Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Între două cocteiluri

Voi ce ati alege intre un cocteil gin & tonic si un cocteil Molotov? Bineinteles ca gin & tonic! La Davos s-a terminat sezonul gin & tonic, la Cairo inca nu a incetat cocteiul Molotov. A 41-a întalnire anuala a Forumului Economic Mondial, care a început miercuri şi s-a încheiat astazi, a avut un titlu amenintator: “Norme comune pentru o nouă realitate”. Cea de anul trecut, a-40 întalnire, a avut un titlu melancolic: “Regandirea, reconceperea şi reconstructia”. Nu stiu ce s-a regandit si s-a reconstruit in acest an, ca de reconstructie nici vorba, mai mult daramare as zice.

Oamenii de afaceri, politicieni, vedete culturale, savanti si sefi de state  din întreaga lume au discutat la Davos despre “noua realitate” după criza care pentru unii s-a terminat, pentru altii mai putin, iar atmosfera spun ziaristii a fost una mai optimista decat in ultimii doi ani. Pentru ca optimismul sa fie intreg sute de mii de oameni au iesit in strada ca sa strige ca ei nu pot fi optimisti cand toata lumea este de acord ca pretul la alimente şi energie va creşte în anii următori cu 30-50 de procente, cel putin, si ca in unele state somajul este demult peste 20%.

Organizatorul Forumului, Klaus Schwab, a cerut o reorientare a lumii către moderaţie. Şi cancelarul german Angela Merkel a vorbit despre o viziune în această direcţie, sub semnul unei responsabilităţi globale a liderilor mondiali. Bineinteles ca liderii mondiali le-au primit sfatul si s-au conformat.

Anul asta au fost la Davos 37 de şefi de stat, 60 de laureaţi ai Premiului Nobel, 40 de reprezentanţi ai celor mai puternice firme din lume, 10-15 lideri religioşi, o gramada de lume buna. Intrebarea ramane: Pentru ce? Cineva a vazut ce s-a dezbatut  anul trecut si care au fost rezultatele? Aiurea, nimic, am cautat peste tot. Absolut nimic, nici macar o analiza mica, nici macar cateva cuvinte.

Am scris acum un an si trebuie sa-mi reconfirm parerea – Premiul Nobel si intalnirea de la Davos sunt ambele oglinzi inselatoare ale fratiei care nu exista si ale simbolurilor acesteia.  S-a dovedit ca Nobelul poate fi capatat pe baza unor campanii de PR mincinoase si intalnirea de la Davos nu poate duce nici macar la intelegerea trecutului, analiza prezentului, ca sa nu vorbim de viitorul apropiat.

Doua ipostaze ale falselor simboluri, doua simboluri ale unor forme fara fond. Un fost Vice Presedinte American a primit recunoasterea globala pentru niste teorii dovedite astazi aproape false si un Presedinte American a primit acelasi premiu pentru lucruri pe care le-a afirmat intr-o campanie electorala, lucruri care nu au avut nimic in comun cu o realitate existenta si care s-au transformat rapid in “baloane de sapun.”

Pentru mine Davosul ramane un eveniment traditional, aproape romanesc – politica de cârciumă (bineinteles una foarte selecta)  sau daca doriti “forme fara fond”.  Poate nu am dreptate, povestiti-mi de ce nu am!

64 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. […] Original post: Între două cocteiluri […]

 2. Davos . Un business pentru lumea foarte buna a conturilor miliardare . Mama ce afaceri se fac in cazarea , hranirea si pazirea unor astfel de personalitati . Plus toata masa de ziaristi , televiziuni , reprezentanti speciali care gusta si ei din opulenta VIP . 🙂

  Ștefan A.

  30/01/2011 at 7:55 pm

  • Forme fara fond. Se duca baietii si fetele sa se distreze 🙂

   Theophyle

   30/01/2011 at 8:03 pm

 3. tichetul de intrare: usd 375000(cotizatia de membru al clubului,taxa de participare,proceedings,etc),care nu cuprinde cazarea si/sau masa
  o poza cu merkel sau medvedev costa,nu gluma

  intamplator

  30/01/2011 at 7:58 pm

  • Multi bani, la mine costa mai ieftin 😆

   Theophyle

   30/01/2011 at 8:04 pm

   • E ca la nunta cu dar 375 mii tacimul 🙂
    Se pot deduce cheltuielile pe firma ?

    Un tanar de stanga

    30/01/2011 at 8:07 pm

    • Sigur,
     ce credeai ca cineva plateste din buzunarul lui ?

     Theophyle

     30/01/2011 at 8:08 pm

 4. Ei si tu Stefane,
  Bogatasii si marimile s-au impartit in doua.
  Partizanii moderatiei s-au intilnit la Davos, ceilalti, consumeristii s-au dus la Balc 🙂

  Un tanar de stanga

  30/01/2011 at 8:03 pm

  • Al naibi sandrama. Tara arde si baba se piaptana!

   Theophyle

   30/01/2011 at 8:04 pm

 5. @ tds and all
  suma mi-a fost spusa de unii de la o firma al caror boss este acolo;nu ca ei ar fi discutat vreodata cu boss-ul, e prea mare firma
  dar tinind cant citi guest speakeri sunt si astia costa al naibii,nu m-ar mira sa fie adevarata
  deducerea:cred ca fiscul nostru ar trimite dna-ul sa va aresteze pentru evaziune fiscala si trafic de influenta

  intamplator

  30/01/2011 at 8:12 pm

  • Nu daca e trimis un reprezentant al guvernului. 🙂 Recomandat cu tocuri si posete Gucci. 🙂
   Intra in capitolul ” cheltuieli de reprezentanta a guvernului ” . 😆

   Ștefan A.

   30/01/2011 at 8:17 pm

 6. Se incearca explicatii logice si previziuni optimistice in o lume care se schimba fara acordul „mai marilor” planetei .
  Legat de problemele din Egipt . USA cere lui Mubarak sa introduca democratie , mai putina coruptie , drepturi umane , etc . Pina acum au fost orbi si surzi ? Presupun ca trebuie sa ai multe diplome pentru a crede ca un dictator schimba foaia dupa 30 de ani de putere . 😦

  Ștefan A.

  30/01/2011 at 8:12 pm

 7. Buna seara!
  Am sa fu sincer, Davos parca imi suna cunoscut, dar nu stiam de unde sa il iau, am cautat pe net, cica e in Elvetia. Oricum, de Davis stiam mai bine, Victore unde esti?

  Creanga

  30/01/2011 at 8:13 pm

 8. salut Creanga.
  sint aici, dar nu stiu la ce te referi.
  Io stiu doar pe Devis (Grebu).

  victor L

  30/01/2011 at 8:25 pm

  • Salutare Victor,
   Ma gandeam la tenis, te stiam pasionat. Oare in stirile de luni o sa scrie Theophyle ceva despre Australian open?Daca nu, poate ne povestesti.

   Creanga

   30/01/2011 at 8:30 pm

 9. Imi place mai mult titlul de anul trecut. Incep toate cu Re -au ajuns deja la RRR! Nu de alta,cum sa faci norme daca noua realitate pare ireala?

  ela

  30/01/2011 at 8:26 pm

 10. Seara bună ALL 🙂

  Prietene Teofil,

  citesc fascinat de o bună bucată de vreme, tot ce scrii.
  Sînt cum nu se poate mai sigur, că tot ce spui este acoperit de evidenţa faptelor care se petrec acum, în lumea căreia îi suntem volens-nolens contemporani. 🙂

  Am o singură întrebare şi te rog să nu consideri această întrebare, ca fiind expresia unei necuviinţe adresată de un profan, unui istoric : ce este pînă la urmă, istoria ?

  tiberiuorasanu

  30/01/2011 at 8:43 pm

  • Salut tibi 🙂
   didactic este, studiul trecutului uman. in Greaca, historia = cunostinta prin cercetare 🙂

   Theophyle

   30/01/2011 at 8:47 pm

   • Ceea ce scriem noi poate fi catalogat ca „istorie contemporana.” Istoria zilei de astazi a inceput ieri! si se va termina la 24:00. Nu va mai exista in istorie, nicodata ziua de 30.01.2011!

    Theophyle

    30/01/2011 at 8:51 pm

 11. Asa e, Creanga.
  Ce sa povestesc, la turneul asta deabia incheiat am suferit: favotitii (mei) Wozniacki si Murray nu au cistigat.
  Oricum, tenisul e frumos si imi place sa-l privesc.
  Ca si snooker-ul.

  victor L

  30/01/2011 at 8:51 pm

 12. Salut tibi mon ami, 🙂
  Cu mintea mea slaba de femeie pot zice asa :
  Istoria este prezicerea si interpretarea trecutului.
  Academicienii sovietici de pilda nu aveau nici o problema in a vorbi despre viitor care era oricum luminos. Problema cea mai mare era cu trecutul, deoarece cind venea un nou prim-secretar al PCUS si trecutul trebuia rescris 🙂

  Un tanar de stanga

  30/01/2011 at 8:52 pm

  • 😆

   Ștefan A.

   30/01/2011 at 9:13 pm

 13. Ce avem si cine suntem noi pe acest pamint ? 🙂

  Joseph Palmi- mafioso : Let me ask you something… we Italians, we got our families, and we got the church; the Irish, they have the homeland, Jews their tradition; even the niggers, they got their music. What about you people, Mr. Wilson, what do you have?

  Edward Wilson- CIA : The United States of America. The rest of you are just visiting
  🙂

  Un tanar de stanga

  30/01/2011 at 9:02 pm

  • The Good Shepheard

   Patriotismul, eheh …

   CFG

   30/01/2011 at 9:26 pm

 14. Poate îmi explică și mie cineva de ce trebuie să crească prețul la alimente și energie cu 30-50%?

  Avem o planetă extrem de fertilă, care ar putea hrăni mult mai mulți oameni decât acum, dacă ne-am hotărî să exploatăm și resursele alimentare ale oceanelor am avea hrană nelimitată și ieftină, avem și loc destul deși „oamenii în gri” caută să ne convingă de contrariul, și totuși prețul la alimente TREBUIE să crească? și la ce alimente, cele care se găsesc în hipermarketuri? E-uri și pesticide la pachet, fructe și carne de plastic, toate făcute în acord cu minunatul Codex Alimentarius (despre care nimeni nu vorbește, Doamne-ferește, probabil că speranța de viață a nesăbuitului care discută scade brusc)?

  Iar despre energie, ce să mai vorbim? Se pare că nu mai avem soare, nu mai avem vânt, nu mai avem maree, nu mai avem energie geotermică…

  Înțeleg că de zeci de ani am fost supuși unui regim de Matrix-izare și mesmerizare mass-media, însă orice are o limită. Chiar nu putem fi prostiți în față în acest mod.

  Paul

  30/01/2011 at 9:20 pm

 15. îmi cer scuze de comentariul de mai sus, știu doar tangențial on-topic…

  Paul

  30/01/2011 at 9:21 pm

  • salut Paul 🙂
   Din nefericire astea sunt prevziunile sepcialistilor. Granele au crescut deja cu 20%, uleiul cu 32%.

   Theophyle

   30/01/2011 at 9:24 pm

   • Hmmm.. Știu că există infracțiuni de genul „acțiune în dauna intereselor statului”. Cred că ar trebui introdusă noțiunea de „acțiune în dauna intereselor planetei”.

    Nu cred că vreodată a existat vreun grup de oameni care să își dorească distrugerea populaței Terrei, așa cum există acum. Erau ambiții locale, se mai ițea câte un imperiu care dispărea ulterior, acum însă și-au cam dat mâna peste toată planeta.

    Probabil sunt timpuri importante și ei sunt disperați că pierd teren, de aceea încearcă o ultimă, uriașă înșelătorie: impunerea unei cu totul alte imagini asupra Terrei decât este în realitate.

    Și mă opresc acum, vreau să mor de bătrânețe 🙂

    Paul

    30/01/2011 at 9:35 pm

    • Salut Paul
     Nimeni nu vrea moartea planetei dar cum viata fiecarei persoane e unica si nu infinita , fiecare vrea sa traiasca mai bine . In masura posibilitatilor. Adica bani tot mai multi . Daca citesti link dat de mine mai jos , unii prin pura speculatie financiara realizeaza profituri stratosferice si ca atare , actionistii decit sa recompenseze cit mai bine aceste performante . Nu conteaza ca acele profituri imping materile prime la preturi tot mai mari si unii mor de foame pentru asta . De adaugat ca si consumul mondial creste mult mai rapid decit oferta .

     Ștefan A.

     30/01/2011 at 9:42 pm

 16. Duduie capitalismul financiar . Ce prosti a baga banii in salvataje care nu rezolva nimic .

  http://www.bbc.co.uk/news/business-12316309

  Ștefan A.

  30/01/2011 at 9:22 pm

 17. Dragă Teofil, dragă TDS, vă salut cu entuziasm şi cu prietenie ! 🙂

  Întrebarea maea, are un tîlc : istoria pe care o cunoaştem – relativ la trecut – este aşa cum o ştim din hrisoave, etc.

  Istoria contemporană, se desfăşoară în afara puterii de accepţie a oricărui individ, fie acel individ chiar şi cel mai bine informat (sau puternic!) om de pe faţa acestui pămînt; în tot decursul istoriei au fost mai multe centre de putere; vor fi şi de acum înainte. 🙂

  Problema E : poate cineva, indiferent cine, să canalizeze pe un curs indiferent care, ISTORIA ?

  Doar, întreb. 🙂

  tiberiuorasanu

  30/01/2011 at 9:23 pm

  • Nu cred, nu astazi. Poate niciodata 🙂

   Theophyle

   30/01/2011 at 9:28 pm

   • theophyle 🙂
    Istoria e suma faptelor , evenimentelor trecute . Individuale sau colective . Fiind noi cam 7 miliarde de persoane , imposibil sa canalizezi aceasta masa pentru a crea o istorie „originala” . Zic eu.

    Ștefan A.

    30/01/2011 at 9:36 pm

 18. Buna, daca te intereseaza un link exchange intra pe http://pegas-motorizat.blogspot.com/- Numele cu care vreau sa apar este: P. M. – Ne amuzăm că nu-i impozabil!

  Cypy

  30/01/2011 at 9:35 pm

  • Multumesc mult, dar nu!

   Theophyle

   30/01/2011 at 9:56 pm

 19. Salut @CFG
  I remember a senator once asked me. When we talk about „CIA” why we never use the word „the” in front of it. And I asked him, do you put the word „the” in front of „God”?
  🙂 🙂

  Un tanar de stanga

  30/01/2011 at 9:37 pm

 20. ghanouchi=erdoganul tunisiei la tunis;

  asemenarea cu ergogan ii apartine,altii zic mai degraba ca ar aduce ca apucaturi cu khomenini;
  erdogan e pm
  ghanouchi nu vrea nici o pozitie in noul guvern,nici knomeini nu a avut….
  qed

  intamplator

  30/01/2011 at 9:48 pm

 21. Irak , in perspectiva retragerii ultimilor 50.000 soldati USA (pina la sfirsitul anului) a hotarit un plan ambitios de inarmare . 30 miliarde dolari pentru a cumara tehnica USA , Franta , Ucraina . 🙂
  Printre altele 🙂
  – 24 elicoptere EC 635 (360 milioane euro) contract cu francezii
  – 18 F-16 C noi , inclus armele necesare , piese de schimb si formarea personalului de zbor dar si de intretinere . Total 3 miliarde euro pe o durata de 3 ani .
  Cu astfel de masuri bugetare , pariem ca si aici guvernul va fi sustinut de marile puteri pina in pinzele albe ?

  Ștefan A.

  30/01/2011 at 9:54 pm

  • http://news.yahoo.com/s/ap/20110130/ap_on_re_mi_ea/ml_iraq
   BAGHDAD – Without more help — and quickly — Iraqi security forces may not be able to protect the fragile nation from insurgents and invaders after American troops leave at the end of the year, according to a U.S. report released Sunday.

   Creanga

   30/01/2011 at 10:15 pm

 22. […] This post was mentioned on Twitter by Paul Mateescu, Politeía. Politeía said: Între două cocteiluri: http://t.co/XsWkD9n […]

 23. Offtopic:
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-8256092-presedintele-arges-constantin-nicolescu-operat-cord-deschis-spitalul-floreasca.htm

  Acum si-a gasit sa faca opeartie? Pana acum ce a avut? Risca din motive de PR?

  CFG

  30/01/2011 at 9:58 pm

  • buna seara,
   ce nu face un om ca sa scape de pirnaie?
   chiar si operatie pe cord deschis,
   rai am ajuns…
   +
   ginecolog pentru inimioara, rotula sparta cu ciocanul
   Ș)

   skorpion

   30/01/2011 at 10:00 pm

 24. se mobilizeaza si Siria.

  adunare, miting sau ce-o fi pe data de 5 februarie…

  skorpion

  30/01/2011 at 10:01 pm

  • La sirieni e tot sub „inteleapta conducere a partidului ” . Nu misca frunza fara aprobare . 🙂

   Ștefan A.

   30/01/2011 at 10:07 pm

  • acum au luat o pauza sa vada ce iese aici? 🙂

   ela

   30/01/2011 at 10:09 pm

  • Se aduna ca sa sprijine „miscarea democrat populara” a Fratilor Musulmani.
   Interesant ca de cand mana Hamasului si a Fratilor musulmani devine din ce in ce mai evidenta, in Alexandria, unde locuieste majoritatea populatiei crestine egiptene, s-au terminat si demonstratiile. Eu cel putin asa am inteles.

   clemycali

   30/01/2011 at 10:13 pm

   • Am inteles ca Alexandria este fieful FM / MB.

    CFG

    30/01/2011 at 10:24 pm

    • Aici nu pot sa-ti raspund. Dar din ce vad la tv reiese ca acum demonstratiile sunt concentrate in Cairo mai putin in Suez si Alexandria.

     clemycali

     30/01/2011 at 10:28 pm

  • Am vazut. Tarzior totusi.

   clemycali

   30/01/2011 at 10:29 pm

  • Buna seara,
   Dna judecator a aparut la emisiunea de la ora 13 pe TVR cu acelasi punct de vedere, era foarte suparata si destul de pertinenta in argumentatie.

   mar

   30/01/2011 at 10:47 pm

  • Ai fost mai rapid pt 1 minut . 🙂

   Ștefan A.

   30/01/2011 at 10:34 pm

 25. Daca se aproba asa ceva , „tatucul” nu mai merge la cimitir cu onoruri de stat . 🙂

  http://www.romanialibera.ro/opinii/interviuri/monica-macovei-crimele-de-la-revolutie-si-mineriade-pot-deveni-imprescriptibile-215124.html

  Ștefan A.

  30/01/2011 at 10:33 pm

  • Inca un motiv pentru poanta sa faca precum indienii. Interesana va fi argumentatia, mai ales ca a fost procuror.

   mar

   30/01/2011 at 10:55 pm

 26. mar

  30/01/2011 at 11:03 pm

 27. Buna dimineata!
  nu pot sa ma culc pana nu va dau un link, sa-l gasiti cand va sculati:
  http://www.ziare.com/politica/stiri-politice/52-la-suta-dintre-romani-nu-s-ar-duce-la-vot-sondaj-ccsb-1072131

  Celebrul CCSB, sluga lui Voiculescu, a mai scos la comanda un sondaj. Este atat de pueril fabricat, incat si un copil isi da seama cat de mincinos este.
  Concluzia: PDL a scazut vertiginos, chiar si PSD a scazut in ultimul timp, in schimb ACD a crescut incat a ajuns aproape PSD.
  Colac peste pupaza, a scazut si UDMR la 3% (sa se invete minte ca nu se aliaza cu cine trebuie!)
  Sa mori de ras cum le aranjeaza ei din burta, dupa pofta motanului Felix.
  Se vede cat sunt de disperati: a udorinta dar n-au putinta, chiar de-ar sta si in cap.

  cedric

  31/01/2011 at 12:50 am

  • ACD apare din 2009. 🙂 Intelege si tu Cedric:
   CCSB trebe sa duca si ei o piine acasa la copii, mai ales ca e criza iar Felix sa se bucure si el pe banii lui
   Ca in dialogul:
   A: Vreau sa vind masina asta veche
   B: Pai da un anunt la ziar si zi – masina frumoasa, extraordinara …
   Dupa o saptamina …
   B: Ai vandut masina ?
   A: Nu! Cind am citit in ziar ce masina buna vind, m-am razgindit! 🙂

   Un tanar de stanga

   31/01/2011 at 8:02 am

   • Neatza!
    Mai TDS,astia se chinuie,dau bani grei pe sondaje,iti prezinta gazele emanate,si tu faci glume pe munca lor? Pai,se poate? 🙂 🙂

    ela

    31/01/2011 at 8:08 am

    • Buna ela 🙂
     Glume sunt ei, dar sunt glume proaste care calca in picioare (sondatori si beneficiari) etica si afunda tara in ceata. Asa vor ajunge pe hirtie Cin+Pisiku=40% sa se sperie kelemen

     Un tanar de stanga

     31/01/2011 at 8:39 am

     • Kelemenii ii cred numai cand le convine;acuma inca nu.Mai au de implementat.Iar caricaturile isi pierd timpul.

      ela

      31/01/2011 at 8:42 am

 28. Postare noua!

  Theophyle

  31/01/2011 at 9:38 am

 29. […] de mare iar adrenalina e la maximum. Inevitabil, schimbul de idei accelerează – aşa că în patru zile de şampanie ies la fel de multe idei cât în patru săptămâni de apă cu […]


Comentariile sunt închise.