si aici e mai greu cu competitia. Problema este generala in Golf. Ailalti au mai multe parale.

     Theophyle

     19/02/2011 at 3:38 pm

 4. Adica unora nu le raman decat… camilele din dotare, n`asha ? 🙂

  Tzepelica

  19/02/2011 at 3:33 pm

  • sau capre. 😦

   Theophyle

   19/02/2011 at 3:34 pm

 5. Buna ziua,.
  Consider ca ce se intampla in acest moment in OM este lupta ptr. oreasezare a sferelor de influenta pe fundalul crizei economice generalizate. Ciudat este ca modul de pornire si extinderea fenomenului in zona. Cum se va termina ramane de vazut, totusi sunt unii care pe termen scurt castiga din cresterea exploziva a preturilor.
  Paralel cu extinderea revoltelor in zona a aparut o noua amenintare, criza – criza alimentara.Este ca si cumun magician a scos bagheta miraculoasa, a lovit jobenul si a mai scos un iepurasi, ca de porubel alb nu poate fi vorba.
  Off topic. Nu departe de ieri combateam cu Casandra pe tema „terbilismelor” lui Ponta. Din nou terbilistul care nu „nu realizeaza ce spune” recidiveaza si invita cetatenii sa dea jos guvernul, practic ne propune o „mica revolta”. Cam des recidiveaza acest personaj sinistru, catalogat ca teribilist.
  http://www.hotnews.ro/stiri-politic-8317270-victor-ponta-psd-impreuna-crin-antonescu-vom-incerca-dam-jos-guvernul-inainte-2012-orice-cetatean-care-vrea-binele-romaniei-trebuie-ajute.htm

  mar

  19/02/2011 at 3:48 pm

 6. Salut!

  De ce nu crezi ca e posibila schimbarea regimului? Toate argumentele interesante pe care le prezinti conduc la ideea asta.

  Cafea cu taifas

  19/02/2011 at 4:00 pm

 7. http://www.economist.com/node/18187110

  Vad ca le-a dat si lor 100 de lei. 🙂 e reteta sigura?

  Cafea cu taifas

  19/02/2011 at 4:43 pm

 8. Salut 🙂
  Zice Theophyle in doua vorbe :
  1 Au bani
  iar/deci
  2 Problema lor sunt femeile !
  🙂 🙂 .. nu mai zic nimic …

  Un tanar de stanga

  19/02/2011 at 4:57 pm

  • De ras baieti si fete, dar tragic. Traim intr-o lume nebuna. Vom vede scene romane. Inca cativa ani vom asista la rapirea sabinelor 🙂

   Theophyle

   19/02/2011 at 5:05 pm

  • Salut!
   UTS, se pare ca au bani dar nu stiu sa ii folosesca. De ce mai multe neveste cand una singura e suficienta sa te aduca in sapa de lemn?

   andrzej

   19/02/2011 at 5:55 pm

 9. Numai in Dubai sa nu faca aia revolutie, ca e tragic pentru protipendada autohtona. Nu tu cumparaturi, nu tu hoteluri de fitze, nu tu luna de miere, tz, tz, tz 🙂

  Galeata cu pixeli

  19/02/2011 at 5:11 pm

  • tare as vrea sa-l prinda o revolutie in Dubai pe Videanu. Nici 5 dolari nu da nimeni sa-l rascumpere 😆

   Theophyle

   19/02/2011 at 5:21 pm

   • sau pe Udrea.

    mar

    19/02/2011 at 5:24 pm

    • Cred ca pentru fetita in roz se gaseste cineva sa plateasca 😆

     Theophyle

     19/02/2011 at 5:25 pm

     • Da, depinde cine plateste si cui ar folosi rascumpararea,,,,

      andrzej

      19/02/2011 at 5:56 pm

   • Se descurca Videanu, cat ai zice semiluna, il vezi cu turban in cap si covoras pentru inchinaciuni. In orice situatie s-ar afla rapitorii lui, iau tzeapa 🙂

    Galeata cu pixeli

    19/02/2011 at 5:28 pm

 10. buna ziua
  or fi femeile;
  dar
  asta nu a aparut acum;
  desi nu sunteti de acord eu sustin ca problema este lupta intre generatii;
  in tarile bogate ca libia,bahrain,saudi arabia le vor da ceva sa-i potoleasca si se va rezolva
  in tari ca egipt,tunisia,algeria problema nu prea are rezolvare
  tot mai cred ca nu e numai in OM si tot mai sper ca solutia sa nu fie cea care a fost intotdeauna in astfel de cazuri in istorie=un razboi

  intamplator

  19/02/2011 at 5:37 pm

  • Intamplator,
   nu cunosti lumea araba, prietene! Problema cu femeile este o chestie extrem de grava. Uita-te la schema demografica de mai sus si intelegi. Generalii in Baharin sunt tot din familia regala, fii linistit!

   Theophyle

   19/02/2011 at 5:40 pm

   • nu o cunosc;dar daca problema e hormonala sunt musulmance in sudan,in philippine in indonezia…
    la o adica i-am sugera si lui vanghelie sa intervina,mai ia si el un comision pentru ” … de musulmanca” livrata
    eu m-am uitat la piramida virstelor 1/2 din populatia egiptului sunt sb 30 ani,economia e sufocata,nu poate crea locuri de munca,tunisia tot de la asta a inceput si nu are finalizare
    studentii ,in toamna in anglia,@cetatean aseara cu pensionarii care au pensie mai mare decit sotia dinsului….
    inchei:ar fi prea simplu sa fie numai o chestie de hormoni,sau ,de cultra ca nu poate avea familia lui daca asta ii da acolo un statut diferit barbatului

    intamplator

    19/02/2011 at 7:39 pm

 11. Salutare din nou . 🙂
  Arabii se revolta din cauza lipsei femeilor ?
  Pai atunci e adevarat ca din cauza sexului frumos au fost facut razboaie, omoruri, furturi. 😆
  Eu cred ca sint prea multi tineri fara vreo sansa sa aiba o ocupatie dar si prea veche corupta nomenclatura gerontocratica care conduce . Clasicul caz de contradictii tinute sub pres dar care ies afara la prima scuturare .
  Personal cred ca pax americana si tot ce a insemnat , e pe sfirsite in nordul Africii dar si in tarile din OM . Tot personal cred ca Iranul zimbeste cam timpuriu si ca urmare risca gros o lovitura acolo unde doare . 🙂 In partile mai moi . 🙂
  Si atunci chiar ca petrolul va ajunge la 300$/baril.
  Va recomand ca cautati cai si carute ! 😆

  Ștefan A.

  19/02/2011 at 5:42 pm

  • Eu am scuter aici si motocicleta in state deci nu am nici o problema 🙂

   Theophyle

   19/02/2011 at 5:44 pm

   • Theophyle draga 🙂
    Fara petrol doar tractiunea animala mai functioneaza.
    Ca e aplicata la caruta sau bicicleta , tot aia e .
    Am si eu motoreta , in garaj ca amintire .Functioneaza inca desi are 20 de ani ! Primul mijloc de transport propriu cu care ma deplasam la servici in primii 2 ani de capitalism italian . 🙂
    Exact ca asta din poza :

    Ștefan A.

    19/02/2011 at 5:51 pm

 12. Buna seara,
  Evenimentele din tarile arabe vor continua pentru ca au valori comune si informatia este cea care face posibila ruperea potentialului acumulat al nemultumirilor. Nu stim unde se va ajunge, poate nu va fi neaparat mai rau. Oricum, chiar si in aceste tari trebuie sa fie mici elite proocidentale, a caror viata nu cred sa fie tocmai simpla.

  Hronic

  19/02/2011 at 5:46 pm

  • Hronic salut 🙂
   Cine au valori comune? Arabii? Hai sa fim seriosi. Au poate niste probleme comune, restul NIMIC!

   Theophyle

   19/02/2011 at 5:51 pm

 13. salut,

  OM se agita, se zguduie in continuare..
  sper ca finalul nu va fi WW3!

  ponta:
  un imbecil periculos, care, practic, de citeva luni incoace tot instiga populatia la darimarea lui basescu & a guvernului boc.
  in spatele lui quasimodo este ……guritza penala bombonica nastase

  skorpion

  19/02/2011 at 5:46 pm

 14. […] Continued here: Foc în Bahrain […]

 15. test

  skorpion

  19/02/2011 at 5:48 pm

  • ce testezi omule 🙂

   Theophyle

   19/02/2011 at 5:50 pm

 16. ThPh,

  de fapt asta voiam:

  anunţă-mă despre viitoarele comentarii apărute prin email.

  😛

  skorpion

  19/02/2011 at 5:51 pm

 17. Salut1
  Parerea mea este ca harapii nu vor democratie ci doar un alt sef. Nicaieri in lumea araba nu va fi democratie pe model eu. Aia vor alt sef, care sa le dea, ca asa au fost inastruiti de coran.
  Cine crede ca stete conduse dupa cutume feudale pot fi conduse dupa [rincipii si norme, altele decat sharia se inseala. Priviti , varog, la tiganii din Romania care se conduc inca dupa precepte ancestrale ignorand legile tarii in care locuiesc si care le ofera avantaje enorme.

  andrzej

  19/02/2011 at 6:07 pm

 18. Eu cred ca state care sunt conduse dupa legi si principii tribale nu vor intalni nicicand democratia de tip elenist care sta la baza societatii vest-europene.
  Se poate observa fara prea mare efort cat si cum se infrunta aceste principii aici la granita intre orient si ocident.
  Romania si romanii se zbat de aproape 200 de ani intre lege si traditie.

  andrzej

  19/02/2011 at 6:22 pm

 19. Buna seara, buna seara. Vestile din Bahrain sunt extrem de neplacute. Mai devreme pe un canal de televiziune spuneau ca armata a disparut de pe strazi si ca aia sarbatoresc in piata. Ce sarbatoresc nu cred ca situ nici reporterii si nici petrecaretii.
  Theophyle, indraznesc sa adaug ca lipsa femeilor va deveni o problema si in China din ratiuni usor diferite. Dar si acolo practica poligamiei are un rol.

  clemycali

  19/02/2011 at 6:31 pm

  • Salut Clemy,
   stiu Printul mostenitor negociaza cu rasculatii. Cred ca vor aranja povestea. Chinezii o sa se aranjeze, o sa se insoare cu turcoaicele!

   Theophyle

   19/02/2011 at 6:40 pm

 20. Cat priveste situatia coruptiei din Romania, eu cred ca ace;easi probleme sunt in orice regie sau autoritate prin care au putere dea da / nu autorizatii , sau de a controla anumite activitati care au sau in derulare bani publici(vezi inspectoratul din constructii, registrul auto, registrul naval, cadastru, etc) .

  andrzej

  19/02/2011 at 6:43 pm

  • Veselie mare. Baietii au iesit din moscheii.

   Theophyle

   19/02/2011 at 6:51 pm

   • Theophyle, e sambata. De la ce moschei au iesit?

    clemycali

    19/02/2011 at 6:54 pm

    • Vinei au 5 rugaciuni toate in moscheii – obligatoriu pentru religiosi si sambata cea de la pranz.

     Theophyle

     19/02/2011 at 7:08 pm

 21. Desi in afara temei, nu pot sa nu va dau o veste buna:
  http://www.ziare.com/politica/alianta-psd-acd/200-de-liberali-din-constanta-s-au-inscris-in-pd-l-nemultumiti-de-alianta-cu-mazare-1076558
  Va dati seama? Pensionari! Despre care se zice de obicei ca il sustin pe Iliescu.

  cedric

  19/02/2011 at 6:55 pm

  • cedric, salut! 🙂

   Prin vară afirmam asa, mai mult în glumă, că PDL va deveni „grădinita” unde se vor salva semințele și mlădițele curentului liberal din RO! 🙂

   Nu credeam că voi fi confirmat atât de rapid!

   Până la urmă încă mai sunt „bătrâni” in cetatea aia, chiar dacă pensionari…

   oldhashu

   19/02/2011 at 7:23 pm

   • Buna seara, Old
    sa stii ca si eu sunt pensionar si de aia m-am simtit obligat sa subliniez ca mai avem si noi minte!!
    Ma cam doare cand suntem bagati toti in sleahta celor care adora PSD si asteapta pomeni.
    Felicitari pentru anticipare, sper sa inceapa si liberalii mai tineri sa gandeasca la fel cu cei batrani (desi unii batrani se fac de ras- Campeanu, Quintus etc).

    cedric

    19/02/2011 at 7:29 pm

 22. Salut!
  Fara nici o pretentie, studii sau titluri in stiinte sociologice, evolutie demografica sau antropologie istorica, cred ca subiectul propus de curand de un analist cunoscut care definea viitorul mediu cafiind o revolutie sexuala, mi se pare oarecum extravagant.
  Ar fi simplu sa enumerez cart sau citate care demonstreaza ca acesta ipoteza este cel putin exotica.
  Cu aproape 70 de ani in urma erau des vehiculate astfel de aventuri pseudo-stiintifice , care in fapt au fost demontate de realitatea post WW2.
  Ar fi greu sa definesti o societate luand in calcul unul sau doi parametrii.
  Sincer, nu pot sa prevad viitorul , dar sigur cred ca vom trece prin mari incercari.

  andrzej

  19/02/2011 at 6:56 pm

 23. Noii satrapi din OM vor trebui sa vanda petrol, gaze, curmale si smochine ca sa-i hraneasca pe aia de i-au ales. Altfel impartasesc soarta antecesorilor 🙂

  Galeata cu pixeli

  19/02/2011 at 7:36 pm

  • Din nefericire, in curand cred ca nu vor avea de vanzare decat nisip.
   Nu i-a dus capul nici pana dupa coltz…

   Diana

   19/02/2011 at 7:43 pm

   • saklur 🙂
    mai au cateva decenii!

    Theophyle

    19/02/2011 at 7:46 pm

    • Ce se mai aude de combustibilul sintetic inventat de englezi? Pretul anuntat era de 4 ori mai mic ca al benzinei.

     Hronic

     19/02/2011 at 8:29 pm

 24. Salut 🙂

  Diana

  19/02/2011 at 7:42 pm

  • buna seara/
   n-au colturi,desertul e plat

   intamplator

   19/02/2011 at 7:46 pm

   • …nici pana la prima oaza 🙂

    Diana

    19/02/2011 at 7:48 pm

 25. Au inventat romanii masina care merge cu promisiuni, nu ne facem griji. 🙂

  Galeata cu pixeli

  19/02/2011 at 7:46 pm

  • asta cam asa e 🙂 Verificata!

   Theophyle

   19/02/2011 at 7:47 pm

   • E pe cale de a ramane „pe janta”.

    Diana

    19/02/2011 at 7:49 pm

 26. NU O SÄ MAI AIBÄ ULEI; DAR PANÄ ATUNCI; AU JUMÄTATE DIN LUME CUMPÄRATÄ:

  theo

  19/02/2011 at 8:19 pm

  • Buna seara la toti,

   Si fara femei si fara ulei: cum sa nu se revolte? 🙂

   Andrei

   19/02/2011 at 8:28 pm

 27. Dragi prieteni, azi a fost o zi a lehamitei, respectata cu sfintenie ca sabatul. Dar maine voi fi pe baricade si va voi propune un colaj nou, daca reusesc pana la pranz.
  La subiect, desi pare amuzant, problema femeilor insuficiente poate destabiliza cumplit o societate. Bahrein este China urmatorilor 10. Un mascul fara posibilitati de deversare a preprinului, este un mascul extrem de agresiv, de nestapanit. Desi revolutia falusurilor fara pereche pare amuzanta, e de fapt al naibii de fierbinte.

  Turnofftheglory

  19/02/2011 at 8:29 pm

  • Salut Tog
   Sa exportam tovarasi vreo 100.000 de romance in tarile arabe . 🙂
   Contra cost sau schimb in natura . Femei pe petrol la pret de discount . 😆

   Ștefan A.

   19/02/2011 at 8:39 pm

  • Pai, da, dispretuim femeile, dar si fara ele e rau 🙂
   M-ar amuza sa-i bag intr-un balamuc si sa vad cum se dau cu capu’ de pereti.

   Diana

   19/02/2011 at 8:41 pm

 28. Prin comparatie la noi sunt si fete frumoase, si ceva petrol, e loc de investitii in infrastructura, iar arabii incep sa devina interesati: http://www.incont.ro/economie/in-ce-mai-investesc-arabii-in-romania.html

  Andrei

  19/02/2011 at 8:34 pm

 29. Americanii copiaza la indigo smecheriile romanesti. Wisconsin are un guvernator republican, cam pe modelul lui Boc, a taiat in carne vie. Ghiciti ce au facut Democratii din statul respectiv 🙂

  http://host.madison.com/wsj/news/local/govt-and-politics/article_a05349be-3be1-11e0-b0a1-001cc4c002e0.html

  Galeata cu pixeli

  19/02/2011 at 8:36 pm

  • Au fugit in statul vecin iar altii s-au ascns acasa. Iar guvernatorul a trimis politia si garda nationala dupa ei. 🙂

   clemycali

   19/02/2011 at 8:39 pm

  • Buna seara la toata lumea 🙂
   postare noua!

   Theophyle

   19/02/2011 at 8:39 pm


Comentariile sunt închise.