Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Memento: Intelectualii în politică

Nimeni nu poate incepe un articol care se ocupa de acest subiect fara sa-si aminteasca de celebra definitie a lui J.-P Sartre a intelectualului implicat:  intelectual nu este acela care scrie cărţi sau îşi trece timpul cu preocupări intelectuale, ci acela care, părăsind universul livresc, intră direct în viaţa publică şi se amestecă în treburile care nu-l privesc (J.-P. Sartre, Plaidoyer pour les intellectuels, ed Gallimard, 1972, p. 12). Bineinteles ca asta nu l-a impiedicat pe Sartre sa-si bage nasul intr-o sumedenie de subiecte care nu-l priveau si sa-si imprenteze perioada in care a trait cu numeroase idei care au creat un anumit fel de a gandi si de a privi societatea in care a trait. Imparteala clasica in “intelectuali critici” si “intelectuali implicati” poate fi regasita peste tot in lume, inclusiv in contemporaneitatea romaneasca.

Intelectualul critic sustine refuzul alăturării la orice sistem de putere constituit (structuri statale, religioase, ideologice sau de guvernământ). Pentru el rolul intelectualului este de a fi indiferent sau în opoziţie declarată faţă de autoritate. Regimurile, structurile constituite sau spiritul timpului nu trebuie flatate, chiar şi atunci când ar fi îmbrăţişate  democratic, ca sa nu vorbim de cele care nu sunt democratice.

Intelectualul implicat, susţine o cauză sau un sistem de credinţe, sau chiar profesează  în sistemul sustinut, indiferent de caracterul democratic sau autoritar al acestuia. Deşi valorile universale sunt importante, intelectualul implicat afirmă că ideile sustinute de el necesita aplicarea lor imediată pentru binele, progresul si bunastarea  societatii in care activeaza.

In unele cazuri, intelectualul critic devine implicat si dupa o perioada se poate intoarce la statutul precedent, “scârbit” sau nu, invingator sau invins, depinde de perceptia lui personala sau a societatii in care traieste.  Nu este o greseala, in multe cazuri este o chestie de pura intentie de a contribui, iar in alte cazuri un oportunism pecuniar.

Perceptia occidentala este ca majoritatea intelectualilor sunt oameni  de stânga, personal cred ca aceasta perceptie ar putea fi justificata si justificabila, desi nu este cu totul adevarata. Personal cred ca intelectualii de stânga sunt cei dezamagiti de capitalism sau de “economia de piata” pentru simplu fapt ca ei sunt apreciati pecuniar la nivel inferior fata de ceea ce cred ei ca este valoarea lor adevarata; chestie subiectiva, nu?

Viitorul unei societati ca cea româneasca nu este bazat nici pe intelectualismul critic si nici pe cel implicat, ci pe un intelectualism pe care-l numesc eu, civic. Intelectualul civic trebuie sa fie lider in societatea civila, dar in acelasi timp sa-si gaseasca existenta materiala in afara ei. Alternativa in care societatea civila este condusa de oameni care prospera din profesarea “civismului” este strâmba si pesonajele care pozeaza ca liderii acesteia sunt hâde si corupte.

Cred ca dupa douazeci de ani, România isi poate permite o societate civila netutelata de miliardari americani de felul lui Soros, indiferent daca sunt sau nu bine intentionati.

A venit timpul, a trecut aproape un an de cand scriam aceste randuri, sper ca in curand cei care vor dori sa aiba o voce civica, intelectuali sau nu, o vor capata. Inca putine zile si vom vedea daca putem sau nu, cati au vorbit vorbe si cati vor sa faca ceva mai mult decat sa scrie comentarii  pe blogul asta sau pe altele. Acordati comunitatii din care faceti parte  o ora pe zi, atat!

Countdown = 15

50 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. No bine ca iarasi sint primul .(desi am asteptat educat sa scrie si altii dar pare ca se face noapte ) 🙂
  1 Nu sint intelectual.
  2 Nu sint bogat.
  3 Nu sint frumos .
  Si totusi cu ce pot sa va ajut ?
  (am inteles ca se trece de la vorbe la fapte dupa nastere . Cam peste 15 zile )

  Ștefan A.

  08/01/2011 at 7:56 pm

  • Stef 🙂
   Fiecare lucru la timpul lui. In orice caz mi-as dori cativa asa cum esti tu si locuiesc langa tine. Important este de facut ceea ce autoritatile noastre nu fac – sa tina legatura cu cei care sunt acolo unde esti si sa-i intrebe de „sanatate”.

   Theophyle

   08/01/2011 at 8:07 pm

 2. Se pare ca cei tineri au samabata libera azi.
  – nu stiu daca inginerii sunt intelectuali;au privirea inteligenta,dar nu stiu sa se exprime;
  – nu sunt tanara de loc,da’ nu sufar de asta;
  – are cineva treaba cu pensionarii?
  In ritmul ultimelor zile,2 saptamani trec repede,abia astept sa vad despre ce e vorba.

  ela

  08/01/2011 at 8:12 pm

  • Ela, salut 🙂
   Bineinteles! tu ai ceata, ta avem nevoie de ei 😀

   Theophyle

   08/01/2011 at 8:22 pm

 3. Doresc sa fac o remarca vis a vis de articolul ce il viza pe SOV. Daca scrisoarea medicala atesta ca SOV are probleme cu inima iar medicul ce i-a scris acest document, fiind ginecolog nu ar fi avut dreptul sa emita un document cu un astfel de diagnostic, ramane intrebarea de ce sau pentru cat a facut-o. Si in Austria se pot cumpara astfel de documente ? Oare si in Austria medicii isi completeaza astfel veniturile ?

  Leonard

  08/01/2011 at 8:12 pm

  • Leonard salut 🙂
   Nu-mi trece prin minte asa ceva. Cred ca este vorba de un fals si cred ca si lui Vantu i-au vandut gogosi. Un doctor cu reputatie nu ar fi facut asea ceva, nu in Austria!

   Theophyle

   08/01/2011 at 8:23 pm

   • Cred ca totusi nu gresesc cand am afirmat cele anterioare. In sprijinul afirmatiei reproduc mai jos un fragment din articolul aparut astazi 8 ianuarie in Curentul pe aceeasi tema. Se pare ca ei au investigat bine cazul si au amanunte interesante. Daca era vorba de un fals puteau sa falsifice parafa unui cardiolog nu a unui ginecolog. Iata extrasul din acel articol. „Conform spuselor judecatoarei la termenul de ieri, cardiologul Gerold Porenta a precizat in scris ca este de accord cu diagnosticul pus lui Vintu de catre profesorul Husslein, intrucat ginecologul i-a marturisit in mai multe scrisori trimise lui Porenta ca este extrem de atasat de pacientul sau din Romania, Sorin Ovidiu Vintu. Cert este ca nici atasamentul lui Husslein fata de SOV si nici rugamintile acestuia n-au induplecat-o pe judecatoare , aceasta mentinand interdictia lui Vintu de parasire a tarii .”
    Daca faptele sunt asa cum le prezinta cei de la Curentul e clar ca acolo SOV a cotizat nu doar pe factura.

    Leonard

    08/01/2011 at 9:26 pm

 4. Iti dau CNP-ul si ce vrei tu prietene. Deci mai sunt 15 zile.

  Turnofftheglory

  08/01/2011 at 8:17 pm

  • nu am nevoie de CNP, am nevoie de tine ca sa mobilizezi pe ai tai la treaba in orasul tau! 🙂 Avem nevoie de cateva zeci de membri pentru a organiza o reprezentanta in orasul tau.

   Theophyle

   08/01/2011 at 8:20 pm

 5. OK.

  Turnofftheglory

  08/01/2011 at 8:24 pm

 6. Theophyle, daca-i pui la treaba ramai fara comentatori. 🙂

  Galeata cu pixeli

  08/01/2011 at 8:35 pm

  • O ora pe zi fiecare poate sa-si permita, sper!
   o ora in care omul va face civism. Asta inseamna sa faca ceea ce stie el cel mai bine pentru un altul. Sa stea pe capul politicienilor locali si sa scrie ceea ce nu este bine in comunitatea lui.

   Atat, daca asta este pretul ca voi ramane fara comentatori, e ieftin!

   Trebuie de exersat ceea ce discutam, altfel nu mai are nici un rost!

   Theophyle

   08/01/2011 at 8:39 pm

 7. 🙂 putem sa incepem documentarea?

  ela

  08/01/2011 at 8:57 pm

  • Sigur ca da!!!!!!

   Theophyle

   08/01/2011 at 9:00 pm

 8. Stam bine 😦

  230 au citit articolul, pana acum – 4 au reactionat!

  3 au avut ceva de spus. 0.01% !

  Va urez o seara buna!

  Theophyle

  08/01/2011 at 9:00 pm

 9. 🙂

  Turnofftheglory

  08/01/2011 at 9:06 pm

 10. Congresman ucis in Tucson.

  Turnofftheglory

  08/01/2011 at 9:13 pm

  • Representative Gabrielle Giffords was fatally shot during a public appearance on Saturday, National Public Radio said.

   NPR said a gunman ran up to Giffords, 40, a Democrat, and opened fire. The suspect was taken into custody, NPR said.

   ela

   08/01/2011 at 9:27 pm

 11. Cum se defineste un intelectual?Cum se identifica un intelectual?
  Poate cineva da o definitie ?

  tucu

  08/01/2011 at 9:26 pm

  • Bună seara!
   Părerea mea despre intelectuali. (Sunt un leneş, dau puţin copy-paste, îmi cer scuze)
   DEX-ul spune că este o persoană care se ocupă cu munca intelectuală. Aş nuanţa definiţia, şi as zice că un intelectual este un om care-şi foloseşte abilităţile minţii pentru a ordona diverse lucruri, într-un mod coerent, folosindu-şi raţiunea şi cunoaşterea.
   Această ordonare este necesară în toate activităţile umane. Cel care lucrează pământul şi cel din mediul academic, pentru a-şi mări cunoaşterea şi a fi eficienţi în urmărirea ţelurilor specifice, folosesc acelaşi mecanism al raţiunii, care ne deosebeşte până la urmă de animale.
   Eu nu cred în existenţa teoriei ca domeniu de gândire separat de practică. Chiar şi matematica, suprema abstracţiune, s-a născut din practică pentru a o optimiza pe aceasta, în cazul acesta practica economică; cu cât se înalţă abstracţiunea mai mult în specializare, cu atât mai inadecvată devine realităţii. Faptul că intelectualii au reuşit să stăpânească forţele potrivnice ale naturii, sau că în domeniul specific în care lucrează “cu capul” au reuşit să facă ordine, îi face să creadă sincer că pot reuşi şi în re-ordonarea societăţii, în reglarea problemelor sociale. Aceasta este o tentaţie în care lesne pot fi prinşi cei care uită de vocaţia lor primară, de locul în care şi-au format abilităţile de a manevra ideile, şi anume profesiunea, munca remunerată într-un anumit domeniu specific, pentru comanditari limitaţi la un membru sau un grup de membri ai societăţii, nu direct pentru societate în întregul său.

   para

   08/01/2011 at 9:50 pm

   • De aceea, eu cred că singurul discurs onest al unui intelectual este înspre sprijinirea libertăţii.

    para

    08/01/2011 at 9:54 pm

    • Intelectual e ala care isi foloseste intelectul in scopuri bune si nobile. Nici un dubiu deci. Toti cei de aici intram in categoria asta.

     Galeata cu pixeli

     08/01/2011 at 9:56 pm

 12. Suna interesant, Theophyle 🙂 … Ar trebui sa fie un exercitiu folositor in lumea asta in care traim 🙂 … Looking forward, cum se spune …

  O sara buna, tuturor.
  CFG

  CFG

  08/01/2011 at 9:59 pm

 13. chiar atat de putine zile? 🙂

  cursdeguvernare

  08/01/2011 at 10:02 pm

 14. Buna seara,

  Asteptam cu interes scurgerea timpului!

  mar

  08/01/2011 at 10:26 pm

 15. Reporting for duty, Sir!

  Intelectualul e , in contextul de mai sus, cineva care produce idei. Binenteles idei care influenta alti oamenii.
  Perceptia ca intelectualii sint de stinga e una falsa in mare parte. Unii dintre ei vor schimbare iar pina acum, din pacate, schimbarea a fost monopolizata de catre stinga. Intelectualul e sedus de dinamica/rolul stingii. De asta sint asa de multi intelectualii „pocaiti” au fost si nu mai sint de stinga.

  In sensul sugerat de Theophyle:“intelectuali critici” , “intelectuali implicati” nu exista din cite stiu eu. Poate doar cei din soc civila (Cartarescu? si am inteles zile astea ca AM Pipidi nu e prea populara si astept cu nerabdare daca chiar exista cineva care ne place 😉 )

  Ce as putea citi in romana daca as avea 14 ani si as vrea sa ma orientez civic si politic?

  Tio

  08/01/2011 at 10:53 pm

  • @tio
   amp e excelenta insa imi permit o observatie/e genul al carui mare defect e ca stie ca are intotdeauna dreptate;cam asa cred ca e si basescu
   +
   amp in ultimul timp nu mai actioneaza in echipa;toti ceilalti sunt prosti

   intamplator

   08/01/2011 at 11:19 pm

   • @intamplator,,

    Nastase, Geoana fini intelectuali, iara Baconschi si Funieru sunt jos de tot. (AMP)
    Am mari rzerve asupra discernamantului AMP.

    eugeni

    08/01/2011 at 11:51 pm

  • acum vad si ultima intrebare;
   am curaj sa raspund:mie imi place cghinea si aplesu
   nu-mai place liiceanu(stiu ca nu e de bonton,dar nu-mi place);
   lista nu e limitata si nu inseamna ca cei care imi/nu-mi plac nu am dreptul sa-i dezaprob/aprob

   intamplator

   08/01/2011 at 11:22 pm

 16. @ tio
  daca ati avea 14 ani si locui in romania nu veti avea tim sa cititi;va ramin numai teveurile cind sunteti la o sueta aranjata cu cei de virsta dvs prin mess si unde veti vedea otv sau realitatea sau antena 3 daca nu sunt setate teveurile pe mtv;
  presupunind ca aveti ceva ani de educatie de acasa veti decide ca nu va intereseaza politica;
  @theophyle: de neintelectuali nu aveti nevoie?ca daca vadim si antonescu se cred intelectuali eu unul as prefera sa nu fiu

  intamplator

  08/01/2011 at 11:16 pm

  • Un videoclip atunci? Vunk, Vreau o tara ca afara!???
   Dar un mic manual de orientare civica si politica pt generatia MTV ar fi definitiv o sansa de a face trecerea la intelectuali.

   Tio

   09/01/2011 at 10:17 am

 17. @theophyle:
  sa inteleg ca se pune de ” o tzuica party”
  ca „tea party” nu prea ar prinde

  intamplator

  08/01/2011 at 11:25 pm

 18. Astept cele citeva zile cu mare interes!

  ……avind facultate, nu inseamna neaparat ca, gata, te si numesti intelectual;

  buna seara, all!
  🙂

  skorpion

  08/01/2011 at 11:39 pm

 19. OK.

  ana

  09/01/2011 at 12:11 am

 20. Sal`tare, popor !
  @Theophyle, sunt cu arma la picior.
  Cand suni goarna, imi trag nadragii, imi iau tzepele si vin. 🙂

  Tzepelica

  09/01/2011 at 7:34 am

 21. Buna dimineata!
  Din cate stiu era vorba de 15 ianuarie nu de 15 zile, eu unul sunt pregatit.

  Creanga

  09/01/2011 at 7:40 am

 22. Buna dimineata…
  Am tras o raita prin blogurile liberale. Am ajuns la o concluzie:
  Esti portocaliu daca:
  – Nu-l injuri pe Basescu.(daca il lauzi esti securisto-comunist).
  – Nu esti la curent cu ultimele pareri ale lui Badea/Stancu/Gadea & CO.
  (daca cumva esti de alta parere esti securist).
  – Nu-l injuri pe Boc. (daca-l lauzi esti securist)
  – Esti contra lui Geoana/Iliescu/Voiculescu/Crin. (caz in care esti pasibil de caracterizarea de securist)
  – Daca apreciezi cumva pe unii ca Plesu/Cartarescu/Liiceanu/Patapievici. (oricum chiar daca nu esti securist este categoric ca esti pupin-basist)
  – Nu injuri pe Udrea si Ansatase.
  – Suspendarea presedintelui ti se pare o anomalie. (esti securisto-comunist)
  – Ceri sa ti se arate o idee in discursurile lui Crin/Ponta(cu exceptia lui „jos Basescu”). (securist)
  – Afirmi ca pactul PDL-PSD afost necesar pentru a guverna iar alianta este pentru a darama.
  – Afirmi ca Nastase si Ridzi fac parte din aceiasi familie de infractori care se ascund curajos in spatele colegilor de furt (cu diferentierea doar de suma deturnata).
  – Negi implicarea lui Basescu in mineriada si condamni conducerea mineriadei de catre Iliescu.(esti probabil securist)
  – Contesti ipoteza ca Basescu a fost mai rau ca Ceausescu. (insemna ca esti comunist).
  – Sustii ca dosarul de informator/securist a lui Basescu este o speculatie iar dosarul lui Voiculescu o certitudine.
  – Nu-l afirmi despre Tismaneanu ca este jidano-comunisto-fascistoid.
  – Afirmi ca excluderea Monei Musca si prietenia cu Voiculescu se contrazic la nivel logic si comportamental. (esti cu dictatura). Ti se pare aberanta afirmatia ca la „Mona Musca conteaza foarte mult trecutul” iar la „Voiculescu viitorul”, (oops!!! – asta a spus-o Crin).
  – Nu vezi ca Basescu l-a eliberat pe sest pe (adica in sedinta publica) pe Placinta Jr.
  – Nu-ti sare mustarul cand Basescu critica justitia – care ii este evident aservita. (inca nimeni nu a reusit sa-mi justifice ccontradictia logica dintre o justitie subordonata si arestarile din propria tabara sau eliberarea inamicilor declarati)
  – Nu vrei sa vezi cum si-a subordonat Basescu toata mass-media. Doar se vorbeste despre asta mereu la TV-uri obiective (A3, iRTV) :).
  – Ultima pe list (cu voia dumneavoastra 😉 ) – citesti blogogurile (si mai si comentezi) pe blogurile „Politeia”.

  In concluzie – esti portocaliu/prost/securist/.
  Ba mai mult, daca cumva l-ai criticat pe Basescu, dar comentezi negativ alianta PNL-PC – esti o cartita portocalie infiltrata intre liberalii cinstiti.

  Esti rational-cinstit-onest-nevandut-liberal daca:
  – Il injuri pe Basescu.
  – Il lauzi pe Crin.

  DanSu

  09/01/2011 at 9:23 am

  • 😀 😀 😀
   Hai că am început bine de dimineață! Caracterizare excelentă!!

   filadel

   09/01/2011 at 9:31 am

  • Bravo Dan SU, superba caracterizare.
   Intrebare: de ce le numesti „”bloguri liberale””?
   Semneaza vre un nume de liberal autentic?

   tucu

   09/01/2011 at 9:49 am

  • Buna lista! De vazut de cati mai multi!

   CFG

   09/01/2011 at 1:12 pm

 23. P.S.
  @Theo, momentan lucrez in Bucuresti (fara mari sperante sa revin pe meleaguri oradene in curand) – asa ca 1-2 ore pot sa-mi rup si eu de cateva ore pe saptamana. Astept si eu 15.01.
  🙂

  DanSu

  09/01/2011 at 9:25 am

 24. Minunat a zis DanSu
  🙂 🙂 🙂
  Se vede ca blogatorii liberali sunt persoane care au de cistigat daca vine partidul la putere indiferent sub ce formula.

  Partea buna este ca cititorii blogurilor liberale, daca sunt de buna credinta , s-au cam lamurit. A avut grija Crin sa separa apele 🙂

  Un tanar de stanga

  09/01/2011 at 10:00 am

 25. Buna

  M-ati facut curios… 🙂

  pasiivorbelor

  09/01/2011 at 10:47 am

 26. @dansu ce sunt alea bologuri liberale?

  daca e asa cum spunti nu-mi ramine decit sa spun” imi pare bine ca nu accept/am acceptat spalarea creierului”

  sa ne imaginam ce s-ar fi intmplat daca blogurile ar fi avut aceasi influenta ca azi, in epoca de ” apogeu” vadim funar,brrrrrrrrrr

  intamplator

  09/01/2011 at 10:51 am

 27. Hai sa fim seriosi.
  O definitie a blogurilor liberale?
  Sunt acele bloguri ce se auto-declara liberale. Unele chiar sunt curatele.
  Cat despre mine… Tocmai am recitit:
  http://inliniedreapta.net/dereferinta/de-ce-nu-sunt-liberal/
  Recunosc ca si eu cam faceam confuzia liberal-dreapta. 😦

  DanSu

  09/01/2011 at 11:06 am

 28. Buna Ziua 🙂
  Postare noua!

  Theophyle

  09/01/2011 at 11:51 am

 29. „Perceptia occidentala este ca majoritatea intelectualilor sunt oameni de stânga, personal cred ca aceasta perceptie ar putea fi justificata si justificabila, desi nu este cu totul adevarata” – FALS . De ce sa dam culoare politica inteligentei ? Apropo de implicatie : eu sunt implicata intr-un proiect de promovare a Romaniei . ADN ul inititivei este construit pe baza principiului de open inteligence . Nu facem politica . Creem fapte . http://wp.me/p1fsSN-4H

  Moi

  09/01/2011 at 6:49 pm

 30. Bună ziua, mi-a plăcut articolul. Mă bucur că am descoperit site-ul.

  Nici eu nu sunt intelectual, îmi doresc să fiu, e multă muncă. Chiar dacă nu sunt, pot organiza activități pentru comunitate. Am fondat o asociație culturală in 2009 și m-am apucat de treabă imediat. Cele căteva activități pe care le-am organizat le puteți vedea pe blog (în curănd sper să dau drumul la site). În 2009 am organizat o școala de vară DEMOKRATIA (într-un spațiu neconventional) prin care am încercat să facem cunoscute valorile democratice. A fost un succes, am atras atenția fundației Konrad Adenauer, care ne-a promis o mică finanțare pe 2010 pentru același proiect. Problema este că pentru 2010 au fost bani, au fost idei, a fost inițiativă, au fost intelectuali (prof. personalități etc) dar nu am avut sprijin din partea Inspectoratului Școlar prin care trebuia să lansăm proiectul în licee. Ne-am impotmolit la instituțiile statului, indeosebi la clientela politică. Acolo o doamnă – numită politic – ne-a spus că nu putem lansa un proiect prin școli ce are legătură cu politica. Am încercat să-i explicăm doamnei că e vorba de cultură politică ci nu de politică partinică sau alte. Doamna a insistat, pe un stil omniscient, că nicăieri în metodologia școlară nu există cuvântul politică. Pe loc mi-am adus aminte de harta politică a României, de ideologiile care se predau într-a șaptea la istorie și nenumărate alte. După mai multe tergiversări am pierdut totul. Pe 2011 reluam școala de vară tot cu fundația Adenauer (miracol). Uneori când vrei să faci ceva pentru comunitate, ca în cazul meu, nu te lasă ăi` de sus să ”culturalizezi masele”.

  Victor

  10/01/2011 at 3:03 pm

 31. Teleptualu roman azi are o singura cale de afrimare :pupinbasismu!
  Cu cat este mai spornic cu atat este mai civic !!!
  Restu is vanduti si deci nu sunt teleptuali!

  Ghita Bizonu'

  11/01/2011 at 6:42 pm


Comentariile sunt închise.