Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Starea Naţiunii (la Americani) – 2011

Moto: He [the President]  shall from time to time give to Congress information of the State of the Union and recommend to their Consideration such measures as he shall judge necessary and expedient.

Article II, Section 3 of the U.S. Constitution

El [Presedintele] va oferi din timp în timp informaţii Congresului despre Starea Naţiunii şi va recomanda măsuri pentru examinarea  lor, in felul in care crede el de cuviinta ca ar fi necesar şi oportun.

Articolul II, Sectiunea 3 din Constitutia Statelor Unite ale Americii

Acest articol este mai putin despre Presedintele Obama sau despre politica lui, este totusi despre felul in care politica este gandita si exercitata intr-un stat de drept, intr-o perioada economica dficila, cu multe aspecte profund partizane si cu un legislativ extrem de divizat.  Putem aprecia America sau putem sa nu o apreciem, putem iubi America sau o putem urî, un lucru trebuie sa fie clar – Statele Unite sunt un stat de drept, cu institutii functionale si eficiente.

Asa cum am mentionat mai sus, discursul Presedintelui despre “Starea Natiunii” este o sarcina constitutionala. Numai doi  dintre presedintii americani nu au tinut niciodata acest discurs. Este vorba despre William Harrison si James Garfield, ambii au murit la mai putin de 200 zile de la instalarea in functie. Primul discurs transmis la radio a fost cel al presedintelui Calvin Coolidge, in data de 6 decembrie 1923. Primul discurs televizat a fost sustinut de Harry Truman la data de 6 decembrie 1947. Un singur discurs a fost amanat fata de ziua programarii lui initiale. Se intampla pe 28 ianuarie 1986, cand presedintele Ronald Reagan nu a mai sustinut discursul planificat deoarece in aceeasi zi naveta spatiala Challenger a explodat. Discursul s-a tinut pe 4 februarie 1986. Cel mai lung discurs a fost tinut de Harry Truman in primul sau an de mandat, 1946, numarand peste 25.000 de cuvinte. Cel mai scurt a fost cel al lui George Washington din 1790, cu 833 de cuvinte, rostite in mai putin de 10 minute. (Datele statistice au fost publicate de CNN).

Discursul Presedintelui despre Starea Naţiunii are loc dupa deschiderea lucrarilor Senatului si ale Congresului American, de obicei in ultima saptamana a a lunii ianuarie. Din 1965, discursul este televizat in “prime time” (21:00 Eastern time) pentru cresterea audientei si pentru a da posibilitatea tuturor celor care doresc sa-l asculte sa o poata face dupa orele de lucru.  In majoritatea cazurilor parlamentarii partidelor (Democrat si Republican) stau in blocuri opuse. Anul acesta au stat impreuna din cauza evenimentelor din Tucson, Arizona si au purtat cocarde de solidaritate in culorile alb-negru.

Avand in vedere ca Presedintele, Vice-Presedintele si toti demnitarii executivului si ai legislativului se afla impreuna, un membru al cabinetului preia prerogativele Presedintiei pana la terminarea sedintei festive. Acest membru al Cabinetului se afla bineinteles in afara incintei si este numit ca “Supravietuitor Desemnat” (designated survivor), anul acesta fiind Ministrul de Interne, Ken Salazar. Impreuna cu acest demnitar se afla si purtatorul “servietei atomice” a Statelor Unite. Dupa evenimentele din 11 septembrie 2001 cativa legiuitori (pe baza actualelor majoritati) se afla si ei in afara incintei. De obicei si judecatorii Curtii Supreme  asista la acesta festivitate. Anul acesta 3 dintre cei 9 judecatori ai Curtii supreme nu au asistat la aceasta festivitate – 3 judecatori (Antonin Scalia – numit de Ronald Reagan; Clarence Thomas – numit de Bush-tatal si Samuel Alito – numit de Bush-fiul), care au fost criticati de Obama pentru o hotarare legata de primul amendament al Constitutiei ( cazul Citizens United v. Federal Election Commission). Presedintele Curtii, Judecatorul John G. Roberts (Chief Justice) si alti 5 judecatori ai Curtii Supreme au asistat la acest eveniment.

Acum, inapoi la discursul lui Obama. Numit de presa americana “Win the future” – “Sa cucerim viitorul”, discursul se doreste unul vizionar, cu tinte in viitorul mijlociu al perioadei in care traim. Viitor, in care probabil Obama, daca va supravietui, va avea nepoti sau stranepoti.  Discursul Obama, pregatit de “scriitorul de discursuri” despre care am discutat in postarea care se ocupa de Jon Favreau, este o dovada clara ca exista tendinta de a se debarasa de pozitionarile “socialiste.” Unele randuri parca ar fi fost scrise de mine sau de comentatorii Politeia:

Da, lumea s-a schimbat, iar lupta pentru ocuparea unui loc de munca este reala. Dar acest lucru nu trebuie sa ne descurajeze, ci trebuie sa ne mobilizeze

sau:

Acum, ca partea cea mai grea a recesiunii s-a incheiat, trebuie sa admitem faptul ca guvernul cheltuieste mai mult decat primeste. Acest lucru nu este sustenabil. In fiecare zi, familiile fac sacrificii. Merita un guvern care sa faca la fel

sau:

Trebuie sa inovam, sa educam si sa construim mai mult decat restul lumii. Trebuie sa facem din America cel mai bun loc pentru afaceri de pe Pamant. Trebuie sa ne asumam responsabilitatea pentru deficit si sa reformam guvernul. Asa vor prospera oamenii. Asa vom cuceri viitorul

Discursul  lui Obama a durat 61 de minute. Principalele cuvinte in discurs au fost: locuri de munca (jobs); munca (work); afaceri (business); natiune si guvern. Aveti analiza discursului din punct de vedere al timpului acordat subiectelor abordate: Introducere 4:35; Economie – generalitati 9:00; Energie 3:03; Educatie 8:01; Emigratie 1:38; Infrastructura 3:06; Taxe 1:26; Comert 1:16; Interne 1:24 ; Sanatate 2:05; Deficit bugetar 6:34; Activitatile cabinetului 3:30; Aparare / Terorism 5:16; Politica externa 3:11; Concluzii 7:30

Puteti citi integral discursul pe Politeia Digest.

Written by Theophyle

26/01/2011 la 2:47 pm

56 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Cum de se schimba POTUS, chit ca este la nivel de discurs? 🙂
  Din cauza midterms? A alegerilor (pentru Executiv) care vor bate la usa in mai putin de 2 ani?
  De ce acolo, in State, schimba si la noi …mai putin?

  (O paranteza: in Ro se obisnuieste sa se spuna si gandeasca sunt/este eficient, intelegand ca in acelasi timp este nu numai eficient ci si efectiv. Cele doua pot fi separate, mai mult, in cautarea eficientei cineva poate sa nu fie efectiv! Intre cele doua, daca este sa alegem, trebuie sa alegem sa fim efectivi. Intre cele doua!)

  CFG

  26/01/2011 at 2:59 pm

  • Da din cauza caderii dramatice a lui Obama si din cauza rezultatelor la alegerile mid-term. Am citit astazi un articol foarte ciudat semnat de Fumurescu care arata cat de superficiali pot fi uni autori. El spune acolo ca Obama va castiga alegerile din cauza a Tea-Party, omul nu intelege cat de adanca este nemultumirea acelor oameni si al majoritatii care nu fac parte din aceasta miscare.

   Obama si-a schimbat fundamental pozitionarilor TOCMAI din cauza Tea-party. Fumurescu traieste intr-o america pe care nu o cunoaste si nu o intelege!

   Theophyle

   26/01/2011 at 3:05 pm

 2. Salut!
  M-am uitat la grafice si observ ca presedintele Obama are un salt ametitor de la 45% la 53%, insa in scadere cu 9% fata de 61% din 2009.
  Acesta crestere aproape la verticala in grafic ar trebui sa-i de ametela oricarui om normal, apoi dupa starea de euforie multe intrebari ar trebui sa-l nelinistesca.
  Eu cred ca oricine ar trebui sa-si puna intrebari, dupa ce din senin esti atat de calduros laudat…..

  andrzej

  26/01/2011 at 3:04 pm

  • salut,
   din cauza rezultatelor pe care le-a avut intrevederea cu Hu Jintao, 45 de miliarde de la chinezi si cele 122 de mii de locuri de munca pe care le genereaza acesti bani!

   Theophyle

   26/01/2011 at 3:08 pm

   • Deh, bani frumosi, dar …

    andrzej

    26/01/2011 at 3:22 pm

    • …scumpi si cam mirositori.
     Salut 🙂

     Diana

     26/01/2011 at 3:30 pm

 3. Ma uitam la cifre: economie(9)>educatie(8)>deficit bugetar (6.34)>Aparare (5.16)
  La moi se vorbeste despre deficit bugetar > coruptie=coruptie > economie
  Despre sanatate educatie,sanatate,…Pe cand oare?

  ela

  26/01/2011 at 3:30 pm

 4. „Bugetul trebuie echilibrat, Tezaurul trebuie reaprovizionat, Datoria publică trebuie micşorată, Aroganţa funcţionarilor publici trebuie moderată şi controlata şi Ajutorul dat altor ţari trebuie eliminat pentru ca Roma să nu dea faliment. Oamenii trebuie să înveţe din nou să muncească în loc să trăiască pe spinarea statului.”

  Cicero, in 55 înainte de Cristos

  Nimic nou sub soare!

  ela

  26/01/2011 at 3:31 pm

 5. Nimic despre amestecul lui Obama in treburile parlamentului?
  Nici o huiduiala nimic? Ceva despre flota?
  Vai de capul lor de americani. Vad ca parlamentarii lor nu lupta pentru libertatea poporului. 😉
  P.S. Macar un Sobaru, ceva zbor de la balcon, nimic? Nu au spirit civic?

  DanSu

  26/01/2011 at 3:38 pm

  • Am vazut la tv cum l-au primit cu aplauze;nimeni nu a iesit din sala, s-a aplaudat.

   ela

   26/01/2011 at 3:40 pm

 6. Sobaru campionul spiritului civic ar trebui trimis in duma lui Putin. Precis acolo i-ar fi administrat un tratament specializat in clinicile kgb.

  andrzej

  26/01/2011 at 3:42 pm

 7. http://www.realitatea.net/psd-nu-vrea-vot-prin-corespondenta_796087.html

  In sfirsit, avem stirea video. Lupta se ascute intre clase, <b.PSD vrea sa impiedice "prin orice mijloace" votul prin corespondenta.

  Era si cazul sa inceapa odata lupta politica serioasa.

  Cetatean

  26/01/2011 at 3:54 pm

  • Cred ca Ponta are el asa, o banuiala, ca diaspora nu se va inghesui sa voteze Alianta Comunist Demodata (ca parca de acolo vine ACD, nu?) pe care a mosito Felix. De aia nu-i convine lui votul prin corespondenta. Dar asta nu-i nimic nou. Ca doar dupa ultimele alegeri Nastase a fost primul care a sugerat ca cei din diaspora nu ar trebui sa aiba drept de vot.

   Aha

   26/01/2011 at 4:27 pm

 8. Cetatean, salut!
  Probabil in preumblarile celor cavaleri ai apocalipsei, vor fi inteles ca in teritoriu situatia nu este prea roz, muchia de cutit pe care danseaza fiind atat de subtire incat voturile diasporei pot fi hotarator impotriva lor, a nemernicilor de stransura sub acesta alianta contra Romaniei.

  andrzej

  26/01/2011 at 4:24 pm

  • Salut!

   Nu numai Geoana, ci si Antonescu au spus ca ” raportat la voturile din tara, Geoana a cistigat alegerile”. Asa ca m-as bucura tare sa nu se mai raporteze doar la voturile din tara 😉

   Cetatean

   26/01/2011 at 4:30 pm

 9. Salut! 🙂 Ai lipsit ceva timp, sau imi pare mie? Sper ca esti bine!

  PSD-ul are o problema structurala daca se adopta votul. se schimba intreaga paradigma a campaniilor electorala si sunt date peste cap toate calculele facute in functie de sondaje.

  Cetatean

  26/01/2011 at 4:29 pm

  • Salut, cetatene!
   Sunt bine, am avut ceva probleme presonale, dar sper sa le depasesc alaturi de prietenii de aici si de aiurea.

   psd-ul ca si pnl-ul sufera de bolile unei batraneti urate. Iar mostenitorii si creditorii au inceput sa-si piarda rabarea, iar voiculescu va sfarsii in zdrente daca nu da lovitura.

   andrzej

   26/01/2011 at 5:10 pm

 10. Ma ofer sa lucrez party-time, gratis, dupa ce fac facultatea de Drept la Spiru 😆

  Cetatean

  26/01/2011 at 4:51 pm

  • Voiam sa propun,(dar fara Spiru) mi-ai luat-o inainte. 🙂

   ela

   26/01/2011 at 4:54 pm

  • Bunicul meu, carciumaru’ zicea ca ce nu costa nici nu valoreaza! Munca fara bani nu-i pentru romani, de fapt nici pentru alte natii 😦

   Theophyle

   26/01/2011 at 4:55 pm

  • Party-time? ;))
   (am inteles 🙂 )

   CFG

   26/01/2011 at 4:57 pm

 11. evident ca party-time, mi-a face o placere nebuna 😆

  Cetatean

  26/01/2011 at 5:08 pm

  • Eu sunt mai sobru cand vine vorba de legi sau de munca pentru Stat 🙂 (nu am lucrat niciodata pentru Stat)

   CFG

   26/01/2011 at 5:18 pm

 12. 1. Pai daca cetatenii din diaspora au refuzat sa primeasca 20000 euroi cat oferea geonelul, e clar – nu merita sa voteze. 🙂 . Patriotii din ro voteaza si pentru un mic, o galeata, o floare, o bricheta, acolo. Asta exemplu de simt civic! 😀

  DanSu

  26/01/2011 at 5:17 pm

 13. 🙂 nu la bani ma gandeam,de data asta!
  Ma gandeam la competenta si la aplecare spre detalii ce vad ca mult prea des scapa consilierilor prezidentiali. In sensul asta,nu prea stiu cat de competenti si de constienti de importanata muncii lor sunt domniile lor .
  Uneori am impresia ca ori habar nu au,ori chiar sunt aerieni.

  ela

  26/01/2011 at 5:21 pm

 14. 2. Nu cumva in reteaua Voicu, Jipa si chiar Voicu au jucat rolul de avocati ce faceau recomandari si aveau „opinii profesionale pe care le comunicau clientului” sau propuneau clientului „actele juridice … urmate de savarsirea de catre client a unei fapte prevazute de legea penala” ?
  Intreb si eu, nu dau cu paru!!! 🙂

  DanSu

  26/01/2011 at 5:22 pm

 15. @DanSu: ce nu spun pesedeii in gura mare e ca au incheiat saptamana trecuta intelegeri cu Partidul Socialist din Italia ca acestia sa-i sprijine in perioada alegerilor .Am citit ,cred ca pe blogul unuia din ei.

  ela

  26/01/2011 at 5:26 pm

 16. CSM-ul actual este compromis integral!
  http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6417623,00.html

  mar

  26/01/2011 at 6:14 pm

  • Am citit @mar fac referinta la articol in postarea viitoare 🙂

   Theophyle

   26/01/2011 at 6:20 pm

 17. http://www.hotnews.ro/stiri-esential-8241856-biroul-presedintelui-consiliului-judetean-arges-constantin-nicolescu-psd-perchezitionat-dna.htm
  Ponta e convins ca e lucratura din cauza manifestatiilor de ieri de la Colibasi.
  Iarasi se vede mina dictatorului.

  victor L

  26/01/2011 at 6:17 pm

  • Bineinteles, nu a spus el ca astai au furat mai bine ca ei

   Theophyle

   26/01/2011 at 6:23 pm

 18. Presedintele CJ Arges retinut ptr. 24 de ore.

  mar

  26/01/2011 at 6:18 pm

  • La mai multe! 😀

   E pur și muove… justiția!

   oldhashu

   26/01/2011 at 7:07 pm

 19. Salutare 🙂
  Pai cum vot prin corespondenta ? Adica sa deie peste cap toate previziunile din tara ? (ca alea din strainatate nu le face nimeni )
  Pai sa poata prostul din Italia sa voteze de capul lui , fara „indicatii pretioase” ? Nemernicii astia de „capsunari” care au lasat tara si partidul pentru cai verzi pe pereti . Care nu stiu cum se fura in Romania unde doar PSD este bastionul luptei anticoruptie si domnul Nastase este incoruptibilul politic mioritic.
  Vai, vai , vai , iarasi sa stam pe tusa noi astia din PSD si sa privim cum mierea merge la altii ? 🙂
  @ ela
  In Italia partidul socialist are aceiasi influenta ca partidul lui Vadim in Romania . Zero barat .
  PS. Prosti de tot americanii astia . Nu tu un fluierat in aula, huiduieli . Au batut si din palme ca pe vremea lui Ceausescu & Iliescu .
  Las ca inventeaza ei ceva si furam noi romanii proiectul . 🙂
  Asa devenim super bogati si dublam toate pensile si salariile .

  Ștefan A.

  26/01/2011 at 6:36 pm

  • Salut,Stefan !
   Cum stii tu sa le zici!Eu fac parte din cei care au privire inteligenta da’ nu stiu sa ma esprim 🙂
   Asta voiam sa spun,ca sunt specialisti in aliante cu care numai pe baba Safta de la marginea santului o impresioneaza.

   ela

   26/01/2011 at 6:46 pm

 20. Stiati ca:
  Singurul presedinte american cu Ph.D. a fost … Woodrow Wilson? 🙂

  Huitzilopochtli

  26/01/2011 at 6:45 pm

  • si nevasta lui Obama (ma rog, un J.D, dar este echivalentul la Ph.D.) 🙂 Care a scris o teza de doctorat „memorabila”, eu mi-as fi taiat venele 😦

   Theophyle

   26/01/2011 at 7:00 pm

  • Da’ n-are rost să trecem p’acolo! Să le facem trafic ?! 😦

   oldhashu

   26/01/2011 at 7:15 pm

 21. Mie-e rau, Shorica Bivolai declara ca insasi CCR este neconstitutionala?! Medicamenteeee!

  „Imi pare foarte rau, dar inclusiv CCR e intr-o situatie de neconstitutionalitate, cat si CSM.”

  Theophyle, cit despre nevasta lui Obama si teza ei (Princeton-Educated Blacks and the Black Community) in care scrie „”Predominately White universities like Princeton are socially and academically designed to cater to the needs of the White students comprising the bulk of their enrollments”, ai dreptate.

  Cetatean

  26/01/2011 at 7:14 pm

  • Salut, Dr C! 🙂

   Auch ❗ Șorica Bivolai! 😆

   oldhashu

   26/01/2011 at 7:18 pm

 22. Hashule, salut! Expresia nu ili apartine, cred ca e a lui Skorpi sau a altui comentator din Politeia, insa mie mi-a placut enorm. Cine isi recunoaste expresia sa o revendice! 😆

  Cetatean

  26/01/2011 at 7:21 pm

  • Expresie ca o manusa ptr. aceasta tanti bolsevica.Horror la propriu si figurat!

   mar

   26/01/2011 at 7:27 pm

 23. „nu IMI apartine”

  Cetatean

  26/01/2011 at 7:21 pm

  • Un „tip” furat de pe la juniorii mei butonari: în cazuri inevitabile, pentru caracterele specifice lb române: ALT dreapta + caracterul obisnuit. Pt „â” tasta este „q”! Pt capitale, obisnuitul SHIFT!
   🙂

   oldhashu

   26/01/2011 at 7:28 pm

   • 🙂

    Cetatean

    26/01/2011 at 7:32 pm

 24. Huitzilopochtli

  26/01/2011 at 7:23 pm

 25. Cetatean salut 🙂
  Aceiasi intrebare ca ieri 🙂
  In ce domeniu aveti doctoratul ?
  Theophyle
  inteleg ca PH. D inseamna doctor in pisologie 🙂 dar J.D ce mincare e ?
  Sa ma scuze domniile voastre dar anumite prescurtari nu sint de zi cu zi ! 😛

  Ștefan A.

  26/01/2011 at 7:23 pm

  • Salut Stef 🙂
   Juris Doctor (Doctor in drept)

   Theophyle

   26/01/2011 at 7:25 pm

 26. test 8)

  Ștefan A.

  26/01/2011 at 7:24 pm

 27. Postare noua 🙂

  Cine nu poate accesa direct noua postare este invitat sa o faca prin acest link direct!

  Theophyle

  26/01/2011 at 7:26 pm


Comentariile sunt închise.