Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

O zi obişnuită – 30 Decembrie / “Investiţii: ioc!”

Bună dimineata intr-o zi de joi. Astazi vom avea la Bucuresti o minima termica de  -9°C, si o maxima termica de  -2°C, umiditate: 100%. Indicele de confort termic: -10°C. In cea mai mare parte insorit.  Frig. Pentru alte orase, aici. Curs valutar BNR valabil azi: 1 EURO = 4. 2914  RON (+0. 0043 RON); 1 USD = 3. 2719  RON (+0.0355 RON); 1 EURO =  1. 3116   USD; (-0. 0131).

România nu a fost foarte atractivă pentru nerezidenţi în acest an, investiţiile străine directe scăzând cu aproximativ 25% faţă de 2009, iar semnalele pentru 2011 nu sunt favorabile, având în vedere şi amânarea aderării la Schengen. Totodată, capacitatea regiunii de a atrage investiţii ar putea fi afectată de criza datoriilor suverane din zona euro, după cum a avertizat Erik Berglof, economistul- şef al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Investiţiile străine directe în România au coborât în 2010 la un sfert faţă de anul de vârf 2008, deşi pentru acest an nu se previziona continuarea scăderii, ci un nivel comparabil cu cel din 2009. n viziunea Consiliului Investitorilor Străini (CIS) investiţiile străine directe ar putea depăşi în 2011 nivelul din acest an, estimat la 4 miliarde euro, în condiţiile în care pentru anul viitor este prognozată revenirea economiei pe creştere economică. CIS reprezintă peste 100 de companii din România, ale căror investiţii cumulate reprezintă două treimi din totalul investiţiilor străine de pe piaţa locală. Cele 15 companii reprezentate în conducerea Consiliului Investitorilor Străini au planuri de investiţii în România de două miliarde de euro pentru 2011 şi de peste 10 miliarde de euro în următorii cinci ani. Pe de altă parte, potrivit unui sondaj realizat de Agenţia pentru Garantare Multilaterală a Investiţiilor, parte a grupului Băncii Mondiale, în 2011 investiţiile străine directe în ţările în curs de dezvoltare vor creşte cu 20%, la 501 miliarde de dolari, respectiv cu 13% în 2012, la 575 miliarde dolari. Mai multe puteti citi in ZF.

Anul 2011 va fi anul în care România va intra în spaţiul Schengen, mai precis în luna martie, aşa cum a fost convenit cu partenerii europeni, România fiind pregătită pentru aderare, conform şi ultimului raport din decembrie, a declarat miercuri, la Sibiu, ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş. „Haideţi să ne păstrăm optimismul, speranţa şi să luăm în calcul că în 2011 va fi anul în care România va intra în spaţiul Schengen, asta datorându-se faptului că ne-am îndeplinit toate obiectivele şi toate solicitările care ne-au fost trasate de către partenerii europeni. (…) Este un lucru fals că România nu este pregătită pentru spaţiul Schengen. Martie 2011 rămâne termenul de aderare la Schengen”, a spus Igaş.  El a adăugat că optimismul său se bazează pe concluziile celor şapte comisii de evaluare din 2010 şi ultimul raport pozitiv primit în decembrie 2010 de către România. (Sursa:Agerpres) Nu stiu de unde ii socote PD-L pe baietii astia, au o rezerva strategica?!

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, a declarat, marţi, la Realitatea TV, că, din punctul său de vedere, posibilitatea constituirii unei alianţe între PSD şi PNL în 2011 depinde „de nivelul de inteligenţă” pe care îl vor dovedi şi liberalii şi social-democraţii.  „Depinde de nivelul de inteligenţă pe care îl vom dovedi şi unii şi alţii. Este foarte clar că separat nu avem cum să reuşim şi, atunci, putem să facem scandal separat, dar, dacă vrem să producem efecte politice şi pentru a crea un magnet care să dea, să creeze masă critică prin adăugarea unui număr mai mare de parlamentari, (…) este important pentru noi să creăm o masă critică. Din păcate, singur, din punct de vedere ideologic, fiecare este cu proiectul lui, dar vom vedea”, a spus Năstase. Potrivit acestuia, o alianţă între partidele din opoziţie înregistrată la tribunal reprezintă o „chestiune de detaliu”. „Până la urmă, putem să mergem pe mai multe paliere – e vorba de înţelegere parlamentară numai sau de o înţelegere care să vizeze alegerile locale, parlamentare, alegerile prezidenţiale. În funcţie de nivelul la care vrem să ajungem cu aceste înţelegeri vom introduce acele elemente în acordul nostru. Sigur că sunt unele probleme, unii din partidele noastre vor să joace la două capete, alţii vor, poate se gândesc, că ajung la 60% singuri”, a spus Adrian Năstase. (Ssursa:Agerpres) Acum m-am linistit! Daca depinde de inteligenta opozitiei, PD-L va guverna pana la sfarsitul mandatului!

Realizatorul TV Şerban Huidu este în comă indusă ca urmare a unui accident suferit pe o pârtie din Austria. Acesta se află internat în stare gravă într-un spital din Austria, după ce a suferit un accident pe o pârtie de schi din Innsbruck în cursul zilei de miercuri, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţi ai postului Prima TV şi apropiaţi ai familiei. Potrivit reprezentanţilor Prima TV, starea de sănătate a lui Şerban Huidu este „nesigură”, aceştia adăugând că realizatorul TV este supus în prezent unor investigaţii medicale. Şerban Huidu are 34 de ani şi este realizator de radio şi de televiziune. El prezintă, împreună cu Mihai Găinuşă, show-ul matinal de la postul de radio Kiss FM, precum şi emisiunea săptămânală de la Prima TV „Cronica Cârcotaşilor”. (Sursa:Mediafax)

Cinci bărbaţi suspectaţi de pregătirea unui atac terorist împotriva cotidianului danez Jyllands-Posten, care a publicat caricaturi ale profetului Mahomed, au fost arestaţi miercuri în Danemarca şi Suedia, au anunţat serviciile de informaţii danez şi suedez, transmite AFP. Ţinta vizată era sediul cotidianul Jyllands-Posten, care a făcut deja obiectul a numeroase ameninţări, a indicat serviciul danez PET, într-un comunicat. „Aceste arestări au împiedicat un atac terorist iminent. Mai mulţi suspecţi urmau să pătrundă (în clădirea cotidianului Jyllands-Posten) la Copenhaga şi să omoare cât mai multe persoane posibil”, afirmă directorul PET, Jacob Scharf, în comunicatul dat publicităţii de serviciul danez. În acelaşi timp, serviciul omolog suedez anunţa arestarea unui al cincilea bărbat, în legătură cu acelaşi complot. Trei dintre cei arestaţi în Danemarca locuiau în Suedia şi sosiseră în ţara vecină în noaptea de marţi spre miercuri. Ei sunt un cetăţean tunisian în vârstă de 44 de ani, un cetăţean suedez de origine libaneză de 29 de ani şi un alt cetăţean suedez, de origine neprecizată, în vârstă de 30 de ani. Cea de-a patra persoană arestată în Danemarca este un solicitant de azil irakian, indică PET. Tot potrivit serviciului danez, bărbatul arestat în Suedia este un cetăţean suedez de origine tunisiană, în vârstă de 37 de ani. (Sursa: Agerpres)

Va urez o zi buna!

Written by Theophyle

30/12/2010 la 8:29 am

52 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Salut, Theophyle! Harnic, ca de obicei! Just for fun, pentru „muncitorii” zilei:
  http://baricada.wordpress.com/2010/12/29/oana-stancu-pe-aripile-vantului/

  baricada

  30/12/2010 at 9:09 am

  • 🙂 Oana Stancu – copila din flori a Inchizitiei cu Gestapoul

   Huitzilopochtli

   30/12/2010 at 10:22 am

 2. Sal`tare, popor ! 🙂
  Din pacate, investitori de calibru din energie si-au inghetat intentiile pt. Romania (achizitii dublate de retehnologizari/investitii noi de cateva miliarde de euro).
  Trist si ingrijorator, in conditiile in care se apropie scadenta pt. angajamentele privind normele de poluare ale multor termocentrale, care necesita investitii colosale.

  Lu` Bombo i s-au uscat buzunarele, cred…e din ce in ce mai disperat…
  Daca il mai lasa mult in libertate, devine daunator.

  Tzepelica

  30/12/2010 at 10:25 am

 3. Buna ziua,tuturor !
  @Tzepelica: unele termocentrale chiar de la 1 ianuarie 2011!

  ela

  30/12/2010 at 10:33 am

  • buna dimineata
   @ela
   cind rata de economisire pe familie este undeva pe linga 20 pct-in 2009-(spre exemplificare cehia are spre 60 pct,polonia cam tot asa,bulgaria cam 35 iar rusia cam 26)greu de crezut ca se va relansa consumul;
   exporturile probabil vor creste-daca ue nu intra iar in recesiune-
   investitiile straine probabil ca vor fi cel mult la nivelul lui 2010-vor continua cele incepute in anii anteriori,crestere economica +/- 0 pct;
   in energie,cind parcul eolian de la cogealac inca nu e racordat la sistemul de transport al energiei(oare de ce????),cind extractia de carbune dein gorj e controlata de condescu&co,cine mai are curaj sa investeasca??
   nu sunt pesimist,cred ca sunt doar un realist care incearca sa fie informat
   singura speranta sunt remiterile romanilor din strainatate,dar vor scadea si ele;cei plecati au inceput sa-si cumpere locuinte pe unde sunt,copiii lor incep scoala acolo,deci nu vor mai visa sa se intoarca…si nici nu vor mai trimite bani sa-si consruiasca case nelocuite in satul de origine

   intamplator

   30/12/2010 at 10:48 am

 4. investitii straine……
  s-a intrebat cineva de ce vinci a reziliat contractul pentru autostrada comarnic brasov?
  ministru al transporturilor era berceanu…
  se intreaba cineva de ce companiile nu se inghesuie la proiecte cu fonduri europene….
  minitru al dezv regionale este e udrea
  pentru a raspunde,la fel si pentru a raspunde de ce scad investitiile straine ginditi-va ca in 1992 coca cola a decis constructia fabricii la ploiesti si nu la bucuresti pe considerente de valoare a ” comisionului” cerut de primarii de atunci;si atunci era epoca de ” pionierat” …
  sau intrebati-i pe cei de la voest alpine cit le-a cerut tandemul mazare/constantinescu…in 2008

  intamplator

  30/12/2010 at 10:35 am

 5. neata,

  va mai aduceti aminte ce zi era azi 30 decembrie pe vremea comunistilor??

  skorpion

  30/12/2010 at 10:40 am

  • o zi de trista amintire 😦

   ela

   30/12/2010 at 10:47 am

 6. Soprana Angela Gheorghiu va fi sarbatorita, joi seara, incepand cu ora 19.00, in cadrul unui spectacol de exceptie organizat in Sala Mare a Teatrului National Bucuresti,- ……

  Evenimentul are loc cu ocazia decernarii Ordinului ”Steaua Romaniei”, in grad de Comandor, sopranei Angela Gheorghiu, ”in semn de inalta pretuire pentru talentul exceptional cu care straluceste pe marile scene ale lumii”, …….

  skorpion

  30/12/2010 at 10:44 am

 7. skorpi,
  `neata tutulor,
  cum sa nu ne aducem aminte de Republica mareata vatra.

  victor L

  30/12/2010 at 10:50 am

  • Era ziua lui Mos Gerila!

   ela

   30/12/2010 at 11:01 am

 8. Salut 🙂
  Sorry – who the …… is Oana Stancu?

  Diana

  30/12/2010 at 10:58 am

  • E echivalenta lu Grecu Nustiumaicum de la A3 🙂

   Un tanar de stanga

   30/12/2010 at 11:10 am

   • Of…ignoranta mea e uriasa…nici de Grecu habar n-am 🙂
    Iertare…

    Diana

    30/12/2010 at 11:14 am

   • Care Grecu? … in fine / never mind …

    CFG

    30/12/2010 at 11:52 am

 9. Buna dimineata,

  S-a gasit solutia pentru deblocarea problemelor cu care se confrunta agricultura postdecembrista – acreditarea firmelor de consultanta.Este incredibil unde au ajuns!

  http://www.madr.ro/pages/view_presa.php?id=3930

  mar

  30/12/2010 at 11:08 am

  • Ce te poti astepta de la Valeriu Tabara ? Bine ca nu il avem ministru pe Victor Surdu

   Un tanar de stanga

   30/12/2010 at 11:13 am

  • ce este rau in ac. solutie, ca nu ma prind?
   🙂

   skorpion

   30/12/2010 at 11:15 am

  • Fii mai explicit. De ce?

   filadel

   30/12/2010 at 11:28 am

   • Pentru ca se vrea protejarea gashtilor din minister care au legaturi cu firmele de consultanta. In plus nimeni nu poate ingradi optinunea unui aplicant ptr. o anume firma/consultant. Nu este un domniu tehnic, gen ISCIR care sa necesite autorizare.
    S-au facut si se fac multe „magarii” in domeniu.

    mar

    30/12/2010 at 11:37 am

 10. Realizatoare de emisii la iRealitatea.

  victor L

  30/12/2010 at 11:09 am

 11. Corect cu Mos Gerila. El nu venea pe 24 ci pe 30 decembrie. Aveam vecini activisti comunisti si puneau bradul pe 30 decembrie… javrele

  Un tanar de stanga

  30/12/2010 at 11:19 am

 12. Salut! 🙂

  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-8166907-ministrul-interne-traian-igas-este-acuzat-senator-psd-luat-bacalaureatul-24-ani.htm

  Igas a intrat in vizorul baietilor cu diplome luate cu kilu’ la Spiru. Dincolo de faptul atit de obisnuit al diplomelor de doi lei obtinute de toti politrucii, pentru PSD e o crima sa iei balaureatul la 24 de ani. Ma intreb cite bice a primit Marean pentru clasa a VIII-a si Bac-ul luate cu sacosa pe la 40 de ani.

  Personal, nu astept de la Igas decit reforma la MAI, nu o teza de doctorat care sa revolutioneze un domeniu. Las’ ca si Funeriu a trecut prin ce trece acum Igas, cind s-a aflat ca nu avea diploma romaneasca de Bac, fugind din tara in clasa a 11-a (daca nu stiati, diploma romaneasca de BAC e mai tare decit un doctorat in strainatate si o cariera de cercetator confirmat).

  Una peste alta, daca luam parlamentarii si ne uitam ce studii au, ne luam cu miinile de cap. Se pare ca mai nou Igas e problema nr. 1 a Educatiei si a MAI-ului.

  Cetatean

  30/12/2010 at 11:19 am

 13. Ela, buna!

  Linkul nu merge!

  Cetatean

  30/12/2010 at 11:28 am

 14. Linkul asta e functional:

  http://bogdan-apostolescu.blogspot.com/

  Cetatean

  30/12/2010 at 11:29 am

 15. ma intreb care e diferenta intre spiru haret si stefan gheorghiu in afara de faptul ca la stefan ghe intrai pe baza de dosar iar la spiru platind o taxa..
  daca numai pentru asta au murit atitia oameni in dec 89…
  sarmanul spiru haret,cred ca se rasuceste in mormint

  intamplator

  30/12/2010 at 11:34 am

 16. Inormatia ca i se coace ceva lui Igas a transpirat intii pe blogul unui infect jurnalist pesedist, care a vorbit de „remaniere”.

  In mod cert, toata tevatura legata de Igas are legatura, probabil, cu schimbarea omului lui Blaga (Stefan Pop) de la DGIPI, dar si a altui individ (al carui nume imi scapa) din fruntea DGA, era o stire pe care am citit-o ieri sau alaltaieri, dar nu am retinut. In afara de asta, e cert ca au loc miscari de trupe in PDL, Blaga ramine fara oamenii plantati la MAI si pierde legatura cu „teritoriul”. Asta e naspa pentru el in perspectiva alagerilor. Si Oltean spunea ieri ca vrea separarea functiei de presedinte al PDL de cea de Premier, lucru care trebuie citit in legatura tot cu relatia intre Premier si Ministrul MAI.

  Cetatean

  30/12/2010 at 11:35 am

  • Se pare ca nici Cezar Preda nu e strain de asta :

   ela

   30/12/2010 at 11:49 am

 17. Se spune ca cea mai mare curva de pe Pamant ar fi SPERANTA.
  Toata lumea traieste cu ea….
  🙂

  skorpion

  30/12/2010 at 11:51 am

 18. nu-mi plac dinozaurii fesenisti ion olteanu & cezar preda.punct.

  skorpion

  30/12/2010 at 11:52 am

  • Macar Cezar Preda credeam ca are ceva in cap.
   Vad ca loialitate,onoare sunt notiuni prea grele pentru dinozauri.

   ela

   30/12/2010 at 11:59 am

 19. Nici UDMR nu stie in ce barca se aseaza:

  „Dacă măsurile luate în anul 2010 au fost corecte, atunci n-ar trebui să fie nevoie de noi măsuri de austeritate în anul 2011. Dacă totuşi ar fi nevoie de aşa ceva, eu cred că acest lucru ar însemna că am ratat anul 2010. Eu sunt convins că nu vom avea nevoie de noi restricţii în cazul veniturilor, salariilor, pensiilor, în anul 2011 şi UDMR-ul nici nu-şi mai poate asuma astfel de măsuri. Acest lucru ar însemna că am acţionat greşit în 2010”. Si:

  http://www.rfi.ro/articol/stiri/politica/udmr-refuza-oferta-liberalilor

  ela

  30/12/2010 at 12:04 pm

 20. Domnului Huidu, cu dragoste…
  Parafrazand titlul unui film celebru, am sa scriu cateva randuri:
  http://antimitocan.blogspot.com/

  macete

  30/12/2010 at 12:16 pm

 21. incepe europa sa realizeze ce se intimpla in ungaria

  http://www.spiegel.de/international/europe/0,1518,736706,00.html

  intamplator

  30/12/2010 at 1:02 pm

 22. Salutare doamnelor si domnilor ! 🙂
  Ieri seara discutam intre noi despre clasa politica , justitie , coruptie . Nu cerem luna din cer . La altii e ceva obisnuit ,la noi, „haita” se apara in parlament in grup .

  http://www.romanialibera.ro/actualitate/mapamond/fostul-presedinte-israelian-moshe-katzav-vinovat-de-viol-si-hartuire-sexuala-211572.html

  Atrag atentia ca articolul vorbeste de un presedinte . Care a fost obligat sa se demita cind au aparut niste informatii prin ziare . La noi in schimb toata clasa politica e mai „originala” . 😦

  Ștefan A .

  30/12/2010 at 1:19 pm

 23. Aici poze ca sa ne inveselim un pic . 🙂
  Sau cit de mare e prostia omeneasca ! 🙂

  http://www.repubblica.it/persone/2010/12/30/foto/ruba_i_soldi_e_si_fa_le_fotografie-10706436/1/

  Portughez de origine , vinde pasapoarte, carti de identitate false in Anglia . Prin internet .
  Se fotografiaza cu banii si pune pozele on line . Prins si condamnat ! 😆

  Ștefan A .

  30/12/2010 at 1:45 pm

 24. @Stefan: avem si noi prostii nostri „de gasca”:
  ”Cred, ca şi decizii majore în partid, atât eu, cât şi colegii mei din Biroul Permanent Naţional am fost întotdeauna poate în aceeaşi gândire cu domnul preşedinte Iliescu (…) Eu cred că prin ceea ce a făcut organizaţia de Bucureşti, cred că am a dat dovadă de o gaşcă din asta mai puternică, mai mare, care nu se numeşte doar gaşcă, ci o comunitate mai puternică”, a spus Vanghelie, citat de Agerpres.

  ela

  30/12/2010 at 2:22 pm

  • 😆 😆
   Salut ela .
   Daca prostia ar fi o boala , ce ravagii ar face in clasa politica mioritica . 😆

   Ștefan A .

   30/12/2010 at 2:25 pm

   • Si nu numai…
    🙂

    skorpion

    30/12/2010 at 2:45 pm

 25. Compania aviatica China Eastern va cumpara 50 de aeronave Airbus A320 intr-o afacere estimata la 3,2 miliarde de dolari, anunta AFP. China Eastern a anuntat joi ca a semnat deja un contract cu concernul european Airbus.

  China Eastern este a doua compania aeriana chineza ca numar de pasageri.

  skorpion

  30/12/2010 at 2:45 pm

  • Salut skorpi
   Informatia trebuie analizata in context ! 🙂
   Chinezii au deja licenta sa produca avioane Airbus in tara . Momentan cam pentru 150 de avioane . Initial doar prin asemblaj sub control Airbus . Treptat prin lucrari tot mai complexe care ar duce (cel putin in teorie) la primul Airbus construit 100% in China . In acest caz transferul de tehnologie este enorm . Si este exact ce cauta chinezii peste tot unde cumpara sau investesc in firme straine . Tehnologia !!!!!!

   Ștefan A .

   30/12/2010 at 2:49 pm

 26. Iliescu: „Femeile au inventat agricultura ca activitate umana, barbatii alergau dupa animale”. 😆

  De ce alergi dupa animale, mai animalule? 😈

  http://www.hotnews.ro/stiri-politic-8167550-ion-iliescu-femeile-inventat-agricultura-barbatii-alergau-dupa-animale.htm

  Cetatean

  30/12/2010 at 2:59 pm

 27. Salut pe toata lumea,
  postare noua!

  Theophyle

  30/12/2010 at 3:18 pm

 28. Salut la toata lumea.
  Mare om Vanghelie asta cu gasca lui mare… 🙂
  „Eu cred ca prin ceea ce a facut organizatia de Bucuresti, cred ca am a dat dovada de o gasca din asta mai puternica, mai mare, care nu se numeste doar gasca, ci o comunitate mai puternica” 😀
  Inclin sa-i dau dreptate lui Vanghelie. Gasca asta n-ar fi existat fara mentorul Iliescu… 🙂 😉 😀

  DanSu

  30/12/2010 at 3:20 pm

 29. Foarte optimist baiatul asta, Igas. Da’ optimismul seamana cu o betie cu apa plata. N-ajunge sa te prefaci vesel, mai trebuie si alceva 🙂

  Galeata cu pixeli

  30/12/2010 at 3:41 pm

 30. Nu e chiar o zi obisnuita. Se implinesc 63 de ani de la proclamarea Republicii Staliniste a Romaniei. Cand vom spala rusinea asta oare?

  razvanrinder

  30/12/2010 at 8:44 pm


Comentariile sunt închise.