Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

O zi obişnuită – 24 Noiembrie / “Coreea agită pieţele”

Bună dimineata intr-o zi de miercuri. Astazi vom avea la Bucuresti o minima termica de  6°C, si o maxima termica de  12°C, umiditate: 94%. In cea mai mare parte noros, rece. Curs valutar BNR valabil azi: 1 EURO = 4. 3082 RON (+0. 0125 RON); 1 USD = 3. 1716  RON (+0.0442 RON); 1 EURO =  1. 3584 USD; (-0.0152).

Conflictul apărut peste noapte în Coreea agită şi mai tare pieţele financiare având în vedere că episodul Irlanda nu s-a încheiat. Leul a coborât marţi la minimul ultimei luni în faţa euro, cursul ajungând la 4,31 lei pentru un euro, după ce escaladarea conflictului din Peninsula Coreeană şi speculaţiile tot mai intense de pe pieţele financiare privind iminenta intrare sub presiune a Portugaliei sau Spaniei au declanşat un nou val de aversiune faţă de activele considerate riscante. Pe fondul ştirilor negative investitorii internaţionali s-au repliat spre plasamentele considerate sigure, iar dolarul american şi aurul au câştigat teren. Banca Naţională a calculat ieri un curs de 4,3082 lei pentru un euro, cu 1,25 bani sau 0,29% mai mult decât în ziua precedentă. Acesta este cel mai înalt nivel atins de euro în ultima lună. Maximul istoric fusese atins la sfârşitul lui iunie, la 4,4 lei pentru un euro. (Sursa:ZF)

Alan Brown, director de investiții la Schroders, tinde să relativizeze criza zonei euro pe care Uniunea Europeană trebuie să o retrăiască la doar 6 luni după ce Grecia s-a aflat într-o situație asemănătoare.”Desființarea zonei euro ar înseamna o mare oportunitate pentru că numeroase active ar putea fi subevaluate”, spune expertul, care a analizat nu mai puțin de 69 de disoluții de uniuni monetare, ce au avut loc de la Al Doilea Război Mondial încoace. Acesta este de acord că majoritatea acestora a dus la pierderi pentru deponenți, însă mediul de afaceri a cunoscut o perioadă de revigorare după dizolvarea anumitor uniuni monetare.

„Desființarea monedei euro nu va însemna că a venit sfârșitul lumii”, spune Alan Brown, citat de publicația elvețiană Le Temps. Economistul este de părere că ajutoarele financiare care se acordă statelor aflate în dificultate, cum au fost până acum Grecia și Irlanda, nu fac decât să aducă pe piețe o stare de calm temporară, problema de fond rămânând prezentă. (Sursa:Capital)

Ministrul de Interne, Traian Igaş, a anunţat, marţi, că a solicitat eliberarea din funcţie a secretarului de stat, Dan Fătuloiu, şi a şefului Poliţiei Române, Petre Tobă, în urma verificărilor declanşate în scandalul de la Piatra Neamţ, şeful poliţiei nemţene, Aurelian Şoric, depunându-şi demisia. „În urma analizei evenimentelor din ultimele zile de la Piatra Neamţ, am demarat verificări, iar în urma acestor verificări, astăzi (marţi-n.r.), am prezentat primului-ministru propunerea de eliberare din funcţie pentru secretarul de stat Dan Valentin Fătuloiu şi pentru chestorul Petre Tobă, şeful Poliţiei Române. Cererea a fost acceptată de primul-ministru”, adeclarat, marţi, ministrul Administraţiei şi Internelor Traian Igaş. Totodată, Traian Igaş a spus că aşteaptă ca acei şefi de post, care afirmau că-şi dau demisiile dacă Aurelian Şoric va fi demis din funcţia de şef al IPJ Neamţ, „să se ţină de cuvânt” şi să demisioneze. (Sursa:Mediafax)

Guvernul ar urma să discute azi proiectul Legii salarizării unitare în sectorul bugetar, după ce luni amânase pentru două zile adoptarea noilor reglementări. Şedinţa de Guvern de miercuri, programată pentru ora 15,00, are loc după ce şedinţa Consiliului Economic şi Social programată pentru marţi a fost suspendată, din cauza boicotului reprezentanţilor sindicatelor, fără ca legislaţia privind salarizarea bugetară să mai fie discutată. Secretarul de stat din Ministerul Muncii Valentin Mocanu a declarat marţi că deşi şedinţa nu a avut loc, actele normative îşi vor continua cursul de legiferare. Astfel, Guvernul urmează să discute azi, în şedinţă, forma finală a Legii-cadru a salarizării personalului bugetar şi a Legii de aplicare a Legii-cadru în anul 2011, urmând să depună proiectele la Parlament pentru asumarea răspunderii. Salariile de bază în sectorul public vor creşte în 2011 cu 15 la sută, dar raportate la nivelul diminuat din luna octombrie 2010, potrivit proiectului legii salarizării unitare. (Sursa:Agerpres)

Majoritatea românilor nu cunosc care este senatorul sau deputatul care îi reprezintă în Parlament, potrivit unui sondaj de opinie realizat de CCSB, în perioada 18-21 noiembrie, la comanda Asociaţiei „Pro Democraţia”, sondaj care a fost dat publicităţii ieri. Astfel, 78 la sută dintre persoanele chestionate nu au putut să precizeze cum îl cheamă pe deputatul care le reprezintă în Parlament, procentul crescând la 89 la sută în cazul persoanelor care nu îl cunosc pe senatorul ales în colegiul uninominal în care au votat. De asemenea, la întrebarea „De câte ori v-aţi întâlnit cu deputatul/senatorul care vă reprezintă în Parlament?”, 71 la sută dintre repondenţi au afirmat că acest lucru nu s-a întâmplat niciodată în cazul deputaţilor şi 78 la sută în cazul senatorilor. Sondajul a fost realizat pe un eşantion de populaţie adultă neinstituţionalizată, reprezentativ la nivel naţional, alcătuit din 1.017 persoane, şi are o marjă de eroare de plus minus 3,1 la sută. (Sursa:Mediafax)

SUA şi China şi-au ‘exprimat ferm dorinţa de a manifesta reţinere’, a declarat marţi la Beijing emisarul special american pentru Coreea de Nord, Stephen Bosworth, după ce a evocat cu responsabili chinezi situaţia creată de bombardarea de către Phenian a unei insule din Coreea de Sud, informează AFP. Tirurile de obuz ‘au fost evident evocate în cadrul discuţiilor mele cu chinezii’, a declarat Stephen Bosworth; ‘credem şi unii şi ceilalţi că acest conflict este foarte prost venit şi ne exprimăm ferm dorinţa de a se manifesta reţinere’. Chinezii ‘au fost de acord că abordarea multilaterală este singura modalitate de a soluţiona această problemă’, a adăugat emisarul special american.Coreea de Nord a deschis marţi focul asupra unei insule din Coreea de Sud, omorând doi soldaţi. Atacul a declanşat ripostă din partea Seulului şi a provocat preocupare la nivel internaţional. (Sursa:Agerpres)

Va urez o zi buna!

Update Coreea: o noua analiza de la STRATFOR pe Politeia Digest

32 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Buna dimineata! 🙂

  Cu permisiunea Dvs, voi semnala imediat doua calupuri de stiri, insotindu-le de comentarii. Stirile sunt de extrema importanta, desi par anoste, intrucit ele se refera la procedurile parlamentare si la Justitie.

  Cetatean

  24/11/2010 at 10:04 am

 2. Buna dimineata!
  Din pacate,parlamentarii care ma reprezinta nu au nici macar adresa electronica publicata pe site-ul camerelor. Asa ca, jaba imi vor cere votul,prefer sa nu mai aud de ei (nu ca ar fi prea vrednici acolo unde i-am trimis).

  ela

  24/11/2010 at 10:08 am

 3. Primul calup: CCR-ul si procedurile parlamentare.

  1. Dupa cum stiti, acum o saptamina s-a modificat Regulamentul Camerei Deputatilor in sensul deblocarii activitatii BP, unde Opozitia avea majoritate de un vot si, pe cale de consecinta, absentind, nu se intrunea cvorumul. Mosificarea a fost in sensul tinerii BP-ului cu citi membri vin si voteaza, eliminindu-se conditia cvorumului.

  Opozitia a contestat la CCR modificarea (cum altfel?) cerind, nici mai mult nici mai putin, sa se conste neconstitutionalitatea modificarii si revenirea la forma initiala a art.38 din Regulament („Biroul Permanent lucreaza in prezenta majoritatii membrilor sai„), pe motiv ca CCR a statuat, prin decizia Nr. 601/14.11.2005, ca acest articol este constitutional.

  Cererea Opozitiei, pe linga evidentul caracter obstructionist (interpretarea unui articol in sensul neaplicarii lui, adica revenirea la o forma ce ar permite blocarea perpetua, pina la noile alegeri, a lucrarilor Camerei Deputatilor), este hilara dpdv juridc, pentru ca presupune ca acel articol 38, in varianta initiala (BP lucreaza cu un cvorum format din majoritatea membrilor, iar nu din majoritatea membrilor care vin la sedinta – cum spune noua varianta) ar avea forta unui articol constitutional.

  Reamintesc ca Regulamentele sunt votate de Parlament si privesc numai organizarea interna a Parlamentului, iar modificarea unui articol trebuie sa respecte obligatia de constitutionalitate. Acum, ca era constitutional pina mai ieri ca BP sa lucreze cu cvorum din numarul total de membri e una, insa sa vrei ca aceasta prevedere sa fie inscrisa in aeterno in regulament, si sa nu poata fi modificata nici macar prin vot majoritar, ca si cum ar fi insasi Constitutia, e aberant. Ratiunile cererii Opozitiei sunt evident, obstructioniste. Daca CCR ar decide ca modificarea de saptamina trecuta a Regulamentului nu este constitutionala (eu zic ca e totusi putin probabil), s-ar reveni la o forma a Regulamentului in care Camera ar deveni inutila, pentru ca onor membrii Opozitiei din BP ar sta mereu acasa si ar primi salarii, insa nu ar participa la lucrari si deci nici plenul nu ar putea functiona, pentru ca BP nu le distribuie proiectele de legi de adoptat.

  2. Tot azi, CCR se pronunta „mai clar” cu privire la ce se va intimpla cu Legea Educatiei si cu motiunea depusa la Parlament pe 29 octombrie. daca CCR sa unda verde continuarii asumarii (si va fi extrem de interesant de urmarit ce spune CCR), atunci vom avea un frumos conflict intre Putere si Opizitiei, entru ca Puterea va vrea sa continue asumarea pe lege, iar Opizitia va incerca la Senat sa inceapa dezbatarea in plen pe o lege ciuntita in comisie de madam Andronescu si alti rectozauri care au avut grija sa scoata prevederea privind incompatibilitatea intre calitatea de rector si cea de parlamentar.

  Cetatean

  24/11/2010 at 10:18 am

 4. Al doilea calup: Justitia.

  De citeva zile e zarva mare in Justitie, pentru ca Ministerul Justitiei a cerut insepctiei CSM anchetarea judecatorilor care au decis a taierea salariilor, prin lege, cu 25% ar fi ilegala (!).

  Evident, zarva mare si plingeri de crocodil, cum ca Guvernul incalca separatia puterilor in stat si se baga peste Justitie.

  http://www.luju.ro/institutii/ministerul-justitiei/ministerul-justitiei-cere-csm-pedepsirea-judecatorilor-de-la-valcea-care-au-declarat-nelegale-reducerile-salariale-cu-25–reactie-de-revolta-a-amr-si-apr

  „In asemenea conditii, a accepta ca o instanta nationala de drept comun poate statua in sens contrar celor retinute in cuprinsul unei decizii pronuntate de Curtea Constitutionala a Romaniei, interpretand aceleasi norme si aceeasi jurisprudenta europeana, reprezinta un fenomen extrem de periculos pentru insasi existenta statului de drept in tara noastra. Asa cum deciziile Inaltei Curti de Casatie si Justitie pronuntate in cadrul recursului in interesul legii sunt obligatorii pentru instante si deciziile Curtii Constitutionale sunt obligatorii , orice abatere in acest domeniu fiind grava si de natura a declansa verificari specifice ce intra in competenta Inspectiei Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii”.

  Va reamintesc ca CCR, atunci cind a analizat exceptiile de neconstitutionalitate pe taiere, s-a pronuntat si pe argumentul ca prin taiere s-ar incalca un drept constitutional (garantat de jurisprudenta CEDO).

  „Obiectia de neconstitutionalitate se refera la dispozitiile Legii privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, care, in esenta, prevad urmatoarele: I. Diminuarea cu 25% a urmatoarelor cheltuieli bugetare […] Curtea retine ca restrangerea prevazuta de legea criticata este necesara intr-o societate democratica tocmai pentru mentinerea democratiei si salvgardarea fiintei statului.[…] Curtea constata totodata ca masura legislativa criticata este aplicata in mod nediscriminatoriu, in sensul ca reducerea de 25% se aplica tuturor categoriilor de personal bugetar in acelasi cuantum si mod. Curtea retine ca legea criticata nu aduce atingere substantei dreptului, din moment ce conditiile prevazute la art. 53 din Constitutie, analizate anterior, sunt respectate. Curtea observa, de asemenea, ca masura criticata are un caracter temporar, tocmai pentru a nu se afecta substanta dreptului constitutional protejat. Astfel, este evident ca restrangerea exercitiului unui drept trebuie sa dureze numai atat timp cat se mentine amenintarea in considerarea careia aceasta masura a fost edictata […] Avand in vedere cele expuse mai sus, Curtea constata ca masura de diminuare a cuantumului salariului/indemnizatiei/soldei cu 25% constituie o restrangere a exercitiului dreptului constitutional la munca ce afecteaza dreptul la salariu, cu respectarea insa a prevederilor art. 53 din Constitutie”.

  Nu mai scriu despre „independenta” acestei Justitii care se transforma pe zi ce trece in stat in stat, insa un lucru e cert: ar fi tare bine sa avem o aminare a intararii in Schengen pina la vara, pe motiv explicit ca e nevoie de o reforma radicala a Justitie. Altfel, fara presiune externa, sandeii mai vechi si mai noi isi vor apara mereu privilegiile si vor pune la cale subminarea continua a celorlalte doua puteri in stat.

  Cetatean

  24/11/2010 at 10:33 am

  • Salut cetatean
   Citez : „aminare a intrarii in Schengen pina la vara ……… ”
   Remarc ca prudent nu ai mentionat vara din care an. 🙂
   Daca nu intram in 2011 in zona asta , stai linistit ca trec ani buni pina vom intra (daca vom intra ) 🙂

   Ștefan A.

   24/11/2010 at 10:40 am

   • Salut Stefan 🙂
    Parerea mea este ca nu vom intra in viitori doi ani. Am si scris-o acum cateva luni.

    Theophyle

    24/11/2010 at 11:20 am

 5. Stefane, salut! 🙂

  Iarna nu-i ca vara, nici Sandelul nu-i ca cioara (in par!).

  M-am referit la vara, pentru ca in vara lui 2010, in iulie parca, vom avea raportul Comisiei pe MCV.

  Or, daca avem o aminare explicita pe motiv ca se asteapta confirmarea, prin MCV, a progreselor realizate in Justitie in special prin alegerea unui nou CSM realmente in care nu mai intra vechii dinozauri si prin modificarea legilor 317 si 303, 304 din 2004 („Marea refirma”), ne-ar prinde numai bine. Basescu si Guvernul ar avea motiv serios de biciuire a Sandeilor vechi si noi.

  Cetatean

  24/11/2010 at 10:47 am

  • Din nefericire nu vad cum o sa ajute. Lucrurile sunt atat de inradacinata ca nici DDT-ul nu mai poate sa ajute. Sunt extrem de sceptic!

   Theophyle

   24/11/2010 at 11:22 am

  • Salut ela,
   mai mult ca sigur 😦

   Theophyle

   24/11/2010 at 11:19 am

  • salut Cetatean 🙂
   Interesul poarta fesul!

   Theophyle

   24/11/2010 at 11:19 am

 6. Salut, Theophyle! Interesul lui coincide, din fericire, cu interesul general de a avea o lege buna. Varianta Guvernului este muuuult mai buna decit ce iese de la Senat (am vazut o avanpremiera a masacrului de catre rectozaurii PSD din Senat). Poate avem noroc si trece legea prin asumare.

  Cit despre Schengen, orice aminare e buna ca presiune pe Justitie. Oricum, va fi macel (prin modificarea legilor 303, 304 si 317) daca aminarea aderarii va fi facuta pe motiv ca Justitia e corupta.

  Cetatean

  24/11/2010 at 11:27 am

  • Cetatene, adevarat in acest caz. La modul general este insa o mare problema.

   Schengenul amanat este o mare problema indiferent de motiv. Trebuie sa-ti amintesc ca nesimtirea acestei caste este atat de mare ca nimic sau aproape nimic nu se va schimba. Nu exista nici vointa politica si nici forta de a o genera. Parerea mea 😦

   Theophyle

   24/11/2010 at 11:30 am

   • Absolut de acord theophyle .
    As licita ca in caz ca nu reusim sa intram in zona Schengen asta va duce tari europene la cererea de limitare masiva a migratiei cetatenilor romani . Cerind derogari de la complecta eliberare a accesului romanilor pe piata muncii din aceste tari (care ar trebui sa vina in anii urmatori) .
    Tarile mari UE fac/desfac regurile si nu vorbaria mioritica care ne asigura ca tehnic a fost facut tot posibilul pentru securizarea frontierelor . Demagogie pura .
    Incepe masa cetatenilor sa veda ca UE nu e numai drepturi . E si obligatii .Legate una de alta. Cum logic poate fi justitie – frontiere (dar putem face o infinitate de legaturi si aia de la UE le fac ) ) De politicieni nu are rost sa vorbim . CIOLANUL e UNICA preocupare . In toate formele de manifestare .

    Ștefan A.

    24/11/2010 at 11:43 am

 7. Am vazut azi dimineata o interventie a lui Adrian Nastase,conform careia va putea convoca un „birou permanent redus”al camerei in virtutea deciziei puterii de a nu mai fi necesara majoritatea absoluta la vot. Extinde decizia pentru plen la biroul permanent. Mai spunea ca vor fi 2 birouri permanente,unul al puterii si altul al opozitiei.
  Halucinant,palamentul asta!

  ela

  24/11/2010 at 11:31 am

 8. Sal`tare, popor corupt ! 😆

  „Neagu Djuvara, Andrei Plesu, Gabriel Liiceanu, Horia-Roman Patapievici, Alexandru George, Nicolae Manolescu, Valeriu Stoica, Klaus Sollfrank, Devis Grebu, Cristian Patrasconiu participa joi, 25 noiembrie, cu incepere de la ora 15,30, la hotelul Marriott din Bucuresti (Grand Ballroom, salonul D), la dezbaterea „Repere intelectuale ale dreptei romanesti”.

  Cu acest prilej va fi lansat si volumul „Repere intelectuale ale dreptei romanesti” (editura Humanitas), un proiect editorial sustinut de Institutul de Studii Populare care aduna 10 ample interviuri cu 10 personalitati de prim rang ale spatiului public romanesc si care graviteaza tematic in jurul ideii de dreapta in politica romaneasca.”

  http://www.webpr.ro/stiri-webreleases_cultura-8065266-webrelease-djuvara-plesu-liiceanu-patapievici-repere-intelectuale-ale-dreptei-romanesti-joi-25-noiembrie.htm

  Tzepelica

  24/11/2010 at 11:41 am

 9. http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-8065538-live-text-mugur-isarescu-datoria-neta-romaniei-55-miliarde-euro.htm

  Finantare externa masiva prin banci ,care a dus la consum si import . Asa a fost „economia duduie” .
  Macar acum si Isarescu sustine ce noi am scris de ceva timp aici ( si pe alte bloguri , eu ) 🙂
  PS. Cifrele si procentele sint uluitoare .

  Ștefan A.

  24/11/2010 at 11:49 am

  • buna dimineata
   nimic nou sub soare;
   o singura concluzie certa: datoria s-a facut sa ne umplem burtile sa ne luam mertzane si plasme

   daca bancile nu inteleg sa crediteze economia reala-si nu inteleg ,ca bancherii nostri sunt la faza de camatari=au profit din comisioane de transfer,comisioane de utilizare,si ce mai vreti dvs-
   nu se misca nimic;
   singura consolare,vor cadea si bancile odata cu economia
   n-amm auzit de o banca sa dea credite unui fermier,sau unui „amarit” care face saibe pentru dacia;astia nu sunt interesanti,profitul lor e mai mic decit doboinda uzuala ceruta de banci

   intamplator

   24/11/2010 at 12:04 pm

   • argument la afirmatia de s-a facut datoria
    citatul e preluat din expunerea de azi a lui isarescu

    „3,7 milioane de debitori au credite de consum negarantate. Răspunsul meu este tranşant: este clar că decizia de îndatorare a fost democratică (… ) Numai în 2007-2009 s-au cumpărat un milion de maşini noi, 17 miliarde de euro, deci eu cred că la întrebarea cine a îndatorat România trebuie să avem în vedere acest lucru. Băncile au fost intermediari, putem spune că i-au ademenit (…), dar nu s-au împrumutat ele ca să îndatoreze România, s-au împrmutat românii

    intamplator

    24/11/2010 at 1:55 pm

 10. f. uratä inpresie a fäcut in germania, alegerile CSM, si deciziile lor pt. ei.

  asa ceva este strigätor a cer.

  amanarea proceselor, ca a lui nästase, copos, vantu, patriociu si a altora, a spulberat orce incredere in justitzia romanä.

  F: BINE; AFARÄ CU TOTZI INTERLOPII DIN MAI,

  mai mari, s-au burtosii färä chipiu, aia ce tzin 6, mafiotzilor si interlopilor.

  theo

  24/11/2010 at 12:25 pm

 11. Portavionul USA „George Washington ” (CV 73) a parasit baza navala din Japonia si se indreapta spre Corea pentru a participa la manevre comune cu marina militara sud coreana .
  Cind incep aceste operatii de antrenament e de vazut cum vor raspunde guvernantii din nord . Ceva nou experiment nuclear ?

  Ștefan A.

  24/11/2010 at 12:56 pm

  • Stefane, poti fi linistit. Este un exercitiu anual numit Hoguk cu participarea marinei militare ale ambelor tari. De aici nu cred ca iese ceva!

   Theophyle

   24/11/2010 at 1:17 pm

   • Pentru cine e normal la cap . 🙂
    Doar ca aia care conduc nordul , sint de toate , mai putin normali cu bibilica ! 😦
    PS. „sursele mele” spun ca nordistii au in faza avansata de pregatire un nou experiment nuclear .

    Ștefan A.

    24/11/2010 at 1:22 pm

 12. „Distractia ” din Korea cam loveste bursa japoneza:
  http://www.atimes.com/atimes/Korea/LK24Dg01.html

  ela

  24/11/2010 at 1:18 pm

 13. Cetăţene,

  invoci luju ca pe sfintele moaşte
  🙂

  gabriel

  24/11/2010 at 1:29 pm

 14. Gabi, stiu ce hram poarta. Portalul ala trebuie citit cu atentie (in cheie inversata multeori), si eu stiu ce fac.

  Cetatean

  24/11/2010 at 2:07 pm

 15. Postare noua 🙂

  Theophyle

  24/11/2010 at 4:15 pm


Comentariile sunt închise.