Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

O zi obişnuită – 14 Ianuarie / “posibilă o nouă criză a alimentelor”

Bună dimineata intr-o zi de vineri. Astazi vom avea la Bucuresti o minima termica de  0°C, si o maxima termica de  7°C, umiditate: 98%. Indicele de confort termic: -1°C. Mai mult noros, frig. Pentru alte orase, aici. Curs valutar BNR valabil azi: 1 EURO = 4. 2564   RON (+0.0041 RON); 1 USD = 3. 2350  RON (-0.0394 RON); 1 EURO =  1. 3157  USD; (+0. 0171).  Gramul de aur 143.7215 RON  (-1.3723).

Preţurile porumbului şi soiei au urcat la cel mai ridicat nivel din ultimele 30 de luni după ce guvernul american a redus în mod surprinzător estimările legate de recolte pentru principalele cereale, scrie Financial Times.  La bursa de mărfuri din Chicago, preţul soiei a urcat cu 5,2%, până la 14,20 $/buşel (27,2 kg), cel mai ri­dicat preţ de la sfârşitul anului 2008. Departamentul de agricultură a anunţat că raportul intern sto­curi/ce­re­re va atinge cel mai scăzut nivel din aproape un secol. Preţul porumbului a avansat cu 5%, până la 6,37$/buşel (25,4 kg), cel mai ridicat nivel din iulie 2008. Adăugând şi creşterea de ieri, preţul porumbului a avansat cu 94% faţă de valoarea din iunie, soia a câştigat 51%, iar grâul 80%. Pe parcursul lui 2010, porumbul s-a scumpit cu 61%, iar soia şi grâul cu peste 40%.Creşterea preţurilor vine după ce Organizaţia pentru Agricultură şi Alimente din cadrul Naţiunilor Unite a avertizat că s-ar putea înregistra o nouă criză a alimentelor, de genul celei din 2008, dacă preţurile vor continua să crească. Preţul alimentelor la nivel mondial a avansat cu 25%, conform ONU. Tendinţa devine un motiv important de îngrijorare în ţările aflate în curs de dezvoltare. (Sursa: FT; ZF)

Analiştii se aşteaptă la reluarea creşterii economice în acest an, estimând un avans de 1,2%, însă încadrarea în ţinta de deficit bugetar convenită cu FMI este privită cu scepticism, iar inflaţia va depăşi intervalul avut în vedere de BNR. Membrii Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) şi-au exprimat, în cadrul unui sondaj intern, opiniile privind evoluţia a 12 indicatori macroeconomici şi a doi indicatori ai pieţei de capital pe parcursul acestui an. Autorităţile române şi FMI estimează pentru acest an o creştere economică de 1,5% şi urmăresc diminuarea deficitului bugetar la 4,4% din PIB, de la 6,6% din PIB în 2010. Încadrarea în ţinta de deficit bugetar convenită cu FMI/UE este privită cu scepticism de majoritatea respondenţilor care se aşteaptă la un deficit bugetar de circa 5% din PIB. Însă există aşteptări privind reducerea considerabilă a deficitului bugetar pe parcursul anului 2011 comparativ cu 2010, potrivit unui comunicat al AAFBR. (Sursa: ZF)

Deputatul PNL Ludovic Orban consideră că este necesară convocarea unui Congres extraordinar al formaţiunii având în vedere faptul că actuala conducere a PNL nu are un mandat privind încheierea unei alianţe cu PSD, relatează ProTv. „În PNL problema e mult mai complicată: Crin Antonescu fost ales în 2010 în baza unei moţiuni în care nu se vorbeşte de alianţă cu PSD, ci dimpotrivă, se vorbeşte de identitate de dreapta, de minimum 30% la locale şi parlamentare. Nu există un mandat acordat conducerii pentru alianţa cu PSD, ba chiar dimpotrivă, sensul moţiunii votate la Congres este contrar acestui pas”, a declarat Orban, pentru ProTv. El a precizat că, în aceste condiţii, este evident că trebuie convocat un Congres extraordinar. El a precizat, în legătură cu alianţa PNL cu PC, că este convins că PNL nu are nevoie de niciun fel de alianţă, fiind un partid suficient de puternic pentru a prezenta o solidă alternativă de guvernare. (Sursa: Mediafax)

Experţii grupului de lucru Schengen (Sch-Eval) discută, vineri, raportul final în care sunt incluse concluzii în urma vizitelor de evaluare făcute în România şi Bulgaria, referitoare la stadiul pregătirii celor două ţări în procesul de aderare la Spaţiul Schengen. Discuţia de la Bruxelles va avea loc în jurul prânzului, aceasta fiind urmată de o reuniune finală în 28 ianuarie, când se vor adopta rapoartele privind România şi Bulgaria. Şedinţa va fi deschisă de reprezentantul preşedinţiei ungare a UE, după care membrii grupului de evaluare îşi vor prezenta, pe rând, concluziile privind rapoartele vizate. La finalul dezbaterilor, cei de faţă îşi vor exprima opiniile şi intenţiile privind votul politic ce urmează să fie exprimat de fiecare ţară în parte. În ceea ce priveşte stadiul general de pregătire a României, ţara noastră a trecut prin şapte vizite de evaluare şi o reevaluare pe frontierele aeriene, concluziile experţilor europeni fiind, până în acest moment, pozitive. (Sursa: Mediafax)

UDMR ar trebui să părăsească guvernarea actuală, dacă Executivul nu ia măsuri de relansare economică şi ar trebui să construiască un modus vivendi cu opoziţia, a declarat, joi, la RFI, de senatorul UDMR Gyorgy Frunda. „Eu îmi spun punctul meu de vedere, pentru că în cadrul UDMR eu reprezint o poziţie, împreună cu câţiva colegi, care de multe ori am pus sub semnul întrebării actuala alianţă a UDMR cu PDL şi am propus ieşirea de la guvernare a UDMR. Pentru ca UDMR să iasă de la guvernare, această discuţie ar fi actuală după Congresul nostru şi în funcţie de măsurile economice şi financiare pe care Guvernul le va lua în perioada imediat următoare”, spune senatorul la RFI. Gyorgy Frunda crede că UDMR ar trebui să se reorienteze, întrucât PDL are şanse „foarte-foarte mici” să mai câştige alegerile. Vezi Postarea noastra ”Optiunea Maghiara”. (Sursa Mediafax)

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au respins joi cererea de eliberare provizorie sub control judiciar şi cea de înlocuire a măsurii de arestare preventivă cu obligaţia de a nu părăsi ţara formulate de senatorul Cătălin Voicu. Cătălin Voicu a formulat, miercuri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), două cereri de judecare în stare de libertate, la finalul audierilor inculpaţilor din dosarul în care Voicu este acuzat de două fapte de trafic de influenţă în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu fapte de corupţie, în formă continuată. Apărătorii lui Cătălin Voicu au formulat o cerere de eliberare sub control judiciar a clientului lor, iar decanul Baroului Bucureşti, Ion Ilie Iordăchescu, unul dintre avocaţii lui Voicu, a formulat şi o cerere de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura obligării de a nu părăsi ţara. Aceştia au motivat cererile prin faptul că toţi inculpaţii din dosar au fost audiaţi şi, în această fază, Cătălin Voicu nu mai poate influenţa desfăşurarea procesului. În acelaşi dosar, au fost trimişi în judecată Florin Costiniu, fost preşedinte al Secţiei civile şi de proprietate intelectuală din ÎCCJ, acesta fiind deferit justiţiei pentru complicitate la trafic de influenţă; Costel Căşuneanu, asociat la SC PA&CO Internaţional SRL Bacău, pentru cumpărare de influenţă, în formă continuată; Marius Locic, administrator al SC Locic Imobiliare SRL, pentru cumpărare de influenţă, fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu fapte de corupţie, participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual la legea contabilităţii în legătură cu fapte de corupţie, toate în formă continuată. (Sursa Agerpres)

Grupul constructor de automobile francez Renault a anunţat joi că a depus o reclamaţie la Procuratura Parisului pentru „spionaj industrial”, „corupţie”, „abuz de încredere”, „furt şi tăinuire în bandă organizată” împotriva a trei dintre conducătorii săi, implicaţi într-un scandal de spionaj care preocupă lumea afacerilor în Franţa de câteva luni, potrivit AFP.  Renault îi suspectează pe cei trei şefi – suspendaţi din 3 ianuarie – că ar fi difuzat în exterior informaţii sensibile legate de programul său de construire a vehiculelor electrice. Abordând acest subiect, guvernul francez l-a denumit ca făcând parte dintr-un adevărat „război economic” care se desfăşoară în prezent în contextul crizei mondiale. „Această reclamaţie este consecinţa descoperirii unor acţiuni grave, aducătoare de prejudicii întreprinderii, în special proiectelor sale strategice, tehnologice şi intelectuale”, indică Renault într-un comunicat destinat presei, subliniind că dosarul intră de acum înainte în atenţia justiţiei. „Cu scopul de a permite procedurii judiciare să se deruleze într-un climat de serenitate, Renault nu va participa la niciun fel de supralicitări, polemici şi îşi va pune elementele aflate în posesia sa exclusiv la dispoziţia serviciilor competente însărcinate cu ancheta”, adaugă grupul. Cazul de spionaj care afectează grupul constructor de automobile francez Renault a căpătat implicaţii diplomatice marţi, ca urmare a unor suspiciuni vizând China, care au iritat Beijingul.  Pista unei scurgeri spre China a unor informaţii secrete referitoare la construirea unui automobil electric, proiect în care Renault şi aliatul său japonez Nissan au investit patru miliarde de euro, este privilegiată de contraspionajul francez şi de grup, potrivit presei şi specialiştilor în spionaj economic. (Sursa Agerpres)

Sa aveti o zi buna!

116 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Salutări! Eu cred că întregul guvern „ar trebui să părăsească guvernarea actuală”, la cum merg lucrurile… Şi, în primul rând ministrul popotelor:
  http://baricada.wordpress.com/2011/01/14/gabi-oprea-the-prince-of-pensia-si-pensiile-militarilor/

  baricada

  14/01/2011 at 9:08 am

  • Salut !
   Printul imobiliarelor, perechea generalului fotbalist „caşchetă”.

   Tzepelica

   14/01/2011 at 9:17 am

 2. La multi ani, @Theophyle !
  Sa fii sanatos si viguros ! 🙂
  PS
  Abia acu` am aflat.

  Tzepelica

  14/01/2011 at 9:10 am

  • salut @timi,
   al naibi viata – cum trece, domle, cum trece! Sper sa lase si ceva urme 😆

   Theophyle

   14/01/2011 at 9:12 am

 3. Mulţi ani, atunci, sănătate, înţelepciune şi perseverenţă îţi urez Theophyle…

  baricada

  14/01/2011 at 9:12 am

  • Multumesc Baricada, 🙂
   Intelepciunea vine cu varsta din dotarea, perseverenta este o chestie de educatie 😆

   Theophyle

   14/01/2011 at 9:13 am

 4. Buna dimineata,

  La multi ani, sanatate si multe realizari profesionale si personale.

  mar

  14/01/2011 at 9:24 am

  • multumesc @mar,
   iti urez asemenea 🙂

   Theophyle

   14/01/2011 at 9:34 am

 5. Salutare tinere ! 🙂
  Dureri de cap ? Mahmureala ? 😆
  Sigur nu e de tine dar fostii marinari stiu sa faca niste chefuri …… 😆
  Sa fi sanatos si fericit ca in rest necazurile in Europa se aduna tot mai mult .
  PS . Azi stau pe net cu gramada . Bucuros ? 😆

  Ștefan A.

  14/01/2011 at 9:25 am

  • Salut 🙂
   Cunosc teoria penultimului pahar, ala pe care nu trebuie sa-l mai bei pentru a nu transforma o placere intr-o durere.

   Sunt sanatos, pentru ca fac tot ce pot cu masura, sunt fericit pentru ca ma simt bine in pielea mea si am o viata cu o partenera care doreste sincer sa fiu fericit si in sfarsit cunosc suficienti oameni care mi-au daruit o prietenie adevarata.

   Theophyle

   14/01/2011 at 9:30 am

   • Si da, sunt bucuros ca ai timp!!!

    Theophyle

    14/01/2011 at 9:31 am

 6. Buna dimineata!
  Ma intreb daca avem inca multi bani de aruncat pe geam .
  http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/cati-bani-ia-un-miner-dat-afara-143080.html

  ela

  14/01/2011 at 9:31 am

  • salut @ela, probabil 😆

   Theophyle

   14/01/2011 at 9:33 am

   • Asta inseamna ca sumele au fost bugetate,nu? Splendid!:(

    ela

    14/01/2011 at 9:38 am

 7. „Acordul actual pe care România îl are cu Fondul Monetar Internațional expiră în luna mai a acestui an, iar primii bani ar trebui dați pe data de 6 august 2012, conform calendarului de rambursare existent pe site-ul Ministerului de Finanțe.
  Tosuși, conform datelor publicate pe site-ul Fondului Monetar, până să începem a plăti banii care ne-au fost daţi în urma contractului de împrumut, România plăteşte o dobândă anuală.
  Mai precis, pentru anul 2011, România are de dat suma de 266,24 milioane de unități DST (drepturi speciale de tragere, SDR în limba engleză), reprezentând cuantumul unei dobânzi, a cărei primă rată ar trebui dată, conform site-ului FMI, pe data de 1 februarie 2011, când România trebuie să dea 67.699.042 DST, echivalentul a 103.381.938.29 de dolari.”

  http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/exclusiv-peste-doua-saptamani-trebuie-sa-dam-bani-la-fmi-143109.html?utm_campaign=1 stire Capital in Evz Homepage&utm_source=widgets&utm_medium=widgets_javascript

  Tzepelica

  14/01/2011 at 9:36 am

 8. Nu va preocupati pentru bani . Avem cu gra-ma-da. 🙂
  Pe hirtie , acum la inceput de an .
  Dupa ce vor distribui „investitile” , depasind si deficitul programat pe primele luni a acestui an ( cu permisiunea sigura a FMI ) , din iunie – iulie vor incepe cu „ajustarile bugetare ” sau mai degraba vor lua ceva banuti din noul acord cu FMI . Ca nu degeaba se cheama „precautional”. 🙂
  In cel mai rau caz , vine Ponta – Crin cu gasca lor la guvernare si sa vezi atunci bunastare cu miliardele de la rusi sau/si chinezi . Pensii marite , salarii la fel si din nou economia va „duduii” . (tot pe credit ). Dupa care va face un mare fîîîîssss – pîrț. 🙂

  Ștefan A.

  14/01/2011 at 9:51 am

 9. Prin anii `30, fiul unui roman facea reforma in Australia :

  “Este reglementată şi apariţia băncilor agricole, care să finanţeze astfel de proiecte, cu dobânzi rezonabile. Theodore vorbea atunci despre „paradisul omului mic”, cel care îşi poate face o viaţă decentă, prin munca sa. El considera că dezvoltarea agriculturii poate să facă din Australia o ţară care să nu mai depindă de împrumuturile străine, pentru că până atunci doar pe împrumuturi se mişcase totul aici.
  ………………………………….
  După care a venit lovitura de graţie. Edward s-a adresat parlamentarilor cu următorul discurs – „dacă Camera Superioară ratifică deciziile Camerei Inferioare, atunci rolul ei este superfluu, deci menţinerea ei nu are niciun sens.Dacă, pe de altă parte, se opune voinţei Camerei Inferioare, este prin definiţie antidemocratică şi prin urmare trebuie abolită. În ambele situaţii, ea nu-şi justifică existenţa”. Drept pentru care Theodore reuşeşte până la urmă să desfiinţeze Camera Superioară.
  …………………………………..
  Criza de la începutul anilor ’30 ameninţa Australia. Guvernul caută soluţii pentru evitarea „furtunii”. Este adus un consilier de la Banca Angliei, un anume Otto Niemeyer, care le recomandă australienilor să-şi reducă drastic cheltuielile publice, cum ar fi tăierea pensiilor şi ajutoarelor de şomaj.
  Ca vice-premier, Theodore a respins cu vehemenţă acest plan, venind în schimb cu un proiect care pornea de la principiul că cea mai bună apărare este atacul – criza economică să fie înfruntată prin măsuri curajoase. De pildă, o expansiune a creditelor cu dobânzi mici pentru fermieri şi micii industriaşi, astfel încât economia să producă bunuri şi să genereze locuri de muncă, nu să îngheţe, dar în acelaşi timp să se emită si titluri de stat pentru întreprinzători, care să fie răscumpărate după trecerea crizei.”

  http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/documentar/senzationala-poveste-a-romanului-care-a-modernizat-australia-213085.html

  Tzepelica

  14/01/2011 at 10:09 am

  • @timi,
   ceea ce nu-ti povestesc autorii este ca respectivul roman-australian (sau viceversa) a fost fiul lui Vasile (Basile) Teodorescu frate vitreg cu marele traducator al Bibliei in limba romana (versiunea catolica). De iure a fost de origine romaneasca, de facto nu a vorbit limba si nici nu prea si-a dezvaluit traditiile.

   Theophyle

   14/01/2011 at 10:32 am

   • Oameni de isprava, prietene.
    Din ce au facut ei unii ar putea invata si acum, desi a trecut aproape un veac de atunci.

    Tzepelica

    14/01/2011 at 10:42 am

 10. Salut! 🙂

  Nu vine nici un Ponta si nici un Crin urit mirositor. Fraierii astia si-au devoalat ca imbecilii toate mutarile in avans (de parca nu le stiam deja), si acum stau si asteapta pe Sfintul Dacă:

  – daca IDMR paraseste barca…
  – daca trece o motiune de cenzura
  – daca introducem o suspendare
  – daca CCR o aproba (traiasca amendamentul marelui jurist Sova!)
  – daca poporul e de acord cu noi si voteaza demiterea
  – daca PDl ramine la 15-18%
  – daca poporul nu se prinde ca facem o alianta doar impotriva lui Basescu
  – daca in 2012 avem bani de distribuit sa cistigam alegerile
  – daca…..

  Cu atitia de „daca”, parca se cam fisiie strategia. Iar Basescu nici macar nu s-a incins si nici nu si-a pus ghetele in picioare.

  Cetatean

  14/01/2011 at 10:12 am

  • 😆

   Ștefan A.

   14/01/2011 at 10:16 am

  • Salut Cetatean,
   multe DACA si totul depinde de cati pedelisti vor ramane pedelisti si in 2011

   Theophyle

   14/01/2011 at 10:33 am

 11. Theophyle, la mulți ani! 🙂

  Cineva a mai băgat un an la sac ?!

  Să fii sănătos și optimist, fericit alături de cei dragi și de prieteni! 😆

  oldhashu

  14/01/2011 at 10:34 am

  • salut Hashule, multzam 🙂
   Am castigat inca un an de experienta!

   Theophyle

   14/01/2011 at 10:36 am

 12. Theophyle, iti garantez ca vor ramine, din citeva considerente:

  1. anul trecut au aprobat scrisnind din dinti toate masurile dure si acum vor si ei sa culeaga roadele de pe urma statutului de „reformatori”

  2. ei stiu ca Basescu va numi pe cine are el chef in 2012, si ca on nici un caz nu va numi de la psd si pnl. Opozitia nu va avea 50%, parerea mea.

  3. resursele necesare pentru recistigarea colegiilor sunt in pixul lui Boc

  4. cind va incepe lupta politica pe legea electorala si pe redesenarea colegiilor, plus lupta pe Constitutie, baietii vor vrea sa fie de partea celui care are cutitul in mina, nu de partea Opozitiei.

  Cetatean

  14/01/2011 at 10:38 am

  • nu garanta prietene, chiar NU!

   Theophyle

   14/01/2011 at 10:53 am

   • Bine, hai sa zicem ca poate sunt cam radical, insa dorinta de a fi de partea ciolanului e pentru mine destula garantie ca gargaragii din PDL nu vor sari in alta barca.

    Cetatean

    14/01/2011 at 10:55 am

    • „retributiile” se pot „plati in rate” printr-un loc in viitorul parlament sau „on the spot” ca despagubire!

     Theophyle

     14/01/2011 at 10:59 am

     • Da, dar cind sunt multi hamesiti la masa, care au stat o gramada in Opozitie, greu de crezut ca ai mai multe sanse sa prinzi ceva mai bun, in comparatie cu situatia actuala. Si apoi, cind lupta se va da in termeni politici, in 2012, si NU in termeni economici, indivizii vor prefera sa aiba pe umeri o mantie de baieti buni si reformatori, chiar daca unii au pus frine cit se poate reformei.

      Cetatean

      14/01/2011 at 11:04 am

 13. Buna dimineata,
  LA MULTI ANI, Theophyle, cu sanatate si impliniri pe toate planurile.
  Nu stiu daca numarul anilor pe care l-ai atins este par ca atunci ai putea spune ca ai implinit a doua oara 20, 25 etc. Eu asa imi zic si atunci ma impac mai usor cu adaugatul anilor pe raboj!

  cedric

  14/01/2011 at 10:45 am

 14. La multi ani!

  para

  14/01/2011 at 10:47 am

 15. Inca o data multumesc @cedric si @para.

  Din fereicire sunt suficient de ocupat ca sa ma simt tinar si destul de injurat ca sa-mi permit tineretea. Intr-o cariera de zeci de ani nu am fost injurat ca intr-un singur an, ultimul cronologic si primul in slujba obstii.

  Theophyle

  14/01/2011 at 10:53 am

  • N-ar trebui să fii amărât, Theophyle! Doar în pomul cu roade, dau proștii cu pietre! 😆

   oldhashu

   14/01/2011 at 11:05 am

   • hashule,
    Eu sunt măslin sălbatic, pom mic aproape tufiş, cu creştere lentă şi crengi presărate cu ghimpi.

    Theophyle

    14/01/2011 at 11:09 am

    • Bună rău! 😆 😆 😆

     oldhashu

     14/01/2011 at 11:15 am

     • hashule exista o specie de maslini care se numesc „maslinul exasperat” (Olea exasperata) traieste in conditii aproape imposibile, prin dunele de nisip si da roade bune impotriva tuturor sanselor si aparentelor!

      Intr-o Romanie exasperata nu crezi ca fructul cel mai potrivit ar fi maslinul exasperat!

      http://plants.newplant.co.za/view/size/4/page/190

      Theophyle

      14/01/2011 at 11:20 am

      • Este incredibil cat de bine arata raportat la conditiile in care traieste!
       Sa speram ca se va face o translatare.

       mar

       14/01/2011 at 12:54 pm

       • 😀 sper si eu!

        Theophyle

        14/01/2011 at 12:59 pm

 16. La Multi Ani! PS: injuraturile sint bune la ceva, sint un fel de twitter protoistoric, condenseaza pe scurt educatia si nivelul intelectual al emitatorului :).

  Richard

  14/01/2011 at 11:07 am

  • Richard,
   de multe ori sunt si amuzante! In special cand devin conspirationiste 😆

   Theophyle

   14/01/2011 at 11:10 am

 17. La multi ani Theophyle 🙂
  Sanatate si cat mai multe dorinte implinite alaturi de cei dragi.
  Saturnul,planeta tutelara a capricornului-„marele invatzator”,cu nesecata energie a disciplinei,rabdarii si rezistentzei sa-ti aduca un an plin de satisfactzii. 🙂

  mircea

  14/01/2011 at 11:07 am

  • Salut mircea
   Ai aprofitat de noile reglementari a domnului Boc si ai devenit oficial un astrolog ? 🙂

   Ștefan A.

   14/01/2011 at 11:09 am

   • 😆 😆

    mircea

    14/01/2011 at 11:10 am

  • Multumesc Mircea,
   Am o mare rabdare de multe ori mai multa decat necesarul 🙂

   Theophyle

   14/01/2011 at 11:11 am

 18. http://www.hotnews.ro/stiri-politic-8207872-audio-adriana-saftoiu-rfi-pnl-putea-dezamageasca-electoratul-daca-aliaza-psd.htm

  Fata asta spune lucruri interesante, insa Crin nu are urechi. Vanitatea i le-a astupat temeinic. Las ca o infringere usturatoare o sa il trezeasca 😈 insa va fi prea tirziu, si va fi excelent!

  Cetatean

  14/01/2011 at 11:24 am

  • Fata asta a inceput sa-si traiasca adevarurile si astya este un lucru nespus de pozitiv si curajos. Interesanta povestea dnei Saftoiu!

   http://www.reportervirtual.ro/2011/01/claudiu-saftoiu-vrea-sa-si-refaca-viata-cu-o-jurnalista.html

   Theophyle

   14/01/2011 at 11:33 am

   • Era si timpul sa isi dea seama ca s-a dus la liberali dintr-o mare iluzie. Oamenii isi inchipuie ca brandul de liberalism e chiar pe bune, de fapt ascunde niste sepri colcaitori de numa-numa!

    Cetatean

    14/01/2011 at 11:38 am

  • La ce se astepta d-na saftoiu ? ca noul stapan sa o aprecieze altfel ? Plateste pretul.

   ela

   14/01/2011 at 11:34 am

   • ela povestea este muuuult mai complicata si trecerea ei la PNL a fost singura decizie pe care o putea lua. Nu ca o aprob, dar avind in vedere ca am cunostinte despre aceasta poveste nu o blamez in totalitate!

    Theophyle

    14/01/2011 at 11:37 am

 19. Pe asta ati citit-o? Mi se pare o acuzatie destul de grava, si,tinand cont de pierderile din sistem, organele abilitate ar fi trebuit sa se sesizeze.
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-8206370-video-directorul-casei-nationale-sanatate-lucian-duta-sistemul-informatic-fost-este-sabotat.htm

  ela

  14/01/2011 at 11:31 am

  • Salut @ela,
   am stiut-o de la un amic expat care lucreaza la Oracle, le-a fost interzis de management sa depuna plangere la politie! (ghici de ce?)

   Theophyle

   14/01/2011 at 11:35 am

   • Stiu si eu? 😦 Organu’ nu se sesizeaza singur?

    ela

    14/01/2011 at 11:36 am

    • Organu’ nu stie pe ce lume traieste, numai de sabotaje informatice are el nevoie. Aia de trebuie sa stie, probabil ca stiu si aduna ceva probe, altfel nu iesea la presa!

     Theophyle

     14/01/2011 at 11:39 am

   • Salut 🙂
    Scuze, nu inteleg – care management?

    Diana

    14/01/2011 at 11:39 am

    • Salut Diana 🙂
     proiectului 🙂

     Theophyle

     14/01/2011 at 11:40 am

     • Deci managerul de proiect – „Siveco”?

      Diana

      14/01/2011 at 11:41 am

      • Aha 🙂

       Theophyle

       14/01/2011 at 11:42 am

       • Deci e posibil ca vulnerabilitatile aplicatiei sa fie „by design”.
        Oricum, avand in vedere felul in care se abordeaza la Siveco proiectele, exista si o cantitate deloc neglijabila de lucru „pe genunchi”.

        Diana

        14/01/2011 at 11:54 am

       • Chiar nu ma pricep, stii tu mai bine probabil 🙂

        Theophyle

        14/01/2011 at 11:55 am

 20. Asa e cand nepriceputu’ se cocoteaza unde nu-i e locul. In loc de specialisti,misuna politrucii.

  ela

  14/01/2011 at 11:48 am

 21. Mi se pare normal ca fesenistii din udmr sa-si doreasca o reintoarcere la „albia mama”.In fond totzi „fesenistii” din toate partidele vor asta,incercand sa indeparteze cat mai mult Romania de eficientizarea statului,de modernizarea lui.
  Dar nu cred ca udmr va parasi barca pentru un motiv simplu ce tzine oarecum de psihologia sociala care se va transpune in presiune asupra politicienilor unguri.
  Per ansamblu ,electoratul maghiar este mai educat(in marea lor majoritate urmaresc constant posturile tv maghiare) si din cauza faptului ca au ca termen de comparatzie situatia/tendintele vietzii politice economice sociale ale Ungariei in oglinda cu jocul politic de la noi.Inclusiv faptul ca pozitia Ungariei la CE este de a sustzine Romania la aderarea in spatziul Schengen/sau relatziile bune Orban-Basescu vor cantari in schimbarea sefului udmr.
  Lectiile dure la care sunt supusi(impreuna cu noi) in aceasta perioada ii va face mult mai chibzuitzi cui ii vor da votul,cei care vor dori continuarea reformelor(legea educatziei in prezent dar in viitor,regionalizarea-cu impact economic fundamental,legea electorala,constitutia etc) vor fi mai puternic sustzinuti.Cei care doresc iesirea de la guvernare si alaturarea cu de psd (pnl) n-au practic nicio sansa in indeplinirea unor deziderate(comune si maghiarilor si romanilor) si electorii maghiari cam stiu asta.

  mircea

  14/01/2011 at 12:18 pm

  • ..ii vor face..

   mircea

   14/01/2011 at 12:21 pm

   • Mircea, salut!

    inclin sa iti dau dreptate. Mi se pare ca Basescu se adreseaza electoratului maghiar peste capul conducerii UDMR.

    Avind in vedere miscarile de la UDMR (reprezentantii celor mai mari comnunitati maghiare, care aduc cele mai multe voturi: UDMR Bihor, UDMR Satu-Mare şi UDMR Sălaj) au o strategie comuna si cer fiecare câte un loc în Consiliul Permanent al UDMR în conformitate cu importanţa şi puterea organizaţiilor pe care le conduc. Ei vor si modificarea statutului Uniunii, astfel încât la baza numirii în Consiliul de Coordonare şi cel Operativ să stea la bază criteriul demografic.

    Consiliul asta decide strategia politica a uniunii si baietii din teritoriu vor ca liderii organizatiilor Covasna, Harghita, Mureş, Bihor, Satu-Mare, Sălaj (pe astia trei din urma deja i-am pomenit), care, zic ei, au adus de-a lungul timpului circa 80% din totalul voturilor, sa aiba oameni in Consiliu. Adica 6.

    Iar celalte filiale mai mici (Alba, Braşov, Caraş-Severin şi Hunedoara) care acum il sustin pe Kelemen sa aiba la un loc 1 om in Consiliu.

    Iti dai seama ca in acest caz deciziile politice ale Uniunii nu vor mai fi luate ca pina acum si capii vor fi mult mai sensibili la ce vrea teritoriul.

    Kelemen Hunor nu are ce face si se pare ca va fi de acord cu cerintele astora mari din teritoriu, insa nu le va lasa doar un loc filialelor mici, probabil ca le va da 2. MMi multe nu poate, cred.

    In situatia data, Frunda e prea minoritar iar o decizie de iesire de la guvernare nu s-ar face asa de usor.

    Cetatean

    14/01/2011 at 12:33 pm

    • Salut City 🙂
     Scuze de intarziere.Mersi pentru detalii-interesant articolul,nu prea cunosc interiorul udmr,am gandit mai mult intuitiv,presiunea electoratului maghiar in zonele cu pondere demografica(udmr) mai mare va diminua nr.alesilor lor care vor altceva(de ex.Frunda) .Eckstein se pare c a propus cateva chestii(coduri,regulamente in vederea schimbarii/reformarii udmr) agreate de mai multzi.Dar indiferent cine castiga(eu zic KelemenH) nu cred ca vor iesi de la guvernare din motivele enuntzate.
     Si mai cred ca e o treaba.Contrar unor asteptari si tendintze,in 2012 cred ca lumea va iesi la vot intr-un nr.mai mare si va fi mult mai responsabila pe cine va trimite in parlament(inclusiv discursul politicienilor cred ca se va schimba-vremea pomenilor si promisiunilor desarte se cam duce) context in care lupta pentru procentul udmr necesar intrarii in parlament va fi mai mare.O unitate electorala udmrista in acest sens ar corespunde ,zic eu,mai mult pentru situatzia in care baietzii sunt la guvernare si nu in opozitzie cel putzin pana in 2012.

     mircea

     14/01/2011 at 1:45 pm

 22. Buna ziua tuturor.
  Am citit in graba interviul cu dir casei de sanatate – din link-ul dat mai sus. Lucrez cu baze de date (foarte mari) si am avut si experienta cu SIVECO () nu e nici cel mai bun nici cel mai prost integrator), mie tipul mi se pare prea „conspirationist”. Este mereu tentatia neinformaticienilor de a da vina pe calculator (in sensul generic).
  Mi se pare mult mai simpla pur si simplu o incompetenta/greseala, un back-up esuat si o subdimensionare de servere. Chestia cu baietii informaticieni care ataca sistemul e de rasul curcilor.
  Cat despre afirmatia „…este o eroare care a aparut in platforma venita la pachet… eroarea a mai aparut, s-a rezolvat si cam asta este.” dovedeste cel putin dezinteres in exprimare. Ca si cum ai spune, „a aparut un defect pe care fabricantul l-a rezolvat anterior”
  Daca s-a rezolvat problema, de ce mai apare? Pur si simplu probabil ori integratorul, ori careva din administratori a facut o eroare de operare. Si intrucat ii cam stiam pe cei de la SIVECO nu cred ca de la ei a aparut eroarea respectiva (nu exclud dar e putin probabil). Nu-i apar, au si ei o multime de bube pe cap, am avut si eu certuri cu ei, dar nu cred ca pot face erori de acest nivel. Dar de prostia celor ce manipuleaza datele propriuzise – sunt convins. Ganditi-va pe cine angajeaza de obicei la departamentele de IT din firmele de stat si cam veti afla raspunsul unde poate fi eroarea.
  Repet, nu cunosc amanunte, dar mirosul meu ma indruma tot spre angajatii statului. E parerea mea.

  DanSu

  14/01/2011 at 12:22 pm

  • Nu stiu despre ce fel de „eroare” e vorba. In ce priveste neglijenta si incompetenta, Siveco nu sta mult mai bine decat statul. Chestia cu plangerea la politie cam da de banuit.

   Diana

   14/01/2011 at 12:45 pm

   • Nu spun ca sta bine la capitolul asta, dar nici asa gogonata no o face (de obicei). Inca odata, nu o laud, programele lor sunt proaste (am experienta cu ele) dar nu gogonate.
    Ce este adevarat, este ca nu sunt de loc rezistente la erori umane sau de operare.

    DanSu

    14/01/2011 at 12:52 pm

    • E adevarat, nimic nu-i egaleaza pe tantalaii si gogomanii de la stat. Din pacate am si eu experienta 😦

     Diana

     14/01/2011 at 1:09 pm

    • …si nici testate suficient, se lucreaza pe genunchi, pana in ultima clipa.

     Diana

     14/01/2011 at 1:11 pm

    • buna ziua: chestia asta IT de la sanatate
     a. sunt complet afon in IT
     cred insa
     a. ca orice sistem atunci cind este introdus are probleme de-sa-i zicem-setare;
     acum cu programul asta cind ai sute de mii-probabil-de indivizi care de care mai analfabet in ale computerului accesindu-l,ar fi un miracol sa nu se intimple ceva
     + cel putin la fel de important
     comunicarea
     am vazut aseara la jurnalul tvr cum cineva dadea o explicatie din fuga ca nustiuce s-a intimplat;
     trebuia explicat timpitilor de ziaristi ,de un specialist,asa ca sa inteleaga pina si ei ca e o problema care se poate intimpla si se remediaza

     noi din toate facem conspiratii,dam in ala,dam in celallat;parca suntem muscatzi de musca tzetze

     intamplator

     14/01/2011 at 1:15 pm

     • @intamplator
      a – pentru asta se fac teste inainte de a da drumu’ in productie
      b – Dan a remarcat lipsa protectiei anti prost, absolut necesara aici.
      In ce priveste comunicarea asa este. Aproape nimeni nu rateaza ocazie de a epata publicul exprimandu-se in „legaleza” sau in mai stiu eu ce…

      Diana

      14/01/2011 at 1:21 pm

      • multumesc @Diana,
       din nou ,ca nespecialist in IT,dar cu suficienta experienta in alt domeniu,oricite teste ai face ,de cele mai multe ori ai surpize cind lucrezi in „real world”
       ce ma enerveaza pe mine este aceasta abordare „atotstiutoare’de catre toti neavenitii
       si,nu e numai acum ,in acest caz
       tot repet,marele nostru defect ca popor e ca suntem 22 mio de destepti si nu mai avem „prosti”care sa munceasca,sau daca avem citiva nu-i lasam ,ca stim noi ceilalti ,mai bine

       intamplator

       14/01/2011 at 1:53 pm

 23. La multi ani Theophyle!
  ( De ieri te citesc si pe Kindle via instapaper.com. E ca si cum ai scrie la ziar 😀 )

  Mme Saftoiu a fost un atuu esential pentru PNL. Era deosebit de eficace in a se achita de sarcinile alocate. Imi aduc aminte cum i s-a repartizat obiectivul „Atanasiu” si de maniera formidabila in care l-a executat scurt. Curat neconstitutional dar…individul ala trebuia spanzurat de limba pentru anuntul retragerii trupelor din Irak.

  Huitzilopochtli

  14/01/2011 at 12:49 pm

  • Multumesc Huitzi 🙂
   m-ai sindicalizat 😆

   Theophyle

   14/01/2011 at 12:55 pm

  • Adevarat, cap-coada 😆

   Theophyle

   14/01/2011 at 12:55 pm

 24. Vad ca doamna Saftoiu avertizeaza, cica electoratul PNL ar fi dezamagit daca se aliaza cu PeSeDeul. Stau si ma intreb, electoratul PNL unde a fost pina acum, pe Marte sau pe Luna? Da cu cine este aliat PeNeleul din 2007 incoace daca nu cu PeSeDeul? Cu cine au facut aliante pentru suspendarea lui Basescu, pentru n-spe motiuni de cenzura, pentru vot la presedintie in turul II, pentru contestari la CCR, pentru circ la Bruxelles, pentru relatii bune cu Rusia sa ” ne dea Putin si noua niste bani”?
  Nu inteleg, care ar fi surpriza ca PNL (si in speta Antonescu care a si imbracat geaca rosie a lui Geoana) face o alianta cu PSD?

  Aha

  14/01/2011 at 1:31 pm

  • Salutare,
   Una este o asociere (nu alianta) pentru un anumit scop, in fond si PDL s-a asociat cu PSD pentru guvernare, si alta este o alianta electorala, adica in loc sa votezi PNL sa votezi ACD sau Agenda 2019. Oricum avem vot uninominal, nu ? Eu sunt curios sa vad candidatii, in persoana si CV, ca de asta cu partidele m-am cam lamurit.

   KingSnake

   14/01/2011 at 3:36 pm

 25. Crin Antonescu LIVE TEXT: „Nu se pune problema să nu fie recunoscută această alianţă deoarece partidele au un anumit statut juridic”.
  http://www.romania-actualitati.ro/crin_antonescu_in_direct_la_romania_actualitati-24210

  mar

  14/01/2011 at 1:40 pm

 26. Transmit eu (merci mar pentru info!):

  Alianta va fi ca o mare coalitie, proiect national, formula d euniune nationala stinga-dreapta, in care valorile doctrinare vor fi respectate, dar in care ceea ce socotim, ca numitor comun (buna guvernare a Romaniei) va alctatui un program de guvernare si de perspective, 2016, 2019.

  Cetatean

  14/01/2011 at 1:45 pm

 27. Modelul este unul german, si inca destul de recent, partide solide, opuse, care au reusit i ntimp de criza sa faca formula de succes.

  Rep: daca luam ceea ce spun blogurile ( 😆 ) exista ipoteza ca veti fi sustinut pentru Presedintie in 2014, si veti ceda functia de PM catre PSD. Cum veti solutiona diferenta de viziune economica?

  Cetatean

  14/01/2011 at 1:46 pm

  • Este ahtiat dupa putere,saliveaza la gandul ca ar putea fi pres. Iar in discurs este ca un papagal, ai senzatia ca citeste in oglinda!
   Un psiholog profi ar scoate un studiu interesant daca ar analiza discursul si comportamentul ofilitului.Este ofticat de atacurile de pe blog-uri!

   mar

   14/01/2011 at 1:54 pm

   • da, moare cind aude de „blog”!

    Cetatean

    14/01/2011 at 1:57 pm

 28. Formula pe care o propunem este sa avem un candidat unic, desemnat in functie de sondaje. Trebuie sa cautam o persoana despre care sa avem speranta ca are sanse electorale.

  Cetatean

  14/01/2011 at 1:47 pm

 29. In legatura cu diferentele economice, va fi o problema mai mica decit ar fi parut (!!!). Este loc foarte putin pentru teorii doctrinare. Noi avem nevoie de solutii practice si mie mi se pare ca factorul de ordine este „locuri de munca” (ce garagara!!! – eu, C.)

  reducerea cheltuielilor bugetare e corecta, insa a fost facuta incorect dpdv social (hahaha! – eu, C.).

  Cetatean

  14/01/2011 at 1:49 pm

 30. Ne uneste realitatea a economia stimulata, trebuie atrase investitii (gar-ga-ra! – eu, C.)

  In doctrina nostra liberala, avem un indemn: „imbogatiti-va!”. Nu exista libertate fara independenta economica, bla, bla, bla.

  Cetatean

  14/01/2011 at 1:51 pm

 31. Exista un discurs elementar al stingii pe care noi nu il respingem: oricit ar fi un stat de privat, exista domenii publice, de care statul trebuie sa se preocupe si sa le asigure.

  Un pensionar nu poate fi lasat muritor de foame, un profesor nu poate fi batjocorit cu un salariu mic, etc.

  Stingism machiat – eu. C.

  Cetatean

  14/01/2011 at 1:52 pm

  • asta e mai paranoic decit vadim
   pina se ajunge la alegeri incepe sa se creda „mesia”

   intamplator

   14/01/2011 at 1:55 pm

 32. Rep: aceasta politica nu va avea succes pentru ca tara este indatorata si nu veti face fata propriilor promisiuni.

  Cetatean

  14/01/2011 at 1:53 pm

 33. Singura noastra certitudine e ca acum e rau, actualul Guvern nu se mai bucura de incredere consistenta. Este premisa de la care plecam.

  Cetatean

  14/01/2011 at 1:54 pm

 34. Daca suntem de acord ca nu e bine asa, incercam sa construim alternative viabile si credibile. Nu da nimeni vreo lovitura de stat (io-te ce i-a iesit! eu, C).

  regimul Basescu-Boc detine toate puterile in Romania.

  Cetatean

  14/01/2011 at 1:55 pm

 35. Elemente de optimism: resursele Romaniei (???!), resursele pe care Romania la are ca membru al UE (??!), Romania are posibilitatea de a valorifica fondurile europene (yeah!).

  Are insa nevoie de un Guvern politic care trebuie sa inteleaga ca asa nu mai merge. Trebuie recurs la specialisti adevarati (hahahaha! – Eu), parteneriat cu mediul de afaceri, sindicatele, dar totusi cu accent pe mediul de afaceri.

  Cetatean

  14/01/2011 at 1:57 pm

  • specialisti adevarati= aia 15000 ai lui constantinescu + aia de la felix srl

   intamplator

   14/01/2011 at 1:59 pm

  • A cam fost inghesuit aseara de AMP si probabil are nevoie o descarcare nervoasa 😆

   mircea

   14/01/2011 at 2:00 pm

 36. Trei intrebari ale rep. :

  1. ce facem pina in 2012? Nu aveti majoritatea, ce faceti cu cei de la UNPR daca vor sa vina la Dvs?

  Portile partidelor sunt deschise in functie de persoana. Facem alianta pentru a precipita anumite miscari parlamentare.

  2. Ce faceti cu UDMR?

  Avem un interes major pentru UDMR, daca alianta este facuta mai repede este facuta si pentru a contura o optiune pentru UDMR. Cred in inclderea UDMr in acest proiect national de durata (hahaha!).

  3. Cind credeti ca va fi efectiva coalitia?

  Cred ca in prima parte a lunii februarie. Ne miscam repede.

  Cetatean

  14/01/2011 at 2:00 pm

 37. Gata 😆

  Cetatean

  14/01/2011 at 2:00 pm

  • Adica…m-a dat gata 😆

   Diana

   14/01/2011 at 2:06 pm

  • 😆
   E interesul lui sa se mishte cat mai repede(februarie ha-ha-ha) si sa-si impuna conditziile pe contract pentru ca va fi momentul sau de apogeu,dupa care va scadea intr-atat ca nu va mai fi interesant pentru psd 😆

   mircea

   14/01/2011 at 2:09 pm

   • Ai dreptate.

    PSD-ul il lasa virf de lance, pentru ca ei oricum au mai multi parlamentari. Crin e cu gargara, psd-ul e cu forta votului popular si parlamentar.

    Daca s-ar ajunge ca debarcarea lui Boc si Basescu, PSD-ul pune imediat un premier de-al lor si ii dau cu flit lui Crin la Prezidentiale, sobolanul de Nica adunind voturi cu autobuzul pentru omul PSD la Prezidentuale, nastase.

    Crin e o cocota care se vinde ieftin crezind ca se da scump si care nici nu banuieste cu ce viteza va fi aruncata dupa ce va fi consumata.

    Cetatean

    14/01/2011 at 2:13 pm

 38. Va semnalez o superba poza a lui TOG, la munca. Zimbeste, insa numai el stie ce e in sufletul lui.

  http://turnofftheglory.com/blog/2011/01/14/un-proletar-de-dreapta/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=un-proletar-de-dreapta

  Cetatean

  14/01/2011 at 2:07 pm

  • Las Ca TOG e bine ! Omul este un supravcietuitor: Dragul de el, proletar intelectual 🙂

   Theophyle

   14/01/2011 at 2:20 pm

 39. Breaking news, catolicii vor avea un papa beatificat pe 1 mai: Ioan Paul al II-lea.

  http://www.hotnews.ro/stiri-international-8208459-papa-ioan-paul-lea-beatificat-1-mai.htm

  Cetatean

  14/01/2011 at 2:16 pm

  • Va fi o nebunie la Roma . Acest papa polonez a fost cel mai iubit si mai respectat de dupa razboi .

   Ștefan A.

   14/01/2011 at 2:20 pm

   • Se poate spune este ca Papa secolului!

    Theophyle

    14/01/2011 at 2:21 pm

    • cred ca nu exagerez,i-as zice „omul secolului”

     intamplator

     14/01/2011 at 2:29 pm

    • Theophyle
     A fost UNICUL papa de dincolo de cortina de fier . A stiut/trait ce inseamna si saracia dar si dictatura . Asa cum a stiut ca doar increderea in ceva ne mai poate salva ca fiinte umane . Si acel ceva nu este in nici un caz banul .
     Cind a venit in zona mea , la Loreto , sute de mii de TINERI au dormit sub cerul liber ca sa il vada si sa il asculte . Mare om , mare personalitate .

     Ștefan A.

     14/01/2011 at 2:29 pm

  • Din punctul meu de vedere MERITA!

   Theophyle

   14/01/2011 at 2:20 pm

   • Si noi avem motive speciale sa-i fim recunoscatori 🙂

    Diana

    14/01/2011 at 2:24 pm

 40. Trafic de influenta , corupere de minori , pedofilie . „saracul” Silvio Berlusconi nu mai stie pe unde sa scoata camasa . 🙂
  Ultima declaratie facuta dupa acest nou filon de cercetari penale : judecatori talebani .
  Cu o saptamina in urma declara : judecatori comunisti . 😆
  Unicii bucurosi din toata inima , avocatii lui. 🙂
  Au acum noi motive legale de a lua bani de la presedintele consiliului . ( SB a declarat : pina acum am cheltuit mai bine de 300 milioane euro cu avocatii )

  Ștefan A.

  14/01/2011 at 2:38 pm

 41. […] This post was mentioned on Twitter by Camil Stoenescu. Camil Stoenescu said: de citit RT @Theo_phyle: O zi obişnuită – 14 Ianuarie / “posibilă o nouă criză a alimentelor”: http://wp.me/pBjGD-4e4 […]

 42. postare noua 🙂

  Theophyle

  14/01/2011 at 2:55 pm

 43. La multzi ani teoph!

  andrzej

  14/01/2011 at 2:55 pm

  • Multumesc andrzej 🙂
   Numai bine si tie!

   Theophyle

   14/01/2011 at 2:57 pm

 44. ce va vaitati dragilor de presedinte de tara ,nu il are poporul pe soricelul de la zero tv care se lauda ca il urmaresc 8 mil de romani si impreuna prind toti criminalii si culmea durerii sau fericirii dupas cum se lauda ei scot si tara din criza,stau si va citesc comentariile si vad ca sinteti oameni cititi,in loc sa sariti cu masaje la oglinjoara fermecata de salveaza tara.LA MULTI ANI THEOPHYLE SI MULTA PUTERE DE MUNCA SI NERVI TARI,si ai cautat mult numele asta noroc ca esti ultimul cu mesajul de putui sa ti-l criu eu de ziua ta o sa te Botez THEO.

  ary

  15/01/2011 at 12:48 am


Comentariile sunt închise.