Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Religie şi politică – O ratare românească

Acest articol este continuarea unui articol postat pe Curs de Guvernare – Religie şi politică – o introducere.

Religia de multe ori, cel putin in ultimul secol, a fost o contrapondere a regimurilor totalitare.  Aceasta forta a fost simtita si de multe ori prigonita pana la incercarea de anihilare si in regimurile fasciste si in cele comuniste. Daca Biserica Catolica, prin caracterul ei universal, a devenit un adversar eficient contra dictatorilor Europeni, bisericile nationale, de obste ortodoxe, prin caracterul lor autocefal [*] au avut mult mai multe probleme cu regimurile totalitare, in special comuniste.

Cred ca una din cele mai mari ratari ale perioadei postdecembriste a fost inexistenta unui partid Crestin-Democrat, sustinut cu putere de BOR. S-a intamplat din multe cauze. Cauza principala a fost totusi mostenirea dezastruoasa a regimului ceausist, care a infiltrat Biserica Ortodoxa cu sute de agenti ai securitatii pe care i-a promovat cum a putut si cat a putut.   Alte trei cauze care au franat greu formarea si succesul unui partid puternic de sorginte Crestin-Democrat – prima ar fi profilul spiritual al renasterii Partidului Taranist, lipsit de o conducere autentica si masiva in spatele celor doi eroi nationali care au fost Coposu si Ratiu.

O a doua cauza – Corneliu Coposu, primul preşedinte al Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat (1990 – 1995), postcomunistă, a fost greco-catolic, deci de facto acest profil de lider politic nu putea primi sustinerea masiva a BOR, desi majoritatea sustinatorilor partidului au fost crestini ortodocsi. Desi PNŢCD nu a fost niciodata un  partid confesional, religia lui Corneliu Coposu a fost vazuta ca un impediment major. Bineinteles nu a ajutat ca si cel de al doilea stalp al partidului,  Ion Augustin Raţiu, a fost nepotul protopopului greco-catolic al Turzii.

O a treia cauza a esecului a fost fara indoiala lipsa de interes pe care au demonstrat-o puterile occidentale fata de situatia societatii romanesti post-comuniste. Desi SUA avea o administratie Republicana la inceputul anilor ’90, a existat nefastul Secretar de Stat (Ministrul de Externe) James Baker, care nu a avut nici o problema sa cedeze Romania influentei Sovietice dupa evenimentele din ’89; numai norocul ne-a salvat de aceasta “marinimie” americana o data cu prabusirea Uniunii Sovietice.

Dupa cel de al doilea Razboi Mondial, americanii au inteles exact ca singura forta care poate tranzita societatile aflate de zeci de ani sub dictaturile fascist-naziste in Italia si Germania, fara a aluneca inca o data in dictaturi problematice, poate fi numai biserica. Doctrina Crestin-Democrata nu ar fi avut succesul pe care l-a avut in Italia pentru 3-4 decenii si in Germania pana in zilele noastre daca nu si-ar fi gasit o sustinere extraordinara a americanilor.

George Marshall a fost un gigant politic, el a inteles ca asistenta economica si financiara pe care a asigurat-o tarilor fostei axe nu este suficienta. Marshall a inteles nevoia unei doctrine care in perioada tranzitiei politice, cu ajutorul unei legislatii democratice, sa concureze cufostul fascism si cu mai noul comunism, care a patruns in perioada razboiului prin miile de agenti sovietici.   Singura forta care putea genera aceasta contra-pondere a fost biserica, cea care pana la urma nu numai ca a reusit sa concureze cu comunismul occidental, dar cel putin in Polonia a demolat comunismul dupa aprope 40 de ani de dominatie demonica. Puteti citi sfarsitul articolului pe Curs de Guvernare.

Lovitura de stat in Tunisia. Presedintele Tunisiei Abidine Ben Ali a parasit Tunisia si a fost inlocuit de Premierul tarii Mohamed Ghannouchi, care a anuntat ca a preluat carma tarii.

135 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Frumos!
  O singura remarca: Becali practica un cretinism politic.

  ela

  14/01/2011 at 7:50 pm

  • Adevarat 🙂

   Theophyle

   14/01/2011 at 7:54 pm

 2. „Cred ca una din cele mai mari ratari ale perioadei postdecembriste a fost inexistenta unui partid Crestin-Democrat, sustinut cu putere de BOR”.

  Voi spune cu parare de rau dar si cu toata responsabilitatea cele de mai jos.

  Eu cred ca si in viitor aceasta ratare se va perpetua. Motivul este simplu: BOR este condusa de un patriarh care stie sa profite la maximum de statul roman. Nu ma refer la cererea de 20 de milioane de lei facuta de Daniel catre Roberta Anastase pe 16 decembrie 2010, sau la terenul pe care se va construi Catedrala Mintuirii, dat gratuit de stat catre BOR, sau la „Clădirea vechiului Parlament al României şi alte 32 de clădiri, printre care şi complexul hotelier Tismana, cu terenuri aferente în suprafaţă de peste 26 hectare, precum şi alte terenuri de 6 hectare vor fi transmise de către Guvern, fără plată, în proprietatea Bisericii Ortodoxe Române”.

  Ma refer la faptul ca Patriarhul Daniel stie sa fie extrem de unsuros si sa profite de fiecare regim politic. Cind a fost la Iasi Mitropolit, i-a sprijinit pe aia din PSD de il laudau pina si in stenogramele PSD din vremea lui Nastase. Cind a fost premier Mugur Isarescu, i-a dat tot felul de cruci patriarhale. Samd. Smecheria lui consta in aceea ca stie sa lase impresia ca ar putea ajuta politicienii (o face doar cind are el chef), iar acestia se reped si ii maninca din palma, in schimbul sperantei ca Biserica va juca rolul de agent electoral. Uneori joaca, insa nu la scara asteptata.

  Problema BOR cu Daniel in fruntea ei este ca se hiper-centralizeaza. V-o spune un om care cunoaste destule dedesubturi si care a citit cu atentie noul statut BOR adoptat imediat dupa ce Daniel a ajuns patriarh. Individul are propriam lui agenda, care NU include sprijinirea vreunui partid crestin-democrat in vederea propasirii Romaniei, ci folosirea influentei sale pentru sporirea averii Bisericii si pentru centralizarea deciziilor, prin controlarea Sinodului cu ajutorul diferitelor mijloace mai mult sau mai putin…ortodoxe.

  Personal, nu cred ca vreun partid crestin-democrat va avea sprijinul Bisericii Ortodoxe, pentru ca ierarhia BOR are alte interese, si economice, si ideologice. Dincolo de aura de reformist a lui Daniel se ascunde dorinta de putere exercitata nu in favoarea societatii, ci in alte scopuri. Cita vreme va fi patriarh, Biserica, la cel mai inalt nivel, doar va mima interesul pentru doctrina crestin-democrata. La nivel local este posibil ca Mitropolitii sa se implice in viata societatii intr-un fel care ar putea fi considerat sprijin pentru crestin-democratie, insa la nivel inalt, nu.

  Cetatean

  14/01/2011 at 8:03 pm

  • O analiza extrem de pertinenta si absolut exacta. Trebuie sa sti ca in BOR sunt diferente de opinii destul de pronuntate si exista un curent reformist care sustine doctrina.

   Theophyle

   14/01/2011 at 8:11 pm

   • Theophyle, cunosc destul de multe, cunosc citeva persoane bine plasate si stiu pulsul.

    Problema BOR este ca Patriarhul ia decizii fara ca Sinodul sa il intrebe ceva. Altfel spus, BOR se „papalizeaza” pe nesimtite.

    Sa va dau un exemplu: Colegiul Electoral Bisericesc.

    „Statutul pentru organizarea si functionarea Bisericii Ortodoxe Romane prevede ca Patriarhul se alege dintre Mitropolitii, Arhiepiscopii sau Episcopii in functie. Propunerile pentru alegerea Patriarhului se fac de catre Sfantul Sinod. Patriarhul este ales de catre Colegiul Electoral Bisericesc, alcatuit mai bine de jumatate din laici, prin vot secret, dintre doi sau trei candidati desemnati de Sfantul Sinod”.

    Daniel a venit ca patriarh pe valul simpatiei laicilor din CEB, laici care il vedeau drept marele „reformator”.

    Se s-a intimplat dupa alegerea lui? S-a schimbat modul de alaeere al Patriarhului, prin adoptarea unui nou statut:

    „Dihonie în Sfântul Sinod după modificarea statutului Bisericii Ortodoxe Române. Potrivit noilor prevederi, Colegiul Electoral Bisericesc, cel care l-a ales în funcţie pe Patriarhul Daniel, rămâne fără putere de decizie.

    Astfel, ierarhii nu vor mai fi aleşi de preoţi şi laici din toată ţara, ci doar de membrii Sfântului Sinod. Membrii Colegiului Electoral Bisericesc vor avea un cuvânt de spus doar în privinţa nominalizărilor pentru o funcţie de înalt ierarh.

    Mitropolitul Clujului Bartolomeu Anania condamnă printr-o scrisoare deschisă desfiintinţarea Colegiului care, în opinia lui, reprezintă un pas înapoi faţă de tradiţie.

    Mărul discordiei îl reprezintă câteva articole din noul statut referitoare la alegerea clerului superior al Bisericii Ordodoxe Române. Conform acestora, nominalizările pentru funcţiile de înalţi ierarhi nu vor mai fi făcute de Sfântul Sinod, ca până acum, ci de sinoadele din fiecare mitropolie, după o consulatare cu adunările eparhiale. Iar în privinţa votului final, acesta va fi dat doar de membrii Sfântului Sinod, din care fac parte numai înalte feţe bisericeşti. Asta înseamnă că preoţimea şi mirenii nu vor avea putere de decizie în momentul votului, aşa cum se întâmpla până acum”.

    Concluzie: BOR se centralizeaza, se „papalizeaza”, Patriarhul se izoleaza de credinciosi pentru a nu fi deranjat in munca sa de controlare a intregii ierarhii. Cum o face? Sunt metode si metode, o sa vi le explic si pe astea.

    Cetatean

    14/01/2011 at 8:22 pm

    • Foarte interesant! Nu am stiut chestia cu tendinta de centralizare prin schimbarea statutului 🙄

     Theophyle

     14/01/2011 at 8:27 pm

     • Theophyle, nu e doar asta.

      In epoca au mai fost mari lupte privind articolul 26, litera S, din noul statut, care dadea dreptul Patriarhului de a infiinta stavropighii (manaistiri sub jurisdictia Pariarhiei) intr-o eparhie, peste capul Mitropolitului sau Episcopului locului.

      Intotdeauna stavropighiile s-au infiintat de Patriarh cu acordul Episcolului local. Ceea ce vroia Daniel era un drept de imixtiune directa in viata unei Mitropolii.

      Pina la urma, a iesit forma asta:

      „s. Conform traditiei ortodoxe [Patriarhul]are dreptul de a infiinta stavropighii patriarhale si a le conduce prin delegatii sai, in limitele competentelor stabilite prin Decizie Patriarhala, aducand la cunostinta Chiriarhului locului acestea;”.

      Deci el decide, prin propria decizie, si apoi instiinteaza Episcolul locului, ca s-a bagat peste el. Total impotriva traditiilor si vietii eclesiale ortodoxe de la Apostoli si pina acum.

      Cetatean

      14/01/2011 at 8:32 pm

 3. Salutare
  Nu am probe ca biserica ortodoxa romana a fost , este si va fi implicata in viata colectivitatii .
  Macar in parte cum este implicata biserica catolica sau protestanta. Ca urmare are dorinte doar de a „primii” . Bani , terenuri , imobile ca si saracii preasfintiti mioritici tot la ciolan se gindesc .
  In Romania biserica a fost mereu o sluga a regimului.
  Ca urmare si valorile umane , universal valabile nu au fost sustinute de aceasta biserica . Dovada reala: In satele unde alte confesiuni au luat „taurul de coarne ” , nici tiganii nu mai trimit copii la cersit . Personal consider ca in Romania nu avem bazele pentru un partid crestin . Lipseste fundatia.

  Ștefan A.

  14/01/2011 at 8:05 pm

 4. O sa avem crestinism cu …Placinta ? 😆

  Tzepelica

  14/01/2011 at 8:09 pm

  • Un lucru major care imi provoaca destul de multe probleme de sustinere!

   Theophyle

   14/01/2011 at 8:12 pm

 5. @Theophyle La multi ani si sa ramii mereu tanar–No country for old men ! 🙂
  @Cetatean – frumoasa expunerea BOR-CD ai dreptate
  @Stefan Si tu ai dreptate (cf cu rabinul din Buhusi)
  🙂

  Un tanar de stanga

  14/01/2011 at 8:12 pm

  • Merci mult TDS 🙂

   Theophyle

   14/01/2011 at 8:16 pm

  • Saracu Moise daca nu a lucrat la FAZ 😀

   Theophyle

   14/01/2011 at 8:19 pm

   • Mie mi-au placut; are argumente foarte utile.

    ela

    14/01/2011 at 8:22 pm

    • Asta, da! cred ca Moise ar fi fost mult mai acceptat de popor!

     Theophyle

     14/01/2011 at 8:28 pm

 6. Buna seara,
  cind privesc la poza cu Ion Ratiu, i-mi vine sa-mi dau palme. Eram in 1990 si cineva care-l cunostea pe Ratiu I. din America, incerca sa ma convinga sa-l votez. Eram asa de indobitocita , ca nu am retinut nimic din argumentele care mi le aducea respectivul. Nu au trecut nici doi ani si mi-a parut rau ca nu l-am votat. Pacat , am pierdut acel tren s-au facut atitea magarii , cu acceptul tacit al multor oameni corecti, care au stat in banca lor asteptind sa curga lapte si miere , ori au crezut ca toata lumea este la fel de corecta. Sa nu credeti ca sunt disperata ,dar putea fi altfel, sa fi fost Basescu din 1992 nu se ajungea aici. Astept sa ma besteliti, ca am exprimat aceasta optiune , dar pe acest om il urmaresc din 1992 , 1993,1994 cind se lupta in parlament pentru constructia de drumuri . Mergea cu planse in parlament ,sa le explice la trogloditi si toti il luau la misto , ce se crede la clasa profesor si asa au aparut E85 , E60 ….. si multe altele. Acum se da batalie mare dar nici Boc nu se lasa… nu iubesc PDL dar pe citiva tot ii urmaresc

  Mariana

  14/01/2011 at 8:30 pm

  • Draga Mariana multi dintre noi au fost in pustie, bine ca pana la urma ne-am trezit 🙂
   Bine ai venit intre noi!

   Theophyle

   14/01/2011 at 9:11 pm

 7. Uneori cand vezi dorinta de a construi biserici la fiecare colt de strada, studiul religiei in scoli,miile de ha. de padure si terenuri agricole primite de biserica, incepi sa te intrebi daca nu exista riscul de a ne indrepta spre o forma de fundamentalism.
  Din pacate eu nu am auzit ca BOR sa gestioneze un sistem de orfelinate sau spitale destinate categoriilor defavorizate.

  mar

  14/01/2011 at 8:36 pm

 8. theophyle, salut! 🙂

  Cred că ratarea de care vorbești nu are sanse de reparare atâta timp când nu vom depăsi etapa „formelor fără fond” în politică!

  Forme goale, fara conținutul declarat pe „etichetă” – astea sunt partidele de la noi:

  PSD (social-democrat ?!) pe cine să reprezinte? Pe care muncitori industriali, ce salopete ori halate albastre, unde sunt ăstia în Ro?! Sau care mici intreprinzători ?!
  Partid liberal pentru cine? Câți oameni de afaceri de calibru mediu sunt ca să asigure „mediul de cultură” pentru ideea de inițiativă, de reușită și accedere prin propriile merite in elita bisnismenilor ?!
  Partid Tărănesc pentru cine și sustinut de cine? De niste amărâti rămași de la Cuza încoace tot la stadiul de robi pentru bucatica lor de pământ când primită de la stăpânire când luată indărat prin niste manevre ticăloase, de care unii au ținut cu dinții iar alții s-au rupt pentru un alt statut de rob, cel de oraș, proletarul cu o jumătate de treapta mai sus ca „bătrânii” lăsați la țară?!
  În atari condiții, creștin-democrația e o subtilitate pe care politica românească n-o va cunoaște prea curând!
  La noi la sate, Theophyle, se trăiește incă sub semnul lui «Primum vivere, deinde filosofare», adică pe româneasca din spiritul vremurilor de acum – Întâi halelala, dup’aia nemurirea sufletului!
  Si ticăloșii care ne-au condus de atâta vreme au avut grijă ca noi, cel obișnuți, să n-avem altă grijă decât «Primum vivere…»

  Na, că pesimismul meu e mai „oliolio” de v’o zece ori ca al tău! 😦

  oldhashu

  14/01/2011 at 8:37 pm

 9. Breaking news primite inclusiv de la Stefan News Press impreuna cu AFP, UPI si CNN!

  Theophyle

  14/01/2011 at 8:38 pm

  • 😆 😆

   Ștefan A.

   14/01/2011 at 9:13 pm

 10. BOR e doar o mare afacere, de la nivel individual (preot) pana la nivel national.
  Doar vinde indulgente babelor cocosate de „pacate” si brunetilor antrenati sa fure ouale de sub closca.
  Protectoare pt. proprii turnatori la secu si condusa de un patriarh cu aptitudini si figura de talhar, mie nu-mi inspira nici un strop de incredere.
  Nu pot sa uit „telegrama de sustinere” din dec.`89 a lui Teoctist pt. Ceausescu, scurta retragere si revenirea sa in fruntea BOR, dupa consolidarea la putere a esalonului 2 PCR/secu.

  Tzepelica

  14/01/2011 at 8:39 pm

  • Din pacate este trist dar adevarat, parohiile se transfera in familie. Daca vrei o parohie mai buna „cotizezi”, iar un preot de parohie importanta sta foarte bine dpdv financiar.
   Probabil ca asa a aparut si zicerea „sa nu faci ce face popa sa faci ce zice el”

   mar

   14/01/2011 at 8:45 pm

 11. Si BBC

  ela

  14/01/2011 at 8:42 pm

 12. Interesant. Franta e mai mult decit incintata.

  Cetatean

  14/01/2011 at 8:44 pm

  • Franta astazi pentru mine a ajuns poate mai scarboasa politic decat Rusia putiniana. Vorbesc de regimul Sarkozi, nu de tara minunata ce am avut ocazia sa o cunosc.

   Turnofftheglory

   14/01/2011 at 8:47 pm

   • „tara minunata” pe care „am avut ocazia…”

    no offence, please

    Gamer

    14/01/2011 at 9:02 pm

    • No offence take it mate. Sunt nitel distrat sa zicem. 🙂

     Turnofftheglory

     14/01/2011 at 9:38 pm

     • ok …
      nu impartasesc valorile & minunatiile frantei

      doar tinuta acestui blog 🙂

      Gamer

      14/01/2011 at 9:59 pm

 13. Pe mine ma supara cumplit ce se intampla in scoala. Sa speli mintea unui copil de 6-7 ani cu incuvintarea sau chiar sustinerea scolii mi se pare nu exagerat ci de-a dreptul indobitocire. Recunosc ca nu sunt religios deloc, dar a invata cultul si doctrina ortodoxa un copilas la 7 ani mi se pare o mare mizerie. De ce ortodoxia ar fi mai buna decat comunismul ce l-am prins eu in scoala? In primul rand manualul e o porcarie, doi este excluziv, si e al dracului de tampit formulat. Profesorii vin cu dogma in cap. Nu stiu ce simtiti voi, dar religia ar trebui sa insemne dragoste, toleranta si mai ales iluminare. Religia in scoala romana e scrierea unuei propagande intolerante si insusirea unor automatisme.
  Am avut ocazia sa vad si sa citesc manuale de la inceputul secolului 20. Sunt mult mai ok, mai relaxate si mai clar formulate.

  Turnofftheglory

  14/01/2011 at 8:44 pm

  • Nu poti renunta La orele astea? Am inteles ca este permis.Se incheie mediile fara religie

   ela

   14/01/2011 at 8:50 pm

   • nope. au devenit obligatorii. deja.

    …si-mi amintesc cum, cu ceva ani in urma, pe un forum care se dorea elitist, am avut o contra cu un tovaras si cu o tovarasa care sustineau ca „trebuie sa fie religie ortodoxa-n scoli”. argumentul lor suprem a fost ca tinerii din Timisoara ar fi strigat: Oh Doamne cand s-au pus in fata rafalelor de ak-47. Timisorenii sunt preponderent catolici si mai bine ii injuri decat sa le impui ortodoxia. Mai ales in clasele primare. Numai ca tovarasii mentionati nici nu erau dusi la besearica da’ nici nu se straduisera prea mult cu stiitele prin scoala fane babanu (actuala s.n.s.p.a.)

    Gamer

    14/01/2011 at 9:15 pm

  • TOG, salut! 🙂

   Da’ despre evoluționism prezentat acolo în manuale scolare, ca o notă de subsol, în timp ce DISCOVERY face rating cu documentare incitante despre originea omului, ce părere ai?! :mrgreen:

   oldhashu

   14/01/2011 at 8:58 pm

   • Cati, fată bună, chiar scosese evoluționismul din programa școlară cu ceva (nu mult) timp în urmă. Eram mai mult ca oricînd de rîsul lumii.

    filadel

    14/01/2011 at 9:06 pm

   • Copii mei adora stiinta si arta, fara a fi ghidonati. Baiatul efectiv uraste religia, dar se straduieste doar pentru F.B. Invata rugaciuni si tot felul de porcarii ce ma revolta, pentru ca vrea note bune.

    Turnofftheglory

    14/01/2011 at 9:39 pm

 14. Despre braking news, este un adevarat flood pe twitter. Prim-ministrul a preluat puterea si presedintele Tunisiei a fugit cu avionul in Malta.

  Turnofftheglory

  14/01/2011 at 8:46 pm

  • Salut TOG,
   daca ar fi numai asta, mama mia:

   1. avem pe Dl Berlusconi pasibil de judecata pentru proxentism si corupere de minore
   2. In Liban se arunca deja grenade la sediile partidelor;
   3. Grecia afost downgradata de Fintch, titlurile ei fiind considerate de azi „garbage”
   4. Israelul anunta ca trupele ONU de la granita cu Libanul au bagat capul la cutie limitand miscarile la granita dintre Liban si Israel.

   Theophyle

   14/01/2011 at 8:54 pm

   • Deci incalziri pe toata linia. Ma ingrijoreaza Libanul in special. Si ma scarbeste cum Franta se face ca nu vede fostele colonii si se ia din nou de Romania. Daca Sarkozi se realege, sper sa denuntam pactul cu ei. Nu ca ar fi mare lucru, dar deja e un mizerabil si se comporta oribil cu Romania.

    Turnofftheglory

    14/01/2011 at 9:41 pm

    • Arata rau, stau pe stirile lor si pe ale israelinilor care si-au bagat trupele din nord in alerta maxima. Chiar nasol!

     Theophyle

     14/01/2011 at 9:43 pm

     • Sincer, Hezbollah merita loviti crunt. Efectiv merita, Libanul a devenit un stat islamic aproape, ceea de e de neacceptat. Nimeni nu misca fara voie de la Teheran. Locul ala era o oaza. Razboi civil cat cuprinde si acum avanpost pentru Allah akbar. Iar Israelul, cu toate bubele lui, nu va accepta sa ii lase pe nebunii Hezbollah sa fie in pozitie de necontestat in Liban.

      Turnofftheglory

      14/01/2011 at 10:00 pm

 15. Să vezi acum berbeci fripți, munți de pilaf și fecioare tocma’ bune de prihănit la toate colțurile de stradă! 🙂 Auch, da’ asta e numa’ dacă dai în primire și te muți în paradisul islamic!

  Râd, da’ nu e râsul meu că nepoată-mea este plecată acolo, cu „tunisianul” ei europenizat, un medic școlit în Ro!

  oldhashu

  14/01/2011 at 8:50 pm

 16. TOG, in mare de acord cu tine. Adica: religia nu trebuie predata copiilor decit daca parintii sunt de acord. Este foarte adevarat ca manualele sunt cretine, ca cei care predau vin si recita timpenii i9nvata o9n facultate. ca invatamintul teologic se scolasticizeaza timp si incremeneste in afara dujului viu.

  Manualele pe care le-ai citit tu erau elaborate de indivizi care traiau ortodoxia la alte cote decit cei de azi. Din pacate, va fi din ce in ce mai rau si am sa iti explic de ce.

  Cetatean

  14/01/2011 at 8:54 pm

  • Cetatean, religia sa ramana in templu, cel putin la nivel fogmatic. Vrei sa educi, repet sa educi copilul? Ok. Incerva mai aproape de Eliade, invata-i si de animisti, si de shinto, si islam. Toate. Sa inteleaga fenomenul si sa arunce samanta tolerantei. Romanii sunt bigoti si mai ales ritualisti. Traiesc pentru dogma in mare parte. Poate si discursul parintelui de la Rohia ar fi binevenit. Un Dumnezeu cald, plin de umor si tolerant. BOR traieste ca Vaticanul 1000 ani la nivel de dogma, iar aceasta dogma e impusa, ceea ce gasesc neacceptabil.
   Mai bine sport, mai bine muzica, mai bine arta, nu dogma. Dogma ucide nu apropie de Dumnezeu. Popi avari ce vor mintile fragede. Sa imi explice si mie un om caree diferenta intre o scoala coranica si modul in care se impune ortodoxia in scoala. Cantitatea?
   Ce facem in Transilvania si Banat? Acolo exista greco-catolici, omano-catolici si protestanti. Cum reactioneaza comunitatea maghiara daca trebuie sa inghita rahat ortodox cand ei respira altfel?
   Daca in scoala sunt copii din familii mixte, turco-romane, sau sunt adventisti, penticostali sau ce religie ar avea? Nu e o impocrizie sa ii impui filioque?

   Turnofftheglory

   14/01/2011 at 9:48 pm

 17. iar ati prins presa romaneasca in off side cu breaking-urile voastre 🙂

  razvan

  14/01/2011 at 8:56 pm

  • Razvan, ce mare scofala 🙂 sunt niste momai tonomate!

   Theophyle

   14/01/2011 at 8:57 pm

  • E prima data? Ar trebui sa se obisnuiasca!

   Cetatean

   14/01/2011 at 8:59 pm

  • Iar pe noi ne-a pus total „off topic” ! 🙂

   oldhashu

   14/01/2011 at 9:01 pm

   • Hashul nu-i adevarat. Aici este agora toti vorbesc despre toate problem,ele arzatoare ale zilei, toata ziua!

    Theophyle

    14/01/2011 at 9:09 pm

 18. Citeva exemple de Guerrilla Marketing pentru tinerii mei prieteni care sa dea idei de happeninguri sociale> Asta dupa ce „scrie-i un email senatoarei Placinta”, sau „semneaza pe petitii online” s-a epuizat.
  In seara asta cum vind activistii holera, malarie si febra tifoida 1 $ /sticla prin vending machine la New York Inteligent si de impact
  Daca va plac si pot stimula idei noi va mai dau 🙂

  Un tanar de stanga

  14/01/2011 at 8:58 pm

  • Mai TDS iti dau jos filmuletul sa nu capete ai nostri ideii.

   Theophyle

   14/01/2011 at 9:08 pm

   • ? ?

    Un tanar de stanga

    14/01/2011 at 9:22 pm

    • Mai cine stie ce dracii fac emo astia 😆 nu e bine sa le dam idei!

     Theophyle

     14/01/2011 at 9:30 pm

 19. Theo
  poate acorzi nitica atentie si temei sugerate de mine
  sigur ca si asta poate fi inclusa… dar, tangential.
  Scuze ca insist dar…
  am in fata ochilor mintii niste imagini comparative
  [il poti numi defect profesional… dar trebuie sa tii seama ca sunt nascut in fecioara (nu dati navala, sunt virgo dupa zodie)]
  … si anume imaginile care definesc (inca de la intrare) esenta unui anume cult. Cum spuneam, comparativ, la intrarea intr-o besearica ortodoxa vezi o gaura neagra strajuita de turle semete in timp ce la intrarea intr-o besearica_catolica vezi lumina la nivelul ochilor.

  pe fond
  USA, desi republicana, nu a acordat prea multa importanta evolutiei din ro dat fiind rezultatul votului din duminica orbului. Distanta (fizica) impunea prudenta… si da… nea’ baker ala avea cu totul alte viziuni. Iar Bush-senior a fost… credul (decenta ma impiedica sa scriu termenul potrivit).
  Dar…, fara sa aruncam lesul pisicii mai inainte de a ne ocupa de cadavrul putrefact al cre(s)tinatatilor locale, corect ar fi sa ne amintim (printre altele) de tarele care au macinat acest „bobor”. Nu mai pomenesc de invidia destructiva insa as dori sa reamintesc numai ca insasi formarea „boborului” s-a bazat pe tradare. Si la fel si evolutia „principatelor”. Ce are asta a face cu credinta? Poate e la fel cu inchinarea din autobuze/troleibuze/tramvaie/metrou in dreptul besearicilor urmata de grijania ma-sii la prima statie.

  Gamer

  14/01/2011 at 8:59 pm

  • Gamer,
   nu am cum sa intru in aparentele locaselor de cult astea sau altele fiecare cu ale lui. Problema nu este lacasul este in primul rand credinciosul si pastorul spiritual, preotul.

   Aici avem problemele adevarate, majoritatea popilor sunt inculti si nu stiu teologie de doi bani. Credinciosi cred ca daca se tarasc pe podele si pupa icoanele, cineva ii va ierta de faptul ca in viata lor nu au respectat cele 10 porunci nici macar o zi din viata lor. Paganism curat!

   Theophyle

   14/01/2011 at 9:05 pm

   • pace tie… mie… si celor care scriu/citesc

    exista cate un zeu pt fiecare dintre noi.

    Gamer

    14/01/2011 at 9:25 pm

    • Gamer fiecare din noi este zeu, pentru ca suntem facuti asemanator LUI.

     Theophyle

     14/01/2011 at 9:29 pm

     • mhm… sa nu-ti faci chip cioplit

      Gamer

      14/01/2011 at 9:37 pm

  • Pace tie, Jucatorule! 🙂

   Prezentare mai „fina”, pe un alt aspect decât a mea la ora 8.37 pm!

   oldhashu

   14/01/2011 at 9:07 pm

 20. Daca tot vorbim de news-uri si de Biserica, am si eu una: se pare ca IPS Bartolomeu Anania nu e deloc bine si va fi dus la Viena.

  http://www.realitatea.net/bartolomeu-anania-are-probleme-de-sanatate-si-va-fi-dus-la-viena_791851.html

  Deie-i Domnul sanatate, ca nu aveti idee ce batalie se va porni in BOR daca se duce el la cele vesnice! O doaie ii vineaza scaunul si Patriarhul are deja om pregatit sa puna pe cineva, daca Sinodul nu isi da seama de manevra.

  Cetatean

  14/01/2011 at 9:01 pm

  • Hai,ca-i gasesc pe toti care vor la Viena,la AKH. Doar-doar are voie si Vantu! Lasati! Nu mai tine.
   Mila crestina la irealitatea…ha!

   ela

   14/01/2011 at 9:09 pm

  • Cetatean
   Modul in care expui problema seamna cu numirile facute la Stabul intr-o anumita perioada a acestui stat!
   Din pacate incet,incet dispar marii iluminati ai ortodoxiei, lasand locul unora in care spiritul mercantil este dominant.

   mar

   14/01/2011 at 9:10 pm

   • mar, problema BOR e grava, din urmatoarele motive:

    1. Patriarhul e un individ fara solida pregatire monastica. A stat in calitate de calugat citeva luni la manastire, timp in care s-a ocupat de biblioteca. Apoi a plecat c aprofesor la Institutul Ecumenic din Bossey, Elvetia.

    2. Membrii in virsta ai Sinodului sunt putini sau bolnavi. Cei mai tineri nu au cultura duhovniceasca si spirituala suficienta, multi fiind facuti ierarhi pe alte considerente.

    3. Fe formarea tinerilor preotilor ortodocsi se ocupa alti preoti profesori unul mai nul ca altul. Cei buni sunt rarissimi.

    perspectivele sunt ingrijoratoare.

    Cetatean

    14/01/2011 at 9:15 pm

   • mar, salut! 🙂

    Dintotdeauna a fost asa, iluminatii au fost cu lucrarea lor, negustorii de indulgente și ei cu treaba lor.
    Poate ai auzit de Damian Stanoiu, un „caustic” autor interbelic, răspopit care nu le-a rămas dator ierarhilor BOR cu „expunerea” literara a mizeriei de sub odăjdii!

    oldhashu

    14/01/2011 at 9:21 pm

  • Astia merg in spital ca sint prea fericiti (preasfintitul ) ? 🙂

   Ștefan A.

   14/01/2011 at 9:12 pm

 21. La Multi Ani si multa fericire! pe masura a ce ne oferi noua. Nu am stiut de aniversare, dar am aflat la timp.
  Un vis, o speranta, din partea cuiva care participa, dar nu comenteaza decat foarte rar.Blogul asta este o gura de aer curat. Multumesc

  annnie

  14/01/2011 at 9:08 pm

  • sarut mana annnie 🙂
   numai bine si fericire si tie. Multumim din inima pentru apreciere 🙂

   Theophyle

   14/01/2011 at 9:14 pm

 22. Mai baieti, cum se numeau aia catre vroiau sa imprumute bani de la China?

  Ia sa citeasca ei aici la ce se asteapta chinezii!

  http://www.zf.ro/business-international/china-are-datorii-ascunse-in-valoare-de-cel-putin-1-500-de-miliarde-de-dolari-oficial-chinez-7890645

  „Autorităţile locale din China au acumulat datorii „acunse” de cel puţin 10.000 miliarde de yuani (1.500 miliarde de dolari), pe care le-au mascat folosind mii de vehicule investiţionale folosite pentru împrumuturi, a declarat parlamentarul chinez.Yin Zhongqing.

  Cetatean

  14/01/2011 at 9:11 pm

  • Asta va fi intoxicat cu plumb foarte repede!

   Theophyle

   14/01/2011 at 9:13 pm

   • NU, nu va fi intoxicat cu plumb, va muri la o vinatoare de rate, cu propria arma descarcindu-i-se accidental in spate!

    Cetatean

    14/01/2011 at 9:16 pm

    • Si factura pentru glonț se va trimite familiei! 😆

     oldhashu

     14/01/2011 at 9:23 pm

     • Da bine inteles, ce crezi ca cineva te omoara gratis. Iti aduci aminte de speedy gonzales – You are my friend i kill you for nothing

      Theophyle

      14/01/2011 at 9:25 pm

      • Da’ nu era vorba de prietenie, asta e legea la „han”! Glontul, unul singur în ceafă pentru sigurantă și evitarea risipei, este decontat de familia celui „rezolvat”! 😦

       oldhashu

       14/01/2011 at 9:30 pm

       • mai „nemernicilor”… 🙂
        n-aveti pic de respcet intru slava si vesnica pomenire
        (na_poftim ca m-a apucat on-topicu’)
        acum si-n pururea vecilor dainui-va gaura din zidul cladit cu sudoarea sutelor de milioane de chinezi…
        n-aveti un pumn de orez?

        Gamer

        14/01/2011 at 9:35 pm

   • De datoriile aste ascunse am fost informat cu doua zile in urma . Parea un zvon si am „sapat” mai mult .
    Administratile locale luau bani de la banci pentru a realiza planul de „investitii” . Care banci le ascundeau frumos in baza „indicatilor ” .
    Iarasi vom asista la ceva executii publice ca partidul e dur si pur , nepatat de coruptie . 😆

    Ștefan A.

    14/01/2011 at 9:16 pm

    • @lucian a dat un link acum doua zile ;era vorba si de astea

     intamplator

     14/01/2011 at 9:57 pm

  • ii rog pe stimabilii care propovaduiau supremiatia galbena sa vina sa lamureasca aceste „facaturi ordinare”…

   adeca ce? n-au si ei va(n)dimii lor?

   Gamer

   14/01/2011 at 9:31 pm

  • Suna a Enron 100%. Nici macar imaginatie n-au avut chinezii astia, au luat reteta cu Copy-Paste 🙂 😉

   Turambar

   14/01/2011 at 11:12 pm

 23. TOG, ai dreptate cu manualele, nu sunt ateu, nici agnostic, dar libertatea religioasa trebuie respectata de toata lumea; pe alt plan, dialogul religie-stiinta iarasi e neglijat, doar prostii si rauvoitorii mai cred ca exista un razboi ireconciliabil si tertium non datur
  si apropo de copii, cred ca situatia e mai grava in casele de copii care tin de biserica, am vazut ceva imagini la tembelizor si arata a indoctrinare

  razvan

  14/01/2011 at 9:13 pm

  • Ela, mare adevar.Din pacate sunt foarte putini care vorbesc si scriu despre fenomenul Pitesti.

   mar

   14/01/2011 at 10:05 pm

 24. Eu nici nu vad rostul acestor ore de religie in scoala primara. Cred ca religia e ceva absolut personal, chestia cu „religia de stat” e o porcarie absoluta. „Sfanta” biserica pare mai degraba organizata dupa modelul lui Scaraotki – ma refer la ierarhizare…

  Diana

  14/01/2011 at 9:26 pm

  • ehhh… draga Diana… de-ar fi numai ierarhizarea

   Gamer

   14/01/2011 at 9:29 pm

   • Nu numai; ierarhie, politichie, vicii de tot felul, nu mai spun care :)…Si mai si vin prostii sa li se inchine.

    Diana

    14/01/2011 at 9:33 pm

    • M-a blagoslovit vreunu’ dintre zeii pagani cu un unchi hatru si slobod in iesprimare. Cand eram inca la varsta povestilor despre batrani si mari mi-a spus ceva ce inca-mi rasuna-n urechi:
     – Nepoate, astia nu vor sa faca altceva decat co-mu’ism
     – Cum adica unchiule?
     – O sa pricepi cand vei sta in genunchi, fie in fata popii… fie in fata activistului.

     Gamer

     14/01/2011 at 9:47 pm

     • 😆

      Diana

      14/01/2011 at 9:51 pm

     • Pricepeai și mai urgent dacă nu erai băiet! 😆

      oldhashu

      14/01/2011 at 9:56 pm

      • ceva paduri (si chiar „paduri”) deja cutreierasem
       baiet eram (inca mai sunt) si fi-voi pana la soroc
       stiam din grupa mare cum e sa fii far’ de noroc
       cand ai colegi/e fii de popi, fete de presedinti de c.a.p
       ori fii de sefi de post
       nu cred ca are rost
       sa racaim pe fundul Razelm
       uniforme de p.t.a.p

       Gamer

       14/01/2011 at 10:13 pm

 25. Teofil, daca nu ai plecat la beut cu baietii, as vrea sa-mi dai opinia ta de cunoscator despre urmatorii:
  -Jesus seminar/Crossan
  – Karen Armstrong
  -Bart Ehrman
  e oarecum on topic si tot voiam sa te intreb

  razvan

  14/01/2011 at 9:52 pm

  • – Jesus seminar/Crossan super-duper si eu sunt membru in research pentru ei si sunt semnatar al multor documente.

   – Karen Armstrong – tabloid infantil in afara stiintei

   – Bart Ehrman unul dintre cei mai buni experti in Noul Testament, prezent in toate bibliografiile mele

   Theophyle

   14/01/2011 at 10:02 pm

  • Cand naiba vom avea si noi o sansa ca asta!

   Theophyle

   14/01/2011 at 10:04 pm

  • merci, sensi eu in orice caz citeam. Eu rup putina chineza imi place mancarea lor si chiar mananc cu betisoare

   Theophyle

   14/01/2011 at 10:07 pm

   • Baieti si fete o postare super la amicul Turambar, de citit!

    Theophyle

    14/01/2011 at 10:08 pm

   • 🙂 Si eu ma pricep de bine la mincat cu betisoarele. Si daca si socotesti ca deja am ochii pe jumatate mijiti, nici nu sint departe de ei, nu?

    😉 :friends:

    Turambar

    14/01/2011 at 10:43 pm

 26. Ah sa nu uit, de imitat parlamentul bulgar. Se aude fomnule Baconschi, Basescu, Boc?

  Turnofftheglory

  14/01/2011 at 10:18 pm

  • ie surzi si muti si tuate cele
   (n-ar mai fi fost atatea rele)
   dar cand te uiti prin gard
   vezi cum cioara se preschimba-n leopard

   Gamer

   14/01/2011 at 10:24 pm

 27. cedric

  14/01/2011 at 10:23 pm

  • Salut de seara buna

   ue mai bine s-ar teme de ea insasi

   Gamer

   14/01/2011 at 10:27 pm

  • Salut cedric 🙂
   Au dreptate si am explicat acum cateva zile Lodei de ce! Are dreptate si Gamer in legatura cu relatiile in UE.

   Theophyle

   14/01/2011 at 10:34 pm

 28. E vrednic de mila (crestineasca)
  guvernu’ care se agata-n crucea ortodoxiei
  tribut pagan plateste politichia romaneasca
  samavolnic sporind simbriile unor lachei

  Gamer

  14/01/2011 at 10:43 pm

 29. Buna seara
  Se pare (sau e un joc de oglinzi) ca presedintele francez nu-l accepta pe presedintele tunisian in exil in Franta. In acest moment el survoleaza spatiul aerian al Dubaiului, cu posibilitaea de a se dirija catre Argentina. Pentru moment se dezinformeaza mai mult decît se informeaza. Franta a oferit joi suport militar dictaturii tunisiene.
  de 23 ani Ben Ali a fost prieten cu TOTI presedintii francezi
  A suivre…

  regine

  14/01/2011 at 10:43 pm

 30. buna seara/ urmeaza o mostra de semidoctism

  religia si politica
  cred ca ce s-a tot discutat pleaca de la o premiza gresita
  1.nu instituria bisericii este in ideologia partidelor ” crestine” ci MORALA BISERICII

  nu am auzit ca biserica protestanta sau catolica sa faca parte din ucd sau ucs in germania
  sau biserica catolica sa fie parte a crestin democratiei italiene;
  de fapt,cel putin in germania,multi se declara atei dintr-un singur motiv: sa nu plateasca taxe
  2. Polonia: nu biserica-ca institutie a mobilizat oamenii impotriva comunismului- ci credinta in Dumnezeu,in morala crestina;oamenii au simtit instictiv raul ateu,comunist si si-au amintit de morala crestina,s-au atasat,a fost fermentul care i-a facut sa reziste;

  concluzie:
  a.trebuie sa separam biserica ca institutie de morala;morala crestina este cea care trebuie sa stea la baza unui partid ” crestin” nu biserica,condusa de oameni si deci cu interese specifice;

  b.nu trebuie identificata morala si credinta crestina cu preotulx sau patriarhuly;
  cunosc destui preoti care nu sunt de acord cu ce se intimpla acum in ierarhia bisericii ortodoxe,dar raman preoti,fac acte de caritate sociala si ajuta pe cei in nevoi,si,credeti-ma nu traiesc in lux;

  cei care nu cred,le respect decizia,isi pun oare intrebarea de ce europa se indreapta unde se indreapta;secularizarea excesiva e oare benefica?
  nu sunt de acord cu predarea obligatorie a religiei in scoli,dar poate ca vizionarea filmului facut de italieni acum citiva ani( l-am vazut la tvr 2)despre viata lui IP II ii va face pe multi sa-si puna intrebari si sa caute raspunsuri;poate in credinta
  e stiu un lucru,mi l-a spus cind aveam 40 ani un Duhovnic care acum nu mai este: ” Dumnezeu nu te obliga sa fii credincios,Dumnezeu iti spune ce e bine si ce e rau;Dumnezeu ne-a lasat noua responsabilitatea alegerii”

  intamplator

  14/01/2011 at 10:47 pm

  • De acord in esenta frate Intamplator
   Oricare individ/a care se naste poarta „povara” binelui si raului in aceeasi dreapta masura. Nu’sh daca vreun zeu are contributie determinanta la accentuarea/estomparea vreunuia dintre talere. Nici despre cat de multa influenta ar mai avea „cei sapte ani de-acasa” nu sunt convins. Dar stiu ca-n scoala primara ar fi cu mult mai utila predarea codului civil/penal (cu tot cu implicatii) in dauna celor ‘enshpe „porunci besericesti.

   Gamer

   14/01/2011 at 11:02 pm

  • Aha! Si Buddha spune parca la fel 🙂 😉

   Turambar

   14/01/2011 at 11:14 pm

   • nebanuite si de nepatruns sunt caile domnului 🙂

    Gamer

    14/01/2011 at 11:33 pm

 31. buna,

  waoo,
  demult nu am mai vazut atitea comentarii pe cele 3 postari ale lui teofil.
  sper sa recuperez.
  tema este interesanta

  skorpion

  14/01/2011 at 11:06 pm

  • Mai sunt 50 de minute si e 15 ianuarie! 🙂

   ela

   14/01/2011 at 11:10 pm

   • Adica simbata ! 😆
    Ca urmare mai putini comentatori ca nu se lucreaza ! 🙂

    Ștefan A.

    14/01/2011 at 11:12 pm

    • muuult mai multi!

     ela

     14/01/2011 at 11:17 pm

 32. 15 ianuarie 1850 s-a nascut Eminescu!

  skorpion

  14/01/2011 at 11:14 pm

  • mhm…
   „si-o caramida in chilotzi ca sa n-o zbuare vantu’…”

   Gamer

   14/01/2011 at 11:30 pm

 33. brief news/pare ca e ziua romaniei nu numai a tunisiei pe la tv int

  la cnn:promo la inside tenis e ilie nastase care-si etaleaza diverse amintiri si incheie apoteotic aratand unforma de general al armatei romane
  la euronews: cpreda raspunde f eleganrt unor intrebari puse de un reporter demn de antena 3 despre aminarea intrarii in schenge
  2 ex:
  r:credeti ca teama gruparile de crima organizata vor avea acces la baza de date e la originea acestei decizii?
  cpreda:baza de date e accesibila ro de citeva luni;nimeni nu si-a pus aceasta problema;
  r:credetti ca exodul roma in franta ..
  cpreda:etnia roma e in franta cu mult inaintea intrarii in ue a romaniei
  una peste alta,analiza concludea ca de fapt e problema gestionarii frontierelor si mai ales extinderea in bg a granitei cu tr ,in contextul problemelor greciei cu aceasta frontiera

  tunisia:
  a. demonstratii
  b. oameni ucisi de fortele de ordine
  c. discurs televizat al presedintelui
  d.fuga cu avionul
  e. euforie pe strazi
  oare sa urmeze aparitia teroristilor???

  intamplator

  14/01/2011 at 11:48 pm

  • Unde este acum fostul presedinte tunisin , nu stim .
   Se stie ca niste rude au plecat „preventiv” , cu ceva zile in urma la Dubai . Franta nu il vrea ca are frica de protestele comunitatii tunisine . Care e numeroasa in Franta .
   E si armata pe strazi in Tunisia . Chestia ca acum se vor recicla multi din fostul partid al presedintelui . Controla tot si toate , la absolut toate nivelurile .
   Sigur o reciclare ala PCR la noi .
   Problema cea mai mare, nu au mineri care sa vina sa restabileasca ordinea . 😆

   Ștefan A.

   14/01/2011 at 11:58 pm

   • las’ ca-n bg au fost tractoristii

    Gamer

    15/01/2011 at 12:11 am

   • Informatie ne confirmata avionul ar fi aterizat temporar in Sardinia – la Cagliari.

    regine

    15/01/2011 at 12:19 am

    • Se confirma – Escala în Sardinia pentru carburant. Nu se cunoaste destinatia ulterioara.

     regine

     15/01/2011 at 12:25 am

 34. si n-am apucat si eu sa vad djerba;acum o sa fie si acolo ca in algeria=haos si nesiguranta;
  la vara ma duc in maroc cit mai e liniste ca precis vine la rind

  intamplator

  15/01/2011 at 12:08 am

  • cum timpul deja nu mai are rabdare…
   cred ca va fi preferagil sa-ti revizuiesti planurile de vacanta. fie numai pt ca m-ai lipsi de niste contre 🙂

   Gamer

   15/01/2011 at 12:15 am

   • o sa merg in nkorea;e sigura
    e o idee,cind nepotii vor avea 9-10 ani sa- ma duc cu ei acolo sa le arat comunismul la mama lui

    intamplator

    15/01/2011 at 12:29 am

 35. … si peste lumea zabauca se lasa-n dar, o noua zi.
  va spun la buna dimineata… cati/e vom mai fi

  Gamer

  15/01/2011 at 12:24 am

  • @gamer
   l-am suparat pe theophyle;m a pus in stand by

   intamplator

   15/01/2011 at 12:26 am

   • cu un comentariu

    intamplator

    15/01/2011 at 12:27 am

    • nu cred…
     mai degraba ai gresit la tastare

     Gamer

     15/01/2011 at 9:08 am

  • Multumim, o zi buna sau noapte buna!

   mar

   15/01/2011 at 12:27 am

 36. pai unde?
  ca iata cxe patesti la astia daca aduci ofensa insemnelor autoritatii!ca n-a platit toll-ul treaca mearga,dar sa folosesti uniforma armatei populare e de neiertat

  http://news.yahoo.com/s/ap/as_china_evading_tolls

  in us judecatorii n-au respect pentru virstnici

  http://news.yahoo.com/s/ap/20110114/ap_on_re_us/us_the_oldfather

  ramine coreea de nord,e sigura
  apropo o chestie reala cu n korea;imi povestea cineva ca afost acolo in delegatie prin anii 80;
  cazati doi in camera,cind sa se rada ,isi uitase crema de ras in ro ;ii cere voie coleguloui de camera sa o foloseasca pe a lui; seara se intorc,merg in camera;omul vede o crema noua pe polita
  de atunci o saptamina cit au stat au avut pofte de mititei,cartofi prajiti cu usturoi,pui la ceaun exprimate dimineata in camera;
  in cel mult o zi li se servea …
  daca e la fel si acum -si cred ca e- merita o vacanta acolo

  intamplator

  15/01/2011 at 12:25 am

 37. Buna dimineata!
  Este 15 ianuarie, sunt pregatit!

  Creanga

  15/01/2011 at 6:52 am

  • Creanga, Buna Dimineata 🙂
   tre sa mai ai putina rabdare pana luni la pranz 🙂

   Theophyle

   15/01/2011 at 8:41 am

 38. Buna dimineata ! 🙂
  E o zi frumoasa de 15 ianuarie !

  ela

  15/01/2011 at 7:38 am

 39. Buna dimineata.
  POate nu ati auzit, dar sa stiti scandalul financiar din China a fost pus la cale de Basescu care a vrut sa-l compromita pe marele analist Ponta ce vrea sa imprumute de acolo. 😀

  DanSu

  15/01/2011 at 7:56 am

  • sounds a „stire” defuzata de soviani pe mony shanel… cu marica invitat special.

   Gamer

   15/01/2011 at 9:01 am

 40. Buna Dimineata 🙂
  Postare Noua!

  Theophyle

  15/01/2011 at 9:27 am

 41. […]   Religie şi politică – O ratare românească De Theophyle | 14.1.2011 . Articolul a fost preluat și pe blogul  Politeía […]


Comentariile sunt închise.