Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

2010 – Învingători şi învinşi, în general!

Mi-am propus cateva articole legate de acest an, sfarsitul primei decade a primului secol din mileniul al treilea d.Hr. 2010 nu a fost un an usor pentru majoritatea statelor lumii. Pentru o mare parte din omenire a fost inca un an de criza, pe alocuri al treilea, in alte locuri al doilea. Unele state si-au rezovat problemele mai bine, alte state mai putin bine si in sfarsit altele nu si-au rezolvat de loc problemele, fiind dependente de ajutorul unor institutii internationale, care au impus reglementari uneori aspre, alte ori  mai blande, in mai toate cazurile dureroase pentru cetatenii statelor respective.

Pentru a incepe cu “un invins” colectiv multiplu, cred ca invinsii au fost cetatenii tuturor statelor care au fost nevoiti sa ia imprumuturile Bancii Mondiale si Fondului Monetar International. Vina acestor cetateni este indirecta, plina de circumstante atenuante si motivata de un singur lucru – alegerea unor lideri incompetenti si de multe ori  lipsiti de orice atitudine responsabila si civica fata de popoarele care le-au acordat increderea electorala. Boala populismului a molipsit democratiile liberale de tip occidental pana in momentul cand si-a aratat adevarata fata hâdă a rezultatelor ei.

Daca grecii au ajuns in faliment din cauza unei complaceri cetatenesti,  cu ineficienta guvernarilor care au permis “gauri” adanci in finantele publice, Irlandezii trebuie sa suporte una din cele mai mari prostii financiare ale secolului – acordarea de garantii bancare totale (100%)  tuturor celor care au avut conturi si depozite la bancile irlandeze. Greseala singulara in istoria bancara mondiala, cel putin cea pe care o cunosc eu. Preluarea responsabilitatii de la niste propietari privati de catre stat este o masura dementa si fara precedent.

Liderii Spanioli si Portughezi au crezut cu adevarat ca se pot face bani la infinit, cu ajutorul unei clime prietenoase, fara a produce cu adevarat pe masura consumului si nivelului de trai cu care si-au obisnuit cetatenii. Italienii de la “Il sorpasso”, din 1987 cand au devenit a cincea economie a lumii (printr-o ajustare “usoara” a cifrelor), duc o “dolce vita” pana au ajuns in situatia cand orasele ei dau faliment unul dupa altul si datoria suverana a Italiei este egalata numai de cea a Japoniei.

S-a dovedit ca trebuie sa existe o relatie intre bunastare si productivitate. Cand aceasta relatie nu exista, singurele rezultate sunt cele pe care le traim.

Despre romani si Romania ma voi ocupa intr-un articol intreg pe care il voi posta in ultima zi a anului.

Trecand Atlanticul gasim alti invinsi – americanii! Desi ne ocupam de un singur an, onestitatea ma obliga sa nu-i acord numai lui Obama titlul de “invins suprem”. Situatia din Statele Unite se datoreaza in special politicilor deficitare ale celor trei administratii prezidentiale premergatoare, administratia Obama fiind a patra. Aici vina este impartita “political correct” – 50% Democrati versus 50% Republicani.

Administratia Clinton, considerata de multi drept o administratie eficienta, a fost de fapt una dezastruoasa. Parintii crizei actuale sunt cei care sunt in mare parte si oamenii administratiei actuale. Scaparea “din maini” a controlului financiar si toate aranjamentele facute sunt rezultatul sutelor de milioane de dolari platite de lobistii banco-financiari pe timpul Presedintiei Clinton si care au dus la rezultatele de astazi. Presedintii Bush tatal si fiul au reusit prin politica “democratie contra petrol”  sa demonteze tot ceea ce s-a construit de la perioada “Vietnam” si pana in zile nostre.

Singur lucru care i se poate imputa lui Barak Obama este lipsa de experienta si o echipa de guvernare la fel de deficitara ca cea a lui Carter la timpul ei.  America  lui Obama a fost invinsa, ramane de vazut pentru cat timp si care vor fi costurile pentru americani si pentru toata lumea.

O alta mare invinsa in aceasata criza este Uniunea Europeana, care nu a reusit sa-si asigure onestitatea membrilor si care a fost invinsa in primul rand de birocratii ei, care nu au reusit sa anticipeze absolut nimic. In primul rand Uniunea Europeana a fost invinsa de ipocrizie si ineficienta, in al doilea rand a fost invinsa de interesele reprezentate de “Statul National”, care nu numai ca nu s-au diluat in Uniune ci s-au accentuat din cauza acestei crize economice.

Marele invingator al anului 2010 nu este China, nici macar tarile BRIC, ci Rusia lui Putin. Rusia lui Putin iesita dintr-o criza grea, cu preturi ale resurselor din care traieste Rusia la un minim accentuat, cu o infrastructura aproape ruinata, cu un sistem de sanatate catastrofal, cu o depopulare istorica, cu o coruptie endemica la limita statului mafiot, cu un capitalism de stat aproape fascist si cu o retragere masiva a investitorilor straini dupa interventia in Georgia. Rusia a reusit sa-si indeplineasca toate obiectivele strategice si tactice cu un KO  dat tuturor adversarilor sau competitorilor.

Din punct de vedere international, Rusia si-a creat premizele unei colaborari economice si politice pe toate continentele lumii (mai putin Australia). America a re-creat un echilibru militar (pierdut de rusi in 1992) cu ajutorul New START. Rusii si-au creat aliante militare in Sud America cu Venezuela si Bolivia, aliante politice si economice cu Brazilia si Argentina. Rusia a ajuns pentru prima data in istoria ei sa fie un arbitru in Orientul Mijlociu, acaparand o parte din atributele  americane in regiune. Faptul ca au relatii foarte bune si cu tarile arabe, Iranul si mai nou Israelul le da posibilitatea pe care au avut-o inainte exclusiv americanii – de a media!

Despre noile relatii ale Rusiei cu Europa occidentala si cu UE nu cred ca trebuie sa  mai dezvolt. Faptul ca Rusia a reusit sa contracareze orice  incercare Europeana de  a uniformiza preturile energiei importate din Rusia si a gasi alternative energetice din afara regiunii au avut rezultatele pe care le cunoastem.

Al doilea mare invingator al anului 2010 este fara dubiu Germania. Germania a reusit sa devina o putere mondiala prin castigarea hegemoniei  Europene. Dna Angela Merkel a reusit sa faca ceea ce nu au reusit tancurile lui Guderian, nu o spun cu nici o rautate, ci cu apreciere fata de dansa, de politicieni, lideri si profesionisti germani.

China as pozitiona-o pe locul trei in galeria invingatorilor. Din multe motive, dar in special pentru faptul ca am cunostinte destul de amanuntite depre perioadele numite  „Golden Sixties” si “Lost Decade” din istoria economica recenta a Japoniei. Prea multe similaritati ca sa nu-mi atraga atentia si scepticismul.

In postarea viitoare: 2010 – Invingători şi invinşi, pe echipe! Voi continua mica analiza.

Nota bibliografica:

Rusia – Situatia descrisa in articol:

 • Gregory L. White. Russian Rescue Package Expands to $120 Billion. The Wall Street Journal, 19 September 2008.
 • Дмитрий Бутрин. Плесень конспирологии. Gazeta.ru, 29 September 2008.

Comparatia dintre economia japoneza si cea chineza “Golden Sixties si Lost Decade”

 • Akamatsu K.(1962): A historical pattern of economic growth in developing countries. Journal of Developing Economies, 1(1):3-25, March–August.
 • Kasahara S. (2004): The Flying Geese Paradigm: A Critical study of Its Application to East Asian Regional Development, United Nations Conference on Trade and Development, Discussion Paper # 169, April.

67 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. 😆
  Surprinsi ? 🙂

  Ștefan A .

  27/12/2010 at 5:30 pm

  • Stefane, absolut NU!

   Theophyle

   27/12/2010 at 5:39 pm

 2. Eu zic ca aceasta criza nu a luat sfirsit .
  A trecut de la falimentul firmelor private , la datoriile astronomice a tarilor dezvoltate .
  As remarca ca acele „arme de distrugere in masa” numite produse derivate stau bine mersi pentru o controvaloare de 10 ori PIB mondial . Si nimeni , dar absolut nimeni nu zice nimic de acest munte de hirtie care mai devreme sau mai tirziu va lua foc distrugind intregul sistem financiar mondial . Indiferent de cita moneda vor tiparii bancile centrale pentru a stinge focul .
  Deci , pe scara istorica , unii au cistigat o batalie , altii au pierdut dar nu este posibil sa vedem cine va cistiga razboiul . Cine va fi peste 10-15 ani stapinul lumii . Si in ce conditii .

  Ștefan A .

  27/12/2010 at 5:41 pm

  • Stefan,
   lucrurile sunt extrem de dificil de rezolvat intr-un an sau doi. Situatia creata in decenii nu se poate rezolva intr-un an sau doi.

   Un singur lucru pot sa te asigur, „stapanul lumii” nu va fi China.

   Theophyle

   27/12/2010 at 5:45 pm

 3. In orice caz , a „rezolva ” situatia datoriilor in tarile cu moneda euro prin crearea de fonduri de garantie , intervenire este doar o tragere de timp in asteptarea unor solutii mai bune .
  Care solutii vor prevedea obligatoriu si ceva pierderi financiare . Ca asa e de cind exista capitalismul . Se mai si pierd bani , nu doar se cistiga . 🙂
  E de vazut cine vor fi cei care vor pierde banii . Si aici experienta falimentului Argentina (elev model a FMI , laudat ani de zile ) ne poate face o idee. Adica milioane de oameni care se vor trezii cu economiile bancare reduse din pix, cu pensi taiate cu toporul si o gramada de servicii devenite peste noapte cu plata .
  Tot mai bine cu lingoul in garaj .

  Ștefan A .

  27/12/2010 at 6:02 pm

  • Dupa cum sti, eu sunt conservator. din punct de vedere practic asta inseamna ca am incredere numai la ceea ce fac eu cu mainile si mintea mea. Ultimul lucru este sa am incredere intr-o gasca de oameni pe care nu-i cunosc si care sunt numiti artificial „statul”.

   Eu mi-am gandit felul in care ma apar de acesti oameni hamsani care vor rodul munci mele de o viata.

   Cred ca am reusit!

   Theophyle

   27/12/2010 at 6:06 pm

 4. Ce trafic frate pe blog . Abia reusesc sa gasesc un loc. 🙂
  Revenind la articol , just ca rusii au cistigat in interesul lor personal . Ce pot oferii lumii e doar materii prime si arme . In rest absolut nimic . Logic ca vor tine cu dintii de aceasta „bogatie” momentana . Chiar daca nu gasesc sa fi reusit sa vinda si altceva in lume de pe vremea tarului .
  Germania a vazut realizat visul inaintasilor . Sa conduca Europa dar e de vazut pina cind vor reusii . Si concurentii lor nu stau cu bratele incrucisate .
  Cit priveste China , sa nu uitam ca e o dictatura a partidului unic . Ca atare nu va supravietui pe termen lung . Cu toata umflarea bugetelor ministerelor de interne , aparare, servicii secrete.
  Si nu vor reusi nici sa creeze omul nou , devotat partidului si tarii . Dispus la sacrificii personale in numele „interesului suprem” . Sint prea multi si nu sint o turma de oi . Sint oameni ca noi toti .

  Ștefan A .

  27/12/2010 at 6:26 pm

  • Stefan, sunt de acord cu tine ca rusii au jucat in forta si au castigat (anul asta), adevarat ca nu prea au ce juca in viitor. Ai uitat un mare avantaj pe care il au rusii: Au PIATZA si AU CU CE PLATI.

   Deci sunt un partener extrem de curtat de toata lumea, teoretic.

   Vedem cum vor iesi lucrurile in practica. Ar fi interesant sa vad un miliardar german avand un tratament preferential de genul Hodorkovshi.

   Nu este o analiza de viitor, articolul meu vorbeste de anul 2010 si cred ca am analizat corect!

   Theophyle

   27/12/2010 at 6:37 pm

   • Bineinteles ca ai analizat corect theophyle .
    Eu ca am batut cimpii deviind de la subiect .
    Si asta pentru a discuta in contradictoriu . Nu am reusit si ma biciuiesc singur .

    Ștefan A .

    27/12/2010 at 6:41 pm

    • As adauga ca Putin e noul tar a Rusiei .
     Aceleasi metode dar cu mai multa inteligenta economica . Si mai putin fast la curte .
     Cit priveste Hodorkovschi, eu cred ca a fost „pedepseste unu ca sa invete turma”.
     Adica mesajul adresat tuturor bogatilor rusi ca libertatea lor e ilimitata pina nu calca pe bataturi puterea . Si ca ordinele puterii se executa , nu se discuta .

     Ștefan A .

     27/12/2010 at 6:54 pm

     • Stefane sti care au fost problemele tarilor rusi?
      Prima ar fi succesiunea, a doua au fost putin cam omorati 😦

      Theophyle

      27/12/2010 at 6:58 pm

      • Succesorul lui Putin va provenii tot din vechiul KGB.
       Si Putin va avea carte alba sa se retraga linistit la pensie . Asa cum Eltin a avut asigurarea lui Putin ca nimeni si niciodata nu va ancheta porcariile combinate in privatizarea post URSS. Adica furtul legalizat . Parerea mea .
       Eu il vad ca un tar cu puteri absolute . Cureaua de transmisie a ordinelor , informatilor sint vechile structuri KGB care au sostituit nomenclatura partidului comunist . Doar servicile secrete sint in stare sa tina unita Rusia .Ele sint primii sustinatori ai puterii lui Putin . Nu este nici un partid politic in stare de asa ceva .
       Justitia rusa e aia pe care o stim , Putin a dat interviu in presa saptamina trecuta cind declara ca magnatul rus din puscaria siberiana e vinovat inainte de sentinta procesului . Care justitie a urmat „indicatile” puterii . Oricum oligarhia fura in Rusia mai ceva ca in Romania . Pe masura posibilitatilor . 🙂 Macar acolo mai exista frica reala fata de un om cu scoli mai putin ortodoxe in pedepsirea opozitorilor .

       Ștefan A .

       27/12/2010 at 7:10 pm

 5. Dur si rece articolul, dar foarte corect. Cat despre „Deutschland”, febletea mea, era normal sa fie nr. 1 in Europa. Intotdeauna au fost…cunoscatorii stiu de ce. Deutschland uber alles!

  macete

  27/12/2010 at 6:43 pm

  • macete salut 🙂
   nu stiu daca si-au dorit atat de mult, probabil ca da! In orice caz le-a iesit pasientza 🙂

   Theophyle

   27/12/2010 at 6:45 pm

 6. salve si good evening,
  interesanta postare!

  a cistigat Putin si nu rusii,
  a cistigat Merkel, dar si poporul german.

  desi spui, ThPh, ca chinezii sint pe locul 3, inca, eu tot am temerea ca step by step vor ajunge pe locul 1.
  Au inceput sa-si bage prea tare nasul si in Europa, la inceput mai tiptil, dar vor intra si in forta.

  Asa cum nemtii si francezii si nu numai ei le-au dat nas lui nenea putin, asa le vor da nas si chinezilor.
  de arabi nu mai spun,

  vai, biata coana Europa, unde ai ajuns….

  skorpion

  27/12/2010 at 6:57 pm

  • Skorpi, salut 🙂

   deobicei inainte de a avea o parere trece niste timp. eu am analizat situatia chinezilor foarte amanuntit si am gasit niste similaritati interesante cu situatia Japonezilor in anii 60-70 si dup aia caderea lor catastrofala in anii 90.

   Am sa postez un articol in acest sen si ai sa vezi si tu asemanarile.

   Theophyle

   27/12/2010 at 7:01 pm

   • astept cu interes, dar sa nu uitam ca china a avut maoismul, lucru de care japonia a scapat…
    oricum in china sint posibile si mari framintari sociale pe masura constientizarii rolului pe care il au si cetatenii chinezi.
    nu-i exclus ca o bomba sociala sa se si coaca deja.

    skorpion

    27/12/2010 at 7:03 pm

    • Skorpi,
     ce pacat ca oamenii nu cunosc istoria unor state atat de importante. Japonezii au avut „maoism” inaintea Chinezilor se numea insa altfel. Se numea Shogunatul Tokugawa, fata de care Mao era un sfant 🙂

     Theophyle

     27/12/2010 at 7:07 pm

     • eu m-am referit strict la Japonia si China ale secolelor XX si XXI.
      In sec. XX si mai ales dupa WW2 China si Japonia au evoluat diferit. Total diferit.
      Scuze pentru ignoranta mea.

      skorpion

      27/12/2010 at 7:17 pm

      • nici o ignoranta 🙂

       Theophyle

       27/12/2010 at 8:30 pm

 7. Salut 🙂
  Nu-mi vine sa cred ce idioti populeaza Europa de vest.
  Ramane de vazut daca mai merita sa mai traiesti pe lumea asta – adica daca ai de ce sa lupti spre a scapa din rahat.
  Pentru mine Rusia si Germania sunt entitati la fel de oribile.
  Stefan, nu e vorba de nici un fel de inteligenta economica la rusi. Doar de nesfarsita prostie si lasitate europeana.

  Diana

  27/12/2010 at 7:08 pm

  • Salut Diana
   Ce vad eu prin inteligenta economica rusa :
   Un documentar italian in transmisiunea Report (pluripremiata) a arata ca gazul din Kazakistan vine vindut rusilor la 11 $ / 1.000 metri cubi . Care la rindul lor il vind unei SRL din Luxemburg (proprietar Gazprom) la 110 $ / mie metri cubi . Care la rindul ei il revinde consumatorilor tari din vest la 322 $ /mia metri cubi . Cum just a remarcat transmisiunea , profitul facut in Luxemburg doar prin miscari de hirtii e colosal . Si societatea SRL care gestioneaza acest flux de valuta este o asociere intre Gasprom si alti investitori . Top secret restul actionarilor . Pai nu este asta o dovada de inteligenta economica chiar daca in scopuri oculte ? 🙂

   Ștefan A .

   27/12/2010 at 7:20 pm

   • Mie mi se pare ca e cam aceeasi „inteligenta” ca aia pe care o gasesti la baietzii nostri „dashteptzi” din domeniul energiei. Ce-i impiedica pe zaharisitii aia din Evropa sa caute sa cumpere gaz direct din Kazahstan sau sa ocoleasca cumva „puii” Gazprom? Cumva sunt fascinati de muschii putinieni expusi pe niscai calendare si „almanahe”?

    Diana

    27/12/2010 at 7:25 pm

 8. Sara buna Tuturor, si @Stefan A. _ La multi multi ani sa ne traiesti si sa ne mai dai si noua din lingouri 🙂
  „Marele invingator al anului 2010 …este … Rusia lui Putin. Rusia lui Putin iesita dintr-o criza grea, cu preturi ale resurselor din care traieste Rusia la un minim accentuat, cu o infrastructura aproape ruinata, cu un sistem de sanatate catastrofal, cu o depopulare istorica, cu o coruptie endemica la limita statului mafiot, cu un capitalism de stat aproape fascist si cu o retragere masiva a investitorilor straini dupa interventia in Georgia. Rusia a reusit sa-si indeplineasca toate obiectivele strategice si tactice cu un KO dat tuturor adversarilor sau competitorilor.”
  Suze @Theo, descrierea e mai degraba a unui perdant nici decum un „mare invingator”. Poate pe moment in care o banda de cartier „x” poate infrange o banda de cartier „y”, dar de aici sa fie invingatori… parca e prea mult.
  Cred pur si simplu ca „meciul” nu s-a jucat, momentan fiecare isi arata muschii si fiecare se aseaza functie de parerea lui despre muschii celorlalti. Iar Obama e prea timid sa-si arate muschii, dar va fi nevoit si el sa o faca si atunci nu stiu cum si cine se va pozitiona. Asta daca se va juca rational – lucru de care inca nu sunt sigur. Oricum „the game not over” inca. Dar un stat mafiot nu are cum sa castige in acest joc, pentru ca muschii statelor sunt ai statelor nu ale gastilor de cartier ( gen Kremlin, Pekin, Pyongyang, Theheran sau Havana). Sa fereasca d-zeu ca una din aceste „gasti sa castige).

  DanSu

  27/12/2010 at 7:17 pm

  • DanSu salut 🙂
   1. Articolul se refera la o perioada stricta – 2010.
   2. Probabil ca perioada respectiva se va prelungi cam pana in 2015.
   3. Analizele mele sunt orice in afara de sentimentale. Daca ar fi dupa sentimente cred ca sti unde i-as trimite pe rusi.
   4. De facto ei au castigat printr-o cacialma gigantica bazandu-se pe o perche de asi (joci poker?). Energie si o gramada de fiare vechi nucleare.
   5. Le-a mers din trei cauze:
   5.1 Nimeni nu are cap pentru ei, au problemele lor. Rusii au stiut exact cu cine au de a face in cancelariile occidentale.
   5.2. Nemti au tehnologie si putere de productie pe care trebuie sa o vanda. Rusii au nevoie de marfa si au cu ce palti. Intr-un fel sau altul si Sarko vrea si el sa vanda.
   5.3. Americanii au reusit sa aiba un presedinte slab, un vicepresedinte idiot si un ministru de externe in menopauza (referirea nu este fizica ci psihica). Dna Clinton se cearta cu toata lumea tot timpul, aproape seamana cu Katy Ashton (putin mai aratoasa)

   Theophyle

   27/12/2010 at 7:26 pm

   • Multumesc, Theophyle. Gand la gand.
    Offtopic – cred ca madam’ Ashton are si ceva probleme cu alcoolul, cel putin asa arata… 🙂

    Diana

    27/12/2010 at 7:32 pm

    • 😆

     Theophyle

     27/12/2010 at 7:33 pm

   • ,,,,o cacialma gigantica bazandu-se pe o perche de asi (joci poker?). Energie si o gramada de fiare vechi nucleare,,,,,,
    Exact asa spunea si un spi0n s0vietic defectat in SUA in timpul razboiului rece: Rusia este o gramada de fiare ruginite vopsite si extraordinar de mult tupeu…. iar CIA care stie asta are t0t interesul sa perpetueze minciuna asta 🙂

    Un tanar de stanga

    27/12/2010 at 7:39 pm

    • Oare celebrul „buton rosu” o fi si el imobilizat de rugina? 🙂

     Diana

     27/12/2010 at 7:55 pm

     • L-au apasat ? Erau cit pe aci cind cu Missile Crisis 🙂

      Un tanar de stanga

      27/12/2010 at 8:02 pm

      • o sarja amicala-sper ca intelegeti
       cum e cu vinzarea rahatului frumos ambalat?
       asta reusesc rusii acum

       intamplator

       28/12/2010 at 12:04 am

    • Minciuna? ;)) Este sau nu minciuna? 🙂
     Folosind cuvantul minciuna, nu prea este consistenta fraza dpdv rational, pentru ca e vorba de ceva ascuns / nestiut 🙂

     Sunt o amenintare sau nu? Au potential sa creasca ca si ameninatare sau nu?
     Nu ma refer la nivel global, este suficient sa-si indeplineasca obiectivele in partea aceasta de lume.
     Au sau vor avea la terminarea … inzestrarii? Repet, in sensul de suficenta putere (si proiectie a ei) astfel incat sa-si indeplineasca obiectivele !!

     CFG

     27/12/2010 at 8:21 pm

    • Asta e politica pe care Rusia a dus-o in toate timpurile. Ei s-au pretins urmasii Bizantului si au incercat sa impresioneze Europa cu sate de carton. Jocul lor a fost intimidarea. Si de cele mai multe ori le-as reusit.

     Liviu Ungureanu

     27/12/2010 at 8:35 pm

     • Salut Lifviu 🙂
      Adevarat 100%

      Theophyle

      27/12/2010 at 9:43 pm

   • Probabil ai dreptate, pe termen scurt sunt invingatori. Exact ca si cei ce mizeaza exclusiv pe cacialmale, acum au tras o cacialma celor cu cartile in mana. Dar cat mai poate tine asta? (eu sper ca inainte de 2015 – cand estimezi tu) 🙂
    Ce vrei, sunt optimistul de serviciu. 😀

    DanSu

    27/12/2010 at 8:04 pm

   • O mancare nesanatoasa, un „toros” si o picatura de palica de la noi din bihor, te fac sa vezi lucrurile mai optimist. 🙂

    DanSu

    27/12/2010 at 8:06 pm

 9. Servus, cum se spune pe aici 🙂
  @Theophyle, despre ce piata este vorba? Piata interna, piata de desfacere pentru exportul lor? De platit, da, au incasari din ce exporta ca stat, petrol/gaze si armament, acestea doua se cumpara. Cetatenii rusii nu stiu ce putere de cumparare au, nu stiu. Cred ca piata interna este o momeala buna!

  @Stefan A . Nu cred ca Putin este tzar. Cred ca la rusi la putere este un grup de oameni. Fara sa ma pricep cine stie ce, dupa cum am mai scris, cred ca au o continuitate de oameni, planuri si valori in ultimii ~50 ani. Oameni care se scolesc si formeaza in acelasi fel; planuri cu variante pe mai multe decade, care sunt executate; valori vis-a-vis de oameni si sisteme politice … .
  Ramane intr-adevar problema succesiuni peste ~ 6/10 ani.

  Prin STAR T II, nu stiu ce castig deosebit sa fi obtinut US … Ramane sa dezvoltate solutii pentru faza ascendenta a unei icb m … .

  CFG

  27/12/2010 at 7:44 pm

  • CFG, salut 🙂
   Vai de mine, am cateva date pentru tine.
   Germania trebuie sa schimbe infrastructura tutror instalatiilor petroliere din oprientul extrem (au facut-o pana in 1989, est germani. Contract incheiat la nivel MOU de circa 71 de miliarde de USD)

   Germania revitalizeza 19 fabrici farmaceutice si inca 390 de spitale.

   Am mai multe. Nu este vorba de cateva mertzane pentru oligarhi 😆

   Theophyle

   27/12/2010 at 7:49 pm

   • Ok, deci nu piata pentru consumatori individuali. Pentru astfel de retehnologizari au bani … Tot momeala se chiama 😦

    Stefan, cred ca la ceva timp dupa Stalin, pilonul principal nu a fost partidul chiar daca formal era acesta! Si in acest sens am speculat ca este o CONTINUITATE!
    Conducerea era colectiva la varf, Polit buro asta insemna, apoi era piramida cu butoanele la cine trebuia … … Planuri planuri planuri !

    CFG

    27/12/2010 at 8:10 pm

   • Theophyle
    Deci RFG are portofoliul plin de contracte clienti rusi pe ani buni .
    Vad ca si Franta incerca sa se infiltreze in noua lume a afacerilor europene vinzind ceva nave de debarcare rusilor .Erau deja prezenti cu motoarele la avionul rusesc de pasageri Superjet .
    Italienii au intrat si ei in joc prin parteneriat Gazprom-Eni si mai nou prin o fabrica comuna in Rusia de masini blindate militare Iveco Lince .
    In aceste conditii europene , unde drac ne plasam noi ca natiune ? 😦

    Ștefan A .

    27/12/2010 at 8:28 pm

    • Draga stefane. Dupa cum vad baietii adevarati treaba – Castigatorii vor fi periferici (asa zicea si Djuvara), Vezi situatia Canadei:

     si daca ai timp citeste tot articolul este monumental!!!!!

     http://politeianet.wordpress.com/2010/12/16/fiscal-crises-and-imperial-collapses-%E2%80%93-part-i/

     Theophyle

     27/12/2010 at 8:33 pm

     • Am citit acest articol cu ceva timp in urma . Am dat si un link catre acest domn dar nu mai tin bine minte daca pe acest blog sau altul . Mai putin tinar , ce sa fac ! 🙂

      Ștefan A .

      27/12/2010 at 8:49 pm

    • La rascruce de vanturi,Stefan,ca altceva nu mai avem.Resursele le-am dat pe nimic.Cui ii trebuie fata saraca si cu gura mare?

     ela

     27/12/2010 at 8:36 pm

     • Salut ela
      Fata saraca si cu gura mare poate fi o buna profesionista care face tot ce i se cere la pat .
      Destul sa fie bine antrenata si substantial stimulata cu bani . Si care va cheltui toti banii primiti pentru a cumpara produse de consum din productia celor cu care se culca . 🙂
      Natural ca atunci cind va fi prea batrina pentru meseria asta va fi scoasa fortat de pe trotuar si inlocuita cu una mai tinara .

      Ștefan A .

      27/12/2010 at 9:54 pm

      • Macar sa-si opreasca din banii aia si sa devina „patroana” 🙂

       Diana

       27/12/2010 at 10:16 pm

     • ROMANIEI

      Biata tara ajunsa hoit,
      Tot mai greu te mai suport :
      Viermii-s calare pe tine,
      Albine-s tot mai putine…
      Si trantorii pleaca-n zbor !
      Nu-ti mai sunt de ajutor
      Nici izvoare, nici ogor !
      Mananca viermii din tine
      Doar scheletu-ti mai ramane
      Si cativa oameni de bine,
      Care te mai poarta-n gand
      Si cu tine-ncet se sting !
      Cine va mai sti-n curand
      C-ai fost rai blagoslovit ,
      Dar dracii te-au napadit
      Si ti-au tulburat izvoare,
      Si ti-au pus in miere sare ;
      Muntii i-au lasat chilugi,
      Fabricile ti-s pe branci,
      Ogoarele-ntelenite,
      Fantanile parasite,
      Doinele rastalmacite !
      Cand incerci sa te ridici,
      Peste tine pica stanci !
      Cu greu mai razbim in tine
      Si de corbi, si de reptile…

      marieanna

      28/12/2010 at 9:02 pm

   • nu cumva asta e reeditarea NEP a urss din anii 20????

    intamplator

    28/12/2010 at 12:07 am

 10. „-Preşedintele Traian Băsescu l-a decorat pe Ilie Botoş, fostul procuror general al României în mandatul căruia a fugit din ţară Omar Hayssam, cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari. Alături de Botoş au mai fost decoraţi alţi doi generali. Decretul prezidenţial a fost semnat pe 20 decembrie şi publicat pe 27 în Monitorul Oficial. „-

  ilie botos ????????????????????

  o fi adevarata stirea???

  skorpion

  27/12/2010 at 10:14 pm

  • Sa vezi c-a gresit din nou 🙂

   Diana

   27/12/2010 at 10:15 pm

   • iar consilierii sunt de vina? Mai,sa fie! 😦

    ela

    27/12/2010 at 10:20 pm

    • Acuma, sa nu stii ce-i cu Botos e putin exagerat 🙂

     Diana

     27/12/2010 at 10:22 pm

    • Pai daca urmasii fostei securitati au oamenii lor si in anturajul prezidential(cazul de putin timp in urma cu domnisoara care semnase angajament cu secu in 1989) inseamna ca puterea oculta (ex secu) controleaza si influenteaza multe inca in Romania .
     Eu personal cred ca e o reglare de conturi , un fel de plata a datoriilor mai vechi si inconfesabile .
     PS . Remarcati ca de cind cu scrisoarea francezilor si germanilor impotriva intrarii in zona Schengen , si ofensiva mediatica cu o gramada de imputati excelenti a incetat ? Era un fel de praf in ochii lumii ?

     Ștefan A .

     27/12/2010 at 10:27 pm

 11. Mare scarba si politica asta, ca sa nu ma folosesc de cuvantul alternativ.

  M-am cam plictisit sa gasesc motive si / sau sa continui sa ma imbat cu apa rece.

  Ei cu ei si noi cu noi! Punct si de la capat.

  Theophyle

  27/12/2010 at 10:32 pm

  • Just theophyle 🙂
   Sa trecem la ceva mai vesel . Tot cu pijamaua aia albastra stai la computer ? 😆

   Ștefan A .

   27/12/2010 at 10:36 pm

 12. Invingatori (ei) si invinsi (noi)!

  noapte buna!

  skorpion

  27/12/2010 at 10:33 pm

  • Skorpi Noapte Buna!
   Invinsi? Niciodata. Sapam transee si ne vedem de treaba. Invinsi – Niciodata!!! Nu eu 🙂

   Theophyle

   27/12/2010 at 10:35 pm

  • Noapte buna skorpi 🙂
   Sintem dezamagiti dar nu infrinti .

   Ștefan A .

   27/12/2010 at 10:37 pm

 13. invingatorii anului 2010 sunt probabil rusia & germania

  adevaratii invingatri ai anului 2010 sunt cei care au inceput trecerea la societatea post-petrol
  as spune olanda

  intamplator

  28/12/2010 at 12:12 am

 14. Theophyle & Demeter Craciun fericit!
  Craciun fericit politieni! La multi ani Stefan! Bine ai revenit mr B.
  Ne auzim la anul prieteni.
  Nu stiu daca este intamplator
  Eu unul sunt invingator

  Creanga

  28/12/2010 at 12:15 am

 15. Neata buna Ela
  Neata buna tuturor

  Pe termen scurt asa pare c-ar fi
  the winners:
  Rusia si Germania… si mai numeroasa China
  the losers
  USA & UE…
  corect surprinsa cauza nationalista

  dar…
  pe termen mediu si lung?
  Theophyle,
  stiu ca ai deja pregatita o alta tema
  dar, te-as ruga sa ai in vedere si o alta
  Cum ai rescrie cele 10 porunci?

  Gamer

  28/12/2010 at 8:31 am

  • @Stefan
   multa sanatate si impliniri

   Gamer

   28/12/2010 at 9:09 am

  • Salut gamer 🙂
   O tema interesanta. Cred ca voi scrie despre asta 😆

   Theophyle

   28/12/2010 at 9:41 am

 16. Buna Ziua,
  Postare noua 🙂

  Theophyle

  28/12/2010 at 9:40 am

 17. poate ar trebui considerat și Iranul ca unul din învingători 🙂

  Camil Stoenescu

  28/12/2010 at 12:00 pm

  • Adevarat Camil 🙂
   Astazi voi publica: 2010 – Învingători şi învinşi, pe echipe!

   la multi ani!

   Theophyle

   28/12/2010 at 12:04 pm


Comentariile sunt închise.