Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

O zi obişnuită – 17 Ianuarie / “Oraşe şi comune abuziv înfiinţate”

Bună dimineata intr-o zi de luni. Astazi vom avea la Bucuresti o minima termica de  1°C, si o maxima termica de  6°C, umiditate: 98%. Indicele de confort termic: -1°C. Mai mult insorit, rece. Pentru alte orase, aici. Curs valutar BNR valabil azi: 1 EURO = 4. 2669  RON (+0. 0105 RON); 1 USD = 3. 1906 RON (-0.0444 RON); 1 EURO =  1. 3373  USD; (+0.0216). Gramul de aur 140.4297 RON  (-3.2918).

Statul încasează anual din vânzarea benzinei şi motorinei peste 12 miliarde de euro, respectiv 70% din preţ, în timp ce producătorii iau sub 30%, a declarat, duminică, pentru un post privat de televiziune, preşedintele UGIR-1903, Ioan Cezar Corâci. „Statul încasează anual din vânzarea benzinei şi motorinei peste 12 miliarde de euro. Acesta este e motivul pentru care nu scade preţul la benzină.Am făcut nişte calcule şi ne-am interesat după aceea. Deficitul bugetar este de circa 7 miliarde de euro şi acesta trebuie finanţat cumva. Trebuie spus că producătorul nu ia nici 30% din preţul benzinei, restul de 70% îl încasează statul”, a precizat Corâci. (Sursa:Agerpres)

Vânzarea operaţiunilor internaţionale ale grupului bancar austriac österreichische Volksbanken depinde şi de rezolvarea unor probleme de imagine la divizia din România, potrivit ziarului austriac Der Standard, care notează că soluţionarea situaţiei „nu este nici simplă, nici ieftină”.  Volksbank România, înfiinţată în anul 2000, a fost până recent o subsidiară profitabilă a băncii austriece. Însă, odată cu începutul crizei financiare, creşterea rapidă din trecut a adus pierderi determinate de deprecierea activelor. Tot atunci, relaţia dintre Volksbank România şi şefii de la Viena s-a înrăutăţit.  „Cei de la Bucureşti au cerut în 2009 recunoaşterea, pentru 2010, a unor pierderi de 60-120 milioane euro din deprecierea activelor, însă şefii de la Viena au decis ca acestea să fie de 34 milioane euro”, scrie ziarul austriac, fără a preciza sursele informaţiilor. Încă din 2008 „s-a aflat” că la câteva dintre cele 250 de sucursale Volksbank România au apărut credite neperformante. Cu ajutorul companiei de consultanţă şi audit KPMG, bancherii de la Bucureşti au început să analizeze aceste credite şi au ajuns la concluzia că soţul unei directoare a aprobat, în calitate de evaluator în bancă, o serie de evaluări exagerate, scrie publicaţia. „S-a ajuns la demisii, concedieri, dar problemele nu s-au oprit aici”, relatează Der Standard. Doi dintre şefii Volksbank România au fost obligaţi „să îşi facă bagajele” în martie 2010, iar sumele pe care trebuie să le primească sunt încă negociate, potrivit ziarului. (Sursa:ZF)

Marea Britanie şi o serie de state vulnerabile din zona euro, precum Grecia, Irlanda, Portugalia şi Spania, sunt cele mai expuse la riscurile presupuse de revenirea preţului petrolului la 100 de dolari pe baril, care ameninţă creşterea economică, potrivit unei analize Reuters. Costurile mai ridicate ale tuturor mărfurilor petroliere, de la benzină la păcură, kerosen şi multele produse care cuprind o componentă a petrolului reprezintă practic o taxă suplimentară, într-o perioadă când perspectivele economice ale unor ţări sunt foarte fragile. Majoritatea analiştilor nu cred că petrolul va reveni la maximul istoric din 2008, de 147 de dolari pe baril, deoarece producătorii dispun de capacitate în exces. „De fiecare dată când ponderea sectorului energetic în economia globală a ajuns la 9%, am intrat într-o criză majoră. S-a întâmplat în anii ’80, ca şi în 2008. Acum suntem la circa 7,8% şi, dacă depăşeşti 100 de dolari pe baril, să zicem până la 120 de dolari pe baril, ajungi la acel 9%”, comentează Sabine Schels, commodity analyst la Merrill Lynch. Creşterea preţurilor petrolului a făcut presiuni asupra Băncii Angliei să crească dobânda de politică monetară pentru a atenua inflaţia deja ridicată, spun unii economişti. Deprecierea euro din cauza crizei datoriilor de stat simultan cu aprecierea cotaţiilor barilului creează totodată o povară greu de suportat pentru economiile mai slabe din zona euro, precum Grecia, Irlanda, Portugalia şi Spania. (Sursa:Mediafax)

Orase si comune abuziv infiintate. Datorita unor orgolii locale, in ultimii opt ani au aparut 200 de noi localitati, orase si comune. Lipsa de resurse bugetare va conduce, inevitabil, la o reorganizare administrativa. Secţiunea „Dosar“ din aceasta saptamana isi propune o dezbatere pe tema eficientizarii administratiei publice locale, care in prezent cheltuieste mai mult decat incaseaza. Mai mult de jumatate din localitatile din Romania nu reusesc ca din veniturile proprii, taxe si impozite locale, sa-si plateasca macar angajatii din primarii. In ultimii opt ani, de la recensamantul din 2002 si pana la inceputul anului 2010, numarul de orase a crescut de la 265 la 320, iar cel de comune de la 2.686 la 2.860. Raportat la anul 1990, numarul de localitati din Romania a crescut in ritm alert, informeaza Adevarul. (Sursa:Hotnews)

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, duminică seară, la Realitatea TV, că Franţa, Germania şi Finlanda au avut obiecţii de fond, vineri, în grupul Sch-Eval, în ceea ce priveşte raportul Bulgariei, în timp ce, în cazul României, raportul este pozitiv „de la A la Z”.”Acum două zile a fost prezentat în Consiliu raportul ultim al Grupului Sch-Eval pentru România şi Bulgaria. Lucrurile stau destul de clar. În ceea ce priveşte Bulgaria, cu care suntem în pachet, Franţa, Germania şi Finlanda au formulat rezerve de fond cu privire la pregătirea pe frontiera terestră şi cu privire la raportul SIS-SIRENE, deci procesarea datelor în Sistemul Schengen. Şi s-a propus o nouă misiune de reevaluare pe care ţara vecină a acceptat-o şi care va avea loc probabil la mijlocul lunii martie”, a spus Baconschi la Realitatea TV. El a adăugat că, în ceea ce priveşte România, raportul este unul complet pozitiv, iar Franţa a cerut doar timp pentru a-l examina. (Sursa:Mediafax)

Redeschiderea aeroporturilor tunisiene permite repatrierea, la acest sfârşit de săptămână, a câtorva mii de turişti europeni blocaţi în această ţară, din cauza problemelor logistice, legate în special de menţinerea interdicţiilor de circulaţie. În Germania, Marea Britanie sau Belgia, principalele agenţii de turism estimau sâmbătă că vor putea repatria mare parte din clienţii lor până la sfârşitul săptămânii. În Franţa, o ţară care trimite în mod tradiţional grupuri mari de turişti în Tunisia, agenţiile estimau că repatrierea lor se va întinde pe mai multe zile. Pentru toate agenţiile principala problemă este găsirea de avioane suplimentare pentru a asigura repatrierea anticipată a tuturor turiştilor, în afară de zborurile de întoarcere prevăzute. Aproximativ 5.000 de turişti au fost repatriaţi sâmbătă în Germania, dintre care 1.000 de grupul TUI, cu plecare de pe aeroporturile Monastir şi Djerba. (Sursa:Mediafax)

Va urez o zi buna!

28 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. `neatza buna ! 🙂
  Toti ministrii agriculturii de pana acum si-au incasat lefurile de pomana.
  Iata rezultatele „politicilor/programelor/strategiilor” agrare :

  “În primele patru luni ale anului trecut, importurile de ceapă, usturoi, morcovi şi sfeclă roşie au crescut cu 45% faţă de 2009, cele de varză, conopidă şi salată verde au crescut cu 34%, iar cel de castraveţi – cu un sfert. Culmea ironiei este că în acte, în primele trei luni din 2010, România a exportat mai multe banane, citrice, mango, ananas, avocado şi nuci de cocos decât tomate, morcovi, castraveţi, mere, pere şi gutui.”

  http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/sansa-ignorata-a-romaniei-213384.html

  Tzepelica

  17/01/2011 at 9:44 am

  • Salut @timi,
   da domle’ am devenit tara exotica, de cand cu agricultura noastra performanta 😦

   Theophyle

   17/01/2011 at 9:51 am

 2. Buna dimineata
  http://derstandard.at/1293369776003/Projekt-Buchfink-Volksbank-Rumaenien-und-das-Lobbying

  Ziarul titreaza ca,datorita unui comportament financiar si managerial neadecvat, manager roman al Volksbank Romania a creat prejudicii imaginii bancii.
  Ca atare,la 16 noiembrie a fost incheiat un contract cu firma Intact pentru „imbunatatirea climatului”
  Acum se constata ca firma Intact apartine unui fost lucrator al securitatii,Dan Voiculescu.
  „Das schlechte Klima soll nun mit 2,5 Mio. Euro verbessert werden. Am 16. November hat der VBI- und ÖVAG-Vorstand auf Antrag Boscherts die Zusammenarbeit zwischen der Volksbank Rumänien und der rumänischen Intact Media Group (IMG) genehmigt. Sie soll „das gegenwärtige Negativbild der Bank” via ihrer Massenmedien „in der Öffentlichkeit zurechtrücken. Der Vertrag läuft bis Ende 2011, die Gesamtkosten betragen 2,544 Mio. Euro. Zahlbar in fünf Raten, 500.000 Euro sind bereits überwiesen.
  Die IMG gehört der Familie des Politikers und Ex-Securitate-Mitarbeiters Dan Voiculescu. (gra, DER STANDARD; Print-Ausgabe, 31.12.2010)”

  ela

  17/01/2011 at 9:47 am

  • Salut @ela,
   am citit scandalul. Voiculescu loveste si in Austria 😆

   Theophyle

   17/01/2011 at 9:52 am

  • Cum adica „ACUM se constata ca firma Intact apartine unui fost lucrator al securitatii, Dan Voiculescu ?
   Heheheeeee…”ce stie tot satul, nu stie barbatul”… 🙂

   Tzepelica

   17/01/2011 at 10:08 am

   • Al naibi austriecii astia, nu au inteles ca saracu’ felix vroia si el o bucata de paine mai alba 🙂

    Theophyle

    17/01/2011 at 10:13 am

    • Interesant cum toti acesti fosti ofiteri SIE/DIE s-au lipit pe la bancile straine sau fac afaceri cu ele.
     In plus, s-au dovedit intangibili.
     Nu cumva baietii astia au ramas…activi ? 😆

     Tzepelica

     17/01/2011 at 10:22 am

     • tu ai fi surprins daca ar fi ramas?

      Theophyle

      17/01/2011 at 10:29 am

      • As fi surprins daca n-ar fi ramas.

       Tzepelica

       17/01/2011 at 10:30 am

 3. „Propunerea europarlamentarului social-democrat Adrian Severin, de retragere a Romaniei din Organizatia Internationala a Francofoniei, a fost aplaudata in mediile politice de la Bucuresti. Mai mult, in cercurile puterii s-a vorbit chiar despre retragerea de la Paris a ambasadorului Romaniei.”

  Vaaaai, da` ce tari suntem…cum stim sa ne imbatzosham, sa ne aratam „muschii”…
  In cazul lui Severin chiar nu ma mir, stiu cate parale face.
  Da` „cercurile puterii” ?

  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-8213738-titul-francez-infipt-spatele-romaniei-victima-posibila-uniunea-europeana.htm

  Tzepelica

  17/01/2011 at 10:35 am

  • Sa inteleg, daca o fac, nu mai am voie sa fiu francofon public? Intru in ilegalitate sau ma alatur la gherila francofonilor? Sinistri politicieni avem – Vai mama noastra!

   Theophyle

   17/01/2011 at 10:37 am

   • E o idee…ai putea, la un moment dat, chiar sa iei pensie de ilegalist ! 🙂

    Tzepelica

    17/01/2011 at 10:42 am

  • Cine? Politicianul H2O ? Uita-l!

   ela

   17/01/2011 at 10:43 am

   • N-am cum, e la Bruxelles… coleg cu WC Tudor, Behehehecali, EBA si alte „valori” nationale.

    Tzepelica

    17/01/2011 at 10:49 am

 4. Cine spunea ca nu mai e carne pe ciolan ?
  Io-te colea carnitza macra, maduva de supt etc. : „Ministerul Economiei vrea sa privatizeze sau sa inchida institute si societati de cercetare”.

  Institutele astea au amplasamente „extra”, spatii imense, cladiri/anexe numai bune pt. ceva comert/birouri plus aparatura/dotari valorificabile (fie si la fier vechi).
  SRL-urile de tip „ciocanu` si nicovala” sunt la incalzire, deja. 🙂

  Tzepelica

  17/01/2011 at 10:47 am

 5. salut

  ref. la problema accizelor din benzina, relevant ar fi sa vedem date comparative, adica procent taxe din pret total; am vazut ceva, dar fara sursa; sa nu uitam ca aici exista o armonizare fiscala, e drept, nu completa, si mai e loc de crestere a taxelor; nu in ultimul rand, eurobirocratii vor sa impuna o taxa directa la bugetul UE pe combustibil (nu e prima oara cand incearca)
  si doi: din nou anvelope de iarna; mi s-a facut rau cand am vazut cum calculeaza baietii de la minister cat tva castiga statul din afacere si ce filozofie fiscala au ei
  o analiza a aberatiei aici: http://www.logec.ro/2011/01/17/legea-cauciucurilor-de-iarna-si-lectia-de-economie/

  razvan

  17/01/2011 at 10:58 am

  • am auzit si eu de chestia asta;
   e de-a dreptul aiuritor;
   mai ramine sa se puna tva si pe mersul pe jos,ca nuasha,mergem pe domeniul public;
   pin la urma solutia in rezolvarea deficitului bugetar e asa de simpla: tva pe idiotenia guvernantilor romani de toate orientarile;ii ajungem iute pe chinezi cu rezerva valutara constituita astfel

   intamplator

   17/01/2011 at 11:37 am

  • nu le convine;
   pretul este acum usor peste media ue;
   interesant ar fi sa publice cum folosesc banii incasati la buget din combustibil;
   atunci sa vezi circ;spre edificare vezi zf cu taxa de 1eurocent/lt „taxa bancorex”;
   in general cred ca trebuie luati la intrebari nu cit incaseqaza ci cit cheltuiesc
   d-na vass se aude????

   intamplator

   17/01/2011 at 11:40 am

   • http://www.euractiv.ro/uniunea-europeana/articles|displayArticle/articleID_17274/Comparatie-impozite-accize-si-TVA-in-Romania-si-in-tarile-UE.html

    ela

    17/01/2011 at 12:48 pm

    • daca e cel din 2009 e depasit de mult;
     in sfirsit sunt mindru ca sunt roman/suntem primii la ceva in ue=nivelul tva ,impartim podiumul cu danemarca

     intamplator

     17/01/2011 at 1:18 pm

 6. Salut 🙂
  Deci, dupa Coraci (fost sef la Magureanu in partid), transportatorii nu ar mai trebui sa picheteze benzinariile ci direct la javra ordinara care nu vrea sa iasa afara din palat.
  Iar romanul care nici la closet nu merge fara masina, va sti el pe cine sa voteze la proximele alegeri 🙂

  Un tanar de stanga

  17/01/2011 at 1:54 pm

 7. Salutari
  Fosti ofiteri MApN, MI , SRI demonstreaza ca au pierdut masiv la pensi prin recalculare . 🙂
  Acum , domnul Boc are doar o posibilitate . Sa „rostogolesca” platile pe alti ani ca oricum acesti pensionari au cistigat si la ICCR . Va mai trage si de timp cu alte procese , apeluri , etc .
  Asa ca dragi romani, pe linga cauciucuri de iarna , obligatoriu si lanturi , sirene , etc pentru a umfla cumva intrarile fiscale . 🙂
  „greul a trecut ” au spus unii . Eu zic ca acum va urma saltul fara parasuta .

  Ștefan A.

  17/01/2011 at 1:56 pm

 8. Wikileaks a lovit Tunisia. nush cum dreak se intimpla ca tot tari binevoitoare catre SUA sunt lovite de dezvaluiri.
  Acum ca au scapat de dictator lucrurile intra in normal. Populismul islamic o sa ii manince. Camilarii vor distruge soselele si infrastructura contruita de dictator cum au distrus romanii sistemele de irigatii dupa 89

  Un tanar de stanga

  17/01/2011 at 1:59 pm

 9. Buna ziua la toata lumea:
  Cifrele sunt publice – aparute pe parcursul vremii in diverse publicatii.
  O mica socoteala:
  Acciza: 467 Euro/1000 litri = 0.467 E/l * 4.3 = 2.008
  Tx.Petrol: 1 Cent/litru (datoria CRP) = 0.031
  Redeventa ( Stabilita de Nastase) 10Euro/to = 0.043 (am socotit 1250 litri pe tona). (nu sunt sigur de ea dar cam asa circula zvonul)
  Pret titei (mediu) 80 $/Baril (159 l) = 1.56
  TVA 1.06 (TVA se aplica la toate componentele)
  Pentru 1 litru raman la procesator si vanzator 0.8 lei/l.
  Statul incaseaza 3.142 lei/litru.
  Daca socotim cheltuielile pentru procesare/transport/livrare cam 80 % din aceasta suma ==> la Producator + procesator + Vanzator raman 16 bani/litru – ce reprezinta cam 2% din pretul total.
  No comment.
  P.S. Am socotit 4.3 Euro/leu si 3.1 USD la leu.
  Cifrele se socotesc la cotatia BNR din ultima zi din Octombrie – pentru accize & alte taxe.
  TVA-ul se aplica la toate elementele de pret (inclusiv la taxele pe care statul le impune).

  DanSu

  17/01/2011 at 2:02 pm

 10. Salut! 🙂

  Alianta PNL-PC convinge din ce in ce mai multi oameni. Crin a promit mandat sa negocieze cu PSD-ul.

  Un deputat PNL tocmai a trecut la UNPR. Planurile lui Crin era ca miscarile astea de trupe sa fie in sens invers, eu zic ca e bine si asa 😆

  http://www.hotnews.ro/stiri-politic-8215044-deputatul-claudiu-taga-pnl-inscris-unpr.htm

  Cetatean

  17/01/2011 at 2:34 pm

 11. Buna ziua la toata lumea 🙂
  Postare noua!

  Theophyle

  17/01/2011 at 2:43 pm


Comentariile sunt închise.