Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

America strict secretă – cifrele

Nici internetul si nici o criza economica din lume nu vor reusi sa ucida jurnalismul de buna calitate. Una din cele mai fenomenale anchete jurnalistice pe care le-am citit vreodata este serialul care a primit titulatura de “Top Secret America”. Serialul a fost facut si publicat in cotidianul Washington Post in luna iulie a.c., si continua sub formatul unui blog afiliat pana in zilele noastre.  Serialul a fost pregatit de o echipa de 20 de jurnalisti si coordonat de doi “monstri sacrii” ai jurnalismului american, ambi afiliati cu Washington Post: Dana Priest si Bill Arkin. Dana Priest este dubla detinatoare  al Premiului Pulitzer si Bill Arkin unul dintre cei mai seriosi jurnalisti si autori acreditat pe langa Pentagon si Serviciile de Informatii ale Statelor Unite.

Am sa incerc in  doua sau trei articole sa redau cateva fapte esentiale care au fost mentionate in aceasta gigantica ancheta jurnalistica. In perioada de  aproape noua ani dupa “9/11,” eveniment care a traumatizat adanc natiunea Americana, serviciile de informatii au crescut la dimensiuni gigantice si bugetul lor a ajuns la nivelul unui stat mijlociu. Daca aceste servicii ar fi fost un stat independent ele s-ar fi clasat pe locul 61 in clasamentul statelor lumii din punctul de vedere al bugetului. Asadar cifre:

 • In SUA exista 1 271 de organizatii guvernamentale si inca 1 931 de companii private care se ocupa cu activitati anti-teroriste in circa 10 000 de locatii numai in Statele Unite.
 • Autorii anchetei au estimat ca aproape 854 de mii de oameni sunt autorizati sa se ocupe cu astfel de activitati detinand atestate care ii certifica (top-secret security clearances) in aceste activitati.
 • In Washington si imprejurimile lui s-au construit 33 de complexe pentru activitati speciale sau sunt in stadiul final de constructie. Impreuna aceste locatii sunt echivalente cu trei locatii la nivelul Pentagonului sau 22 de locatii la nivelul Capitolului din Washington. Impreuna detin cam 10 milioane de metri patrati.
 • Multe din aceste organizatii si agentii se ocupa de activitati identice, de multe ori facand acelasi lucru. De exemplu, in 15 orase din SUA exista 51 de agentii federale si comandamente militare care se ocupa cu urmarirea banilor care finanteaza organizatiile teroriste.
 • Analize informationale care sunt bazate pe documente si transcrise in conversatii de toate felurile obtinute de agentii americani in SUA sau in afara ei produc 50 000 de rapoarte in fiecare an. Un asemenea volum este imposibil de asimilat, deci in parte ele sunt ignorate.

Cred ca aceste anchete  fac toti bani cheltuiti, si cred ca ei nu sunt putini, in slujba contibuabilului american. Sunt la fel de convins ca jurnalismul adevarat este de asemenea calitate. Jurnalistii care au produs aceasta ancheta chiar pot fi considerati eroi ai societatii civile. Vom vedea in postarea urmatoare daca aceste sume colosale produc ceea ce trebuie sa produca. Mai multa securitate pentru America si pentru aliatii ei.

Written by Theophyle

06/11/2010 la 3:09 pm

64 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Salut! 🙂

  Citisem si eu o parte din cifrele astea despre cresterea enorma a numarului de agentii care se ocupa cu securitatea, insa nu mai imi aminteam unde. Pararea mea este ca masinaria risca sa scape de sub control si birocratia asta militaro-politica sa ia fata controlului civil al puterii.

  Cetatean

  06/11/2010 at 3:32 pm

  • @Cetatene, salut!
   E o nebunie aberanta 😦 Pentru asta trebuie jurnalisti seriosi care-si fac treaba cu adevarat profesionist si organizatii media care sa finanteze asemenea demersuri. Asta este o PRESA ADEVARATA!

   Theophyle

   06/11/2010 at 3:35 pm

  • Salut Cetatean si all!
   Si eu cred ca un aparat de o asemenea si o asemenea putere poate creia un stat paralel celui legal.
   Cam asa s-a intamplat mai mereu in istorie in perioade tulburi, cand cei alesi democratic de popor, din slabiciune si lasitate, au incercat sa scape de responsabilitatea guvernarii prin interpusi dispusi sa rezolve dur si fara scupule orice act sau atitudine de opozitie.

   Asa s-a intamplat si in Romania anilor’80 la o plenara a pcr(cred?) a afirmat ca organele securitatii statului au statut privilegiat in raport cu toti ceilalti cetateni.
   Nu-mi face placere sa-mi amintesc de „epoca de aur”, insa se pare ca oamenii uita usor .
   Cat despre USA de azi cu acele legi impotriva amenintarii terorste”patriot act”, mie aceasta i-mi evoca perioada mccarthy-ista.
   Parerea mea.

   andrzej

   06/11/2010 at 6:03 pm

   • cer scuze, insa din neglijenta textul postarii mele de mai sus trebuie citit astfel:

    Asa s-a intamplat si in Romania anilor’80 la o plenara a pcr sau o sedinta cu activele securitatii(nu mai retin exact, dar sigur a fost publicata in presa vremii)cand ceausescu a afirmat ca organele securitatii statului au statut privilegiat in raport cu toti ceilalti cetateni.
    Nu-mi face placere sa-mi amintesc de “epoca de aur”, insa se pare ca oamenii uita usor .

    andrzej

    06/11/2010 at 6:22 pm

    • Andrzej, acum am vazut mesajele tale, nu eram linga PC.

     Problema legilor de tip Patriot Act este ca ele pot fi folosite si impotriva poporului, desi sunt pentru apararea poporului de dusmani iexteriori si interiori. In ultima instanta, o astfel de lege trebuie votata de reprezentantii poporului si trebuie sa prevada si puternice garantii constitutionale pentru ca pazitorii democratiei sa nu deivna groparii ei.

     Comparatia cu situatia de la noi nu prea merge, pentru ca la noi din start cei care votau, adica Marea Adunare nationala, nu era reprezentantul poporului, cu al Partidului, asa ca aveam un aparat represiv legalizat de aparatul „reprezentativ”.

     Cetatean

     06/11/2010 at 6:52 pm

 2. Theophyle, si noi facem presa adevarata, desi nu avem studii de jurnalism. Nu facem noi investigatii, insa presa corecta tot facem, furnizam gratuit analize de calitate cind ne punem mintea 😉

  Cetatean

  06/11/2010 at 3:40 pm

  • Adevarat dar noi o facem in special din cauza ca nu exista o presa autentica. Daca ar exista noi am fi fost inutili. 🙂

   Theophyle

   06/11/2010 at 3:42 pm

 3. Sa stii ca asa este! Oricum, daca te uiti in urma, vedem ca din august 2009 pina azi au disparut multe asa-zise jurnale consacrate, televiziuni se zbat la limita falimentului, iar Politeia merge in continuare 😆

  Cetatean

  06/11/2010 at 3:52 pm

 4. Salutare spionilor ! 😆
  De regula si confirmat istoric , doar dictaturile cheltuiesc tot mai mult in „intelligence”. Bani si personal . Cu cit situatia materiala a cetatenilor e mai rea , cu atit cheltuielile pentru informatii confidentiale cresc .
  Poate USA migreaza treptat spre o dictatura „blinda ” a celor super bogati fata de masa tot mai redusa si nemultumita a clasei medii ?

  Ștefan A.

  06/11/2010 at 4:11 pm

  • salut Stef,
   NO WAY!

   Theophyle

   06/11/2010 at 5:10 pm

 5. Sefane, foarte posibil sa fie cum spui tu si administratia americana sa tinda spre o autonomizare fata de electorat…

  Cetatean

  06/11/2010 at 4:28 pm

  • In plina criza mondiala , unicele „servicii” romanesti care au vazut crescuta finantarea au fost cele de informatii . O regula generala cam peste tot unde democratiile sint „originale” sau mai putin .
   Dorinta de a controla tot si toate .
   Cu scuza terorismului dar nimeni nu mai zice absolut nimic ca 11 atentatori de la avioanele deturnate in USA pe vremea lui GWB au fost cetateni sauditi . Toti intrati in USA absolut legal .

   Ștefan A.

   06/11/2010 at 4:42 pm

 6. Buna seara ! 🙂

  Intrebare : ce jurnalist roman ar avea „bilutele” necesare ca sa poata face o analiza a celor 7 (minimum) servicii secrete din Romania ?
  O analiza comparativa cu servicii similare din alte tari (UE, de ex.), macar din cateva puncte de vedere mai importante (finantare/eficienta, selectare/pregatire cadre, dotare etc.).

  Tzepelica

  06/11/2010 at 6:01 pm

  • Salut @timi 🙂
   numai dupa ce ia un Pulitzer 😆

   Theophyle

   06/11/2010 at 6:02 pm

   • 🙂

    Tzepelica

    06/11/2010 at 6:12 pm

 7. Tzepelica

  06/11/2010 at 6:17 pm

  • Alte vremuri cu alti oameni. Poate mai buni, cine stie.

   Tie @timi daca tot ai vorbit despre :

   Theophyle

   06/11/2010 at 6:20 pm

  • @timi, eu sunt din Uranus si ala disparut. Mergeam cu gasca in parcul care astazi mallul Vitan, cand nu aveam bani. Cand aveam mergeam in centru sau la Hersatrau 😆

   Theophyle

   06/11/2010 at 6:49 pm

  • nultumesc
   e zona mea;

   intamplator

   06/11/2010 at 8:10 pm

 8. Tzepelica

  06/11/2010 at 6:35 pm

 9. Buna seara!

  Americanii au bani
  Sa lupte cu talibani
  Daca nu au mai tiparesc
  Si chinezii inverzesc

  Oare vor sa legalizeze hotia in Romania?

  http://economie.hotnews.ro/stiri-companii-8007613-proiect-hotarare-guvern-costul-unitar-pentru-autostrada-zona-munte-este-6-1-milioane-euro-iar-pentru-linie-cale-ferata-1-2-milioane-euro.htm

  Creanga

  06/11/2010 at 6:37 pm

  • Creanga salut !
   Pretul asta unitar e ca tarifa standard la prostituate ! 😆
   In realitate depinde de o gramada de factori variabili.
   Destul sa ne imaginam realizarea unui tunel si in faza de constructie se descopera 1 sau mai multe vîne de apa . Pretul de constructie sare in sus inevitabil si cu mult !

   Ștefan A.

   06/11/2010 at 6:43 pm

  • Salut Creanga. Este de mult legalizata. A legalizat-o ala sarac si cinstit!

   Theophyle

   06/11/2010 at 6:50 pm

   • Salutare!
    Daca imi aduc bine aminte in USA costa doar 2 mil $ kilometrul, sau ma insel eu, ori de fapt ne inseala ei pe noi?

    Creanga

    06/11/2010 at 7:05 pm

 10. Ei pot sa stabileasca ce pret vor;in cazul utilizarii fondurilor europene,analiza,aprobarea si decontarea costurilor nu se face dupa proiectul lor de HG.

  ela

  06/11/2010 at 6:45 pm

 11. Stati linistiti, fratilor. Nu avem fonduri nici de plombat sosele cu maturoiul si cazanul cu smoala, darmite de facut autostrazi la munte!

  Cetatean

  06/11/2010 at 6:53 pm

  • Daca le face Casuneanu, se mai gasesc ceva parale pe fundul sacului. 🙂

   Tzepelica

   06/11/2010 at 6:56 pm

 12. De aia nu vor fondurile europene!

  ela

  06/11/2010 at 7:02 pm

 13. Deprimante pozele din anii 50-60

  Un tanar de stanga

  06/11/2010 at 7:13 pm

 14. Theophyle
  Daca doamna Demeter e aproape de computer , poate sa traduca :

  http://www.repubblica.it/rubriche/piccolaitalia/2010/11/06/news/la_dirigente_milionaria_nel_comune_senza_soldi-8809564/?ref=HREC1-6

  Pentru restul cititorilor: un oras italian nu are bani pentru platit sariile angajatilor (inclusiv maturatori de strada ) , in schimb plateste 1,5 milioane de euro in 2 ani sefei oficiului plati comunale ! salar de baza + 700.000 + 800.000 sporuri , stimulente ! 😆
  ASA INTELEGETI LA CE ABERATII SE POATE AJUNGE CU SPORURI , STIMULENTE , TRASE DIN PIX !?

  Ștefan A.

  06/11/2010 at 7:17 pm

 15. esti sigur ca e vorba de italia?

  Cetatean

  06/11/2010 at 7:33 pm

  • Reggio Calabria inca nu e in Romania ! 😆 😆
   De fapt e un oras care e tehnic in faliment comunal . Au doar datorii ! 😆
   Ca Napoli acum 30 de ani sau Taranto cu 2 ani in urma . Urmeaza Roma dar acolo acopera inca guvernul central aruncatul banilor pe geam ! 🙂

   Ștefan A.

   06/11/2010 at 7:38 pm

 16. Calabria, dupa stiinta mea, este una din cele mai sarace regiuni ale Italiei?

  Cetatean

  06/11/2010 at 7:43 pm

  • Am vazut o harta cu GDP in Italia, cu cat te duci spre sud cu atat scade GDP ul, daca ar fi fost cizma mai lunga tocul ar fi fost un fel de Romanie.

   Creanga

   06/11/2010 at 7:48 pm

   • Exact Creanga !

    Ștefan A.

    06/11/2010 at 7:52 pm

  • Regiunea Calabria (contine mai multe provincii care au echivalent romanesc , judete) este prin definitie cea mai saraca zona din Italia . Cu o mafie mai ceva ca in filme dar si cu niste frumuseti naturale , fara egal .
   PS . In general Calabria , Sicilia , Basilicata, sint polul saraciei italiene . (si a mafiei)
   Au in schimb frumoase femei ! Brunete ! 😆

   Ștefan A.

   06/11/2010 at 7:52 pm

 17. Stefane, macar femei frumoase sa aiba, daca altceva nu. E si asta o consolare penbtru localnici.

  De ce nu te-ai dus in zona de sud? 😉

  Cetatean

  06/11/2010 at 7:53 pm

  • Am ajuns pina la zona centrala si am zis : gata , ramin aici ! 😆
   Mai jos nu cobor ! 🙂

   Ștefan A.

   06/11/2010 at 8:00 pm

  • E consolare poate pentru localnici dar pentru femeile frumoase si brunete sigur nu e 🙂

   Un tanar de stanga

   06/11/2010 at 8:11 pm

 18. Bine ai facut, se pare ca zona centrala a fost suficient de atragatoare, desi existau si sirene mai la sud 😉

  Cetatean

  06/11/2010 at 8:02 pm

  • Aseamana cu Ardealul . Geografic dar si in mentalitatea locuitorilor ! 😆
   PS . lipseste un Boc ! 🙂

   Ștefan A.

   06/11/2010 at 8:05 pm

  • Il beatifica probabil si il transporta pe afet de tun, cu salve de altilerie si Ponta in lacrimi

   Un tanar de stanga

   06/11/2010 at 8:23 pm

 19. E simbata . Sa descretim un pic fruntile ! 🙂

  Ștefan A.

  06/11/2010 at 8:18 pm

  • Nu sariti in sus . E un sosia nu originalul ! 🙂

   Ștefan A.

   06/11/2010 at 8:19 pm

 20. http://www.ziare.com/emil-boc/premier/boc-daca-fiecare-guvern-facea-cati-km-am-facut-noi-cati-km-de-autostrada-am-fi-avut-1053724

  Daca si cu parca se plimba intr-o barca, lucrarile au fost facute de Bechtel pe datorie.

  Din informatiile de pe zf.ro cu banii cheltuiti in ultimii 10 ani ar fi trebuit sa fi construiti peste 1000 km de auostrada, unde este diferenta?? Casuneanu, Umbrarescu, Videni, Berceni, Mironi samd.

  Creanga

  06/11/2010 at 8:38 pm

  • Daca clasa politica mioritica ar fi vrut sa faca autostrazi in Romania , acestea erau deja realizate . (in 20 de ani ) .
   In realitate dorinta a fost doar de business pentru propria clientele , portofelul personal si finantele partidelor . Nu exista nici o alta explicatie valabila pentru 20 de ani de inapoiere infrastructurala .

   Ștefan A.

   06/11/2010 at 8:45 pm

   • Stefane astia nuci nu-ai dau seama de importanta economica ainfrastructurii rutiere si cai ferate 😦

    Theophyle

    06/11/2010 at 8:46 pm

  • Creanga, suntem un stat bogat, de ce sa nu impartim ceva parale la niste cetateni de vaza ai neamului? 😦

   Theophyle

   06/11/2010 at 8:45 pm

   • Eu zic altfel, de ce nu intra nimeni la puscarie?? Ar trebui sa imparte niste pijamale dungate. Garantia pentru o sosea este mai mica decat garantia pentru o masina de spalat.

    Creanga

    06/11/2010 at 8:55 pm

 21. Am ajuns la 50 de ani sa citesc despre malnutritie . In Romania !!!!!!!!!!!!!!

  http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Bacau-Copila-schelet_mai_are_de_trait_doar_cateva_zile_0_366563999.html

  Doamne in ce hal a ajuns tara asta !

  Ștefan A.

  06/11/2010 at 8:49 pm

 22. Priviti pozele din acest articol . Cutremurator . NU EXISTA ASA NIVEL DE SARCIE NICAERI IN VEST !

  http://www.adevarul.it/stiri/actualitate/foto-parinti-care-nu-merita-copiii

  Bine ca am reusit sa dam pensi groase la multi parveniti si tara (sau unele zone ) sta cu puricii si paduchii in casa ! 😦

  Ștefan A.

  06/11/2010 at 8:53 pm

  • INGROZITOR!

   Theophyle

   06/11/2010 at 9:02 pm

   • Mult mai grav Theophyle .
    Este dovada reala a regresului societatii romanesti .
    Poti sa zugravesti cit vrei blocurile din orase pentru a salva o minima de apareta (care tot falsa e ) .
    Realitatea asta din poze eu nu am reusit sa o vad NICAIERI in Italia . Nici macar in zonele declarate oficial ca sarace .

    Ștefan A.

    06/11/2010 at 9:06 pm

    • Stefane, ce este mai bun in tara asta pleaca. Ramanem fara sare la ciorba nationala 😦

     Theophyle

     06/11/2010 at 9:12 pm

    • Si atunci te intrebi, ce faceau vecinii, preotul, primarul?

     Creanga

     06/11/2010 at 9:17 pm

     • Se duc la carciuma 😦

      Theophyle

      06/11/2010 at 9:18 pm

 23. Fiecare primarie are in schema de personal cate un asistent social.Ar fi interesant de aflat cum isi facea anchetele sociale,daca era calificat si cui dadea socoteala.Parintii aia ar trebui sa raspunda pentru rele tratamente aplicate minorului,iar asistentul social,solitar cu ei.

  ela

  06/11/2010 at 9:22 pm

  • Salut ela .
   In Italia , cu toate problemele ei , astfel de parinti ar pierde fulger dreptul legal de a fi parintii copiilor . Adica ar pierde ce in termine juritic se cheama „patria potesta ” . Introdus in 1975 in codul juritic italian, acest principiu legifereaza obligatiile parintelui (indiferent de sex) fata de proprii copii . (naturali sau adoptati).
   Cit priveste angajatii primariei sau asistentul social , inutil sa discutam . Avem in fata o INFRINGERE sau INEXISTENTA TOTALA a statului in protejarea a ce este mai de pret in o natiune dar si in sufletul lui homo sapiens . COPII !

   Ștefan A.

   06/11/2010 at 9:32 pm

 24. Theophyl,
  Facem ce facem si tot la Romania ajunge, macar avem o scuza, postarea este foarte documentata si mai urmeaza si alte parti.
  Pe 15 ianuarie o sa fiu in zona, eu nu beau, dar ca un Crengulin ce sunt am sa torn in pahare.

  Creanga

  06/11/2010 at 9:25 pm

 25. solidar,scuze

  ela

  06/11/2010 at 9:25 pm

 26. Multumesc Creanga 🙂

  Theophyle

  06/11/2010 at 9:33 pm

 27. Postare noua 🙂

  Theophyle

  06/11/2010 at 9:34 pm


Comentariile sunt închise.