Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Lumea în care traim: O Europă multipolară – mize şi provocări

Trebuie sa mentionez ca demersul analitic pe care il intreprind in acesta serie de articole este mult mai elementar decat ar trebui sa fie. O analiza geopolitica adevarata nu poate fi cuprinsa in cele cateva randuri pe care le dedic subiectelor diferite.  Mai mult decat atat, ar fi nefolositor in paginile unei publicatii generaliste, cu cititori care doresc o informare  la modul cel mai concis posibil.

Mizele unei Europe multipolare pot fi analizate prin trei perspective diferite. Prima perspectiva ar fi interesele Uniunii Europene fata de multipolarizarea Europei. A doua perspectiva ar fi noii poli de putere existenti dupa schimbarile geopolitice din 2001 si pana in prezent si in sfarsit, perspectiva intereselor celorlalti jucatori din Europa, in afara Uniunii Europene.

Problemele de vecinatate europene sunt reglemenate de 3 organizatii care reprezinta de fapt o situatie anacronica:

 • NATO, fondat in 1948 si guvernat de ideile razboiului rece, organizatie despre care am discutat in ultimele zile si vom discuta mai departe in acest articol.
 • OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa), creata în 1973, sub numele de Conferinţa pentru Securitate şi Cooperare în Europa (CSCE). Negocierile privind crearea unei grupări de securitate europeana datează încă din anii 1950, însă Războiul Rece a împiedicat obţinerea unor progrese substanţiale până în noiembrie 1972, la Helsinki. Recomandările rezultate în urma negocierilor, „Carta Albastră”, au conferit fundaţia practică pentru crearea unei conferinţe în trei faze, procesul Helsinki. CSCE s-a deschis în Helsinki pe 3 iulie 1973 cu participarea reprezentanţilor din 35 de ţări. Prăbuşirea Cortinei de Fier a necesitat schimbarea rolului CSCE. Carta de la Paris pentru Noua Europă, semnată pe 21 noiembrie 1990 a marcat începutul schimbării. La 1 ianuarie 1995, numele organizaţiei a fost schimbat în OSCE. Sediul OSCE este situat în Viena, Austria. Organizaţia are birouri în Copenhaga, Haga, Varşovia, Praga şi Geneva . La Copenhaga se află sediul Adunării Parlamentare a OSCE, la Haga cel al Înaltului Comisar OSCE privind Minorităţile Naţionale (ÎCMN), iar la Varşovia cel al Biroului OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (ODIHR). La Viena se află şi sediul Reprezentantului OSCE pentru Libertatea Presei (RFOM).
 • CSTO (Tratatul de Alianta si Securitate Colectiva – Collective Security Treaty Organisation) – cunoscut si sub numele de Tratatul de la Taskent, semnat in 1992, ca un prim tratat care trebuia sa inlocuiasca alianta pierduta prin dizolvarea Pactului (Tratatului) de la Varsovia. La 7 Octombrie 2002 tratatul a fost ratificat si reinnoit de Presedintii Rusiei, Armeniei, Bielorusiei, Kazakhstanului, Kyrgyzstanului si Tajikistanului, redevenind ceea ce este astazi CSTO. Azerbaijanul si Georgia, care s-au alaturat in 1994, s-au retras din acest tratat in 1999. Georgia a anuntat ca doreste sa se alature la NATO. Interesant de mentionat ca in 2007 Iranul si-a depus candidatura pentru a deveni membra acestei aliante. Tot interesant este fapul ca anul acesta dupa noile alegeri, Ucraina a hotarat sa adopte o pozitie neutra, renuntand la candidatura NATO si anuntand ca nu se va alatura nici la CSTO.

Dupa mentionarea rapida a celor doua organisme de reglementare cvasi-Europene, in afara NATO, voi incerca sa analizez care ar fi mizele si provocarile Uniunii Europene. In postari viitoare voi incerca sa specific si interesele  fiecarui pol de putere mentionat in aceste postari.

Principiile care au stat la baza activitatii Europene si NATO in domeniul securitatii au fost: integrare, interventie, restricţionare si mediere (integration, intervention, containment and mediation); cel putin asta s-a dorit dupa dizolvarea Pactului de la Varsovia. Din nefericire, toate cele patru principii nu au putut fi implementate in cazul dezintegrarii Iugoslaviei si a razboaielor civile care au avut loc acolo. Important de mentionat este ca recunoasterea Republicii independente Kosovo este pana astazi un subiect extrem de controversat in Uniunea Europeana si NATO. Grecia, Spania si Romania nu au recunoscut aceasta independenta, recunoscuta de majoritatea statelor UE, NATO si SUA.

Prima problema cu care NATO se confrunta este faptul ca diplomatia americana a administratiei Obama sustine o politica cunoscuta sub denumirea de “reset diplomacy”, care promoveaza noi concepte politico-militare fata de Rusia, Orientul Mijlociu, Vestul si Estul Asiei. Acest lucru ar trebui sa ridice multe semne de intrebare in Europa, desi Statele Unite si-au reafirmat cu fermitate rolul de garant al securitatii Europene.

O a doua problema ar fi apropierea de Rusia a Alianţei, aspect care face parte şi din conceptul de politică externă a Germaniei. Germania doreste si indepartarea arsenalelor nucleare din Europa. În plus, Republica Federală doreşte extinderea pactelor de neproliferare: „Dorim ca ultimele arme atomice staţionate în Germania să fie retrase în aşa fel încât Republica Federală să devină o ţară lipsită de armament nuclear”, a spus ministrul german de externe, Guido Westerwelle, cerinta absolut de neacceptat de catre Franta si Marea Britanie, care sustin elementul “descurajarii nucleare” ca pe unul din principalele elemente ale doctrinei militare pe care se bazeaza alianta. Guvernul german solicită însă ca noua strategie NATO să stipuleze ca toate misiunile sale să fie mandatate de ONU, lucru destul de dificil daca intelegem stuctura Consiliului de Securitate al ONU si drepturile la veto ale unora din membrii. Personal, chiar nu vad cum!

Noul plan strategic al Alianţei întrevede o întreagă serie de noi pericole care pot veni din toate direcţiile: atacuri teroriste, atentate asupra resurselor naturale, ale reţelelor de transport sau atacul cu rachete, de pildă din Iran. Nu este evident neglijată nici ipoteza unor atacuri cibernetice asupra reţelelor de calculatoare vitale ale statelor membre.

Însă reforma Alianţei ridică o întreagă serie de întrebări. Poate fi oare un atac virtual asupra unui stat considerat un caz pentru întreaga Alianţă? Poate atacul online atrage după sine activarea Articolului 5 din Tratat care prevede că atacul asupra unui stat membru al NATO este considerat ca un atac împotriva tututor statelor membre şi ca urmare Alianţa este îndrituită să contraatace? Secretarul general Anders Rasmussen explică: „Nici atacurile virtuale şi nici alte forme de atentate nu sunt de la bun început considerate a fi un caz pentru Articolul 5. Este o situaţie pe care o denumesc incertitudine constructivă, acesta fiind şi unul din punctele forte ale Articolului 5.”

Multe intrebari si putine raspunsuri au fost primite la Lisabona. Anders  Rasmussen, secretarul general al NATO, a declarat ca pentru ca succesul Alianţei să rămână nealterat şi în viitor, structurile NATO trebuie reformate. După încheierea Războiului Rece şi a perioadei de tranziţie, a sosit momentul adoptării unei noi formule: „NATO 3.0”.  Nu stiu cum va arata aceasta versiune, sper ca nu vor fi prea multe greseli logice in algoritmul propus.

Bibliografie, note si citate:

The European Council on Foreign Relations (ESFR) – London, UK
Brookings Institution– Washington, D.C. USA
Canadian Defense and Foreign Affairs Institute (CDFAI) – Calgary, Alberta – Canada
Center for Security Studies (ETH) Zurich Forschungsstelle für Sicherheitspolitik und Konfliktanalyse. Zurich, CH.
The New York Times
The Financial Times – London
Deutsche Welle

Written by Theophyle

23/11/2010 la 5:21 pm

85 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Cu parere de rau dar nu ma mai pot abtine . 🙂
  First din nou . 🙂
  Cu putina rabdare ,in urmatorii ani vom vedea ce si cum despre Europa , UE , Rusia , NATO .
  Acum este tot agitat economic , invaluit de ceata . Parerea mea .

  Ștefan A.

  23/11/2010 at 5:57 pm

  • Salut Diana
   Raspund cu intirziere ca am fost ocupat cu cumpararea mincarii la tovarasa cîine ! 🙂
   In calculul PIB intre si economie „neagra , gri” , care nu plateste taxe sau impozite . Total sau in parte. Ca urmare , daca din PIB Italia ar fi scoasa aceasta parte (intre 175 -225 miliarde euro anual ) care nu se impoziteaza , presiunea fiscala REALA ar fi cea mai mare din lume . Nu e deci de mirare ca si evaziunea e pe masura ! 🙂
   Implicit si datoria publica a Italiei ar fi mega galactica . 🙂
   PS . Cind EUROSTAT calculeaza PIB (si pentru Romania ), intra si acea parte de evaziune stimata . Deci in realitate , daca scadem aceasta parte care nu plateste taxe din intrebul PIB si in RO presiunea fiscala e mai mare .

   Ștefan A.

   23/11/2010 at 7:39 pm

 2. Este interesanta invitarea Rusiei la Summitul NATO,cu atat mai mult cu promisiuni de participare la politica de aparare.
  Pe de alta parte,am gasit cateva comentarii atribuite lui Medvedev in sensul ca Rusia va accepta invitatia numai in situatia in care are drept de veto in orice actiune se va intreprinde in legatura cu scuturile din Romania si Polonia.
  http://www.americanthinker.com/blog/2010/11/russianato_summit_not_as_posit.html
  cum trebuie interpretata ecuatia?

  ela

  23/11/2010 at 6:28 pm

 3. Salut Prieteni 🙂
  Sorry am fost ocupat cu coreeni. Aveti o postare hazlie pe contributors 🙂
  http://www.contributors.ro/global-europa/de-ce-ar-trebui-sa-ne-intereseze-conflictul-din-peninsula-coreeana/

  Theophyle

  23/11/2010 at 6:43 pm

 4. Salut!
  Problema NATO e SUA si felul in care domina NATO. La tabelele de ieri trebuia sa adaugi si GDP-ul UE care e mai mare decit al SUA. Cu asa resurse Europa ar putea fi si o putere militara comparabila cu SUA, daca ar vrea. Dar nu vrea si cauta alternative. Admirabil. Viitorul nu trebuie neaparat sa fie scris in otel, „depleted uranium” si asemanator 😉

  Si ti-a scapat precizarea ca declaratia lui Guido Westerwelle nu e facuta de el ca ministru de externe al Germaniei ci ca sef al FDP a carui sef este. Chestia cu armele nucleare e in programul lor, declaratia e facut in Bundestag de el ca parlamentar si nu altceva.

  Tio

  23/11/2010 at 6:57 pm

  • Tio, salut 🙂
   tu esti clasificat la mine ca un individ destept, bine-voitor si extrem de inocent.

   Daca crezi ca poate exista o alianta occidentala sa faca fata provocarilor existente fara americani, habar nu ai pe ce lume traiesti. Trezeste-te omule, esti deja matur!

   Guido Westerwelle se roga la Dumnezeu sa fie refuzat, crede-ma. Eu ma rog la Dumnezeu ca americanii sa iasa de tot din Europa cel putin pentru 10 ani. Ai sa vezi cum va arata Europa dupa aceasta perioada. Serios!

   Theophyle

   23/11/2010 at 7:07 pm

   • Multumesc. Am zis ca ne jucam de-a STRATFOR 😉
    E si asta un scenariu valabil:o alianta militara numai europeana.
    UE are resursele/interesul…de ce nu?
    STRATFOR anticipeaza dezintegrarea Rusiei iar acum imediat a recistigat Ucraina. 10-15 ani ajunge pt a o pune de o alianta militara.

    Tio

    23/11/2010 at 7:23 pm

 5. Salve, magister! NATO ca NATO, dar ce ne spui de coreeni? Se sparge buba atomica? Cineva imi zicea azi la prima ora: ai vazut, Vanga a avut dreptate, a gresit predictia aia cu inceputul WWIII cu doar 12 zile! 😀 Ma mir ca mijloacele de dezinformare in masa n-au facut pana acum nici o conexiune pe tema asta. Halal ziaristi! 😀 😀

  Spartakus

  23/11/2010 at 7:38 pm

  • salut @spartakus,
   aiureli de mahala. Intrigi de curte orientala sau o foame acerba. Am scris ceva pe contributors. Poti fi linistit razboiaele viitorului vor porni numai din Orientul Mijlociu sau India-Pakistan. Parerea mea ca pe la inceput de vara vom avea actiuni acolo sau dincolo. Traim in epoca proxi, prietene!

   Theophyle

   23/11/2010 at 7:50 pm

 6. Doua razboaie mondiale au inceput in Europa .Intre mari tari cu interese diverse .
  Acum vreau sa vad ce mari tari sint Nord Corea sau Sud Corea pentru a declansa un alt razboi global . Vede cineva (la absurd )sa intre China de partea nord coreenilor si impotriva USA care ar sprijinii Corea de SUD ? Uneori nu e bine sa batem cimpii ! 😆 😆

  Ștefan A.

  23/11/2010 at 7:43 pm

  • stef, poti sa fi linistit 🙂
   numai verii din OM stiu sa-si rupa oasele ca lumea 😦

   Theophyle

   23/11/2010 at 7:51 pm

   • Salut Theophyle
    Din punctul asta de vedere chiar sint linistit .
    In ziua cind boul ala din Corea de Nord (indiferent care va fi) va incepe ceva serios , dispare si el si toata gasca care sta alaturi de el .
    Si rabdarea chineza are o limita ! 🙂

    Ștefan A.

    23/11/2010 at 7:54 pm

 7. salut & bonsoir,

  1. cine este Vanga?

  2. am citit pe undeva (nu mai stiu exact unde) ca Rusia este atrasa spre NATO pentru a evita o inhaitare a Rusiei cu China.

  3. interesanta idee, desi putin probabila: dezintegrarea Rusiei.

  skorpion

  23/11/2010 at 7:52 pm

  • Theophyle

   23/11/2010 at 7:55 pm

   • oh, my god
    si se uita cineva in gura ei moarta?
    🙂

    skorpion

    23/11/2010 at 7:59 pm

  • mai skorpi am sa incep sa va scot la tabla 😆

   Lasa-i si pe Tio si pe Friedman. Citeste ceva de la baietii ffff. seriosi

   http://politeadigest.wordpress.com/2010/06/10/piie-papers-10-reasons-why-the-russian-economy-will-falter/

   Theophyle

   23/11/2010 at 7:58 pm

   • tout de suite ma conformez si citesc
    🙂

    dar fara note, please!
    😛

    skorpion

    23/11/2010 at 7:59 pm

   • interesant, foarte interesant, dar nu ajunge la dezintegrarea Rusiei…
    te pomenesti ca pentru a-si salva pielea Rusia se va alia cu china.

    oricum mare, pacoste mare acest Putin pentru Rusia,
    un om retrograd, kaghebist, lacom (se spune prin tirg ca ar fi poate cel mai bogat om de pe planeta), razbunator, lipsit de minime instincte democratice…

    skorpion

    23/11/2010 at 8:57 pm

 8. Eu sint mai preocupat de tragedia asta

  http://www.adevarul.ro/locale/brasov/Brasov-_Explozie_la_Fagaras-_Trei_persoane_au_murit_0_377362597.html

  Se aduna prea multe „accidente” . Si prea multi musamalizeaza aceste probleme extrem de grave .
  (doi piloti morti cu putine zile in urma )

  Ștefan A.

  23/11/2010 at 8:13 pm

  • sa-ti spun eu despre ce este vorba, sau intelegi tu singur 😦

   Theophyle

   23/11/2010 at 8:18 pm

   • Stiu mai frate si ma doare inima ! 😦
    Nu raminem nici cu „izmenele si baioneta ” .

    Ștefan A.

    23/11/2010 at 8:21 pm

    • A mai murit un militar la Cincu dupa piloti, deci al patrulea in 10 zile?

     Tio

     23/11/2010 at 8:30 pm

     • 3 morti si 3 raniti . Practic intregul grup numit tehnic ” servanti” a unui aruncator de mine regimental de calibrul 120 mm. Romania are in dotare aruncatoare de mine de acest calibru , model 1942 (adica anul 1942 in care a fost creat primul aruncator de acest gen ).
      Tio . Avem 1.600 oameni in Afganistan din care au murit peste 20 . Fa un raport matematic si compara cu efectivele altor natiuni si numarul de morti a acestora . Sintem la pamint din punct de vedere a pregatirii , dotarii in schimb avem un raport generali , colonei / trupa de campioni mondiali . 😦

      Ștefan A.

      23/11/2010 at 8:38 pm

 9. Poate Corea joca la bursa? -2% = 2 miliarde?

  Sau noul comandat suprem a vrut o confirmare audio/video ca „the chain of command” functioneaza cum trebuie 😉

  Tio

  23/11/2010 at 8:16 pm

  • Baietii aia au fost avertizati deja de chineji sa o lase mai moale de cand cu scufundarea de acum cateva luni. Cred ca le vor aplica o corectie!

   Theophyle

   23/11/2010 at 8:19 pm

   • Sau poate asa devalorizeaza China. Fac ce vor americanii dar ii irita in acelasi timp 🙂

    Tio

    23/11/2010 at 8:35 pm

 10. hai, sa ne ridem cu lacrimi in ochi
  Adrian Nastase despre coruptie: Basescu este cel care patroneaza acest sistem

  skorpion

  23/11/2010 at 8:58 pm

  • nu e de ras, e de plans 🙂

   Theophyle

   23/11/2010 at 9:13 pm

   • d’aia am si adaugat „cu lacrimi in ochi”
    trist, trist….

    skorpion

    23/11/2010 at 9:28 pm

  • A vorbit incoruptibilul care trage de timp in justitie sa vina prescriptia . Fost prim ministru si element „greu” a partidului „neminjit” numit PSD .
   Intelegi skorpi in ce hal a ajuns natiunea asta ? 😦

   Ștefan A.

   23/11/2010 at 9:17 pm

   • nu-nteleg, stefan
    …..
    chiar crezi ca nu inteleg??? tu fiind departe nici nu realizezi imensa hazna in care, se pare, ca putem sa ne scufundam definitiv..

    skorpion

    23/11/2010 at 9:30 pm

    • Nu te supara pe mine skorpi . 🙂
     Si in „haznaua” italiana sint probleme enorme . Cind se sparge buda asta italiana se murdareste/ineaca toata Europa .

     Ștefan A.

     23/11/2010 at 9:33 pm

 11. Discutam despre Europa si constatam ca este imposibil sa o facem daca nu discutam si despre America. Evident ca tragem si niste concluzii din aceasta. As mai adauga doar ca politica externa americana este in mod traditional influentata de partidul presedintelui aflat la Casa Alba.

  Liviu Ungureanu

  23/11/2010 at 9:29 pm

  • Liviu, salut!

   Iti promit solemn ca vom avea o postare intreaga despre relatiile Europa-America.

   Dupa umila mea parere America paraseste Europa. In 10 ani indiferent de cine va fi Presedintele Americi, SUA va ramane in Europa occidentala cu o prezenta extrem de limitata.

   Probabil ca Polonia va ramane centrul activitatilor lor in regiune.

   Interesele SUA s-au mutat spre alte taramuri.

   Theophyle

   23/11/2010 at 9:34 pm

   • Buna seara,
    Sa intelegem ca SUA s-a orientat catre China?

    mar

    23/11/2010 at 10:04 pm

 12. Merkel declara : situatie exceptional de serioasa (legat de Irlanda ca toate bursele au scazut puternic).
  – Cind vine rindul Spanei va spune : situatie
  catastrofala .
  -Daca vine si rindul Italiei va spune : ultimul stinge lumina ! 😦
  Politicii asti trebuie sa inteleaga ca pierderile nu pot fi astupate la infinit prin tiparire de bani si imprumuturi . E ora sa se gindeasca cum se pot impartii aceste pierderi in mod echitabil si fara sa provoace mari „framintari ” . Adica sa piarda ceva fiecare . Stat , banci , actionisti . Cu cit amina mai mult astfel de decizii grele , cu atit „explozia finala” va fi mai puternica.

  Ștefan A.

  23/11/2010 at 9:41 pm

  • Ștefan
   ai pus degetul pe rană însă momentul a fost ratat. Toate capetele luminate ale lumii au reușit să convingă toate capetele neluminate că e cazul să mai strîngă cureaua și să mai reducă din viteză înafară de unii care sînt mai egali decît ceilalți.

   Dacă lăsau băncile să pice la momentul t0 tot acolo ajungeam însă dura mai puțin și scurtam agonia. Amînarea asta sine-die va determina reacții mult mai puternice și pierderi mult mai mari cu atît mai mult cu cît prostovanii s-au prins că sînt trași în piept de unii care nici măcar n-au soluții dar iau premii Nobel și bonusuri imense.

   filadel

   23/11/2010 at 9:54 pm

 13. am citit aseara ca in anul 2010 in SUA au dat faliment 150 banci.

  skorpion

  23/11/2010 at 9:59 pm

  • Or fi dat Skorpi dar nu alea care ar fi trebuit. Teoretic sînt cele care au susținut cel mai puternic balonul, practic sînt toate acele bănci care au primit ajutoare guvernamentale (nu vorbesc doar de cele americane). Cu ce sînt mai bune, de exemplu, băncile germane sau franceze din moment ce au avut banii băgați tot acolo?

   Este o problemă globală dar șmecherii aruncă pisica moartă în curtea vecinilor. Cît se mai poate și nu miroase prea rău.

   filadel

   23/11/2010 at 10:12 pm

   • cam raspunsul asta am vrut sa aud, filadele,
    🙂

    skorpion

    23/11/2010 at 10:13 pm

  • Oricum ramin destule ! 🙂
   PS. In USA sint foarte multe banci. Multe sint de mici dimensiuni . In Europa echivalentul acestor banci mici sint cele numite rurale , regionale . Le gasim des in RFG si Italia . Paradoxal , cum nu mare acces la piata internationala aceste banci mici europene nu au si mari probleme .
   Acum incep sa glumesc) In USA e vina lui Bill Gates ca a dus electronica cu internet si in cele mai pierdute localitati ! 😆
   Sa nu crezi ca e vina vietii pe credit , cultivata de zeci de ani . Toti au datorii in USA . Cetateni , primarii , spitale , scoli ,state , guvernul federal.
   Unicul care se salveaza e theophyle ! 🙂

   Ștefan A.

   23/11/2010 at 10:16 pm

   • Theophyle are DST-uri si bonduri americane, ce ii pasa 😆

    Cetatean

    23/11/2010 at 10:20 pm

    • imi pasa Cetatene, economiile de o viata sunt acolo 🙂

     Theophyle

     23/11/2010 at 11:45 pm

 14. Buna seara tuturor! 🙂

  Theophyle, referitor la viitorul Europei si al Americii in urmatorii 10 ani: personal, nu cred ca va ramine doar Polonia ca centru de greutate. Cred ca daca interesele Americii vor cere o mutare a centrului de greutate pe orientul apropiat si pe zina pakistan-Afganistan, Romania va fi pe harta punctelor de interes americane.

  Am vazut acum o luna parca o stire (pacat ca nu mai am linkul) despre viitoarea deschidere in Romania a unui pol american (sau cum s-ar mai numi) de prevenire si combatere a amenintarilor informatice in aceasta parte a Europei. Interesele Chinei in Grecia (portul Pireu) nu cred ca ii lasa indiferenti. Fara a mai vorbi despre amenintarea iraniana.

  Nu vreau sa ma hazardez, ca nu sunt Vangu nici tata Omidu, insa interesele americane in Europa, cite vor fi peste 10 ani, vor putea fi reprezentate pe culoarul Polonia-Romania, un fel de semi-Intermarium.

  Cetatean

  23/11/2010 at 10:16 pm

  • Theophyle a scris cu ceva timp in urma ca tata Omidu sint eu ! 😆

   Ștefan A.

   23/11/2010 at 10:18 pm

   • Bine, tata Omidule, atunci iti cedez titlul, eu sunt tata Flurure (vechiul meu titlu).

    Cetatean

    23/11/2010 at 10:20 pm

   • Bine, tata Omidule, atunci iti cedez titlul, eu sunt tata Fluture (vechiul meu titlu).

    Cetatean

    23/11/2010 at 10:21 pm

    • Cetatean vezi ca ai „zburat” ca flutur in ceva etnobotanice . Scri de doua ori acelasi lucru . 😆

     Ștefan A.

     23/11/2010 at 10:25 pm

     • Am tras ceva pe nas, insa sunt chestii pur romanesti: panuşe de pupuşoi facute tigări! 😆

      Cetatean

      23/11/2010 at 10:37 pm

  • Esti optimist Cetatene. polonia este considerata de americani ca singurul aliat serios in Estul Europei. Din nefericire noi nu suntem 😦 din zeci de motive si nici unul emotional.

   Theophyle

   23/11/2010 at 11:46 pm

 15. bun comentariu, stefanel,

  🙂

  skorpion

  23/11/2010 at 10:17 pm

 16. Buna seara Theophyle,
  buna sera prieteni.

  Interesante articole si comentarii si aici si pe Contributors.

  Traim in miezul unui ev aprins, cum zicea poetul. Dupa ce am privit cum presedintii Frantei si Romaniei se „scot” reciproc dupa o discutie fara sonor evidenta in care Kim-ir-sen de Franta a vrut sa iasa in evidenta si nu i-a reusit niciun plus la imagine.

  Monopolaritatea europeana ne-a ajutat (ex. ajutorul Frantei si Rusiei in razboiul de independenta, contra Turciei) dar ne-a si afectat cand pretentiile teritoriale ale acestor poli s-au intersectat. Nu cred ca se va ajunge la modificari de granite dar e bine sa fim prevazatori.

  In barca cu Rusia sau Germania nu prea am dus-o bine, iar Franta, Italia sau Spania sunt latini si nu prea poti avea incredere. Asa ca tot cu americanii, iar lui Basescu de la asta i se cam trage.

  Parerea mea. 🙂

  Andrei

  23/11/2010 at 10:26 pm

  • „Multi” nu „mono”, scuze… 🙂

   Andrei

   23/11/2010 at 10:29 pm

   • @Cetatean, salut

    ˝insa interesele americane in Europa, cite vor fi peste 10 ani, vor putea fi reprezentate pe culoarul Polonia-Romania, un fel de semi-Intermarium˝

    Romania are o zona nevralgica si poate fi basculata.Cam toata lumea stie acel punct nevralgic, a si fost actionat de mai multe ori in istoria recenta.
    Il cunosc si germanii si rusii.
    Fiecare dintre ei s-a folosit de punctul ala la momente diferite pentru a juca Romania in castigul lor.

    p

    23/11/2010 at 10:46 pm

    • @P, salut! Punctul nevralgic al Romaniei sunt politicienii: majoritatea sunt cripto-rusofili. Mai nou, si Polonia a devenit nevralgica dupa Smolensk, tot din prisma clasei politice actualmente la putere.

     Cetatean

     23/11/2010 at 10:52 pm

     • La polonezi este frica de a nu cadea iar la mijloc, intre Germania si Rusia. La Smolensk rusii au facut o demonstratie de forta, de doua ori.

      Americanii pot construi un suport pentru balanta EST – Vest pe coridorul Romania – Polonia. Poate si Turcia.

      Andrei

      23/11/2010 at 11:02 pm

     • Cetatean, la altceva m-am referit.Ardealul.
      Germanii au jucat formidabil atat Romania cat si Ungaria pe chestia asta.
      E uimitor cum doua tari care la data Razboiului II aveau un diferend teritorial -Romania si Ungaria- au fost injugate impreuna de Germania si puse in front pana in stepele rusesti.

      Antonescu ar fi dus Romania pana la capatul iadului in baza promisiunii restituirii de catre Hitler a teritoriilor din Ardeal.Desi Antonescu prin toata cultura si educatia militara era filo-englez si filo-francez.

      In acelasi timp, Ungaria a stat cu Hitler pana la sfarsit in baza datoriei ridicata de sprijinul Reich-ului in dobandirea bucatii de Ardeal.

      Asa a jucat magistral Germania doua tari carora le-a creat un diferend teritorial.

      Sovieticii s-au folosit la randul lor de problema Ardealului.Si la inceputuri, cand au instaurat comunismul.Petru Groza, Gh. Dej -dar si alti lideri romani incadrati de agentii lor- erau ardeleni sau cu puternice legaturi afective in Ardeal (Groza).
      A fost o perioada dupa ´45 cand sovieticii au jucat 3 scenarii pt. Ardeal:republica autonoma, alipit Ungariei sau restituit Romaniei.
      Si nu numai la inceputuri au jucat pe butonul asta.Si ulterior.Si in 56, si in anii 80, si in martie ’90.Si pana astazi.E una dintre replicile lor cica asimetrice la chestiunea Basarabiei.Printre altele, s-au gasit sa finanteze Jobbik.

      Si astazi inca mai actioneaza unii si altii pe jocuri de tipul asta.Nu o fac numai rusii.

      p

      23/11/2010 at 11:13 pm

      • @P, crezi ca rusii sau nemtii ar mai putea pedala pe tema Ardealului incit sa tina intr-un sah (politic, militar si economic) Romania? Poate pe unguri, insa nu cred ca pe romani. Personal, nu cred ca Ardealul poate fi sperietoare pentru romani in viitorul apropiat sau indepartat.

       Cetatean

       23/11/2010 at 11:25 pm

       • Povestea cu separarea Ardealului a incetat de mult .
        Si asta o spune un ardelean clujan ca mine .
        NU mai ajunge la Ungaria niciodata .

        Ștefan A.

        23/11/2010 at 11:30 pm

       • ˝@P, crezi ca rusii sau nemtii ar mai putea pedala pe tema Ardealului˝

        Eu cred ca da.Rusii instilul lor caracteristic.
        In fine, germanii nu chiar pedaleaza.Sunt mai gingasi, asa.
        In recenta vizita in Romania, Frau Merkel a facut o vizita la Cluj.Nu la Sibiu, nu la Brasov, nu la Medias, nu la Bistrita sau in alt oras de traditie germana.Ci la Cluj.A semnalat ce era de semnalat.Interesul adica.

        p

        23/11/2010 at 11:33 pm

       • @Stefan A.

        ˝Povestea cu separarea Ardealului a incetat de mult .NU mai ajunge la Ungaria niciodata˝

        Separarea nu inseamna ca ajunge la Ungaria.Intr-un scenariu de cosmar ar putea fi -sa folosim termenii scenariului sovietic din 1945- o republica autonoma.
        Nici nu e nevoie ca scenariul sa fie probabil.Este suficient sa fie facut credibil pentru suficienti pioni.
        Cu alte cuvinte, nici nu e nevoie ca cineva sa viseze urat.E suficient sa-l faci sa se teama ca va visa urat in asa fel incat acela sa aiba nopti albe.Sau gri.

        p

        23/11/2010 at 11:39 pm

      • @p
       EXCELENT EXPUS
       IMPRESIONANT DE LUCID SI EXACT

       intamplator

       23/11/2010 at 11:43 pm

  • Salut Andrei
   SUA recalibreaza prezenta in Europa . Din o gramada de motive obiective . Daca avem cap ne vom sti pozitiona in aceasta noua dislocare de interese , trupe , baze . Daca !
   Oricum sa nu speram in baze USA pe teritoriul mioritic cu zeci de mii de oameni , sute de avioane si depozite imense de tehnica militara conventionala sau nucleara . E o iluzie .

   Ștefan A.

   23/11/2010 at 10:31 pm

  • Salut Andrei,
   Oamenii nici macar nu inteleg cat de nasol stau lucrurile 😦

   Theophyle

   23/11/2010 at 11:47 pm

 17. Ei, cine vrea sa cumpere ieftin, acum e momentul: http://www.money.ro/bancile-irlandeze-au-fost-scoase-la-vanzare_775561.html

  Andrei

  23/11/2010 at 11:10 pm

  • Nu le ia nimeni . Nici daca le dau cadou , gratis ! 😆

   Ștefan A.

   23/11/2010 at 11:13 pm

 18. Noapte buna,

  Va voi citi si maine. 🙂

  Andrei

  23/11/2010 at 11:47 pm

  • Noapte buna Andrei 🙂

   Theophyle

   23/11/2010 at 11:49 pm

   • Noapte buna la toti, si de la mine.Si vise senine, totusi.

    p

    23/11/2010 at 11:53 pm

 19. Theophyle, imi pare rau sa aud ca inca nu suntem considerati un aliat de nadejde al SUA. Ce naiba trebuie sa faca cretinii astia de politicieni ca sa convinga SUA ca au iesit din duplicitatea care ii caracterizeaza pe romani de citeva sute de ani?

  Cetatean

  23/11/2010 at 11:52 pm

  • Cetatean, americanii au aproximativ sunt dea aceasi parere ca noi in legatura cu clasa politica mioritica. cum naiba te poti alia cu oameni care pot fi cumparati.

   Theophyle

   24/11/2010 at 7:20 am

 20. buna seara
  am tot citit ce scrie dl stratfor si am tot incercat sa vad de ce scrie asa;

  plec de la premiza ca dl stratfor nu e chiar de capul lui

  as zice ca el a fost in zona sa sondeze;ce nu cred ca stie cineva;probabil sa ia pulsul pentru anumite evaluari,pentru o second opinia si nu neaparat pentrudecizii imediate;mai degraba sa seteze optiuni

  ca sec xxi va fi al pacificului nu e o noutate
  ca us e singura putere cu iesire la ambele,asa a dat Dumnezeu;

  ca europa imbatraneste e fapt dat
  ca rusia e low profile vreo 2 generatii,e fapt dat

  intrebarea:cine umple vidul de putere din europa?

  nu cred ca cineva poate raspunde;
  cit o fi europa de imbatrinita,de viitor muzeu locuit de ce mai zic unii si altii ramine un asset;
  ce pare probabil e ca europa e atat de plina de ea si nu ia inconsiderare ca poate umple singura acest vid
  cum? simplu:devenind o federatie
  are moneda ii mai lipseste politica fiscala comuna;
  are cineva acum in europa a\puterea sa-si asume acest proiect?nu stim deocamdata

  intamplator

  23/11/2010 at 11:53 pm

  • Poate germania se viseaza noul rege european . Si unicul care poate salva moneda euro . (care nu ar fi de mirare sa ramina moneda comuna pentru foarte putine tari UE . 5-6 tari )

   Ștefan A.

   24/11/2010 at 12:04 am

  • Intamplator despre ce stratfor vorbesti? ceea ce este scris in articol este scris de mine 🙄

   Theophyle

   24/11/2010 at 7:21 am

 21. corectie
  rindul 3 dupa ce urmeaza ?

  intamplator

  23/11/2010 at 11:55 pm

 22. @ p
  Ce sa ajunga Ardealul ? O republica autonoma ?
  Eventual o regiune autonoma fiscal si administrativ . In umila mea parere asta e viitorul mioritic . Regiuni autonome in locul judetelor . E cam prematur de vorbit de treaba asta ca sar multi in sus si urla ca : autonomie teritoriala nu !!! Deci nici un fel de autonomie ! Ca autonomie teritoriala nu o vrea nimeni ( mai putin utopicii) restul autonomiilor ar fi bine venite . Dupa o clara clarificare legislativa si cu insemnat control financiar . Asta pentru a nu inlocui „gasca” judeteana cu
  „gasca ” regionala la CIOLAN .Parerea mea .

  Ștefan A.

  23/11/2010 at 11:57 pm

  • @stefan
   daca @p e de acord-rog corectie daca nu e bine-avem un exemplu acum
   udmr; se mentine partid bascula,indispensabl prin bantustanizarea judetelor maghiare,prin mentinerea subdezvoltarii lor desi in ultimii 10 ani a controlat ministerele cu dezvolatea(l borbely,eternul ministru)
   zero investitii acolo? de ce?
   @p a dat un raspuns la 11.39 dar trebuie citit incheia maghiara

   intamplator

   24/11/2010 at 12:03 am

 23. @theophyle
  us-polonia-romania

  niciodata us n-a jucatla un capat; e regula de baza a pokerului american si e sport national ca si baseball

  intamplator

  23/11/2010 at 11:59 pm

  • @intamplator, aici am o mai mare experienta decat tine. Stiu cum gandesc americanii. Romania nu este in carti vezi raspunsul meu mai sus dat lui @cetatean.

   Theophyle

   24/11/2010 at 7:23 am

 24. Sara buna oameni buni si rai (politic corect eh?) 🙂

  Seara asta am discutat cu un tip,tanar sub 30, din rusia (om scolit). Extrem de interesant (as zice deprimant).
  Iarta-ma Teophyle, dar imi este teama ca istoria se repeta si se va repeta incontinuare. Cred ca diferentele intre secolele trecute si prezent nu sunt decat nuante tehnologice.
  Pe scurt o dupa amiaza de discutii in contradictoriu pe un singur subiect :Stalin. Eu contra.
  Nu intru in detalii, acum, dar nostalgia dupa Stalin si CCCP la un tanar (calatorit de altfel) la care cauza si efectul(istoric vorbind) nu se legau iar „mama”rusia (pamantul rusesc) era scuza si motiv la tot ce a facut rau Rusia. Este deprimant. Am punctat doua trei inadvertante, dar daca el este „intelighentzia” rusa mi se face teama.
  Repet omul inteligent si care accepta contraargumentele – care totusi ii repugna din pdv emotional.

  eugeni

  24/11/2010 at 12:33 am

 25. Buna Dimineata,
  Postare noua 🙂

  Theophyle

  24/11/2010 at 8:07 am


Comentariile sunt închise.