Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Comunismul nostru cel de toate zilele!

Cred ca nu mai este nevoie  sa explic de ce nu am crezut nici un moment ca in Republica Moldova se va schimba ceva in alegerile care au avut loc acum zece zile, scriind si comentand in acest sens in ziua respectiva! Simplu, daca ar fi existat o situatie identica in Romania si Romania nu ar fi fost membra NATO si Uniunea Europeana, rezultatele probabil ar fi fost identice. In mentalul colectiv (majoritar), noi am ramas in comunism. Nu vreau sa produc judecati valorice de genul “bine / rau”, ci numai sa privesc impreuna cu voi ultimele rezultate ale “Sondajului CSOP pentru Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc”.

Mai intai despre mentalitate. Etimologia cuvantului mentalitate isi are sursa in adjectivul mental, care se referă la spirit; epitetul latin mentalis, a fost inexistent in  latina clasică, fiind inventat si prezent in vocabularul scolasticii medievale.

Mentalitatea reprezinta impresia colectivă si modul de a gândi și simți al unui popor  sau a unei colectivitati sociale, într-un cuvânt – ceea ce în limba germană a fost consacrat prin termenul Weltanschauung (privire înspre lume). Acest termen a fost folosit în filozofia germană și a desemnat modul sistematic în care individul înțelege și interpretează sensul lumii și al vieții. Termenul este utilizat ca sinonim pentru “părere despre lume și viață”, “convingere metafizică” sau “concepție metafizică”. Noțiunea de Weltanschauung  se remarcă prin transparenta si neutralitatea cu care desemnează opiniile despre lume și viață ale individului, ea incluzând atât convingerile sociale, “adevarurile” asumate  religioase sau nereligioase, in general toate reflecțiile sistematice privind rostul sau lipsa de rost a existenței lumii și a omului în lume. Am scris asta, aici.

Majoritatea romanilor continua sa vada in comunism un ideal care a fost alterat de alti romani, care nu au inteles cum trebuia “aplicat” comunismul. Cifrele sunt următoarele: 72% dintre români cred că statul ar trebui să asigure locuri de muncă, 52% că ar trebui să planifice economia, 44% că ar trebui să stabilească preţurile, iar 43% că ar trebui să repartizeze locuinţe. De asemenea, 15% îşi doresc un stat care să desfiinţeze partidele politice, iar 2% unul care să limiteze libertatea de expresie. Deoarece o imagine vorbeste mai bine decat 1000 de cuvinte, aveti cateva sugestive, decupate din sondajul dlui Dâncu.

Poate educatia celor doua generatii care incapsuleaza jumatatea de secol trecut nu vor fi sterse nici in aceasta generatie si poate nici in cea viitoare. Poate nostalgia este cauzata de greutatile financiare prin care trecem in aceasta perioada, poate coruptia care ne lipseste de sansele egale si a redistribuit avutia nationala in felul in care a fost redistribuita sau poate asa suntem noi ca popor. Nu am nici un raspuns, pentru ca toate raspunsurile au fost date de realitatile pe care le cunosc si le-am cunoscut inaintea sondajului dlui Dâncu. Poporul greseste? Probabil ca da, dar este singurul popor pe care-l avem si este amarat! In postarea de seara voi continua discutia despre capitalism, cel putin teoretic sa-l intelegem, pentru ca in mentalul nostru am ramas comunisti.

66 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Salutare
  – Eu sa fiu presedintele suprem . Pe viata .
  – Cine ma critica , la construit canale . Cu sapa si tirnacopul .
  – Presa puternic controlata dar si redusa ca numar (economisim hirtie ).
  – Iarna doar 2 ore de caldura (asa creste natalitatea ca va incalziti reciproc )
  – Nici un grasun / grasuna pe strazi . Alimentatie stiintifica pe cartela .
  – Televiziunea doar cu un canal si o singura emisiune : oda marelui conducator (adica mie )
  – Munca la toti si pentru toti . 5 pe un post daca e nevoie.
  – Impozitarea cu 95 % a profiturilor , averilor capitalistilor mioritici . Restul de 5% donat „voluntar- obligatoriu” unicului partid . (adica tot mie )
  – Cresterea salarilor si pensilor cu cel putin 30 % in fiecare an .
  – Case gratis la toti , in functie de numarul de persoane . Prioritate membrilor partidului unic . Si mai prioritar , frumoaselor care se dau pe linga marele sef ( adica pe linga mine )
  Ajung presedinte cu un astfel de program ? 😆 😆 😆

  Ștefan A.

  09/12/2010 at 1:56 pm

  • First !! 🙂
   Acum ma duc la medic ! 😆
   Va citesc reactile mai tirziu ! 🙂

   Ștefan A.

   09/12/2010 at 1:57 pm

 2. Ideea aceasta ca ciuma rosie a fost buna in teorie dar a fost prost aplicata o spun indivizi care NU au prins perioada de dinaintea comunismului. Sa analizam: citi pensionari de azi care au raspuns la sondaj sunt nascuti, sa zicem, in 1930 (cit sa aiba 18 ani la instalarea deplina a comunismului)? Prea putini, cei care au in jur de 80 de ani.

  Pentru ceilalti respondenti, comunismul a fost aerul pe care l-au respirat de mici si pina la actuala pensie (intangibila cu 15%). Romanul are memorie scurta, si ea trece prin stomac: e plin, lumea e frumoasa.

  Cind vezi astfel de sondaje de fapt realizezi ca sistemul comunist a frint coloana vertebrala a acestui popor, prins intre iesirea din evul mediu si adaptarea la lumea moderna (din 1948 simbolica, sau din 1921, anul reformei agrare, pina la instalarea comunismului, romanii nu au avut timp nici sa inteleaga ce se intimpla cu ei, au fost prinsi pe nepregatite).

  Asa ca sufletul lor regreta acum cusca in care primeau mincare, si aia mizera. Uneori iti vine sa iti iei cimpii.

  Cetatean

  09/12/2010 at 2:00 pm

  • Buna ziua
   Din pacate pentru noi se constata retroactiv ca politica de spalat creiere a dat rezultate peste asteptari. Este socanta ponderea celor care mai au nostalgia trecutului. Pana nu se schimba doua generatii aceasta natie va fi tarata.
   Totusi suntem cateva generatii care am fost subiect de experiente diverse, de la alimentatie rationala pana la manuale.
   Indiferent de cata rezistenta ai opus la acel moment, realitatea socio economica si-a pus amprenta asupra psihicului si a influentat evolutia ta ulterioara.Fara sa vrei uneori rezonezi la o frantura de informatie din acea perioada.

   mar

   09/12/2010 at 2:15 pm

 3. Din pacate ai dreptate , Theophyle.
  Tot romanul vrea sa i se dea. Orice, dar lui sa i se dea. Si,daca il intrebi ce face sa merite asta, ai incurcat-o.
  Asa doar imi pot si explica cum de oameni care nu au facut nimic notabil in meseria lor incaseaza voturi,pe vorbe si injuraturi.
  Or,pentru asta sunt de vina politicienii si partidele carora le-am dat votul,suntem vinovati toti. Nimeni nu le-a explicat oamenilor ce inseamna sa tot iei fara sa pui in loc. In 90 li s-au daramat valorile si nu s-a pus nimic credibil in loc.

  ela

  09/12/2010 at 2:03 pm

 4. Ar fi interesant un sondaj similar in randul nemtilor din fosta RDG (tot fosti comunisti, dar care traiesc acum o alta realitate).
  Sunt convins ca au si ei nostalgicii lor dar cu alte ponderi.
  Comparand raspunsurile, am avea niste explicatii…

  Tzepelica

  09/12/2010 at 2:04 pm

 5. @ Tzepelica: Poti sa-i intrebi si pe nemtii plecati ,chiar dupa 90.Suntmulti nostalgici dupa Romania, isi cumpara din nou proprietati aici, in speranta ca va fi mai bine aici.

  ela

  09/12/2010 at 2:08 pm

  • E cu totul altceva.
   E vorba de nostalgia locurilor in care s-au nascut, au copilarit etc.
   Subiectul este altul.

   Tzepelica

   09/12/2010 at 2:10 pm

  • Nu sunt chiar asa de multi, sunt chiar exceptiile care confirma regula.
   Daca doriti puteti citi ce am scris ieri pe blog:

   http://nelucraciun.wordpress.com/

   nelucraciun

   10/12/2010 at 10:15 am

 6. Stiu ca este altul.Tocmai de aceea spuneam ca atat nemtii din Romania cat si din din DDR,Polonia,Rusia, nu au nostalgia comunismului.
  Cum nu o au cei care sunt plecati de o vreme la munca in strainatate.

  ela

  09/12/2010 at 2:13 pm

 7. Din ce aflu de la amici/cunostinte/colegi, majoritatea e scarbita in sistemul actual de CORUPTIE.
  Coruptie care dreneaza rapid banii celor multi catre esalonul doi PCR/secu.
  Se compara, frecvent, nivelul coruptiei/hotiei de acum cu ce era inainte de lovilutie, cand shacalii de acum, miliardari in Euro, se multumeau cu un magnetofon/frigider/o Dacie mai acatarii.
  Adica nu inhatau chiar tot, mai lasau si altora… 😦
  Sigur ca restul suferintelor/umilintelor (frig, foame, intuneric, teroare) au fost uitate mult prea usor.

  Tzepelica

  09/12/2010 at 2:24 pm

 8. Stire de pe Antena3:

  „Preşedintele Traian Băsescu i-a invitat pe liderii partidelor parlamentare la consultări. Invitaţia este adresată pentru ziua de luni, 13 decembrie, ora 15:00.

  Discuţiile dintre şeful statului şi liderii politici se vor axa pe perspectivele economice şi sociale în 2011 şi 2012 şi aderarea României la Spaţiul Schengen.

  O altă temă care urmează să fie abordată se referă la priorităţile legislative pentru sfârşitul acestui an.

  Traian Băsescu a mai cerut ca din delegaţii să facă parte şi preşedinţii partidelor parlamentare”.

  Cetatean

  09/12/2010 at 2:25 pm

 9. http://www.agerpres.ro/media/index.php/justitie/item/41781-MJ-Nicolae-Popa-va-fi-extradat-numai-dupa-decretul-presedintelui-Indoneziei-pana-atunci-ramane-in-arest.html

  „De asemenea, instanţa a hotărât că, până la extrădarea efectivă, cetăţeanul român Popa Nicolae va rămâne în arestul Poliţiei…De asemenea, Ministerul de Externe preciza că legea indoneziană nu prevede posibilitatea unui apel la sentinţa pronunţată miercuri”

  Cetatean

  09/12/2010 at 2:34 pm

  • Interesant de vazut cand/daca Popa ajunge in Romania. 🙂

   Tzepelica

   09/12/2010 at 2:35 pm

   • Va ajunge. Mai devreme sau mai tirziu va ajunge.

    Cetatean

    09/12/2010 at 2:41 pm

    • Inainte de alegeri ?
     Sau dupa…

     Tzepelica

     09/12/2010 at 2:44 pm

     • Inainte.

      Cetatean

      09/12/2010 at 2:46 pm

      • Sa te-auda Al de Sus !

       Tzepelica

       09/12/2010 at 2:49 pm

 10. Cred ca titlul mai sugestiv ar fi fost
  „”Comunismul din noi „”
  Semnificatia acestor optiuni cred insa ca este mult mai dureroasa si anume -suntem o natie de INFRINTI nu de invingatori.

  tucu

  09/12/2010 at 2:38 pm

  • Refuz sa cred asta!

   ela

   09/12/2010 at 3:07 pm

   • Ce nu e de crezut ca visam comunism?
    Comunismul este visul neputinciosilor.
    Iti aduci anminte de slogan?Fiecare dupa posibilitati fiecaruia dupa nevoi.

    tucu

    09/12/2010 at 3:40 pm

 11. PNL NU merge la consultari la Cotroceni.

  Crin a primit asta noapte un sondaj in care ii rupe pe toti daca miine ar fi alageri prezidentiale. Omul actioneaza conform sondajului :mrgreen: Aiurea! PNl aplica la maximum tactica „balamaua lui Patriciu”, crezind ca o sa vina basescu in genunchi la ei sa le ceara sa voteze bugetul si alte legi.

  Cetatean

  09/12/2010 at 3:08 pm

  • Tehnica e cel putin paguboasa.Omuletul politic nu are argument, iar oracaiala lui nu prea tine in fata presedintelui. Asa ca prefera sa acuze de pe sticla.

   ela

   09/12/2010 at 3:31 pm

  • Ce sa caute PNL la consultari?
   Crin nu stie sa spuna decit jos Basescu si asta numai daca e filmat ,daca nu nu se mai oboseste sa deschida gura.

   tucu

   09/12/2010 at 3:42 pm

   • @ intamplator: Tocmai pentru toate astea nu trebuie sa mai tacem.
    Noi macar stim cat de greu ne-am crescut copiii, si cum ne para cate un Dorel obraznic pe la sedintele de partid si nu numai.Si,culmea, tocmai cei cu mainile insurubate invers!

    ela

    09/12/2010 at 4:05 pm

    • @ela
     am tot fost intrebat de straini cum era in comunism,ce era cel mai rau;
     dupa un timp am raspuns :
     nu puteai visa!

     intamplator

     09/12/2010 at 6:25 pm

 12. Cand eliberezi niste animale dintr-o cusca ce au fost inchise o lunga perioada de timp, o sa ai surpriza sa vezi ca unele prefera sa se intoarca in cusca, libertatea e prea scumpa, mai bine sa aiba altul grija de tine, daca se poate, sa si gandeasca in locul tau. Cam asa vad eu nostalgia comunismului, o fi rau in cusca comunista dar macar iti dadea cineva niste posmagi buni sau rai.

  Creanga

  09/12/2010 at 3:08 pm

  • asa este, Creanga. fabula cu ciinele si lupul a lui Plautus e mai actuala ca niciodata.

   Cetatean

   09/12/2010 at 3:09 pm

   • Noi sa fin sanatosi Cetatene, multa apa sa mai curga pe Dunare, dupa cateva zeci de ani vor prinde gustul libertatii si vor uita de cusca.

    Creanga

    09/12/2010 at 3:28 pm

  • Daca iei un ciine de pe strada si l aduci acasa,ii dai sa manince bine,doarme cu tine n pat la caldurica.Ei bine in 90 % din cazuri cum ai deschis poarta pleaca pe maidan chiar daca seara vine inapoi murdar si rupt de foame.
   Sigur ca noi nu suntem ciini.

   tucu

   09/12/2010 at 3:44 pm

 13. interesanta postare si realista.atat timp cat o mare parte din populatie sta la intins mana e clar ca noi avem mentalitate comunista.

  TANO

  09/12/2010 at 3:17 pm

 14. e multa discutie, sunt multe explicatii;
  e vorba de experienta personala;

  e ca prima generatie de emigranti:pleaca la mai bine,gasesc mai binele,dar cind sunt acolo isi amintesc ca au lasat in urma numai lucruri bune;cind sunt aici isi amintesc de lucrurile bune de acolo;
  e uman sa ai nostalgii;

  si eu am nostalgii: anii de studentie,cu festival rock la preoteasa(sfinx,phoenix,rosu si negru…),scandinavele pe litoral,mondial la 303,metronomul lui chiriac la radio romania(nu la europa libera)
  e de fapt tineretea si evident ca as rasounde da in anii 60-prima jumatate 70 a fost bine;credeti ca imi pasa mie in ce regim traiam atunci?era problema parintilor,a bunicilor si ei nu spuneau tot,tocmai pentru a nu ne strica bucuria virstei;
  ce a fost dupa,umilit de toti lacatusii ajunsi secretari cu probleme economice,cum cautam mincare pentru copii,cum ii incalzeam,cum umblam dupa un kent sa pot obtine o bucata de carne in plus,sau cum nu gaseam hirtie igienica e altceva;astea trebuie repetate zilnic;
  cind spun unuia de 20 ani ca nu gaseai hirtie igienica,ca nu aveai pasaport,adica nu puteai sa pleci nicaieri zice ca sunt nebun sau il mint;
  imi vine acum in minte plecarea din lumea asta a lui a paunescu: toti l-au omagiat,ce spectacole facea! trebuie spus ce facea de fapt,cum inchidea usile sa nu mai iasa nimeni,cum santaja,cum viola,cum facea astea la sarbstorile religioase…
  dar nu,noi vedem totul in roz…
  sigur ca oamenii ramin nostalgici
  sigur ca „dorel”puturos,care mai venea si beat la servici regreta;nu ii puteai face nimic;tu seful lui,ingineru’erai de vina ca nu-l educai..

  eu unul as incheia intr-o nota vesela ,optimista citindu-l -din nou-pe tatal meu(face parte din cei peste 80 ani): imi spunea in 90: timp de 40 ani nu va fi pericol sa vina iar comunistii,dupa aia ar fi de mirare sa nu vina;in doua generatii se uita totul

  intamplator

  09/12/2010 at 3:52 pm

  • Salut intimplator
   Nici o problema sa vina comunistii…
   Doar ca nu au apucat sa plece, si nici nu au murit toti ca sa vina altii 🙂

   Un tanar de stanga

   09/12/2010 at 4:35 pm

 15. mare adevar spunea tatal dumitale, @intimplator!

  Cetatean

  09/12/2010 at 3:54 pm

 16. Aeroportul Baneasa va deservi curse business. Zborurile low-cost vor fi mutate pe Otopeni si se vor scumpi

  Sa ii mai vad pe guvernanti multumind ipocrit capsunarilor care trimit/aduc bani in tara… si care fac naveta 1,2 ori pe an cu cursele lowcost.

  Parca vad ca dupa o vreme nici cursele business nu vor mai zbura, ca sa stea linistiti smecherii ce si-au construit case la capatul pistelor de decoloare.

  Un tanar de stanga

  09/12/2010 at 4:00 pm

  • pai daca nu au votat cu psd;asa le trebuie;
   eu le-as retrage si cetatenia

   intamplator

   09/12/2010 at 4:43 pm

  • asa e!
   se termina recesiunea asta,blinda ,si incepe aia adevarata,

   intamplator

   09/12/2010 at 4:42 pm

   • Partidul unic are grija sa controleze situatia.
    In cel mai rau caz , devalorizeaza din pix valoarea locuintelor .
    Oricum , este in curs o crestere prin ordin a rezervelor banesti a bancilor si o obligare a acestora de a depozita surplusul valutar in banca centrala .
    Adica o dubla sterilizare a surplusului monetar de pe piata .
    Cit va dura , nu stim .

    Ștefan A.

    09/12/2010 at 5:54 pm

 17. Mi-a placut primul comentariu din cele referitoare la ideea „buna” prost aplicata – pe hotnews:
  „Sa fie recunoscatori sortii ca a fost prost aplicata. Altfel, multi dintre ei nu mai erau in viata.”

  DanSu

  09/12/2010 at 4:19 pm

  • Bun comentariu. Lenin, Stalin si altii ca ei, care au un anume respect pentru oamenii, au stiu ce au de facut:
   „Dacă nu ştii, te învăţăm;
   Dacă nu poţi, te ajutăm;
   Dacă nu vrei, te obligăm”
   Iar cei care nu puteau fi obligati trebuiau sa dispara.

   Educatia este unul dintre piloni. Valabil in orice societate. Si de la educatie trebuie pornit.

   CFG

   09/12/2010 at 6:20 pm

 18. Scuze.
  Salut tuturor.

  DanSu

  09/12/2010 at 4:19 pm

  • Deh, seful cel mare și principial (sic!) de la KGB… 🙂 🙂 🙂
   Da’ las’ că-i trece cu o vodcă și un castravecior murat!

   oldhashu

   09/12/2010 at 7:11 pm

 19. toata lumea e nemultumita de justitie;
  dar,
  parca,parca se misca
  sa trimiti in judecata si sa tii in arest preventiv un prim procuror judetean mie mi se pare ca justitia incepe sa functioneze

  intamplator

  09/12/2010 at 6:48 pm

 20. La Londra , mii de studenti protesteaza impotriva cresterii taxelor universitare da 3.000 sterline la 9.000. Trei politisti raniti .
  Si asta chiar in ziua in care parlamentul este chemat sa voteze „pachetul de masuri anticriza ” .

  Ștefan A.

  09/12/2010 at 6:54 pm

  • Taci tu! 🙂

   oldhashu

   09/12/2010 at 7:08 pm

   • Cetatean
    Si crezi ca Iliescu are remuscari de constinta , visuri urite , i se intoarce stomacul pe dos ?
    In mintea lui a salvat tara , a salvat pretinii, a instaurat democratia „originala” . Dreptul lui ca fie „erou al neamului” , cu casa de la stat, garda personala tot de la stat si pensie pe masura . 🙂

    Ștefan A.

    09/12/2010 at 7:17 pm

 21. Documentul Iliescu comutand pedeapsa in inchisoare poate fi inventie.

  Episodul „Geoana” continua:
  http://www.hotnews.ro/stiri-politic-8114509-psd-fierbere-geoana-santajeaza-social-democrati-inscrierea-partidul-lui-voiculescu.htm

  CFG

  09/12/2010 at 7:12 pm

 22. Mai baieti, habar nu am daca ala e scrisul lui Iliescu, insa daca este, un lucru e clar: omul e e bun, a avut profesori al naibii de buni.

  Cetatean

  09/12/2010 at 7:19 pm

  • La Moscova 🙂
   Si eu (ca multi din generatia mea ) avem un scris frumos . Se invata scrisul incepind cu caligrafia !
   Nu cred ca se mai invata in scoala de azi .

   Ștefan A.

   09/12/2010 at 7:27 pm

   • Eu am facut caligrafie si scriu foarte frumos cind mai apuc condeiul.

    Cetatean

    09/12/2010 at 7:29 pm

  • Mister C, salut! 🙂

   Ce dreak, până acum te-ai aratat om cu capul pe umeri!!!
   De unde până unde făcătura asta, tocma’ acum când trebuie reșapat Ilici pentru că Prosty se duce la vale iar Bombo e atât de șifonat, că nici de preș la intrare nu mai corespunde, dar’mi-te preș de partid ?!

   oldhashu

   09/12/2010 at 7:33 pm

 23. CFG, informatia mi-e in mare parte cunoscuta de pe inpolitics. Daca mai apare confirmata si din alte surse, inclin sa cred ca Geoana incearca sa impinga partidul spre PNL (ceea ce Ponta si nastase nu vor). De ce ar vrea Geoana asta? Exact din motivele insiruite de Lazaroiu azi dimineata.

  Oricum, situatia e complicata si orice ipoteza e posibila (chiar si aia ca Geoana ataca sinucigas pe Ponta, fara a avea un plan de rezerva).

  Ipoteza mea este ca Geoana panicheaza ca se apropie finalul de an, trec legile grele, Puterea se va intrema si el nu va mai vedea niciodata planul de suspendare a lui Basescu pus in aplicare.

  Cetatean

  09/12/2010 at 7:27 pm

  • Daca Geona vine debarcat din postul de sef senat, ce piine mai maninca ?

   Ștefan A.

   09/12/2010 at 7:28 pm

   • lasa-l sa stea cu soacra!

    ela

    09/12/2010 at 7:31 pm

  • In PSD este o balbaiala la nivel strategic plus o lupta interna. Din partea mea sa se certe, sa fie dezbinati.

   Da, ai dreptate, Geoana vrea suspendarea. Numai asa poate participa, din postura de Presedinte interimar, cu sanse la castigarea unor alegeri prezidentiale anticipate. Cu cat trece timp, Geoana este constient ca lucrurile se imbunatatesc d.p.d.v. economic, deci mai putine sanse ca Basescu sa piarda un referendum … astfel Geoana actioneaza acum.

   CFG

   09/12/2010 at 7:52 pm

 24. Buna Seara 🙂
  Postare noua!

  Theophyle

  09/12/2010 at 7:27 pm

 25. Da sa stii cai o imagine si ceva cuvinte ca daca nai avea cuvinte atunci nai intelege ce inseamna barele alea si cen seamna.

  dadatroll

  10/12/2010 at 2:28 am

 26. Trist.

  ryiando

  10/12/2010 at 2:20 pm

  • Da!

   Theophyle

   10/12/2010 at 2:25 pm

   • It is unclear how and exactly when Codex Vaticanus reached the Vatican (from which it takes its name). It is catalogued in some early, 15th-century lists of prized possessions of the Vatican Library, and has been housed there ever since, except for a brief sojourn in Paris as a prize of war during the Napoleonic period.

    Codex Sinaiticus became known to Western scholars much later than the other two—in the mid-1800s. The honor of discovery, in the Convent of St. Catherine at the foot of Mt. Sinai (hence its designation, Sinaiticus), belongs to a colorful German scholar and adventurer, Konstantin von Tischendorf. There is still controversy and some rancor over the means he used to obtain this important ancient witness to the Septuagint. It is now on view at the British Museum.

    john smith

    12/12/2010 at 7:24 pm

 27. […] Cred ca a venit timpul ca “omul simplu” sa gandeasca putin mai complex. O va face? Sper, desi sunt la fel de pesimist ca ieri la amiza! […]


Comentariile sunt închise.