Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Sfârşit de săptămână – 27 Noiembrie / “care FMI are dreptate?“

Bună dimineata intr-o zi de sâmbata, sfarsit de saptamana. Astazi vom avea la Bucuresti o minima termica de  4°C, si o maxima termica de  11°C, umiditate: 94%. Nori de altitudine, moderat, rece. Curs valutar BNR valabil azi: 1 EURO = 4. 3137 RON (+0. 0141 RON); 1 USD = 3. 2581 RON (+0.0282 RON); 1 EURO =  1. 3240  USD; (-0.0072). Comparativ cu paritatea de joi, de 4,2996 lei/euro, referinţa de vineri este cu 1,41 bani mai mare. Un curs mai ridicat a fost publicat de banca centrală la 1 iulie, de 4,3537 lei/euro. Nivelul record a fost atins pe 30 iunie, când referinţa BNR a fost de 4,3688 lei/euro. Totodată, leul s-a depreciat şi în raport cu dolarul american. Astfel, leul a consemnat pe piaţa interbancară o depreciere de circa 0,3%, în timp ce valutele din regiune au înregistrat pierderi de 1-1,5%, influenţate de aprecierea dolarului şi în linie cu săderea burselor, în condiţiile în care criza datoriilor din zona euro s-a intensificat, iar Portugalia este presată să accepte ajutor extern.  Potrivit presei internaţionale, mai multe ţări din zona euro şi BCE cer Portugaliei să solicite finanţare externă, asemenea Irlandei şi Greciei, pentru a salva Spania, a cincea mare economie din Uniunea Europeană, de la o soartă asemănătoare. Guvernul portughez neagă însă că ar fi presat să ceară ajutor financiar extern. (Sursa:Mediafax)

Deşi Banca Naţională a României pompează bani în moneda locală pentru a-i menţine rata de schimb într-un interval de variaţie stabil, declaraţiile mai marilor economişti europeni reuşesc să schimbe cursul. Acest lucru s-a întâmplat joi, când directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Dominique Strauss-Kahn, a declarat că România riscă să intre în incapacitate de plată. Ieri, leul s-a depreciat la nivelul maxim al ultimelor cinci luni, ajungând la 4,3137 lei/euro. Potrivit declaraţiilor lui Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, România nu riscă să intre în incapacitate de plată. (Sursa:Mediafax)

Perspectivele României sunt mai bune decât cele ale unor state din zona euro care întâmpină dificultăţi, întrucât deficitul bugetar a scăzut semnificativ şi economia îşi revine, astfel că riscurile s-au redus, a declarat în exclusivitate pentru Mediafax şefului misiunii FMI în România, Jeffrey Franks. „Începem să resimţim revenirea creşterii economice şi observăm, de asemenea, o reducere semnificativă a deficitului. Aceşti doi factori reduc riscul pentru România. Şi răspunsul meu este, da, cred că perspectiva privind situaţia din România este mai bună decât în unele state din zona euro care întâmpină dificultăţi”, a spus Franks, întrebat dacă situaţia din România este mai bună decât în ţări precum Portugalia, Irlanda, Ungaria sau Letonia. Reprezentantul FMI a explicat că prima de risc a României este mai scăzută decât în aceste state, întrucât România a luat deja „măsuri semnificative” pentru a ieşi din criză. Cititi mai departe, aici. (Sursa:Mediafax)

Tribunalul Bucureşti a hotărât că Liviu Iordan, Ştefan Zugravu şi Gigel Gheorghe pot fi cercetaţi în libertate în acest dosar. Decizia poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti. Şeful DIICOT, Codruţ Olaru, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că decizia instanţei este inadmisibilă, având în vedere că armele furate de la unitatea militară au fost găsite acasă la cei trei inculpaţi. Totodată, Codruţ Olaru a adăugat că o asemenea hotărâre este „un gest de iresponsabilitate în contextul evenimentelor de la Neamţ”.  Judecătorul care a decis punerea în libertate a celor trei este Marin Marino, cel care a decis şi eliberarea lui George Becali. (Sursa:Mediafax)

Ninsoare în 12 judeţe ale ţării. In judeţele Prahova, Gorj, Vâlcea, Hunedoara, Arad, Alba, Bihor, Cluj, Braşov, Sibiu, Mureş şi Harghita ninge abundent, vineri, dar circulaţia se desfăşoară fără probleme, poliţiştii verificând în trafic dacă maşinile de peste 3,5 tone care merg pe drumurile din aceste zone sunt echipate cu lanţuri. Subinspectorul Laurenţiu Dicu, de la Centrul Infotrafic, a declaratcă, potrivit prognozei meteorologilor, temperaturile continuă să scadă în zilele următoare şi va ninge în mai multe judeţe, de aceea şoferii care pleacă la drum trebuie să îşi echipeze maşinile corespunzător şi să circule cu prudenţă. (Sursa:Mediafax)

Ambasada Statele Unite ale Americii la Chişinău şi Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova cheamă la un proces electoral liber şi corect la scrutinul parlamentar de duminică. Un proces electoral liber, corect şi transparent este o parte indispensabilă a guvernării democratice şi este o ocazie pentru oamenii din Republica Moldova de a-şi confirma angajamentul faţă de principiile democratice, bazându-se pe progresele pe care Moldova le-a făcut până în prezent, se menţionează într-o declaraţie comună a celor două instituţii. În Republica Moldova se vor desfăşura duminică alegeri parlamentare anticipate, acesta fiind al treilea scrutin parlamentar în ultimele 18 luni din cauza imposibilităţii de a forma o coaliţie care să poată alege preşedintele ţării. (Sursa:Agerpres)

Aproape patru milioane de dolari au cheltuit concurenţii electorali în campania pentru alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova, care se vor desfăşura duminică, potrivit raportului financiar aprobat vineri seara, în ultima zi de campanie, de către Comisia Electorală Centrală (CEC). Cele mai multe cheltuieli le-au avut Partidul Democrat condus de Marian Lupu şi Partidul Liberal Democrat al premierului Vlad Filat, care constituie aproape jumătate din totalul cheltuielilor electorale. Astfel, PDM a cheltuit 11,7 milioane de lei, ceea ce constituie aproximativ un milion de dolari, iar PLDM – zece milioane de lei. Urmează Partidul Comuniştilor cu 4,3 milioane lei, Partidul Liberal – 3,8 milioane lei, Partidul Umanist din Moldova – 3,5 milioane, Alianţa Moldova Noastră – 2,8 milioane. (Sursa:Agerpres)

Oferta preşedintelui rus a fost prezentată cu uşile închise într-o discuţie cu cei 28 de lideri ai Alianţei Nord-Atlantice, la summitul de la Lisabona. Potrivit acestei propuneri, calificată drept „apărare antirachetă sectorială”, Rusia urma să preia responsabilitatea privind apărarea antirachetă pentru orice proiectil lansat înspre Europa care ar survola teritoriul său sau zona sa de responsabilitate. Ţările NATO urmau să facă acelaşi lucru pentru orice rachetă lansată în direcţia Rusiei. Liderii NATO au respins în mod politicos această propunere, trimiţând-o spre examinare experţilor, potrivit participanţilor la summit, citaţi de Wall Street Journal. Experţii urmează să îşi prezinte raportul la o reuniune a miniştrilor Apărării din cadrul NATO şi Rusiei la Bruxelles, în iunie. Pentru NATO, nu se pune, pentru moment, problema unui sistem integrat cu Rusia, ci de o legătură între propriul scut, care se sprijină în mare parte pe tehnologie americană, şi cel al Moscovei, ce consistă într-un schimb de informaţii şi proceduri de alertă comune. (Sursa:Mediafax)

32 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. FMI are intotdeauna dreptate.
  🙂

  Liviu Ungureanu

  27/11/2010 at 10:56 am

 2. cercetare in arest
  daca astia sunt cei care au furat armele de la ciorogirla acum nu stiu citi ani de ce
  mai sunt inca cercetati si nu sunt in judecata;pana la urma chestia asta cu cercetarea in arest e atat de inselatoare…
  nu spun ca nu trebuie tinuti in arest preventiv,dar sa tii in arest preventiv cu anii ma pune pe ginduri;cei mai in virsta stiu de ce

  cifrele pe 10 luni,daca nu sunt „coafate” nu arata rau;
  daca se tine tare cu al 13 lea salariu si ” nu da cu banii la adtiile locale proprii la sf de an”sunt sanse sa fie un deficit sub cel stabilit cu fmi;as zice chiar la 5-5,5 pct;
  guvernul ar putea plati chiar niste arierate si sa fie ” pe bune” langa 6-6,5 si astfel si-ar usura situatia in 2011;

  intamplator

  27/11/2010 at 11:13 am

  • salut intamplator,
   nus’ de ce nu am eu incredere in guvern in chestiile de aritmetica 😦 Poate din cauza experientei!

   Theophyle

   27/11/2010 at 11:34 am

   • nici eu dar,
    speranta moare ultima
    eu sper ca i tine basescu in friu

    intamplator

    27/11/2010 at 11:36 am

 3. neata,

  guvernul sa faca bine sa NU dea al 13.lea salariu nici retroactiv, nici pe cel in curs,
  sa nu restituie cele 25% cistigate in procese,
  altfel ne ducem la vale rau de tot.

  Oare FMI este sincer in aprecierea ca Ro este pe calea cea buna?
  🙂

  skorpion

  27/11/2010 at 11:47 am

  • cind guvernul ” da” mi-aduc mereu aminte de ce-mi spunea un amic foarte in virsta din brooklyn/nyc john rabinowitz
   ” cind unchiul sam imi da 10 centi,trag fermoarele la buzunare ca-mi ia un dolar inapoi”

   intamplator

   27/11/2010 at 12:10 pm

 4. Salut!

  Voi chiar nu aveti incredere in analizele FMI? Eu tot navighez printre cifre si pronosticuri si numai stiu pe care sa le iau drept bune.

  Si eu sper ca Base ii tine in frau pe guvernanti si are alaturi experti de valoare.

  dora

  27/11/2010 at 11:48 am

  • analizele fmi:trebuie luate asa cum sunt;si ei fac prognoze liniare,predictibile-ori asta cu predictibilitatea e mai dificila la noi;ai nostri de regula sunt oricum numai predictibili nu;asta e de fapt marele repros pe care il face ” vestul” aveti comportament de neinteles
   doar un nume de consilier prezidential:alexandra gatej-fost ceo al unilever south central europe

   intamplator

   27/11/2010 at 12:04 pm

 5. Theo,

  a nins si in Cluj ieri noapte,dar acum nu-i nici urma de zapada.Bate doar un vant puternic de-mi sperie porumbeii si turturelele. 🙂

  dora

  27/11/2010 at 11:50 am

  • Salut dora,
   vine ea precis, iarna nu este ca vara 🙂

   Theophyle

   27/11/2010 at 12:49 pm

 6. @Skorpion: ar face foarte bine,insa din cand in cand ii apuca populismele.
  FMI cred ca incearca si cu Legea atractiei,doar-doar facem ce trebuie. 🙂

  ela

  27/11/2010 at 11:52 am

 7. skorpi servus!

  E usor de zis,greu de aplicat.Ce te faci cu sentintele definitive?Chiar nu vad nici o iesire din aceasta situatie.

  De acord sa nu se dea al 13 salar,macar in acest an si nici procentul de 25%.Altfel ne intoarcem de unde am plecat.Guv.sa urgenteze legile, cum stie,daca nu altfel prin angajarea raspunderii.

  dora

  27/11/2010 at 11:55 am

  • recurs nu mai exista???

   intamplator

   27/11/2010 at 12:05 pm

 8. apropo de dat si luat:
  la o inflatie anul asta de 8 pct=inca vreo 5-6 anul viitor,care mai e valoarea reala a pensiei???
  si cit s-au batut cu caramida in piept aia care mureau de grija pensionarilor cu reducerea aia cu 15 pct

  intamplator

  27/11/2010 at 12:07 pm

 9. Salutare economisti , contabili si critici !
  Eu personal nu prea am incredere in proiectul de buget pe anul 2011 . Exact ca cel din 2009, 2010 si tot sub „aripa” domnului Boc & PDL este prea optimist la nivel de intrari banesti si prea generos la partea de cheltuieli . Eu cred ca reducerea personalului bugetar a fost oprita prematur la nivelul de 1.290.000 angajati .(in idea ca datele sint reale ) Sper totusi sa apuc ziua cind bugetul va fi mai transparent , mai tip occidental . Macar sa vedem scris negru pe alb cit ne costa anual contributia militara in zonele de lupta la care participam, cine plateste si nu sa tinem „la secret” anumite voci de cheltuieli. Sa vedem cu proprii ochi cite imprumuturi sint in scadenta in anul respectiv , pentru ce valoare si cit ne costa anual dobinda la aceste imprumuturi (lei , valuta ).Cite imprumuturi noi se vor face si la ce previziune de dobinda se va ajunge . Nu de alta dar nu vreau sa mai fiu surprins de domnul presedinte cu declaratii in care ne dezvaluie ca avem imprumuturi pe termen scurt de 40 miliarde lei noi . Deci , as dorii o abandonare a sistemului Pogea , de ascundere a imprumuturilor si a arieratelor . 😦
  In rest sa fiti cuminti si rabdatori ! 🙂

  Ștefan A.

  27/11/2010 at 12:09 pm

  • exista;
   problema e ca nu se construieste buget pe proiecte ,multianual

   in rest ,fata de 2008-faimosul buget al lui vosganiantariceanu,care scriptic arata 5,4 la deficit(parca)iar in realitate a fost intre 8-10 asta din 2009 e real;pogea doar a trebuit sa jongleze cu shmecheriile anterioare;nu putea sa le scoata ;perceptia ar fi fost ca cea petrecuta cu grecia

   intamplator

   27/11/2010 at 12:14 pm

  • http://www.euractiv.ro/uniunea-europeana/articles|displayArticle/articleID_21534/Proiect_-_bugetul_de_stat_2011_Venituri_de_808_miliarde_lei_cheltuieli_de_1084_miliarde_lei.html

   ela

   27/11/2010 at 12:41 pm

  • Salut Stefan,
   rabdare avem si tutun. Nu prea mai avem sperante 😦

   Theophyle

   27/11/2010 at 12:50 pm

 10. si eu cred ca cifra de 1.29 milioane bugetari este prea mare…

  skorpion

  27/11/2010 at 12:20 pm

 11. Salut,
  Aflu ca un sculptor are comanda sa execute 16 sculpturi mari pentru Bucuresti. Dupa ceasurile de aur kitchiuite vor apare in Bucuresti si statuile unui singur om facute intr-un an toate. Michelangelo poate fi gelos.
  Personal l-as ierta pe Ceausescu pentru ca mi-a uritit tineretea dar nu il pot ierta ca a distrus fibra in contemporanii mei cei dezorientati.
  Tot asa, nu e nici o problema cu cirnatul cel mai mare al lui Oprescu, dar uritirea pe 50 ani de acum incolo a orasului cu arta de gang nu e in regula.

  Un tanar de stanga

  27/11/2010 at 12:38 pm

  • Salut TDS,
   Carnatul lui Oprescu este imaginea exacta a stupiditatii clasei politice mioritice!

   Theophyle

   27/11/2010 at 12:51 pm

   • Aflu ca statuile sunt gata executate, fara nici un concurs, – national, nu zic international cum ar fi fost cazul la anvergura asta. Stilul e clasic si e cel agreat de semidocti – Daca tot merg pe realismul secolului 19 macar ar fi trebuit sa reproduca statuia regelui Carol I a lui Mestrovici topita de comunisti.

    Un tanar de stanga

    27/11/2010 at 12:59 pm

    • Statuia lui Mestrovici poate fi refacuta. Trebuie platite doar drepturile de autor.

     Liviu Ungureanu

     27/11/2010 at 5:20 pm

 12. Sper ca sinteti bine asezati pe scaune ! (pentru a nu cadea pe spate ) 🙂
  Citez din proiectul de buget de asistenta sociala :
  – 80,8 mii pensi MApN. (adica 80,8 + 3 zero = 808.000)
  -66.000 pensi MI
  – 88.000 pensi SRI (!!!!!!!!!!! )
  Din acelasi proiect vad ca cotele CAS variaza intre
  31,3 % si 41,3 % . Ce vor senatorii astia sa reduca ? Impozitul unic de 16 % la 10 % ? Cred ca sint orbi ! Se vede clar ce frineaza capitalismul mioritic . CAS + CASS . 🙂

  Ștefan A.

  27/11/2010 at 1:02 pm

  • Corectare .
   – Pensionatii MApN sint 80.800 persoane nu cum eronat am scris mai sus , adaugind un zero .
   La efective de 89.000 de persoane cred ca MApN ar da faliment imediat daca ar trebui sa plateasca aceste pensi din retineri salariale a actualilor angajati .
   – SRI asigura 8.800 pensi si nu 88.000 pensi . Oricum , ar reusii acest serviciu sa palteasca singur , din retineri pe salarile angajatilor acest volum de pensi ?

   Ștefan A.

   27/11/2010 at 1:53 pm

 13. Salutare! 🙂

  Stefane, la pensii nu ai ce sa le faci. Dupa ce CCR a spus ca nu pot fi taiata, a ramas solutia recalcularii pensiilor speciale. Si, cum stii, Justitia Sandeilor a suspendat pentru moment aplicarea legii pentru unele cazuri iar alte instante s-au luat dupa decizia Tribunalului Cluj. Vom vedea ce se va mai intimpla, insa pensiile alea speciale inca nerecalculate toate, la fel ca si pensiile in general, ferite de taiere, sunt niste bolovani. La fel ca si VMG-ul (desigur, incadrat mai strict, insa inca existent).

  Cetatean

  27/11/2010 at 1:49 pm

  • Salut cetatean .
   Platim din belsug la toti ca avem de unde ! 🙂
   Am corectat mai sus niste date ca ma luase ameteala citind cifrele generale .
   Vad ca rostogolim din an in an datoriile (care si cresc) . La fel se face si cu banii de platit in urma unor procese pierdute de stat in fata propriilor angajati . Adica ce clar declara domnul Basescu cind anunta reducerile de salar si pensi . Daca mai ti minte , declara ca : ne vom judeca prin tribunale pentru ani si ani !
   Chestia ca vine si nota de plata ! 😦

   Ștefan A.

   27/11/2010 at 1:58 pm

 14. Stefane, se va sparge si buboiul din Justitie acus, stai numai sa vezi. Ori la bal ori la spital! Pe 16 decembrie aflam cum e treaba cu CSM-ul, si dupa aia vom vedea daca ICCJ mentine sentintele aberante date de Tribunalul Valcea si de altre tribunale, care si-au depasit competentele.

  Cetatean

  27/11/2010 at 2:07 pm

 15. Buna ziua,
  Postare noua 🙂

  Theophyle

  27/11/2010 at 3:29 pm


Comentariile sunt închise.