2011: Previziuni Practice – România
Ieri am postat un articol referitor la previziunile mele despre ceea ce “anul politic 2011” ne-ar putea aduce. Concluzia a fost simpla – nimic nu se vede la orizont. Totul va ramane asa cum a fost si in 2010. Lupte intestine in partidele de guvernamant si cele din opozitie si incercari in continuare de a schimba guvernul condus de Emil Boc. Probabilitate extrem de redusa de a suspenda presedintele; o probabilitate mai mare o are demolarea coalitiei de guvernare. Societatea civila existenta, in majoritatea ei, ramane profund partizana modului pro/anti-Basescu. Presa va continua sa piarda bani, cititori si publicitate, procesul de tabloidizare va continua, probabil se va intensifica, la fel ca si migratia spre on-line. Nu cred deloc intr-o crestere economica sau o iesire din ceea ce numim noi criza. Nu are cum, de ce sau de unde.
Cateva opinii internationale despre situatia economica din Romania.
Romania aproape ca nu este prezenta in estimarile celor mai importante previziuni economice prezentate de The Economist, The Financial Time sau The Wall Street Journal. Totusi cateva lucruri ingrijoratoare s-au petrecut in felul in care aceste institutii media importante se refera la noi. Daca din 2007-8 referintele erau sub forma “Economii emergente din Europa Centrala si de Est”, din 2009 si in special 2010 suntem catalogati sub forma “Economii de tranzitie din regiunea Balcanilor”. The Economist conclude situatia Romaniei in 2011 cam asa- “Romania faces tough austerity measures, and we estimate a contraction of 2% in 2010, followed by only a weak rebound in 2011. Resistance to cuts could create instability”. (aici) Daca as fi un investitor strain si as vedea propozitia de incheiere a citatului de mai sus, nu cred ca m-as gandi la investitii in Romania anului 2011.
Avand in vedere previziunile celor trei institutii media pe care le-am amintit mai sus, cresterea economica a Romaniei, prognozata pentru 2011, va fi intre 0 si 0.8%. Bineinteles, exista intotdeauna o posibilitate de “aranjare” a cifrelor.
Din punct de vedere diplomatic, evenimentul major care trebuia sa se intample la inceputul anului 2011 (martie), intrarea Romaniei in spatiul Schengen, probabil nu se va intampla. Majoritatea publicatiilor straine nu ne acorda nici o sansa in acest proiect. Desi exista opinia clara ca aceast lucru isi are radacinile intr-o decizie politica, se mentioneaza ca pregatirea noastra nu este completa, cel putin din cauza coruptiei endemice. Suficient sa citez BBC – “A spokesman for Germany’s interior ministry said there had also been a lack of progress by Romania and Bulgaria in reforming their judiciary, Associated Press news agency reported. The spokesman said those deficits could have „grave consequences for the European Union’s security” and raised concerns about an „overly swift” adhesion to the Schengen area”. (aici)
Din punctul de vedere al PR-ului pe care il are Romania in presa internationala (ma refer numai la 10 institutii media de prestigiu, 5 anglofone si restul germane si franceze; 3+2), stam prost, chiar foarte! Majoritatea stirilor sunt legate de etnia tiganeasca si infractionalitate, coruptie si politicieni, care nu prea sunt “alintati”. Cel mai critic articol a fost publicat de The New York Times, in legatura cu votul Parlamentului Romaniei in “Cazul ANI” si “Raportul pe Justitie” al Uniunii Europene legat de acest vot. Scrie NYT: Amendments approved by the Romanian Parliament made it impossible to do the work the agency was set up to do and broke a promise Romania made when it joined the bloc, the commission said. The action on the amendments represents “a significant step back in the fight against corruption and breaches commitments Romania has taken upon accession.” (aici). Despre Schengen si pozitia UE vs. Romania un articol foarte interesant in FAZ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) – aici.
Alte date care se pot rasfrange asupra Romaniei le vom posta in articolul de seara, referitoare la previziunile internationale.
Salut voios ! 🙂
Noi, astia de p`acilea, stim cat de prost stam.
Era normal sa afle si altii, sa ni se duca buhu`, cum spune romanu`.
Poti sa ai genii specializate in „imagine”, daca n-au ce lustrui, rahatu` pute.
Cum am tot repetat, catastrofa poate fi evitata doar cu profesionisti.
Cat timp o sa-i tinem in scaune ministeriale/directoriale pe habarnistii-clienti politici, n-o sa iesim la liman, in ciuda declaratiilor optimist-triumfaliste.
Cine se loveste mai des de clica din ministere, din autoritati/agentii nationale sau alte intreprinderi ale statului (adica de directori generali/directori/sefi de servicii sau birouri) stie cam care sunt „sansele” de redresare/restructurare.
Intotdeauna ne blocam la nivel de declaratii/vorbe, din pacate…
Tzepelica
02/01/2011 at 1:03 pm
Salut timi 🙂
Lucrurile nu stau bine de loc. Patem pasul pe loc, din nefericire si altii au aflat si au inceput sa cunoasca smecheriile mioritice!
Theophyle
02/01/2011 at 1:36 pm
Articol realist si inclusiv aceiasi apreciere pentru comentariu lui Tzepelica . 🙂
Cum bugetul a fost creat pe o crestere optimista a PIB de + 1,5 % ( al treilea an de optimism bugetar) , PDL, nenea Boc si tanti Vass vor avea DIN NOU ceva surprize urite in acest an .(parerea mea) Adica socotelile din bilant nu vor corespunde la realitatea economica si vor face din nou ajustari . Cu toporul cum am fost obisnuiti in anul trecut sau cu ceva noua pomana de la FMI pentru salarii si pensi . Cred ca va fi un mix din aceste doua variante . 😦
Cit priveste politica externa cu obiectivul Schengen , aceasta plateste acelasi pret ca politica interna . Trezirea la realitatea faptelor e dureroasa si daca nu esti pregatit pentru durere , mai si strigi cautind vinovati externi. Logic ca pe plan intern sint toti sfinti si fara pata . 🙂
As complecta „viziunea” politicienilor romani prin un mesaj dat de un ministru actual care legat de arierate in sanatate se compara cu Italia ( 😆 ) declarind ca nu sintem unicii care platesc facturile cu intirziere . Statul italian intirzie si el in medie cu 365 de zile plata facturilor in sanatate .
Remarc a n. oara ca acesti domni compara mereu statul cu codasii UE la obligatii fiscale si absolut obligatoriu cu fruntasii UE la incasari fiscale . Adica dupa logica dami ca eu sint stat dar am sa platesc cind o sa cred de cuvinta . As continua dar capitalismul de carton si politica de „gasca” sint atit de originale in realitate si gindire ca ar fi necesar o pagina speciala dedicata . 🙂
Ștefan A.
02/01/2011 at 1:39 pm
Corect Stefan 🙂
Exista o discrepanta care se mareste cu fiecare an din ceea ce credem noi ca se intampla la ceea ce cred alti ca se intampla. Cred ca „baietii si fetele” din „Uniune” s-au cam saturat de prafurile administrate de politicienii mioritici si au inceput sa ne trateze ca atare!
Theophyle
02/01/2011 at 1:42 pm
Theophyle draga , eu cred ca „radacina ” acestei schimbari sta in descoperirea „sistemului Pogea ” de contabilitate mioritica ( cind deja erau descoperiti grecii ca trisau), agravata ulterior de „blocul monolitic” a intregii clase politice in respingerea oricarei cereri juritice de anchetare a nomenclaturii . Ca aia mai mici , pionii politici , chiar cu aminari , recursuri , etc , mai ajung prin puscarii . Matrapalzicurile din ultima alegere CSM au fost cred ca ultima picatura care a umplut paharul . Nu pot sa inchei fara a mentiona interventia unor ambasadori straini la prostia facuta cu BUNA STIINTA de ai nostri la legea ANI. Clasic exemplu de clasa politica corupta si mafioasa care nu poate fi in nici un caz Alba ca Zapada . Ei , politicienii nostri uita repede dar nu si noi . 🙂
Ștefan A.
02/01/2011 at 1:59 pm
salut,
eu sper ca anul acesta vor incepe discutiile privind modificarea Constitutiei si privind reducerea numarului de parlamentari la 300 bucati!!!!
si ar mai trebui sa se reduca numarul de bugetari..
in rest lapte si miere ……amare!!!!
optimisti sa fim, ca belele curg din toate partile
🙂
skorpion
02/01/2011 at 1:53 pm
skorpi,
asta mi-as dori si eu. Din nefericire nu prea vad faptele in viitorul apropiat
Theophyle
02/01/2011 at 2:14 pm
Cam deprimante articolele,si mai ales comentariile acestora.Pe de alta parte,Presedintele nu a fost foarte inspirat in reactia sa la declaratiile Germaniei si Frantei.
ela
02/01/2011 at 1:54 pm
ela,
a fost un raspuns …..”diplomatic” atit pentru urechile cetatenilor Ro, cit si pentru UE,
dar mai ales pentru cei din interiorul tarii…
parerea mea; ca doar nu voiai sa spuna cam ce a spus poanta kirpei kgbiste ca nu meritam sa intram in spatiul schengen..
skorpion
02/01/2011 at 1:56 pm
Tocmai asta e,ca nu e de loc diplomatic. Ni s-a spus: ti-ai securizat tehnic frontierele pe banii nostri,e adevarat ca vezi imigrantii ilegali, insa lucrezi cu oameni incontrolabili, indisciplinati, si corupti.
Iar noi spunem: nu-ti permit sa ma judeci, verifica-mi numai dotarea ?
ela
02/01/2011 at 2:08 pm
Se cheama realism ela .
Nu putem continua cu acelasi mod de gindire din epoca de aur . Cind cincinalul se facea pe hirtie in 4 ani si jumatate . Iar cind erau probleme „stati linistiti tovarasi . CC a PCR a stabilit 200 lei in plus la salar ” !
Am trait direct acele vremuri si am invatat cite ceva.
Ștefan A.
02/01/2011 at 2:06 pm
anomalii greu de eliminat intr-un timp rezonabil
skorpion
02/01/2011 at 1:58 pm
Tirnacopul si lopata fac minuni uneori . 🙂
Stia Stalin , Dej sau pantofarul cum poate creste masa celor care muncesc si redus numarul pensionarilor. 😆
Ștefan A.
02/01/2011 at 2:02 pm
Toate „judetele” rosii din Romania sunt pline de electorat la fel de rosu 😦
Theophyle
02/01/2011 at 2:17 pm
Evident! 🙂
Dar analiza trebuie dusa pana la capat. Oamenii nu gandesc altfel daca s-au nascut in locuri diferite decat daca sunt diferite conditiile. Judetele rosii se suprapun zonelor cele mai sarace. Si dezvoltarea economica diferita este determinata atat de evolutia istorica, dar si de interventia statului comunist in economie. Nici statul actual nu a factut exceptie. De aici vom trage si anumite concluzii.
Liviu Ungureanu
02/01/2011 at 5:44 pm
Eu atat va pot spune:UN AN MAI BUN,fara ganduri ascunse si cu inimi deschise
si urare de AN NOU!
Aho, aho, copii si frati
Stati putin si nu-mânati,
Lânga boi v-alaturati
Si cuvântul mi-ascuttati:
S-a sculat mai an
Badica Traian
Si-a încalecat
Pe-un cal învatat,
Cu numele de Graur,
Cu seaua de aur,
Cu frâu de matasa,
Cât vita de groasa.
Si în scari s-a ridicat,
Ca s-aleaga-un loc curat
De arat si semanat.
Si-n curând s-a apucat,
Câmpul neted de arat,
În lungis
Si-n curmezis
S-a apucat într-o joi,
C-un plug cu doisprezece boi:
Boi bourei
În coada cu dalbei,
În frunte tintatei.
Mânati flacai: hai, hai!
Ziua toata a lucrat,
Brazda neagra a rasturnat
Si prin brazde-a semanat
Grâu marunt si grâu de vara,
Sa dea Domnul sa rasara.
Si când lucrul a sfârsit
Iata, mare, s-a stârnit,
Un vânt mare pe pamânt
Si ploi multe dupa vânt,
Pamântul de-a racorit
Si samânta a-ncoltit
La luna, la saptamâna
Îsi umplu cu aur mâna.
Si se duse ca sa vada
De i-a dat Dumnezeu roada
Si de-i grâul rasarit
Si de-i spicul aurit.
Mânati flacai: hai, hai!
dora
02/01/2011 at 2:05 pm
Iertati-ma,n-am timp sa va citesc gandurile de care sunt sigura ca sunt spuse din inima.Traiesc si eu o perioada de basm cu cele doua „printese”cum le numesc eu pe nepotelele mele.Si peste doua zile se intorc acasa si pe mine ma lasa in obsuritate si cu dor neostoit.Ma las ,acum,in vraja impletita de ele.
Pe voi,va recunosc in visele mele magice si va voi simti mereu aducatori de alinare si speranta.
dora
02/01/2011 at 2:12 pm
La multiu ani dora 🙂
Sa ai parte numai de sanatate si bunastare 🙂 Te asteptam 😆
Theophyle
02/01/2011 at 2:15 pm
Si un cantec ce ma rascoleste de fiecare data.
dora
02/01/2011 at 2:16 pm
Uitatul prelungit la televizor si lecturile pe care le sugereaza aceasta indeletnicire dauneaza grav obiectivitatii. Poate ar putea fi cercetate mai serios, mai profesionist, si urmatoarele cifre: in 2008, octombrie, romanii, duduind de duduiala economiei, economisisera la banci 68 miliarde de lei, noi, vezi bine; in octombrie 2010, dupa doia ani de prapad, aceeasi romani economisisera 101 miliarde lei, tot noi – evident din furat! De unde? de la gaurile economiei? In 2008, sfirsit de an, marile masuri de dublare a pensiilor penelisto-pesediste dusesera pensia medie la 418 lei; in octombrie 2010, nenorocirile pravalite pe capul romanilor au facut ca pensia medie sa depaseasca 800 lei, adica liberalo-neo-comunistii au dublat pensiile, pe hirtie, fapta de glorie, vizibila imediat, vorba aia, in buzunarele romanilor, iar nenorocitii de pedelisti le-au dublat fizic, numai ei stiu cum… Eventual se poate continua cu montagnes russes facut de moneda nationala fata de euro in anul de duduiala 2008, de aproape un leu de la minim la maxim, si diferenta de 0,06 lei dintre ianuarie 2010 si decembrie 2010. Iertati de vorbe proaste, cam partizane, dar chiar sa o tinem creanga cu doliul! Nu face bine la tenul increderii, zau asa.
Liviu Iordache
02/01/2011 at 2:18 pm
Interesante cifre!
(Chiar 800 este pensia? Hm …)
Nu prea au fost actiuni contra socialismului in ultimii 21 ani. A realizat cineva ca ‘atacul’ „statul social este istorie” este contra stingii si in favoarea dreptei? Iar stinga a reactionat prost, a incasat, nu a intors initiativa 😀 (a fost in defensiva), iar tema „deficitul e de la spaga nu de la social” nu a prins, nu sunt exemple asa mari (desi exista 😦 ) ca in perioada psdistopnl …
CFG
02/01/2011 at 2:32 pm
Pensia medie 2010, cf Capital, 734 lei! Nu-i peste 800, dar tot pe acolo, nu-i dublu, ci ‘doar’ cu 80 la suta mai mult! QED
Liviu Iordache
02/01/2011 at 5:01 pm
La Multi Ani, Theophyle !
La Multi Ani tuturor prietenilor de pe blog, comentatori sau doar cititori !
Scuze pentru intirziere dar am lipsit citeva zile.
Eu tot mai sper ca anul acesta va fi ceva mai bine. Astept cu nerabdare lansarea de pe 15 ianuarie.
moira
02/01/2011 at 2:20 pm
Theophille,
La multi ani si pentru draga ta Demeter.
Am profitat de un mic ragaz ca,”printesele”mele si cu familionul s-au dus dupa apa de izvor si am avut acces la internet.Parerile tale conteaza foarte mult pentru mine,ramai mereu un magister exceptional si daca nu reactionez de fiecare data dupa cum ar fi potrivit se datoreaza inhibitiei in fatza intregului context pe care-l creiezi impreuna cu toti comentatorii tai de exceptie. 😆
dora
02/01/2011 at 2:22 pm
sarut Mana si multumesc 🙂
Theophyle
02/01/2011 at 2:28 pm
Theophyle, sa stii ca nu ai dreptate ( postare 2.17).
In judetele „rosii” nu toti alegatorii sint „rosii”. Vorbesc in cuostinta de cauza.
moira
02/01/2011 at 2:27 pm
moira la Multi ani!
Sunt sigur ca nu! dar in toate aceste judete sunt fiefuri PSD clare. Desi nu cred ca ar fi fost o diferenta intre PSD, PNL, sau PDL acum un an si jumatate. Toti s-au comportat roshu deci uni au mimat galben sau portocaliu!
Theophyle
02/01/2011 at 2:30 pm
Theophyle
Off topic
Tanti blonda cu pistolul (din poza) sta pe un scaun egal , identic cu cel pe care stau eu in fata computer . Adica made for IKEA 🙂
O fi si asta un semn ? Prea multe semne se aduna si ma pun pe ginduri ! 😆
Ștefan A.
02/01/2011 at 2:33 pm
e sigur un semn! Care?
Theophyle
02/01/2011 at 2:36 pm
Vine Udrea la mine acasa (cu pistolul si tocuri ) ? 🙂
Sotia mea draga ce va spune ? E micuta ea de inaltime dar Doamne fereste sa o enervezi. 😆
Ștefan A.
02/01/2011 at 2:39 pm
Daca dpdv politic nu se schimba nimic la viitoarele alegeri in PDL s-ar putea ca eu si altii ca mine sa nu mai avem ce vota si in consecinta sa nu mai votam.
Din pacate cei ca noi nu formeaza inca o masa critica in Romania. Eu lucrez intr-o firma privata apartinind unei firme straine mari (electronica militara)si vad in jur oameni care cedeaza prea usor, isi abandoneaza principiile pentru ca sint pusi sa aleaga intre pricipii si supravietuire. Suna patetic dar din pacate este real.
moira
02/01/2011 at 2:58 pm
moira
nu cred ca principiile pot fi expuse la o alegere, desi cred ca de multe ori „supravietuirea” financiara primeaza.
Intotdeauna am admirat filozofia masonica (nu sunt mason si nici nu cred ca exista masonerie adevarata in Romania). Dac nu poti sa-ti aperi principiile „intri in adormire”. Este o chestie interesanta total diferita de ceea ce numim noi oportunism!
Iti promit eu ca pana in 2012 vei avea cel putin o alternativa electorala. Simt ca se misca tara!
Theophyle
02/01/2011 at 3:12 pm
Salutare in a doua zi a anului! 🙂
Daca tot s-a deschis sezonul previziunilor, permiteti-mi si mie citeva:
1. La nivel economic, cred ca, totusi, va fi o crestere economica, poate nu de 1,5%, insa va fi o crestere, din urmatoarele motive:
a) S-a adoptat legea salarizarii, si se stie deja de dinainte cit va cheltui statul cu salariile. Exista un plafon dincolo de care nu se va trece. In plus:
b) Noua legea pensiilor descurajeaza pensionarile anticipate, pentru ca diminueaza cu 50% cuantumul pensiilor anticipate. Asa ca nu va exista o precipitarea geneerala a salariatilor cu vechime catre sistemul de pensii.
c) se introduce CAS pentru o mare parte din pensionari, ceea ce reechilibreaza partial bugetul Sanatatii. Se inchid sau se comaseaza spitale (si chiar spitale mari).
d) se vor da afara oameni la MAI si la Finante si nu vor fi citiva, ci chiar destui.
Prin urmare, exista premise ca statul sa tina cheltuielile cu personalul sub control. Isi va plati si mare parte din arierate, daca nu toate arieratele (la presiunea FMI), insa risipa este localizabila la asa-zisele „investitii” ale statului.
La nivel politic va fi foaaaarte interesant.
PS Aud ca trebuie sa fie elaborat si un proiect de lege pentru pensiile ocupationale. Sper sa fie incluse aici si pensiile magistratilor, sunt citeva zeci de milioane de euro de economisit
Si multa dreptate de facut!
Cetatean
02/01/2011 at 3:20 pm
Stefane,
doar stii si tu prin ce cataclisme trecem.Pronosticurile optimiste sunt pentru anihilarea catastrofelor prezise de „ursitoarele”malefice.Pe mine nu ma impresioneaza predictiile malefice de nici un fel,poate sunt prea optimista si cred in ceea ce imi spun guvernantiica tot e mai bine decat pronostigheaza opozitia pusa pe schimbari in favoarea lor.I-am vazut la lucru destul si m-am dumirit.Ei de fapt doresc o reintoarcere la ceea ce am repudiat cu atata putere in decurs de doua decenii.Eu nu-i vreau revigorati nici din intamplare si ma postez impotriva proiectelor lor destrugatoare. 🙂
An Nou fericit iti doresc! 😆
dora
02/01/2011 at 3:22 pm
La nivel politic va fi interesant tare pentru ca:
– Basescu a spus-o in interviul cu Tapalaga, din decembrie, : in februarie trimite noul proiect al Constitutiei la Parlament. Va incepe balul.
– in paralel, in PSD se simte un fel de „anesteziere” subtila a lui Ponta: Iliescu spune deschis ca Ponta e prea tinar ca sa candideze la Presedintie in 2014, si trebuie sa astepte sa se maturizeze: „Victor Ponta, cu experienta pe care o are, o experienta accelerata turbo, ca sa folosesc un termen din zona motoarelor, poate sa invete despre partid, nu ca nu stie foarte multe lucruri. Dar, datorita lui Mircea Geoana, s-a sarit peste o generatie in partid si, in mod firesc, generatia lui Victor Ponta trebuie sa invete foarte repede”. Nastase spune ca Ponta si Antonescu trebuie sa treaca peste orgolii pentru ca Opozitia sa se uneasca. Insa e clar ca Nastase vorbeste pentru Ponta, nu pentru Antonescu. Antonescu propune alianta prin comasare, si singurul obstacol in calea acestei „comasari” (comentariul meu: Antonescu nu stie ce vorbeste, comasarea, fie si la Tribunal, nu inseamna nimic pentru Basescu daca aceasta partido-comasare pnl-psd nu face 51% in alegeri, nu pe hirtie) este Ponta.
Aia din PSD (Iliescu si Nastase) sunt smecheri, vir sa il unga pe Crin virf de lance impotriva lui Basescu in 2011, profitind de vanitatea si lipsa lui de inteligenta. Crin adora sa fie virf de lance si sa iluzioneze cu ideea ca in caz de debarcare a lui Basescu vor urma alegeri anticipate si el va cistiga. Insa tot ce vrea PSD este sa aiba o fata mai spalata decit cea a cirpei kabebiste, bombonelului si motanului pentru o campanie impotriva lui Boc si a lui Basescu. Daca pica Boc sau daca il suspenda pe Basescu, Antonescu nu pupa nici o functie cu pirghii in stat, e garantat.
Tot ce vrea PSD este o ambuscada politicas facuta cu mina liberalilor, apoi scapa de ei. Crin nu pricepe asta, e prea prost ca sa isi dea seama, intre o vizita la coafor si o lustruire de oglinda.
La PSD, e de asteptat ca pina si Ponta sa fie mai „incadrat” politic (adica sa se gaseasca o formula prin care lui sa i se ia din mina dreptul de a decide directia politica a partidului, fara consultarea cu baietii mai vechi), iar la liberali discursul anti-basescu se va radicaliza, pe masura ce Basescu va milita din ce in ce mai mult si va reusi impunerea unor masuri pe care liberalii doar le declama (stat mai mic, functionari mai putini, informatizarea administratiei).
Cetatean
02/01/2011 at 3:35 pm
Errata: Citatul despre Ponta si „turbo” e din Nastase.
Cetatean
02/01/2011 at 3:36 pm
In PDL, se pare ca garda veche, BVB-ista, are o directie politica: desprinderea functiei de presedinte al partidului de cea de Prim Ministru. Stolojan (mai erau citiva din PDL, insa nu am retinut numele) nu vrea aceste lucru. Calculele garzii vechi sunt simple: Basescu propune pe cineva, insa daca acest „cineva” nu e seful PDL, noi, ca baieti ai partidului, il jucam pe degete, amenintindu-l ca ii retragem sprijinul politic. Astfel ne obtinem bani isi functiile. Daca e seful PDL, nu putem face asta.
Prin urmare, daca pina la remaniere baietii il sustineau pe Boc in tot ce face, incadrindu-l si ajutindu-l, in calitatea lor de „echipa” de conducere, acum, ca au fost rasi pe linga butoane, vor sa fie siguri ca vor controla PM-ul prin intermediul partidului.
Prin urmare, un lucru e sigur: Boc va fi mentinut in una din aceste doua functii, sau PM sau sef la PDL. Inca nu mi-e clar care din cele doua functii e mai important pentru Basescu, insa e cert ca batalia din PDL va fi pe aceste aliniamente: baietii grei vor vrea desprinderea celor doua functii, altii vor vrea ca seful PDl sa fie si sef de Guvern, ca sa ii poata cere bani si alte favoruri. Unii vor controlul PM-ului prin intermediul partidului, altii vor acces la bani prin intermediul sefului de partid si de Guvern. Daca cele doua functii ar fi despartite, seful de partid nu ar putea da bani, intrucit acestia sunt la Guvern.
Cetatean
02/01/2011 at 3:45 pm
Cetatean,te salut cu mult drag,macar in rastimpul pe care mi-l ofera „printesele” venite la buni in vacanta de Craciun.
Sunt de acord cu majoritatea masurilor luate de guvern.Ce mi-ar placea sa fie atacate pensiile ocupationale…si bine inteles al magistratilor care si-au „impus”legea dupa interesele proprii.Pana cand magistratii sunt deasupra legii? Cine e capabil sa se impuna in acest sector?Adica cine se teme de justitie si incalca separarea puterilor in stat?
In acest sector consta intreaga noastra reforma!
Tie iti doresc tot binele din lume ca, am simtit de la bun inceput, de rezonata perfecta in optiuni dintre noi. 😆
dora
02/01/2011 at 3:47 pm
Dora, salutari prietenesti si calduroase si tie din partea mea 😆
Ai mare dreptate cu pensiile ocupaitonale. Dupa cum stii, pe Mister B si pe mine, ca si pe toti cei de aici, ne roade tare problema Justitiei, si mai ales a pensiilor unor magistrati care nu merita sa aiba pensiile alea. Eu nu am decit o singura doleanta, sa fie adoptat un singur articol de lege si se rad pensiile nemeritate ale magistratilor
Asadar, sperind ca vom trai sa vedem zile mai bune pentru tara noastra in anul care vine, iti urez sa ai parte de sanatate si armonie in familie! 🙂
Cetatean
02/01/2011 at 3:55 pm
@cetatean,
spui asa: ca sa ii poata cere bani si alte favoruri.
ca un idealist ce sint ma intreb, va veni vreodata vremea cind un politician nu va cere pentru el, neamul lui, amicii lui, stapinii lui ceva „favoruri, ci va actiona in interesul celor care i-au ales!” si al tarii per total; sa fie mindru ca poate peste timp se va discuta despre el ca politician care s-a dedicat bla-bla-bla….
skorpion
02/01/2011 at 4:10 pm
Skorpi 🙂
Da, va veni vremea aceea, insa noi vom fi poate in fata Dreptului Judecator. Nu cred ca in viata noastra politicienii romani vor deveni un fel de Cato.
Cetatean
02/01/2011 at 4:25 pm
Am un minut de ragaz.Va trimit o melodie draga mie!
dora
02/01/2011 at 4:15 pm
🙂 Multumim!, dora
Pentru cei interesati, in asteptarea deciziei CCR din 4 ianuarie 2010, va supun atentiei acest material care listeaza comprehensiv toate prevederile importante din Legea Educatiei.
http://www.mediafax.ro/main-story/focus-noua-lege-a-educatiei-cicluri-de-studii-reconfigurate-si-universitate-centrata-pe-student-7858087/
Materialul e lung, insa pentru cine nu vrea sa citeasca legea educatiei, e numai bun.
Cetatean
02/01/2011 at 4:36 pm
cetatene,skorpion,
nici nu stiu pana unde sa inteleg postura de ales al neamului,interesat de doleantele cetateanului …. sau de politicianul intrat in cursa pentru mentinerea pozitiei sale de membru de partid.Uneori ma dezamageste opozitia fatza de decizia guvernului,alteori aplaud criticile unora fatza de politica adoptata de partid.Nu cunosc raportul existent intre greii si tinerii din partid,cred ,insa ca, din confruntarea lor ar trebui sa se nasca directia cea corecta si benefica pentru noi.Nu pot fi categoriga pana la acceptarea fara rezerve a pozitiei unora sau a altora…..consider decizia cea mai corecta in viitor,mentinerea lui Bocut prim-ministru si alegerea unui alt presedinte de partid PD-L.S-a constituit o reala simbioza intre Base si Boc,distrusa, ar fi fara discutie ,paguboasa pentru dreapta romaneasca.Ma simt departe de toate criticile si rautatile care i s-au adus „piticului atomic” si credeti-ma stiu ce vorbesc.
Va doresc ,pe mai departe,ganduri bune si viziuni optimiste de care are nevoie natia noastra. 🙂
dora
02/01/2011 at 5:16 pm
Dora, vom mai discuta despre PDL zilele viitoare, si ne vom da noi seama cam in ce directie merge PDL 🙂
Cetatean
02/01/2011 at 5:31 pm
Dragii mei(cetatean,skorpi) si theophille in calitate de gazda si moderator.
problema e simpla si la vedere:
magistratii vor mai departe sa fie privilegiati,iar politicienii vor sa-si asigure acoperamantul de protectie in fata legii…cu concursul magistratilor.
Eu imi doresc o noua lege votata de Parlament ,in virtutea careia nimeni sa nu beneficieze de abrogari sau legi speciale.Abia atunci ,cu totii, vom fi supusi unei legi unice fara amendamente.
Spre deosebire de skorpi,ma astept sa beneficiez de o lege unica pe parcursul vietii noastre 🙂
Traim in epoca marilor prefaceri derulate in ritm ametitor ,cu ajustari venite din exterior (unele de bun augur pe langa altele „colaterale”),adica, suntem in „carul cosmic” prevestitor de innoiri si nu ne mai putem sustrage si presimt ca asta-i directia cea buna.
Este parerea mea si o semnez -Dora cea optimista si vesnic recunoscatoare pentru acest blog plin de seriozitate si deschidere de marturisiri personale. 😆
dora
02/01/2011 at 5:42 pm
Bravo Monica Macovei 🙂
http://www.contributors.ro/fara-categorie/ultimatumul-monicai-macovei-reformam-pd-l-sau-fac-alt-partid/
ela
02/01/2011 at 5:43 pm
Buna seara,
Pentru ca tot a venit vorba despre legea educatiei am gasit acest articol:
http://www.mediafax.ro/social/vezi-aici-cine-decide-soarta-invatamantului-romanesc-in-4-ianuarie-7858086/.
Acum vad ce l-a deranjat foarte tare pe dl. judecator Lazaroiu:
„la împlinirea termenului de patru ani de la intrarea în vigoare a prezentei legi, contractele de muncă ale persoanelor care ocupă funcţia de lector universitar/şef de lucrări sau o funcţie didactică universitară superioară şi nu au obţinut diploma de doctor încetează de drept.”
Sub incidenţa acesteia intra, potrivit Gândul, şi Lăzăroiu, care nu şi-a susţinut lucrarea de doctorat, după cum reiese chiar de pe site-ul oficial al CC. El se declară „doctorand la Facultatea de Drept a Universităţii „Lucian Blaga” – Sibiu, în stadiul de susţinere – elaborare şi susţinere teză”.
Am avut si am un dispret total pentru cei care se prezinta drept doctoranzi, in lipsa de alte merite adevarate. Mai ales oameni cu pozitii bune in societate, nu tineri asistenti, in devenire oameni de stiinta!
Dupa aceste devoalari, oare cum va vota doctorandul nostru?
cedric
02/01/2011 at 5:46 pm
Nu cred ca „ilustrului doctorand” ii pasa de devoalari; el va vota totconform intereselor sale. Speram ca in CC mai sunt judecatori care sa voteze cu capul,nu cu buzunarul.
ela
02/01/2011 at 6:00 pm
Hai la mulţi ani de la Moş Kaghebilă:
http://baricada.wordpress.com/2011/01/02/ion-iliescu-mos-kaghebila-un-spion-in-conservare/
baricada
02/01/2011 at 6:28 pm
Nu stiu daca va place acest link dar este interesant .
http://www.alecuracoviceanu.ro/?p=741
Ștefan A.
02/01/2011 at 6:56 pm
Chiar nu-mi place de loc. Tipul este un sinistru tonomat de cea mai proasta factura!
Ai postat acest link de pe blogul lui si / sau puterea, de 3 ori:
1. Prima data;
2. Ultima data;
3. O data mai mult decat trebuia! 🙂
Theophyle
02/01/2011 at 6:58 pm
Nu ca am eu habar de cine scrie pe blogosfera nationala . Fac surf virtual 🙂
Poti sa stergi ca nu se face gaura in cer . 🙂
Ștefan A.
02/01/2011 at 7:06 pm
stefan,
are dreptate ThPh, tipul este o javra ordinara,
stii, ca este la moda aceasta sintagma, nu???
nu ai nici o vina ca nu stiai cine este individul, dar vorba lui ThPh e 3 ori ajunge,
🙂
skorpion
02/01/2011 at 7:08 pm
Draga Stef,
eu nu sterg nimic postat de prieteni. Atentionez, atat! Omul este chiar … A fost redacror-sef la Gardianul lui Vantu – organ principal de santaj. Scoala SRS! Acum este la Puterea, Organul fratilor de la rasarit!
Theophyle
02/01/2011 at 7:08 pm
Salut 🙂
Discutam azi cu o ruda care scrie o lucrare analizind citi manageri femei/barbati sunt promovati de consiliile de adminstratie in fruntea firmei atunci cind treburile merg rau. Am intilnit notiunea de Glass Cliff care descrie angajarea cuiva intr-o pozitie dificila, riscanta cu mari sanse de esuare. Ma gindesc ca Boc sta cu fundul pe un Everest de sticla. 🙂
Un tanar de stanga
02/01/2011 at 7:10 pm
TDS, nu mi-am schimbat nici macar cu 1% parerea mea despre el. A fost si a ramas primar, absolut omul de sacrificiu!
Theophyle
02/01/2011 at 7:11 pm
Ca primar a fost bun, ca prim ministru a ajuns la nivelul de incompetenta conf cu principiul lui Peter.
S-a sacrificat dar a aminat mult pina si asta. Daca incepea sacrificiul cu 12 luni mai devreme ar fi fost un erou. Dar se pare ca nu exista cite un Balczerovics sau un Egor Gaidar pentru fiecare tara 😦
Un tanar de stanga
02/01/2011 at 7:18 pm
TDS,
Boc este un mic aparatcik de partid. El ar fi fost la fel peste tot. Nu este un om de dreapta si nici macar nu stie ce e asta. Om cinstit care cu adevarat a ajuns la nivelul de incompetenta conf cu principiul lui Peter.
Theophyle
02/01/2011 at 7:23 pm
Buna Seara,
Postare noua!
Theophyle
02/01/2011 at 7:25 pm
Daca nimeni nu ne vrea poate ar trebui sa ne vrem noi ! Daca nimeni nu crede in noi , ar trebui sa incepem sa ne incredem in noi . Daca nimeni nu vine spre noi sa ne caute , sa mergem spre ei sa ii cautam . Nimic nu vine pe tava . In plus , cu „faima” pe care o avem … Se spune ca anul 2011 este un an in miscare . Nu spune insa (nu se stie ?) sensul miscarii . Trebuie sa credem ca valul pozitiv va inghiti restul ..
http://wp.me/p1fsSN-1R
Moi
02/01/2011 at 9:52 pm
[…] ar fi minimul de noduri pe care fiecare dintre noi ar trebui sa le stim. Pe acelasi subiect: https://theophylepoliteia.wordpress.com/2011/01/02/2011-previziuni-practice-romania/ Tags: noduri, noduri animate, noduri folositoare, pregatire 2012, supravietuire […]
despre 2012
11/01/2011 at 4:46 pm