Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

O zi obişnuită – 19 Ianuarie / “redresare economică lentă in 2011”

Bună dimineata intr-o zi de miercuri. Astazi vom avea la Bucuresti o minima termica de  0°C, si o maxima termica de  8°C, umiditate: 93%. Indicele de confort termic: -3°C. Insorit, rece. Pentru alte orase, aici. Curs valutar BNR valabil azi: 1 EURO = 4. 2553  RON (-0. 0025 RON); 1 USD = 3. 1777 RON (-0.0225 RON); 1 EURO =  1. 3391  USD; (+0.0099). Gramul de aur 139.7470 RON  (-0.2901).

Lupta naţiunilor exportatoare pentru o monedă slabă va aprecia leul, dar pe de altă parte perspectivele de politica monetară sunt negative pentru 2011, se arată într-un studiu al Admiral Markets privind previziunile de evoluţie a principalelor valute în acest an pe piaţa Forex. Potrivit studiului, în timp ce la nivel internaţional piaţa va lua în calcul reluarea ciclului de majorare a dobânzii cheie, inclusiv în ţări precum Ungaria sau Polonia, în România, banca centrală nu îşi permite să menţină dobânda cheie nici macăr la acest nivel pentru a relaxa creditarea, iar spread-ul de dobândă se va reduce. ‘Astfel, leul va fi mai puţin performant decât zlotul sau forintul în raport cu euro, dar poate încheia anul în uşoară apreciere faţă de acestea, în schimb faţă de dolar şi franc va fi sub presiune datorită statutului de valute de refugiu în perioada de criză’, se arată în document. Referitor la euro, raportul arată că anul 2010 a fost unul negativ pentru moneda europeană, deprecierea faţă de valutele majore fiind de peste 10%.(Sursa:Agerpres)

Cota unică de 16 la sută şi nivelul TVA de 24 la sută nu vor fi modificate în următoarea perioadă, iar perspectiva financiară a României pentru 2011 este bună, a declarat, marţi, ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, care a participat la Forumul Central şi Est European Euromoney, de la Viena. Ministrul a spus că Guvernul a reuşit să implementeze reformele structurale şi să îndeplinească condiţionalităţile stabilite cu Fondul Monetar Internaţional, în cadrul acordului de împrumut convenit cu instituţia financiară internaţională. ‘România nu a avut posibilitatea să creeze un spaţiu fiscal mai mare pentru a lua măsuri care să ajute mediul de afaceri. Am încheiat un acord cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială, în 2009, şi împreună cu cele trei organisme am implementat o serie de reforme pentru a reduce aceste deficite structurale. Aş putea aminti implementarea legii salariilor unitare, legea pensiilor, am aprobat legea responsabilităţii fiscal-bugetare, care ne permite elaborarea bugetelor multianuale, asigurând o stabilitate a finanţelor pe termen lung’, a spus ministrul Finanţelor. (Sursa:Agerpres)

Cica vrem sa intram in Schengen cu otrepele astea de vamesi. La sfirsitul saptaminii trecute, DIICOT Timis a sters pe jos cu Aurel Matiut, jupinul Directiei Regionale Vamale (DRV) din Banat. Procurorii i-au pus sub nas actul de incepere a urmaririi penale pentru abuz in serviciu, favorizarea infractorului si neglijenta in serviciu. Totul se trage de la faptul ca, la sfirsitul anului trecut, doua autotrailere inregistrate ca transportind caramizi, in fapt burdusite cu 34 de mii de pachete de tigari de contrabanda, au trecut ca prin brinza prin Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Jimbolia, fiind depistate intimplator in trafic, de Politia de Frontiera Timis. Normal, dupa arestarea soferilor si a capului retelei, procurorii de la DIICOT au incercat sa stabileasca gaura din bugetul de stat, cerind DRV Timis sa comunice cifra exacta cu care a fost prejudiciat statul roman. Doar ca, intr-un exces de euforie, directorul Matiut a dat un replay catre magistrati, pe o coala A4, sub semnatura privata si stampilata cu sigiliul DRV Timis, ca nu poate calcula minusul din buzunarul statului roman, pe motiv ca lipsesc normativele. Integral in Academia Catavencu. (Sursa: Academia Catavencu; Hotnews)

Baricada anticomunista a mai pierdut un erou: Cristi Paturca. Una dintre dorintele artistului, exprimate in timpul vietii, a fost aceea ca, atunci cand va muri, sa fie incinerat, iar cenusa sa-i fie imprastiata in Piata Universitatii. Prietenii ii vor respecta dorinta. Cristi Paturca, autorul „Imnului golanilor”, s-a stins ieri, la doar 46 de ani, intr-o garsoniera din Drumul Taberei, in care statea cu chirie. In ultima vreme, copilul teribil al Pietei Universitatii a stat mai mult prin spitale: suferea de TBC si de ciroza. Folkistul a murit in jurul orei 13.30. Producatorul lui, Alexandru Blidareanu, a declarat pentru „Evenimentul zilei” ca, in ultimele zile, artistul se simtea bine, pregatea un nou album si lucra la al doilea volum al cartii sale „Mi-e greu titlul de erou”: „Pe la ora 14.00, m-a sunat un prieten si mi-a zis ca nu raspunde Cristi la telefon. Am ajuns la blocul in care locuieste. Intre timp m-a sunat si prietena lui, Ioana, si mi-a zis ca a murit Cristi. Inca nu stim cauzele decesului. Una dintre dorintele sale, exprimate de nenumarate ori in timpul vietii, a fost aceea ca, atunci cand va muri, sa fie incinerat, iar cenusa sa sa fie imprastiata in Piata Universitatii. Ii vom respecta dorinta”(Sursa: EVZ; Hotnews)

Magistraţii care candidează pentru promovarea la Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au anunţat, marţi, plenul CSM că protestează faţă de modul cum Consiliul a desfăşurat astăzi procedura pentru promovările la instanţa supremă.  „Vă aducem la cunoştinţă protestul nostru public faţă de tratamentul la care am fost supuşi. Ni se pare inacceptabil, am fost trataţi fără respect în această zi şi vă rugăm să găsiţi o soluţie pentru ceea ce s-a întâmplat azi. Cu toţii sunteţi magistraţi, şi noi, şi dumneavoastră, cei care ne reprezentaţi aici. Cred că aveţi şi aţi avut votul nostru, nu sunteţi întâmplător aici”, a afirmat judecătorul Lia Savonea, preşedintele Curţii de Apel Bucureşti, una din candidanţii pentru promovare la secţia penală de la ÎCCJ. (Sursa:Agerpres)

România va înregistra o redresare economică lentă în 2011, după un declin de 2% în 2010, se va confrunta cu măsuri dure de austeritate, iar opoziţia faţă de acestea poate produce instabilitate, estimează Economist Intelligence Unit (EIU). Astfel, în cazul Bulgariei EIU prognozează că, după un declin marginal al economiei în 2010, în acest an va avea loc o redresare modestă. Capacitatea de reacţie a ţării faţă de criză a fost constrânsă de cotarea strictă a levei în raport cu euro şi de necesitatea menţinerii unei politici bugetare stricte. Pentru categoria noilor state membre ale Uniunii Europene, respectiv România, Bulgaria, Ciprus, Cehia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia şi Slovenia (exclusiv Malta), EIU anticipează pentru acest an o creştere economică de 2,8%, urmată de un avans de 3,4% în 2012. Inflaţia la nivelul regiunii va fi de 3,2%, respectiv 2,6%. Ţările din UE aflate în tranziţie, respectiv Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia şi Slovenia, vor avea în ansamblu o creştere economică de 3% în acest an şi 3,4% în 2012. Inflaţia va fi de 3,4%, urmată de 2,7% anul viitor. (Sursa:Mediafax)

Preşedintele chinez Hu Jintao a aterizat marţi după-amiază la Washington, baza aeriană Andrews, pentru o vizită de patru zile în SUA, fiind întâmpinat la sosire de vicepreşedintele Joe Biden, relatează AP, AFP şi Reuters. Avionul prezidenţial chinez a aterizat cu puţin timp înainte de ora 16.00 (21.00 GMT), de unde Hu Jintao a plecat la Casa Albă, unde este programat un dineu în formulă restrânsă cu preşedintele american Barack Obama. Vizita de stat va începe propriu-zis miercuri cu o recepţie oficială, urmate de întrevederi în Biroul Oval şi de un dineu de stat. (Sursa:Agerpres)

Va urez o zi buna!

42 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Buna dimineata! 🙂

  Astazi CCR judeca sesizarea senatorilor PDL in privinta mandatelor celor 3 sandei (barbulscu, lupascu si chiujdea) care au intrat din nou in CSM, desi legea spune ca nu au voie. Hotarirea e mai grea decit pare, dintr-un motiv simplu: Constitutia spune ca „Durata mandatului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii este de 6 ani”, iar in 2005 Monica acovei le-a facut o bucurie si a limitat numarul de mandate la maxim 1.

  Stim cu totii ce au spus cei trei sandei, cum ca legea nu li se aplica lor, pentru ca mandatele lor incepusera si ele sunt sub vechea lege. Nu asta ma intereseaza, ci raportul Constitutie-lege. Concret: Constitutia NU spune explicit ca membrii CSM au voie doar la 1 mandat. Legea organica spune: doar un mandat.

  Intrebare: daca se contesta la CCR alegerea lor pentru un al doilea mandat, se poate sustine usor ca acest al doilea mandat este ilegal (si tribunalul Bucuresti asa a a spus ca este, referitor la Lupascu), insa se poate sustine ca al doilea mandat sandelistic este neconstitutional? Grea intrebare insa sa incercam sa raspundem.

  In 2005, cind s-au modificat legile Justitiei si proprietatii, PSD a sesizat CCR exact pe problema noastra, anume limitarea mandatelor membrilor CSm la maxim 1, spunind ca NU este constitutional sa li se limiteze mandatele celor care urmau sa fie numiti Sandei.

  CCR a spus atunci, citez din decizia 375/2005:

  „Este lipsita de suport si afirmatia potrivit careia modificarea adusa Legii nr. 317/2004 ar contraveni prevederilor art. 133 alin. (4) din Constitutie afectand retroactiv durata mandatului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii alesi in 2004.

  Afirmatia este inexacta deoarece mandatul membrilor Consiliului Superior al Magistraturii este, in continuare cel stabilit in art. 133 alin. (4) din Constitutie [„Durata mandatului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii este de 6 ani”]., modificarea adusa Legii nr. 317/2004 fiind in sensul textului constitutional„.

  Comentariul meu: limitarea numarului de mandate la unul singur ESTE constitutionala. Mai departe:

  „Astfel, mandatul membrilor Consiliului ramane cel de 6 ani, insa, ca urmare a permanentizarii activitatii acestora – aspect pe care legea fundamentala nu il interzice – modul de functionare a Consiliului devine unul incomparabil mai eficient.

  Faptul ca aceste reguli sunt diferite fata de cele existente la inceputul mandatului membrilor in functie ai Consiliului nu incalca in nici un fel normele constitutionale, care, asa cum am mai aratat, lasa pe seama legii speciale organizarea si functionarea acestuia”.

  Aici lucrurile devin interesante:

  „Fiind vorba de o lege speciala, nimic nu impiedica legiuitorul ca, in cazul in care considera necesara o reasezare a regulilor de organizare si functionare a unui organism, sa intervina legislativ, fara ca aceasta interventie sa fie considerata retroactiva.
  Noile dispozitii privind functionarea Consiliului vor fi aplicabile de la data intrarii in vigoare a legii de modificare, membrii in functie avand, insa, obligatia de a se adapta noilor reglementari.”.

  Bingo! Membrii in functie au obligatia de a se adapta noilor reglemantari, altfel spus, daca legea a fost modificata (si modificarea prin introducerea limitei de maxim 1 mandat ESTE constitutionala, vezi mai sus), atunci pseudo-argumentatia Sandeilor cade si deci limitarea la 1 mandat functioneaza inclusiv pentru ei, mai ales pentru ei, chiar daca atunci cind au fost alesi era alta lege in vigoare.

  Continua CCR (care la acea data era iliescianista!): ” In consecinta „o lege nu este retroactiva atunci cand modifica pentru viitor o stare de drept nascuta anterior si nici atunci cand suprima producerea in viitor a efectelor unei situatii juridice constituite sub imperiul legii vechi, pentru ca in aceste cazuri legea noua nu face altceva decat sa reglementeze pentru perioada ulterioara intrarii ei in vigoare, adica in domeniul ei propriu de aplicare.” (Decizia Curtii Constitutionale nr. 294 din 6 iulie 2004, publicata in Monitorul Oficial nr. 887 din 29 septembrie 2004).”

  Prin urmare, ca sa tragem o concluzie:

  – limitarea numarului de mandate la maxim 1 este constitutionala

  – cei care au fost alesi pe vechea lege au obligatia sa se supuna noii legi

  – lipsa de limitare a numarului de mandate CSM, din vechea lege, nu mai functioneaza in noua lege.

  – Un nou mandat CSM pentreu cine a avut unul incalca legea. Or, daca exact pe aceasta prevedere legea a fost declarata constitutionala, exista premise rezonabile sa se afirma ca un nou mandat incalca insasi Constitutia, mai ales ca i nart. 133 se spune explicit: „Durata mandatului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii este de 6 ani”.

  PS Ieri noul CSM a reusit sa rezolve „elegant” problema promovarilor la ICCJ. Simplu: nu a promovat pe nimeni. Cei trei muschetari si prietenii lor reformisti au ales solutia cozii de peste, dupa ce ani de zile au criticat modul cum sandeii promovau oameni la ICCJ. Pina la modificarea legilor Justitie, e o solutie convenabila.

  Cetatean

  19/01/2011 at 9:14 am

  • Buna dimineata,
   Nu sunt de acord ca „… un nou mandat incalca insasi Constitutia, mai ales …” just my opinion … Fara suparare 🙂

   Votand pentru un nou mandat se poate considera ca au votat o noua lege. Se pune intrebarea daca este lege organica atunci are nevoie de un numar de voturi, caz in care poate fi declarata neconstitutionala. IMHO 🙂

   CFG

   19/01/2011 at 11:56 am

 2. salut

  tot din catavencu via niku:

  razvan

  19/01/2011 at 10:27 am

 3. Citeam concluzia unui articol din NY Times ,privitor la vizita presedintelui chinez:
  http://www.nytimes.com/2011/01/19/world/asia/19hu.html?nl=afternoonupdate&emc=aua2

  „This is the real message of the trip: despite all the huff and puff, China and its sometimes maddeningly opaque system, with its somewhat colorless leaders, is here to stay. ”
  US a avut si vremuri mai bune.

  ela

  19/01/2011 at 11:12 am

 4. http://www.realitatea.net/curtea-constitutionala-dezbate-astazi-contestatia-pdl-impotriva-validarii-listei-membrilor-csm_793236.html

  CCR a aminat pina pe 25 ianuarie solutionarea contestatiei impotriva Sandeilor. De asemenea, a fost aminata si contestatia impotriva lui Alistar (incompatibil) si Corina Dumitrescu, zisi membri ai societatii civile.

  Au avut mai bine de doua saptamini la dipozitie si tot amina. Trebuie sa se gindeasca bine.

  Cetatean

  19/01/2011 at 11:48 am

 5. un articol interesant din Revista 22:
  http://www.revista22.ro/solidari-cine-cu-cine-9705.html

  Chiar asa,solitari,cu cine? De ce nu-si fac ei ordine in interior ?

  ela

  19/01/2011 at 12:32 pm

 6. buna dimineata:
  leul nu se va aprecia;bnr vede in exporturi singura slutie viabila de a avea crestere economica anul asta;dupa tensiunile de anul trecut cu fmi-care voia sa-si treaca in palmares un succes in ro-anul asta trebuie sa fie aratata o crestere economica;ca va fi 0,ceva,dar trebuie sa fie;
  EIU-am tot respectul pentru the economist,e singurul care-l citesc,dar prognozele eiu de multe ori sunt wishful thinking;
  ce ma distreaza e ca mereu bg e pe crestere,pe bine pe bla,bla ;intre timp fratii slavi bg si rusi isi vad de treaba in bulgaria;

  donald trump:mai bine sa-si vada de apprentice-ul lui;eu cred ca e suparat ca nu are ceva contracate in china;
  in rest,eu tot nu cred in chinezi pe termen lung;daca continua asa inca vreo 5 ani,poate,poate…(apropo:cazul renault/spionaj economic chinez,tratat cam cu batista pe tambal in medie)amintiti-va cum era cu rusii acum vreo 25 ani

  intamplator

  19/01/2011 at 12:32 pm

 7. Este blocata platforma!

  mar

  19/01/2011 at 1:23 pm

  • cum, cand?

   Theophyle

   19/01/2011 at 1:37 pm

   • Buna,
    Canda ma scris, eu am intrat de pe un alt blog.Verificat si de pe un alt calculator cu un alt browser.

    mar

    19/01/2011 at 1:40 pm

    • Interesant 😦
     Provbabil cand sunt multi cititori se mai blocheaza. Acum merge?

     Theophyle

     19/01/2011 at 1:42 pm

     • Si eu cred si ma bazez pe experianta unui master online. Cand eram multi pe platforma se bloca. Solutia – accesam pe cai ocolitoare.

      mar

      19/01/2011 at 1:44 pm

    • si eu intru numai de pe un alt blog, de azidimineata .

     ela

     19/01/2011 at 1:44 pm

     • adevarul este ca avem o crestere enorma in audienta. Nu stiu ce sa fac. Poate am sa-mi iau un domain diferit de wordpress.

      Theophyle

      19/01/2011 at 1:46 pm

      • Asta nu cred ca este rau.
       Eu te-am „descoperit” de aproape jumatate de an si ti-am facut reclama printre cunoscuti.
       Ma bucur ca il consideri pe Neagu Djuvara important!

       miha

       19/01/2011 at 1:56 pm

       • multumesc miha 🙂
        Impreuna cu Boia, Djuvara este cel mai important istoric roman contemporan. Ei si-au asumat rolul de demistificatori ai trecutului istoric romanesc!

        Theophyle

        19/01/2011 at 2:02 pm

      • bravo!

       para

       19/01/2011 at 1:56 pm

       • multzam para 🙂

        Theophyle

        19/01/2011 at 2:32 pm

      • Nu se vede nici acum; trebuie facu ceva.
       (sper sa nu devin pisaloaga 🙂 )

       ela

       19/01/2011 at 1:59 pm

       • ela o sa fac,
        acum poti vedea?

        Theophyle

        19/01/2011 at 2:02 pm

 8. Conferinta de presa la MApN. Vorbeste „Stapanul Izmenelor”.

  Huitzilopochtli

  19/01/2011 at 2:04 pm

  • 🙂 Salut Huitzi 🙂
   Armata romana a trecut la izmene NATO sau inca nu?

   Theophyle

   19/01/2011 at 2:06 pm

   • Salut Theo,

    Halucinant: Presedintele sindicatului militarilor in rezerva sau retragere, Colonelul X tocmai a spus: „Ceausescu a fost un om bland si a actionat in respectul legii”

    Brrrr!

    Huitzilopochtli

    19/01/2011 at 2:29 pm

    • Acum intelegi de ce trebuie sa le micsorezi pensiile la toti militienii si securistii lu’ peste – sa-i vedem si noi si ceea ce au in cap.

     Theophyle

     19/01/2011 at 2:31 pm

 9. O zi obisnuita in Romania-criza, concursuri masluite si oameni morti.

  carbonaru

  19/01/2011 at 2:55 pm

 10. Cand s-a falimentat industria si s-au facut disponibilizari masive, alte categorii de angajati,in speta inginerii,mecanicii,electricienii,operatorii chimisti au fost nevoiti ca la 35,chiar 50 de ani sa se recalifice sau sa moara de foame.Si privatizarile s-au denumit strategice.
  Nimeni nu l-e oferit o pomana pe viata, nici pensie de la varsta aceea.Si acestia si-au facut planul ca vor iesi din meseria lor la pensie.
  Suntem in economia de piata; scapa cine poate.
  Pe langa faptul ca stau a mirare ce grade au putut capata bravii nostri militari pe timp de pace la o varsta frageda,hai sa zicem ca toti s-au nascut cu bastonul de colonel sau general in ranita,cum pot domniile lor,pretinzand sa lupte pentru Onoare si Patrie, sa nu inteleaga ca aceasta patrie are nevoie de bratele lor si de umerii lor vanjosi de luptatori.
  Aproape toti s-au angajat;au salarii frumoase,multi au folosit inteligenta si strategia sa-si faca o afacere.
  De ce doresc statutul de asistat al patriei, cel de aparat in locul celui de aparator?

  ela

  19/01/2011 at 3:00 pm

  • Cate razboaie or fi castigat „pentru patrie” nemultumitii astia?

   Diana

   19/01/2011 at 3:10 pm

   • Cate impotriva patriei au castigat unii dintre cei mai galagiosi? 😦

    ela

    19/01/2011 at 3:11 pm

 11. Salut 🙂

  Diana

  19/01/2011 at 3:11 pm

 12. Salut 🙂
  Vad ca pe platforma suntem de capul nostru,noi fetele?

  ela

  19/01/2011 at 3:12 pm

  • Se pare ca doar noi mai avem rabdare sa induram fitzele WordPress-ului 🙂

   Diana

   19/01/2011 at 3:28 pm

 13. fetelor, ma ocup tocmai de asta acum. 🙂

  Theophyle

  19/01/2011 at 3:41 pm

 14. „Traficam” si noi… 🙂

  ela

  19/01/2011 at 3:45 pm

 15. Eu, contrat altor dati, am accesat astazi blog-ul fara probleme 🙂

  CFG

  19/01/2011 at 3:54 pm

 16. Salutare tuturor.
  @Ela Chiar mi-ai adus aminte de mama unei foste colege de clasa din liceu, care era cercetator chimist si cand fabrica s-a inchis, femeia a ramas la vreo 45 de ani efectiv pe drumuri. Era divortata si o avea in intretinere si pe colega mea. Si mereu cand mergeam la ele, auzeam discutii despre cat este de greu sa gasesti un loc de munca, despre faptul ca nici nu se punea problema de vreun salariu compensator…Statul nici nu stia ca femeia exista, era un CNP in calea „privatizarilor strategice”, deci 0.

  Treceam si eu pe aici

  19/01/2011 at 4:17 pm

  • Si eu am fost in situatia asta;tot cercetator,tot chimist,aveam 2 copii si 2 batrani,salariu pas. Nu mi-a trecut prin cap sa stau cu mana intinsa,la rand cu toti asistatii.Am pus mana si am dat la examene,am obtinut niste competente,basca diplomele de rigoare . Toavarasii astia ce asteapta? Sa le dea cineva si lor ceva? Numai ca nu se multumesc cu firimituri,ei mananca numai cozonac.

   ela

   19/01/2011 at 4:40 pm

 17. Hai mai baieti si fete, ce e linistea asta pe blog?

  Inca nu ati citit materialul de pe Curentul despre cariera de profesor-chiulangiu a lui Crin, inca de cind era repartizat la o scoala la tara din jud. Vaslui?

  Recomand! 😆 😆 😆 Jos palaria, Dan Badea, pentru material!

  http://www.curentul.ro/2011/index.php/Actualitate/Fisa-de-apreciere-a-cadrului-didactic-Crin-Antonescu-din-1986-chiulangeala-cronica.html

  Cetatean

  19/01/2011 at 4:36 pm

  • citit! 🙂 Bun baiat.

   ela

   19/01/2011 at 4:41 pm

 18. Salut Cetatean 🙂
  Au fost probleme tehnice, probabil. Sper ca s-au rezolvat!

  Theophyle

  19/01/2011 at 4:41 pm

 19. Postare noua 🙂

  Theophyle

  19/01/2011 at 4:41 pm

 20. Salut!

  Nu am postat azi, nu mi-am dat seama, si eu sper ca totul e ok acuma!

  Cetatean

  19/01/2011 at 4:46 pm


Comentariile sunt închise.