Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Intoarcerea Fraţilor

Moto: Unul dintre liderii organizatiei islamiste Fratia Musulmana a declarat ca isi doreste sa-i vada pe egipteni pregatindu-se de razboi cu Israelul. Muhammad Ghannem a mai declarat ca isi doreste inchiderea Canalului Suez (calea de tranzit pentru o cantitate importanta de petrol dinspre Orientul Mijlociu spre Occident – n.red.). Liderul Fratiei Musulmane a mai declarat pentru portalul iranian Al-Alam, citat de Jerusalem Post, ca Egiptul ar trebui sa opreasca exporturile de gaze naturale catre Israel. (Sursa: Hotnews)

Fara indoiala ca singura opozitie organizata in Egipt a fost si a ramas organizatia numita “Fratii Musulamani” (al-ikhwān al-muslimūn) sau formal Societatea Fratilor Musulmani. Desi supusi unor presiuni politice extraordinare de la inceputurile socialiste ale lui Gamal Abdel Nasser, primul presedinte Egiptean dupa detronarea regelui Farouk, deseori sustinatori ai pan-islamismului naserist, de obicei aflati in opozitie si asupriti cu toata forta aparatului represiv care a stat la dispozitia regimurilor respective, in special pe timpul ultimilor doi presdinti egipteni (Anwar El Sadat si Hosni Mubarak), au reusit sa-si pastreze structurile, desi au actionat mai tot timpul in conditii de semi-ilegalitate.

Cateva lucruri importante de mentionat pentru cititorul neavizat, care poate face legatura intre aceasta organizatie si islamismul extremist de sorginte Iraniana. Cei mai mari dusmani “ideologici” ai Iranului sunt aceasta organizatie, care reprezinta religiozitate sunita (nu mai putin extremista) fata de cea shiita, pe care o reprezinta Iranul. Deci o alianta intre aceste doua miscari politico-religioase    islamiste este o utopie. Bineinteles intotdeauna vor actiona impreuna impotriva infidelilor din regiune.

Fratia Musulmana a fost fondata in 1928 de Hassan al Banna, cleric musulman sunit dupa descompunerea totala a Imperiului Otoman si secularizarea care a urmat sub influenta reformelor lui Mustafa Kemal Atatürk. Fratia a avut un succes extraordinar – pana in anul 1932 numara 500 de mii de membri in Egipt si se raspandise aproape in toata regiunea Magrebului, Palestina si Siria. Dintr-o organizatie sociala si religioasa, fratia a evoluat intr-o organizatie politica ce sustinea ca o constitutie a unui stat musulman este Quranul si codul legislativ trebuie sa fie Sha’aria (legea islamica religioasa). Avand in vedere ca organizatia lupta impotriva regimului monarhic al lui Farouk, pe care il vedea decadent, occidentalizat si corupt, Fratia a intrat intr-un situatie de conflict din care a rezultat  uciderea (cu sange rece, intr-un taxi) a fondatorului Hassan al Banna, la varsta de 43 de ani.

Mostenitorul doctrinar al lui Hassan al Banna a fost un tanar intelectual scolit si in Statele Unite pe nume Sayyid Qutb. Qutb petrece o perioada de 4 ani in Statele Unite (in biografia lui formala numai 2, 1948-50), ia cursuri la Universitatea din Nord Colorado si lucreaza la doua colegii si un semestru la Universitatea din Stanford. Isi termina sederea in Statele Unite cu publicarea unui articol extraordinar care poarta titlul „The America that I Have Seen”. Citirea acestui articol poate explica exact sentimentele anti-occidentale ale fundamentalismului islamic modern, nu cred ca cei care sunt consilierii Presedintelui Obama au citit articolul. (Aveti aici o recenzie din  Smithsonian Magazine). Si Sayyid Qutb isi gaseste sfarsitul prin spanzurare, condamnat pentru un atentat impotriva lui Gamal Abdel Nasser, in august 1966.

Cartea lui Fi Zilal al-Qur’an (In Umbra Quranului) este o capodopera teologica, care insa poate fi interpretata asa cum a fost, dand nastere unor monstrii de genul Al Qaeda si Osama bin Laden, fost elev al fratelui lui Sayyed, Muhammad Qutb. Alt elev al acestui frate a fost Ayman Zawahiri (din greseala considerat mentorul lui bin Laden) , cel care a fost creierul atentatelor 9/11.

Pana aici istoria mai apropiata sau mai departata. Astazi Fratia numara 16 milioane de membri, imprastiati in tot Orientul Mijlociu, Asia Centrala si Europa de Est. Conform parerilor expertilor americani, in cadrul unor alegeri libere   in Egipt ei pot avea 25% din totalul voturilor. Ii pot asigura eu ca ei, impreuna cu organizatii afiliate si pastrate in “adormire”, pot castiga alegerile in Egipt fara multe probleme. Daca este bine sau rau, poporul egiptean trebuie sa hotarasca.

Intrun articol recent eu am desenat trei scenarii posibile. Bineinteles Fratia se afla in centrul fiecarui scenariu posibil:

Primul scenariu. Tranzitie calma in Egipt si inscaunarea directa sau indirecta a unui nou general. Scenariul este dependent de personalitatea noului “faraon” si felul in care tranzitia va fi prezentata poporului. Cred ca daca Omar Suleiman va fi ales ca omul-tranzitie, se va pastra o stabilitate tactica in regiune, fara insa a se ajunge la un nou echilibru strategic.

Al doilea scenariu. Fratii Musulmani vor deveni forta predominanta in Egipt, cu sau fara masca numita “El-Baradei” si avand in vedere ca aproape mai mult ca sigur tratatul cu Israel va fi anulat, probabil ca Israelul va fi nevoit sa actioneze impotiva Hamasului pentru a-si sustine optiunea Fatah-Abass, cu care are tratat si “foaie de parcurs”.

Al treilea scenariu va fi cel cu care mi-am intitulat articolul – “Ziua şacalilor”, in care se va cauta un nou echilibru strategic in Orientul Mijlociu. Acest echilibru se poate castiga numai cu multa, multa violenta!

Americanii au gresit – cand divortezi intotdeauna exista un partaj, in majoritatea cazurilor el nu este amiabil. Statele Unite au divortat de Orientul Mijlociu. Problema majora ar fi cu cine raman copiii!

Mai multe despre “Societatea Fratilor Musulmani” in materialul pe care il puteti descărca aici: Islam – The Muslim Brotherhood

73 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. 1.- In presa italiana o declaratie a lui Essam Eryan , purtator de cuvind a „fratiei” . Citez : Fratia nu doreste un emirat islamic in Egit .
  2.- GM , Daimer si BMW au oprit productia in propriile stabilimente din Egipt (BMW asembleaza in Egipt in jur de 1.900 auto de diferite tipuri . Deci productii extrem de reduse )
  3.- 😆 Iordania a decis sa joace „preventiv” schimbind primul ministru .
  4.- Seara buna 🙂

  Ștefan A.

  01/02/2011 at 8:38 pm

 2. Egipt nu Egit . Batrinetea sau capul ? 😆

  Ștefan A.

  01/02/2011 at 8:39 pm

  • mainile 😆

   Theophyle

   01/02/2011 at 9:05 pm

 3. Indiferent de cum se va termina revolta in Egipt si indiferent cum va evolua situatia in alte tari arabe/africane , Israel e in o situatie extrem de dificila . Relativ din punct de vedere militar dar grav din punct de vedere strategic si politic .
  Daca va fi obligata aceasta tara sa mareasca cheltuielile militare , cu siguranta interna si spionajul extern , bugetul va face fis si pe aceste meleaguri .

  Ștefan A.

  01/02/2011 at 9:10 pm

  • Stai cuminte. Aia au pus deoparte pentru cazuri de genul asta. Acolo un ministru de finante primeste 4 ani pentru 25 de mii de dolari si un presedinte 8 pentru ca are probleme la fermoar!

   Theophyle

   01/02/2011 at 9:12 pm

   • Si nu demonstreaza nimeni impotriva justitiei ? 😆

    Ștefan A.

    01/02/2011 at 9:16 pm

    • Nu oamenii acolo nu sunt normali domle, chiar le place si au incredere in justitia lor. Absolut conspiratii mondiale.

     Theophyle

     01/02/2011 at 9:19 pm

 4. Indiferent ce promite cineva acum, cred ca prima conditie ca sa se decanteze lucrurile este sa se retraga,voit sau debarcat, Mubarak.
  Am vazut la CNN interviuri cu mici intreprinzatori care spuneau ca nu si-au putut plati angajatii din cauza inchiderii bancilor.Cat poate rezista un oras cu 2 milioane de oameni pe strazi?
  Activitatea este blocata,iar Mubarak sta ascuns la Sharm el-Seikh si anunta ca in seara asta se va adresa natiunii.

  ela

  01/02/2011 at 9:19 pm

  • Nu stiu daca e acolo, desi acum acolo cald si frumos. Bun pentru sanatatea unui octogenar

   Theophyle

   01/02/2011 at 9:22 pm

   • Stati linistiti , mintea militara de tip sovietic a lui Mubarak va face o mare concesie prostimii . Va declara ca nu se recandideaza la noi alegeri . Care in nici un caz nu pot fi anticipate . 🙂
    Mai dureaza pina se linistesc apele in Egipt . Cu cit trece mai mult timp , cu atit pretul e mai ridicat de platit . Pe termen mediu si lung. Nu sint sigur ca vor avea cu ce sa plateasca .

    Ștefan A.

    01/02/2011 at 9:27 pm

    • Frate au petrol si gaze garla in Sinai. De ras este ca ei nu au stiut pana nu l-au descoperit israelieni si l-au explorat 10 ani. 🙂

     Theophyle

     01/02/2011 at 9:30 pm

     • Sigur acum rezervele de gaz si petrol sint concesionate de stat pe o perioada de 50 de ani unei SRL din Luxemburg . 😆
      Cu unic actionist familia Mubarak sau ceva „pretini” 🙂

      Ștefan A.

      01/02/2011 at 9:34 pm

      • Stiai ca e „neam” cu Patriciu&Co si abia acum spui! 🙂

       ela

       01/02/2011 at 9:39 pm

 5. Buna seara,

  Egipt: Mubarak cedeaza si anunta ca nu va mai candida

  cedric

  01/02/2011 at 9:43 pm

  • Salut Cedric 🙂
   Multumiti, numai ca pana in Septembrie cand sunt alegerile asta poate sa-i manance pe toti astia la micul dejun. Nu cred ca o sa mearga 🙂

   Theophyle

   01/02/2011 at 9:47 pm

  • 🙂 Cce am scris ceva mai sus)
   Daca pleaca pina vineri , are asigurata si imunitate totala . Doar ca in 3 zile e dificil de facut bagajele cu atitea haine , mobila , pantofi . 🙂

   Ștefan A.

   01/02/2011 at 9:47 pm

 6. Dar il vor lasa pana la alegeri?

  cedric

  01/02/2011 at 9:48 pm

  • Nu cred ca are o sansa. Americanii l-au lasat din brate. Nimic nu-i mai ajuta, poate Israelul, desi nu sunt deloc sigur ca se baga!

   Theophyle

   01/02/2011 at 9:50 pm

  • Astia de la ziare.com anunta inaintea BBC si CNN !

   ela

   01/02/2011 at 10:07 pm

   • AFP au anuntat probabil ei eu preloat de la Agentii. Reuters sunt OK. AFP o dau in bara in ultimul timp 🙂

    Theophyle

    01/02/2011 at 10:22 pm

 7. Inca nu a vorbit Mubarak .
  Televiziunea de stat a anuntat ca va tine un discurs in scurt timp . 🙂

  Ștefan A.

  01/02/2011 at 9:57 pm

 8. buna seara, all,
  si multumesc pentru cele 3 postari f. interesante si instructive.

  vremuri grele traiesc oamenii acestui glob..

  skorpion

  01/02/2011 at 10:30 pm

  • skorpi salut 🙂
   tu sti ca pe blogul asta vei gasi intotdeuna informatia pe care nu o poti capata la presarii nostri din presa. Adevarat aici costa mai mult, face insa toti banii 😆

   Theophyle

   01/02/2011 at 10:55 pm

   • corrrrect, face toti banii!
    😆

    skorpion

    01/02/2011 at 10:58 pm

 9. ma mai consoleaza gindul ca fratia musulmana este in opozitie cu islamistii iranieni

  deci:

  Deci o alianta intre aceste doua miscari politico-religioase islamiste este o utopie.

  skorpion

  01/02/2011 at 10:38 pm

 10. buna seara,
  vremuri care erau peste noi s-au trait si pe aici.
  Cred ca in Egipt e mai multa libertate decit era in Romania pina in `89. Numai ca uitam.
  Am o banuiala: SUA nu au divortat de Orientul mijlociu; in subterane se lucreaza. Iar Israelul nu va fi abandonat niciodata.

  victor L

  01/02/2011 at 10:45 pm

  • Victor 🙂
   nu se stie, chiar nu. Si niciodata nu exista cu adevarat.

   Theophyle

   01/02/2011 at 10:56 pm

 11. Priviti pe al jazeera live .
  Poate nu e prea bun postul unde e plasata telecamera dar se vad cam 5.000 oameni , nu mai mult .
  Restul pina la un milion cum scriu toate posturile/ziarele , unde sint?

  Ștefan A.

  01/02/2011 at 10:51 pm

  • Linga cei 60000 morti de la Revolutie

   Lucian

   01/02/2011 at 10:56 pm

   • Lucian,
    vezi ca am scris despre ce am promis la pranz 😆

    Theophyle

    01/02/2011 at 10:58 pm

  • Cred ca au fost multi, chestia cu milionul este metaforica, cred 🙂

   Theophyle

   01/02/2011 at 10:57 pm

 12. Vorbeste Mubarak

  Ștefan A.

  01/02/2011 at 10:57 pm

 13. Acum incepe! Declaratia!

  ela

  01/02/2011 at 10:58 pm

 14. Trage de timp . Nu se va recandida.
  😆 😆 politia sa apere oamenii respectind legea . Asta e Ceausescu 2 . Total izolat in o realitate a nomenclaturii.

  Ștefan A.

  01/02/2011 at 11:07 pm

 15. Theophyle, e drept, niciodata sa nu spui niciodata.
  Dar abandonarea Israelului de catre SUA nu poate fi facuta chiar niciodata (care, de data asta inseamna, de acum incolo citeva zeci de ani).
  Inteleg ca „ultimul faraon” nu cedeaza momentan.

  victor L

  01/02/2011 at 11:07 pm

 16. Cum a zis Iliescu , si asta la fel . 🙂
  Ies din politica doar cu picioarele inainte . 🙂

  Ștefan A.

  01/02/2011 at 11:08 pm

 17. Ceausescu era mic copilash pe langa el!

  ela

  01/02/2011 at 11:09 pm

  • Ela
   30 de ani in care ai vorbit , vizitat des mai marii lumii. Ai fost consultat in toate problemele legate de Orientul Mijlociu . TOTI AU INCHIS OCHII SI ASTUPAT URECHILE cind legea era aplicata cu pumnul sau interpretata dupa bunul plac . Adica aprobau tacit. + mentalitatea scolii sovietice in care nu se admite recunoasterea proprilor greseli (doar in general si scufundat in un ocean de merite 🙂 )
   CONCLUZIE : Nu moare in patul lui . 🙂

   Ștefan A.

   01/02/2011 at 11:15 pm

 18. voi nu intelegeti, Mubarak este ofiter. Omul asta nu vrea sa fie umilit. As fi procedat ca el. Daca nu-i vor da posibilitatea sa se retraga onorabil el isi va lua viata. Sunt sigur! Mubarak nu este tunisianul Ben ali.

  Theophyle

  01/02/2011 at 11:15 pm

  • Sa nu te predai rusinos 🙂

   CFG

   01/02/2011 at 11:20 pm

  • DEJA e umilit dar nu pricepe . Presupun ca e chestie de psihologie umana .
   Eu inteleg ce scri Theophyle dar asta e capabil sa omoare oameni cu gramada pentru faptul ca se crede de neinlocuit .
   PS. Ai nostri mindri ofiteri , dupa 1989 , au facut macar unu harakiri din remuscari ? Sau doar gura mare cind era sa se reduca pensile lor ? Off topic acest PS dar folosit ca comparatie. Scoala sovietica nu admite sinuciderea .

   Ștefan A.

   01/02/2011 at 11:24 pm

 19. De acord, Theophyle.
  Si mai cred ca pe canale secrete i s-a transmis sa nu abandoneze. Dar asta e doar convingerea mea.

  victor L

  01/02/2011 at 11:21 pm

  • Nici macar nu sti ce dreptate ai. Crede-ma sunt lucruri pe care nu am cum sa le scriu dar ai ghicit! citeste in postarea trecuta despre „ingerul mortii politice” 🙂 si citeste despre cele doua batalioane egiptene care au trecut in Sinai cu acceptul israelian 🙂

   Theophyle

   01/02/2011 at 11:24 pm

   • Normal ca au trecut batalioanele in Sinai.
    Paza marita la statiunea turistica care asigura multa valuta statului . Oricum sint destul de departe de Israel .
    CHESTIA E CA TOTI AU FRICA DE NECUNOSCUT , DE RISCURILE UNEI TRANZITII HAOTICE . Si USA dar si Israel . Lucraza din greu acum Shin Bet pentru a analiza eventualii inlocuitori ai lui Mubarak , gradul acestora de a fi ascultati de armata si puterea lor de a tine in friu fanatismul religios . Pina acum nu au gasit omul ideal . Laureatii premilor Nobel nu au increderea „servicilor” si „agentiilor ” straine . Alea de „informatii”.

    Ștefan A.

    01/02/2011 at 11:46 pm

    • Au avut loc incursiuni si atacuri dinspre Gaza in Egipt, Hamas, pentru preluarea controlului tunelurilor dintre Gaza si Egipt (armament, munitie, etc.)
     Au fost anuntate si ceva atacuri ale unor beduini din Sinai asupra fortelor Egiptene.
     Fortele existente neputand face fata acestor incursiuni si atacuri au trebuit sa fie suplimentate. Israel si-ar fi dat acordul chiar si la trecerea de tancuri pe sub Suez …

     CFG

     01/02/2011 at 11:52 pm

 20. @Theophyle: Nu ii neagam onoarea de ofiter,ma refeream la felul in care si-a impus vointa,nu a licitat retragerea.
  El a ales;sa vedem ce va spune strada. Nu cred ca noaptea se va sfarsi bine.

  ela

  01/02/2011 at 11:24 pm

  • Bravo lui. Poate sa treaca direct la PSD. este probabil asteptat acolo 😆

   Theophyle

   01/02/2011 at 11:26 pm

   • Eu zic ca se rupe partidul in doua . Prin toamna .

    Ștefan A.

    01/02/2011 at 11:48 pm

 21. Dom’le tot repeti ca americanii au gresit. Ce anume au gresit ? Ce trebuiau sa faca mai bine si n-au facut? Adica, bineinteles ca e rau pentru americani ca le cade un dictator favorabil, dar ce era de facut ?

  kinn

  01/02/2011 at 11:36 pm

  • Dom’le
   in primul rand sa vorbeasca in felul in care o administratie a unei puteri mondiale trebuie sa o faca!

   1. V-P Biden – Mubarak nu este dictator!
   2. Ministrul de Externe Clinton – Mubarak este dictator.
   3. P. Obama – Mubarak este autoritar si trebui…bla,bla,bla

   S-au comportat ca niste consilieri local de la Ciorogarla!

   Theophyle

   02/02/2011 at 8:47 am

   • Poa’ sa fi zis orice, dar totusi tehnic vorbind Egiptul e dictatura pentru orice om normal.

    Eu raman la parerea ca o cura de regim islamic este cel mai bun remediu contra fanatismului, cum s-a vazut in cazul protestelor din Iran de acum doi ani. Mai putin in Pakistan, ca aia din pacate au bomba:)

    kinn

    02/02/2011 at 10:51 am

    • tehnic, egiptul nu este o dictatura ci o autocratie, diferentele sunt in dictionar si / sau in enciclopedii. La Washington ar fi trebuit sa cunoasca diferenta. In Siria avem o dictatura 🙂

     Theophyle

     02/02/2011 at 11:00 am

     • Bine, e autocratie, nu dictatura. Schimba asta justificabilitatea revoltei?

      kinn

      02/02/2011 at 11:59 am

 22. CFG

  01/02/2011 at 11:54 pm

 23. @CFG:mi-ai luat-o inainte;
  Azrial este numele Ingerului mortii.
  Din articol
  „Reinforcing the administration’s message to Mr. Mubarak was an Op-Ed article in The New York Times on Tuesday by Senator John Kerry of Massachusetts, the chairman of the Senate Foreign Relations Committee, in which he advised Mr. Mubarak to bow out gracefully “to make way for a new political structure.”

  ela

  01/02/2011 at 11:57 pm

 24. Theophyle 🙂
  Astia chiar sint nebuni domle . A anexat ilegal ditamai generalul un pic de pamint linga casa si hop , stop la promovare . Vai de capul lor . 😆

  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4022547,00.html

  Ștefan A.

  01/02/2011 at 11:57 pm

 25. Debka pune gaz pe foc … anunta diferit:
  http://www.debka.com/article/20619/

  CFG

  01/02/2011 at 11:58 pm

  • Offtopic
   Cat adevar este in:
   http://www.debka.com/article/20611/ ??

   Placile astea cu electronice nu au si ele un firmware ceva care sa poata fi (re) scris? Un eeprom acolo …
   Cred ca debka combina / asociaza stiri ca sa-i iasa ce vrea …

   CFG

   02/02/2011 at 12:12 am

 26. Buna dimineata,
  O caricatura frumoasa si un articol care ne „lumineaza”. O alta forma de fratie!
  http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/investigatii/caracatita-niki-va-ureaza-bine-ati-venit-in-arges-215383.html

  mar

  02/02/2011 at 12:10 am

  • Eu zic sa isi atace personajul reflectat in oglinda. Ala care imi da impresia ca e sef de CAP. Mici cacati fesenisti ce isi incordeaza muschii de carton si isi declameaza un climax electoral prin ascensiunea fulminanta cu 8 procente.
   Si de altfel fac misto de fratii Grimm.

   Turnofftheglory

   02/02/2011 at 1:15 am

 27. Gata s-a terminat cu revolutia in Egipt. Licuriciul cel mare a transmis ca s-a auzit dorinta boborului dar, sa se faca cum trebuie totul. Adica, va spunem noi pe cine trebuie sa alegeti si cind. Multumim armatei ca a permis spectacolul, dar acum toata lumea sa mearga acasa ca mai avem si treaba de facut nu politica de 2 lire. Nu stiu de ce dar am impresia ca se cauta o sustinere din partea Europei pentru o bubuiala in Iran. Nici nu va conta cum va fi sapca sau marca de tigari. Cred ca aici in Egipt se termina actiunea de aratat pisica. Poate ma insel eu. Poate..

  Lucian

  02/02/2011 at 7:05 am

 28. Buna dimineata,
  S-au relocat cu „activitatea” si s-au apucat de munca.
  Am terminat cu lebedele si au trecut la cupru.
  http://www.romania-actualitati.ro/romani_la_furat_de_cupru_in_spania-24998

  mar

  02/02/2011 at 8:32 am

 29. Buna Dimineata 🙂
  Postare noua!

  Theophyle

  02/02/2011 at 8:42 am

 30. Buna dimineata
  @Theophile,
  Din ultima varianta ar rezulta ca americanii renunta la orientuyl mijlociu.
  E posibil asa ceva?Isi perite America sa renunte la controlul resurselor energetice?Colosii petrolului ii permit lui Obama o asemenea politica?Lasa America o zona exploziva sa se dezvolte de capul ei?
  Ultima intrebare -Israelul.Sa si fi pierdut evreii influenta la Casa Alba?

  tucu

  02/02/2011 at 8:45 am

 31. […] In plus despre acest subiect poti citi aici: https://theophylepoliteia.wordpress.com/2011/02/01/intoarcerea-fratilor/ Tags: calea ultima, esenta, Lao Tse, Tao Te Ching, Tao Te Ching […]


Comentariile sunt închise.