Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

1001 de nopţi – Ziua şacalilor

Trei lucruri trebuie sa cunosti pentru a supravietui in deserturile orientale – cum sa supravietuiesti unui hamsin (furtuna de nisip devastatoare), sa-ti cunosti drumul pana la prima sursa de apa si  sa nu ramai singur in mijlocul pustiului. Din nefericire pentru el, fostul faraon octogenar al Egiptului, Hosni Mubarak, cunoscand regulile desertului, nu a putut sa le respecte. Nu a avut cum, nu a observat sau nu a dorit sa vada ce s-a intamplat in cei 30 de ani cat a stapanit Egiptul – aproape o dublare a populatiei (1939 – 17 milione; 1970 – 36; 2009 – 80 de milioane),  fara a asigura resursele de supravietuire decenta. Marea tragedie nu este numai cea demografica, ci cea sociala – in grupa de varsta 17-30 de ani sunt 60% someri.

Frustrarea absolventilor de universitati, care nu-si gasesc un loc de munca, este clar o problema care a rabufnit puternic si a creat o masa critica a protestatarilor. Pentru cine cunoaste societatea araba, chiar si cea seculara, faptul ca un tanar ajunge la varsta de 30 de ani necasatorit este o problema. Pentru a te casatori in aceasta societate, chiar seculara dar traditionalista, trebuie sa fii aranjat. Loc de munca si casa. Statutul femeii este greu si nedrept in majoritatea statelor arabe, dar nici un tata nu-si da fata daca mirele nu poate asigura o minima securitate economica si aici nu ma refer de loc la traditia numita “mohar”, adica la faptul ca trebuie sa aduci plocon pentru ca respectivul tata sa-si dea acordul. Fara slujba si locuinta, de unde plocon?

O alta mare gresala a “faraonului” Mubarak a fost faptul ca a dat prea multa crezare “vorbelor dulci” de la Washington si nu a prevazut miscarile de retragere ale Americanilor din aliantele costisitoare si neproductive pentru ei. Mubarak s-a crezut mult prea necesar pe pozitia de aliat strategic principal (impreuna cu Israelul) al Statelor Unite. Iritarile americane au inceput inca pe timpul lui Bush, cand Mubarak nu a sustinut cel de al  doilea razboi din Golf si nu a trimis trupe (nici macar simbolic) in Afganistan. Faptul ca Mubarak a fost dictator nu a deranjat pe nimeni la Washington, deranjul este ca a fost un dictator nedisciplinat. A luat multi bani si   nu a livrat marfa asteptata de americani – prea multi bani pentru prea putina marfa! Egptul a costat Statele Unite frumusica suma de peste de 75-80 de miliarde din 1989. Socoteala ar fi – 19 miliarde de USD in echipament militar si inca 30 de miliarde de USD in ajutor economic. Daca luam in consideratie faptul ca Egiptului i-au fost sterse datorii de   aproximativ 25-30 de miliarde de USD dupa si pentru participarea la alianta impotriva lui Saddam  din primul razboi  Irakian (Desert Storm), Egiptul este impreuna cu Israelul cel mai mare beneficiar al ajutorului American din Orientul Mijlociu. Multi prea multi bani fata de serviciile prestate, au crezut americanii.

Retragerea Americanilor din Europa nu a fost vazuta de Mubarak ca norii de hamsin care se formau asupra Egiptului. Nici macar noile adieri de la Washington spre Pacific nu au fost vazute de el ca o amenintare – nu a stiut sa-si pregateasca adapostul de furtuna.

Ieri a ajuns la Cairo “ingerul mortii politice” a lui Mubark, onorabilul Frank Wisner. Fost ambasador American la Cairo, fiul unui legendar fondator al CIA, eroul filmului The Good Shepherd (jucat de Robert de Niro), Wisner, prieten apropiat al familiei Mubarak,  a facut si face afaceri fabuloase la Cairo. Frank Wisner nu a fost prezentat oficial ca emisar al Casei Albe, desi purtatorii de cuvant ai administratiei au recunoscut ca are un mesaj pentru presedinte (vezi linkul din Foreign Policy). Mesajul probabil ar fi: pleaca! O va face Mubarak? Poate da sau poate nu. Parerea mea ca pana la urma va pleca in clipa cand va crede el ca si-a asigurat mostenirea si ca generalii LUI il vor mosteni, ai lui si nu ai altora.

Fara indoiala ca pasul american a fost gandit, fara indoiala ca el aduce niste beneficii de fatada americanilor pentru o scurta perioada de timp. El este periculos intr-un viitor mai indelungat, din nefericire nu prea indelungat. Presa israeliana de astazi se intreaba daca viitorul aliat abandonat va fi Israelul.

Faptul ca Presedintele Israelului Shimon Peres l-a sustinut public pe Mubarak si Premierul Israelian nu a dorit sa discute problema cu Hillary Clinton ci cu Presedintele Obama, arata doua lucruri. Israelieni sunt ingrijorati si asta poate duce la o panta agresiva in Orientul Mijlociu si ca Hillary Clinton si-a pierdut orice influenta in regiune.

Inopinat, unul dintre elementele constante în ultimele decenii ale strategiei israeliene de securitate s-a dovedit a fi foarte fragil – frontiera comună cu Egiptul, protejată de către primul tratat de pace intre evrei si arabi. Conform estimărilor israeliene, mişcarile din Egipt pot  aduce la putere, în orice caz, forţe politice islamiste.   Alianţa strategică a Israelului cu Turcia s-a destrămat din cauza noii politici, de sorginte pan-islamica a lui Erdogan, si slabirea influentei armatei turce,  războiului din Fâşia Gaza şi intervenţiei sângeroase a marinei israeliene împotriva flotei Free Gaza, acestea fiind numai pretexte pentru implementarea unei noi politici neo-otomane la Ankara. La est, regele Abdullah al Iordaniei este mult prea slab pentru a fi un partner valabil, el fiind nevoit sa fie mai sfant decat papa in chestiuni care ii ameninta stabilitatea regimului. La nord, în Liban, a ajuns la putere organizaţia extremistă Hezbollah, iar în Cisiordania, liderul Autorităţii Palestiniene, Mahmud Abbas, a fost pus în urma dezvăluirilor canalului de ştiri Al Jazeera cu spatele la zid pe plan intern.

Israelul se simte slabit, la randul lui. Israelienii cunosc regulile desertului – au o singura optiune – sa-si slabeasca dusmanii atat de mult ca ei sa nu mai fie o problema pentru o perioada. Asta inseamna o conflagratie de proportii. Faptul ca fostul Sef de Stat Major Gabi Aschenazi a fost rugat deocamdata sa nu-si paraseasca postul in locul noul numit, Genelalul Yoav Galant, care se pare are niste probleme administrative, intareste opinia mea mentionata mai sus.

Europa si-a facut prezenta prin Angela Merkel, care a sosit in Israel cu o delegatie care continea 3 ministri in afara Cancelarului. Toti vor sa asigure pacea in Orientul Mijlociu. E bine ca se intampla asa, din nefericire nici Europa si nici America nu trebuie sa traiasca intr-un “cartier” atat de dificil.

Delegatia germană in Israel a calificat întâlnirea cu şeful cabinetului israelian drept „foarte pragmatică şi serioasă”. Angela Merkel a declarat în faţa ziariştilor:

„Din punctul meu de vedere, ceea ce noi numim procesul de pace din Orientul Apropiat devine în prezenta situaţie de o importanţă fundamentală. Vrem soluţia celor două state, un stat evreu şi un stat palestinian, pentru care Germania s-a tot implicat. Am declarat de asemenea că, din punctul meu de vedere, negocierile trebuie reluate neîntârziat, cât mai rapid cu putinţă.”  Prin „ceea ce se întâmplă în jurul Israelului”, după cum a declarat textual Angela Merkel, nevoia reluării discuţiilor.

Şefa executivului german a declarat în legătură cu discuţia telefonică avută duminică, 30.01, cu preşedintele egiptean Hosni Mubarak, că în următoarele zile sunt de mare importanţă „deciziile înţelepte”.

Întrebată despre manifestaţia programată să se desfăşoare marţi, 01. 02,  la Cairo, la care sunt aşteptaţi mai bine de un milion de demonstranţi, şi despre greva generală din Egipt, Merkel a declarat la Ierusalim că este obligatoriu ca dialogul să se poarte paşnic şi libertatea de opinie şi de întrunire să fie respectată. (Sursa si citate: Deutsche Welle)

Arabia Saudita, Emiratele si Kuweitul se simt amenintate, au si de ce. Masele sarace din Orientul Mijlociu se simt nedreptatite pentru ca sunt lasati la masa saracilor, fara un orizont de speranta in ceva mai bun. Am impresia ca Statele Unite chiar daca nu au inceput aceasta manevra politica au contribuit serios la derularea ei.

In concluzie: Orientul Mijlociu a intrat in “zilele sacalilor”, cand aceste animale de prada vor incerca sa inhate teritoriul lasat dupa disparita leilor. Din nefericire, masele de antilope vor fi degustate astazi sau mai tarziu. Mult prea tarziu de inteles pentru administratia Obama.

Pragmatic vorbind se pot dezvolta trei scenarii pe care le puteti citi pe Curs de Guvernare.

 

66 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Buna,
  Frumoasa si cuprinzatoare analiza.
  Teama imi e ca antilopele sunt tinerii din piata. Pentru marii jucatori din povestire, nu prea par se conteze decat ca masa de manevra.

  ela

  01/02/2011 at 5:02 pm

  • salut @ela 🙂
   Bineinteles. Amaratii aia cred ca problemele lor se vor rezolva imediat dupa ce Mubarak va pleca 😦

   Theophyle

   01/02/2011 at 5:04 pm

 2. Merkel mi se pare a fi pe faza, desi ca femeie nu stiu ce sanse are in lumea araba.

  ela

  01/02/2011 at 5:08 pm

 3. Perfecta postarea. 🙂
  Doar un amanunt: in the Good Shepherd Frank Wisner,(Edward Wilson) sef de operatii in anii 50 este jucat de Matt Damon si nu de Robert de Niro care il interpreteaza pe fondatorul OSS William Donovan (fiind si regizorul acestui film superbisim )

  Un tanar de stanga

  01/02/2011 at 5:10 pm

  • ai dreptate 😆

   Theophyle

   01/02/2011 at 5:11 pm

 4. Pentru cine vrea sa vada/sa revada (filmul nu trebuie ratat de nimeni ) iata aici o cheie f. instructiva a personajelor reale – (de pe site-ul CIA ) 🙂

  Un tanar de stanga

  01/02/2011 at 5:14 pm

 5. @Theophile,
  Analiza ta este pasionanta ca un roman politist.Din nefericire pentru cititor ai uitat sa ne spui cine e criminalul.
  Te ai oprit in momentul in care Obama ii spune lui Mubarak PLEACA.
  Bun. Pina aici e corect desi nu era momentul.
  Un presedinte cit de cit responsabil i ar fi spus insa lui Mubarak -pleaca dupa ce ar fi scos din dulap inlocuitorul.Nu ori ce fel de inlocuitor ci unul acceptat de armata egipteana,de Israel de … etc.
  Acst inlocuitor trebuia sa aopara deja,Trebuia sa fie in virful minaretului sau pe turela tancului. Nu e.
  De fapt ce are de gind Obama?
  Daca Mubarak il ia in serios si pleaca.?
  De abea atunci incepe furtuna cea mare.
  Rog frumos complecteaza si cu partea asta chiar daca Obama nu cunoaste continuarea.

  tucu

  01/02/2011 at 5:20 pm

  • tucu salut 🙂
   Criminalul este ignoranta americanilor si lipsa de intelegere a problemelor de catre oficialii americani 😦

   Theophyle

   01/02/2011 at 5:23 pm

   • Multam,raspunsul din nefericire este cumplit de simplu .
    Ai inca o data dreptate desi speram un raspuns mai optimist.
    Chiar au disparut vizionarii din politica?

    tucu

    01/02/2011 at 5:26 pm

 6. Am zis-o si aseara. Aceiasi figura pe care i-o pregatesc lui Mubarak i-au facut-o britanicii si CIA (in actiunea FF – Fucking Fat 🙂 ) si regelui Farouk in 1952 cind cu revolutia egipteana. Egiptanezii si-au muscat degetele dupa aia dar era prea tirziu .

  Un tanar de stanga

  01/02/2011 at 5:22 pm

 7. PS nu am cerut variantele presupuse de tine ci o mica incursiune in neuronul lui Obama. Daca se poate.

  tucu

  01/02/2011 at 5:23 pm

  • tucu,
   Obama si-a dorit intr-un fel sa faca si capra si varza sa convietuiasca. L-au uitat pe lup. Obama a ajuns prea repede prea sus si are niste consilieri jalnici care se schima aproape lunar.

   Theophyle

   01/02/2011 at 5:26 pm

   • @Theophile,
    Si acolo nu exista totusi voci care sa opreasca derapaje de genul asta? Nu pot crede ca politica externa a SUA poate fi aruncata in aer de o mina de neaveniti.
    Un Egipt fundamentalist in razboi cu Israelul arunca in aer toata lumea civilizata.
    Ori ,poate un scenariu de un cinism inspaimintator,anerica are nevoie de o noua conflagratie mondiala pentru a iesi din criza economica.
    S a mai intimplat o data.

    tucu

    01/02/2011 at 5:31 pm

  • salut Vezi postarea mea diseara 😆

   Theophyle

   01/02/2011 at 5:36 pm

  • Lucian, salut
   Eu vad ca situatiunea nu devine mai palpitanta ci mai cacacioasa 🙂

   Un tanar de stanga

   01/02/2011 at 5:41 pm

 8. Buna seara tuturor,
  Interesanta concluzie, Zilele sacalilor 🙂 😦 … foarte posibil.

  US, daca puteau, trebuiau sa nu „divorteze”, iar daca tot au ajuns sa plece macar sa foloseasca ceva mai mult cap, IMHO.

  Prin vizita germana, Israel incearca sa aduca in zona un alt ‘licurici’?
  Zona care in urmatorii 2-3 ani NU va rezolva problemele economice! Ma gandesc aici la masele mari de populatie! FM / MB vor avea masa mare de manevra, IMO.

  IMHO, posibil sa vedem conflicte interstate (Israel-Itan) in acest an creste.

  CFG

  01/02/2011 at 5:46 pm

  • Posibilitatea sa vedem conflicte … typo, scuze.

   Scuze si pentru postarile repetate de mai sus, wp nu ia . la sfirsit de link …

   CFG

   01/02/2011 at 5:55 pm

  • Vad ca televiziunile il scot in fata pe EL Baradei ca lider al opozitiei.
   Asta e omul lui Obama?
   E acceptat de armata si de Israel sau e doar o marioneta?
   Pe mine ma indgrijoraza faptul ca s a europenizat la Wiena fieful tuturor baietilor veseli din est, west, sud si nord.

   tucu

   01/02/2011 at 6:21 pm

 9. Buna seara, buna seara.
  Excelent articol. Pe mine m-a ingretosat aseara cand pe toate canalele de televiziune americane au aparut tot soiul de inchipuiti care aiureau ca pe baza tuturor sondajelor de opinie reiesea ca Fratia musulmana nu ar obtine mai mult de 25% in alegeri si ca in consecinta nu avem de ce sa ne temem. Niste idioti. Probabil ca asa spuneau si dupa caderea sahului.

  clemycali

  01/02/2011 at 6:19 pm

  • mai rau
   cia dadea in toamna lui 78,ca foarte putin probabila caderea sahului in urmatorii 10 ani!!!!!

   intamplator

   01/02/2011 at 6:22 pm

  • doar ignoranti
   au si ei ciutacii lor

   intamplator

   01/02/2011 at 6:27 pm

  • clemy, salut 🙂
   te asigur eu ca ei castiga alegerile in Egipt. fac prinsoare cu cine vrea!

   Theophyle

   01/02/2011 at 6:29 pm

   • Absolut. Aici nu este nici un fel de indoiala. Doar in mintea lui Obama se va instaura democratia. Un idiot. Daca Fratia castiga alegerile si denunta tratatul de pace cu Egiptul este motiv ptr impeachment?

    clemycali

    01/02/2011 at 6:33 pm

 10. wishfull thinking?????
  si daca se incinge tarita si in iran-sau o incinge cineva- si se incaiera sacalii intre ei?????

  intamplator

  01/02/2011 at 6:21 pm

 11. CFG

  01/02/2011 at 6:57 pm

  • Mda, o sa fie o veselie pe acolo 😦

   Theophyle

   01/02/2011 at 6:59 pm

 12. Dupa cum bine ne invata Theophyle, in perioada de Ev Mediu se fac si se desfac multe aliante: Israel se poate gandi la India si / sau China
  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4022102,00.html
  „Is Israel in danger of receiving similar treatment? Experts say ‘possibility always exists,’ recommend strengthening relations with India, China”

  CFG

  01/02/2011 at 7:04 pm

  • Sa fie israelienii atenti la semnale si reactioneze / actioneze rapid? (accent pe rapid) Adica sunt atat de capabili, adaptabili, etc.? Dar noi? Putem invata ceva despre viteza, analiza, planuri (multiple) cat inca este calm in zona (noastra)? 🙂

   CFG

   01/02/2011 at 7:10 pm

 13. […] This post was mentioned on Twitter by Paul Mateescu, Politeía. Politeía said: 1001 de nopţi – Ziua şacalilor: http://t.co/7bMxejN […]

 14. Salut

  CIA nu mai are nici un om de bine prin dulap pentru a-l pune in locul lui Mubarak. Un om cu suflet mare, asa ca Pinochet 😛

  Huitzilopochtli

  01/02/2011 at 7:33 pm

 15. Salut 🙂
  Mai bine un dictator decat o fratie musulmana.
  Nu va suparati…

  Diana

  01/02/2011 at 7:36 pm

 16. Seara buna Yheophyle all 🙂
  Ma intreb ce poate ascunde in spate concertul asta de voci =democratzie europeana in orientul milociu.
  1.Foarte multa prostie.
  2.Escaladarea tensiunilor pana intr-acolo incat usa sa intervina in fortza in Iran.
  (1) mi se pare evidnta la mai totzi sefii europeni si obama.argumente n-am se vad de la o poshta.
  (2)Iau ca ex. experientza Iraq dupa episodul Kuweit,cand cia a recunoscut ca informatziile transmise presedintelui in privintza armei nucleare iraqiene n-au fost tocmai exacte,iar cuiburile de terorishti isi cam mutasera resedintza.Avand astfel de „antecedente” cum mai poate Usa(onu ? ) lovi in Iran fara sa aiba „acordul” deplin al tzarilor „civilizate”
  Pare a fi deliberata scaparea fraielor tocmai pentru un scop anume ?.Pana la urma cui foloseste ?
  Merkel si cu Szarko si-au vazut deja sacii rushi in carutza ? Israelul ?(Gaza)
  Mai vine si boul ala de StraussKahn si spune ca ne pashte razboiul din cauza instabilitatzii,lipsei locurilor de munca,foamete etc.
  Astia-s imbecili pana unde au lasat lucrurile sa mearga.

  mircea

  01/02/2011 at 7:44 pm

  • IMHO, 2.1 ar inseamna sa mearga pe o sirma si sa faca echilibristica, este prea riscant.

   Cred ca la 2.2. a fost vrerea lui Bush sa mearga in Irak (plus ceva interese AS). Gresesc?

   CFG

   01/02/2011 at 7:53 pm

   • Sorry,am fost neatent twins tower 11.09.
    Eu vad pe langa problemele economice(nordul africii,usa,ue) o problema militara(terorista) Teheran,
    Ce justificari (pretexte) pot exista pentru atacul Iranului in conditziile fiascoului Iraq(afganistan ect) ?

    mircea

    01/02/2011 at 8:03 pm

 17. Mie sincer mi se pare ciudat ce „acreditati” voi aici si anume ca un popor de 80 de milioane de oameni nu poate decide pentru sine decat acele masuri care nu incalca interesele altui popor aflat la 8000km.

  Stiu ca suna ca dracu, mai exact ca „neamestecurili in treburili interne”, dar un popor e suveran in deciziile sale inclusiv in cele gresite. Parca US trebuiau sa fie garantul democratiei, in sensul cel mai larg al cuvantului, nu girantul catorva regimuri.

  Huitzilopochtli

  01/02/2011 at 7:46 pm

  • Desigur. Intrebarea este ce faci tu (US / Obama Adm., UE, etc) … 🙂

   CFG

   01/02/2011 at 7:54 pm

   • Alta solutie decat plecarea lui Mubarak si organizarea de alegeri libere nu exista.

    Huitzilopochtli

    01/02/2011 at 7:59 pm

    • Scuze ca … ce insemna „nu exista? 😀
     Nu exista ca si optiune in mod real?
     Nu exista mai buna intre altele? Care altele?
     Cum definesti solutie mai buna? Ce criterii sau puncte de vedere?

     … Nu de alta dar am avut si noi romanii „singura solutie era intoarcerea armelor” …
     si de fapt a fost CAPITULARE
     si de fapt nu a fost singura
     si nu a fost cea mai buna! Probabil cea mai buna era cuprinsa in cuvintele discursului radiodifuzat: „… Romania a acceptat conditiile Aliantei …” – aiurea, minciuna la radio (ca pe atunci nu era TeVeu’), conditiile au fost impuse in 12/13 Septembrie 1944 dupa ce am fost cuceriti! Impuse!

     „Alta solutie …” 🙂

     Peace, cum se spune in eng. 🙂

     CFG

     01/02/2011 at 8:06 pm

     • Ceea ce am scris mai sus este referitor la un mod de gandire :), no offence please.

      Intotdeauna exista mai multe solutii / variante / scenarii …

      Noi (unii dintre noi) romanii si astazi mai avem rationamentul „a fost singura solutie in August ’44” – IMO, rationament fals/gresit … 🙂

      CFG

      01/02/2011 at 8:14 pm

    • Iti dai seama cine castoga alegerile astea, nu?

     Diana

     01/02/2011 at 8:07 pm

    • Asta inseamna cu mare probabilitate,MB apoi=Israel apoi D-zeu cu mila ca devine al naibii de complicat.

     mircea

     01/02/2011 at 8:08 pm

     • Oamenii aia au iest pe strada de foame nu dintr-o fervoare mistica.

      Huitzilopochtli

      01/02/2011 at 8:16 pm

      • (chibitzez si eu … 🙂 )
       De aceea este inselatoare situatia.

       Au iesit nu numai din considerente economice ci si politice (vor si democratizare).

       Intrebari:
       Ce forte politice exista?
       Cine sunt organizati si cine nu?
       Ce tarie/putere au FM / MB? Este aceasta tarie suficienta pentru as indeplinii obiectivele (politice)/ Nu este nevoie sa fie foarte ‘tari’ daca atat cat pot le asigura atingerea / realizarea a ceea ce vor! 🙂

       Ce faci in conditiile date? Ai date exacte? 🙂
       Ai voi sa gandesti despre situatie?

       CFG

       01/02/2011 at 8:24 pm

 18. Seara buna.
  In un astfel de scenariu , ar fi necesar un Ion Iliescu egiptean . 🙂
  Ar recicla nomenclatura lui Mubarak dar nu ar mai putea asigura CCCP ca nu mai exista . 🙂
  Eventual ar merge in Iran sa ceara ceva ajutoare dar cum astia au deja problemele lor , tot la evrei si sauditi ajunge . Indiferent cine vine . 😆

  Ștefan A.

  01/02/2011 at 8:12 pm

  • No problemo 😆
   Il imbalsameaza ai nostri si-l trimit mumie in colet direct la piata Tahrir din Cairo Le pasam o grija ca sa se descurce ei cu el 😆
   (numa` sa vrea astia ca iar s-or pune pe pichetat ca ne instrainam bunurile cele mai de pretz)

   mircea

   01/02/2011 at 8:28 pm

 19. Offtopic, Baconschi, Schengen. Ar fi o idee:
  http://euobserver.com/?aid=31730

  CFG

  01/02/2011 at 8:27 pm

 20. The left-leaning Berliner Zeitung writes:

  „Europe is the continent that invented human rights. The Europeans have managed to achieve for themselves peace, prosperity and the rule of law almost everywhere – lucky them. One would imagine they would be happy for the rest of the world to enjoy these things too. But only, it seems, if promoting human rights and democracy does not entail any risk or discomfort.”

  „Egypt, Morocco, Algeria, Tunisia and Libya could always count on the fact that the oppression in their countries would not be mentioned too loudly by the Europeans. There are two reasons for this: the fear of Islamist terrorist attacks and the Europeans’ effort to deter illegal immigrants. With those two interests in mind, European governments ignored the repression in the Maghreb region of North Africa. They were silently complicit in detention, torture and expulsions. It was all justified with the argument that stability was important – but we should have realized that political change was overdue, and its suppression could only encourage radicalization.”

  „Now courageous protesters have disabused us of our misconceptions. Their thirst for freedom, their persistence and their fearlessness have exposed European duplicity.”

  ela

  01/02/2011 at 8:28 pm

 21. Postare noua 🙂

  Theophyle

  01/02/2011 at 8:29 pm

 22. personal cred ca in cazul in tratatul de pace cu Israelul va fi rupt, un nou razboi arabo-israelian va incepe dupa cateva zile

  sibianul

  01/02/2011 at 10:10 pm

  • Sper ca nu prietene, sper ca nu 😦

   Theophyle

   01/02/2011 at 10:20 pm

 23. […] si “foaie de parcurs”. Al treilea scenariu va fi cel cu care mi-am intitulat articolul – “Ziua şacalilor”, in care se va cauta un nou echilibru strategic in Orientul Mijlociu. Acest echilibru se poate […]

 24. […] 1001 de nopţi – Ziua şacalilor (…) Orientul Mijlociu a intrat in “zilele sacalilor”, cand aceste animale de prada vor […]


Comentariile sunt închise.