Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

1001 de nopţi: Orientul în flăcări

Incercarea de a prezenta problemele actuale ale Orientului Mijlociu poate fi una plina de provocari autorului si cititorului unui articol de acest gen. Autorului – din cauza problemelor complicate ale regiunii si cititorului – din cauza lipsei informatiilor relevante despre aceasta regiune, de o importanta dramatica in viitorul apropiat al lumii in care traim.  Am hotarat sa impart subiectul in trei parti distincte, fiecare dintre ele cuprinse intr-un articol, care va descrie un subiect legat de aceste evenimente care se petrec acum si a rezultatelor posibile ale evolutiilor probabile in aceasta regiune.

Am sa incep cu trecerea rapida in revista a evenimentelor, asa cum se prezinta ele la ora scrierii acestui articol (11.45-29.01.11), de la Vest spre Est.

Maroc. In Maroc lucrurile sunt linistite. Nu au fost nici un fel de manifestatii. Marocul este o monarhie constituţională de iure, cu un parlament ales. Regele Marocului, Mohammed al VI-lea (48 de ani) deţine puteri vaste executive, inclusiv poate dizolva parlamentul când doreşte. Puterea executivă este exercitată de către guvern şi de rege, de asemenea. Puterea legislativă este investită atât guvernului cât şi celor două Camere ale Parlamentului, Adunarea Reprezentanţilor şi Adunarea Consilierilor. Regele, de asemenea, poate emite decrete, numite dahir, care au puterea unor legi. Alegerile parlamentare au avut loc în Maroc la 7 septembrie 2007 şi au fost considerate de unii observatori neutri ca fiind libere şi corecte; deşi prezenţa la vot a fost estimată la 37%, cea mai mică din ultimele decenii. Situatia economica este destul de buna. Cred ca nu vor avea loc manifestatii impotriva regimului.

Algeria. Primele manifestari populare au avut loc in Alger (capitala statului). Problemele economice primeaza, cu un somaj care a depasit 20% si cu preturi in crestere, situatia Algeriei este extrem de precara. Şeful statului este preşedintele republicii, Abdelaziz Bouteflika (74 de ani),  care este ales pentru un termen de cinci ani, cu posibilitatea de prelungire pentru încă un mandat, dupa cele doua mandate exercitate; constitutia a fost schimbata pentru a permite un al treilea mandat. Algeria are vot universal. Preşedintele este şeful Consiliului de Miniştri şi al Înaltului Consiliu de Securitate. El numeşte primul ministru, care este, de asemenea, şef al guvernului. Primul ministru numeşte miniştri din consiliu. In Algeria opereaza una dintre cele mai puternice organizatii teroriste afiliate la Al-Qaeda (Al-Qaeda in Magrebul Islamic).  Probabil ca vom asista la o intensificare majora, dependenta de rezultatele din Egipt. Premierul Algeriei, Ahmed Ouyahia,  este  probabil mostenitorul lui. Interesant de mentionat ca regimul Algerian este extrem de sustinut de Rusia lui Putin, deci nefiind “client american” are sanse de supravietuire.

Tunisia. Tunisia se afla intr-un haos complet. Mii de tineri din zonele rurale au navalit in capitala Tunisiei cu cereri de tot felul, in mare parte pe cat de justificate pe atat de imposibile. Noul Presedinte, Fouad Mebazaa (78 de ani) a promis alegeri in 3 luni. Premierul, Mohamed Ghannouchi (70 de ani), este omul puternic al Tunisiei de astazi, dupa parerea mea a fost in spatele loviturii de stat. Noul lui guvern de uniune nationala a renuntat la ministri fostei guvernari (in afara premierului). Ghannouchi, fost Ministru de Finante si economist de meserie, este considerat un bun profesionist. Are o sustinere masiva a Frantei. Noul Guvern Tunisian include si un fost blogger influent, arestat de fostul regim, Slim Amamou (34 de ani), intelectual de marca si activist al Partidului Piratilor si care a fost numit Ministrul Tineretului. Interesant de mentionat ca Tunisia este o ţară musulmană considerată  seculară, voalul, barba şi toate simbolurile religioase sunt interzise sa fie afişate in public. Constituţia interzice orice partid politic care are ca bază religia pentru a se asigura separarea dintre religie şi politică. Tunisia este singura lume arabă şi musulmană care a interzis poligamia.

Libia. In Libia este o liniste totala, extrem de sustinuta de unul dintre cele mai represive regimuri din Orientul Mijlociu si de o situatie economica mult mai buna decat in statele vecine, care nu au rezervele de petrol pe care le are Libia. Libia nu are o constituţie formală. Sistemul politic al ţării este bazat teoretic pe filozofia politică a lui Muammar al-Quadhafi, care combină teorii islamice şi socialiste (publicate in cartea sa “The Green Book”) şi respinge democraţia parlamentară şi politica partidelor. Partidele politice au fost interzize conform Legii numarul 71 din Prohibitia Partidelor Politice din anul 1972. Colonelul Muammar Gaddafi (69 de ani)  este stapanul absolut al Libiei. Gaddafi a ocupat postul de şef al statului si secretar general până în 1980, când a cedat pozitiile politice. Dar, el a continuat să controleze toate aspectele Guvernului Libian prin intermediul maselor, un aparat puternic de securitate şi comitete revolutionare puternice. Cu toate că nu deţine nici o poziţie oficială, Gaddafi exercită putere absolută cu ajutorul unui grup mic de sfătuitori de încredere. Cu o cenzura absoluta si resurse de sustinere ale unui nivel de viata rezonabil, dupa opinia mea, nu exista pericolul imediat al unei rasturnari.

Egipt. Nu trebuie sa dau prea multe date generale despre Egipt (puteti citi articolul scris de mine sub titlul “Mubarak, ultimul Faraon?”).

Conform ultimilor informatii din regiune, manifestantii impotriva regimului presedintelui Hosni Mubarak au inceput sa se adune astazi dimineata in centrul capitalei. Armata egpiteana a ocupat pozitii in principalele intersectii si in apropierea cladirilor oficiale pentru a le asigura securitatea. Presedintele egpitean Hosni Mubarak “trebuie sa plece” – a declarat sambata cel mai proeminent lider al opozitiei, laureatul premiului Nobel pentru Pace Mohamed ElBaradei, intr-o declaratie acordata France 24. ” “Presedintele Mubarak nu a inteles mesajul poporului. Discursul sau a fost dezamagitor in totalitate. Protestele vor continua cu si mai multa intensitate pana la caderea regimului”, a adaugat el. Conform surselor israeliene, inclusiv un ministru al cabinetului Netaniahu, Mubarak va rezista. Pe de alta parte, cel mai bun comentator in legatura cu increngaturile politice din   regiune, Ron Ben-Yishai, considera sansele 50-50% si crede ca daca Mubarak va supravietui politic zilei de astazi, el va rezista. Editorialul scris de el inca nu a fost tradus in Engleza, poate fi citit insa cu ajutorul Google Translate (in linii mari). Parcurgerea lui merita efortul, fiind cel putin cu doua clase peste presa occidentala din toate punctele de vedere (aveti linkul aici).

Iordania. Ieri cateva mii de persoane au manifestat  la Amman, la apelul Fratilor Musulmani, impotriva costului ridicat al vietii si al politicilor economice, cerand schimbarea guvernului si reforme, pe fondul revoltelor din Egipt si Tunisia. Nici un incident nu a fost inregistrat in cadrul acestei manifestari. Politia a incercat sa creeze o imagine de calm, distribuind apa si suc de fructe manifestantilor. Guvernul a anuntat in februarie deblocarea a circa 500 milioane dolari pentru a mari salariile functionarilor si pensiile, pentru crearea de locuri de munca si reducerea preturilor. Manifestantii si-au exprimat simpatia pentru protestele din Egipt, afisand mesaje de genul: “Hosni Mubarak, avionul te asteapta”, “Ben Ali, Hosni Mubarak ti se va alatura”. Iordania este o Monarhie Constitutionala. O monarhie constituţională este o formă de guvern monarhică ce face parte dintr-un sistem constituţional care acceptă un monarh ereditar sau ales în funcţia de şef de stat. Regele Iordaniei este Abdullah al-II-lea (49 de ani), care a mostenit  conducerea ţării dupa decesul tatălui său, regele Hussein, pe 7 februarie 1999. Născut în Amman, fiul lui Hussein al Iordaniei şi Antoinette Avril Gardiner; in tinerete regele a studiat la Colegiul Educaţional Islamic din Capitala Iordaniei, Amman, pentru educaţia sa primară, iar mai târziu studiind la St. Edmund’s School (Hindhead) în Surrey, Anglia. Abdullah a studiat de asemenea în Scoala Eaglebrook şi Academia Deerfield în Statele Unite ale Americii pentru educaţia sa secundară. Dupa ce a părăsit Academia Deerfield, a studiat la Pembroke College, Universitatea Oxford. Abdullah a devenit un monarh puternic, contrar parerii mele cand a fost incoronat. A reusit sa intretina o balanta intre majoritatea palestiniana a regatului cu minoritatea beduina, care a sustinut intotdeauna monarhia Haşemit a Iordaniei. Casatorindu-se cu o tanara palestiniana a reusit sa creeze o stabilitate sociala in regat. La fel ca tatal sau regele Husein, Abdullah al-II-a si-a gasit polita de asigurare cu ajutorul relatiilor politice si militare pe care le are cu Israelul. Nu cred ca exista o sansa de rasturnare de situatie in Iordania, desi situatia economica este dificila.

Despre Yemen, Liban si Siria, Arabia Saudita si Emiratele, voi discuta in articolul urmator, avand in vedere ca fiecare din aceste state prezinta o problematica extrem de speciala.

Analiza datelor si sfarsitul articolului il puteti citi pe Curs de Guvernare

46 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Toata povestea se invarte in jurul Arabiei Saudite, care deja declara ca-l sprijina pe Mubarak, si poporul egiptean, normal. 🙂

  Dan Selaru

  29/01/2011 at 4:25 pm

  • Dane, nu au incotro. Egiptul asigura „linistea lor”> cred ca Obama si-o ia pe cocoasa de la „aliatii nefericiti” Saudia, Emiratele si Israelul!

   Theophyle

   29/01/2011 at 4:29 pm

   • Mi-e tare frica de un nou Iran.

    Dan Selaru

    29/01/2011 at 4:32 pm

    • si mie prietene, si mie 😦

     Theophyle

     29/01/2011 at 4:57 pm

 2. Iranul spera intr-o republica islamica in Egipt

  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4020695,00.html

  Rebeliunea din Egipt cam pune la incercare strategia de aparare a Israelului.

  ela

  29/01/2011 at 5:27 pm

  • ela,
   ai dreptate lucratura incepe sa arate dinspre Iran. Vcat despre Israel, nu le duc grija. Sunt sigur ca au pe undeva si planuri in cazuri de acest gen. Greu sa traiesti intr-un asemenea cartier fara sa fi cel putin la fel de „golan” ca ceilalti. 🙂

   Theophyle

   29/01/2011 at 5:30 pm

   • Am citit undeva astazi ca au si un plan B de strategie in cazul in care situatia le revine defavorabila.oricum,la granita asta aveau liniste,Egiptul fiindu-le partener strategic.

    ela

    29/01/2011 at 5:36 pm

    • poti sa fi sigura de asta!

     Theophyle

     29/01/2011 at 5:39 pm

 3. Ca ezercitiu de imaginatie : am fi cumparat, cum voia dom` Cioroianu, un petec de nisip in jurul piramidelor si i-am fi transplantat pe tigani acolo.
  Acum am fi fost implicati in revolte.
  Si l-am fi multiplicat pe Ponta si Crinulet.
  buna ziua tutulor.
  Mie cel mai nesuferit mi se pare ochelaristul, Gadafi. Si cum nici americanii n-au reusit sa-l lichideze, doar Alah ii va veni de hac.

  victor L

  29/01/2011 at 5:33 pm

  • Salut Victor 🙂
   mama ce ar fi lucrat acuma baietii prin magazinele talharite! Mda’ tipul arata destul de edcroc isi merita soarta. Pe Gadaffi si cadanele lui de body-gards nu-l ia nimeni in afara lui Alah, ai dreptate.

   Theophyle

   29/01/2011 at 5:38 pm

 4. Salutare
  Stiti care va fi surpriza acestor evenimente ? Bombardarea Iranului. Acolo unde doare . Unde sauditii , americanii si israelianii vor actiona in comun . ABSOLUT NEOFICIAL si top secret .

  Ștefan A.

  29/01/2011 at 5:40 pm

 5. @ Victor: Alah e ocupat cu astialalti;au impuscat detinuti politici,inclusiv frati musulmani,liderul fratilor musulmani si totodatacel mai proeminent cleric sunit ii cere capul. Nasol momentul.

  ela

  29/01/2011 at 5:41 pm

  • Lui Mubarak

   ela

   29/01/2011 at 5:42 pm

 6. Poate Mubark o sa salveze 🙂

  Egyptian state television reports Egyptian President Hosni Mubarak has named a vice president for the first time since coming to power 30 years ago, choosing his intelligence chief and close confidant Omar Suleiman, according to the Associated Press.

  http://voices.washingtonpost.com/blog-post/2011/01/egypt_news_protests_continue_f.html?wpisrc=nl_natlalert

  Linkul urmator este si mai interesant:

  http://www.telegraph.co.uk/comment/personal-view/4800970/The-fixer-in-the-shadows-who-may-emerge-as-Egypts-leader.html

  Theophyle

  29/01/2011 at 5:45 pm

 7. I-au luat un interviu unui membru al guvernului nou,cu intrebarea de ce i-a trebuit un vicepresedinte.A raspuns halucinant:Mubarak ete un personaj ales,si il putem schimba prin alegeri. Cred ca cei din strada stau la rand la urne.

  ela

  29/01/2011 at 5:48 pm

  • ela asta este umorul prin coclaurile alea. Aproape ca la noi! 😆

   Theophyle

   29/01/2011 at 6:03 pm

 8. Grozave link-urile anterioare.
  Sper ca numirea distinsului tragator de sfori in fruntea statului sa nu fie o pierdere pentru comunitate. Din cate am inteles , are un mare merit in mentinerea pacii in zona.
  E adevarat ca ar putea fi cel pe care armata l-ar asculta,si s-ar putea restabili linistea.

  ela

  29/01/2011 at 6:13 pm

 9. De o ora,Suleiman este vicepresedinte, pentru prima oara dupa 30 de ani.Primministru este seful aviatiei.(Aljazeera)

  ela

  29/01/2011 at 6:16 pm

  • Ce naiba sa fac cu tampiti astia din presa noastra nu ai nici o sansa fara sa lucrezi la „greu” pe net 🙂

   Theophyle

   29/01/2011 at 6:17 pm

  • Cum am si crezut, daca e nevoie de tranzitie o face armata ca asa e obiceiul!

   Theophyle

   29/01/2011 at 6:19 pm

   • Am vrut sa spun ca ai avut dreptate ieri,cand ai spus asta.
    Sa fi venit degeaba detinatorul premiului Nobel?

    ela

    29/01/2011 at 6:28 pm

    • ii gasesc si lui un rost tot este el omul americanilor 🙂

     Theophyle

     29/01/2011 at 6:30 pm

     • Ala va venii mai incolo , ca presedinte . Dupa ce Mubarak aranjeaza chestile personale si pleaca . Momentan aviatia a dat primul prim ministru si servicile secrete pe vicepresedinte .
      Vezi ca decolarea avioanelor trebuie sa fie sigura cind sint probleme . Mai ales cind la bord sint persoane de mare calibru . 🙂

      Ștefan A.

      29/01/2011 at 6:38 pm

 10. Purtatorul de cuvant al Casei albe,dupa discursul lui Obama, intrebat despre el, a declarat ca presedintele il cunoaste si ca a colaborat cu el.Am auzit eu pe Aljazeera.
  Asa e la noi;la mine merge BBC,dincolo astialalti; la mijloc se impart noutatile.

  ela

  29/01/2011 at 6:33 pm

 11. France24:
  „on other developments, Fitch ratings agency said on Friday it had revised its ratings outlook for Egypt to negative as the surge in protests increases political and economic uncertainty.

  The Cairo bourse was closed for the weekend, after having plunged 10 percent this week.”

  ela

  29/01/2011 at 6:39 pm

 12. Urmeaza o conferinta de presa in care Mubarak isi anunta vicepresedintele si primul ministru!

  ela

  29/01/2011 at 6:45 pm

 13. Buna seara, buna seara. Pe la televiziunile americane se ridica in slavi Facebook si Twitter. Le-a spus cineva idiotilor ca majoritatea populatiei musulmane este analfabeta, chiar si in Egipt si ca nu are acces la internet?

  clemycali

  29/01/2011 at 6:48 pm

  • salut clemy
   Mai bine ar face ceva cursuri de geografie , istorie ca sint destui care habar nu au unde e Egiptul .
   Multi cunosc doar ce au vazut prin filme .

   Ștefan A.

   29/01/2011 at 6:50 pm

  • CIA The World Factbook
   Egypt Literacy Rate (2005): 71,4%
   Population below poverty line (2005): 20% (mult, dar oricum ai da-o nu e majoritatea)
   In 2009 Egiptul e pe locul 21 in lume in privinta numarului de internauti(20 de milioane) – inaintea Olandei, Suediei, Australiei…

   doina_de_jale

   29/01/2011 at 6:57 pm

  • Cand ai in Egipt tot atatia internauti cate suflete sunt in toata Romania, chiar daca ei reprezinta doar aprox. un sfert din populatia Egiptului, tot mi se pare normal sa te afecteze blocarea comunicatiilor online. Se poate face o revolutie serioasa si cu „doar” 20 de milioane.

   doina_de_jale

   29/01/2011 at 7:00 pm

 14. buna seara 🙂 jurnalismul de cumetrie dambovitean nu este in stare sa ,,asimileze,,decat barfe de mizerabila manipulare in folosul mafiei politice aflate in stadiul razboiului de autoaparare impotriva justitiei si a populatiei…in jurul nostru se declanseaza cutremurul provocat de placile tectonice ale politicii mondiale pentru …suprematie 😉 este vorba despre un poker indracit in trei…apropo de qui prodest…politica externa dezasruoasa a lui obama va face ca usa sa fie loserul acestui poker a carui miza este orientul mijlociu cu pozitia si resursele lui stategice…castigatorii vor fi…israelul,monarhiile golfului persic si noul aliat si ocrotitor…ue(germania) …agitatiile pe care le vedem in desfasurare au la baza…perestroica de coloratura rosu-islamica care ar prinde bine iranului si rusiei desigur :mrgreen:

  emily

  29/01/2011 at 7:14 pm

  • Presa romaneasca balanseaza intotdeauna intre incompetenta si slugarnicie. Nu ai ce sa le ceri.

   clemycali

   29/01/2011 at 7:28 pm

  • Jurnalismul din Romania cu mici exceptii este „manelizat”.
   De ani buni nu se mai poate vorbi de un jurnalism orientat pe informatie obiectiva,de calitate si structura pe domenii.

   mar

   29/01/2011 at 7:35 pm

 15. Foxnews spune ca Obama are de ales intre doua variante proaste:

  http://www.foxnews.com/politics/2011/01/29/egyptian-unrest-builds-obama-left-bad-options/

  ela

  29/01/2011 at 7:19 pm

  • Obama are foarte putine optiuni si, in plus, traieste cu cosmarul iranian din timpul administratiei Carter. Nu-i plang de mila. In buna parte situatia in care se gaseste si-a creagt-o cu mana lui. Cand a avut ocazia sa vorbeasca in sprijinul demonstratiilor pro-democratie dupa alegerile fraudate din Iran a tacut malc. Nu a sprijinit demonstratiile pasnice din Egipt si a inceput sa caraie doar dupa ce vineri a intrat in actiune Fratia musulmana.

   clemycali

   29/01/2011 at 7:25 pm

   • servus clemy 🙂 cosmarul iranian al lui obama este meritat, nu a invatat nimic din istorica eroare comisa ,,democraticii,,predecesori,de tradare a sahului persan,a unei monarhii civilizate si moderate in favoarea teroristului islamic radical khomeini…americanii vor trebui din nefericire sa suporte un pret foarte scump pentru asta…bad lock 😉

    emily

    29/01/2011 at 8:19 pm

 16. S-ar putea sa ai dreptate; pe de alta parte, presupun ca nu avea cum sa intervina decat dupa discursul lui Mubarak si dupa ce l-a sunat.Ma gandesc ca totusi i s-a dat premiul Nobel pentru pace si nu poate incita la rebeliune. Poate gresesc.

  ela

  29/01/2011 at 7:36 pm

 17. PS.sa nu uitam ca energo-nuclearul el baradei este ,,amicul,,ue,.. egiptenii sunt …francofoni ,multi midle,uper class crestini…germanii au incheiat aliante si contracte militare in zona,britanicii mai au si ei prieteni si influenta in monarhiile golfului…eu cred ca se va restabili linistea,pacea si buna colaborare in OM dar nu inainte ca iranul sa si-o ia pe coaja…pretul …colateral damage in the proces este insa de natura sa ingrijoreze profund pe toata lumea…

  emily

  29/01/2011 at 7:37 pm

  • Ar fi pagubos sa devina un mare califat.

   ela

   29/01/2011 at 7:46 pm

 18. Va atrag atentia ca desi armata e pe strazi , inclusiv cu transportoare , tancuri , nu trage . Doar daca sint atacati direct . E ceva ce nu functioneaza aici . 🙂
  Treaba „murdara” e lasata pe spinarea politiei .
  O fi ca sefii militari ( mai ales aia care au fost ieri in USA ) sint in dezacord cu Mubarak ?

  Ștefan A.

  29/01/2011 at 7:48 pm

  • Nu. E semn ca lucreaza inteligent. S-ar putea sa le dea o mana de ajutor si sauditii si israelienii. Mai ales ca diverse personaje se spune ca s-au dedat la furturi si distrugeri, inclusiv la Muzeul din Cairo. Asa ca politia omoara „huliganii”, iar armata vegheaza ca nu cumva Fratii musulmani sa aiba idei si asigura cat de cat calmul. Repet: nu doreste nimeni in zona un Egipt controlat de Fratia musulmana influentata politic de Teheran. Nici armata egipteana, nici vecinii imediati ai Egiptului, adica Arabia Saudita si Israelul.

   clemycali

   29/01/2011 at 7:59 pm

 19. Buna Seara la toata lumea 🙂

  Postare noua!

  Cine nu poate accesa direct noua postare este invitat sa o faca prin acest link direct!

  Theophyle

  29/01/2011 at 8:08 pm

 20. […] Read more from the original source: 1001 de nopţi: Orientul în flăcări […]

 21. Cred ca rasa galbena va ramane pe pamant.

  sanyron

  30/01/2011 at 5:21 pm

 22. […] a blogului Politeia. Politeia-Net – STRATFOR – Social Media as a Tool for Protest Politeia – 1001 de nopţi – Prinţii deşertului Politeia – 1001 de nopţi: Orientul în flăcări Curs de Guvernare – 1001 de nopti – […]


Comentariile sunt închise.