Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

O zi obişnuită – 12 Ianuarie / “afacerile aleşilor locali”

Bună dimineata intr-o zi de miercuri. Astazi vom avea la Bucuresti o minima termica de  3°C, si o maxima termica de  6°C, umiditate: 96%. Indicele de confort termic: 3°C. Mai mult noros, frig. Pentru alte orase, aici. Curs valutar BNR valabil azi: 1 EURO = 4. 2581 RON (-0. 0062 RON); 1 USD = 3. 2934 RON (-0.0119 RON); 1 EURO =  1. 2929   USD; (+0. 0028). Gramul de aur 146.1624 RON  (+ 0. 0.7908).

Cei mai importanţi oameni din stat se întrec în declaraţii cu privire la politica de scumpire a carburanţilor aplicată de petrolişti, numitorul comun al acestor ieşiri în public denotând însă o lipsă de soluţii  „Din păcate bursa de la Londra sau cea din New York nu ascultă de Boc. Cotaţia la produsele petroliere creşte, dolarul creşte în comparaţie cu leul, TVA creşte, acciza creşte. Problema adevărată nu este faptul că se scumpesc carburanţii, ci faptul că preţul rezultat din aceste scumpiri nu este suportabil pentru populaţie. Atâta vreme cât China consumă, preţurile vor creşte, iar Comisia Europeană nu-şi va pune niciodată problema că salariul din România este mai mic decât cel din Germania, dar că preţul la carburanţi este aproape la fel. În ultimii doi ani de criză, preţul în lei la benzină şi motorină a crescut cu 72%, respectiv 52%, într-un interval în care românii au fost afectaţi de concedieri, tăieri de salarii sau creşteri de taxe. Mai mult, cererea de carburanţi a scăzut, companiile petroliere compensând volumele pierdute prin scumpirile aplicate şi puse de fiecare dată în legătură cu cotaţiile internaţionale la produsele petroliere. Protestele organizate în staţiile de alimentare s-au suprapus cu ieşirea la rampă a celor mai importanţi oameni din stat privind politica de preţ a marilor petrolişti. Dincolo de scandalul politic, soluţiile întârzie însă să apară în contextul în care litrul de benzină a spart pragul de 5 lei de la începutul acestui an. (Sursa:ZF)

Majoritatea prefecţilor, primarilor, şefilor de consilii judeţene şi adjuncţi ai acestora şi-au trecut, în 2010, afacerile pe numele altor membri ai familiei. Motivul: pentru a putea face în continuare afaceri cu statul fără a fi acuzaţi de conflict de interese. Alţi demnitari locali nu au avut încredere nici în familie şi au păstrat afacerile pe numele lor, chiar dacă legea le interzice acest lucru. Aceştia se împart în două categorii: cei care fac afaceri chiar cu unităţi de stat care le sunt subordonate(lucru interzis de lege) şi cei care fac afaceri cu bani publici care nu provin din bugetul pe care îl gestionează. Mai multe in Gandul.

Vicepreşedintele Băncii Mondiale pentru regiunea Europa şi Asia Centrală, Philippe Le Hourerou, a exprimat, marţi, la Guvern, disponibilitatea BM de a oferi României expertiză pentru aplicarea acţiunilor de reformă şi de îmbunătăţire a activităţii ministerelor, informează Biroul de presă al Executivului. Primul-ministru Emil Boc, vicepremierul Marko Bela şi alţi membri ai Cabinetului au avut o întâlnire cu o delegaţie a Băncii Mondiale, pentru a discuta pe marginea principalele acţiuni de reformă şi de îmbunătăţire a activităţii ministerelor, în urma analizelor funcţionale realizate de Banca Mondială. „Vicepreşedintele Philippe Le Hourerou a arătat disponibilitatea Băncii Mondiale de a oferi expertiză pentru aplicarea acţiunilor de reformă şi de îmbunătăţire a activităţii ministerelor”, se arată într-un comunicat al Guvernului. De asemenea, premierul a subliniat că Guvernul are drept prioritate accesarea cât mai rapidă a fondurilor europene pentru lucrările de infrastructură de transport. (Sursa: Agerpres)

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, a declarat că în cadrul întâlnirii care a avut loc marţi între conducerea social-democraţilor şi cea a Alianţei de Centru – Dreapta au fost agreate toate detaliile unei viitoare înţelegeri. „Lucrul pozitiv este că, practic, au fost agreate toate detaliile unei înţelegeri viitoare, urmând ca fiecare dintre partidele noastre să înceapă o perioadă de consultare internă în legătură cu anumite aspecte. S-a trecut de o fază în care orgoliile păreau cumva determinante în comunicarea publică”, a afirmat liderul CN al PSD, marţi seară, la Antena 3. El a precizat că, în cadrul întâlnirii desfăşurate la sediul central al PSD, s-a discutat despre nevoia de soluţii care să însemne nu doar o înţelegere care să vizeze poziţii, ci mai ales despre nevoia de a stabili, de comun acord, o serie de obiective pentru perioada următoare, precum şi principii „care să guverneze” aceste formaţiuni politice. (Sursa: Agerpres)

Preşedintele Partidului România Mare (PRM), Corneliu Vadim Tudor, a fost audiat, marţi, de procurorii Parchetului General în dosarul în care este acuzat de ultraj şi nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti, el declarând la ieşire că nu mai crede în justiţia din România. „Am discutat cu doamna procuror Anton. I-am spus că nu mai cred în justiţia din România. Este cea mai coruptă instituţie din România (…) Acesta este un proces politic, dirijat politic, în dublu scop: să dezintegreze PRM lăsându-l şi fără sediu, după ce l-a lăsat fără mandate în Parlamentul României şi în al doilea rând să distrugă ziarul partidului, ‘Tricolorul’, lăsându-l fără sediul redacţiei”, a declarat Vadim Tudor, subliniind că site-ul ziarului este atacat de trei zile de către STS. Corneliu Vadim Tudor a spus că nu a dat o declaraţie scrisă la Parchet, pentru că îl doare mâna pe care o are în ghips. Mai mult, el a precizat că şi-a luat concediu medical şi nu va putea să meargă la următoarea sesiune de la Parlamentul European. De asemenea, liderul PRM a menţionat că va veni din nou vineri, 14 ianuarie, la Parchetul General, şi a confirmat că există somaţii de evacuare şi pentru sediul din Casa Presei Libere. (Sursa: Agerpres)

Fostul şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ, comisarul-şef Aurelian Şoric, a fost destituit din Poliţie, a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, şeful Poliţiei Române, Liviu Popa. „Au fost finalizate procedurile privind verificarea unor abateri – cercetarea prealabilă şi judecarea în Consiliul Superior de Disciplină al IGPR. (…) Au fost reţinute în sarcina comisarului-şef 33 de abateri disciplinare care privesc o paletă largă, de la activitatea profesională care a lăsat de dorit până la prezentarea eronată în faţa mass-media a unor concepte poliţieneşti (…) care nu au adus niciun favor poliţiei, ci dimpotrivă au creat o imagine negativă”, a explicat şeful Poliţiei Române. Potrivit lui Liviu Popa, fostul şef al IPJ Neamţ se face vinovat de comportament necorespunzător în serviciu, societate, care a adus atingere onoarei, probităţii profesionale a poliţistului şi prestigiului instituţiei şi de neglijenţă manifestată în atribuţiile de serviciu. (Sursa: Agerpres)

Două persoane internate la terapie intensivă într-un spital danez de lângă Aarhus /centru/ au decedat de gripă H1N1, a anunţat marţi Consiliul naţional de sănătate publică, potrivit unui comunicat citat de AFP. Cele două victime, doi bărbaţi în jur de 50 de ani, nu erau în evidenţă pentru maladii cronice şi nici nu aparţineau unor grupe de risc. „Gripa, inclusiv gripa H1N1, este o maladie benignă pentru majoritatea bolnavilor, dar care la unii se agravează, chiar dacă aceştia nu aparţin unor grupe de risc”, a declarat Else Smith, directoarea Consilului. (Sursa: Agerpres)

Va urez o zi buna!

30 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Buna Dimineata 🙂
  un articol de citit 😀

  http://www.reportervirtual.ro/2011/01/floricica-totalitara.html

  Theophyle

  12/01/2011 at 9:07 am

 2. Buna dimineata!!!
  Bunul simt in lupta cu dictatura: 🙂
  http://www.hotnews.ro/stiri-8200688-surse-antonescu-intentioneaza-ceara-conducerii-pnl-sanctioneze-ludovic-orban-adriana-saftoiu-risca-excluderea-din-partid.htm .
  Se pare ca si Crinut a fost invins de sistem 😉
  Dar el nu, dai si lupta neicusorule…

  DanSu

  12/01/2011 at 9:13 am

  • Salut DanSu 🙂
   Floricica se da tare 😆

   Theophyle

   12/01/2011 at 9:14 am

 3. Buna dimineata!
  Articolul din e bun.Ar putea inlocui cafeaua de dimineata ,daca l-ar citi ceva liberali.
  Ce ma mira,e ca parca sunt hipnotizati de personaj.

  ela

  12/01/2011 at 9:28 am

  • Salut @ela 🙂
   o sa le treaca 😆

   Theophyle

   12/01/2011 at 9:41 am

 4. Buna dimineata,
  Au inceput sa-si faca singuri curaj si propaganda:
  http://www.ziare.com/alianta-pnl-pc/crin-antonescu/crin-antonescu-succesorul-lui-basescu-la-presedintie-sondaj-ccsb-1068028

  Cine i-o mai crede?

  cedric

  12/01/2011 at 9:30 am

  • Cedric Salut 🙂
   Sistuatia este aproape de adevar, deocamdata! Din nefericire 😦

   Theophyle

   12/01/2011 at 9:42 am

 5. E si dovada de lipsa de imaginatie, ca au reluat metodele de la precedentele alegeri. Nu s-au invatat minte.
  Poate doar metoda de sondare e noua, acea CATI despre care n-am mai auzit, dar tot atat de credibila ca si precedentele.
  As vrea un sondaj cinstit, sa vedem daca se dezmeticesc romanii.

  cedric

  12/01/2011 at 9:34 am

  • Cedric, daca ne place sau nu, sondajul este cinstit, cred!

   Theophyle

   12/01/2011 at 9:42 am

 6. Theophyle,
  Mi-ar parea rau daca ati avea dreptate. Imi place sa cred , totusi, ca rezultatele sunt la comanda.
  Altfel, tara asta nu mai are nici o sansa.

  cedric

  12/01/2011 at 9:48 am

 7. Ce parere aveti despre asta?
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-8199397-discutat-primul-ministru-vicepresedintele-bancii-mondiale-infiintarea-unui-cap-limpede-guvernului.htm

  imi surade ideea; sunt convinsa ca se pot gasi oamenii astia; problema este ca de obicei ramanem cu politrucii 🙂

  ela

  12/01/2011 at 9:50 am

  • Da, desi inseamna recunoasterea faptului ca toti ministrii/directorii/consilierii guvernului sunt niste nulitati impotente.
   In conditiile astea, directiile de strategie/politici din ministere trebuie sa se desfiinteze.
   Evident, nu mai au obiect.

   Tzepelica

   12/01/2011 at 10:06 am

 8. Sal`tare, popor ! 🙂
  Hahalera liberala e doar o biata marioneta, un fluiera-vant mestecator de vorbe.
  Sforarul sef (arhitectul-petrolist) i-a cumparat pe toti, pana si pe fostii detinuti politici, stand calare pe purcoiu` de bani furati.
  Acu` viseaza la ouale pesediste.

  Traiasca si infloreasca scumpul nostru liberalism de cumetrie, mai draga ! 🙂

  Tzepelica

  12/01/2011 at 10:03 am

 9. Buna dimineata! 🙂

  Eu cunosc destul de bine doua medii diametral opuse: mediul rural si cel al indivizilor de la oras, care se dau „cu staif”, adica liberali.

  Cum sta Antonescu in cele doua?

  In cel liberal sta mai prost ca la alegerile prezidentiuale, indivizii care l-au votat recunosc ca acum nu ar mai face-o. Motivul? Se simt tradati. Nu vor sa spuna cu referire la ce aspect anume, insa banuiesc eu ca legat de abandonarea asa-zisului concept de „revolutia bunului simt” in care numai niste gugustiuci puteau sa creada. Antonescu e prea strident, prea tipator, prea exploziv pentru niste oameni care se cred totusi mai cititi si mai ponderati in judecati. Antonescu este prea excesiv pentru multi dintre cei care l-au votat pentru imaginea livrata in 2009.

  La tara Antonescu nu exista aproape deloc. Doua expresii memorabile am auzit despre el: „Acela cu ochii albi” (:lol:) si „ala care ii musca pe toti”. Nici una dintre ele nu mi s-au parut conotate pozitiv, va garantez.

  De spre Basescu am auzit recent una de felul: „El e unul, cum sa ii tina pe atitia sa nu mai fure?”.

  Cetatean

  12/01/2011 at 10:07 am

  • In mediul rural s-a votat si se va vota (inca multi ani de acu` incolo) pe principiul „cine da mai mult”.
   In urban, liberalii pierd destui votanti cu capul pe umeri, care nu-l inghit nici pe Felix si nici pe Bombo.
   Cred ca „ruralul” va decide decida.

   Tzepelica

   12/01/2011 at 10:13 am

 10. Tzepelica, si eu cred la fel. Cunosc destul de bine mentalitatea celor de la sat, si ea nu se complica in nuante. Acolo exista un urias rezervor de voturi anti-sistem, prin sistem intelegindu-se „aia din Parlament”. E destul sa spui „parlamentari” si „aia de sus” ca ai instant o reactie de enervare.

  In conditiile in care se va polariza discutia politica in urmatorii doi ani, ruralul va fi destul de greu de urnit, pina ajung mesajele la ei, insa odata patruns mesajul de tipul „ala care nu ii lasa sa fure” vs „aia din Parlament”, voturile din rural vor merge unde trebuie.

  Cetatean

  12/01/2011 at 10:24 am

  • Buna ziua ! Eu nu inteleg, pai cum,, nu ii lasa sa fure” cand presa e plina zilnic tocmai de furturi si afaceri din banul public, chiar aici e linkul cu afacerile prefectilor?

   Loda

   12/01/2011 at 5:10 pm

 11. Buna dimineata,
  Legat de afacerile prefectilor este trist dar adevarat!Cel putin pentru fondurile destinate dezvoltarii rurale s-a ajuns la un sistem clientelar.
  http://jurnaldedambovita.artpress.ro/jdb_articol–Filiera_PDL_a_fondurilor_europene,2678.html

  mar

  12/01/2011 at 10:24 am

  • Baietii destepti de la nivel local (prefecti/subprefecti, membri cons. judetene, primari etc.) au firme de consultanta sau de constructii.
   De ce crezi ca se fac atatea sali de sport, patinoare, stadioane prin comune/sate (chiar depopulate) ?

   Tzepelica

   12/01/2011 at 10:32 am

 12. Ziua buna Theophyle all 🙂

  Leul tigrul si cu sconcsul
  Au plecat la vanatoare.
  Cand ii vad m-apuca plansul
  Dar din ras el..imi rasare.
  Maimutzica sindicala
  Cu-al sau rosu funduletz
  Ii privea de sus cu fala
  Agatzata de-un gros letz.
  Dar,sa ai prada bogata,
  Nu este deloc facil
  Hotarara dintr-o data
  Parca unu-i inutil.
  Leul casca gura mare
  Aratandu-le dantura
  Tigrul da cu pila-n gheare
  Infoindu-si coafura.
  Sconcsul e la-naintare
  Ridicandu-si piciorushul,
  Arsenalul din dotare
  E antena si cu pishul.
  Prin fatza lor trecea agale
  Unul cam indiferent,
  Aplecat putzin de shale
  Le parea total.. absent.
  La un semn se repezira
  Jugulara sa-i reteze
  Dar un salt decum facura,
  O luara totzi in freze.
  Leul tigrul si cu sconcsul
  Pan`la urm` se dovedira
  O echipa de tot plansul
  Vanatoarea o sfeclira.
  Maimutzica-n gol privea..
  Iar e ..nesatisfacuta.
  La girafa se gandea
  Cum s-o pupe sau s-o .. 😆

  mircea

  12/01/2011 at 11:02 am

 13. Salut, Mircea! 😆

  Tare de tot!

  Cetatean

  12/01/2011 at 11:04 am

  • Salve City 😆
   Mi-a placut LOrban.Ideea lui 😆

   mircea

   12/01/2011 at 11:11 am

 14. cantonescu

  asta este o chestie gonflata;are un singur program”jos basescü”
  in 2014 ,basescu se da singur jos;ce pune asta in schimb???
  nu subestimati relatiile psd/pc;liberalii se vor trezi cu pantalonii jos si iesiti de pe scena ca si pnt ca si prm sau vor fi absorbiti de pc;nu rideti e o varianta;daca ei s-au putut alia la paritate cu un partid care probabil are 5000 membri&simpatizanti de ce nu s-ar lasa si cu o fuziune prin absorbtie a pnl in pc????
  se vor gasi destui prosti care sa voteze un partid conservator liberal-suna ca dracu,dar nu conteaza

  intamplator

  12/01/2011 at 11:23 am

 15. pretul benzinei si motorinei
  mi-aduc aminte pe la inceputul anilor 90 ,cind un becali-nu gigi,ala care e impresar de fotbalisti cred- avea o replica memorabila la protestele privind scumpirea carburantilor,cam asa”sa se faca domle 1usd litrul sa mearga numai cine poate,nu vezi ca nu mai ai loc pe strazi?”
  ce vremuri….

  intamplator

  12/01/2011 at 11:29 am

 16. Frate, incep sa curga scenariile.

  http://ratingpolitic.wordpress.com/2011/01/11/contra-oferta-lui-basescu-anticipatele/

  Acuma nu am timp de analiza, insa ceva-ceva de acolo e adevarat.

  Cetatean

  12/01/2011 at 11:48 am

 17. Recomand calduros articolul, e bine scris si foarte decent, fara aburi de inflamare fantezista cum au analistii politici „de profesie”.

  O radiografie a combinatiilor politice posibile din care reiese clar ca, desi se pare ca pornesc in forta anul 2011, baietii din Opozitie de fapt isi vor pierde suflul. In timpul asta, Basescu linistit calculeaza mutari.

  http://lacoltulstrazii.wordpress.com/2011/01/12/marea-alianta-patru-explicatii-si-o-intrebare/

  Cetatean

  12/01/2011 at 12:01 pm

 18. un comen tariu al lui florin ngrutiu despre antonescu;nu cred ca negrutiu este vreun admirator al lui basescu+ ca bonus
  va rog sa intelegeti ceva din fraza interminabila a lui antonescu(incep sa cred ca frazele alea de 2 pagini din limba germana sunt mult mai usor de inteles decit ceva ce spune antonescu)

  „În România, cu câteva excepţii, jurnaliştii se minunează de cât de şmecher a fost dl. Băsescu şi de data asta, jurnaliştii scriu editoriale care se numesc Antonescu, securist la fără frecvenţă, nu Băsescu, javră mincinoasă, de pildă. Ar trebui ca jurnaliştii ăştia să-i facă securişti pe părinţii lor, nu pe alţii. Sigur, în articol nu se spune asta, tocmai. Dar aşa merge, aşa se naşte şi se dezvoltă această substanţă în care viermii au spor”.

  Dl. Antonescu a furnizat această mostră de gândire ilogică luni seara, la Antena3. Deci „jurnaliştii” l-au făcut securist, deşi „sigur, în articol nu se spune asta”. Din păcate, reacţia d-lui Antonescu vine să confirme una dintre concluziile articolului Crin Antonescu, securist la fără frecvenţă, şi anume că domnia sa este „unul dintre cei mai superficiali politicieni din România”. Dl. Antonescu, lăudat pentru calităţile sale oratorice, răspunde cu un „ba pe-a mă-tii” la un articol din care probabil a citit doar titlul. Acest politician care cere să fie recunoscut drept Liderul anti-Băsescu încearcă să îmbrăţişeze mimetic stilul duşmanului său şi se antrenează la oglindă cu armele acestuia: grosolănia, insulta, atacul sub centură. Nu m-ar mira ca, în intimitate, dl. Antonescu să-l admire sincer pe dl. Băsescu

  intamplator

  12/01/2011 at 12:30 pm

 19. Buna Seara,
  Postare noua 🙂

  Theophyle

  12/01/2011 at 5:26 pm


Comentariile sunt închise.