Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

O zi obişnuită – 29 Decembrie / “Lăzăroiu şi conceptul Albă-ca-zăpada”

Bună dimineata intr-o zi de miercuri. Astazi vom avea la Bucuresti o minima termica de  -5°C, si o maxima termica de  -1°C, umiditate: 100%. Indicele de confort termic: -5°C. In cea mai mare parte insorit.  Frig. Pentru alte orase, aici. Curs valutar BNR valabil azi: 1 EURO = 4. 2871  RON (-0. 0007 RON); 1 USD = 3. 2364  RON (-0.0206 RON); 1 EURO =  1. 3247  USD; (+0. 0082).

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, marţi, Legile bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2011, precum şi legile salarizării. Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului a semnat, marţi, decretele de promulgare a acestor legi, informează Mediafax.  De asemenea, preşedintele Traian Băsescu a promulgat legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori. (Sursa:Mediafax)

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis marţi că legea bugetului de stat pe 2011 este constituţională, după ce a respins o sesizare depusă de PNL. Curtea Constituţională a României a decis tot ieri că ordonanţa 50 privind contractele de credit pentru consumatori este constituţională. Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, pe 23 decembrie, legea de modificare a ordonanţei 50/2010, cu 134 voturi pentru, 71 împotrivă şi 12 abţineri. In sfarsit tot ieri a decis Curtea Constituţională a României, că legea salarizării unitare pe anul 2011 şi legea-cadru de salarizare a personalului plătit din fonduri publice sunt constituţionale, respingând sesizările depuse de PNL şi PSD. (Sursa:Agerpres)

Nivelul garanţiei pentru depozitele bancare se majorează de la 50.000 la 100.000 de euro, atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru cele juridice, a anunţat, marţi, ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, la Palatul Victoria.  ‘S-a aprobat modificarea ordonanţei care se referă la înfiinţarea Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare. De fapt, se transpune directiva europeană 14/2009. Astfel, se majorează nivelul garanţiei pentru depozitele bancare de la 50.000 de euro la 100.000 de euro. De această ordonanţă beneficiază atât persoanele fizice, cât şi cele juridice care au constituite depozite în sistemul bancar’, a spus Ialomiţianu. (Sursa:Agerpres)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi, la învestirea noului şef al Statului Major General (SMG), că reforma armatei trebuie să continue cu toate că o retehnologizare la nivelul forţelor armate nu se va produce curând. Şeful statului a trecut în revistă elementele considerate cheie ale mandatului fostului şef al SMG, amiralul Gheorghe Marin, punctând între altele încheierea cu succes a misiunii trupelor române din Irak şi faptul că numărul unităţilor certificate NATO a crescut. Legat de încheierea misiunii din Irak, Traian Băsescu a spus că armata română a probat că odată angajată într-o misiune internaţională, şi-a folosit capacitatea pentru a o duce până la capăt. (Sursa:Agerpres)

Baconschi arunca pisica Schengen din curtea MAE. Ministrul de externe spune ca institutia sa e pregatita pentru aderarea la spatiul fara frontiere interne si sugereaza ca problemele sunt la Justitie si la Interne. Ministrul de externe Teodor Baconschi a spus, ieri, ca institutia pe care o conduce „si-a facut temele” pentru aderarea la Schengen si a apreciat ca domeniul justitiei si al afacerilor interne e cel ce preocupa Franta si Germania, statele care se opun intrarii Romaniei in spatiul fara frontiere interne in martie 2011. In timp ce a subliniat ca monitorizarea Comisiei Europene (CE) in domeniul justitiei nu are legatura cu problema Schengen, Baconschi a apreciat ca reforma trebuie sa continue. (Sursa:Evz)

Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu afirmă, într-un editorial publicat de Q-magazine, că partidele „vor fi foarte prudente să promită marea cu sarea” în 2012, an electoral în care conceptul-cheie va fi „Albă-ca-zăpada” – o schimbare fundamentală în ordinea socială şi instituţională. „Albă-ca-Zăpada” va fi conceptul-cheie al anului 2012. Unii îl înţeleg ca pe o nouă formaţiune politică, alţii ca pe un vechi partid, radical transformat. Eu l-aş înţelege mai degrabă ca pe o schimbare fundamentală în ordinea socială şi instituţională. Eşecul marilor agregate, fie că vorbim despre state, bănci sau corporaţii, are consecinţe dramatice asupra democraţiei elective. Sobrietatea, cumpătarea şi competiţia onestă vor domina populismul, clientelismul leneş şi risipa veselă din administraţie. Societatea a intrat deja în alertă. Şi îşi va găsi propriile forme de veghe”, susţine Lăzăroiu.  El consideră că „nici presa nu va mai fi ce a fost”. „Nu în actuala formă de organizare. Mai ales în România. Presa are propriile sale complicităţi la eşec. A alimentat spirala populismului de câte ori a avut ocazia, a închis ochii la marile fraude pentru concedii pe iahturi, a promovat divertismentul şi kitsch-ul ca pe un drog pentru sedarea maselor în goană după credit cu buletinul, a vrut să pună guverne, să numească preşedinţi, fără să îşi asume şi responsabilităţi”, este de părere Lăzăroiu. (Sursa: Mediafax) Probabil ca dl Lazaroiu nu traieste in aceasi tara ca noi, sau bate câmpii!

Verdictul pronunţat în cazul fostului magnat rus Mihail Hodorkovski reprezintă „un cadou” pentru premierul Vladimir Putin, care afectează însă imaginea Rusiei şi eforturile de modernizare susţinute de preşedintele Dmitri Medvedev, apreciază presa rusă de marţi. „Eliberarea lui Hodorkovski ar fi anunţat sfârşitul sistemului Putin”, preşedinte al Rusiei între 2000 şi 2008 şi actual prim-ministru, apreciază, într-un editorial, cotidianul economic Vedomosti. Justiţia rusă, care a decis că Hodorkovski este vinovat pentru furt de petrol şi spălare de bani, va continua marţi citirea deciziei, însă declararea vinovăţiei „a avut rezultate imediate”, adaugă Vedomosti. „Această decizie confirmă caracterul selectiv al unei justiţii ruse aflate la ordin, dar şi faptul că regulile politicii şi afacerilor nu sunt definite”, apreciază ziarul rusesc. „Investiţiile în complexul energetic depind puţin de democraţie, dar, în ceea ce priveşte tehnologiile avansate, investitorii sunt foarte atenţi la regulile jocului. Adio modernizării!”, conchide Vedomosti. (Sursa: Mediafax)

Va urez o zi buna!

75 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Salut geros ! 🙂
  Lazaroiu e mort dupa basme, e ametit….un copil mare, n`asha ? 🙂
  Ghinionu` lui e ca „băsmeşte” pt. adulti.
  Si mai incearca sa-i ia si pe genunchi… 😆

  Tzepelica

  29/12/2010 at 8:46 am

  • timi, Mneata’
   poate sunt eu mai conservator dar am alta imagine despre un „consilier prezidential.” Jobul lui dicteaza un anumit statut, limbaj si aparenta.

   Am impresia ca omul s-a transformat in „tipul” care aduce la cunostinta publicului tot felul de „hartiutze” roz. arata de parca doarme in hainele cu care se imbraca si se barbiereste o data pe saptamana, pot asa este moda in boema. El insa nu poate fi boemian. 😦

   Theophyle

   29/12/2010 at 8:53 am

   • Io nu inteleg cum/de unde ii aduna piratu`. 😦

    Tzepelica

    29/12/2010 at 8:57 am

    • timi,
     ce sa-ti spun in chestia cu „staful” Baselu nu le are de loc. Este o chestie aproape profesionala pe care eu o inteleg bine pentru ca am lucrat cu multi oameni care gandesc ca el.

     Pe mare ai nevoie de oameni loiali care sa faca ce le ordfoni, altfel se darama sandramaua. Pe mare nu ai nevoie de „opinii”.

     Problema este ca el nu mai e capitan de vas si nici nu mai este pe mare.

     Theophyle

     29/12/2010 at 9:03 am

 2. Buna dimineata 🙂
  Cei doi politicieni vorbesc despre alta tara, sau tocmai au picat din luna ?

  ela

  29/12/2010 at 8:57 am

  • Mneata’ ela 🙂
   prohbabil s-au intors cu Apollo 11. 😀

   Theophyle

   29/12/2010 at 9:04 am

 3. Sa ne bucuram, a aparut si „Dan Dumitrescu” :
  „Omul de afaceri Ovidiu Tender a fost identificat ca fiind informatorul „Dan Dumitrescu” din dosarul de urmărire al scriitorului William Totok.”

  http://www.evz.ro/detalii/stiri/ratacirile-elevului-ovidiu-tender-cu-securitatea-916943.html

  Tzepelica

  29/12/2010 at 9:00 am

  • he, he, nu am l-am crezut pe Tender un „intelectual” 🙂

   Theophyle

   29/12/2010 at 9:05 am

   • Parca era anchetat, la un moment dat.
    L-au spalat ?

    Tzepelica

    29/12/2010 at 9:21 am

    • a facut si el o luna parnaie, probabil ca nu a transferat cotizatiile cand / cui trebuia. Dupa aia l-au „iertat” :mrgreen:

     Theophyle

     29/12/2010 at 9:24 am

     • E cunoscut ca un „biznismen” care nu isi plateste datoriile. Intrebarea e oare cine il tine in brate,sau de ce?

      ela

      29/12/2010 at 9:52 am

      • Ghici, ciupercutza cine? 🙄

       Theophyle

       29/12/2010 at 10:00 am

      • Pai cine sa-l tina ?
       Cine are bratele foarte …lungi, n`asha ? 🙂

       Tzepelica

       29/12/2010 at 10:09 am

  • nu, merci!

   Theophyle

   29/12/2010 at 10:00 am

 4. „Profesorul Nemoianu consideră că termenul de eliticid acoperă semantic mai adecvat chestiunea examinată: „… s-a căutat sistematic, în mare măsură cu succes, decimarea elitelor politice (indiferent de cea mai mică vinovăţie!), culturale, militare, economice (iarăşi: fără urmă de vinovăţie), magistratura. Da, dar chiar şi din păturile muncitoare: meşteşugarii mai răsăriţi, în fond şi «chiaburii» ce erau? Erau o pătură mai harnică, mai reuşită, mai întreprinzătoare etc.” Programul comunist de transformare universală, strategia liberticidă viza tocmai demolarea oricărei meritocraţii.”

  La 21 de ani dupa lovilutie, constatam ca poporul actioneaza tot haotic, fara nici un tzel.
  Fiind lipsit, in continuare, de elite (elite adevarate, nu maimutoi vopsiti).
  Cine suna adunarea ?

  Tzepelica

  29/12/2010 at 10:07 am

  • Asta este adevarul si de aici ni se trag aproape toate belelele post decembriste 😦

   Theophyle

   29/12/2010 at 10:23 am

 5. Salut 🙂
  Ma ia cu rece la spinare cind vad verdictul in cazul Hodorkovski> Rusia este un stat mafiot. Mafia este in strinsa conlucrare cu statul si este deja statul.

  Se poate la ei si se va putea probabil si la noi. Il vad pe Nastase vorbind despre guvernarea de 6 ani pnl-psd-udmr (cine crede ca ar fi doar 6 ani se inseala ) si ma gindesc la linistea si teama din guvernarea sa anterioara.

  Un tanar de stanga

  29/12/2010 at 10:48 am

 6. neata,

  pe mine ma amuza disperarea pnlsd.

  nastase are un singur tel pentru 2011:
  – suspendarea lui basescu fara sa indice motivele acestei suspendari + darimarea guvernului boc.

  oligofrenul de crin vrea
  – comasarea pnl cu psd pentru a face un maaaaaare partid stinga,dreapta, varza, capra, socialdemocrat, liberal, amestec total rosu, albastru, galben aka kakaniu
  🙂

  declaratiile celor 2 denota o lipsa totala a responsabilitatii politice in vreme de criza pentru o tara intreaga si probabil frica la nastase, te pomenesti ca totusi dosarele lui avanseaza !!!
  (l-am vazut intr-o poza -> are parul complet alb…deh, zambaccian si alte fapte ii stau pe creier)

  skorpion

  29/12/2010 at 10:50 am

  • Skorpi nu sunt ei chiar cu capul in nori.
   E suficient sa il suspende pe basescu si sa ii demita pe Morar, Kovesi.Ceilalti se vor replia. Ajungem la epoca Nastase in 3 luni.

   Un tanar de stanga

   29/12/2010 at 10:56 am

   • tds,
    imagine absolut sinistra, deci se poate si mai rau de atit!

    skorpion

    29/12/2010 at 10:57 am

 7. iata ce citesc:

  Preşedintele PNL Crin Antonescu le propune PSD şi UDMR o alianţă de cinci ani, cu candidat comun la Preşedinţia României şi un premier susţinut de toate cele trei formaţiuni.

  Pentru ca acest plan să fie un succes, este necesară suspendarea lui Traian Băsescu în 2011.

  tinind cont de faptul ca basescu este la al doilea mandat (ultimul) nu inteleg de ce mai trebuie suspendat: ori graba este atit de mare si sacalii penali de-alde patriciu, nastase & co nu mai au rabdare pina in 2014? ar fi o explicatie, nu???

  skorpion

  29/12/2010 at 10:57 am

  • Niciodata nu au avut rabdare, dar acum au revelatia unui popor indobitocit – cel care il regreta pe Ceausescu, – ori ei asta pot sa le ofere ! Au revelatia unei societati civile impanata de Alistari si de judecatori de bine nereformati si nereformabili.

   Un tanar de stanga

   29/12/2010 at 11:00 am

 8. `neata tutulor,
  chiar m-as fi mirat ca Ovidiu Tender sa nu fi ciripit la manastirea Secu(ritatii).
  Mie Lazaroiu mi-e simpatic, dar ceva scirtiie in postura de consilier prezidential; un pic de sobrietate si mai putina tentatie spre fictiune ar fi benefice.
  Cit despre ce zice Tzepelica, „Cine suna adunarea?”, mai va. Elitele distruse de comunism nu s-au format doar in 20 de ani. Si-apoi, comunismul a reusit, daca nu sa formeze „omul nou”, sa distorsioneze multora gindirea. Si a lasat printre noi multi „Tenderi”.

  victor L

  29/12/2010 at 11:15 am

  • victor,

   cam 10.000 bucati tenderi ne-a lasat ceausismul
   +
   vreo 400.000 ciripitori (aka turnatori)

   majoritatea din cei mentionati mai sus a creat capitalismul romanesc postdecembrist.

   skorpion

   29/12/2010 at 11:27 am

 9. @ skorpion, mi se pare emblematic faptul ca putini dintre ciripitori/turnatori au avut curajul/bunul simt sa recunoasca.
  Macar cei ce au fost santajati si au cedat sa fi spus ce s-a intimplat (pentru ca era destul de greu sa rezisti amenintarilor securiste).

  victor L

  29/12/2010 at 11:51 am

 10. ai dreptate, victor L, dar problema nu este foarte simpla; gindeste-te ca orice marturisire s-ar fi interpretat in mii de feluri; gindeste-te ca fiecare din cei santajati sau momiti cu avansare la locul de munca ceausist, mai are parinti, copii, prieteni..si nu vor sa intre si in gura acestora. Unii i-ar intelege, altii (inclusiv copiii lor) nu….psihologic unora le vine absolut imposibil sa marturiseasca. Iti aduci aminte de Mona Musca? In fata evidentelor CNSAS a negat, s-a inrosit toata in obraji (nu pot uita scena aceea), dar tot nu a marturisit din prima.

  Sa spui „Am gresit, cer iertare!” se invata !!!

  skorpion

  29/12/2010 at 11:56 am

 11. „Afacerea” Mittal (derulata conform „previziunilor”):

  „ArcelorMittal Galati a reusit sa cumpere de la Hidroelectrica energie ieftina prin asa-numita bursa a energiei-OPCOM. Cantitatea este uriasa, 1,75 milioane MWh la un pret de 130 lei/ Mwh, in conditiile in care pretul mediu pe OPCOM este de peste 160 lei/Mwh. Tranzactia s-a desfasurat pe Piata Centralizata a Contractelor Bilaterale (PCCB), astazi, la ora 10.00.”

  Daca asta se numeste bursa de energie, eu sunt popa !
  Baietii destepti sunt din ce in ce mai multi, chiar cu ajutorul guvernului.
  Aferim !

  http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-8162023-tranzactie-uriasa-bursa-energiei-arcelormittal-galati-cumparat-energie-ieftina-hidroelectrica.htm

  Tzepelica

  29/12/2010 at 12:32 pm

 12. @Tzepelica Imi cer scuze dar nu inteleg exact care e „smenul”. Din cate vad Mittal a cumparat direct energia si nu prin firme de intermediari apropiate politicii. Pana la urma „baietii destepti” sunt cei care intermediaza cumpararile de energie, nu? Poate gresesc, dar pare normal ca cei mai mari 2 consumatori de energie, cei care cumpara cantitati uriase si le folosesc, nu le revand, sa aiba un pret preferential.

  Mihai

  29/12/2010 at 12:57 pm

  • Simplu :
   – Mittal a lansat o cerere de cumparare pt. cantitatea mentionata, la un pret de 130 lei/MWh, mult sub pretul mediu al tranzactiilor realizate pe bursa in 2010;
   – imediat a primit oferta Hidroelectrica, la pretul solicitat.
   In mod normal, daca Hidro avea energie de vandut, lansa ea oferta de vanzare pe bursa si vindea la pretul de intalnire intre cerere si oferta.
   Sper ca e clar pt. toata lumea, nu mai dispun de timp pt. alte lamuriri.
   PS
   La pretul asta, ar fi fost o inghesuiala cumplita de cumparatori, in conditiile in care s-a tranzactionat la preturi mai mari cu 30-40 lei/MWh.

   Tzepelica

   29/12/2010 at 1:46 pm

   • E clar ca pretul e mai mic, si probabil nu doar din cauza cumpararii unei cantitati mari. Dupa declaratiile facute de politicieni, e clar ca vanzarea pe bursa e o gluma buna. Totusi, interventia statului pentru a sprijini cei mai mari agenti economici, nu pe cei alesi pe spranceana, pt. a cumpara energie direct, mai ales in situatia in care se stie bine ca piata de trazactionare a energiei e distorsionata, nu pare deloc un smen, ba chiar pare ca distruge viitoare posibile smenuri ale baietilor destepti, cum era vanzarea catre Alro prin inetermediul Energy Holding. Faptul ca statul sprijina agentii economici in cumpararea directa de energie e o palma serioasa pt. baietii destepti. Sunt sigura ca acestia vor lua in continuare energie ieftina, dar macar nu vor mai avea clienti ideali ca alro sau mittal. Fara astfel de clienti vor face si ei ce face tot buticarul: cumpara mai ieftin la en-gross si vinde mai scump en-detail. Adica un business aproape corect.

    Mihai

    29/12/2010 at 2:01 pm

  • „In aceasta perioada, alte doua companii au depus oferte pentru cumpararea cantitatii de 1,75 milioane Mwh, licitatia urmand sa aiba loc pe 4 ianuarie.

   Aceeasi cantitate ca si in cazul ArcelorMittal, insa preturile oferite sunt mai mari. Este vorba de Arelco, aceasta oferind 133 de lei pe Mwh si Petprod care a venit cu o oferta de 159 de lei Mwh. In conditiile in care Hidroelectrica vinde aceasta cantitate catre ArcelorMittal nu se mai pune problema sa ia in considerare cele doua oferte. Practic, Hidroelectrica are toata cantitatea produsa contractata. ”

   Deci practic chiar au si existat alte oferte mai bune. Nu e musai un caz de „baieti destepti”, e mai mult un fel de „ajutor de stat” mascat pentru Mittal. Daca s-a facut din patriotism ( 😆 ) sau in schimbul a ceva mai palpabil, nu avem de unde sa stim.

   KingSnake

   29/12/2010 at 1:53 pm

   • Bietul Mittal !
    Mi-aduc aminte ca a cumparat SIDEX cu 50 mil. Euro si a cheltuit la nunta fiicei sale 55 mil.
    Vai de capul lui…

    Tzepelica

    29/12/2010 at 2:02 pm

    • si i-a cumparat fiicei sale cea mai scumpa casa din LONDRA.

     cf. contractului incheiat cu statul roman, mittal trebuia sa investeasca 50 milioane euro sau dolari in protectia mediului.
     in urma cu vreo 2-3 ani inca nu o facuse, desi a trecut o perioada lunga de la incheierea contractului. oare acum si=o fi indeplinit obligatiile contractuale?
     aici ar trebui vinat!

     skorpion

     29/12/2010 at 2:05 pm

 13. Theophyle, poti sa imi trimiti statutul noi asociatii ce se va lansa prin ianuarie 2011? Poate reusesc sa dau o mina de ajutor in 2011 daca este nevoie.
  Multam.

  Dan Masca

  29/12/2010 at 1:21 pm

  • Multumesc Dan 🙂
   Pe 15/1 o sa-l trimit. Deocamdata nu am primit OK de la avocati etc. Posibil sa fie niste corecatari din cauza legislatiei romanesti fata de cele americane. Pe 5/1 avem inca o infatisare pentru inregistrarea ONG-ului sper ca va fi ultima. Imediat dupa aia ti-l voi trimite!
   La multi ani prietene!

   Theophyle

   29/12/2010 at 4:48 pm

 14. re. energie cumparata de Mittal

  in comert exista 2 segmente:
  comert en gross si comert en detail.

  faptul ca tu cumperi o cantitate uriasa, peste tot in comert se tine cont de acest lucru.
  cel care vinde stie pe ce cantitati viitoare SIGURE mizeaza si acorda asa numitele discounturi, bonusuri de cantitate respectiv valoare achizitionata.

  asa ca nu este neaparat sa fie vorba de
  smen,
  spaga,
  bacsis,
  ciubuc,
  pcr
  🙂
  🙂

  skorpion

  29/12/2010 at 1:38 pm

  • Si, inteleg ca Mittal da piine la multi galateni…

   Un tanar de stanga

   29/12/2010 at 1:45 pm

   • Piata e piata si painea e paine.
    De ce Mittal, de ex., si nu altii care dau si ei paine ?
    PS
    Ghici cine o sa sponsorizeze la greu in campanie ? 😆

    Tzepelica

    29/12/2010 at 1:51 pm

  • Doar in conditiile in care ofertele de vanzare se fac transparent, pe bursa.
   In cazul asta, o oferta de cumparare la un pret f. mic a fost satisfacuta imediat de un vanzator, fara concurenta altor cumparatori, care ar fi oferit mai mult.

   Tzepelica

   29/12/2010 at 1:49 pm

 15. tds,
  la vreo 10-12.000 de galateni

  skorpion

  29/12/2010 at 1:52 pm

 16. tzepe,
  crede-ma ca nu-i vad pe mittalieni sponsorizind vreo campanie; intimplator stiu cite ceva despre ei.
  inclusiv faptul ca pe acei indieni angajati (ca sefi de dif. departamente) la sidex, pe care i-au prins luind spaga de la romani, i-au trimis fix acasa inapoi in india.

  skorpion

  29/12/2010 at 1:54 pm

  • Totul se plateste, draga skorpi.
   Inca n-ai aflat ? 🙂

   Tzepelica

   29/12/2010 at 1:59 pm

  • Luatul de spaga e un pacat capital, dar datul de spaga nu e chiar asa. Sunt o multime de firme straine care se adapteaza „cutumelor” din tara in care investesc.

   KingSnake

   29/12/2010 at 1:59 pm

 17. Deci „Alba ca Zapada” e pana la urma un fel de nou detergent ce va fi lansat inainte de campania din 2012 intru albirea portocaliului. Eu zic sa-i dea si cu balsam, macar sa fie mai moale si mai pufos, ca petele nu ies asa usor.

  Tot pentru albire se poate folosi si ideea cu impozitarea averilor nedeclarate. E un fel de amnistie fiscala, dar nu pentru a aduce banii din strainatate (cum s-a facut pe la italieni si altii), ci pentru a ii scoate din subsol.

  KingSnake

  29/12/2010 at 1:58 pm

  • Astia nici n-au nevoie de bursa, vad ca au contract pana in 2017. In ce an s-a facut prelungirea ?

   KingSnake

   29/12/2010 at 2:18 pm

 18. Inca o chestie (ultima).
  Una din conditiile principale puse de UE pt. aderare a fost sa aliniem preturile la energie la preturile lor.
  Pt. ca ii concuram cu produse energointensisive (in care energia intervine cu o pondere majora in costul final) mai ieftine, cum ar fi otelul, aluminiul, ingrasamintele chimice, sticla, cimentul etc.
  Concurenta trebuia sa se desfasoare pe calitatea produsului, nu pe alte criterii.
  Revenim la situatia din vremea lui Pingelica, adica sponsorizam tot produse energointensive/poluante in dauna celor cu multa inteligenta inglobata ?

  Tzepelica

  29/12/2010 at 2:19 pm

  • unde trebuie la MULTA inteligenta inglobata cantitatea de 1,75 milioane MWh???!!!
   🙂

   skorpion

   29/12/2010 at 2:22 pm

 19. Inteleg ca bulgarii ne concureaza tare pe piata energiei Probabil ca exista temerea ca Mittal sa ia energie de la bulgari iar noi sa ne-o bagam in… nas. cu Felix cu tot.

  Sau sa plece naibi Mittal, iar cei 12.000 de galateni sa proiecteze pentru Apple, sa faca operatii pe creier sau sa dezvolte industria de robotics.

  Un tanar de stanga

  29/12/2010 at 2:28 pm

  • 😛
   hitrule!

   skorpion

   29/12/2010 at 2:32 pm

 20. Inarmarea Chinei ce ingrijoreaza lumea occidentala.
  mai jos 18 fotografii, care sint suficiente si pentru cei care nu cunosc limba germana

  http://www.spiegel.de/fotostrecke/fotostrecke-63080.html

  skorpion

  29/12/2010 at 3:19 pm

 21. @Tzepelica
  Stirea complecta de pe Hotnews contine si fraza de mai jos.

  „”Aproape jumatate din cele 17 contracte bilaterale incheiate de Hidroelectrica au fost prelungite pana in 2017-2018. Unul dintre contractele prelungite este cel cu Energy Holding, cel mai mare trader de energie de pe piata. Potrivit directorului Hidroelectrica, pretul mediu la care este vanduta energia, fara a lua in calcul contractul cu Alro, este de 130 de lei/MWh, in conditiile in care costul de productie ajunge la circa 90 lei/Mwh.””
  Din aceasta stire rezulta ca Hidroelectrica vinde energie cu 130 lei/MWh .
  Sunt convins ca exista cereri si la preturi mai mari.
  Avind insa in vedere ca in Romania exista numai 2 consumatori de acest calibru se poate presupune ca celelalte 2 societati amatoare de energie ieftina doresc sa o revinda.Bravo lor.
  Sigur ca Arcelor Mittal ca producator trebuia sa plateasca mai mult decit intermediarii ca tot are bani -vezi nunta ficei,faptul ca a luat combinatul pe gratis etc,etc
  Mai bine si ar muta sandramaua in Ukraina si ne ar lasa sa vindem energia la un pret mai mare ca sa avem de unde plati ajutoarele de somaj
  galatenilor.

  tucu

  29/12/2010 at 3:24 pm

  • Domnilor, comentati in necunostinta de cauza.
   Regretabil.
   Contractele bilaterale in discutie (paguboase, evident) au fost prelungite chiar anul asta. De ce ?
   Contractele cu Alro (pana in 2018) si cu Mittal (pe un an) sunt incheiate tot in 2010.
   In general, Hidroelectrica (producator de stat) vinde energie ieftina, desi ar putea sa o vanda cu 25 – 30 % mai scump, in conditii de bursa transparenta.
   In conditiile in care statul se plange ca n-are bani si se imprumuta masiv, persoane/firme private sunt subventionate indirect de stat, adica de noi toti.
   Daca asta vi se pare o strategie „de succes”, ma inclin.

   PS
   Daca ne propunem sa ramanem pe termen lung o tara din lumea a treia, profilata pe productii energointensive si poluante, sa ne fie de bine !
   Iar daca tot nu s-a inteles, imi pare rau da` nu mai insist cu explicatii suplimentare.
   Noi succesuri !

   Tzepelica

   29/12/2010 at 3:52 pm

   • @timi,
    sunt sigur ca s-a inteles ce trebuia de inteles. Eu cel putin chiar am invatat ceva nou. Iti multumesc!

    Theophyle

    29/12/2010 at 4:43 pm

 22. Salut pe Toata lumea,
  postare noua 🙂

  Theophyle

  29/12/2010 at 3:47 pm

  • Postarea noua nu mai apare 😦 🙂

   CFG

   29/12/2010 at 4:36 pm

 23. @tds, IMO, rusia este mai rau decat un stat mafiot. Au scoli in care pregatesc oameni in valorile lor, au sistem politic prin care un grup de oameni detin controlul tarii, au continuitate si aceasta este greu sa fie intrerupta in viitorul imediat!

  @skorpi, sunt departe (in cifre un ordin de marime) fata de US, plus ca in poze sunt generatia 4 de avioane (J-10 ~ F-16) … portavionul (care este in constructie avansata) va necesita multi ani de antrenament pentru a fi efectiv (nu au traditie) … dar pentru 2020, cel mai probabil, nu vor putea fi opriti sa ia Taiwan cu forta …

  CFG

  29/12/2010 at 4:08 pm

  • CFG,
   Taiwanul este deja pierdut si el va trece in posesia Chinei contra Coreei de Nord.

   Theophyle

   29/12/2010 at 4:45 pm

   • Da, am inteles din ce ai postat anterior … Este totusi incurcata / complicata situatia: pe deoparte le-au dat anul acesta armament (bun) de 6.4 miliarde, pe de alta parte nu le-au dat F-16C/D si submarinele (mai discuta) …

    Are o anume logica … poate nu este un done deal yet (Taiwan vs. NoK) … zic si eu, chibitz ;))
    De altfel chiar si fara Taiwan, China poate sa iasa la mare (intr-o decada sau mai putin) avand acoperirea in teatru cu rachete …

    … in cativa ani ar trebuie sa-i incante pe taiwanezi deal-ul T vs. NoK (saracii), sa nu iasa scantei, momentan Taiwan se antreneaza la greu si cauta submarine si pe alte pietze … 🙂

    CFG

    29/12/2010 at 5:08 pm

    • cred ca si-au gasit combinatia necesara pentru submarine. Nimeni insa nu doreste un razboi fraticid. Se vor aranja pe baza metodei Hong-Kong. Un stst doua sisteme!

     Vezi acum postarea noua?

     Theophyle

     29/12/2010 at 5:11 pm

     • Se vede din nou 🙂
      Multumesc.

      Si cu tot armamentul („… 60 UH-60M Blackhawk helicopters, 114 PAC-3 missiles and their accompanying radar systems, two Osprey-class mine-hunting ships, 12 Harpoon anti-ship missiles, and an array of advanced communications equipment.”) pe care l-au luat anul acesta ce fac? Ajunge la PRC?

      CFG

      29/12/2010 at 5:26 pm

      • Se intorc la sursa. Asa cum s-a intors si arsenalul atomic al Sud Africei, cand s-a terminat povestea albilor acolo 🙂

       Theophyle

       29/12/2010 at 5:29 pm

       • Multumesc.

        CFG

        29/12/2010 at 5:42 pm

       • Hm, just an idea … nu ar fi bune dupa pentru vreun stat din NATO gen Ro? La un pret corespunzator 🙂

        CFG

        29/12/2010 at 8:11 pm

       • ei dau inapoi de la cei prin care au cumparat marfa 🙂

        Theophyle

        29/12/2010 at 8:13 pm

       • Da, prin cei care le-au produs 😀

        CFG

        29/12/2010 at 8:20 pm

       • Da, middle-man, pentru ca US nu da direct, nu? … dar ajung inapoi la US.

        CFG

        29/12/2010 at 8:21 pm

 24. Buna ziua, nici la mine nu se vede postarea noua , nici pe Mozilla nici pe internet explorer.
  O fi de la ger!!

  cedric

  29/12/2010 at 4:54 pm

  • Cedric incearca acum !

   Theophyle

   29/12/2010 at 4:58 pm

 25. Am incercat dar tot nu merge. Nu s-a mai intamplat de cateva zile.
  Mai am rabdare.

  cedric

  29/12/2010 at 5:10 pm

  • Second that. A fost vizibil, am citit 5-6 comentarii, nu mai este vizibil 😦

   CFG

   29/12/2010 at 5:13 pm

   • sunt aproape de 100 de vizitatori in paralel. Al naibi platforma. Trebuie sa-mi fac un web dedicat!

    Theophyle

    29/12/2010 at 5:14 pm

  • incearca acum !
   Se intampla cand lumea e buluc pe postarea noua.

   Theophyle

   29/12/2010 at 5:13 pm

 26. La mine a aparut acum. Multumesc Theophyle, sper sa tina.

  cedric

  29/12/2010 at 5:14 pm


Comentariile sunt închise.