Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Mubarak, ultimul Faraon?

Hosni Mubarak, conducatorul absolut al Egiptului de aproape 30 de ani (mai precis, 29 de ani si jumatate), se clatina. Mubarak este formal preşedintele republicii din 14 octombrie 1981, urmându-i în funcţie lui Anwar El-Sadat, dupa atentatul ucigas care i-a curmat viata acestuia. Mubarak este si Presedintele  partidului-stat NDP (Partidul Nationalist Democrat),  guvernand o pseudo-democratie totalitara. Mubarak si-a impus reforme, unele din ele extrem de importante si care de facto au transformat Egiptul intr-o putere regionala in Orientul Mijlociu.

Egiptul operează după reformele din 2005, sub un sistem prezidenţial multipartit, unde puterea executivă este împarţită între preşedinte şi prim-ministru. Alegeri prezidenţiale şi parlamentare sunt organizate în mod frecvent, ultimele fiind ţinute în 2005, dar ca în toate statele arabe ele sunt formale, regimul politic fiind o dictatură a unui singur partid, asa cum am mentionat mai sus. Partidele minoritare (simulacrul politic al democratiei Egiptene) au dreptul să propună candidaţi în alegeri doar în măsura în care sunt recunoscuţi de puterea politică, fapt care exclude atât reformatorii modernizatori şi secularişti, cât şi partidele islamiste.

Contrar statutului de stat-neangajat, Egiptul lui Mubarak este un pilon principal al politicii Americane in Orientul Mijlociu.   Desi profund pro-sovietic, Mubarak, fost pilot militar scolit in Rusia si absolvent al vestitei Academii Frunze din Moscova, a continuat politica predecesorului sau si s-a lipit de americani constatand ca de la rusi nu mai are ce sa primeasca.

Avand in vedere ca a respectat intru totul termenii tratatului de pace cu Israelul, Egiptul a primit in perioada 1989-2009 de la Americani  19 miliarde de USD in echipament militar si inca 30 de miliarde de USD in ajutor economic. Daca luam in consideratie faptul ca Egiptului i-au fost sterse datorii de   aproximativ 25-30 de miliarde de USD dupa si pentru participarea la alianta impotriva lui Saddam  din primul razboi  Irakian (Desert Storm), Egiptul este cel mai mare beneficiar al ajutorului American din Orientul Mijlociu, chiar mai mare decat Israelul.

In Egiptul “democratic”, minorităţile etnice sunt discriminate, copţii (care sunt creştini) au drept limitat să ocupe funcţii în administraţie, iar dreptul de acces în universităţile de stat este la randul lui limitat; când vor să-şi construiască sau măcar repare lăcaşe de cult trebuie să primească o aprobare din partea statului (decretul Hamayuni, care datează din epoca otomană), fapt foarte improbabil şi când totuşi o primesc, sunt victimele atacurilor grupurilor de radicali musulmani, care le ard bisericile, evenimentele din ultima vreme soldandu-se cu zeci de morti si raniti.

„Profilajul”, care este reprimat în ţările democratice, este practică legală în Egiptul de azi, unde pe documentele de identitate este specificată religia posesorului. Legea permite emiterea de formulare de angajare cu rubrică unde se cere precizarea religiei candidatului. Mass media este adesea sursa unor campanii de ură contra acestei minorităţi, care se soldează cel mai frecvent cu „pogromuri”(vezi cele soldate cu zeci de victime acum  mai putin de o luna).

Statulul femeilor este şi el unul de cetăţean de mâna a doua: pentru că legislaţia este influenţată de legea islamică (shariah), o femeie nu poate obţine un paşaport sau o viză fără acordul soţului ei, anumite meserii fiindu-le interzise. Conform statisticilor ministerului sănătăţii, o femeie din două este bătută de către soţul ei, iar legile de protecţie, deşi există, sunt inaplicabile pentru că cer, în mod absurd, un martor ocular altul decât victima. Aşa numitele „crime de onoare”, care sunt monedă curentă în toată lumea musulmană, sunt mai puţin pedepsite decât alte crime. O femeie creştină care se căsătoreşte cu un musulman trebuie să-şi crească copiii conform shariah, ea fiind obligată să urmeze cursuri religiose islamice. Musulmancele nu au voie să se căsătorească cu un creştin sau evreu. Pana aici despre democratia Egipteana.

Egiptul este patria ideologica a islamismului politic secular, reprezentat de Nasser si cel religios, care a a stat la baza radicalismului islamic actual (Hassan al Banna si Sayyed Qutub) – ambele isi au originile in Egipt. Fratia Musulmana (sau Fratii Musulmani –  al-ikhwān al-muslimūn) sunt probabil cea mai mare forta politico- religioasa din Egiptul modern. Intr-un conflict politic, dupa o posibila rasturnare a lui Mubarak, au multe sanse sa acapareze puterea politica din aceasta tara, dezastruos pentru  regiune si pentru Occident. Opozitia democrata, faramitata si plina de conflicte nu are nici o sansa impotriva curentului religios reprezentat de Fratii Musulmani si de partidele religioase acolite.

Singura sansa a unui Egipt democratic sunt gruparile politice afiliate Asociatiei Nationale pentru Schimbare (National Association for Change), grupate in jurul lui Mohamed El Baradei, laureat al Premiului Nobel pentru pace din 2005, fostul Presedinte al Agentiei Internationale a Energiei Atomice (IAEA), din nefericire, gruparile Asociatiei sunt faramitate si infiltrate de politia secreta a lui Mubarak.

Intentia Presedintelui actual al Egiptului a fost infintarea unei dinastii asemanatoare cu cea din Siria, unde Bashar al-Assad, fiul fostului Presedinte Sirian, Hafez al-Assad, si-a mostenit parintele impreuna cu conducerea tarii. Probabil ca in Egipt nu va fi posibil, ambii fii ai lui Mubarak fiind extrem de antipatici poporului. Fiul ce mare, Ala’a Mubarak are o reputatie de corupt, facand sute de milioane de dolari din privatizari frauduluoase, fiul cel mic, Camal, intrat in politica de aproape un deceniu, nu este popular nici in randul populatiei si nici in randul armatei Egiptene.

Cred (si sper) ca vom asista la o perioada de tranzitie cand armata va prinde puterea. Perioada de “tranzitie” poate fi temporara sau definitiva, depinde de fractiunea militara care se va arata dispusa (si va putea) prinde “haturile puterii”. Personal mizez pe Mohamed Tantawi, actualul sef al armatei egiptene, fost comandant al garzii “pretoriene”, apropiat serviciilor secrete si pana acum loial Presedintelui Mubarak. Tantawi are 75 de ani, deci poate fi numai un candidat de tranzitie. Alta posibilitate ar fi Generalul Sami Hafez Anan, actualul Sef de Stat Major, despre care se stiu extrem de putine lucruri. In orice caz, Generalul Anan este singurul care ar putea urni formatiunea militara care poate sa-l schimbe pe Mubarak, divizia 1 a Garzii Republicane stationate la Heliopolis-Cairo.

Caderea in hosul “Tunisian” a Egiptului poate fi catastrofala si poate trage dupa ea si majoritatea statelor din Golf, inclusiv Arabia Saudita.

Cairo: Desi demonstratiile au fost interzise ieri, astazi s-au desfasurat demonstratii de amploare care s-au intins si catre cel de al doile mare oras al Egiptului, Alexandria. In demonstratiile de ieri au murit 2 oameni si au fost raniti 14. Mai mult de 200 de persoane au fost arestate in timpul noptii de politie si serviciile secrete egiptene.

Intre timp, politicianul opozitiei, laureatul Premilui Nobel, El Baradei s-a intors la Cairo. Intorcerea lui Baradei  confera o mai mare legitimitate publica acestor manifestatii populare si un ecou international sporit.       Vezi mai multe despre noile evenimente din Egipt, aici.

Yemen – Sana: Demonstratii de zeci de mii de oameni au loc la Sa’ana, capitala Yemenului. Demonstrantii cer demisia guvernului, si demiterea Presedintelui Ali Abdullah Saleh. De mentionat ca Yemenul este una din cele mai sarace tari din lume si majoritatea populatiei yemenite traieste cu mai putin de 2 dolari pe zi.

De mentionat ca organizatia al-Qaeda din Yemen este una din cele mai puternice si au organizat in ultimele luni zeci de atentate inclusiv in Europa. Aceasta organizatie a fost in spatele coletelor explozibile din luna decembrie a anul trecut.   Vezi mai multe despre noile evenimente din Yemen, aici.


Written by Theophyle

27/01/2011 la 3:34 pm

50 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Buna ziua din nou,
  Multumesc ,Theophyle, pentru documentarea ampla si lamuriri.
  Nu stiam mare lucru despre situatia politica a Egiptului, se pare ca urmeaza schimbari amri in zona, dar chiar si in statele bogate, gen Arabia Saudita?
  Probabil ca polarizarea societatilor din zona este extrema si reprezinta o bomba cu ceas.

  cedric

  27/01/2011 at 4:41 pm

  • Cu placere, asa este Cedric. Putini enorm de bogati si mase mari de flamanzi 😦

   Theophyle

   27/01/2011 at 4:44 pm

 2. Nu cred ca sistemul democratic occidental se poate aplica astazi lumii islamice.
  Toate tarile islamice care au regimuri laice au sisteme de conducere dictatoriale.
  Numai Turcia a reusit sa evite un regim de mina forte si asta numai dupa ce a dat armatei puteri de neimaginat intr un stat democratic occidental.
  Daca in Egipt s ar aplica un sistem democratic de tip occidental acest sistem ar aduce rapid la putere fundamentalismul islamic si va arunca Egiptul in tr-o dictatura religioasa.
  Nu stiu cum ar fi mai bine pentru Egipteni dar tare imi este fruica ca exista posibilitatea ca in curind sa vedem minunile civilizatiilor egiptene numai la televizor.
  Nu poti folosi valoarea occidentala a notiunilor libertate si egalitate intr o lume in care aceste notiuni au complect alt inteles.

  tucu

  27/01/2011 at 4:45 pm

  • tucu salut 🙂
   turcilor le-a luat aproape 5 decenii dupa Ataturk pentru a deveni o democratie. Nici eu nu cred ca exista o posibilitate de tranzitie rapida spre o democratie functionala. Uita-te la noi 😦

   Theophyle

   27/01/2011 at 4:49 pm

   • Salut Theophyle,
    Ai mare dreptate.
    Nici diupa 5 decenii turcii nu au o constiinta democratica. Daca intri in Turcia profunda dai de acelasi sistem de subordonari de pe vremea sultanilor iar in sate muftiul este legea.
    La noi ma uit cu tristete .
    Incep sa cred ca de fapt Romania inglobeaza trei personalitati distincte-Moldova care asteapta pomana,Muntenia care se descurca (golaneste-mici afaceri mici furtisaguri,pacaleli,)si Ardealul care munceste.
    In Moldova si Muntenia democratia nu este nici iubita nici inteleasa pentru ca dintr un motiv care mi scapa democratia este strins legarta de munca si responsabilitate.

    tucu

    27/01/2011 at 5:06 pm

 3. Inteleg ca exista o falie foarte adanca intre fundamentalismul islamic si orice alta religie. Atunci care ar putea fi calea spre democratizare? Ce rol ar putea juca un eventual regim militar in democratizare?

  ela

  27/01/2011 at 5:01 pm

  • Rolul pe care l-a jucat in Turcia. Pana in zilele noatre singura democratie islamica. Garant si al secularizarii tari si al constitutiei!

   Theophyle

   27/01/2011 at 5:06 pm

   • „Pana in zilele noastre” ar putea fi inteles „pana cum” 😦 … sa vedem cum evolueaza Turcia 😦

    … se agita spiritele in aceea zona, cum bine spui Theophyle, (~”va fi tot mai cald”) …

    CFG

    27/01/2011 at 5:38 pm

 4. Mohamed ElBaradei a anuntat la Viena ca vineri va fi in egipt pentru a se alatura manifestantilor. Exista vreo sansa de a-si atrage de partea sa armata?

  ela

  27/01/2011 at 5:10 pm

  • A ajuns deja la Cairo. Din unele surse in O.M a fost pus sub arest in aeroportul din Cairo.

   Nu ela, probabil ca nu!

   Theophyle

   27/01/2011 at 5:19 pm

 5. Salut!
  Mohamed el Baradei laureat al permiului Nobel, iata un personaj interesant.
  Probabil cei de pe aici stiu ca el Baradei a fost seful misiunii ONU ,care a declarat cu tarie inaintea invaziei aliatilor ca Iraq-ului detine instalatii secrete de producere de arme nucleare si chimice.
  Fara sa am inca date sutenabile prin documente si analize , ma indoiesc de faptl ca Egyptul ar fi cel mai mare beneficiar de ajutoare americane(chiar inaintea Israelului?), numai daca am lua in calcul dotarea militara a Egiptului comparativ cu cea israeliana si nu numai.

  andrzej

  27/01/2011 at 5:18 pm

 6. Aveti Breaking News sub textul articolului de mai sus!

  Theophyle

  27/01/2011 at 5:19 pm

 7. @Theophyle,
  Regimul Mubarak,ca si regimuririle din majoritatea tarilor islamice cu exceptia Iranului si poate (desi nu cred ) a Siriei ,sunt regimuri acceptate si sustinute de SUA .
  Miscariele din ultima perioada sunt sustinute si de miscarile fundamentaliste.
  Nu cumva asa denota o slabiciune a amicului nostru Obama ?
  Consecintele unui Egipt fundamentalist sunt de imaginat si sunt clar in detrimentul SUA.

  tucu

  27/01/2011 at 5:24 pm

 8. Salutare! 🙂

  Am si eu un news mai mititel, insa mai aproape de durerile noastre:

  http://www.evz.ro/detalii/stiri/919376.html

  Procurorii banuiesc ca radiografiile lui Vntu care arata o tripla fractura la rotula apartin altcuiva. Asa ca au pus de o expertiza. Mai ales ca, iarasi, documentele medicate sunt parafate de un cardiolog, nu de un ortoped.

  Cetatean

  27/01/2011 at 5:27 pm

  • @Cetatean
   Deci pentru bolile de inima semneaza un ginecolog.
   Pentru rotula sparta se pronunta un cardiolog.
   Intrebare -radiografia a facut o un oculist?
   Spitalul Floreasca nu este obligat sa puna la dispozitia procuraturii toate datele medicale care au condus la internarea lui Vintu?
   Crezi ca eu daca ma duc la spitalul Floreasca si i rog sa ma interneze pentru ca mi am rupt piciorul aia ma cred pe cuvint si ma si interneaza?

   tucu

   27/01/2011 at 5:46 pm

 9. Egiptul de azi nu este de fapt un fel de romanie post ’67, cu statutul de altceva fata de vecini.
  In fond Mubarak este un autocrat la fel ca si ceusescu si care joaca un rol secundar in zona.
  Egipyul inseamna canalul de Suez si un islam subventionat pana de curand cand criza mondiala le-a taiat ratia de kebab.

  andrzej

  27/01/2011 at 5:27 pm

 10. salut,

  interesante miscari in lumea araba, se pare ca molipsitioare: tunisia, egipt, yemen…

  ce tara urmeaza???

  foarte interesant!!!

  skorpion

  27/01/2011 at 5:38 pm

  • Iranul e foarte aproape; se mobilizeaza din greu prin internet.

   ela

   27/01/2011 at 5:48 pm

   • De unde pana unde? 🙂

    CFG

    27/01/2011 at 6:12 pm

 11. mi-a placut basescu azi la APCE!
  bravoooo!
  asta da presedinte
  🙂

  skorpion

  27/01/2011 at 5:41 pm

 12. Pai, apropo de breking mews-ul afisat de gazada, iata ca serviciile prestate candva sunt recompensate:”Intorcerea lui Baradei confera o mai mare legitimitate publica acestor manifestatii populare si un ecou international sporit.”.
  Cat despre Yemen, se pare ca intradevar gluma se ingroasa se extinde pe o falie inca neprecizata(vorbind despre valul de nemultumiri din zona).

  andrzej

  27/01/2011 at 5:42 pm

 13. Eu as paria ca Syria ae fi urmatoarea tara cu probleme,si de ce nu Algeria.

  andrzej

  27/01/2011 at 5:47 pm

  • In Algeria e scandal de un an aproape, doar acum s-a mai ridicat ceva temperatura. Algeria ca stat e dezagregat.

   Turnofftheglory

   27/01/2011 at 5:57 pm

 14. Am o mica ipoteza referitor la dansul nord african. Ca este organizat si alimentat din exterior mi se pare extrem de evident, dincolo de cresterea pretului la alimente.
  Am urmat legea Occam razor si mi-am pus problema cu-i foloseste. Algeria, Tunisia, Egipt, Yemen, Iordania mi se pare. Fierbe si Libanul si inteleg ca ce se intampla in Pakistan si chiar India/China nu se poate numi pace sociala.
  Deci cu-i foloseste. Pe de o parte SUA, mai exact regimului Obama, un presedinte extrem de slab ca lider modial, un Jimmy Carter al lui 2011. SUA are nevoie de o criza externa, o criza de gestionat, de aratat muschi, de platit indulgente, castigat bezele si poate aliati mai formali. Obama si-a ratat o agenda in Orientul Mijlociu care a fost un punct tare al programului electoral. Deci pe undeva vad CIA la lucru dar nu in mod direct pentru a lasa urme.
  Apoi la modul foarte clar in opinia mea este si micul jucator iranian la lucru cu ajutor fratesc rusesc si mult mai probabil chinez.
  E o Malta reloaded.

  Turnofftheglory

  27/01/2011 at 5:54 pm

  • Multa speculatie in ce scrii mai sus, no offence 🙂

   (Egipt este un aliat al US, Iordania al Israel, etc. …) de unde pana unde ar fi aceste miscari (partial) in folosul US?

   CFG

   27/01/2011 at 6:18 pm

   • Bineinteles ca e speculatie cat cuprinde, dar imi folosesc propriul bun simt. Cine este intr-o defensiva enorma pe plan mondial? Cine are o agenda politica externa pulverizata. Cine naiba spunea ca va aduce pacea la Ierusalim?
    CFG, SUA nu va mai paria pe un cal mort ca Mubarak. Omul e un cadavru. In ultimii 5-6 ani s-a fortat continuu sa aplatizeze o miscare islamica radicala, agresiva ce il ameninta. Si ii iese din ce in ce mai greu.
    O chestie extrem de simpla ce sare in ochi este sinonimia retetei este-europene in Africa de nord. Nu suntem orbi si e vizibil.
    Sa nu uitam un lucru, poate Obama greseste daca e cum cred eu unul din actorii implicati in focul nord african cu extensie in Orientul Mijlociu, dar sa privim cu atentie, Libia cumpara bunavointa SUA in ultimii ani. Libia e linistita ca un paradis al beduinilor. Egipt o tara infuzata de bani americani e mancata pe interior in cel mai agresiv mod cu putinta.
    Din ce stiu eu, intr-un astfel de scenariu CIA ar lucra mana in mana cu FSB si servicii care nu sunt „aliate”. E un fel de infuzie de actiune.
    Nu imi scapa din vedere si o miza economica importatnta in nordul Africii, acolo exista pentrol, nu ca in zona araba sau mesopotamiana, dar exista.
    In plus exista un dragon ce e hotarat sa cimpere Africa si miscarile centrifuge pot fi si o contratacare a unor astfel de actiuni.
    Sunt suficient de matur pentru a intelege ca intr-un astfel de scenariu grija nu ar fi pentru regimuri democratice-laice ci mai ales extragerea din zona underground a unei opozitii inversunate. Un inamic scos din zona de guerilla si adus in rzaboiul conventional.
    Stiu ca ceea ce spun sunt speculatii care cred eu se apropie intr-o oparecare masura de adevar, dar orbi sa fim sa nu observam niste sabloane.

    Turnofftheglory

    27/01/2011 at 6:51 pm

    • Da, dar trebuie sa vedem care sunt si ce vor grupurile, cine sunt cei din strada si ce vor, etc. … Daca reteta este aproximativ aceeasi, daca metodele, actele seamana poate pentru ca acestea dau rezultate, pentru ca firea umana este aceeasi peste tot …

     Sunt vremuri tulburi, nu se vede bine (pentru majoritatea) dar se vor limpezii apele … 🙂

     Este prea devreme pentru a spune ca e o noua Malta, IMHO.

     CFG

     27/01/2011 at 7:17 pm

     • CFG, nu va veni nici dracu sa isi asume ca isi baga coada. Ar fi o penibila demascare. Luam datele si le sintetizam.
      Sa iti mai spun o chestie in care avem o cumplita experienta, crezi ca intr-un regim totalitar si dictatorial cum este cel egiptean sau orice alt nord african, arab, misca ceva in front? Astea sunt povesti cu coeziunea populara obtinuta prin twitter. Ce mama naibii, iti trebuie ca serviciile tarilor in cauza sa stea pe bara si sa lase jocul sa se desfasoare. Iubitul conducator nu realizeaza ca a pierdut controlul si basta.
      De ce in Romania Iliescu nu a fost un emanat popular in 1987 cand era parjolit Brasovul? Aia nu era revolta populara reala? Numai ca atunci securitatea a actionat in forta. In 1989 Nicu era mort si habar nu avea. La fel s-a intamplat in Tunisia. Crezi ca ala a stat 20 de ani ca cel mai iubit conducator pentru ca ii trimitea populatia bezele, sau pentru ca iti asasina familia daca caraiai impotriva regimului?
      Plecam cu mentalitatea de european care se plange la CEDO cand statul face o porcarie, acolo lumea inca gusta frumusetea despotismului luminat.

      Turnofftheglory

      27/01/2011 at 7:43 pm

 15. Salut Tunoff! Cam de cand a inceput zavera in Africa de nord, pe aici si pe la alte „sezatori” am incercat sa sugerez cam acelasi lucru.

  andrzej

  27/01/2011 at 6:04 pm

 16. Salutare
  Din masa de tari „democratice” 🙂 din zona , cei mai rezistenti sint sirianii si libienii .
  Algeria e o alta tara unde focul arde mocnit (pina acum).Yemen are probleme si cu putine zile in urma Sudan a fost divizata in doua parti . Musulmani si crestini .
  In umila mea parare , islamismul radical cucereste tot mai mult teren . Cirieasa de pe tort 🙂 va fi Arabia Saudita unde monarhul este batrin rau de tot . Culmea sa ajunga la putere un reprezentant al familiei Osama .
  Pe plan mioritic , pina in 12.12.2012 ( la sfirsitul lumii 🙂 ) o sa ajungem toti . Inclusiv Ponta, Antonescu si monstruasa alianta AC/DC , pardon , ACD.

  Ștefan A.

  27/01/2011 at 6:06 pm

 17. Cine urmeaza ? Basescu 😦
  Aseara a fost o emisiune despre Ceausescu – Basescu. Asemanari si deosebiri. La + Ceausescu era cu primirea cu caleasca la Londra si in SUA in timp ce basescu nu a fost primit de Obama. Nu era nici o comparatie cu Constantinescu, iliescu ci doar cea intre Ceausescu si Basescu. Se sugera la greu ca basescu va fi rasturnat de revolutie la fel ca si Ceasca care a fost mai bun ca el.

  Un tanar de stanga

  27/01/2011 at 6:22 pm

  • Emisiunea a fost la Pisica3 Gidea, Marga si echipa

   Un tanar de stanga

   27/01/2011 at 6:23 pm

 18. Mai aproape de noi :
  1. Monica Macovei :
  „Ponta conduce conjuratia inculpatilor pesedisti :
  Paralel cu investigatia procurorilor, insa, Victor Ponta si PSD isi apara consecvent inculpatii din partid. In 1997, conducerea PDSR, in frunte cu Adrian Nastase (un alt inculpat pentru coruptie)…” – blog MM
  2. raspuns Adrian Nastase :
  „Monica Macovei, numită ministru al Justiţiei ca să îngroape dosarul Flota”-
  http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/adrian-nastase-monica-macovei-numita-ministru-al-justitiei-ca-sa-ingroape-dosarul-flota-214789.html

  Doina

  27/01/2011 at 6:40 pm

 19. Intreb: oare sa fie aceste evenimente din zona de nord a Africii si a marii Rosii, un preambul pentru o miscare geopolitica semnificativa in zona, sau sunt doar nemultumiri locale urmare a crizei?
  Personal nu cred ca miscarea islamica radicala ar fi capabila de o miscare de asaamploare, insa sigur sunt papusari cu experienta care coordoneaza aceste evenimente.

  andrzej

  27/01/2011 at 6:48 pm

  • Musulmanii sunt capabili de miscari mult mai coesive. Gandeste-te la Califatul arab, gandeste-te la religia ce ii indeamna sa fie unul nu individualitati spirituale ca protestantismul occidental. Dar, aici nu cred ca poate Iranul si miscarea wahabista sa miste cu atat de mult talent.
   E un conflict clasic antagonist cum a fost razboiul rece sau preambulul. Economic exista presiuni atat de mari incat serviciile secrete au devenit extrem de active. Sunt niste contondente si s-a stabilit un teatru de desfasurare. Trebuie sa intelegem ca in Africa si Orientul apropiat se ciocnesc jucatori cu intere diametral opuse supuse la presiuni de nestavilit. Intr-un fel ce se intampla acolo ma bucura, daca debuseul se localizeaza acolo, Europa va fi afectata ceva mai putin. Ma gandesc doar la Flandra si situatia extrem de incordata din societatea olandeza. Prefer sa vad pe France 2 ingrijorarile Paeisului vis-a-vis de Algeria, decat sa aud despre nu stiu ce foc al revoltatilor prin Berlin.
   Si mai am o mica, mare parere, cred ca americanii, administratia actuala este in relatii aproape amicale cu Putin & Co versus nasolul asiatic.

   Turnofftheglory

   27/01/2011 at 6:58 pm

   • Salut! Siitii vs suniti, un conflict cu radacini vechi. Wahabismul agresiv nu va impaca nicicand celedoua tabere. In plus e vorba de popoare cu traditii si istori diferite cu vecini prieteni si dusmani vechi de cand aceste populatii s-au coagulat ca entitati statale. Iranienii nu sunt arabi, arabii ii cosidera pe turci si pakistanezi ca fiind tiganii lumii arabe, yemenitii au orgoliul poporului pur arab si toti ii considera pe musulmanii negrii o marfa tocmai buna de exploatat ca sclavi.

    andrzej

    27/01/2011 at 7:14 pm

    • Wahabismul a prins si va prinde radacini in enclavele musulmane izolate din Europa, USA, Rusia, Indonezia.

     andrzej

     27/01/2011 at 7:19 pm

 20. Ștefan A.

  27/01/2011 at 7:02 pm

 21. Elvetia dat (intra in vigoare de la 1 februarie) o lege a bancilor conform careia inapoiaza statelor banii depusi de dictatori :

  http://derstandard.at/1295571016586/Schweiz-will-Diktatorengelder-an-Laender-zurueckgeben

  ela

  27/01/2011 at 7:25 pm

 22. Omul cand imbatraneste „urat” incepe sa spuna adevaruri si faca comparatii.Interesanta expunere a carpei KAG-biste!
  http://www.hotnews.ro/stiri-politic-8246992-ion-iliescu-privatizarea-romania-fost-esec-rusia.htm

  mar

  27/01/2011 at 7:38 pm

  • Interesanta pe dracu Mar. E doar o obsesie. Acolo omul si-a cunoscut iubirea, de acolo a primit puterea. E o miscare al naibii de naturala.

   Turnofftheglory

   27/01/2011 at 7:45 pm

   • O obsesie care ne-a adus in acest punct.Eu zic ca individul nu-si mai ascunde dragostea ptr. Rusia, a avut momente cand era mai putin vizibil.Nu stiu ce mai spera sau este nostalgia varstei!

    mar

    27/01/2011 at 7:51 pm

  • A devenit martirul spagii. mai da bolnaviciosi sunt toti hotii astia 🙂

   Theophyle

   27/01/2011 at 7:56 pm

 23. Buna Seara,
  Postare noua 🙂

  Theophyle

  27/01/2011 at 7:56 pm

 24. […] cele mai mici niveluri de cultură democratică din lume.<+ Click pe hartă pentru mărire +Egiptul a luat foc, iar scopul este acelaşi ca în Tunisia: alungarea “dictatorului”. Să fi început un […]

 25. […] Egiptul a luat foc, iar scopul este acelaşi ca în Tunisia: alungarea “dictatorului”. Să fi început un nou sezon al revoluţiilor? Că dictatori încă mai sunt destui. […]

 26. […] exact cum am anticipat la inceputul evenimentelor din Egipt (articolul “Mubarak, ultimul Faraon?”, publicat pe 27 inuarie), […]


Comentariile sunt închise.