Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Memento: Copiii lui Moş Crăciun

Va asigur ca aceasta articol nu are nici o legatura cu EBA sau cu Daciana  Sârbu; nici macar nu doresc sa fac o istorie a nepotismului romanesc. Articolul contine un mesaj total diferit, mesaj care trebuie sa ne puna pe toti pe ganduri si sa ne avertizeze despre unele lucruri  care pot afecta grav viitorul acestei tari (slogan aproape ca la televizor, cu grasimile si alcoolul). Că invatamantul universitar este asa cum este, nimic de zis, toti ne dorim o mai buna educatie post liceala, revolutie curiculara, profesori mai bine pregatiti, care sa conduca invatamantul universitar cel putin printre primele 200-300 de universitati din lume, meritam asta si o putem face.    Problema ar fi ce ne facem noi cu tinerii care totusi reusesc să termine universitatile de stat cu  o pregatire buna si care nu-si pot gasi un loc de munca decent pe masura capacitatii lor si a rezultatelor pe care le-au avut pe toata perioada studiilor lor.

Veţi spune, asta-i capitalismul, asta este economia de piata, fiecare pentru el, adevarat! Insa totul ar fi bine si frumos daca ar exista o egalitate a oportunitatilor si o judecata valorica bazata pe ceea ce stiu candidatii. Nu cred ca exista cineva care nu cunoaste cum sunt aranjate concursurile in ministere sau agentiile de stat si cred ca nu exista cineva care nu a avut de a face cu protectionismul inalţat la rang de arta in managmentul resurselor umane mioritice.  Problema devine acuta cand “micile aranjamente” sunt  transferate in asa zisa “cultura corporatista”, in care pentru a primi un loc de munca corespunzator cu calificarea ta trebuie sa PLATESTI SPAGA! Adica naravurile romanesti s-au transferat si la multinationale impreuna cu managerii romani. Bravo noua, am reusit sa-i stricam si pe aia, daca nu erau deja stricati.

Concluzia ar fi una singura: in Romania zilelor noastre trebuie sa ai mult noroc aproape in toate domeniile pentru a-ti gasi un loc de munca onorabil si corespunzator calificarii tale. In Romania zilelor noastre reusesc numai copiii lui Moş Crăciun, ceilalti emigreaza spre occident. Pacat!

Written by Theophyle

29/12/2010 la 8:34 pm

33 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Stefane, e singura solutie posibila din doua motive:

  – pentru ca abroga toate legile de salarizare valabile pentru ramuri care faceau ca indivizi care faceau aceeasi munca in ministere diferite sa aiba salarii diferite.

  – pentru ca permite acordarea de salarii intr-un cuantum stabilit pentru fiecare an. Coeficientii se mentin, insa salariile pot urca pina la atingerea lor numai cit permite economia.

  Cetatean

  29/12/2010 at 8:41 pm

 2. Salut din nou .
  A elimina spaga in Romania e o munca de Sisif . 🙂
  Nu atit pentru atitudinea omului de a platii cumva accelerarea unui serviciu. (care in teorie ar fi gratuit )
  Eradicarea sau mai bine zis, reducerea masiva a coruptiei ( la nivele internationale) ar lovi chiar in radacina democratiei ” originale”. Partide politice , politicieni si mecanismele perverse induse de aceasta practica ( a spagii) in promovarea in munca. Si mai important in ierarhia politica .
  Pina nu va fi adusa la nivele suportabile ( procente extrem de reduse ), va fi crucea care va apasa pe spatele acestui popor pentru decenii intregi si cu efecte si mai mari asupra psihicului individual . Prin deformare a valorilor morale universal valabile.
  Parerea mea .

  Ștefan A .

  29/12/2010 at 8:47 pm

  • Salut Stef 🙂
   Asa e, singurul lucru care poate inlatura spaga in Romania este o justitie corecta si neiertatoare. Pana atunci 😦

   Theophyle

   29/12/2010 at 8:49 pm

   • Sa nu uitam ca justitia unei tari functioneaza, se infaptuieste , controleaza in baza unor legi create de politicieni prin parlament , senat si guvern . Cit timp acesti factori decizionali sint puternic influentati de interesele personale , spaga , coruptie , imposibil de cerut/realizat o justitie eficienta .
    Ca urmare , „curatirea ” justitiei incepe prin „igienizarea” clasei politice .
    Si aici ne lipsesc acele masuri scrise (care in alte tari nici nu trebuie scrise , functioneaza pe baza de principii morale comune) care sa impiedice , elimine definitiv (si nu temporar) persoanele (sau partidele) corupte sa detina o cit de mica putere decizionala .

    Ștefan A .

    29/12/2010 at 9:02 pm

    • Eliminare din viata politica nu executare ala China .

     Ștefan A .

     29/12/2010 at 9:04 pm

     • alternativa chineza nu arata raiu pentru cateva specimene mioritice!

      Theophyle

      29/12/2010 at 9:07 pm

 3. salut,
  Aici nu sunt de acord in citeva locuri.
  1
  Eu nu mi-as sfatui copiii sa se angajeze in ministere sau in agentiile statului. I-as trimite in jungla privata. (Totusi ca sa fiu absolut sincer copiii mei au facut stagii cu mine ) Le-as povesti tinerilor ca joburile in agentii ii califica in smecherii dar nu in dezvoltare profesionala sanatoasa. Le-as mai povesti ca HeadHunterii de tip Butunoiu & Co scot de pe listele lor pentru middle si up management pe toti cei care vin de la stat, ca si cind ar fi virusati sau defectati 🙂
  2
  Tot nu pot crede ca la multinationala se cere spaga la angajare. Depinde cine o cere. Mi se pare exclus sa ceara spaga seful angajatului direct deoarece e incaltat cu un incapabil cu care va trebui sa traga la jug impreuna. Poate cere spaga cineva de la HR dar pe care nu il vad bine daca afla asta seful direct al angajatului.

  Oricum angajatul aici are mai multe drepturi decit angajatorul. asta e clar. O spun ca experienta personala, recenta

  Un tanar de stanga

  29/12/2010 at 8:55 pm

  • TDS,

   1. Ce se intampla daca copilul tau a invatat medicina sau este academic (Lucru pe care stiu ca il ai in familie) si doreste sa lucreze in Romania(?)

   2. Sa-l intrebi pe tibi, cay i-au cerut spaga intr-o multinationala pentru a primi un job, si de ce copilul lui a emigrat in Canada.

   3. cunosc alte 3 cazuri de spagi cerute in multi nationale.

   Theophyle

   29/12/2010 at 9:04 pm

   • Eu cred ca si in sistemul de banci a fost ceruta spaga pentru angajare . Aceste fapte fac parte din categoria capitalismului primitiv , salbatic de asalt . Fara reguli sau principii . Nu degeaba se descopera uneori angajati care au furat bani din contul clientilor . Care in vest, dupa iesirea din puscarie , ar ramine pe drumuri pe viata.

    Ștefan A .

    29/12/2010 at 9:08 pm

   • Ma refeream la lucrul in agentiile statului atunci cind ai de ales.
    Ai dreptate pentru situatiile in care NU ai de ales, cum e Medicina sau predai la universitate.
    Nepotul meu si sotia lui erau in stagiatura ORL la Iasi si au renuntat la ea si de 2 saptamini sunt angajati la un spital in Germania salariu de pornire 2000 euro, munca grea dar asa le trebuie !
    Fiica mea care preda la universitatea la care era in doctorat nu ar fi avut nici pe departe oportunitatea asta intr-o universitate romaneasca.
    Repet: Atunci cind poti sa lucrezi in mediul privat fa-o Cind trebuie sa lucrezi neaparat la stat, alege statul potrivit 🙂

    Un tanar de stanga

    29/12/2010 at 9:15 pm

  • Jungla privata din Romania corespunde numelui, din pacate.

   Liviu Ungureanu

   29/12/2010 at 11:58 pm

 4. Epilog la postarea trecuta (despre mlastina partidelor) si cheie de intelegere a modului cum isi construiesc copiii politicienilor cariera: ca si parintii lor:

  „În opinia mea, cea mai mare greşeală pe care Guvernul a avut-o a fost acea încercare de impozitare a pensiilor, sau de diminuare a pensiilor pe care CCR a declarat-o a fi neconstituţioanlă. Aceasta a fost greşeala majoră pe care Guvernul a săvârşit-o şi care a marcat puternic, negativ, imaginea Guvernului şi, de ce nu, şi imaginea PDL”, a spus vicepreşedintele democrat-liberal Ioan Oltean, într-un interviu acordat RFI”.

  1. Individul recunoaste ca nu stie sa aduca voturi decit cu pomeni electorale distribuite celui mai sigur electorat: pensionarii.

  2. Individul nici macar nu stie diferenta intre reducere temporara si impozitare a pensilor.

  3. Individul isi arata mentalitatile de FSN-ist de nadejde care plinge pe umerii pensionarilor ca s ale ia votul pozind in om politc de dreapta.

  4. Individul ne arata de ce PDL-ul trebuit recladit din temelii.

  Cetatean

  29/12/2010 at 9:07 pm

  • Ioan Oltean, cod name broscoi este unul dintre cei mai malefici baroni PD-L, baiat destept de la energie!

   Theophyle

   29/12/2010 at 9:09 pm

   • hehehe
    Cind il vad pe Oltean cu mustata lui, parca il vad pe Ilie Pintilie, Pompiliu Stefu, Bella Brainer si alti ilegalisti.. 🙂

    Un tanar de stanga

    29/12/2010 at 9:18 pm

  • Cind fundatia e subreda , casa veche se darima si se construieste alta pe baze sigure si controlabile .
   Nu poti recicla peretii , tavanul sau pardoseala cind demolezi o casa . Capisci ? 🙂

   Ștefan A .

   29/12/2010 at 9:14 pm

   • cetatean
    As adauga ca a impozita un salar de x lei si a scuti de impozit o pensie de aceiasi x lei e o discriminare.
    Destul sa mergi la curtea UE si sa vezi ca nu se pot face discriminari fiscale la aceleasi sume ,in baza modului in care sint obtinute. Respectiv salar sau pensie . Ori scutire egala , ori impozitare egala .

    Ștefan A .

    29/12/2010 at 9:19 pm

    • problema nu este impozitarea sunt sutele de mii de pensionari „tineri” (pana in 55) care lucreaza la negru dupa ce au fost pensionati contra 3 pensii platite la maharii care i-au pensionat!

     Theophyle

     29/12/2010 at 9:22 pm

     • Nu e prost cine cere , e prost cine da .
      Cind se trimite in pensie anumite categorii de cetateni la virste mici , omul politic si restul comunitatii mioritice trebuie sa stie ca mai devreme sau mai tirziu vine si nota de plata . Care cu cit este mai tirziu descoperita , cu atit este mai mare si cere eforturi enorme de plata .
      Pe acelasi fir si daca nu ma insel , pensionatii MApN , MI, SRI au fost bagati la plata de anul viitor in fondul national de pensi . Care deja are deficit mare . Degeaba mutam banii din un buzunar in altul. Daca lipsesc , lipsesc . Si atunci ai nevoie de o reforma a pensilor . Care obligatoriu se face pe mai multe fronturi. Criterii de pensionare, calcul pensie ,impozitare .
      In linii generale , cind pensionatii sint la paritate sau mai multi decit cei care platesc contributii , sistemul pensionistic e in faliment .
      Si falimentul nu se trateaza cu aspirine . 🙂
      Munca la negru e boala tuturor sistemelor fiscale falimentare , fara succes si opresive .

      Ștefan A .

      29/12/2010 at 9:56 pm

      • Stefane, nimeni nu se gindeste la factura de plata, toti se gindesc la voturile pensionatilor.

       Cit despre pensiile militarilor pensionati inainte de termen, exista zvonuri cum ca situatia pensiilor lor se rezolva pe cai mai putin ortodoxe. Nu vreau sa detaliez, insa Ministerul le recalculeaza vechimile, si nu neaparat in favoarea lor.

       Cetatean

       29/12/2010 at 9:59 pm

       • Cei tineri trebuie sa se gindeasca la factura (cum fac eu ca sint mai putin tinar 🙂 )
        A da azi pensi aiurea si cu gramada inseamna a taia miine de la cei care azi sint tineri . Nu intra nimic aici ajutorarea intre generatii , mila fata de batrini . A platii azi o pensie la un om de 55 de ani inseamna furt legal din viitorul tinerilor .
        Eu deja stiu ca voi fi obligat sa muncesc pina la 65 de ani . Dar sint la fel de sigur ca in urmatorii 15 ani vor modifica regurile obligind oamenii sa lucreze pina la 70- 75 de ani . Caci sistemele sint falimentare .

        La 75 de ani , cind vei cere pensia vor spune : ai ajuns pina la virsta asta muncind si mai vrei si pensie ? Mars la munca bosorogule ca munca e un izvor de sanatate ! 😆 😆

        Ștefan A .

        29/12/2010 at 10:11 pm

       • Chestie de educatie,
        In Romania niumeni nu gandeste la…maine!

        Theophyle

        29/12/2010 at 10:13 pm

 5. Theophyle, sunt jde barbati tineri pensionati care muncesc la negru. Sotiile lor sunt in Italia-Spania si trimit bani, iar ei lucreaza la negru si il injura pe Boc! Stiu personal!

  Cetatean

  29/12/2010 at 9:46 pm

  • Stiu prietene,
   nu este un secret pentru nimeni. Este nevoie de o justitie cum trebuie si o clasa politica care sa doreasca o schimbare. Pana atunci lucrurile vor continua sa se desfasoare la „modul obisnuit”.

   Politicienii fura pentru ei, cetatenii se considera sub ocupatie straina, deci fura si ei cat pot!

   Theophyle

   29/12/2010 at 10:06 pm

   • Eu vind colosseo din Roma .
    Daca platesti bine miine facem actele de vinzare cumparare ! 😆

    Ștefan A .

    29/12/2010 at 10:15 pm

 6. shpaga &angajarea

  de acord cu @tds;in multinationale shpaga la angajare-daca exista-este numai si numai exceptie;
  exista reguli de interviu,nu decde o sngura persoana;poate o fi vreo „multinationala” din turcia,altfel nu cred;
  pot exista ,iarasi exceptii,in care se angajeaza pe baza unei ” recomandari” poate la multinationale care au contracte cu statul-sanatate,lucrari publice,IT-dar si aici cei angajati astfel ajung sa se elimine singuri;
  banci;nu shpaga a dus al nivelul scazut al angajatilor ci angajarile masive facute fara o selectie riguroasa;si aici acum sita cerne

  nici macar nu le-a trecut copiilor mei sa se angajeze la ” stat” nu pentru ca salariile sunt scazute ci pentru ca au sesizat ca nu te poti descurca intr-un siste care promoveaza non valoarea si obedienta

  in general cred ca problema performantei angajatilor depinde de management si eu sunt convins ca in Romania nu sunt manageri si nu exista o cultura a managementului;nu cred in manageri iesiti din facultate si nu cred ca oricine cu x ani experienta intr-un domeniu poate fi manager;pentru management experienta este o conditie necesara dar nu suficienta;
  cind spun experienta nu spun in acelasi domeniu,dupa mine asta e un minus,arata lipsa de flexibilitate, adaptabilitate,analiza si astea sunt minususri mari petru un manager
  partea proasta este ca sistemul din ‘ lumea afacerilor” autohtone nu permite selectarea celor cu capacitati manageriale si asta tara asta o vom avea mult timp,la fel ca si caltatea invatamintului;daca se schimba acum rezulatele se vor vedea cel mai devreme peste un deceniu;
  concluzie:aceasta postare va fi valabila si peste 10 ani

  intamplator

  29/12/2010 at 11:03 pm

 7. excelenta postare si valabila si acum.
  din pacate.
  lucru valabil si pentru ai mai batrini, chiar daca sint competenti adeseori sint maturati de lichele.

  si valabil nu numai in sistemul de stat sau corporatist dar si la nivel de firme private mici, mijlocii sau mari.

  securismul respectiv apartenenta la „marea famiglia” este originea multor patroni din Ro.

  seara buna!
  🙂

  skorpion

  29/12/2010 at 11:15 pm

 8. skorpion

  29/12/2010 at 11:34 pm

 9. @Theophyle: dureros pentru mine subiectul;am 2 in situatia asta. Sunt realizati si recunoscuti „afara”, au o cariera in fata,simt romaneste, cara carti de aici cat incape. Si totusi,de cate ori pleaca,vad ca se departeaza tot mai mult.

  ela

  30/12/2010 at 5:45 am

  • Ela, tu esti intr-un fel mama gaina. 🙂
   E o poveste draguta
   Stii, atunci cind ii pun oua de rata la o closca gaina, gaina ii creste si la un moment dat bobocii de rata incep sa intre in iaz si sa se balaceasca, iar mama gaina sta me mal si cotcodaceste disperata de teama ca se ineaca puii, ea nu are curaj sa intre in apa dupa ei si tot asa. 🙂
   Gindeste-te draga ca tot e bine: copiii nu sunt in New Zealand. Acolo ori te muti tu la ei ori nu ii vezi cu deceniilei Gindeste-te la familiile imprastiate chiar in toate continentele, ce nu mai reusesc sa se intilneasca decit la nunti , inmormintari, si nici atunci cu totii.

   Un tanar de stanga

   30/12/2010 at 8:36 am

   • Cam asa,TDS.Insa nu cotcodacesc disperata, imi lipsesc,e adevarat,dar ma bucur ca pot realiza acolo tot ce au incercat si nu au reusit aici.
    Nu sunt in New Zeeland,sunt in UK si Germania. Si fac 4 ore pana acasa. 🙂

    ela

    30/12/2010 at 9:13 am

 10. Buna Dimineata 🙂
  Postare noua!

  Theophyle

  30/12/2010 at 8:32 am

 11. Salut Theo
  cred ca era mai potrivit
  Copiii lui Mos Gerila

  Gamer

  30/12/2010 at 3:45 pm


Comentariile sunt închise.