Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

22 – 23 Decembrie 1989

Pe 22 decembrie, jurul orei 9.30 ministrul apărării Vasile Milea s-a sinucis. La ora 9.45 a început şedinţa de urgenţă a Comitetului Politic Executiv al partidului, la care nu s-a reuşit să se ajungă la o decizie unanimă de a se trage în demonstranţi. Pînă la urmă s-a hotărât decretarea stării de necesitate pe teritoriul întregii ţări. Decretul a fost citit şi repetat de mai multe ori la radio (ora 10.11), apoi şi la Televiziune (10.50). Imediat după citirea decretului, din ordinul lui Ceauşescu, a fost anunţată ştirea, că Milea a fost găsit vinovat de trădare, şi s-a sinucis pentru a scăpa de consecinţe.

Aflând că Milea s-a sinucis, Ceauşescu l-a numit verbal ca ministru al apărării pe Victor Stănculescu. Generalii şi ceilalţi ofiţeri din comandamentul aflat în clădirea CC au luat la cunoştinţă numirea lui Stănculescu, au respectat ordinele date de el. Stănculescu – după mărturiile sale ulterioare – a acceptat, dar a început să joace un joc dublu: pe de o parte se arăta loial cuplului dictatorial, iar pe de altă parte a început acţiuni care pot fi caracterizate drept lovitură de stat. La ora 10:07 a ordonat trupelor să se retragă în cazărmi, şi să se „parlamenteze” cu demonstranţii.

După ora 10, venind din străzile laterale, mulţimea a început să ocupe piaţa din faţa sediului CC. Astfel, la ora 11 erau circa 50.000 de oameni în piaţă, şi în orele care au urmat numărul lor s-a mărit la peste 100.000. În jurul orei 11:30, Ceauşescu a luat un portavoce şi a încercat să se adreseze mulţumii de la balconul clădirii Comitetului Central al Partidului Comunist, dar a fost întâmpinat asa cum deja stim.

Văzând că soţii Ceauşescu nu pot părăsi clădirea nici prin piaţă, cu TAB-ul, nici prin tunelurile subterane (care erau nefuncţionale), generalul Marin Neagoe, comandantul Diviziei a V-a Securităţii (care asigura paza sediului CC), a cerut elicoptere pentru evacuarea Ceauşeştilor. Generalul Stănculescu a vorbit cu generalul Iosif Rus, comandantul Aviaţiei, care a trimis două elicoptere, însă numai unul a reuşit să aterizeze pe terasa-acoperiş a clădirii CC. Pe lîngă soţii Ceuşescu şi paza lor de corp, urcă în elicopterul pilotat de Vasile Maluţan doi demnitari comunişti: Emil Bobu şi Manea Mănescu.

In jurul orei 12:30 Televiziunea a fost ocupată de revoluţionari. La 12:51 Ion Caramitru şi Mircea Dinescu, în mijlocul mai multor revoluţionari, se adresează telespectatorilor, anunţând fuga dictatorului, şi formând cu degetele litera V (semnul victoriei) au rostit celebra frază: Am învins!

Procesul de preluare a puterii de către noua structură politică Consiliul Frontului Salvării Naţionale (CFSN), care provenea în principal din cel de-al doilea eşalon al Partidului Comunist, nu era încă încheiat. Pe 22 decembrie 1989 incepand cu ora  17:30 revolutia populara a fost transformata in lovitura de stat.

Au avut loc lupte care au continuat şi în următoarele 3 zile. Noua conducere, Ion Iliescu personal, prin televiziune şi radio a făcut apel la populaţie să iasă din nou pe străzi şi să apere cuceririle revoluţionare. Forţele loiale fostului regim (asimilate „teroriştilor”) au deschis focul asupra mulţimii şi au atacat puncte vitale ale vieţii socio-politice: televiziunea, radioul, sediile companiei de telefoane, precum şi Casa Scânteii şi oficiile poştale din cartierul Drumul Taberei; Piaţa Palatului; Universitatea şi Piaţa Universităţii (una dintre principalele intersecţii ale oraşului); aeroporturile Otopeni şi Băneasa; spitale şi Ministerul Apărării.

Odată cu lăsarea serii, obiective importante atât în Bucureşti (după ora 18:30) cât şi în provincie sunt atacate cu arme de foc de indivizi necunoscuţi. Ei primesc eticheta de terorişti, şi populaţia şi armata sunt chemate să apere cuceririle revoluţiei. Unele dintre atacurile armate sunt doar simulate cu nişte aparate care emit numai efecte de sunet şi lumină. De la Televiziune sunt transmise informaţii neverificate, contradictorii, care creează o situaţie confuză şi o stare de psihoză generală. Se vor înregistra numeroşi morţi şi răniţi, pagube materiale.

La ora 21:00 pe 23 decembrie, tancuri şi câteva unităţi paramilitare au mers să protejeze Palatul Republicii.  S-au distribuit arme la mulţi civili, care acţionau în colaborare cu unităţile armatei. Ofiţerii Departamentului Securităţii Statului şi alte cadre ale Securităţii sosite pentru a-şi „demonstra loialitatea faţă de cauza revoluţiei” erau cel puţin la nivel declarativ, în subordinea celor din armată, iar coordonarea acţiunilor de luptă a avut mult de suferit.

Riposta, în majoritatea cazurilor exagerată, a celor care făceau parte din dispozitivele militare sau mixte (formate din soldaţi, civili, luptători din gărzile patriotice) asupra locurilor din care se trăgeau focuri răzleţe ori se presupunea că se executau trageri cu muniţie de război a avut drept consecinţă pierderea de vieţi omeneşti şi mutilarea gravă a zeci de persoane. La orice mişcare suspectă (de exemplu, deschiderea unei ferestre, sau mişcarea unei perdele) se trăgea haotic cu muniţie de război argumentându-se că „teroriştii roiesc” şi atacă de peste tot, informaţii susţinute şi difuzate în special prin intermediul Televiziunii de stat de diverse persoane.

În noaptea de 22 pe 23, Jean-Louis Calderon, jurnalist francez de la postul de televiziune Canal 5, a fost călcat de şenilele unui tanc în Piaţa Palatului, la Bucureşti.

Frontul Salvării Naţionale, format în principal din membri ai eşalonului secund al Partidul Comunist, şi-a exercitat imediat controlul asupra instituţiilor statului, inclusiv mediile informative, ca televiziunea şi radioul naţionale. FSN a folosit controlul asupra presei în scopul de a lansa atacuri în stil propagandist la adresa oponenţilor politici, în special partidele democratice tradiţionale, care urmau să fie refondate după 50 de ani de activitate subterană (Partidul Naţional Liberal şi Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat). În 1990, Ion Iliescu a reuşit să devină primul preşedinte ales democratic al României de după al doilea război mondial.  În perioada 17-19 martie 1990 au avut loc ciocniri sângeroase la Târgu-Mureş între populaţia de etnie română şi cea maghiară. Aceste evenimente tragice au fost folosite ca pretext pentru reconstituirea unor servicii secrete independente (SRI) sub conducerea lui Virgil Măgureanu. Majoritatea foştilor angajaţi ai Securităţii au fost preluaţi de acest serviciu.

Revoluţia i-a conferit României o mare solidaritate din partea lumii exterioare. Iniţial, o mare parte din această solidaritate a fost inevitabil redirijată spre guvernul Frontului Salvării Naţionale. Mare parte din acea solidaritate a fost spulberată în timpul mineriadei din iunie 1990 când minerii şi poliţia au răspuns la apelurile lui Iliescu, invadând Bucureştiul şi brutalizând studenţii şi intelectualii care protestau împotriva deturnării revoluţiei române de către foşti membri ai conducerii comuniste sub auspiciile Frontului Salvării Naţionale.

Ion Iliescu a rămas o figură centrală a politicii româneşti, fiind reales pentru al treilea mandat de preşedinte în 2000, după ce în perioada 1996-2000 preşedinte al României a fost Emil Constantinescu. Supravieţuirea politică a fostului om de încredere al lui Ceauşescu a demonstrat ambiguitatea revoluţiei române, cea mai violentă din anul 1989 in tot Estul Europei, dar şi o revoluţie care, nu a produs destulă schimbare.

Revolutia a fost platita cu sangele a  1104 morţi şi 3321 răniţi (221 civili şi 663 militari). Pe 22 decembrie, la ora când fug cei doi Ceauşeşti, erau numai 126 morţi şi 1107 răniţi.

Fie memoria lor slavita!

44 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Apropo de indivizii necunoscuţi denumiţi „terorişti”, uite o înregistrare video cu doi dintre ei prinşi şi identificaţi: http://mariusmioc.wordpress.com/2010/12/22/teroristi-prinsi-in-decembrie-1989-video/

  mariusmioc

  23/12/2010 at 2:08 pm

 2. La nivel oficial, desigur ca: „Forţele loiale fostului regim (asimilate „teroriştilor”) au deschis focul asupra mulţimii şi au atacat puncte vitale ale vieţii socio-politice: …”

  Nu cred ca erau loiale fostului regim, din contra cred ca noul regim (o parte dintre membrii) au de a face cu fenomenul terorist.

  Prin aparitia teroristilor, oamenii au trebuit sa intre in casa (respectiv mult mai putini au iesit) si astfel sa nu tulbure noua putere, s-a putut da vina pe altii (Ceausescu, Securitate), noua putere a putut sa rezolve o problema (teroristii) si astfel sa se impuna, … si ar mai fi … 😦

  TVR a avut un rol in fenomentul terorist, impartirea de armament de asemenea …

  Unele incidente armate (intre (sub)unitati ale Armatei) au fost cauzate de o comunicare defectuoasa intre unitati militare (Armata). Oamenii nu sunt prosti, invata. Astfel de incidente se reduc dupa primele zile de confuzie dupa cum bine pot sa confirme cei cu experienta militara. Si astfel de incidente au facut parte din fenomenul teroristii …

  De remarcat numarul de morti din cadrul Armatei, dupa doborarea regimului …

  Ceausescu a fost rupt de majoritatea „instrumentelor” (activ de partid, Securitate, Armata, …) pe parcursul anilor care au precedat Decembrie ’89. Populatia ii era foarte ostila lui si Securitatii cu mult timp inainte de Decembrie ’89 … A fost rupt prin actiuni nu de la sine, pasiv …
  Cine mai era loial lui Ceausescu in Decembrie ’89? Cine?

  CFG

  23/12/2010 at 2:24 pm

  • Leantza 🙂

   Theophyle

   23/12/2010 at 2:28 pm

   • Da, ea era. Si inca cativa.
    Cei doi mai detineau (ceva) putere pana au fost arestati.

    Intrebarea era cine care ar fi putut sa participe la un fenomen ca cel terorist, fenomen contrar intereselor politice si dorinteleor cuplului? Nu asa se pastreaza puterea, impuscand oamenii (intre anumite ore)!
    🙂

    CFG

    23/12/2010 at 2:34 pm

    • CFG, istoria va fi alta. Din cate am citit eu, nu din surse romanesti. Ceausescu trebuia sa fie schimbat la ultimul Congres PCR. Leantza nu a fost de acord sa se pensioneze. A fost o clara incalcare a unui aranjament negociat din 1987 fara ca el sa-i cunoasca detaliile.

     Revolutia era „aranjata” in Martie 1989 la inaugurarea casei radio. Sursa nu este romaneasca. A existat intotdeauna wikileaks fara …wikileaks 🙂

     Theophyle

     23/12/2010 at 2:40 pm

     • Am auzit si eu din sursa romaneasca ca era pregatita pentru primavara 1990! Am auzit si de Congres … Le-am auzit atunci in acele zile si nu am vrut sa cred!
      „… Nu apuca Anul Nou … Craciunul …” … Eram tanar, ce stiam eu … 😦

      … Pana la urma ne-am facut simtita existenta, noi romanii, si am influentat evenimentele … 🙂 … dar nu trebuie sa lasi pe altii sa …

      CFG

      23/12/2010 at 2:58 pm

  • Atunci cum de-a ramas acolo atata timp?

   Diana

   23/12/2010 at 2:33 pm

   • A fost o masca ideologica pentru niste jocuri de glezna a unor oameni care au facut multi bani pe care nu-i puteau folosi.

    Theophyle

    23/12/2010 at 2:36 pm

   • Au fost multi la putere in acei ani, pe nivele de putere!
    Un regim este o ‘entitate’ complexa.

    … Chiar si arestati, Ceausesti mai aveau putere, prin informatiile si know-how-ul pe care le detineau! Puterea pe care o vedem cu totii este de mai multe feluri … 🙂

    CFG

    23/12/2010 at 2:45 pm

 3. Asta e nasol la dictaturile comuniste: Nu au gasit niciodata o solutie de succesiune pasnica.

  Un tanar de stanga

  23/12/2010 at 2:46 pm

  • Tinere, chestie de cultura 😦
   la polonezi a fost diferit la cehi si la unguri la fel. Noi suntem speciali, fii ai lui Decebal si Traian, nu?

   Theophyle

   23/12/2010 at 2:49 pm

  • Salut!
   Dar Coreea de nord? 😉

   DanSu

   23/12/2010 at 3:03 pm

   • DanSu,
    Un popor isi traieste miturile. Sunt popoare care o fac in imaginar, altele (din nefericire) in realitate.

    Theophyle

    23/12/2010 at 3:29 pm

   • Cred ca sunt multe asemanari intre regimurile din NoK si Romania comunista.
    In NoK posibil sa se coaca ceva, poate pentru 2012 – an electoral in US si Coreea de Sud – speculatie care insemna evolutie …

    CFG

    23/12/2010 at 3:34 pm

    • CFG,
     din nefericire situatia dei NK avantajeaza China mult prea mult ca sa-i dea drumul din mana. Nu cred ca amaratii aia vor avea un viitor mai buna in urmatorii ani 😦

     Theophyle

     23/12/2010 at 3:39 pm

     • Da, cred ca un vecin divizat este prima optiune a Chinei. Este politica de secole / milenii a Chinei in ceea ce priveste pe vecini.

      Plus existenta minoritatilor din China …

      Mai cred ca este o inclestare la nivel planuri, nu conflict armat / atac al cetatii … Interesant nivel.

      CFG

      23/12/2010 at 3:44 pm

 4. sal`tare lume,
  pe mine ma amuza, dar nu din rautate, variantele cu inceputul Revolutiei.
  Imediat dupa `90 (si chiar si azi) se mai bate moneda ca Revolutia ar fi trebuit sa inceapa la Iasi.
  Probabil din cauza de timp nefavorabil a fost mutata la Timisoara.

  „mihai rogobete December 19, 2010 at 16:09 8

  Pe bune, dezmeticirea noastră democratică a pornit de la Iaşi”.
  (Probabil ca la Timisoara a fost o diversiune.)

  victor L

  23/12/2010 at 3:30 pm

  • exista o versiune de genul asta, Iasiul aflandu-se mai aproape de granita „fratelui de la rasarit”

   Theophyle

   23/12/2010 at 3:32 pm

 5. Theophyle salut – Un oftopic, dar e de bine 🙂
  Cum am promis, noutati de la vecinii si prietenii mei- cultural instigators – din asociatia37
  Un blog nou http://blog.asociatia37.ro/ si o lansare a cartii : Biserici de lemn din Oltenia
  A fost reusit. a fost tineret subtire , amicii de la Patzinakia – grupul roman pentru o istorie alternativa etc.
  E stimulant sa vezi ca tinerii nostri pot face temeinic lucruri bune.

  Un tanar de stanga

  23/12/2010 at 3:34 pm

  • Stiri bune si interesante. Bravo lor (si tie) 🙂

   Theophyle

   23/12/2010 at 3:37 pm

 6. Casa radio Martie ’89 (!)? Si mers / renuntat pentru un aranjament din ’87 (iesire la Congres)?
  Intre cine aranjamentul / negocierea: romani si americani?
  🙂

  Interesant 🙂

  CFG

  23/12/2010 at 3:37 pm

  • Fratii de la rasarit. Noi am fi trebuit sa ramanem sub influenta lor 😦

   Theophyle

   23/12/2010 at 3:44 pm

   • 😦
    Tot cred ca ne-am manifestat existenta si am influentat.

    Merci 🙂

    CFG

    23/12/2010 at 3:48 pm

 7. Pentru interesati aveti un text de al nostru postat pe Curs de Guvernare:

  http://cursdeguvernare.ro/813.html

  Theophyle

  23/12/2010 at 3:45 pm

 8. Uite cum se mai uită din „legendele iernii” 1989!
  Primul sef de stat care a salutat victoria revoluției române printr-un mesaj video netradus dar difuzat de TVR a fost Moamer El Gedafi!
  Felicitările au venit însoțite de două avioane cu ajutoare sanitare și alimentare oferite românilor de Jamahirie.
  În aceeasi noapte, cele două aeronave au decolat spre casă de pe Băneasa. Goale ?! Dracu’ știe!
  Da’ dupa asta au tăcut armele în Bucuresti! 😉

  oldhashu

  23/12/2010 at 4:03 pm

  • Salut Hashule 🙂
   Geopolitica ceausescista. Ce sa-ti spun!

   Theophyle

   23/12/2010 at 4:38 pm

   • Salut, Theophyle! 🙂

    Sunt multe evenimente care, „neexersate” de media, s-au dus în uitare. Noroc că pe vremea aia aveam ca „extensie de memorie” un jurnal zilnic pe hârtie…
    Din el mai iese ici-colo câte ceva care, acu după atâta timp, vine de se leaga ciudat tare!

    Greu merge treaba la „Curs…”!
    Am incercat un coment acolo, dar n-a vrut neam!
    Plesni-le-ar… de viruși roșii!!! :mrgreen:

    oldhashu

    23/12/2010 at 5:00 pm

    • Si aceasta era notata in jurnal (este de atunci)? 🙂
     Care ar fi sursa acestei informatii? Dintre legendele existente atunci?

     CFG

     23/12/2010 at 5:08 pm

     • CFG, salut! 🙂

      Ciudățenia evenimentului și tăcerea așternută asupră-i a fost suficient de mare pentru consemnare în „extensia de memorie”!

      oldhashu

      23/12/2010 at 5:35 pm

      • Da, sunt suficiente pentru a le consemna.
       De unde au ajuns? Sursa informatiei? Multe se spuneau in acele zile. Eu pana in 24 am crezut, recunosc, multe din acele stiri / informatii / ziceri.

       Pe linga 2 avioane care vin si pleaca mai este nevoie de multe alte detalii despre evenimentele in care ar fi antrenati eventualii pasageri de retur. Fara detalii, care cred ca ar trebui sa existe, sunt legende … 🙂

       Cred ca indiferent de meridian, frendly fire se intimpla in mod natural. In acele zile, Decembrie ’89, acestea au fost mai dese datorita lipsei instructiei (etc., …). Posibil unele sa fie provocate de cunoscatori cu parghii vezi Militaru.

       Mai cunosc un caz, intr-un orasel din Ardeal, in care un baraj (al armatei) a facut ciur o Dacie si pe ocupanti pentru ca nu a oprit (cum ar fi fost normal). Astazi, acestia, tineri din Dacie, sunt eroi ucisi de teroristi.

       CFG

       23/12/2010 at 5:52 pm

    • Chiar nu stiu de ce. Trebuie sa mearga 😦 am sa vad ce se poate face 🙄

     Theophyle

     23/12/2010 at 6:39 pm

 9. Ziua buna Theophyle all 🙂
  O revolutzie(un proces revolutionar) cred ca poate fi analizat/a prin felul in care se desfasoara,aici lucrurile par a fi incalcite si Ilici continua povestea sa,dar si prin consecintze care pot fi analizate pe o lunga perioada de timp(sa zicem 20 de ani-vorba raposatului Brucan)
  Faptul ca o gashca de „comunisti” au complotat cu oarece vreme inainte(fsn),”probabil” cu ajutor de la est,pentru a-l inlocui pe Ceasca n-ar fi un fapt rau.Toti ne doream eliminarea dictatorului si a „sinistrei” sale sotzii
  Partea rea a inceput dupa.Si vedem cu totzii ce a iesit defapt.
  Nu ca au vrut sa puna mana pe putere(cum erau planurile) irita,desi s-a strigat „fara comunisti”, ci consecintzele desfasurate,imediat dar si in decursul timpului, incepand cu clipele cand s-a hotarat care este emanatzia revoltei populare.Halal emanatzie si mai ales cladita cum…pe sangenevinovat,ma refer mai ales la cei ucisi dupa 22,la TgMures,la mineriade .la tot ceea ce a insemnat actiune de fortza pentru ca ei sa pastreze puterea,torpiland orice fundament/actiune/protest ale soc.civile cu toate mijloacele-manipuland sau in fortza,fizic.Suficientzi ani insa ca sa se destructureze orice norma de moralitate.
  Faptul ca in urma unui sondaj(bine ales momentul si bune interpretarile) Ilici ar fi raspunzator pentru moartea ceausestilor dar cel mai grav,pentru un procent imens,este raspunzator ca un regim politic care le asigura loc de munca si locuintza a fost inlocuit cu un regim care ii lasa sa moara de foame(concluziile sondajului cred ca pot fi foarte interesante),toate astea l-au facut pe bolsevic sa iasa la rampa si sa-si sustzima aceleasi ditirambe.
  Nu antinatzional e discursul celor care il acuza de deturnarea revolutziei ci antinatzional este discursul bolsevicului care vrea sa se identifice cu tot ce-a fost eroic si sfant in acele zile de decembrie.

  mircea

  23/12/2010 at 5:24 pm

 10. Dacă doriţi să revedeţi fragmente din emisiunea TVR din decembrie 1989, cu luptele acelea eroice cu teroriştii şi multe altele, am pregătit o selecţie aici: http://mariusmioc.wordpress.com/tvr-in-decembrie-1989/

  mariusmioc

  23/12/2010 at 5:33 pm

 11. Buna seara tuturor!
  @Marius,relateaza te rog,despre ajutorul consului sarbesc dat revolutiei de la Timisoara.

  ela

  23/12/2010 at 5:36 pm

 12. Ziua buna veteranilor de revolutie si mai tinerilor lor urmasi (si celorlati asisderi),

  22 dec, Brasov.
  Un oras care este putin ignorat cand se scrie despre revolutie. S-a tras, au murit oameni, raniti.Ma uitam la TV la tov NC (simteam ca se va intampla ceva) Miscare, tipete, Dinescu (O tempora, O mores).
  Ies la balcon, racnesc la lumea care trecea: Dinescu la TV!. Aud de jos: Da’ cine este Dinescu?.
  Mai tarziu, seara, a doua zi, trasoare, impuscaturi tot tacamul. Am iesit cu toti ai mei afara sa aparam revolutia.
  Aud de la vecinul meu, de sus, toata seara bocanituri. O fi terorist? securist ascunzand docomente? Nice vorba omu’, mestesugar fiind, isi instala parchetul, ca tot avea niste zile libere la care nu se asteptase. :).
  Se pun oameni cu ZB-uri, de straja la ceva intreprinderi, vine armata si ii considera teroristi.
  Confuze timpuri.
  Vin 28 dec 89 si 12 ian ’90. Momentele in care m-am lamurit cine ne conduce.

  eugeni

  23/12/2010 at 5:47 pm

 13. Salutare
  In Cluj ,in acele zile (22-23) comunismul era ascuns si se kkk pe el de frica . Unica data cind am vazut general de secu care urca in un camion „ajutat” cu picioare in dos . Era bucuros caci era viu .

  Ștefan A.

  23/12/2010 at 6:07 pm

  • Salve Stefan 🙂
   Si mai era bucuros ( 🙂 ) pentru ca vazandu-l pe Ilici in fruntea tutulor stia ca soarta sa nu poate fi tocmai rea.
   Pe astia care au deturnat revolta nu i-au interesat niciodata ca romanii sa aiba o soarta mai buna.Au vrut pur si simplu sa puna labutza pe tot.Si in mare masura au si reusit.
   Romanul de rand s-o descurca el cumva,la fel ca pana atunci ,mai ales ca sunt( devenisera)”liberi”

   mircea

   23/12/2010 at 7:20 pm

 14. Am strans ziarele din acele timpuri. Le mai am.
  Scanteia-Scanteia poporului-Adevarul.
  „Oamenii de bine” apareau ,ca din intamplare, la TVRL agitand spiritele creind o stare de angoasa.
  Exista o vorba: Revolutia isi mananca copii. Pe unii i-a mancat,altii sunt inca bine mersi.Pesemne ca revolutia aceasta nu a fost asa de flamanda. :). Astep cu nerabdare sa ii revina apetitul, mai sunt atatia.
  PS. Prin copii revolutiei inteleg cei care „au venit pe val”, cu sau fara fular/vesta/pullover/basca/sapca.

  eugeni

  23/12/2010 at 6:41 pm

 15. Buna Seara la toata lumea 🙂
  Postare noua!

  Theophyle

  23/12/2010 at 7:05 pm

 16. Buna seara !
  La intersectia a doua mari bulevarde, cu o lista cu numere de masini in care circula „teroristi” inarmati.
  Filtru total…suntem 5-6 barbati din blocurile vecine, decisi sa nu scape nici musca…
  Un motociclist vine tare, se sperie de noi, noi ne speriem de el…intoarce in viteza, derapeaza, se ridica si fuge…
  Cineva iese din statia de metrou si ne spune ca acolo, in spatele unei usi metalice imense, e un tunel prin care vin teroristii.
  Altcineva (nu stiu cine/cum) face rost imediat de un camion incarcat cu prefabricate din beton, pe care le caram in jos pe scari, ca sa blocam usa.
  O Dacie rosie, al carei numar e pe lista.
  Opreste, tabaram pe ea, scotocim peste tot da` nimic, nici urma de automate/pistoale etc.
  Dimineata, la institut…seful garzilor patriotice ne distribuie cate un Kalasnikov cu incarcatorul aferent.
  Imi indica locul stabilit, in care trebuia sa stau.
  In fata unei intrari, sub un bec, ca o musca pe o fata de masa alba.
  Nu sunt tampit, intru in cladire, incui usa si ma postez la unul dintre geamurile de la etaj, de unde am vizibilitate maxima.
  Din jumate in jumate de ora se trag focuri de arma razlete, care zboara bucati din tencuiala.
  Telefon de acasa…sotia ma cheama urgent pt. ca „vecinii i-au spus ca doi teroristi s-au urcat pe terasa blocului”.
  Ma urc in masina si dau o fuga…evident, alarma falsa, nici picior de terorist…
  Asa am tinut-o cateva zile.
  Dupa ce s-a facut liniste, m-am intors la treburile mele.
  Nici prin cap nu mi-a trecut ca in vremea asta esalonul doi PCR/secu se insurubase deja in functii.
  Desi, dupa ce l-am vazut pe Ilicescu la TV, mi-am dat seama ca nu suntem pe cararea care trebuie.

  Tzepelica

  23/12/2010 at 7:20 pm

  • salut @timi,
   sper ca acum intelegi de ce v-au trimis pe voi sa cautati cai verzi pe pereti. Simplu, ca sa-si faca ei treaba in liniiste 😦

   Theophyle

   23/12/2010 at 7:24 pm

   • Am inteles demult, prietene.

    Tzepelica

    23/12/2010 at 7:36 pm


Comentariile sunt închise.