Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

2010: Mlaştina politica a României

Postat de @Cetatean [*]

Voi incerca in cele ce urmeaza sa fac o scurta trecere in revista a anului 2010. Va fi un fel de bilant a ceea ce am trait cu totii (sau aproape), bilant care nu se vrea exhaustiv, ci care isi propune sa reaminteasca acele evenimente din 2010 pe care le-am trait si comentat la cald, cu speranta, cu resemnare, cu revolta, cu sentimentul neputintei. Nu am pretentia ca surprind cele mai importante evenimente oficiale, insa nici nu vreau. Ma intereseaza faptele care permit aproximarea unui raspuns la intrebarea care ne macina: a fost un an irosit sau nu?

****

Anul 2010 a fost un an mlasinos precum mlastina de la Neajlov. Politic si mai ales economic, a fost anul deciziilor dure, luate in al doisprezecelea cea, dar totusi luate, spre mirarea multora si ciuda si mai multora.

Doua cuvinte descriu anul politic 2010: pentru Putereincremenire (atit de comoda pentru toata clasa politica !) si pentru Opozitie iresponsabilitate (declinata in mai multe feluri).

Dimensiunea economica a vietii politicii a fost extrem de obisnuita pina pe la sfirsitul lui aprilie. Basescu tot vorbea de reforma statului, ministrii grei, in special tripleta BVB anuntau ca la ei la minister reforma deja s-a incheiat (eu personal l-am vazut pe Videanu spunind raspicat ca daca se vrea reforma, sa se dea afara toti suplinitorii de la Ministerul Educatiei condus de Funeriu, iar pe Blaga l-am auzit spunind ca avem mai putini politisti decit media europeana, asa ca sunt excluse disponibilizari). Pe la sfirsitul lui aprilie insa, FMI-ul il dibuieste pe Pogea, idiotul contabil de casa al lui Videanu, cum minarea cifrele deficitului si le muta,  vrind sa ascunda o ditamai gaura de ordinul miliardelor de euro, de la o rubrica la alta. Sursele bine informate au spus ca atit de nervosi au fost cei de la FMI, incit insusi Basescu a trebuit sa promita ca Guvernul se va pune serios pe treaba. Urmarea o stim cu totii : strins cu usa in contul Guvernului, Basescu iese prin surprindere si anunta personal pe 6 mai ca se taie pensiile cu 15% si salariile cu 25% incepind cu 1 iunie. Situatia a fost foarte bine descrisa de Vladescu : « A trebuit o perioadă de timp în care oamenii să fie convinşi că nu există o altă soluţie, pentru că întotdeauna s-a sperat că există o altă soluţie decât această dramatică reducere a salariilor şi pensiilor ». Tot anul economic si politic 2010 a stat sub semnul reducerilor anuntate de Basescu, intr-o incercare de ultim moment de a forta Guvernul si PDL-ul in special sa faca reforma promisa. Guvernul si mai ales PDL-ul s-a miscat extrem de greu in acest an in ceea ce priveste masurile economice : anuntate pe 6 mai, taierile de salarii (pensiile fiind sacrosante si intangibile, fiindca asa a decis judecatorul UDMR de la CCR) au intrat in vigoare abia din august, asezonate si cu crestere de TVA (paliativ la respingerea taierii pensiilor). Ultimul act imperios necesar al reformei economice s-a consumat abia ieri, 28 decembrie cind legea salarizarii unitare, ceruta de atita amar de vreme de FMI, a fost promulgata dupa ce a fost asumata.

Totusi, daca stam si analizam la rece anul 2010, trebuie sa recunoastem ca au fost adoptate legi extrem de importante, chiar vitale : legea pensiilor, legea salarizarii unitare (legea-cadru si pe legea pe 2011), precum si alte legi mai putin mediatizate, dar extrem de importante care au facut ordine (fie si prin taierea cu barda) in cheltuielile administratiilor locale, unde destrabalarea financiara era maxima, S-au luat la verificat si alocarile de VMG (venit minim garantat), pensiile de invaliditate, ajutoarele sociale, gasindu-se si corectindu-se situatii aberante care contribuiau la deficitul bugetar.

In mod normal, Guvernul si Coalitia ar trebui sa primeasca felicitari pentru aceste legi, insa eu prefer sa le dau doar nota de trecere, intrucit au adoptat masurile care erau absolut necesare scrisnind din dinti si fiind nu de putine ori la un pas de a a se auto-sabota, din ratiuni populiste (votarea « dupa deget » a reducerii TVA la alimentele de baza). Financiar, se pare ca vom incheia relativ bine anul 2010 la nivel « macro » (probabil cu un deficit in parametrii conveniti sau chiar mai mic), insa efectele, asa cum se vad de la firul ierbii sunt foarte dure. Nu ma gindesc la cei care, iresponsabili, si-au facut rate la plasme si la renovat casele, ci la disponibilizarile masive din mediul privat, la cei care traiau cu salariul minim pe economie si la cei care au fost nevoiti sa isi ia credite ipotecare cu dobinda variabila, la somerii care au cautat de munca un an de zile (prietenul TOG).

Basescu a trebuit sa faca eforturi disperate sa scoata Coalitia, Guvernul si PDL-ul in special din incremenirea tipica celor care ajung la putere si se asteapta sa se mentina prin distributia de pomeni si bani clientelari. Greu la deal cu boii mici, si la vale trebuie sa impingi, vorba proverbului. Totusi boii astia mici s-au miscat in directia buna. Pomeni electorale nu s-au mai dat (ba chiar s-au luat : VMG-ul, ajutoarele sociale), insa, pe de alta parte, practica impartirii banilor publici catre « ai nostri » si a apararii oamenilor din partid de Justitie (cu exceptia fericita a lui Catalin Voicu) a continuat intr-o veselie, la fel ca inainte. Deocamdata asa functioneaza clasa politica, e o chestie de arhitectura institutional-politica si ea nu poate fi oprita, ci doar cit de cit ingradita pina la o reforma radicala a partidelor, legii electorale si Constitutiei.

Opozitia a jucat cartea iresponsabilitatii si a ambuscadei cu orice pret: a depus motiune dupa motiune (ca urmare a faptului ca Boc, nevrind sa riste sa fie sabotat de proprii oameni din partid, vorba lui Basescu, si nici de taraganarile parlamentare ale Opozitiei, a recurs din abundenta la asumarea raspunderii pe legile grele), a chemat oamenii in strada sa le plinga pe umeri si sa ii apere de gloantele pe teava ale jandarmilor (dixit Ponta), a taraganat cit a putut legile asumate (legea Educatiei) sau dezbatute pe cale ordinara (legea pensiilor), a vinturat cu regularitate de metronom stricat amenintarea suspendarii lui Basescu, a contestat la CCR tot ce se putea contesta (mai era putin si contesta si Codul bunelor maniere), a blocat Camera Deputatilor doua luni pina la schimbarea Regulamentului, a facut circ la votarea de catre Camera a judecatorului Stefan Minea pentru un loc in CCR (votarea incheindu-se la ora 2 noaptea, dupa ce Opozitia s-a strins imprejurul urnelor de vot strigind « Hotii ! »). Strategia Opozitiei a fost una singura : deraierea economica si politica a tarii cu orice pret numai sa poata sa il rastoarne pe Boc, pentru a-l ataca apoi pe Basescu. Reusita PDL de a-si impune doi judecatori la CCR nu trebuie aici subestimata, intrucit cintareste foarte greu in batalia politica (desi situatia la Curte este de multe ori imprevizibila).

Opozitia nu a avut nici o clipa o strategie economica alternativa (in afara celor 3-4 grile de impozitare diferentiata scoase ba de Ponta, ba de Nastase, ba de Dragnea si de vesnicul strigat al lui Antonescu, « Jos Basescu ! »). Pe masura ce anul s-a apropiat de sfirsit,  a devenit evident ca anul 2010 a fost pentru Basescu un an in care si-a propus doar obiective economice, fiind lasate la o parte obiectivele politice majore, cum ar fi revizuirea Constitutiei si reforma partidelor (in special a PDL, care si-a aratat dimensiunea reformista in toata splendoarea tripletei de aur BVB, a cotofenei Monicai Ridzi, a lunecoasei Udrea, a politrucului Frunzaverde, a profesorului aiurit Preda, a sovaielnicului stoic numit Boc), reforma pe care a spus ca o declanseaza in februarie 2011. Pentru Opozitie, a fost anul in care s-a zbatut sa amine (prin obstructie parlamentar-procedurala), legile economice, presimtind ca, odata adoptate, batalia se muta in 2011 pe un teren eminamente politic  pe care Basescu il cunoaste mult mai bine.

Una peste alta, anul 2010 a fost ca anul in care s-a probat zisa ca politicienii (toti) sunt ca o zoaie pe geam. Politicienii « reformisti » din PDL si-au aratat masura (de la cei ai Opozitiei nu am nici o pretentie macar), si doar stoicismul lui Boc care s-a incapatinat sa incaseze si sa asume legi grele face ca bilantul economic sa fie, cu 3 zile inainte de finalul anului, mai degraba pozitiv. Putea fi mult, mult mai rau. Sa ne bucuram macar de jumatatea plina a paharului, asa cum o facem de 20 de ani. Ne asteapta un an 2011 de foc, cu santiere mari deschise (Constitutie, Justitia, reforma electorala) si cu lucratori deja osteniti de un an 2010 mlastinos.

Personal, cred ca ne-am urnit putin din mlastina, insa pamintul solid e inca departe tare.

[*] @Cetatean este un tanar intelectual roman. @Cetatean si-a terminat studiile de Master la Paris si s-a intors in Romania. Cetatean a publicat impreuna cu @Bascaliosul seria intitulata „Tăierea moţului pensiilor speciale ale magistraţilor (1-3)”. Cetatean este si autorul Opiniei Politeia legata de apartenenta noastra la Uniunea Europeana, „Deficienţele politice ale proiectului European” si a publicat in numele Politeiei articolele „Cum se poate debloca in Parlament Legea Educatiei” si „Când Tribunalul Vâlcea se visează CEDO” pe siturile Contributors.ro si Hotnews.  Din cele mai mult de o suta de mii de comentarii pe care le-a avut Politeia in 2010, 7 200 ii apartin! – La Multi Ani Cetatene si multumiri!

69 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. La mulţi ani tuturor, să trăieşti, Cetăţene!

  para

  29/12/2010 at 4:08 pm

  • La multi ani si tie Para 🙂

   Theophyle

   29/12/2010 at 4:23 pm

 2. Salut 🙂
  Citoyen, esti in forma maxima, felicitari.
  Cat priveste paharul. l-as fi preferat umplut ceva mai mult de jumatate. Nu prea imi arde sa ma bucur de ceea ce poate fi interpretat ca un succes la nivel macro. Pentru mine chiar nu se cunoaste. Pe mine m-a afectat, de exemplu, cresterea brusca a TVA. Eu nu imi pot permite sa-mi cresc preturile, daca mai vreau clienti. Ei pot bine mersi sa mareasca o taxa sau sa faca o prostie in mai putin de un minut.

  Diana

  29/12/2010 at 4:08 pm

 3. Felicitari,Cetatean! Frumos punctat! 🙂

  ela

  29/12/2010 at 4:15 pm

 4. salve, cetatene, si felicitari!

  ai rezumat/sintetizat excelent o multime de probleme/teme/tabloul politic Ro din 2010!

  am o intrebare: la reforma electorala ai inclus si nevoia reducerii parlamentului la 300 bucati parlamentari cf. rezultatelor referendumului?
  o tema de atacat de presedinte in 2011.

  bine, ca le-ai dat doar nota de trecere pentru ca halul in care am ajuns in 20-21 de ani este cauzat tot de masa de politruci cleptocrati si pucisti pe deasupra. 20 de ani nu au stiut decit cu rare ocazii sa se gindeasca la tara in care s-au nascut si nu la cresterea averilor lor personale si ale stapinilor lor.

  deci ne asteapta un an de foc
  cu sau fara boc?!
  🙂

  skorpion

  29/12/2010 at 4:16 pm

 5. @Cetatean,
  Frumos gindit ,frumos scris.
  Cu voia ta am sa mai adaug doua componente majore in viata politica a Romaniei.
  Societatea civila-absenta.
  Presa-dementa.
  De fapt Romania nu poate avea decit o evolutie mlastinoasa pentru ca si a pierdut valorile.

  tucu

  29/12/2010 at 4:16 pm

 6. Salutare tuturor, acum am ajuns acasa, dupa o iesire in oras care s-a prelungit mai mult decit estimasem!

  Theophyle, notita bibliografica si precizarile ma complesesc, multumirile mele pentru gazduire, amabilitate si prietenia sincera!

  Multumiri din inima si prietenilor politeieni, fiecare dupa numele lui 🙂

  Va datorez prezenta mea aici si energia care ma face sa postez intr-un ritm care se pare ca a ajuns la 7200 din 100.000, si promit sa nu se opreasca!

  Cetatean

  29/12/2010 at 4:22 pm

  • Placerea este a mea, fiule 🙂

   Theophyle

   29/12/2010 at 4:24 pm

 7. +

  ce m-a uluit f. mult anul acesta este disparitia quasi-totala a respectului fata de autoritati – nu ca l-ar merita cine stie cit…
  dar invatat de mic cu respectul pentru profesori, medici, autoritati… am ramas efectiv blocat cind am auzit acea strigare: „Iesi afara, javra ordinara !!!!!”

  cit de jos si josnic au ajuns unii oameni.

  consider ca orice conflict se poate rezolva civilizat. Si in Romania?

  skorpion

  29/12/2010 at 4:27 pm

 8. Skorpi, strigarea „iesi afara javra ordinara” se plateste: 18.000 disponibilizari la MAI in 2011 si taieri de capete grele in structura de comanda, pe care l-am vazut deja. :mrgreen:

  Nu ma refer doar la buldogul cu colti de cinepa, Blaga.

  Cetatean

  29/12/2010 at 4:32 pm

  • Cam mic pretul,dupa umila mea parere!

   ela

   29/12/2010 at 4:37 pm

 9. @ela,

  pentru fiecare disponibilizat & familia respectiva pretul este urias; problema este sa se tina cont de niste criterii.

  skorpion

  29/12/2010 at 4:39 pm

 10. Daca mai are importanta vin si eu cu „felicitari, @Cetatean”.
  Pe blogul lui C. Preda exista o „chemare” a dlui Djuvara; Theophyle, Cetatean au raspuns deja, dar e nevoie de mai multi.
  Pentru ca asa cum spune @ tucu:
  „Societatea civila-absenta.
  Presa-dementa”.

  victor L

  29/12/2010 at 4:42 pm

  • Victore :-), nu e chiar asa, societatea civila se constituie incet-incet, vei vedea pe 15 ianuarie!

   Cetatean

   29/12/2010 at 4:48 pm

   • Nu cred ca societatea civila se poate construi la data fixa.
    De fapt societatea civila exista.
    Trebue numai sa se organizeze si sa si recapete audienta si increderea.

    tucu

    29/12/2010 at 4:59 pm

    • Tucule, vei vedea!

     Cetatean

     29/12/2010 at 5:14 pm

     • Societatea civila aseapata dupa colt.Si eu cred ca vom vedea.Sper sa fie multi care asteapta doar semnalul. Eu sunt un membru umil al acestei societati civile care asteapta cu speranta ca cineva sa „mobilzeze” aceste energii . La Multi Ani tuturor celor care au scris chiar si numai un rand citit de mine pe acest blog .

      Doina

      29/12/2010 at 11:32 pm

  • 😆

   Theophyle

   29/12/2010 at 4:49 pm

  • Am fost de atâtea ori înşelaţi de către liderii noştri încât, aşa cum şi era normal, am devenit circumpecţi.

 11. @cetatene

  si inca ceva: trimiterea in judecata a unor pesti mai mari ca voicu catalin, costiniu, locic, diversi procurori corupti, businessmen corupti – carabulea din sibiu, magistrati corupti….

  cred ca recolta pe acest an la hectar de pesti mari este cea mai mare de dupa 1989.

  mai trebuie si judecatorii sa-si faca treaba.

  skorpion

  29/12/2010 at 4:42 pm

 12. skorpi, am evitat deliberat sa ating subiectul Justitie, era prea mult de scris, si inca nnu stim cum e cu CSM-ul!

  Cetatean

  29/12/2010 at 4:46 pm

 13. Cetatean,
  vorba marxismului, sa te auda Cel de Sus.
  Nu sint pesimist, mai exista si semne bune:
  http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-8162234-topul-judetelor-cele-mai-mari-exporturi-importuri-2010.htm

  victor L

  29/12/2010 at 4:54 pm

 14. Baieti si fete, in special cei din diaspora!

  MAE a bagat carbuni la cazan si a scos ieri, pe 28 decembrie 2010, un proiect de lege privind votul prin corespondenta!

  Este una dintre masurile pe care Basescu le-a promis imediat dupa ce a cistigat alegerile in 2009, si una dintre masurile care vor ajuta la spargerea cadrului ingust al voturilor contra pomeni. daca acest vot trece, partidele politice se v or afla in bataia voturilor a coiteva milioane de romani din disspora, care nu pot fi cumparati cu pungi cu faina si zahar!

  Dă clic pentru a accesa 2010.12.28_lege_vot_coresp.pdf

  Victore, societatea civila va primi intariri masive! 😆

  Cetatean

  29/12/2010 at 4:57 pm

  • Bun, este asteptata de ani buni!

   Felicitari pentru post/articol 🙂 La mai multe 😀

   CFG

   29/12/2010 at 5:30 pm

   • Danke! 🙂

    Cetatean

    29/12/2010 at 5:53 pm

 15. Mister C, salut! 🙂

  Felicitări și numai bine pe viitor!
  Mă mândresc că „nasul” meu de bătrân hârșit de multe a intuit valoarea din spatele nikename-lui foarte inspirat, înca de la primele apariții pe Politeia.
  M-am înselat privitor la vârstă și mă bucură asta!
  Dacă Ro mai produce tineri ca d-ta, nu suntem lipsiti de speranța…

  Un an nou fericit! 😆

  oldhashu

  29/12/2010 at 5:04 pm

  • Salut Hashule 🙂
   Nu lasam noi tara fara prasila 😀

   Theophyle

   29/12/2010 at 5:07 pm

   • Thephyle, salut! 🙂

    Dacă-i așa, apoi dă-i ‘nainte !!! 😆

    oldhashu

    29/12/2010 at 5:27 pm

  • Hashule, un an fericit si tie si multe multumiri!

   Ma bucur ca te-ai inselat cu privire la virsta 😆

   Cetatean

   29/12/2010 at 5:09 pm

 16. Precizare: conform Constitutiei (si sper sa nu ma insel), Camera Deputatilor e decizionala. Deci se poate adopta legea fara obstructia lui Geoana 😆

  Cetatean

  29/12/2010 at 5:08 pm

 17. Buna seara din nou.
  Cu mare intarziere am reusit sa deschid ultima postare dar insistentele mele si ajutorul dat de Theophyle au meritat.
  Am citit cu enorma placere sinteza anului 2010 -nu din cauza multiplelor realizari ( ca cele care exista sunt chinuite rau) ci din cauza obiectivitatii prezentarii si a razei de speranta de care avem atata nevoie.
  Intradevar, este un corolar al tuturor dicutiilor de pe acest blog, al framantarilor noastre din cursul acestui an , care se pare ca n-au fost degeaba.
  Felicitari @cetatean, sa te tina Dumnezeu sanatos si cu aceeasi putere de munca si fie ca tot mai multi tineri sa-ti urmeze exemplul.

  cedric

  29/12/2010 at 5:33 pm

  • Cerdic, salut si merci mult! Sa fim toti sanatosi si sa avem mai multa speranta in 2011 decit anul asta, pentru ca se anunta lupte grele la care vom vrea sa participam! 🙂

   Cetatean

   29/12/2010 at 6:07 pm

 18. Frumoasa prezentare Cetatean 🙂
  Sa nu ne grabim cu coagularea : Noua femei nu pot naste un copil intr-o luna indiferent cit de bine isi coordoneaza munca 🙂

  Un tanar de stanga

  29/12/2010 at 5:37 pm

  • Nu ne grabim, TDS, doar ca asteptam termenul anuntat de dr. Theo!

   Cetatean

   29/12/2010 at 6:08 pm

 19. Off topic: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-8163554-calendarul-ortodox-2011-saptamana-incepe-ziua-duminica.htm

  Ce poate sa nu-mi placa sa te iei dupa altii (in privinta asta) …

  CFG

  29/12/2010 at 5:41 pm

 20. Din mlastina nu ne pot scoate decat VALORILE.
  Cu conditia sa ajunga la decizie.
  Daca se merge, ca pana acum, pe promovarea nulitatilor guralive/tupeiste, o sa ne scufundam pana la scafarlie.

  Cetatene, acolo la voi („tanara garda”) se vede „luminita de la capatul…mlastinii” ?
  Ca pe mine m-o fi lasat vederea, n`asha ? 🙂

  Tzepelica

  29/12/2010 at 5:54 pm

  • Tzepelica, se vad citiva oameni cu reflectoare in mina, sa vedem daca impreuna pot forma o lumina!

   Cetatean

   29/12/2010 at 6:11 pm

 21. Seara buna
  Cum laudele sint prea tip „alegerea doamnei Udrea la conducerea PDL Bucuresti ” 🙂 , eu spun doar ca va multumesc de articol .
  Atrag atentia ca desii este criza , nu trebuie mincate litere . Ca urmare , mai adaugati un s la al doisprazecelea cea 🙂 ca un cititor ar putea crede in consumul de 12 ceaiuri pentru a ajunge la anumite decizii .Care lichide nu fac rau dar daca sint pe baza de etnobotanice provoaca halucinatii . 😆

  Ștefan A .

  29/12/2010 at 6:07 pm

  • stefane,
   iti „atrag atentia” ca desi (si nu desii) este criza, nu este cazul sa acaparezi tu totul,
   mai taie un i si da altora!
   sic,

   🙂

   skorpion

   29/12/2010 at 6:26 pm

   • 😆 😆

    Ștefan A .

    29/12/2010 at 6:31 pm

 22. Stefane, salut! 🙂

  In loc de laude, baga un lingou si nu ma supar 😆

  Cetatean

  29/12/2010 at 6:09 pm

  • Incerc sa trimit pe e-mail dar nu intra in plic ! 😆

   Ștefan A .

   29/12/2010 at 6:12 pm

 23. Pune-l in atasament, intra citeva 😆

  Cetatean

  29/12/2010 at 6:29 pm

 24. super tare:

  Un păstor îşi mâna turma de oi pe o mioritică păşune când, dintr-un nor de praf, se intrupa un Jeep Cherokee nou nouţ lângă el.

  Şoferul, un tip tânăr într-un costum Hugo Boss, pantofi Gucci, ochelari de soare Ray Ban şi o cravată YSL, scoate capul pe fereastră şi zice:

  – Mai Bade, dacă îţi spun exact câte oi ai în turmă îmi dai una?

  Păstorul se uită la tânăr, se uită la turmă şi calm răspunde:
  – Iti dau.

  Tânărul parchează maşina, scoate laptopul, îl conectează la telefonul mobil, accesează NASA prin Internet, apoi satelitul GPS, scanează aria, deschide baza de date şi câteva pagini de EXCEL 60 pline de formule, apoi tipăreşte cu ultima generaţie de printer portabil un raport de 150 de pagini şi îi spune păstorului:

  – Ai exact 1586 oi!
  – Dreptu-i. A’ca poti să iei o oaie.

  Se uită senin la tânărul care-şi alege oaia şi o cară la maşină, apoi zice:

  – Daca io îţi spun un’e meri la slujba, îmi dai oaia înapoi?
  – Da, de ce nu?

  – Eşti consoltant la govern..
  – Asa este, dar cum ai ghicit??

  – Pai uite, răspunde păstorul, te-ai abătut pe aici fără ca nimeni să te cheme, ai cerut să fii plătit pentru o întrebare pe care eu nu ţi-am pus-o şi mi-ai dat o informaţie pe care eu o aveam! Pa deasupra, habar nu ai pe ce lume traiesti !

  – Cum ai ajuns la concluzia asta?
  – Pai, din tate oile, tu ai ales cânele..

  😛

  skorpion

  29/12/2010 at 6:31 pm

  • skorpi 🙂
   deși sau deșii. În concluzie , nu am ce să împart cu alții . 😆

   Ștefan A .

   29/12/2010 at 6:35 pm

   • deși
    🙂

    skorpion

    29/12/2010 at 6:40 pm

  • Asta cred ca e un banc din folclorul ciobanilor si nu al consultantilor lui Boc cu Gucci. Sau poate cine stie o fi vorba de doamna Paul Vass. 🙂 http://www.andreeavass.ro/blog/

   Un tanar de stanga

   29/12/2010 at 7:51 pm

  • Foarte bun!

 25. seara buna la toata lumea.
  Eu sunt pe drum, asa ca-mi cer scuze, nu scriu prea grozav la telefon
  @cetatean, multumesc pt,. postare, e un rezumat OK.
  Cat priveste legea votului prin corespondenta, mult laudata aici, probabil doar ai vazut ca exista, pentru ca daca o si citesti realizezi ca in afara de faptul ca exista nu are nici un alt punct pozitiv. Sa te inregistrezi ca virtual votant cu 60 de zile inainte, sa renunti cu maxim 45 ( ca te prezinti personal) si multe altele, fac dovada ca domnul Baconski nu a binevoit sa faca nici macar o lectura superficiala a legii. Aberatiile sar in ochi chiar pentru un non-jurist ca mine. E pacat ca trebuie sa afirm asta despre Baconski, dar nu mai sunt dispus sa tolerez incompetenta ce tine de fisa postului.


  DanSu

  29/12/2010 at 7:46 pm

  • Toate urarile mele de bine si tie, Dan! Am vazut termenele, mi se par prea mari si cam constringatoare. Sper ca proiectul sa fie periat de niste juristi!

   Cetatean

   29/12/2010 at 7:57 pm

 26. Salutare!
  Cetăţene, ai făcut o excelentă retrospectivă umoristică a vieţii politice pe anul aflat în fază terminală ireversibilă , ai scos puterea la limanul mocirlei, într-o trecere cu nota peste pârleaz, iar în final l-ai găsit pe supercriticatul de serviciu-Emil Boc- principalul vinovat de partea plină a paharului gol.
  In rest, toţi sunt o apă şi-un pământ, buni doar să se regăsească în aceeaşi materie mocirloasă, încât mă bate gândul să înţeleg că toate bune şi frumoase- de la tăieri operative şi estetice, restructurări promiţătoare, până la legile de salvare naţională- dacă nu sunt operele aceluiaşi permanent incompetent, omul lipsit de voinţă şi personalitate, potrivit doar pentru a fi mereu schimbat din funcţia de premier, atunci ar putea fi realizări prezidenţiale: cum-necum, directe şi indirecte, de la desemnarea Bocului, cu sugestii, reclamaţii şi urmăririi ca-n filme cu sabotori… de frânăm dar le vezi mai mult ca un happy-end, ca să nu mai zicem că am înghiţit hapul.
  După atâtea nepotriviri de caracter, constatate şi reclamate pe parcursul acestui an în familia guvernamentală, nivelul acceptabil ar putea fi caracterizat ca o minune în contradictoriu cu opoziţia condamnată la frânare din reflex necondiţionat.

  Cu un mic exerciţiu de imaginaţie- tot retrosptectiv- alternativa „Sus Geoană Preşedinte şi Crinăucul… ce minte !”, aveam acum, în loc de pahar, un lighean plin ochi cu soluţii de unică folosinţă, cum este şi ultima propunere a Crinăucului, la comasaj pentru frecţie la eterna limbă de lemn.

  Băşcăliosul

  29/12/2010 at 7:49 pm

  • Ultima propunere e de fapt vechea propunere reincalzita la gazele lui Patriciu!

   Cetatean

   29/12/2010 at 8:01 pm

  • Salut Mr B. 🙂
   De ce ne povesteti povesti horror in frumoasele zile ale sarbatorilor 🙂 Geoana & Crin astia pot demola imperii, sa nu vorbim de o tara mica ca Romania 😦

   Theophyle

   29/12/2010 at 8:25 pm

 27. Si am uitat ce e mai important. Toate urarile de bine pentru noul an. Si tie @cetatean, dar la toti de pe aici din sopatiul asta virtual. Tot binele si nu numai virtual. 🙂

  DanSu

  29/12/2010 at 7:51 pm

 28. Mister B, 🙂

  In mod evident il gasesc pe stoicul si incasatorul Boc vinovat de partea plina a paharului. Cum-necum, omul si-a dus crucea pina la capatul anului, si merita credite pentru ce a asumat (ca legi). De darimarea lui se ocupa mai bine antenele.

  Daca nu era posibila asumarea, nu aveam legile salarizarii. Ai vazut cit a durat procedura normala pe legea pensiilor votata si apoi retrimisa la Parlament.

  Imi este clar ca Boc nu stapineste partidul si ca ejectarea tripletei a fost facuta in ultima instanta. Nu ma iluzionez ca PDL-u lar fi luat masurile in care l-a azvirlit fortat Basescu, asa ca nu acord credit PDL-ului decit ca a votat scrisnind din dinti cind a trebuit. Si au fost destule dati cind NU au votat cum trebuie si ne-am muscat miine le nervi!

  Cetatean

  29/12/2010 at 7:56 pm

 29. „ne-am muscat MIINILE la nervi „

  Cetatean

  29/12/2010 at 7:58 pm

 30. TDS, cineva se face ca ploua.

  victor L

  29/12/2010 at 8:14 pm

  • salut Victor L
   🙂

   Un tanar de stanga

   29/12/2010 at 8:17 pm

  • Care? pentru ca ninge!

   Theophyle

   29/12/2010 at 8:22 pm

 31. Salut Bascaliosul 🙂
  Cetatean , o remarca privind legea salarizarii.
  Desi e adoptata, nu va fi aplicata in 2011 din lipsa de bani . La nivelul actual de bugetari ,(declaratie Boc) ar fi necesare sume mult mai mari (cam + 43 % ) fata de „anvelopa” de 39 miliarde RON stabilita pentru anul urmator .
  Si asta ma face sa ma gindesc ca nu va fi aplicata pentru multi ani de acum incolo. Greu de imaginat o situatie economica in care statul va putea cheltui 39 miliarde + 43% , adica mai bine de 55 miliarde RON doar pe salarile bugetarilor .
  Ca urmare, consider ca aceasta lege a salarizarii poate fi aplicata doar cind numarul de bugetari va scadea semnificativ . Nu este cazul pentru anul 2011( unde MI va face ceva dispanibilizari) si in nici un caz pentru anul 2012 cind vor fi alegeri.
  Presupun ca va face acelasi sfirsit glorios ca legea maririi salariilor in educatie cu 50 % . Parerea mea .

  Ștefan A .

  29/12/2010 at 8:18 pm

 32. Stiu, Stefane, e o lege cadru si o lege pentru 2011. Va fi si o lege pt 2012 samd. deocamdata e singura solutie posibila. Insa e muuult mai buna decit salarizarile pe ramura.

  Cetatean

  29/12/2010 at 8:23 pm

  • „deocamdata e singura solutie posibila ” 🙂
   Daca nu se poate aplica , ce solutie e ?
   Eventual un praf in ochii FMI pentru a arata ca am facut temele impuse si pot sa ne deie rata de la imprumut . Posibil si mai realist ca este un troc la nivel inalt . Guvern – FMI . Toti stiu ca nu e o lege aplicabila dar joaca teatru ca e bine si asa .

   Ștefan A .

   29/12/2010 at 8:36 pm

 33. Postare noua!

  Theophyle

  29/12/2010 at 8:33 pm

 34. Cred ca aceasta mlastina a politicii romanesti va inceta sa existe in momentul in care opozitia va contribui cu solutii, nu doar cu critici ieftine …

  Olga

  29/12/2010 at 8:48 pm

 35. Interesant material, dar din pacate, fara finalitate pragmaica.
  Solicit ingaduinta unei modificari.
  Inloc de:
  Doua cuvinte descriu anul politic 2010: pentru Putere – incremenire (atit de comoda pentru toata clasa politica !) si pentru Opozitie – iresponsabilitate (declinata in mai multe feluri).As spune:pentru Putere(cap, coada)- razbunare postelectorala maladiva; iar pentru Opozitie(PNL)-portaltoi subliminal de „altoi arivist retrograd anticomunist” „basescian”.
  PS: Este la mintea oricui, (daca o are)nu poti merge spornic- economic, tinandu-ti mintea ocupata cu teribilisme revansarde,socio-politic!La Multi Ani! Madi si Onu

  World of Solitaire

  30/12/2010 at 3:28 pm


Comentariile sunt închise.