Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

O zi obişnuită – 23 Noiembrie / “şah la euro”

Bună dimineata intr-o zi de marti. Astazi vom avea la Bucuresti o minima termica de  9°C, si o maxima termica de  14°C, umiditate: 94%. In cea mai mare parte noros, cateva averse, rece. Curs valutar BNR valabil azi: 1 EURO = 4. 2957 RON (-0. 0015 RON); 1 USD = 3. 1274  RON (-0.0038 RON); 1 EURO =  1. 3736 USD; (+0.0012).

La câteva luni după ce a fost nevoită să intervină pentru a ajuta Grecia, Uniunea Europeană şi FMI se grăbesc să soluţioneze încă un episod al crizei europene acordând Dublinului un împrumut de cel puţin 90 de miliarde de euro pentru a face curăţenie în sectorul bancar. Deşi pieţele au primit cu optimism anunţul, mulţi economişti se întreabă cât va dura până ce pieţele îşi vor îndrepta tunurile către celelalte verigi slabe ale Europei: Portugalia şi Spania. Executivul de la Dublin a re­cunoscut că nu poate rezolva singur problema sectorului bancar şi a cerut ajutor Uniunii Europene şi FMI, care pun la cale un ajutor extern de cel puţin 90 de miliarde de euro, scrie presa străină.  În schimbul banilor, guvernul de la Dublin va fi nevoit să suporte anumite costuri, printre care un val de măsuri nepopulare, alături de restructurarea radicală a sectorului bancar supradimensionat. Băncile irlandeze au active totale de patru ori mai mari decât economia ţării. Miniştrii de finanţe ai statelor din zona euro s-au temut că această criză ar putea scăpa de sub control după ce Allied Irish Bank, a doua cea mai mare bancă irlandeză, a anunţat că populaţia şi-a retras în număr mare banii.

Banca a pierdut depozite în valoare de 12 miliarde de euro din luna iunie până în prezent, iar dependenţa ei faţă de Banca Centrală Europeană a crescut de la 10 mld. euro până la 27 mld. euro. Executivul lui Brian Cowen este într-o poziţie ingrată după ce opinia publică a înfierat deciziile politicienilor, spunând că este o mare ruşine pentru Irlanda să ceară ajutor de la FMI. Opinia publică consideră că va fi foarte greu pentru coaliţia condusă de partidul Fianna Fail să îşi ducă mandatul la final, zvonurile că ar putea avea loc alegeri anticipate circulând tot mai frecvent în Dublin. (Sursa:ZF)

Preşedintele Traian Băsescu a apreciat, luni seara, că împrejurările în care a fost implicat secretarul de stat din Ministerul Administraţiei şi Internelor, Dan Valentin Fătuloiu privind tentativa de mituire, creează o imagine defavorabilă a MAI.’În orice caz, întâmplarea nu pune o etichetă frumoasă pe Ministerul de Interne şi nici măcar pe domnul Fătuloiu. Am spus doar că nu este o imagine frumoasă’, a spus Băsescu, într-o intervenţie telefonică pe care a avut-o la o emisiune difuzată pe postul B1TV. Întrebat dacă este de acord cu gestul lui Fătuloiu, privind organizarea flagrantului delict, preşedintele Băsescu a răspuns: ‘E un singur cuvânt: exclus”.  Tot in aceasta interventie, Preşedintele Traian Băsescu a explicat, luni seara, că discuţia cu omologul său francez Nicolas Sarkozy, de vineri, de la Summitul NATO de la Lisabona, nu a fost una tensionată, el mulţumindu-i atunci şefului de la Elysee pentru faptul că Franţa nu a blocat raportul Comitetului Reprezentanţilor Permanenţi al Uniunii Europene (COREPER) privind aderarea României la spaţiul Schengen.

‘După poza de familie, fiecare pleca unde avea treabă. Sarkozy avea o întâlnire. I-am spus că trebuie să discutăm problema Schengen. Este foarte adevărat că asta era una dintre problemele majore pe care le aveam de discutat. Nu ştiu ce faceţi cu gestica lui. Ce vă pot spune este că am stabilit că el trebuia să plece la o întâlnire, avea o bilaterală. Eu aveam mai târziu o bilaterală cu preşedintele polonez. Eram mai puţin presat de timp. Discuţia pe care aţi văzut-o n-a reflectat decât un lucru: ‘Vreau să discutăm pe problema Schengen, vă mulţumesc că n-aţi blocat trimiterea spre Parlament a raportului COREPER’. Deci Franţa a ridicat obiecţii, dar n-a blocat trimiterea către Parlament, este un proces de aprobare a intrării în Spaţiul Schengen, care începe cu Parlamentul’, a explicat Băsescu, într-o intervenţie telefonică pe care a avut-o la postul B1TV.  În context, el a menţionat că Parlamentul European va începe, în ianuarie 2011, dezbaterea privind accesul României la zona Schengen.  (Sursa:Agerpres)

Guvernul german a anunţat luni că serviciul militar obligatoriu din această ţară va fi suspendat cu începere de la 1 iulie 2011, a informat luni ministrul german al apărării, Karl Theodor zu Guttenberg, la Dresda, într-o conferinţă de presă la care a participat şi cancelarul german Angela Merkel.  Anunţul a fost făcut după o întâlnire a cancelarului Merkel şi a ministrului Guttenberg cu şefii de stat major din armata germană, care-şi desfăşoară reuniunea anuală în capitala landului Saxonia. Această decizie este ‘responsabilă şi potrivită’, consideră Karl Theodor zu Guttenberg. Guvernul a semnalat luni că suspendarea – pe termen nedeterminat, dar nu definitivă – a serviciului militar obligatoriu se va reflecta în Constituţie. Potrivit planurilor lui Guttenberg, numărul de soldaţi ar putea fi redus de la 250.000 în prezent, la 190.000 sau 180.000. La rândul său, cancelarul german a anunţat o profundă remodelare a armatei.AGERPRES

Economistul american Nouriel Roubini i-a pus pe jar pe francezi după ce a declarat într-un interviu publicat vineri că finantele franceze nu sunt într-o situatie mai bună decât cele ale Irlandei sau Greciei. Declaratiile surprinzătoare nu încetează să curgă: presedintele Uniunii Europene spune că Uniunea Europeană abia se chinuie să supravietuiască, iar Portugalia spune că ar putea să renunte la zona euro. Mai mult, Irlanda acceptă într-un final ajutorul UE-FMI, înainte de a urma o lungă perioadă de măsuri dictate de boardul FMI. Acesta se bazează, când face aceste afirmatii, pe faptul că deficitul Frantei este destul de ridicat, iar climatul politic îi limitează capacitatea de reformă. (Sursa:Capital)

Sa aveti o zi buna!

Despre Evenimentele din Coreea o postare  Stratfor Read Alert pe  Politieia Digest

27 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Buna dimineata:)

  Dă clic pentru a accesa 18-november-2010.pdf

  interesanta influenta presei asupre deciziei investitorilor.

  ela

  23/11/2010 at 9:09 am

 2. Buna dimineata! Ii maninca undeva pe nord coreeni.

  Cetatean

  23/11/2010 at 10:19 am

 3. evident, tot Coreei de Sud i se (va) cere înţelepciune, inteligenţă, moderaţie…

  gabriel

  23/11/2010 at 11:19 am

 4. Salut pe toata lumea aveti de la STRATFOR – Read Alert pe Politieia Digest

  http://politeadigest.wordpress.com/2010/11/23/north-korean-artillery-attack-on-a-southern-island/

  Theophyle

  23/11/2010 at 11:20 am

  • Este anul cind vor fi necesare multe resurse financiare . Ajung la scadenta peste 500 miliarde € de imprumuturi guvernamentale . Mai bine de 50 % sint pe partea de datorie publica italiana.

   Ștefan A.

   23/11/2010 at 11:55 am

  • nu se transeaza nimic;
   va creste centralizarea si controlul bxl asupra bugetelor&deficitelor nationale;va fi inca un pas spre federalizare

   intamplator

   23/11/2010 at 12:43 pm

   • deci tu eşti sigur că UE va supravieţui
    eşti foarte sigur şi eşti şi foarte optimist

    oricum, tot se tranşează: numai că tu vezi partea plină a „tranşării”

    contrazici degeaba

    gabriel

    23/11/2010 at 2:08 pm

 5. Salut
  Este absolut in afara logicii umane a descoperii motivele pentru care Corea de Nord provoaca mereu incidente armate. In general doar cind multiplele fluxurile financiare externe a nordistilor vin intrerupte (mereu in parte ) , acestia incep cu atacurile . Unica tara care poate COMANDA Coreii de Nord e China si acesta nu se prea implica in situatia tensionata din peninsula . In mod sigur au si ei calcule politice (strategie internationala ). Corea de Nord este un pion in jocul chinez planetar .

  Ștefan A.

  23/11/2010 at 11:53 am

  • Salutare !
   Eu cred ca este cel mai corect asa. Prea multe indoieli si situatia mult prea gri spre maro, ca sa nu se recurga la masura asta. Acum astept valul 2, inspre judete.

   kingsnake

   23/11/2010 at 12:21 pm

 6. Iarasi ne batem singuri in cap .

  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-8062335-senatul-aprobat-diminuarea-cotei-unice-impozitare-10.htm

  Dupa care ne minunam ca ne trateaza FMI , UE ca subdezvoltati cretini . Una le promitem lor si alta facem in casa . 😦

  Ștefan A.

  23/11/2010 at 12:33 pm

  • Astia sunt chiar tampiti;in loc sa ia masuri pentru sprijinirea productiei,crearea de noi locuri de munca, incurajeaza tot serviciile.
   Si asta intr-o perioada in care nu sunt in stare sa creioneze bugetul.

   ela

   23/11/2010 at 12:57 pm

   • Ela 🙂
    Citeste printre rinduri (cum bine zice theophyle).
    Cine sint principalii beneficiari ai acestei reduceri?
    Tot parlamentarii , senatorii care au o gramada de firme (ei sau rudele lor) abonate la contractul cu statul . Le ramin bani mai multi in buzunar .Si mai halucinant 🙂 , propun ei sa foloseasca guvernul noul imprumut FMI ca „tampon” pe perioada cind scad veniturile bugetare datorita acestei reduceri. Initial era vorba de folosit imprumutul pt. investitii (alaturi de banii UE ) . Acum se stabileste tot vechea poveste , imprumut pentru salarii si pensi . O tara mai idioata nu am vazut . Chiar daca sint roman , adevarul trebuie spus .

    Ștefan A.

    23/11/2010 at 1:12 pm

    • 2stefan a
     nu e tara idioata,nu sunt nici parlamentarii
     pur si simplu sunt canalii,alt cuvint mai bun nu gasesc;
     +inca n-au invatat un lucru simplu: cine da banii comanda mizica;place nu place asa e lumea,pina o schimbi,respecti regula
     + ei cred ca sunt „shmecheri”
     din combinatia asta rezulta ca nu fac decit sa agraveze pierderile
     chiar nu le-a spus nimeni ca peste 48 ore romania e pe piata pentru 1 miliard euro si ca o shestie ca sata cu impozitele poate duce la majorarea dobinzii?
     sa zicem numai 0,25 pct mai mult;
     ,la un miliard trei anisunt citva milioane bune
     dar,ce conteaza daca le iese lor de o masa intr-o seara la restaurant,sau un concediu platit pentru amanta?

     intamplator

     23/11/2010 at 1:33 pm

    • @ Stefan::(
     Ai dreptate,nu sunt tampiti;noi suntem pentru ca le permitem sa stea cocotati acolo si sa-si reprezinte numai propriile interese.
     http://www.emergingeuropemonitor.com/file/7579/romaniahomepage.html

     ela

     23/11/2010 at 1:42 pm

 7. Cetatean

  23/11/2010 at 3:03 pm

 8. Igas: „Astept ca si acei sefi de post care au aparut vehement in apararea lui Soric sa se tina de cuvant si sa isi dea demisia” :mrgreen:

  Cetatean

  23/11/2010 at 3:21 pm

  • o sa astepte mult si bine
   cum sa-si dea demisia puturosii aia care spun(citat din memorie)”astept organele abilitate sa intervina”=raspuns la intrebarea despre legaturile intre sorici si lumea interlopa
   sa-i demita pentru indisciplina
   partea proasta e ca daca ii demite se duc la tribunal si sunt reinstalati,ca tribunalele romanesti sunt deasupra oricarei legi si logici

   intamplator

   23/11/2010 at 3:55 pm

  • Aștept reacția protestatarilor și bine-nțeles demisia lor in corpore + o reacție în lanț în tot MAI.

   filadel

   23/11/2010 at 4:01 pm

 9. din ciclul”romania doreste atragerea oamenilor de afaceri”

  România a coborât anul trecut pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte uşurinţa unei companii de a plăti taxele şi a retrogradat două poziţii în topul mondial, de pe locul 149 pe 151, din 183 de state incluse într-un studiu anual al PricewaterhouseCoopers şi Banca Mondială, informează Mediafax.
  „România se plasează în media europeană atât la nivelul numărului de ore necesare pentru conformare, cât şi al ratei totale de impozitare, dar are cele mai numeroase plăţi anuale din Uniunea Europeană, şi de aceea se plasează, probabil, pe ultimul loc în privinţa uşurinţei de plată a taxelor”, a declarat Peter de Ruiter, liderul departamentului de consultanţă fiscală şi juridică al PwC.

  Rata totală de impozitare a unei companii medii din România se plasează la 44,9%, uşor peste medie din UE, de 44,2%, dar sub media mondială (47,8%), iar timpul necesar pregătirii documentaţiei, depunerii declaraţiilor şi plăţilor se ridică la 222 de ore, exact medie UE.

  România are însă cele mai multe plăţi din UE, respectiv 113 operaţiuni, din care 84 se referă la contribuţiile sociale, î

  intamplator

  23/11/2010 at 4:12 pm

 10. Buna seara si multumesc pentru comentarii!
  Postare noua 🙂

  Theophyle

  23/11/2010 at 5:24 pm


Comentariile sunt închise.