Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

2011: Previziuni internaţionale – zone de conflict

Un ultim articol din seria previziunilor pentru anul 2011. Poate si cel mai complicat dintre toate pentru ca a necesitat si un timp mai indelungat in pregatirea  materialelor si trierea surselor. Anul 2010 ne transfera 27 de conflicte deschise, cu un potential exploziv si cu probabilitati diferite de a lua amploare in 2011. Numarul de conflicte mentionat mai sus nu include inca 30-40 de evenimente de acelasi gen, majoritatea lor in Africa, Asia de Sud si Sud-Est si America Latina, care nu au insa capacitatea de a se dezvolta in razboaie cu “participatii masive” si implicatii mondiale.

Singurul “razboi cald” transferat din 2010 este razboiul Afgan. Războiul din Afganistan a început pe 7 octombrie 2001, când a fost începută Operaţiunea Enduring Freedom (OEF) de armata SUA, împreună cu armata britanică, ca răspuns la atacurile asupra SUA de la 11 septembrie 2001. Marea Britanie, din 2002, a condus propria sa operaţiune militară, Operaţiunea Herrick, ca parte a aceluiaşi război din Afganistan. Caracterul războiului a evoluat de la o luptă violentă cu Al-Qaeda şi susţinătorii săi talibani la un masiv si complicat efort contrainsurgent. Incepand cu ianuarie 2006, trupele NATO (International Security Assistance Force – ISAF) preiau sarcinile si activitatile militare de la Americani in sudul Afganistanului. Romania participa la efortul militar din Afganistan dupa retragerea din Irak cu 730 de militari. Primul contingent romanesc din batalionul 341 de infanterie a fost introdus intr-un dispozitiv comun cu canadienii in aeroportul din Kandahar; mai tarziu, forte militare romanesti au inceput sa opereze si in regiunea Zabul, intr-un obiectiv comun tot cu canadienii. Ambele regiuni sunt considerate regiuni de risc, extrem de infestate de talibani si largi suprafete de cultivare a opiumului – vezi harta alaturata.  Din luna septembrie a anului trecut, contingentul romanesc in Afganistan a ajuns la 1800 de soldati.

Previzuni pentru 2011: (1) situatia va ramane intr-o stagnare militara, cu potential limitat de rezolvari politice; (2) ultimele succese militare in regiune sunt departe de a rezolva problema radicala in acest conflict – sustinerea pakistaneza a fortelor talibane care isi gasesc refugiul pe teritoriul Pakistanului; (3) Pakistanul nu este interesat de rezolvarea acestui confict, acesta fiind un avantaj strategic si tactic  pntru mentinerea unui echilibru geopolitic cu vechiul dusman, India – ultimele evenimente in Pakistan sustin aceasta prezumtie, vezi aici; (4) razboiul din Afganistan nu se va termina decat in doua cazuri: primul ar fi printr-o retragere destul de rusinoasa a trupelor americane si NATO din Afganistan, cu sau fara un rezultat politic extrem de limitat sau daca se va ajunge la o intelegere cu cel mai puternic om in regiune, Gen. Ashfaq Kayani, care detine cheia rezolvarii. Din nefericire, el nu o doreste. (de ce? Important de citit, aici);

Anul 2010 a redeschis un conflict mocnit de aproape o jumatate de secol. Conflictul Corean a reizbucnit printr-o violenta putin anticipata. Indiferent daca aceasta izbucnire isi are radacinile economice in situatia dramatica cu care intra Coreea de Nord intr-o iarna grea, sau politice, prin schimbarea dictatorului comunist. Nu cred ca insa ca acest conflict are potentialul unei declansari mondiale si nici macar locale.  China prefera un conflict mocnit, fara implicatii mondiale. Asa cum am mai spus, Coreea de Nord este pretul reintregirii Chinei prin asimilarea Taiwanului. In acelasi timp, Coreea De Nord este “nebunul” prin care China tine in sah si Coreea de Sud si Japonia – doua adversare economice redutabile.

Previzuni pentru 2011: nimic mai grav decat a fost in 2010. O evolutie asteptata poate fi schimbarea Constitutiei Japoneze si investitii masive in restructurarea fortelor ei armate, poate si inceputul aparitiei unei noi forte militare neconventionale in Asia.

Conflictul cu cel mai mare potential exploziv din toate configuratiile posibile ramane in Orientul Mijlociu. Daca negocierile pentru rezolvarea conflictului palestinian vor incepe sa dea roade (putin probabil), Hamasul va declansa altercatii pentru a sabota procesul. Daca negocierile nu vor da roade (mai probabil), altercatiile vor include si elementele Fatah. In ambele cazuri Hizbullah va face exact ceea ce patronii de la Teheran vor dori. Dupa cat se vede un conflict cu Iranul, legat de sperantele iraniene de a deveni putere nucleara, nu poate fi anticipat, avand in vedere consecintele catastrofale ale unui asemenea eveniment. Pretul unei interventii in forta pentru a dezarma Iranul de potentialul nuclear poate fi atat de mare ca o logica chiar simpla poate inlatura acest pericol. Din nefericire, logica nu-si are locul de bastina in Orientul Mijlociu.

Previzuni pentru 2011: un an extrem de periculos in Orientul Mijlociu! Avand in vedere ca 2012 este an electoral in SUA, o “ciomagiala” serioasa nu poate fi luata in considerare mai tarziu de sfarsitul anului curent. O probailitate ridicata de un conflict proxi in Gaza si o probabilitate mai redusa in Liban-Hizbullah. Avand in vedere ca exista posibilitatea ca reactoarele atomice iraniene sa devina “calde” la sfarsitul anului 2011, o interventie in Iran nu mai poate fi posibila dupa incalzirea acestor reactoare. O interventie israeliana in Iran poate fi reusita fara un pret “mondial” daca israelenii vor avea mijloace extrem de “speciale” pentru a rezolva problema. Un articol interesant si de luat in seama, aici.

Restul – sa speram ca va fi bine si 2011 va fi un an linistit. Bibliografie completa si analize substantiale pe Politea-net.

Written by Theophyle

05/01/2011 la 2:48 pm

27 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Iranul a fost in razboi cu SUA mult timp, numai ca razboiul s-a tinut in Irak.
  Acum 4 ani discutam cu o Irakianca despre ce se intampla in regiune si m-a facut sa inteleg ca razboiul SUA-Irak s-a incheiat in cateva saptamani de la declansarea lui, ce a urmat multi ani a fost de fapt un razboi mascat intre SUA si Iran pentru influenta si controlul resurselor petroliere.

  zaPaco

  05/01/2011 at 3:23 pm

  • Salu ZaPaco 🙂
   Poate fi o interpretare. Este insa una extrem de simplista. Problemele care au inceput cu petrolul au devenit in foarte scurt timp in altele mult mai complicate si mai nerezolvabile.

   Theophyle

   05/01/2011 at 3:41 pm

   • Sunt un iubitor al explicatiilor simple. Atata timp cat sunt corecte, ajung sa aiba impact si sa fie mai populare decat analizele exhaustive. 😉

    zaPaco

    05/01/2011 at 4:19 pm

 2. Presedimtele vorbeste la guverm
  e transmis in direct…la telefon.

  cedric

  05/01/2011 at 3:35 pm

  • Salut Cedrica.
   Stimabilul Baconschi a fost facut de doi bani. 😦

   Theophyle

   05/01/2011 at 3:42 pm

  • Pai,da,in politica romaneasca se aplauda numai iresponsabilitatea!

   ela

   05/01/2011 at 4:32 pm

  • Presedintele si-a asumat raspunderea la modul absolut, ceea ce este o proba de raspundere politica. Ceilalti sunt sub gradul zero al maturitatii. Traian Basescu ramîne singurul luptator cu hidra endemica. A meritat incredrea, cu toate gafele de comunicare sau de timing. PDL este alceva.

   regine

   05/01/2011 at 5:12 pm

 3. @zaPaco, lumea aceasta in care traim este uneori simpla, alteori complicata, alteori un amestec de simplu si complicat 🙂
  (uneori suntem obositi, alteori nerabdatori pentru a mai accepta un raspuns complicat …)

  Ultimul link este un articol din 2005. Inca de atunci Israel se pregatea pentru viitor 🙂 … avem de invatat de la ei. Anul trecut au avut kit-urile pentru smart bombs oprite si trimise (parca) spre Diego Garcia. Le-au primit pana la urma?

  CFG

  05/01/2011 at 4:56 pm

 4. Evident, marile batalii de pe mapamond se dau pe resurse/sfere de influenta/piete.
  Restul chestiilor sunt pretexte.
  Multe, inflamate inteligent sub stindardul orgoliilor politice, religioase, nationale etc.

  Tzepelica

  05/01/2011 at 5:12 pm

 5. buna seara si la multi ani

  apropo de „polul” de azi… nu are nimeni un deja’vu?
  para ma simt in matrix… 🙂

  http://www.realitatea.net/pnl-pntcd-si-ap-vor-forma-polul-de-dreapta_66419.html

  la anu mai fac de un pol cu PRM-ul? sau mai curand?

  Laur

  05/01/2011 at 6:01 pm

  • Succesul noului pol e garantat:

   http://tinyurl.com/polpnl

   Huitzilopochtli

   05/01/2011 at 6:08 pm

  • Grozav! uitasem istoria asta cu polul din 2007.
   Acum intra si AP si PNTCD in polul cel nou?
   Eu asa as subintelege. Macar sa si-i puna Felix pe toti la butoniera!

   cedric

   05/01/2011 at 6:13 pm

   • Scuze ca m-am grabit si n-am salutat.
    Buna seara Laur si La multi ani!

    cedric

    05/01/2011 at 6:15 pm

 6. liderii nostri politici parca au luat etnobotanice de revelion si inca nu si-au revenit;
  pnl face aliante cu toata lumea
  psd&pnl vorbesc orice,numai ce trebuie,nu
  acuma si basescu hop:
  poate ma lamureste si pe mine cineva:
  a. chiar a vorbit baconschi de capul lui???
  b. ce trebuia sa arunce aia ca nu avem nevoie de imprumuturi de la china?nu se stie niciodata si daca tacea era destept;asa da cu mucii-n fasole,cum a dat cu nu vom avea criza…

  intamplator

  05/01/2011 at 6:07 pm

  • Salut intimplator
   Etnobotanice in mod sigur. 😆 Au fost descoperiti ca doreau sa deturneze si 84 milioane euro de la UE in alte ” buzunare” . Sint suparati foc guvernantii astia . 🙂

   http://economie.hotnews.ro/stiri-telecom-8183049-exclusiv-romania-risca-piarda-84-milioane-euro-pentru-incercarea-indrepta-banii-spre-proiectul-eromania-loc-construiasca-retele-broadband.htm

   Ștefan A.

   05/01/2011 at 6:13 pm

  • Sara buna all 🙂
   @intamplator N-am prea inteles nici eu ce-a fost iesirea la atac a lui Baconschi.Mi-era greu sa cred ca nu s-a facut o consultare inainte dar azi presedintelele a zis ceva.
   Probabil sa fi fost o tentativa de a testa reactia unora din ue,ceva in genul daca jucam putin in fortza oare ce-ar fi ? Si aceasta eventuala intentie(„testul” ) mi s-ar parea o greseala.Nu suntem in situatia de a impune conditzii(nici economica nii politica cu atat mai mult pe justitie) Totusi meciul nu cred sa fie incheiat.S-ar putea sa avem surprize.Ce-ar fi daca printr-un contract clar s-ar angaja vamesi si politisti de la frontiera de est din alta tzara,de ex. Germania,iar astia actuali sa fie disponibilizatzi ? 😀
   Cu China ar trebui mare atentzie.N-ar trebui alterate relatziile(economice) cu ei(din pacate nu prea au fost pastrate/diversificate ca la nivelul anilor 70-80) dar imprumuturi masive de bani inseamna si alte conditzii(si poate influentze).Chinezii au semnat in ultimul timp acorduri importante cu maica rossia,o usa deschisa in zona noastra inspre europa poate supara pe altzii.Sa n-ajungem ca-n bancul cu alergatul dupa doi iepuri(mai ales ca nici nu prea avem negociatori foarte puternici-ca institutie,doar piratul nu poate face totu)

   mircea

   05/01/2011 at 6:42 pm

 7. Salutare !
  Greu 2011 . Pe linga razboaiele aste in curs, mai avem si razboaie de care nu vorbeste nimeni . Nu doar in Africa dar si in Mexic ( guvern – traficanti droguri). De cele din ex – CCCP (URSS pentru cine nu stie 🙂 ) nu ne mai minunam .
  In plus , razboiul valutelor 🙂 va inunda piata financiara cu 5.000 de miliarde $ de titluri de stat in scadenta . Nu doar datorii USA dar masiv si datorii din tarile UE care trebuie refinantate ( tot prin datorii) . 🙂

  Ștefan A.

  05/01/2011 at 6:09 pm

 8. Salut! 🙂

  Vreau sa va semnalez ceva spus de Basescu azi:

  „Reforma Constituţiei, un alt obiectiv. Guvernul mi-a transmis proiectul. Mă voi concentra la modificările impuse strict de Referendum. Nu voi da drumul la un proiect care să schimbe esenţa Constituţiei pe care personal o consider bună”.

  Cred ca vor fi putine modificari, atacul nu va fi larg, ci extrem de tintit, pe aliniamentul referendumului, ca parlamentarii sa nu poata urla ca poporul nu vrea asa ceva.

  Cetatean

  05/01/2011 at 6:45 pm

  • Eu cred ca bantuie ceva prin ministerul ala de externe.
   Imi aduc aminte ca la fel s-a intamplat si cu Cioroianu.
   A intrat ca eminenta cenusie si a iesit pe motiv de iminenta maro.

   Huitzilopochtli

   05/01/2011 at 7:24 pm

  • Adecă „Scuzați, pardon, bonsoar!” 🙂

   oldhashu

   05/01/2011 at 7:25 pm

  • Buna 🙂
   Deci ar mai ramane denuntzarea unilaterala a mcv,in chestiunea Croatziei se poate sa fi fost „interpretarile” mediei(desi parca piratul a facut referire si la Croatzia).Oricum raspunsul ue a fost prompt si corespunzator artzagului nostru.
   Avea dreptate Cristoiu cand spunea despre televiziunile mogulilor ca manipuleaza politicienii de noi oamenii de rand ce sa mai vorbim 😆

   mircea

   05/01/2011 at 7:26 pm

 9. Seara bună! 🙂

  Intrat mai târziu în discuție, nu poci rezista să nu-mi prezint părerea despre „polul de dreapta” ❗
  Ce pol, monșer?!
  POLUȚIE SADEA! :mrgreen:
  Și de-ar fi măcar nocturnă, aia e produsă de obicei de un vis plăcut…
  Asta a lor, diurnă, e produsă de visul aberant că pot intoarce timpul să-l lipească în continuarea momentului decembrie ’89!

  Trezirea, marțafoilor ❗

  oldhashu

  05/01/2011 at 7:23 pm

  • Bine punctat @Oldhashu 🙂
   Visul erotic cu iz nostalgic al lui Crin Antonescu o fi fost „stimulat” de securistoizii Felix si Quintus la indicatziile bunicutzei bolsevice ? 😆
   Ponta era cam catranit saracu`…

   mircea

   05/01/2011 at 7:37 pm

 10. Buna seara la toata lumea 🙂
  Postare noua!

  Theophyle

  05/01/2011 at 7:37 pm


Comentariile sunt închise.