Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

O zi obişnuită – 2 Decembrie “jucariile lui Ponta – concret şi urgent”

Bună dimineata intr-o zi de joi. Astazi vom avea la Bucuresti o minima termica de  -1°C, si o maxima termica de  10°C, umiditate: 98%. Indicele de confort termic: -5°C. In cea mai mare parte noros, frig. Curs valutar BNR valabil azi: 1 EURO = 4. 2842  RON (-0. 0114 RON); 1 USD = 3. 2861  RON (+0. 0325 RON); 1 EURO =  1. 3037  USD; (-0. 0165).

Aurul a urcat săptămâna aceasta la un maxim istoric la cursul BNR, de 145 de lei pentru un gram, cu circa 40% peste nivelul de la începutul anului, în special datorită fluctuaţiilor pe plan internaţional.  Acesta este al doilea an consecutiv în care preţul aurului creşte cu ritmuri de peste 30%, greu de egalat de alte plasamente. Pe plan mondial, investitorii se înghesuie să cumpere metalul preţios, văzut ca un refugiu în faţa turbulenţelor de pe pieţele financiare. Cine se aştepta la începutul anului ca revenirea economică – pe plan mondial – să se dovedească anevoioasă şi a pariat în continuare pe activele „de refugiu”, cum este aurul, a făcut un pariu corect. (Sursa:ZF)

Ministrul austriac de Interne, Maria Fekter, a reafirmat, miercuri, la Bruxelles, susţinerea Austriei faţă de România şi Bulgaria, ca ambele ţări să adere la spaţiul Schengen în 2011.  Ministrul Fekter are în vedere eliminarea controalelor la frontieră pentru cetăţenii români şi bulgari şi consideră că măsura ar putea fi aplicată din martie anul viitor, chiar dacă Franţa şi Germania şi-au manifestat preocuparea faţă de această propunere. Pentru România, aderarea la Schengen este o prioritare de vârf în politica externă a ţării, a declarat secretarul de stat în Ministerul de Interne, Marian Tutilescu, care participă la reuniunea de la Bruxelles. „Am făcut toate eforturile necesare pentru a ne conforma cerinţelor Schengen cu prioritate”, a spus acesta. (Sursa:Agerpres)

Comisarul european pentru programare financiară şi buget, Janusz Lewandowski, va efectua joi, 2 decembrie, o vizită oficială în România, informează Reprezentanţa Comisiei Europene în România. Oficialul european se va întâlni cu preşedintele Senatului României, Mircea Geoană, cu ministrul de finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, precum şi cu membrii comisiilor parlamentare de Afaceri Europene şi de Finanţe, Buget şi Bănci. De asemenea, comisarul Lewandowski va susţine un discurs în deschiderea conferinţei cu titlul „Zece ani de azi înainte. Dezvoltare şi guvernanţă economică în Europa”, organizată de Reprezentanţa Comisiei Europene şi Centrul Român de Politici Europene. Ulterior, vor avea loc declaraţii comune de presă cu Leonard Orban, consilier prezidenţial pentru afaceri europene. (Sursa:Agerpres)

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a transmis, miercuri, o scrisoare preşedintelui PNL, Crin Antonescu, şi liderului PC, Daniel Constantin, în care propune crearea unui buget alternativ de către opoziţie, informează un comunicat al PSD, remis Agerpres.  În scrisoare, liderul social-democrat le-a adresat celor doi preşedinţi de partide invitaţia ”de a dedica întâlnirea obişnuită” a formaţiunilor politice din care fac parte, de lunea viitoare, 6 decembrie, ”unui obiectiv foarte concret şi urgent, respectiv legea bugetului”.  ”Am primit din partea Comitetului Executiv Naţional al PSD mandat pentru a lucra, împreună cu dvs, pe datele macroeconomice pe care Guvernul le pune în prezent la dispoziţie şi pentru a realiza o gândire comună a bugetului pe anul 2011. Este obligaţia noastră, ca partide de opoziţie, nu doar să aducem amendamente şi critici la proiectul propus de către actuala putere, dar să şi conturăm o ofertă alternativă”, se arată în scrisoarea trimisă de Victor Ponta. (Sursa:Agerpres)

Ajutoare publice în valoare totală de 4.589 miliarde euro au fost puse la dispoziţia sectorului financiar din Europa în perioada cuprinsă între luna octombrie 2008 (când a început criza financiară globală) şi luna octombrie 2010, prin intermediul mecanismelor excepţionale de sprijin care au fost prelungite miercuri de Comisia Europeană până la sfâşitul lui 2011, transmite AFP. Potrivit cifrelor comunicate de Comisia Europeană, Marea Britanie a fost cea mai generoasă ţară (850,3 miliarde euro), urmată de Irlanda (723,31 miliarde euro), Danemarca (599,66 miliarde euro), Germania (592,23 miliarde euro), Franţa (351,1 miliarde euro), Spania (334,27 miliarde euro), Olanda (323,6 miliarde euro) şi Belgia (328,59 miliarde euro). (Sursa:Capital)

Oficialii Bank of America au respins ferm speculaţiile apărute la începutul săptămânii conform cărora instituţia ar fi „marea bancă americană” despre care fondatorul WikiLeaks Julian Assange a declarat revistei Forbes că va fi următoarea ţintă a dezvăluirilor făcute de website, potrivit CNN.  Huffington Post a făcut dezvăluiri cu privire la speculaţiile respective, citând un interviu apărut în octombrie 2009 în revista Computer World în care Assange declara că are „5GB de la Bank of America, hardul unuia din executivi”.Scott Silvestri, purtător de cuvânt al băncii, a declarat însă că în prezent nu există mai multe dovezi ale acestui lucru decât existau cu 14 luni în urmă. „Cu mai mult de un an în urmă, WikiLeaks pretindea că ar deţine hardul unui executiv al Bank of America”, declara Silvestri. „În afară de aceste declaraţii, nu avem niciun fel de dovadă în acest sens”, a adăugat Silvestri.

În cadrul unui interviu acordat revistei Forbes, Assange declara că informaţiile pe care se pregăteşte să le publice „ar putea îngenunchea o bancă sau două”.  „Ar putea fi numit ecosistemul corupţiei. Este vorba însă şi despre procesul decizional care ignoră şi sprijină practicile imorale: supravegherea care nu există, priorităţile executivilor, cum acţionează aceştia în interes propriu”, declara fondatorul WikiLeaks. Observatorii de pe Wall Street se întreabă însă cât rău ar putea face orice material uneia dintre marile bănci, având în vedere că multe sunt deja implicate în scandaluri. (Sursa:ZF; Huffington Post)

Aeroporturi închise, traficul Eurostar perturbat, mii de TIR-uri blocate pe şosele impracticabile, o parte a Europei – din Marea Britanie până în Italia – era paralizată miercuri de frig şi zăpadă, care au ucis zece persoane în ultimele 24 de ore pe continent. Zăpada căzută din abundenţă miercuri în Marea Britanie a provocat harababură în transporturi, începând cu trenurile Eurostar, care au avut uneori întârzieri de până la 90 de minute, atunci când nu au fost anulate. În total, o treime din reţeaua căilor ferate britanice a cunoscut perturbări. Aeroportul din Gatwick /din sudul Londrei/ şi cel din Edinburgh /în Scoţia/ au fost închise traficului aerian până joi dimineaţa. Aeroportul London City a anulat zboruri, în timp ce altele au suferit întârzieri. Circa 1.500 de şcoli britanice au rămas închise.

Va urez o zi buna!

Written by Theophyle

02/12/2010 la 9:30 am

40 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Salutare,
    E normala pozitia Austriei, tinand cont de interesele economice pe care le au firmele austriece in Romania. Pe de alta parte, austriece au mai curand probleme cu turcii de aici, decat cu Romanii si Bulgarii. Cum imigratia in Europa de Vest va fi greu de evitat din cauza evolutiei demografice din zona, eu zic ca multi care acum sunt porniti impotriva romanilor se vor gandi de doua ori ce e de preferat, o imigratie crestina sau una musulmana, ambele cu problemele lor.

    kingsnake

    02/12/2010 at 9:51 am

    • Buna Dimineata @KS,
      Cred ca tu sti mai bine decat noi care este situatia acolo, deci comentul tau este bine venit 🙂

      Theophyle

      02/12/2010 at 10:00 am

  2. Sal`tare, popor ! 🙂

    Au mai fost si altii chemati la Moscova, nu numai Geoana (care nici macra nu ne-a spus cum decurg aceste intalniri…):

    „La 12 august, Marian Lupu a mers la Moscova, în cel mai mare secret şi tranzitând Budapesta, pentru a se supune unui examen foarte special, într-o cameră de hotel, condus de doi bărbaţi a căror identitate nu a dezvăluit-o americanilor.
    Această întâlnire de două ore pare
    un interviu pentru angajare, în care a fost evaluat complet din punct de vedere psihologic şi politic, a povestit el ambasadorului american, care scrie la 14 august: „Lupu a fost supus unei serii de întrebări pentru a stabili poziţia sa în privinţa unor probleme
    cum ar fi imunitatea lui Voronin, neutralitatea R.Moldova şi şcolile rusofone din R.Moldova.”

    http://www.romanialibera.ro/actualitate/europa/voronin-i-a-oferit-lui-lupu-10-milioane-de-dolari-ca-sa-treaca-la-comunisti-wikileaks-208117.html

    Tzepelica

    02/12/2010 at 9:51 am

    • @timi, salut 🙂
      Te miri de lucratura? Sau poate crezi ca a fost singurul? Probabil a fost singurul despre care stim!

      Theophyle

      02/12/2010 at 10:01 am

      • Asta demonstreaza ca nu orice tiriplic iesit in alegeri poate ocupa functii la virf in tarile vecine daca nu este verificat „psihologic” de Rusia?

        filadel

        02/12/2010 at 4:37 pm

  3. Buna dimineata! 🙂

    Mai baieti, daca nici asta nu suna a prohod al monedei euro, atunci inseamna ca ministrul german de finante e nebun:

    http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-8090032-discursul-miercuri-lui-schauble-paris-euro-obligatiunile-sunt-incalcare-clara-spiritului-pactului-stabilitate.htm

    „În ceea ce priveşte, de exemplu, emiterea de eurobonduri, unde statele participante sunt debitori solidari responsabili, ne întoarcem la problema „comunitarizarii” politicii fiscale şi financiare şi la problema acceptării sale de către ţările membre. Euro-obligatiunile sunt, de asemenea, o încălcare clară a spiritului şi principiului central de management al Pactului de stabilitate şi creştere.

    A insista ca fiecare membru al Uniunii Monetare sa isi asume responsabilitatea naţională in cadrul stabilitatii acestei Uniunii nu este un act de desolidarizare europeana, ci chiar dimpotriva„.

    Ministrul citeaza decizia din 30 iunie a Curtii Constiuttionale Germane, vorbind despre limitele Europei si trimitind, subtil, la imposibilitatea neutralizarii statelor nationale cu politicile lor fiscale sub cupola unei guvernari europene: „Uniunea Europeană a dat naştere la ceva nou, care merge dincolo de conceptul tradiţional de stat-naţiune…Care sunt responsabilităţile statelor naţionale? Care sunt limitele?…O uriasa dezbatere politică se impune: în timp ce pieţele financiare asteapta ca UE sa isi asume responsabilitatile politicii fiscale şi financiare, ceea ce publicul nu doreste„.

    Publicul este, evident, suma cetatenilor care traiesc in statele nationale, sau, mai precis, cetatenii germani.

    Ministrul nu spune altceva decit ce sustinem noi inca din mai anul asta:

    1. UE are tendinta de a-si atribui competenta competentei, ceea ce Curtea Constitutionala Germana nu va permite niciodata.

    2. Uniunea monetara are tendinta sa se transforme in uniune politica, si asta va duca la prabusirea proiectului european.

    3. La Ecofin, liderii europeni au decis ca BCE sa emita eurobonduri si ca statele bogate sa sprijine statele aflate in pericol de faliment, incalcind articolele 126 si 125 din Tratatul de la Lisabona.

    „“Uniunea nu răspunde și nu își asumă angajamentele autorităților administrațiilor publice centrale, ale autorităților regionale sau locale, ale celorlalte autorități publice sau ale altor organisme ori întreprinderi publice dintr-un stat membru, fără a aduce atingere garanțiilor financiare reciproce pentru realizarea în comun a unui proiect specific. Un stat membru nu răspunde și nu își asumă angajamentele autorităților administrațiilor publice centrale, ale autorităților regionale sau locale, ale celorlalte autorități publice sau ale altor organisme ori întreprinderi publice din alt stat membru, fără a aduce atingere garanțiilor financiare reciproce pentru realizarea în comun a unui proiect specific”.

    Cetatean

    02/12/2010 at 10:07 am

    • mneata’ Cetatean,
      Nu stiu ce este, stiu insa ca suna foarte prost!

      Theophyle

      02/12/2010 at 10:12 am

  4. Theophyle, iti spun eu ce este: nu mai au unde sa exporte inflatia nici cum sa tipareasca bani, pentru ca nimeni nu mai crede ca datoriile vechi vor fi platite! Nu m-ar mira sa vedem acus niste banci chinezesti invitate cu fala sa participe la efortul de salvare al monedei euro.

    Cetatean

    02/12/2010 at 10:13 am

    • Cu ce? sa-i imprumute cu niste trilioane de dolari americani?

      Theophyle

      02/12/2010 at 10:15 am

  5. Buna dimineata!
    Exista chiar discutii despre impartirea UE in doua parti distincte: nordul,sub conducerea Germaniei,si sudul,”culegatorii de masline”,in care este inclusa si Franta.
    „Fara aprobarea germaniei,exista zero lichiditate,doar mecanism de salvare”-Rainer Bruderle
    http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/0,1518,732342,00.html

    ela

    02/12/2010 at 10:27 am

  6. Sa ii imprumute cu trilioane de dolari americani ca sa dea inapoi ceea ce au luat de la FED pe ascuns!

    Cetatean

    02/12/2010 at 10:28 am

  7. Intotdeauna noi romanii am avut norocul sa ajungem la spartul targului, ceapa masi’ de noroc! 😦

    Theophyle

    02/12/2010 at 10:30 am

  8. Sa stii ca axact la asta m-am gindit si eu! Nici nu am apucat sa ajungem la poarta euro ca deja ies aia de acolo cu paiele aprinse in cap! Se sparge unitatea economica a continentului si fiecare va fi pe cont propriu, evident, iar noi vom fi iarasi in bataia vinturilor. Noroc ca stam olecuta mai bine pe partea politico-militara (cu ibteresele americanilor deplasindu-se pe axa Polonia-Romania), insa cind ma gindesc la ce dotari militare avem, ma ia groaza.

    Cetatean

    02/12/2010 at 10:43 am

    • Habar nu ai cat de adevarate sun lucrurile tale. Ai sa vezi in zilele urmatoare in postarile mele 🙂

      Theophyle

      02/12/2010 at 11:05 am

      • Abia astept, sa stii! 🙂

        Cetatean

        02/12/2010 at 11:57 am

    • Da, dar ce e acolo par mai curand vorbe de „linistire” pentru Georgia, pe principiul „uite, ne implicam, n-ai grija”. Ce a urmat, stim doar.

      kingsnake

      02/12/2010 at 10:53 am

    • s-au cam schimbat lucrurile dupa Bush, acum suntem int-un statiu de „reseat” care se va evapora repede 😆

      Theophyle

      02/12/2010 at 11:06 am

  9. Am o nedumerire.
    De ce sunt blocate drumurile in Europa de West? Cetatenii respectivi nu platesc rovigneta? Autoritatile locale dorm? Cei de la dezapezire sunt la circima?
    Ce zice RTV ul nemtesc sau Antena 3 Londra?

    Pentru Theophile ,
    Ai uitat sa mentionezi stirea care zgudue opinia publica romaneasca.Monica Tatoiu va pleca definitiv in Franta in 2014 dupa ce si va vinde vila de 1 milion de eur.

    Of,ne iei de joi dimineata cu stiri de astea dificile din care romanul ne dezmeticit inca de scandalul onorului si portia de fasole nu intelege nimic.

    tucu

    02/12/2010 at 12:18 pm

    • Da, cand ninge intr-una o zi intreaga, drumurile se mai si blocheaza sau se fac blocaje in oras. Doar ca noaptea vin zanele bune si drumurile se curata ca prin minune. Adica ai certitudinea ca dupa ce se opreste ninsoarea cineva acolo sus se uita si inspre tine.

      KingSnake

      02/12/2010 at 1:45 pm

  10. PS .
    Nu sariti in sus de indignare pentru ce am scris dar cred ca zicerile lui Victor Ponta sunt la fel de interesante ca si informatiile despre Monica Tatoiu.

    tucu

    02/12/2010 at 12:21 pm

  11. tucu, salut! 🙂

    Monica Tatoiu cred ca are mai multi fani pe facebook decit Ponta!

    Cetatean

    02/12/2010 at 12:23 pm

  12. @Cetatean salut
    Asta am vrut sa subliniez si eu,poate inabil ,ca acesti consumatori de Monica Tatoiu sunt si consumatorii ineptiilor remise de Antonerl si Pontanel.
    Regret ca madam Tatoiu dintr o femeie absolut rezonabila ,chiar sclipitoare uneori a ajuns o un fel de mama omida.
    Teledepentdenta timpeste.

    tucu

    02/12/2010 at 12:28 pm

  13. tucu, am inteles intentia ta, de aceea am si raspuns in acelasi ton 😉 !

    Cetatean

    02/12/2010 at 12:41 pm

  14. Mai gaseste cineva asemanari izbitoare intre „vizita” la Moscova a lui Lupu si cea a lui Geoana ??

    A cette époque-là, les Russes ont déjà fait plus ample connaissance avec Marian Lupu. Le 12 août, dans le plus grand secret et en transitant par Budapest, celui-ci s’est rendu à Moscou pour se soumettre à un examen très particulier, dans une chambre d’hôtel, conduit par deux hommes dont il n’a pas voulu révéler l’identité aux Américains.

    Cette rencontre de deux heures a ressemblé à un entretien d’embauche ou à une évaluation psychologique et politique complète, a-t-il narré à l’ambassadeur américain, qui écrit, le 14 août : „Lupu a été soumis à une série de questions pour déterminer ses positions sur des problèmes comme l’immunité pour Voronine, la neutralité de la Moldavie et les écoles russophones en Moldavie.”

    http://www.lemonde.fr/documents-wikileaks/article/2010/12/01/moldavie-dix-millions-de-dollars-pour-une-alliance-politique_1447687_1446239.html

    Huitzilopochtli

    02/12/2010 at 1:14 pm

    • Scuze pentru off topic ,nu eu am inceput dar imi place subiectul si nu pot sa ma abtin.
      Articolul nu ca atinge directiile in care oortodoxismul a ramas -zic eu- repetent si anume militantismul,rolul de aparator si difuzor al valorilor crestine.
      Daca toti suntem de acord ca civilizatia europeana s a cladit pe civilizatia Eladei plus valorile crestine trebue sa admitem ca biserica ,chiar cu sabia in mina a avut un rol extraordinar.Din nefericire numai biserica catolica .
      Pina pe la anul 1000 cind s a produs separarea celor 2 biserici organizarea bisericii era total diferita de cea de astazi ,Nu pune inflorirea imperiului Bizantin pe seama bisericii ci invers.
      Cred ca Neagu Djuvara s a referit la ortodoxismul preluat de la Kiev si Moscova care a devenit o anexa a puterii laice fara nici o vocatie de motor al societatii.
      Gurile rele pun succesul emigrantilor americani pe faptul ca in predicile duminicale ale pastorilor protestanti exista indemnul la muncasi si critica lenesilor.
      Ai auzit asa ceva intr o biserica ortodoxa?

      tucu

      02/12/2010 at 3:18 pm

  15. ce n-as da ca si despre Romania sa se poata vorbi asa:
    http://www.economist.com/node/17578876

    ela

    02/12/2010 at 2:18 pm

    • Adica ca are relatii la fel de bune cu Rusia si Germania ca si cu USA ?

      Stiu eu pe cineva care ar fi foarte revoltat de o asemenea varianta.

      KingSnake

      02/12/2010 at 2:26 pm

    • Exista diferente intre Polonia si Romania.

      CFG

      02/12/2010 at 2:59 pm

  16. ela

    02/12/2010 at 2:22 pm

    • Interesant articol. Aici ar fi interesanta parerea Cetateanului, unde se incadreaza Romania in cele practic trei categorii de sisteme educationale descrise ? Unde e acum si unde ar trebui sa fie in viitor ? Si unde poate spera in mod realist sa fie in urmatorii 10 ani ?

      P.S. Exista vreun audit/analiza a sistemului facut in ultimii 20 de ani ?

      KingSnake

      02/12/2010 at 2:30 pm

      • Din cate stiu,nu s-a facut un audit serios nici pe sanatate,nici pe sistemul de invatamant. Altfel,ar fi existat masuri , termene de rezolvare si responsabili, care nu tin cont de schimbarea ministrilor.
        Se stiau clar carentele sistemelor, necesarul de personal . Nu ajungeam in halul asta.

        ela

        02/12/2010 at 2:56 pm

  17. KS, salut!

    Romania se incadreaza la coada clasamentelor PISA. Centralizare excesiva, predare osificata, competente deplorabile ale unor prefesori, elevi scapari din mina de parinti si imposibil de disciplinat pedagogic, ca o pre-conditie pentru formare. Disolutia autoritatii familiei (disolutie subtila, sub forma: „puiul meu trebuie sa nu intimpine nici ogreutate la scoala, si daca apar probleme, ma duc sa fac scandal la profesori si la directorul scolii, insa niciodata nu consider ca odrasla mea e reponsabila”) si a corpului profesoral (din cauza presiunii directorului si parintilor pentru ca notele sa fie umflate).

    Viitorul este negru ca fundul ceaunului. Trei masuri imediate pot avea efecte imediate:

    – reintroducerea examenelor la preuniversitar si inlaturarea accederii de la un nivel la altul pe concurs de dosare in care conteaza mediile generale. Legea noua face asa ceva.

    – limitarea numarului de studenti platitori de taxe la Universitati: X% din numarul de studenti finantati de la buget. Numarul fiind limitat, va exista concurenta.

    – profesionalizarea educatorilor (la toate nivelele) si motivarea lor (nu neaparat financiara, ci prin eliminarea filtrelor institutionale care inlocuiesc meritocratia cu promovarea in functie de vechime si relaiti). Curatarea universitatilor de dinozauri.

    Peste 8-10 ani putem face o prima evaluare a impactului reformei Funeriu la toate nivelele. Nu cred ca se poate obtine intrarea unei universitati in tip 500, insa cred ca se poate spera la apropierea unui pluton de 5-6 universitati de acel top. Iar la preuniversitar rezultatele vor fi mai usor de vazut: testele PISA.

    Cetatean

    02/12/2010 at 3:07 pm

    • Deci am tinde spre a doua categorie din cele trei enuntate in articol ?

      ” Countries where schools have already attained a higher standard should become pickier in choosing teachers. Another study by McKinsey in 2007 concluded that making teaching a high-status profession was what boosted standards. For instance, schools could recruit teachers from among the best university graduates, an idea that was part of a series of measures published in England on November 24th.”

      Sau ne indreptam usor-usor inspre a (re)deveni :

      ” In countries where schools mainly seek to teach pupils to read, write and grasp some basic maths, centralisation seems to work. All teachers should be directed to teach the same lessons from the same textbooks.

      Once the school system can teach to basic standards, it should pay more attention to collecting detailed data on examination results. This serves not just to make schools accountable, but helps to identify the best teaching methods.”

      KingSnake

      02/12/2010 at 3:13 pm

  18. KS, suntem in etapa in care stam prost la competentele fundamentale verificate de testele PISA, elevii nostru nu stiu sa faca rezumate, sa scoata ideile principale din texte, sa sintetizeze; sa rezolve probleme ce prezinta aplicari ale unor legi matematice sau fizice in viata reala; etc.

    Trebuie sa readucem educatia pe linia de plutire in care se invata stahanovist, de frica picarii la examene dure si nefraudate, iar abia apoi sa incepem sa facem diferente intre profile si metode si specializari.

    Sigur, putem sa le imbinam (invatarea care este testata de PISA si PIRLS) cu op relativa specializare mai apasata incepind cu clasa a X-a. Insa suntem departe de a recruta profesorii la nivel descentralizat in vederea obtinerii de elite educationale.

    Cetatean

    02/12/2010 at 3:54 pm

  19. Buna ziua la toata lumea si postare noua 🙂

    Theophyle

    02/12/2010 at 4:20 pm


Comentariile sunt închise.