Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

O zi obişnuită – 21 Ianuarie / “acum şi Finlanda”

Bună dimineata intr-o zi de vineri. Astazi vom avea la Bucuresti o minima termica de  0°C, si o maxima termica de  5°C, umiditate: 93%. Indicele de confort termic: -1°C. In cea mai mare parte noros, rece. Pentru alte orase, aici. Curs valutar BNR valabil azi: 1 EURO = 4. 2671  RON (+0. 0045 RON); 1 USD = 3. 1623  RON (-0.0033 RON); 1 EURO =  1. 3494  USD; (+0.0028). Gramul de aur 138.7969 RON  (-0.8664).

Banca Mondială a aprobat joi eliberarea celui de-al doilea împrumut, de 300 de milioane de euro, din cadrul înţelegerii de finanţare în sumă de un miliard de euro, a declarat pentru Mediafax reprezentantul României la BM, Ştefan Nanu. „Fiind al doilea împrumut DPL (development policy loan – împrumut pentru politici de dezvoltare – n.r.) şi pentru că au avut loc mai multe discuţii până în prezent, împrumutul pentru România a fost introdus în şedinţa de joi în procedură streamline (rapidă -n.r.). În acest caz, programul este aprobat fără noi dezbateri dacă niciun director nu are observaţii”, a explicat Nanu. Iniţial, al doilea împrumut de la BM era programat pentru prima parte a anului trecut, dar măsurile agreate pentru aprobarea acestei finanţări nu au fost îndeplinite, ceea ce a dus la mai multe amânări ale programării aprobării în board a împrumutului.(Sursa: Mediafax)

O aderare a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen de liberă circulaţie a persoanelor în cadrul UE ameninţă securitatea restului Europei, a apreciat joi ministrul francez pentru Afaceri Europene, Laurent Wauquiez. ” Dacă baza de date (…) a spaţiului Schengen cade în mâinile crimei organizate internaţionale, se şterge toată securitatea internă europeană „, a declarat el în cursul unei conferinţe de presă la Helsinki, referindu-se la un fişier european folosit de poliţia de frontieră. Wauquiez a reiterat poziţia comună franco-germană, potrivit căreia aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen este „prematură”.”Suntem într-un sector în jurul României, Bulgariei şi Greciei”, unde se concentrează „trei sferturi dintre problemele” legate de intrarea persoanelor şi bunurilor în UE: imigraţia ilegală, traficul de arme, problematica drogurilor, traficul de copii”, a afirmat ministrul francez. Finlanda s-a raliat Germaniei şi Franţei şi a refuzat, la rândul său, intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen de liberă circulaţie a persoanelor în cadrul UE, a declarat joi un purtător de cuvânt al Guvernului finlandez. (Sursa: Mediafax)

Numărul firmelor care vor intra în insolvenţă va continua să crească în acest an, deoarece nu există încă un mediu economic stimulativ, iar unele falimente vor fi „răsunătoare”, potrivit reprezentanţilor Coface România. „Trendul în ceea ce priveşte insolvenţa se va menţine pe creştere şi în 2011. Premisele creării unui mediu economic stimulativ nu există. Firmele care s-au chinuit să se menţină pe piaţă nu vor mai reuşi să rămână în viaţă”, a declarat joi, Anca Catrina, credit risk manager al Coface România. Potrivit datelor Coface, în primele nouă luni ale anului 2010 s-au înregistrat 15.442 de insolvenţe, domeniile construcţiilor, comerţului şi transporturilor fiind cele mai afectate. Datele Oficiului Naţional al Registrului Comerţului arată că numărul firmelor care au intrat în insolvenţă anul trecut a ajuns la 21.692, peste nivelul înregistrat în 2009, când 19.894 de companii au ajuns în situaţia de a nu-şi mai putea plăti datoriile. (Sursa: Mediafax)

Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins, joi seara, recursul senatorului Cătălin Voicu la decizia Secţiei penale a instanţei supreme care i-a respins cererile de eliberare din arest preventiv şi judecarea sa în stare de libertate. Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au respins pe 13 ianuarie cererea de eliberare provizorie sub control judiciar şi cea de înlocuire a măsurii de arestare preventivă cu obligaţia de a nu părăsi ţara formulate de senatorul Cătălin Voicu. n acelaşi dosar, au fost trimişi în judecată Florin Costiniu, fost preşedinte al Secţiei civile şi de proprietate intelectuală din ÎCCJ, acesta fiind deferit justiţiei pentru complicitate la trafic de influenţă; Costel Căşuneanu, asociat la SC PA&CO Internaţional SRL Bacău, pentru cumpărare de influenţă, în formă continuată; Marius Locic, administrator al SC Locic Imobiliare SRL, pentru cumpărare de influenţă, fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu fapte de corupţie, participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual la legea contabilităţii în legătură cu fapte de corupţie, toate în formă continuată. (Sursa:Agerpres)

Realizarea Reactoarelor 3 şi 4, care ar fi fost cea mai mare investiţie a României din ultimii 20 de ani, devine tot mai incertă, după ce încă trei acţionari au decis astăzi să se retragă din proiect. Este vorba de grupul franco-belgian GDF SUEZ, care deţinea 9,15% din proiect, nemţii de la RWE (9,15%) şi spaniolii de la Iberdrola (6,2%).Explicaţiile au fost vagi. „Incertitudinile economice şi cele privind piaţa de energie, în marea lor parte datorate crizei financiare actuale, nu pot fi conciliate cu necesarul de capital pentru dezvoltarea unui nou proiect nuclear”, au anunţat companiile, într-un comunicat. (Sursa:EVZ)

Apple, cea mai valoroasă companie de IT din lume, a anunţat rezultate financiare peste aşteptările analiştilor în primul trimestru din anul fiscal încheiat la 25 decembrie 2010. Compania, care dezvoltă telefoanele iPhone şi tablet PC-urile iPad, a avut venituri de 26,7 miliarde de dolari, în creştere cu 71% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, iar profitul a avansat cu 78%, la nivelul record de 6 miliarde de dolari. În primul trimestru fiscal, Apple a vândut 4,13 milioane de computere Mac (în creştere cu 23%), 16,24 milioane de iPhone-uri (în creştere cu 86%) şi 19,45 milioane de iPod-uri (în scădere cu 7% faţă de anul precedent). Compania a vândut şi 7,33 milioane de tablete iPad în ultimele trei luni ale anului trecut şi 17 milioane de unităţi în tot anul 2010. Compania nu a oferit niciun detaliu despre plecarea neaşteptată a directorului general Steve Jobs în concediu medical.

Economia chineză a crescut anul trecut cu 10,3%, după un avans de 9,8% în ultimele trei luni, conform datelor biroului de statistică de la Beijing, scrie The Guardian. Anunţul cu privire la creşterea economică a Chinei vine pe fondul vizitei pe care preşedintele Hu Jintao o desfăşoară în Statele Unite şi care se încheie azi. Companiile americane au profitat de prezenţa liderului chinez la Washington pentru a-i cere un acces mai larg pe piaţa chineză, una dintre cele mai mari din lume. De altfel, temele economice au avut un loc privilegiat în discuţiile dintre cei doi lideri. Creşterea economică peste aşteptări, în urma căreia China a devenit oficial cea de-a doua mare economie a lumii, şi inflaţia ridicată riscă să ducă la supraîncălzirea economiei, atrag atenţia economiştii. Inflaţia anuală a ajuns la 4,6% în decembrie, creşterea preţurilor fiind cauzată de majorarea preţurilor pentru alimente. În ciuda unei creşteri economice rapide, indicele de referinţă al pieţei de capital chineze Shanghai Composite a încheiat anul trecut în scădere cu 2,9%. „Economia Chinei a menţinut o creştere stabilă şi rapidă, evitând atât supraîncălzirea, cât şi o încetinire de care se temea toată lumea. Totuşi tendinţa de creştere a preţurilor din acest an nu poate fi tratată cu lejeritate. Limitarea cantităţii de bani din piaţă va fi crucială”, a spus Ma Jiangtang, directorul Biroului de Statistică al Chinei. (Sursa: The Guardian; ZF)

Va propun sa cititi continuarea serialului “ “Prietenii statului”, episodul II. Lista senatorilor şi contractele lor” semnat de Emilia Şercan pe Curs de guvernare, merita!

O zi Buna!

38 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Huitzilopochtli

    21/01/2011 at 8:34 am

    • Mnwat’ Huitzi 🙂
      Nu vad cum se leaga, dar informatia este interesanta 😆

      Theophyle

      21/01/2011 at 8:38 am

      • Pentru a doua centrala nucleara, cea de pe Somes, Franta a dorit sa ne vanda tehnologia EPR (European Pressurized Reactory). Noi am zis in cele din urma NU! Ghiciti cine a zis DA. Finlanda, cu toate consecintele descrise in link’ul de mai sus.

        Huitzilopochtli

        21/01/2011 at 8:47 am

        • Aha,
          Bun, atunci ei o merita si noi ne-am scos ieftin! Merita o postare dupa ce voi face un research mai aprofundat. Merci 🙂

          Theophyle

          21/01/2011 at 8:51 am

        • A re va? Am auzit povesti (from insider) despre productivitatea de acolo ceva de groza! Si nu numai despre productivitate. Parca ar fi firma din perioada comunista, sa te feresti sa-ti castige vreo licitatie … acesta fiind spatiu public ma opresc fara sa fi spus (mai sus) ceva … 😦

          CFG

          21/01/2011 at 1:04 pm

  2. buna dimineata/china

    cocktail exploziv intre rata inflatiei si cresterea economica,sau cum spunea un celebru pm roman” duduie economia”
    chestia e ca sa nu ” bubuie” ceea ce e posibil
    in ultimele luni chinezii par sa aibe probleme interne economice serioase,culme,cauzate de succes;
    oamenii vor sa cistige mai mult+guvernul stimuleaza fermierii=mai putini tarani pleaca la oras;oricit pare de bizar pentru china incepe sa se simta o criza de forta de munca;
    2011 nu cred ca va fi anul iepurelui=de asezari,cred ca va fi un an de ajustari in china si nimeni nu stie cum va cadea banul,cap sau pajura;oricum nu ne vom plictisi
    pentru tari ca ro e un bun moment ca multi incep sa se delocalizeze ” invers” din est spre vest;din far east spre locul de consum;mai socotiti si costul transportulu si intirzierile de livrare si criza de cash si parca devine mai tentant sa faci jucarii in ro(ex)decit in china;

    intamplator

    21/01/2011 at 9:21 am

  3. Vreau sa va povestesc ceva legat de obiceiul de a nu vedea padurea din cauza copacilor.
    Eram in anul trei al facultatii de matematica, examen la astronomie (super profesor, super asistent). Vin subiectele , avem trei ore pentru rezolvare. O nebunie! Printre subiecte (nu pot sa uit)formulele lui Ort de rotatie ale universului, si o problema cu multe date. Problema in mare ne cerea sa calculam greutatea Lunii (se dadeau o gramada de date cu cate sase zecimale). Pentru ca nu imi place sa calculez si nu aveam nici calculatorul la mine, las problema la sfarsit si pun decat formulele. Alti colegi ” mai curajosi” se arunca in calcule. La final surpriza: valoare aproape nula(raportata la ce rezultate te astepti) pentru ca lucrasera si cu aproximari. Nimeni nu intelege ce se intampla! Iesim din examen si asteptam rezultatele. Si atunci ne loveste evidenta: greutatea Lunii este zero, evident – Luna nu are decat masa. Suntem niste prosti!!!
    De atunci sunt extrem de atenta si incerc sa vad contextul.
    PS: Asistentul si autorul nazbatiei de problema a fost Varujan Pambuccian. Nu va inchipuiti ce misto a facut de noi cand ne-a anuntat rezultatele.

    miha

    21/01/2011 at 10:00 am

    • Buna de seara
      Ce fantezie remarcabila in a face praf tot „sistemul pedagogic” din ro. In frunte cu tampenia de a te obliga sa retii formule in dauna competentei de a sti cand si cum sa le folosesti.

      Gamer

      21/01/2011 at 5:26 pm

  4. mar

    21/01/2011 at 11:02 am

  5. Buna dimineata,
    Citeam lista parlamentarilor care au contracte cu statul:
    Mircea Florin Andrei – senator PDL,Secretar Comisia Juridica a Senatulu,cel mai bogat senator din Romania (asta e titlul gasit cand cautam);ilreprezinta pe Voicu,Vantu,Patriciu,Electrica,Unul dintre proprietarii imobilului care gazduieste de multa vreme Policlinica Batistei din Capitala,…am obosit.

    ela

    21/01/2011 at 11:14 am

  6. Iată o chestie care nădăjduiesc să devină subiect de dezbatere în blogosfera portocalie: faptele de arme din decembrie 1989 ale deputatului PDL de Brăila Eugen Bădălan.
    Vezi http://wp.me/pjejF-2sl

    mariusmioc

    21/01/2011 at 11:19 am

    • Multumesc, am ras cu lacrimi.

      mar

      21/01/2011 at 11:36 am

  7. Ziua bună doamnelor și domnilor .
    Aprobarea sau ratarea intrării în zona Schengen nu va schimba viața cotidiană a românilor . Va fi în schimb o mare miză politică între partidele mioritice . Respectiv între guvernanți și opoziție. Nu că aceștia mor de dragul națiunii dar în eterna luptă „jos dictatorul” , „jos Boc” , va căpăta o valoare uriașă.
    De remarcat că o eventuală ratare a zonei Schengen ar reprezenta prima răsunătoare înfringere a politicii mioritice din scurta istorie a integrării în UE .
    De, dacă nu mai avem ce vinde sau ce trata în genunchi , „succesilii” vor veni pe banda rulantă . 😦

    Ștefan A.

    21/01/2011 at 1:05 pm

  8. ICCJ a respins irevocabil recalcularea pensilor militare . Domnul Boc si indirect bugetul de stat au primit o noua caramida peste cap .
    Sursa : hotnews.ro

    Ștefan A.

    21/01/2011 at 1:48 pm

    • Bag sama ca in Romania guverneaza ICCJ. ce ar fi sa-i punem pe ei sa fie si ministri,si parlamentari?
      Scapam mai ieftin.

      ela

      21/01/2011 at 2:31 pm

    • Băi da cînd au de gînd ăştia de la ÎCCJ să fabrice locurile alea de muncă bine plătite de care tot vorbeau în campania electorală? Io m-am plictisit să mai aştept.

      filadel

      21/01/2011 at 3:50 pm

  9. Ma gandesc sa iasa presedintele „in fata natiunii” insotit de :PM,presedintii camerelor,pres ICCJ, avand in primele banci membrii guvernului ,sefii comisiilor parlamentare,membrii ICCJ,CSM,sefii partidelor si formatiunilor parlamentare si sa dea seama de situatia romaniei in fata societatii civile.
    Totul televizat integral.

    ela

    21/01/2011 at 2:36 pm

  10. Salut! 🙂

    Sunt pe fuga. Din analiza mea a hotarii Curtii de Apel Cluj, suspendarea HG de recalculare a pensiilor militarilor are motivatie esentualmente procedurala. Se pare ca judecatorii interpreteaza altfel decit Guvernul normele de tehnica legislativa.

    Imi inchipui ca ICCJ confirma interpretarea CA Cluj pe procedura. Nu fondul problemei e in chestiune. Deocamdata, pentru ca exista citeva incursiuni ale CA Cluj in problema de fond, precum a facut Tribunalul Valcea, despre care am scris, insa de data asta problema e procedura prin care se recalculeaza.

    Cetatean

    21/01/2011 at 2:39 pm

  11. http://www.hotnews.ro/stiri-politic-8227726-daniel-constantin-obiectivul-imediat-psd-acd-este-daramarea-guvernului-suspendarea-lui-traian-basescu-alianta-nu-trebuie-declare-public-obiectiv-suspendarea.htm

    Chestia asta o stiam, insa e bine ca am aflat-o din gura marionetei lui Voiculescu:

    „E foarte greu sa vii in fata electoratului sa spui: fac alianta ca sa-l suspend pe presedinte. Fac alianta ca sa-mi impun masurile. Va spun ca se discuta foarte serios care sa fie prima masura. Important este sa facem majoritatea. La nivelul discursului politic nu o sa spunem niciodata: avem obiectivul de a-l suspenda prima data pe presedinte„, a declarat presedintele PC.

    Din acest moment, eu personal declar razboi Aliantei Motanului cu Crinul urit mirositor. Nu o sa spun niciodata ca vreau sa ii vad distrusi politic si ajunsi saraci lipiti, insa voi declara doar ca obiectivele mele sunt acelea de a scoate tara din criza, bla, bla, bla.

    Cetatean

    21/01/2011 at 2:43 pm

  12. Senzational, cititi si va cruciti ce masuri ar lua Dan Diaconescu-OTV daca Partidul Poporului ar ajunge la putere.

    Omul asta a baut gaz.

    http://img193.imageshack.us/i/masuripartidulpoporului.jpg/

    Cetatean

    21/01/2011 at 3:09 pm

  13. Pentru cine are timp, aici e motivarea ICCJ la decizia de azi. Eu trebuie sa fug.

    Dă clic pentru a accesa SCA%20dec%2038%20ianuarie%202011.pdf

    Cetatean

    21/01/2011 at 3:11 pm

  14. Demonstratie furioasa a opozitiei la Tirana in Albania.
    Politia foloseste gaze lacrimogene . Unii declara ca au auzit si focuri de arma .
    Sursa :
    http://www.repubblica.it/esteri/2011/01/21/news/albania_scontri_in_piazza_a_tirana-11496768/?ref=HREC1-4

    Ștefan A.

    21/01/2011 at 5:19 pm

  15. buna seara si scuzati, dar mi se pare ca traiesc intr-o mare gaura neagra.
    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-8227662-iccj-decis-hotararea-privind-recalcularea-pensiilor-militarilor-suspenda-irevocabil.htm
    Si totusi, zic specialistii in drept, Justitia si-a dat cu stingul in dreptul.
    Ca nu mai inteleg nimic: cine face legile?

    victor L

    21/01/2011 at 5:31 pm

    • Buna ziua ! care specialistii in drept, Victore? da,te rog, un link, ceva ,m-ar interesa sa vad.

      Loda

      21/01/2011 at 5:52 pm

    • Buna,
      Asistam la aparitia unei caste care face regulile ptr. sine. Legea este aplicabila ptr. multime, ce ne afecteaza drepturile nu este corect si este anticonstitutional.
      Dar ca unul care nu lucrez in domeniu, am o nelamurire cum poate sa asimileze pensia unui drept patrimonial?Daca este asa inseamna ca se poate mosteni, nu?

      mar

      21/01/2011 at 5:55 pm

  16. Salut, Victor!

    Inca nu am scapat de treburi ca sa citesc motivarea, insa se pare ca la noi CCR decide pe fond ca se pot taia pensiile speciale, iar ICCj decide ca pe forma nu. Procedura bate substanta legii.

    Vom afla noi mai multe dupa ce vom citi motivarea.

    Cetatean

    21/01/2011 at 5:46 pm

  17. Salut tuturor

    Pt ca sa repect canoanele circumstantelor o sa incep cu nr „firmelor” declarate insolvente.
    Am doar o singura remarca. sunt convins ca domniile vostre isi amintesc despre legea infiintarii SC-urilor, mai precis 31/’90. Oare ce se stipula (ce urat suna) in acel act normativ? cum ca sc-urile noi infiintate vor beneficia timp de 5 ani de scutire de impozit pe profit. Acum, data fiind experienta si cunoasterea va e lesne sa va-nchipuiti ca horror privatii isi deschideau, dupa 5 ani, alte firme; treceau activele pe noua sc iar fosta…. o bagau in conservare pt ca nu se stie ever la ce poate servi. sigur ca la acestea se adauga si dorinta de a epata caracteristica „privatilor”… niste naivi inca se intreaba cum draqu de a ajuns poiana-bv sa le scuipe seminte-n cap (cand e vb de tarife) unor regiuni cu mult superioare

    Despre subiecte pe tema „justitiei” deja mi-e sila sa mai comentez.

    Apple e un mar frumos plin de viermi. Sincer prefer unu’ paduret dar plin de aroma

    china are crestere pe datorie… intrebati-l pe motociclist cum e sa faci focul cu paie… si sa mai arunci si benzina 🙂
    … iar cand ziceam ca totul se va prabusi daca investitorii americani/englezi/canadieni/australieni vor decide ca e mai profitabil pe termen lung sa dea de lucru concetatenilor lor… multa lume mi-a urat „de bine”

    Cat despre reactoare…
    ro are (inca) potential neexploatat in zona hidro. Dar… „specialistii” din domeniu au ales sa faca politica.

    Gamer

    21/01/2011 at 5:47 pm

  18. Practic ICCJ a suspendat HG-ul care contine metodologia de recalculare, fiindca nu au putut sa se bage peste legea care a trecut de CCR.

    Cetatean

    21/01/2011 at 5:48 pm

  19. Buna ziua ,inca o data ! Theophlye, in legatura cu retragerea de la reactore, am gasit :
    http://www.contributors.ro/global-europa/anul-negru/

    Loda

    21/01/2011 at 5:53 pm

  20. erata : reasctoare si nu numai

    Loda

    21/01/2011 at 5:53 pm

  21. Pentru a va distra un pic si a intelege cum se face „inalta ” politica . 🙂

    http://www.economist.com/node/17965515

    Ștefan A.

    21/01/2011 at 5:55 pm

  22. Buna seara si multumesc pentru comentarii 🙂
    Incepe un „sfarsit de saptamana”

    Postare noua 🙂

    Cine nu poate accesa direct noua postare este invitat sa o faca prin acest link direct!

    Theophyle

    21/01/2011 at 5:56 pm

  23. ok,ceva s-a suspendat,ceva s-a anulat,la ceva s-a revenit;
    concret eu inteleg ca ce s-a calculat&rascalculat la pensii nu e bine si nu trebuia sa se intimple;
    ministrul de razbel si domnii guvernanti si chiar dl presedinte au spus ca ffffffffffff multe pensii au crescut in urma rascalcularii
    acuma ce o sa se intimple daca se revine la situatia dinainte?
    o sa vina la teveuri sa ceara recalcularea?
    o sa dea aia carora le-au crescut pensiile in judecata guvernul si o sa cistige?
    asta ar fi culmea justitiei!!!
    pe mine nu m-ar mira sa se intimple asa

    intamplator

    21/01/2011 at 5:58 pm

  24. Buna ziua (am vrut sa zic bonjour dar mi s-a oprit francofonia intre dinti)

    “acum şi Finlanda”.
    Avand in vedere ca un anumit tip de politica adaptativa a ajuns sa poarte denumirea de ˝finlandizare˝ mi se pare firesc sa nu fie dezmintit termenul.

    http://ro.wikipedia.org/wiki/Finlandizare

    Pe de alta parte declaratia frantuzului ca aderarea Romaniei la spatiul Schengen ameninta securitatea Europei (nici mai mult nici mai putin!) este ingrijoratoare in enormitatea sa.Semne rele.
    Toata lumea percepe care sunt adevaratele determinari, chiar daca in public sunt mascate mai mult sau mai putin diplomatic.

    Pe de alta parte, chiar daca determinarile reale sunt altele, nu se poate spune ca iresponsabilitatea si impunitatea politrucilor romani nu a furnizat pe tava suficiente pretexte.
    Exemplul dat de Laurent Wauquiez, acela cu baza de date care ar putea ajunge pe mana crimei organizate pare o aluzie directa la Vanghelie, care proclama in gura mare ca el si cu satra lui au pus mana pe arhiva DGIPI.

    p

    21/01/2011 at 6:06 pm

  25. Bună seara!
    Tocmai citeam că judecătorul Florin Costiniu a fost trimis în judecată şi mă gândeam la viitoarele atacuri ale politice ale d-nei judecătoare Viorica Costiniu. Nu am terminat de citit comentariile care sunt atât de savoruoase, că îi şi aud glasul d-nei Costiniu pe RealitateaTv. Mă întreb câţi ani va dura procesul şi care va fi verdictul final. Al lui Năstase oare a început ?

    dictaturajustitiei

    21/01/2011 at 9:18 pm

  26. erată :,,atacuri politice,, şi nu ,, atacuri ale politice ,,cum greşit am scris

    dictaturajustitiei

    21/01/2011 at 9:25 pm


Comentariile sunt închise.