Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

O zi obişnuită – 22 Noiembrie / “tragedii şi mascarade”

Bună dimineata intr-o zi de luni, inceput de saptamana. Astazi vom avea la Bucuresti o minima termica de  6°C, si o maxima termica de  15°C, umiditate: 96%. Nori de altitudine, moderat, rece. Curs valutar BNR valabil azi: 1 EURO = 4. 2972 RON (+0. 0012 RON); 1 USD = 3. 1312  RON (-0.0211 RON); 1 EURO =  1. 3724  USD; (+0.0096).

Cea mai mare salvare din istoria lumii: 120 de miliarde de euro pentru Irlanda, îngenuncheată de propriile bănci. Acesta este titlul in versiuni diferite in toate ziarele centrale Europene. Acesta este titlul si in ZF de astazi. Irlanda, „tigrul celtic” din anii ’90, nu poate opri derapajul creditelor neperformante. Va primi un împrumut uriaş, estimat la circa 120 mld. euro, adică 75% din PIB, de la UE şi FMI. Criza a fost provocată de încercarea de a acoperi hemoragia de zeci de miliarde de euro a băncilor irlandeze de către stat. Ministrul irlandez de finanţe anunţa ieri seară că va propune guvernului să apeleze la sprijinul financiar al UE şi FMI, punând capăt unei săptămâni de rezistenţă.

Ziarul britanic Sunday Times scria ieri că pachetul s-ar putea ridica la 120 mld. euro, dar ministrul irlandez spunea că suma nu se va scrie cu trei cifre, adică nu va depăşi 100 mld. euro. Irlanda, o ţară cu un PIB de 160 mld. euro, se vede nevoită să ia un credit care reprezintă 75% din PIB şi aproape dublul bugetului său consolidat annual pentru a putea salva băncile. Băncile irlandeze trebuie să facă faţă la retrageri masive şi la pierderi după prăbuşirea preţului la imobiliare cu 50% între 2007 şi 2009. O casă care costa 120.000 de euro în 1994 ajunsese să fie evaluată la un milion de euro în 2007, pentru ca în 2010 preţul să fie la circa 500.000 de euro, conform Financial Times. Pachetul de asistenţă financiară s-ar putea ridica la 120 de miliarde de euro, adică puţin mai mult decât cele 110 miliarde de euro împrumutate în primăvară de Grecia, care are însă o economie de 235 mld. euro, potrivit informaţiilor prezentate ieri de presa britanică. În ultima săptămână se acumulase o presiune enormă asupra Irlandei pentru a cere sprijinul UE, atât din partea investitorilor, care au împins dobânda la obligaţiunile irlandeze la peste 8% pe an, cât şi a oficialilor europeni. Mai multe puteti citi, aici.

După ce a angajat cheltuieli de aproape 800 mil. euro cu securizarea frontierelor, România se află în situaţia de a-şi vedea amânată intrarea în spaţiul Schengen pe considerente care ţin mai puţin de pregătirea tehnică a acestui proces şi mai mult de calculul politic al unor lideri occidentali. În mod cu totul de mirare, cel mai sever cenzor al aderării României la Schengen a devenit Franţa, care, prin vocea preşedintelui Nicolas Sarkozy, ridică în faţa Bucureştiului bariere ce sunt acum imposibil de trecut, după cum admite ministrul român al justiţiei, Cătălin Predoiu. Vineri seara, la summitul NATO de la Lisabona, preşedintele Franţei a făcut un gest care nu are nimic de a face cu diplomaţia. El a refuzat un dialog cu preşedintele român, Traian Băsescu, un gest taxat de presa din Franţa drept „un refuz brutal” al unui dialog. Indiferent de justificările lui Sarkozy de după („nu am refuzat să vorbesc cu el – cu Băsescu, n.n. – am vorbit de vreo 15 ori”), sau de subiectul discuţiei, camerele de luat vederi au înregistrat episodul în care preşedintele Franţei îi întoarce spatele preşedintelui României. Trebuie amintit că securizarea frontierelor României este realizată de EADS Deutschland GmbH, pentru sute de milioane de euro, dar Germania are o poziţie perfect ambiguă faţă de integrarea României în Schengen. (Sursa: ZF)

Despre felul in care as fi dorit ca Romania sa actioneze un articol foarte bun pe WSJ. De citit cu atentie!

Ministrul democrat-liberal al Turismului, Elena Udrea, a fost aleasă preşedinte al organizaţiei de Bucureşti a PDL cu 979 de voturi, din 999 exprimate, la acest scrutin participând 1.070 de delegaţi. De asemenea, comisia i-a validat pe cei doi vicepreşedinţi ai Organizaţiei Bucureşti – Costică Canacheu şi Sorina Plăcintă, precum şi pe secretarul general, Vasile Gherasim. Nu în ultimul rând, au fost validaţi trezorierul – Horaţiu Ţica, preşedintele comisiei de statut etică şi litigii – Cristian Rădulescu şi preşedintele comisiei de control – Mircea Marinescu. Elena Udrea a declarat duminică, după ce a fost aleasă preşedinte al organizaţiei PDL din Capitală, că filiala pe care o va conduce îşi propune să câştige toate alegerile în care va intra. (Sursa: Agerpres)

Arestarea omului de afaceri Cătălin Chelu şi a celorlalţi trei inculpaţi nu a reuşit să elucideze încă toate neclarităţile din dosarul „mită la Ministerul de Interne”, al cărui protagonist este secretarul de stat Dan Valentin Fătuloiu.  Arestarea omului de afaceri Cătălin Chelu şi a celorlalţi trei inculpaţi nu a reuşit să elucideze încă toate neclarităţile din dosarul „mită la Ministerul de Interne”, al cărui principal protagonist este secretarul de stat Dan Valentin Fătuloiu. Fostul ministru de Interne Vasile Blaga a comentat într-un interviu acordat ziarului Gândul dosarul aflat acum în lucru la procurorii DNA. Blaga susţine că avea cunoştinţă de acest dosar chiar de la Fătuloiu şi a precizat că i se pare nepotrivit locul ales pentru flagrant. (Surse Agerpres si Gândul)

Retragerea progresivă a trupelor NATO din Afganistan se va hotărî ‘pe districte, începând din primăvara viitoare’, pentru a asigura succesul transferului total în domeniul securităţii către forţele afgane până la sfârşitul lui 2014, a informat duminică cel mai înalt ofiţer american, citat de AFP. Amiralul Michael Mullen, şeful Statului-Major Interarme american, a spus la emisiunea de duminică ‘This Week’, de pe canalul tv ABC, că primele transferuri de autoritate vor începe în primăvara lui 2011, ‘în funcţie de condiţiile din teren, recomandarea aparţinând generalului Petraeus (care comandă trupele internaţionale din Afganistan – n.r.), pe districte’. Districtele sunt unităţi administrative între comună şi regiune. Subliniind că situaţia va fi analizată la acest nivel, oficialii occidentali vor să nu dea impresia că este vorba despre o plecare cu orice preţ, ţinând seama că războiul nu este o temă populară în rândul unei bune părţi din ţările NATO care au trimis trupe, îndeosebi în Germania. (Surse:AFP si Agerpres)

Publicul cititor s-a înghesuit, duminică, în cea de-a patra zi a celei de-a 17-a ediţii a Târgului Internaţional Gaudeamus – Carte de învăţătură, eveniment organizat de Radio România, avid de a participa la evenimentele pe care le-au propus, deopotrivă, organizatorii şi participanţii. Deşi cu mai puţine lansări de carte decât cele din ziua precedentă, Gaudeamus a oferit, până la ora închiderii, atracţii pe măsura aşteptărilor. Istoricul Neagu Djuvara a recunoscut, duminică, la Târgul Gaudeamus, că s-a înşelat în privinţa datei celebrei bătălii de la Rovine a viteazului voievod valah Mircea cel Bătrân. ‘Când un bătrân istoric află la bătrâneţe că a scris ceva greşit, trebuie să aibă curajul să nu facă pe prostul şi să se încăpăţâneze, cum sunt câţiva istorici care vor morţiş să spună că nu s-au înşelat. M-am înşelat! Nu din vina mea, mă rog’, a spus Djuvara, la sesiunea de autografe dedicată ediţiei a treia revăzută şi adăugită a lucrării ‘Mircea cel Mare (zis cel Bătrân) şi luptele sale cu turcii’, apărută anul acesta la Humanitas Junior.

Aplaudat de sutele de cititori care aşteptau un autograf, istoricul a menţionat că a reparat în această ediţie eroarea istorică a stabilirii datei victoriei de la Rovine, stabilită de zeci de ani la 10 octombrie 1394, recunoscând contribuţiile unui grup de istorici români, care, folosind o serie de izvoare sârbeşti şi atonite, au concluzionat că adevărata dată este 17 mai 1395.

Va urez o zi buna!

24 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Buna dimineatza!

  Haha! unde esti Stefane?

  Tragedii si mascarade
  Romania tot decade
  Politichie de Dambovitza
  Cu popcornul si samanta
  Romanii sunt resemnati
  Ei cu ei mereu schimbati
  Parca-ar merge o schimbare
  Intr-o tara visatoare

  Creanga

  22/11/2010 at 2:11 am

  • Doarme Creanga, doarme 😆

   Theophyle

   22/11/2010 at 2:13 am

   • Cum isi asterne asa doarme
    Cu scandaluri si cu drame
    Din succesuri in succes
    Ce-am semanat am cules

    Noapte dimineata buna!

    Creanga

    22/11/2010 at 2:28 am

 2. Pe frantzuz nu-l poate duce cu hahaieli!!!Iar substantza…ce sa mai vorbim? E „bine” asa cum e, fatalite!

  Elena

  22/11/2010 at 6:50 am

  • Cu tot respectul,asta e tot ce ati inteles din articol? Fatalite, va trebui sa defilam cu astfel de atitudini!

   ela

   22/11/2010 at 8:02 am

 3. Daca nu te cunoaste persoana in cauza, e cvasi-imposibil sa iti fie acceptata o spaga de cateva sute, iar aici se discuta de o spaga de 1 milion. Cat de „sudata” a fost relatia anterioara intre cei doi pentru a se putea discuta de o asemenea suma?

  Cosmin

  22/11/2010 at 7:54 am

 4. „But what happens when enough voters, in what might be called a nation state, inside the euro zone, one day soon decide that they want to change their government? I don’t mean reshuffle their political elite, drilled by the bond markets and common currency orthodoxy, but vote to really head off in a new direction right or left, a direction that requires an independent economic policy. Perhaps such voters in countries including Ireland will always be relaxed when they discover the option has been permanently removed by the ECB and EU. But what happens if they are not so relaxed?”

  ela

  22/11/2010 at 8:03 am

 5. mornin` all 🙂
  Yeah,shit happens !
  Sa ai nevoie de cel putin 100 mld.eur la o populatzie de aprox.4 mil. (raportat la Grecia cu aprox.12 mil asta da,e ceva.
  Pistruii,roshcatzeala parului si paddy whiskey-ul nu le-au ramas ca trasaturi unice.Nici macar tigrul celtic ca prea si-a ros ghearele si a devenit o matza plouata.Nici nu prea mai au ce sa colonizeze. Michael Flatley va trebui sa faca foarte multe spectacole.Sa puna pe ritmurile picioarelor sale deznodamantul mohicanului dintr-un spectacol cu 27 de mohicani,Irlanda fiind primul. 😦

  mircea

  22/11/2010 at 10:10 am

 6. Buna,


  ne trezim oare?

  ela

  22/11/2010 at 11:02 am

 7. Buna ziua ! 🙂
  Ieri Grecia , azi Irlanda , miine poate Portugalia. Nu va pare ceva periculos ?
  Mai ramine din PIIGS sa ceara ajutor Spania si Italia .Daca se va ajunge la ajutat financiar Italia , moneda euro va devenii hirtie igienica . Cu peste 1.844 miliarde de euro de datorie , nu poate exista un plan fiabil de salvare . In rest , numai bine ! 🙂

  Ștefan A.

  22/11/2010 at 11:14 am

  • Poate se invata lumea minte ce inseamna bubble, lacomie, stat social (ist). Nu neaparat in aceasta ordine 🙂

   Sunt sanse sa se opreasca la Irlanda. Portugalia Spania Italia sa scape …

   CFG

   22/11/2010 at 11:27 am

   • buna dimineata

    lacomia e in gene /nu e prima „bubble”,nu va fi nici ultima,citeodata ma gandesc ca e un joc cu suma zero;unii-unii din ce in ce mai multi pierd,altii din ce in ce mai putini,castiga

    la noi, in 2005-7 si-au vindut pamantul ca sa-si cumpere plasme si eventual masini;
    lacomia si prostia merg mana in mana

    intamplator

    22/11/2010 at 11:40 am

    • Adica nu invata lumea? Sau daca invata apoi va uita? Hm, cam asa s-a intimplat in trecut, doar este vorba despre oameni …

     Cine stie, cum internetul va exista in viitor, poate de data asta, daca se invata, tine mai mult invatatura. Plus ca stiintele nu stau pe loc. Sunt optimist cu alte cuvinte :0

     CFG

     22/11/2010 at 12:46 pm

  • vand cateva tablouri din ufizzi si se rezolva

   intamplator

   22/11/2010 at 11:36 am

   • @intamplator
    Daca licitatia va fi facuta cu strigare de Sotheby`s (originar Londra)se scoate si Cameron si altii 😆

    mircea

    22/11/2010 at 11:55 am

    • ..se scot..

     mircea

     22/11/2010 at 12:00 pm

   • Salut intimplator
    O sa vinda Colosseo la chineji si se rezolva tot ! 🙂
    In alta ordine de idei :
    – Avem Grecia care a falsificat conturile statului pentru a ascunde cheltuieli .
    – Avem Irlanda care nationalizind bancile a pus in circa cetatenilor pierderile acestor institutii .
    – Avem Portugalia care are aceleasi probleme cu bancile .
    – Avem Spania unde criza a maturat o gramada de posturi de munca si societati cu efecte grele la nivel de intrari fiscale si cheltuieli suplimentare la nivel de ajutoare sociale.
    – Italia nu are probleme cu bancile , nu a dat ajutoare dar are o problema de sistem . Cheltuieste mult mai mult decit incaseaza . Cam cu 90 miliarde in fiecare an si doar Dumnezeu stie unde se „scurg” banii astia . Mici si multe „riuri” anuale de cheltuieli care impreuna creaza un fluviu financiar enorm .
    In general si ca beneficiar final , indirect a acestor operatii internationale de salvare , bancile engleze , franceze si germane . Adica „inima” UE se salveaza pe spinarea cetatenilor din statele periferice . In conformitate cu logica internationala , slabul /prostul plateste si bogatul/grasul se salveaza .

    Ștefan A.

    22/11/2010 at 12:09 pm

    • Mda, cam asa este … oamenii sunt cam la fel peste tot (segmente, segmente, segmente, …)

     Ce facem ca sa fie mai bine in viitor? Transparenta? Brat scurt al parghie in partea celor alesi? Educatie (continua) pentru toti muritorii? Atitudine? Nu cred ca trebuie reinventata roata 🙂

     CFG

     22/11/2010 at 12:31 pm

    • @stefan a
     nu stiu prea bine;am ceva relatii in ro cu niste italieni din nord,dar astia sunt corecti,nu umbla cu mishmashuri;
     ce am vazut eu in italia e ,cit am fost in concedii, ca nu prea exista bonuri fiscale,facturi
     e cam ca la noi,numai ca economiile fiind diferite efectul e mult mai mare probabil in italia;
     +daca iau de bune ce-mi spuneau amicii din nord,cu banii pentru studiile privind podul peste messina s-ar fi costruit 2 tuneluri si un pod pana acum(dar ei sunt nordici,nu padanisti,dar nordici)
     cred-poate gresit ca in italia e ca in romania- venitul mediu INDIVIDUAL e x,iar cheltuielile medii INDIVIDUALE x+1;misterul latin,poate de aia se inteleg atat de bine romanii cu italienii;
     greu de comentat

     intamplator

     22/11/2010 at 12:49 pm

     • intimplator 🙂
      Chitante (bon fiscal) si facturi exista mult mai mult ca in Romania . Si in % si in valori absolute .
      E drept ca exista sectoare unde evaziunea e mare dar asta tot din cauza sistemului fiscal care asigura deduceri consistente doar la venituri mari . Astfel , pentru cetateanul de rind e mai rentabil sa nu ceara factura la dentist , sa plateasca cu bani gheata , economisind TVA (20 % ) si o ulterioara reducere de pret de 10- 20 %. Daca esti bogat (peste 75.000 euro venit pe an) , deducerile sint multe si mari in valori absolute . Pentru aceasta categorie , tot la dentist, poti deduce linistit si cheltuieli de mii de euro/ an .
      Podul ala este ambitia personala a lui Berlusconi de a ramine in istorie cu o mare lucrare ( in zona cea mai periculoasa sismic din Italia 🙂 )
      Si Ceausescu a avut ambitile lui ca mare „ctitor) 🙂
      Diferenta Italia – Romania . Primii au cea mai mare concentratie de IMM / 1.000 de locuitori si care exporta de toate ( de la biscuiti la sisteme giroscopice pentru rachete) . Noi , din fabrici 100% romanesti nu exportam mai nimic .
      Firma de stat ENEL a investit si in Romania ( dupa principiul mioritic ca statul e prost deci trebuie sa vinda tot ). Si ENI , principalul distributor italian de benzina , motorina , gaz metan , a investit si in Romania . Faimosul nostru Petrom care roman a ramas doar cu numele , ce puncte de vinzare are prin vest Europa?
      In concluzie. Una e sa ai scadere economica de 10 % la 30.000 euro/cap de locuitor si alta de la 9.000 euro /locuitor . In al doilea caz ( cel mioritic) , te doare tare nu doar dosul dar si capul . Nimeni nu iese in Italia sa strige : iesi afara , javra ordinara !

      Ștefan A.

      22/11/2010 at 1:21 pm

 8. Elena s-a relansat… Urmăriţi-o, îi dau doar 6 luni până să-l „kill” şi pe Bill Boc…
  http://baricada.wordpress.com/2010/11/21/elena-udrea-kin-bill-2010/

  baricada

  22/11/2010 at 12:07 pm

 9. Ștefan A.

  22/11/2010 at 12:31 pm

 10. Multumesc pentru comentarii,
  Postare noua 🙂

  Theophyle

  22/11/2010 at 1:25 pm

 11. Inspirat de articolul lui dl. Plesu ( http://www.adevarul.ro/andrei_plesu_-_opinii/Opozitia-in_criza_de_lideri_7_373232676.html ) am incercat o paralela:
  Sursele sunt : articolul lui Plesu din Adevarul (vezi linkul de mai sus, Discursul lui CA din fata domnului Tatulici, nu dau linkul ca nu vreau sa le facem trafic) si Wikipedia.

  Plesu: „Crin Antonescu e şi el, în mod vădit, bucuros să fie contemporan cu el însuşi. Părea un om cumsecade şi cordial şi s-a trezit sufocat de hormoni. Se încruntă ameninţător, zâmbeşte subversiv, contemplă îngrijorat …”
  „Problema mea sunt cei care i se opun şi care, la o adică, ar trebui să-l înfrângă politic şi, mai devreme sau mai târziu, să-l înlocuiască. Nu cred în amarul defetism autohton, după care „oricine ar fi mai bun”. … Am mai scris despre sofismul „răului mai mic”, care a provocat, în ultimii douăzeci de ani, o serie de opţiuni electorale păguboase. Cred, dimpotrivă, că e nevoie de cineva bun cu adevărat, mai bun, nu pur şi simplu mai puţin rău, decât ce avem acum.”

  Rica Venturiano: „Democraţiunea romană, sau mai bine zis ţinta Democraţiunii romane este de a persuada pe cetăţeni, că nimeni nu trebuie a mânca de la datoriile ce ne impun solemnaminte pactul nostru fundamentale, sfânta Constituţiune…, şi mai ales cei din masa poporului… Nu! Orice s-ar zice şi orice s-ar face, cu toate zbieretele reacţiunii, ce se zvârcoleşte sub dispreţul strivitor al opiniunii publice; cu toate urletele acelora ce cu neruşinare se intitulează sistematici opozanţi… … Nu! Orice s-ar zice şi orice s-ar face, cu toate zbieretele reacţiunii, ce se zvârcoleşte sub dispreţul strivitor al opiniunii publice; cu toate urletele acelora ce cu neruşinare se intitulează sistematici opozanţi…”

  La care Crinisor chiar tine sa arate ca Plesu a avut dreptate: 🙂
  Crin A.: „Problema mea e chiar domnul Pleşu. Că oi fi eu bucuros că sunt contemporan cu mine sau nu, va fi surprins domnul Pleşu să afle că nu sunt atât de fericit şi mândru că sunt contemporan cu domnia sa. De ce? Pentru că dacă el ar fi un chibiţ de lux, niciun fel de problemă, poate să aibă cu cine vrea, cu mine, cu Ponta, cu oricine. Dar el vrea să fie altcineva şi trebuia, la puterea sa intelectuală, la prestigiul, la mitul său, în care şi eu am crezut, trebuia să fie o instanţă. Că în Piaţa Universităţii nu era bine, era bine în vremea aia la Palatul Victoria cu Ion Iliescu, a nimerit că Emil Constantinescu era bun când era preşedinte şi dânsul Ministru de Externe şi după aia nu a mai fost bun, şi a nimerit că Traian Băsescu e aşa cum e, dar nu ne spune cum. … Problema mea cu domnul Pleşu este că nu e oricine altcineva.”
  Curat murdar coane Fanica!

  2. Nu discut cum e Elena Udrea, ar fi fost greu sa alergi singur si sa iesi pe locul 2 (doar Geonel poate asta), dar osanalele colegilor de partid au fost gretoase. Si cine le accepta e de asemenea.

  DanSu

  22/11/2010 at 1:44 pm


Comentariile sunt închise.