Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Despre credibilitate si înşelăciune

Credibilitatea si înşelăciunea sunt calitati existente in comportamentul social din negura timpurilor si pana in zilele noastre. Credibilitatea este o norma, de obicei subiectiva, de fapt la fel ca înşelăciunea, ambele sunt dependente de structura sociala, de normele etice si de educatia societatii respective. Daca credibilitatea este total dependenta de sursa discursului sau a informatiei, care pot fi probate imediat sau intr-o perioada de timp limitata, înşelăciunea poate fi de multe ori o constructie care va fi descoperita mult mai dificil.

Daca o credibilitate este castigata prin repetitia faptului sau a discursului promis , înşelăciunea este de obicei un fapt cu o miza extrem de mare pentru a fi profitabila. Bineinteles ma refer la sisteme care pot fi numite normative. Intotdeauna înşelăciunea exploateaza slabiciuni sau carente in caracterul persoanei, grupului de persoane sau a intregii societati.

Înşelăciunea necesita un stimulent, credibilitatea este o calitate produsa, asa cum am spus, de norme etice sau de structura unei societati.

Din nefericire, traim intr-o perioada de timp cand înşelăciunea politica se numeste realpolitik. Realpolitik este  denumirea unui comportament politic lipsit de o ideologie ferma, dictată de un set fix de reguli. Realpolitik se limiteaza doar la exigenţele practice si la telurile pe care trebuie sa le atinga. De obicei se aplica in situatii de politica externa, in zilele noastre au fost traversate niste bariere si a devenit set comportamental si in politica interna sau afaceri. Termenul a fost folosit de Otto Leopold von Bismarck in contextul politicii pe care a dus-o in procesul de unificare a Germaniei.  Originalul istoric  apartine insa  (in sanskrita)  lui Chanakya  (c. 350 – 283 î.Hr.), fost sfetnic al împăratului Chandragupta, fondatorul marii dinastii Maurya, pe care l-a sprijinit in întemeierea primului mare regat indian.

In Romania termenul de Realpolitik este folosit pentru a masca situatia aproape permanenta de nerespectare a promisiunilor electorale si oportunismul alesilor in contact cu electoratul sau cu o opozitie reformatoare in partidele lor. Ultimele zile au adus acest comportament oportunistic la nivel de politica organica a PDL, cu nimic deosebita fata de comportamentul excluderii membrilor “recalcitranti” din PNL , “bilele la vedere,” sau PSD care practica de zeci de ani democratia originala in ambientul “capitalismului de cumetrie.”

Doamne fereste! Acesti stimati oameni nu sunt nici pe departe escroci sau inselatori, ei sunt politicieni, ei exerseaza cea mai veche meserie din lume – prostitutia. O prostitutie care poate fi mult mai josnica decat cea care nu este metaforica. Prostitutia fizica injoseste (poate) pe cel care o exerseaza (vinde) si pe cel care o foloseste (cumpara). Preturile sunt fixate la fel ca serviciile care se doresc prestate.

Politicienii care se prostitueaza o fac prin înşelăciune. Ei stiu ce-si doresc si stiu ca nu vor plati cele promise, ei semneaza un contract cu electoratul, adevarat un contract vag si diluat in substante lipicioase, incolore si inodore, dar si acela nu este respectat. Nu-mi fac nici o iluzie cu partide gen Alba-ca-Zapada, potentialul lor este iluzoriu si aproape incredibil. Numai naivii pot sa-si inchipuie ca deodata se vor naste oameni noi, care au   aparut din creierul muntilor, fara sa traiasca nici macar o zi in societatea in care “teapa” nu este folosita pentru a pedepsi criminalul, ci pentru a pedepsi credulitatea si buna-credinta a cetateanului.

Din nefericire, timpul trece si problemele se aduna, constructiile politice nu vor reusi sa ne treaca cumpenele care ne asteapta, si orice om cu un dram de logica intelege ca sunt mari si grele acestea.

Cititi partea a doua a articolului pe Curs de Guvernare.

48 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. după-amiaza bună 🙂
    se uită că Realpolitik-ul se referă la interesul statului (binele general), nu la cel privat. altfel e doar egoism.

    Camil Stoenescu

    04/02/2011 at 5:24 pm

    • Buna Camil,
      Bineinteles. Realpolitikul dambovitean este o o minciuna repetata pentru a induce publicul in eroare 😦

      Theophyle

      04/02/2011 at 5:32 pm

  2. Cine naiba are tupeul sa invoce realpolitik in Romania?

    Turnofftheglory

    04/02/2011 at 5:33 pm

    • Crin Antonescu cand a explicat necesitatea aliantei cu Felix motanu’

      Theophyle

      04/02/2011 at 5:35 pm

      • Ha, ha, ha! Si cu prezenta cum sta micul roscovan Wella? Realpolitic sau real egocentric?

        Turnofftheglory

        04/02/2011 at 5:48 pm

  3. Buna ziua, Theophyle, nu exagera.
    Cind te-am facut terorist? eu ma refeream la unii dintre cei care comenteaza, nicidecun la postarile tale.
    Desi, daca m-ai provocat, trebuie sa recunosc, uneori sint prea pesimiste pentru gustul meu, dar in niciun caz nu le subapreciez (din orice am de invatat), ba le apreciez foarte mult.
    Nu astepta, nu am niciun dolar acum 😉

    victor L

    04/02/2011 at 5:38 pm

    • Banuiam eu ca ai facut o afacere cu Stefan si cu cetatean si ati bagat toti banii in aur 😆

      Chiar nu sunt pesimist sunt REALIST. Vreau sa mor intr-o tara mai buna decat in cea care m-am nascut. Pentru mine asta ese numste PROGRES!

      Theophyle

      04/02/2011 at 5:40 pm

  4. Salut, 🙂

    Suntem intr-o infundatura din care nu putem iesi curind.
    Politicienii merg topologic pe drumul critic cel mai scurt. Daca majoritatea electoratului ii spune:” minte-ma frumos si te aleg, ca dupa aia oricum te critic ” atunci politicianul asa face.

    Democratia din nefericire a dat votul si in mina celui ce nu are educatia sa il foloseasca firesc.
    Su8ntem pe drumul cel bun. Acum 20 ani partidul lui iliescu era votat de 70% din populatie. Acum e votat de 35%l. Peste 15 ani va ajunge probabi; la 15% acolo unde ii este locul

    Acest votant este ca maimuta cu pistolul. Se poate detalia 🙂

    Un tanar de stanga

    04/02/2011 at 5:47 pm

    • Salut TDS,
      pai atunci cine naiba mai are nevoie de democratie, ar zice omul de pe strada. Daca trebuie sa-mi consum jumate de viata ca sa astept pe Godot, ce-mi pasa?

      Theophyle

      04/02/2011 at 5:50 pm

      • Noi avem nevoie de democratie Theophyle, clasa mijlocie precum si clasa celor ce duc stindardul Romaniei normale distruse de bolsevici,

        De aceea mori de git cu ei desi de multe ori esti gata sa renunti.

        Munca ta este coeziva, ea ii aduna si ii mina in lupta pe cei convinsi. Ii ajuta pe multi sa stringa rindurile si pe citiva sa scape de alienare.
        Dar nu ii convinge decit pe cei foarte tineri sau pe cei gata convinsi. De altfel nu poti in viata sa convingi decit pe cineva predispus sa fie convins.

        Vor fi niste ani de lupta in transee. (Tu ai spus-o )
        Inca nu plec. Inca nu vreau sa le las tara pe mina.

        Un tanar de stanga

        04/02/2011 at 6:03 pm

        • UTS, cred ca prietenul nostru are un razboi de uzura zilnic cu birocratia romaneasca pentru o amarata de asociatie non-profit. Desi ii cunoaste pe factorii decizionali nu ii foloseste pentru ca nu vrea sa dea spaga. Ii cunoaste pe baieti, ii stie, si le vede mastile, pentru ca unul ce are tupeul sa iti ceara 10-30% din fondul european accesat si apoi urla impotriva coruptiei pe media, devine arhetipul unei societati bolnave.
          Optimismul ascunde si capcane, iar politicianul prostituat pe asta mizeaza pe pofta de speranta. Intai te ia cu usurelul, o broscuta la micul dejun e o ratie calorica bogata in proteine. Apoi iti explica cum dracu sta realpolitik-ul asta cand azi suntem adversari si maine impartem perna. Politica tine si de cantitatea de scarbiti ce transfera unei minoritati de dependenti reprezentarea civica. Plus o lege electorala al naibii de restrictiva facuta pentru a igieniza scena de bratieni cartofi si vadimi, dar care efectiv a construit caste si baronii, unde un new entry gaseste obstacole insurmontabile.

          Turnofftheglory

          04/02/2011 at 6:09 pm

    • Maimuta cu pistolul? Nu stiu despre ce este vorba …

      Seara buna in continuare 🙂
      Ne auzim mai tarziu …

      CFG

      04/02/2011 at 5:51 pm

    • UTS ai tot dreptul sa fii optimist. Eu de exemplu tind sa cred ca Theophyle e nitel negativist. Si il inteleg. Sa vii dintr-o tara normala si sa te izbesti de un cretinel ca Ponta dupa douazeci de ani, evident ca nu vezi progresul. Dar dincolo de scarba personala pentru maimutele politicianiste, eu cred ca evoluam, chiar mai rapid decat ne imaginam. Lucruri imposibile acum 10 ani, 5 ani si chiar acum un an, au devenit realitati.
      Eu cred ca mazga inconjuratoare ne impinge sa cerem un ritm mult mai alert si asta e tragedia imobilitatii celor ce le convine aceasta situatie ambigua.
      Eu chiar cred in ideea de Snow White.

      Turnofftheglory

      04/02/2011 at 5:52 pm

      • Stii unde iti dau dreptate ?
        cind vad clubromania2020.ro recomandat ieri de Theophyle Baietii intra si pe blog in afara studiilor serioase. Contributor.ro Curs de guvernare etc, au aparut din ce in ce mai rapid si frenetic. Astea nu mai pot fi inchise cum inghidea Nastase Armaghedonul.
        Mary Go Round incepe sa se miste ametitor 🙂

        Un tanar de stanga

        04/02/2011 at 6:07 pm

        • Perfect de acord. Internetul a sfaramat monopolul CTP-ului si chiriaculuipreput asupra informarii. Aici se nasc curente, idei si unde chiar si dispretul superior al politicianului calare pe ciolan nu il poate ignora.

          Turnofftheglory

          04/02/2011 at 6:12 pm

        • S-ar parea ca a inceput sa dispara senzatia TINA (there is no alternative), de care se plang de mult cei din jurul meu. Intra,citesc,dau mai departe linkuri.. 🙂

          ela

          04/02/2011 at 6:13 pm

  5. […] This post was mentioned on Twitter by corina, Daniel Arfire and Camil Stoenescu, Politeía. Politeía said: Despre credibilitate si înşelăciune http://wp.me/pBjGD-4us […]

  6. In ignoranta mea,cred ca realpolitik este un lucru pe care il faci si nu il declami in piata publica.
    Li se pare ,probabil,de bonton politicienilor nostri sa epateze in fata unui electorat ce este sau se doreste elevat cu apartenenta la realpolitik.
    Gesturile lor stridente dovedesc doar criza de legitimitate si speculatii in goana dupa electorat.

    ela

    04/02/2011 at 6:06 pm

  7. Buna seara, buna seara.
    @UTS, TOG eu cred ca progresam in Romania chiar daca nu atat de rapid pe cat am dori unii dintre noi. Sunt lucruri pe care Nastase&comp nu le mai pot opri: noile forumuri virtuale de exemplu, circulatia si munca in occident, etc. Iar cu libera circulatie a oamenilor si a informatiei se schimba si mentalitatile, asteptarile de la oamenii politici. Asta nu inteleg politicienii romani de doi bani.

    clemycali

    04/02/2011 at 6:18 pm

    • Buna Clemy
      De acord
      E important ca aceia care vor sa se schimbe pe ei insisi pot din ce in ce mai bine sa o faca !
      Eroarea ar fi sa incercam sa ii schimbam pe cei ce nu vor sa se schimbe. Schimbindu-ne pe noi e cea mai buna cale ca ei sa se schimbe , iar tara sa se schimbe

      Un tanar de stanga

      04/02/2011 at 6:46 pm

  8. Seara buna!
    @theo, foarte pesimist, si cred ca fortezi temenul de realpolitik, care nu cuprinde neaparet minciuna.
    Eu il vad mai degraba ca un termen care pune accentul pe rezultate, ca scop final (te faci frate cu dracu pana treci puntea). Realpolitik a fost gestul lui basescu de a se alia PDL cu PSD in primul an de mandat. Svopul erau rezultatele guvernarii. Nu orice scop scuza mijloacele, ci doar scopurile constructive. ACD-ul are ca scop o destructurare, nu o constructie, nu poti vorbi de realpolitik. Este doar o complotpolitik… 🙂
    Faptul ca este utilizat abuziv de catre Crin & ponta e alta discutie. Ce este realist in ceea ce ii mana pe ei in lupta – in afara bineinteles de interesul personal? Ce construct ofera? In afara de „pedepsirea” juzilor care incearca sa miste ceva in tara asta, care este varianta? Un realpolitik de creere a unui corp judecatoresc care sa aiba anumite valori si sa fie constanti cu ei insisi si cu domnia legii ar fi de inteles. Ce este de inteles in apelul continuu doar la destructurarea corpului magistratilor ce aplica legea „oamenilor nostri” nu este real politik pentru ca nu se urmareste o constructie. Nu este nimic constructiv in a cere cuiva sa se comporte diferit in cazuri subiective. Un imperiu austriac dominat de realpolitik va fi consecvent cu propriile interese indiferent de cel cu care negociaza. Nu va avea „pudori” privind „drepturi”, „corectitudini politice”, dar va cere mereu aceleasi valori indiferent in discursul in care le imbraca.
    Nimic asemanator in alianta ACD. Acolo valorile de baza sunt batute de vant, rezultatele valoroase sunt ignorate cu buna stiinta pe baza unui singur ideal de distrugerea: statul de drept – care anevoios, cu erori si greseli, incearca sa se instaleze.
    Poate realpolitik poate parea imoral prin metode, in nici un caz prin teluri. Hitler nu a avut o realpolitik pentru ca nu avea valori. Winston Churchill a avut, chiar daca a fost nevoit sa vanda estul europei lui Stalin. Libertatea era una din valorile lui, iar vanzarea unui sir de state a salvat alt sir de state de la dictatura. Vanzarea unei jumatati de germanie a salvat alta jumatate de germanie. Ce incearca sa „salveze” Crin, Voiculescu si Ponta?

    DanSu

    04/02/2011 at 6:32 pm

    • Eu fortez?
      Intreaba pe Crin de ce se foloseste de el justificand alianta cu securistu’ Felix

      Theophyle

      04/02/2011 at 6:56 pm

      • Scuze, nu tu fortezi, dar le acorzi prezumtia de „buna exprimare” :). Nu cred ca termenul merita terfelit de exprimarile unora ca Ponta & Crin & Voiculescu. Si Iliescu vorbea de democratie – dar cred ca nimeni nu-l banuieste ca ar folosi termenul in sensul real. 😀

        DanSu

        04/02/2011 at 7:05 pm

  9. Am intrat , iar de acum voi urmari tacut parerile postate pe acet blog.
    Centrala, eu am iesit.

    andrzej

    04/02/2011 at 6:32 pm

  10. buna seara si aici :)faina postare teofil,realpolitik in zilele noastre inseamna egoism cinic individual sau de gasca politica,un mijloc pervers de atingere a scopului egoist si nelegitim in detrimentul ,,natiunii,,prin inselaciune si tradare…
    cum se cheama cei care pun bolovani in calea orbilor sau cei care indruma orbii spre prapastie dupa ce s-au oferit sa-i treaca cu bine spre liman…un vechi verset biblic spune . ..blestemati vor fi aceia.

    emily

    04/02/2011 at 6:44 pm

    • Salut emily ::)
      da, cam asta!

      Theophyle

      04/02/2011 at 6:56 pm

  11. Seara buna,

    A aparut protocolul stanga- dreapta-conservator, care la pct. 1 are realpolitik „Înlăturarea de la putere pe cale democratică a actualui regim clientelarmafiot corupt”

    Dă clic pentru a accesa document-2011-02-4-8272317-0-protocol-psd-pnl.pdf

    mar

    04/02/2011 at 7:05 pm

    • he, he – clientii lor sunt mai buni decat clientii nostrii ?

      Theophyle

      04/02/2011 at 7:09 pm

  12. Multumesc.

    bujold

    04/02/2011 at 7:17 pm

    • 🙂 si eu!

      Theophyle

      04/02/2011 at 7:19 pm

  13. Daca au fost pocniti de CC, baietii vor revizuirea constitutiei, dar nu spun nimic de nr. de parlamentari si parlament unicameral.
    pct.5 „Constituie revizuită. Vrem si vom realiza reforma constituională care să definească limpede separatia si echilibrul puterilor în stat, raportul Presedinte si Guvern, rolul Curtii Constituionale..”

    Dă clic pentru a accesa document-2011-02-4-8272317-0-protocol-psd-pnl.pdf

    mar

    04/02/2011 at 7:22 pm

  14. Temeinic fundatia colabaorarii si pusa la punct.
    Astia construiesc Reichul de 1.000 de ani pe spinarea noastra
    😦
    Iar stelele pedliste stau in transee cu capul plecat si se ung cu vaselina

    Un tanar de stanga

    04/02/2011 at 7:25 pm

    • Nu sunt in transee, inaugureaza telegondole.

      mar

      04/02/2011 at 7:28 pm

  15. Menirea fondurilor postderare o constituie lichidarea disparitatilor si aparitia clasei de mijloc, intr-o exprimare mai plastica. In plus IMM-rile constituie osatura unui stat modern.Numai in Romania ala cu o firma/geanta este privit ca o paria si nu ca unul care vrea sa munceasca si sa creeze ceva.Declaratie care te lasa fara grai.Si ne mai intrebam de ce bancile sunt suverant si ignora cea mai umila solicitare de finantare ptr. investitii!
    http://www.evz.ro/detalii/stiri/emil-boc-daca-ai-o-firma-care-detine-o-geanta-nu-poti-cere-fonduri-europene-920268.html

    mar

    04/02/2011 at 7:55 pm

  16. Buna seara!
    Concluzia o stiti si voi
    Conduce aceiasi clica
    Romanii la vorbe sunt eroi
    Se cearta si oftica

    Daca vreti un trai mai bun
    Puneti mana la munca!
    Nu asteptati pe Mos Craciun
    Piticii sa aduca

    Mereu vom fi inselati
    Cu vorbe lipicioase
    Si-n fiecare zi desalati
    De cei cu sapte case

    De vrei viitor mai roz
    Implica-te romane!
    Nu astepta de la colhoz
    O ceapa si o paine

    Creanga

    04/02/2011 at 7:55 pm

    • salut Creanga 🙂
      Versuri la obiect!

      Theophyle

      04/02/2011 at 8:37 pm

    • cedris salut 🙂
      sti cum e cu pielea ursului!

      Theophyle

      04/02/2011 at 8:37 pm

  17. Nicio speranta, marite Creanga, io vreau sa mi se inmoaie posmagii.
    Altfel care-i gheseftu`?

    victor L

    04/02/2011 at 8:27 pm

    • in cafea sau in tuica 🙂

      Theophyle

      04/02/2011 at 8:38 pm

    • Salutare,
      Marit era ala batran, eu doar ageamiu.
      Daca astepti inmuiat
      Ma tem c-ajungi suspendat
      De-un par si-o franghie mediana
      De e prea scumpa, o liana

      Se vorbea azi de productivitate, pot sa confirm, am lucrat cativa ani in productie. Cred ca Romania are cea mai mare densitate de paznici pe metru patrat.

      Creanga

      04/02/2011 at 8:40 pm

  18. Buna seara !
    Mda, ne-au tras-o toti, fara exceptie.
    Drama e ca unora le-a si placut. 😦
    Dar nu numai politicienii se prostitueaza, o face la greu si electoratul.
    Si chiar destul de ieftin.

    Tzepelica

    04/02/2011 at 8:37 pm

    • salut @timi 🙂
      urmasii lui Traian si cativa si a lui Decebal. Personal il prefer pe Negru Voda!

      Theophyle

      04/02/2011 at 8:38 pm

  19. Hai sa ne inveselim putin 🙂
    Postare noua!

    Theophyle

    04/02/2011 at 8:39 pm

  20. Seara buna Theophyle all 🙂
    O postare as zice tulburatoare,ca o confesiune facuta unor prieteni apropiatzi.Iti impartasesc punctul de vedere pentru fiecare din ideile din postare.
    Per ansamblu nu vad schimbari majore in raportul politic actual,structurile electorale se vor pastra.pdl probabil va pierde(pe mana lui) acd castiga urmand apoi dezastrul.Sansa actualei coalitzi ar fi votul „diasporei”.
    Ar fi o solutzie,una cam sinucigasha pentru politicieni.O diminuare continua a taxelor si impozitelor concomitent cu restructurarea/diminuarea sectorului bugetar.
    Cresterea veniturilor la buget din pacate nu se masoara in strazi mai bune,in scoli si spitale mai bune,in politzie(apropo vama siret-anaf-ura ei de treaba,tineri care poarta insemnele statului roman „nu-mi vand tzara asha de ieftin”) mai eficienta,in armata mai dotata,in salarii de medici si profesori mai bune etc.etc.Se masoara in spagi comisioane mai mari pentru proiecte serioase care n-ar mai trebui amanate.
    Chiar asa fiind politzia si justitia trebuie incurajate sa continue.Sa „sparga ushile” de la adrese corecte pe unde descind.
    Cota unica si diminuarea in timp a taxelor cred ca ne vor scoate la liman,nicidecum cota progresiva si ce stiu io ce taxe se mai gandesc care nu vor face altceva decat sa le ingroashe conturile mai mult, si mai putzin sa se intoarca la bobor 🙂
    Pentru ACD-ul asta e groasa rau.Sunt speriati de moarte.De aici si toata precipitarea si vehementza.

    mircea

    04/02/2011 at 8:40 pm

    • Mircea salut 🙂
      o luam in freza de prea mult timp. Cred ca ne-a ajuns. Sa speram ca poate se va misca ceva desi sunt destul de sceptic. 😦

      Theophyle

      04/02/2011 at 8:43 pm

  21. Salut!

    „Alba ca Zapada’ e doar vopsita sa arate ca noua,in realitate este un Monstru politic,nascut din ura,razbunare,prostie si fudulie.Cand a dainuit ceva construit pe atatea elemente negative?

    Dupa separarea apelor,electoratului ii va fi mai usor sa se conduca dupa repere proprii si va sti sa aleaga adevarul de minciuna antenelor.Vor intelege tot mai multi ce este realpolitik.

    dora

    04/02/2011 at 8:52 pm

    • Salut Dora 🙂
      Din nefericire toti vor suferi 😦

      Theophyle

      04/02/2011 at 8:53 pm


Comentariile sunt închise.