Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

China in Orientul Mijlociu (1) – Othello, Iago fara Desdemona!

Daca o dorim sau nu, China este direct sau poate mai mult indirect responsabila de tulburarile din Orientul Mijlociu. Nu putem nega ca majorarea nivelului de trai in China se produce fara efecte vizibile pentru toate tarile lumii. Germanii vand mai multe masini de lux in China si Egiptenii platesc mai mult pentru produsele lor de baza – grane, ulei, orez, ceai, cafea, zahar.  Chinezii mananca mai “usor,” egiptenii mananca mai “greu.” Simplista ecuatie si totusi extrem de adevarata.  Daca aducem in aceasta ecuatie si problemele Rusiei, cu incendiile din vara, seceta din Ucraina, inundatiile din Australia si iarna grea cu trei valuri de frig extrem in statele-granar din SUA ajungem aproape la o constatare tragica  – fara ca acest enorm stat sa o doreasca a reusit inca o data sa dezechilibreze pietele interne in multe state, cu populatii foarte sarace.

Aici insa a venit greseala de gandire macroeconomica si egoism nerational de sorginte aproape nationalista. China a marit subsidiile alocate pentru populatie concomitent cu marirea  stocurilor. Alte state, mult mai slabe si mai “nevoiase”, au procedat la fel, unele prea tarziu (Algeria si Iordania), altele in panica (Indonezia si Vietnam), unele cu presiuni pe pietele interne (Rusia si India)  si in sfarsit unele platind orice pret (Sud Coreea). Toti au intrat pe mana speculantilor pe “pietele de “commodities”, care detineau contracte “future” pe 12 luni, aranjate prin prelungiri automate din perioade mult mai bune. Inca o data capitalismul fiduciar a “varsat sangele” nevinovatilor.

China duce una din cele mai duplicitare politici economice din cate sunt pe glob, sustinuta de o diplomatie la fel de duplicitara. Un singur stat in lume poate fi asemuit Chinei din acest punct de vedere, Israelul. Daca Israelul o face cu circumstante atenuante (cartier “rau-famat” si vecini “batausi”), China nu prea are de ce, in afara motivatiei politice – comunismul dauneaza sanatatii! Israelul vrea sa traiasca, China vrea sa traiasca mai bine in formatul politic existent.

Povestea Chinei contemporane este povestea energiei necesare pentru a sustine cresterea ei economica. Orientul Mijlociu inseamna energie.  Aici se leaga interesul major al Chinei in aceasta regiune geografica. Intr-un fel sau altul, povestea Chinei in anii ‘70-‘80 se aseamana cu povestea Romaniei in aceasta perioada, minus jaful metodic la care a fost supusa Romania timp de 4 decenii anterioare, privind rezervele de petrol si gaze de catre Germania nazista si Rusia comunista.

In anii ’50, in China, sunt descoperite rezerve de petrol gigantice in bazinul Jiang-Liao din nord-estul tarii. Rezervele de petrol sunt consumate la greu de industrializarea de tip stalinist (asemanatoare cu cea din Romania) si exportate pentru a obtine valuta necesara hranirii unui popor de un miliard de cetateni. In 1974 – China exporta  6.6 milioane de tone; 1n 1978: exporturile se dubleaza – 13.5  milioane de tone; in 1985 exporturile ajung la 20 milioane de tone. In 1993, necesitatile Chinei depasesc productia proprie. China incepe sa importe petrol si gaze din Asia de Est si Rusia. In 2001 necesarul Chinei nu mai poate fi satisfacut din sursele apropiate si ajunge in Orientul Mijlociu prin trei giganti energetici (China National Offshore Oil Corp, China National Petroleum Corp si Sinopec) China ajunge peste tot, dar in special in Orientul Mijlociu. Cifrele de afaceri ale celor patru combinate cu alte afaceri energetice chineze fac Gazpromul sa arate ca o mica afacere de familie. Astazi China este cel mai mare consumator energetic dupa Statele Unite. Din datele oficiale luam cunostinta ca in anul 2010 China a consumat 455  milioane de tone de petrol, din ele 200 de milioane importate. In anul 2011 se asteapta o crestere de 6% a acestor cifre.

Relatiile Chinei cu diversele sate din regiune au fost mult mai indraznete decat cele ale japonezilor si ei dependenti de energia statelor arabe din Orientul Mijlociu. Daca Japonia si-a confirmat boicotul arab asupra firmelor care faceau afaceri si cu Israelul, China nu s-a sinchisit si si-a vazut de afaceri cu toata lumea. Bineinteles ca Japonia a adoptat o pozitie perdanta, care pana la urma i-a adus prejudicii de ordin economic si de imagine, in special in Statele Unite.

De iure, China a recunoscut drepturile PLO asupra teritoriilor ocupate de Israel si nu a acordat vize israelienilor dornici sa viziteze China pana la inceputul anilor ’90. De facto, lucrurile stateau diferit. Incepand de la mijlocul anilor ‘70, China facea afaceri cu Israelul prin consulatul Israelian din Hong-Kong, cumparand tehnologie agricola si militara prin firme din Hong-Kong. De la inceputul anilor ’90 afacerile incep sa fie facute pe fata si daca  in anul 1992 cifra de afaceri a fost de 30 de milioane de dolari, in 2008 cifra ajunsese la 5 miliarde de dolari, in 2010 a fost 10 miliarde si in 2011-2012 probabil va ajunge la 15-18 miliarde de dolari. Israelul desfasoara proiecte gigantice pentru agricultura chineza (irigatii, soiuri de legume si fructe eficiente si rezistente la daunatori sau perisaj natural, desalinizare de teritorii si indulcirea apei de mare). Afacerea principala este totusi tehnologia militara. Astazi Israelul este al doilea furnizor de armament (din punctul de vedere al volumului financiar) al Chinei, primul dupa Rusia.

Pentru a descreti putin fruntile din expunerea faptelor voi termina cu doua fapte diverse, prima adevarata 100%, o a doua posibila, dar neprobata. Prima ar fi ca  seful Marinei Militare Israeliene, Amiral Eli Marom, este de origine chineza (vezi poza).  O anecdota populara  printre jurnalistii americani povesteste ca o retea de spionaj industrial de sorginte chineza a spionat intr-o veselie intr-un complex industrial important din Israel, fiind lasati sa o faca fara interventia organelor abilitate. Dupa ce si-au terminat misiunea, consulul israelian din Beiging a prezentat o nota de plata pentru cele furate, anuntand ca lipsesc documente pentru a finaliza proiectul furat. Chinezii au platit fara nici un scandal. Chiar nu stiu cat de adevarata este intamplarea. Probabil nu este 🙂

Alti doi mari  parteneri de afaceri ai Chinei in  Orientul Mijlociu sunt Arabia Saudita si mai nou Iranul. Cum fac chinezii sa impace varza, capra si lupul vom vedea in articolul urmator, cand o vom introduce si pe Desdemona in ecuatie.

Cine nu cunoaste personajele ar putea citi poate un rezumat al celebrei piese a lui Shakespeare, Othello (Otelo) . Ar fi benefic din multe puncte de vedere pentru a intelege noile asezari globale (al naibii, Will cum le stia el!). In postarea urmatoare ne vom ocupa de Desdemona,  gingasa americana a administratiei actuale, bineinteles ca ati ghicit, dna Clinton!

Bibliografie:

The Wall Street Journal – Preturile alimentelor in ultimele luni / 1, 23

Heritage foundation – China and the Middle East: A New Patron of Regional Instability Nota: In viziunea dreptei americane

The Middle East ForumProviding Arms – China and the Middle East Nota: Viziune de stanga, putin mai vechi – dar foarte bine documentat. 

Mai multe in postarea urmatoare.

 

Written by Theophyle

06/02/2011 la 3:53 pm

34 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Salut
  Rusia da, ne-a jefuit de petrol, si a secatuit zacamintele cu folosind pirita.

  Germania nazista nu a furat petrolul romanesc. L-a platit cu echiv a 580 milioane dolari. Banca Naţională Germană punea la dispoziţia BNR o cantitate de aur din depozitele sale elveţiene, din care să se plătească produsele petroliere româneşti şi furniturile pentru nevoile trupelor germane din România.
  Exporturile romanesti au fost direcţionate aproape exclusiv spre Germania – cu 11 vagoane de aur, din care 8,5 din Germania.

  Un tanar de stanga

  06/02/2011 at 5:09 pm

  • Buna ziua tuturor,
   Parca un cercetator a gasit documente si o balanta in Elvetia, cu prescriere in 2012 … ca sa speculez precum a scris presa … cu o vizita a cancelarului plus un acord de sprijin din partea Germaniei … 🙂

   Cat despre sovrom-uri si despagubiri de razboi, am inteles ca s-a luat si fara acte, fara cantariri, nu numai petrol … deh eram tara ocupata, am capitulat in fata cuceritorului – pardon – „Romania a acceptat conditiile Aliantei …” dupa cum spunea Regele in discursul din 23 August 1944 …

   CFG

   06/02/2011 at 5:31 pm

   • Sal CFG
    Rusii nu au pus contor la ce au luat. Specialistii in petrol spun ca puneau chimicalae pentru a putea scoate un procent mai mare din petrolul disponibil cu consecinta ca acele puturi se colmatau si erau pierdute pentru viitor.

    In ce priveste acordul economic cu Germania, 1941-1944 România a mai exportat în Germania 85.000 vagoane cereale (10 tone fiecare) faţă de un export antebelic de 100.000-300.000 de vagoane annual, 10.000 vagoane lemn anual faţă de 50.000-100.000 vagoane anual antebelic şi aproximativ 3 milioane tone petrol anual (în 1944 doar 1,4 milioane tone), în condiţiile în care consumul intern de petrol a crescut de la 1,7 milioane tone în 1941 la 2,5 milioane tone, în 1944.

    Pentru a fi corecţi, trebuie să spunem că raporturile economice româno-germane erau între parteneri egali şi că Germania a livrat României numai în 1942-1943: 6.700 tractoare cu pluguri, 110.000 pluguri, 7.100 semănătoare, 5.000 secerătoare, 71.000 prăşitoare şi 24.000 grape. Tot Germania a furnizat utilajele necesare trecerii transportului feroviar pe alimentarea cu cărbune şi pentru modernizarea nodurilor de cale ferată.
    Mai mult aici http://www.balcanii.ro/2010/04/alianta-romaniei-cu-germania-nazista/

    Un tanar de stanga

    06/02/2011 at 5:45 pm

  • Salut TDS,
   nu stiu pe ce te bazezi tu. datele mele difera. Germania ne-a dat flit cat cuprinde intre 1942 si pana la safrsitul razboiului. CAT CUPRINDE!

   Theophyle

   06/02/2011 at 5:46 pm

   • Se poate Theophyle dar nu as pune semnul egalitatii intre relatiile economice romane= germane si cele romane=sovietice

    Un tanar de stanga

    06/02/2011 at 5:57 pm

    • Fara a pune egal … Germania are o datorie mare pentru acele raporturi/schimburi economice fata de Romania.

     CFG

     06/02/2011 at 6:04 pm

    • Asta in nici uncaz!!!
     Rusii ne-au jefuit mult mai mult si mai grosolan. Nemtii mai cu finete si bineinteles mai putin. Daca ne dorim sau nu adevarul este singular am fost „protectorat” in ambele cazuri!

     Theophyle

     06/02/2011 at 6:08 pm

 2. Rusii au ciugulit si capitalul german 🙂 si l-au introdus ca participatie l;a sovromuri
  Dupa război în iulie 1945, prin decret-lege, capitalul german din România a fost „naţionalizat“ şi a constituit aportul URSS la înfiinţarea cele 193 de societăţi mixte româno-sovietice (existente în 1948).
  http://www.napocanews.ro/2010/10/cum-am-platit-la-rusi-despagubiri-in-contul-nemtilor.html

  Un tanar de stanga

  06/02/2011 at 5:55 pm

 3. Seara buna!
  Pe TVR1 Plesu & Liiceanu 🙂

  DanSu

  06/02/2011 at 6:06 pm

 4. Buna seara!
  Foarte interesant materialul, Theophyle! Multumesc.

  ela

  06/02/2011 at 6:35 pm

 5. Seara buna ! 🙂
  1- Germania nazista, fara petrolul romanesc nu putea ataca CCCP . A platit in parte petrolul cu tehnica militara dar si cu sterline false .
  2- CCCP a jefuit pur si simplu Romania . Cu scuza despagubirilor de razboi , a putut lua orice din Romania. Sovieticii au fost unicii care au tinut mortis sa NU fie Romania declarata tara cobeligeranta . Daca nu ma insel .
  3- China va acapara tot mai mult din resursele planetare .Fara probleme tip ce patesc altii daca noi luam tot. Nu au ei prea multe probleme de constinta in acest domeniu . 1,3 miliarde de oameni sint mai importanti decit tot occidentul . (in sistemul partidului unic ) 🙂
  4- Cind suprafete tot mai mari din agricultura se transforma in productie de materie prima pentru biodiesel , biocarburanti. Cind altre suprafete devin suport pentru energia fotovoltaica si cind bursele sint controlate mai bine de 75 % de 5 banci mondiale , cu toata foamea planetara , speculatia creaza profituri ridicate . Stiu bancile ce stiu dar si chinezii . 🙂

  Ștefan A.

  06/02/2011 at 7:03 pm

  • Stefane
   Esti in eroare. Bacnotele britanice -valori mici – falsificate prin operatia Bernhard, nu au ajuns in Romania. Germania a platit in vagoane aur, stii ce e aia nu ? Ca doar ai si tu in garaj asa ceva. (Sau la tine in garaj e parte din tezaurul polonez ? 🙂 )

   Un tanar de stanga

   06/02/2011 at 7:10 pm

 6. Seara bună, dragilor!

  Plata pentru importurile Germaniei din România – aurul cu marca BundesBank (sau corespondentul ei din acea perioadă) a fost „săltat” fără multe explicatie de ocupanții cu stea roșie pe steag, fiind asimilat drept captură de război!

  De la dl Cr Popișteanu cetire, prin fostul Magazin istoric…

  Adio și-un praz verde! 😦

  oldhashu

  06/02/2011 at 7:23 pm

  • Reichsbank Hashule 🙂
   Iar bancnotele de care se mai vorbeste sunt cele emise in timpul ocupatiei din primul razboi mondial http://numpszi.com/germannotes/faq_occupied_romania_ww1.shtml

   Un tanar de stanga

   06/02/2011 at 7:35 pm

   • TDS, salut! 🙂

    TNX!
    Aveam eu un dubiu, rămas în memorie, în ciuda celor sașe decenii și a unui AVC ( mică „explozie” în CPU personal, cu afectarea „capacitătii de procesare” a datelor în propriul sistem!!!)

    oldhashu

    06/02/2011 at 7:59 pm

  • Asa am invatat si eu la istorie 😦 Dirigu’ era profu’ de istorie si ne mai spunea pe langa ce era in manuale …
   Pana s-a semnat in 12-13 Septembrie documentul de armistitiu/capitulare, toate capturile au fost considerate captura de razboi (nu intra la socoteala datoriilor), acesta fiind unul din motivele pentru care s-a amanat semnarea … Sa ne traiasca Regele, este inca in viata …

   CFG

   06/02/2011 at 7:41 pm

   • Pai el a intarziat semnarea?

    bujold

    06/02/2011 at 7:44 pm

    • Nu, el a spus si gandit ca Romania accepta conditile Aliatilor … numai ca nu a fost asa, au fost alte conditii decat cele trimise lui Antonescu (si care nu au ajuns la Antonescu) …
     Desigur, au fost mai multe persoane in jurul Regelui … 😦 … intentia nu este tot una cu rezultatul …

     CFG

     06/02/2011 at 7:58 pm

 7. Seara buna!

  Dragonul si unchiul Sam
  Danseaza la bairam
  Buba e ca ne parlim cam toti
  Batista de unde-o scoti??

  Si nemtii si rusii ne-au …., adevarat ca rusii mai tare, pana la urma noi am fost si … si cu banii luati. Poate ar fi cazul sa nu mai fim pasivi, sa … so noi.

  Creanga

  06/02/2011 at 7:40 pm

  • Creangă, salut! 🙂

   Asa-i, și unii și altii ne-au „bombonit”, cu sau fără vaselină. 😦

   Dar faptul că am stat „cuminți” în poziție, a fost alegerea noastră!

   Puteam fi mai polonezi, cu eventuale dispariții din cadastrul european, parcă v’o trei la leși, din câtă istorie mai știu eu și am fi avut alta „voce” și alta coloană. Vertrebrală…

   Da’ noi, deh, cu «Capu’ ce se pleacă…» și sabiei îi face greață!

   Și suntem tot aici, mai mărunți, mai deși ca iarba după coasă!

   oldhashu

   06/02/2011 at 8:11 pm

   • Salutare old, 🙂
    Si la noi au fost ceve disparitii din cadastru, coloana praf, respectul…. nemarginit.

    Creanga

    06/02/2011 at 8:42 pm

 8. Va anunt oficial ca sint proteste si in Italia . 🙂
  Nu intra foamea, China , „ajenturilii” . 🙂
  Problema sint femeile si sexul ! 😆

  http://www.repubblica.it/politica/2011/02/06/news/popolo_viola_proteste_a_arcore_fuori_le_escort_dallo_stato-12125085/?ref=HREA-1
  La vila obsedatului sexual ! 😆
  Au primit si bastoane pe spinare (demonstrantii) ! 🙂

  Ștefan A.

  06/02/2011 at 8:12 pm

 9. Avem o fosila ideologica pe IRTV…………

  bujold

  06/02/2011 at 8:18 pm

 10. Cine Bujold ca eu nu prea diger Vantu TV?

  Turnofftheglory

  06/02/2011 at 8:28 pm

 11. @Theophyle, buna seara. Buna seara tuturor celor prezenti.

  Prezenta Chinei in OM si in toata Africa nu este legata numai de energie. Si, spre deosebire de prezenta trecuta a URSS sau a SUA, prezenta Chinei nu produce palpitatii de natura ideologica. China, chiar condusa de un partid comunist, nu exporta ideologia comunista si nici nu are asteptari dure legate de respectarea drepturilor omului. China inseamna bani, economie, comert, investitii. Asta se vede acum. Ce va fi mai tarziu vom vedea.

  http://www.lefigaro.fr/conjoncture/2011/01/29/04016-20110129ARTFIG00005-quand-la-chine-rachete-le-monde.php

  Am impresia ca Beijingului i s-a pus in vedere sa-si asume si niste responsabilitati in zona nu numai beneficii, cu atat mai mult cu cat situatia era blocata, iar SUA nu mai dispun de resurse pentru a alimenta status quo. Sa fii singura superputere este o chestiune al naibii de costisitoare.
  Selectia partenerului de discutii discrete din tabara islamica s-a facut cred cu atentie si cu informare reciproca a partilor interesate. Prin vara anului trecut conducerea chineza s-a intalnit cu lideri islamici, si-a netezit dialogul cu Iran, etc.
  In Egipt, Fratia Musulmana este veche, a trecut testul timpului si probabil ca exista in randurile ei multe persoane cu vocatie de viitori lideri rationali in privinta politicii. Este probabil ca discursurile si personajele radicale sa fie scoase in pensie in viitorul apropiat. As urmari evolutiile in aceasta organizatie daca as avea surse de informare serioase.

  Si cred ca Israel nu a fost ignorat in desenarea planurilor. China poate fi credibila si aici. Nu as crede ca situatia va fi escaladata prin bombardarea Iranului. Costurile ar fi prea mari de toate partile.

  SUA a inceput un joc foarte riscant, dar obligate de realitatea din teren. Si-a ales un partener global si incearca sa detensioneze relatiile cu toata lumea islamica.

  casandra

  06/02/2011 at 8:30 pm

  • Salut Casandra 🙂

   Cred ca gresesti.Chinei nu i se impun responsabilitati. China isi apara investitiile si interesele Cred ca ar fi bine sa astepti pana maine sa vezi concluziile mele (partea a doua a postari China – Iran & China Saudia).

   Cat despre Fratia Muslmana aici greseti si mai mult! Aia de-i denumesti tu tineri, sunt chiar ffff. „bad news”, sunt de zeci de ori mi radicali decat cei din generatia anterioara.

   Nu poate exista pace in OM cu astia la guvernare. Din nefericire nici in Europa 😦

   Theophyle

   06/02/2011 at 8:39 pm

   • @Theophyle,
    Nu am spus tineri.
    „In Egipt, Fratia Musulmana este veche, a trecut testul timpului si probabil ca exista in randurile ei multe persoane cu vocatie de viitori lideri rationali in privinta politicii. Este probabil ca discursurile si personajele radicale sa fie scoase in pensie in viitorul apropiat.”
    Liderii de vreme buna nu sunt liderii de vreme rea. Am spus „altii”.
    Este posibil sa gresesc, nu am informatii bune, nefiltrate si nu sunt acasa in acest tip de chestiuni. Doar asa mi se pare mie.
    Astept articolul tau urmator, tu esti mult mai bine informat decat mine si ai experiente directe in zona.

    Am totusi o intrebare: SUA nu sunt prea minunat vazute in lumea islamica, fie ea sunita sau siita. Cum vezi solutia aici, caci SUA nu poate viza pastrarea acestei realitati tensionate inca o generatie, cred eu. Are resurse serioase pentru a gestiona problema, oricare i-ar fi evolutia?

    casandra

    06/02/2011 at 9:18 pm

    • Casandra,
     Fratia musulmana la putere oriunde inseamna un Iran sunit. parerea mea, punct. Dupa datele pe care le am administratia Obama a scazut in aprecierea populatiei tarilor din OM sub perioada Bush-fiul. Problema a fost poate sperantele si dezamagirie legate de Obama Hussein Barak.

     Adevarul ca si dna Clinton este o catastrofa la nivelul dnei Ashton. Incep sa fiu multumit ca nu a castigat presidentia.

     Pentru prima data in istoria Israelului SUA primeste mai putin de 50% adeziune la fel ca in Romania (47%)

     Theophyle

     06/02/2011 at 9:26 pm

  • Salut casandra 🙂
   Un Iran cu bomba nucleara e un pericol pentru toti din zona . Tine cont ca e un exportator de petrol dar importator de benzina ! 🙂
   Adica nu prea functioneaza islamismul de stat . Si stim din experienta proprie a natiunii ca atunci cind treburile merg rau , regimul poate ameninta cu arma nucleara vecinii sau altii .(cuvintarile belicoase a lui Ceausescu privind productia de arme nucleare ) Iranienii au deja si rachete capabile sa poarte astfel de arme .

   Ștefan A.

   06/02/2011 at 8:42 pm

   • Salut Stefan.
    Stiu ca Iran este o mare problema. Dar ma uit pe harta si ajung la concluzia ca o lovitura impotriva Iranului ar fi cel putin la fel de mare problema. Durerea naibii.

    casandra

    06/02/2011 at 9:27 pm

    • Casandra
     Fara urma de dubiu ca o lovitura impotriva Iranului ar crea o multime de probleme . Partea proasta ca si o „apatie politica si militara” creaza tot mari probleme viitoare . Ramine de cintarit care din cele doua optiuni asigura MAI PUTINE PROBLEME IN VIITORUL 20-25 DE ANI . Parerea mea personala o cunosc cititorii acestui blog .

     Ștefan A.

     06/02/2011 at 9:47 pm

 12. Buna Seara la toata lumea,
  Postare Noua 🙂

  Theophyle

  06/02/2011 at 8:41 pm

 13. […] Unite joaca rolul unei Desdemone schizofrenice in Orientul Mijlociu (vezi postarile de ieri aici si aici). Dintr-o parte incearca sa presteze rolul factorului decent, care doreste o decolonizare […]

 14. […] postare anterioara (1).  Dupa ce am descris bunele relatii pe care le are China cu una din puterile regionale antagoniste […]


Comentariile sunt închise.