Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

„Stop Banque”

Fără absolut nici o legătură cu normele de aplicare ale vreunei ordonanțe de urgență sau directive europene, în rândul utilizatorilor de internet din mai multe țări europene a luat naștere o mișcare de protest împotriva băncilor, numită „Stop Banque”, care presupune invitația de retragere masivă a banilor depuși în bănci, exact în ziua de 7 decembrie.

Apărută în Franța, mișcarea s-a răspândit apoi pe bloguri din Germania sau Olanda, iar acum dispune de un cont pe Facebook care are ca titlu de pagină: REVOLUTION! ON 12/07 [7 decembrie] LET’S GO EVERYBODY TO WITHDRAW OUR MONEY!. Contul are deja aproape 1.500 de fani, utilizatori de Facebook.

Detalii despre campanie au început să apară și în presă. astfel, publicația jetzt.de arată faptul că deponenții băncilor sunt invitați să retragă banii din bănci și să-i depună în bănci sociale sau să-i țină în casă. Pana aici Capital.

Intrebarea este daca acest demers are sanse de succes sau nu? Daca este justificat din punct de vedere civic si personal? Sunt bancile de vina pentru situatia in care ne aflam?  Poate in alte locuri sunt lucruri care trebuie gandite si rasgandite, la noi dupa povestea “creditelor cu buletinul” bancile chiar merita o pedeapsa usturatoare. Intrebarea este – daca noi clientii bancilor sau consumatorii de servicii financiare nu meritam nici o pedeapsa sau poate ca am primit-o deja!

Written by Theophyle

02/11/2010 la 3:23 pm

47 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Salutare,

  Stiu ca nu am cum sa am decat o pozitie subiectiva la subiectul asta, dar mi-o voi exprima oricum.

  Ok, falimentam niste banci pe 7 decembrie si apoi ce ? Economiile in care ar falimenta acele banci ar fi mai sanatoase ? Sau ca sa formulez altfel, care e rata de propagare a falimentului unei banci in randul clientilor, companii si persoane fizice ? Nu inteleg de ce ar vrea cineva cu minime cunostinte economice ca sa avem o Argentina 2001 generalizata. Mi se pare aberant.

  Pe de alta parte nu cred ca va fi mai mult decat un foc de paie. La fel cum nu vad posibila o greva fiscala generalizata, de exemplu. Si acolo e vorba de niste bani pe care esti obligat sa-i platesti, nu de un serviciu financiar pentru care optezi.

  Varianta optima mi se pare in continuare ca este sa schimbi furnizorul serviciilor, fie el banca sau stat.

  KingSnake

  02/11/2010 at 3:45 pm

  • KS, salut 🙂
   Poate ai dreptate, un lucru trebuie facut si el este simplu – intelegerea serviciilor pe care o banca poate sa ti le dea, si citirea literelor mici in contracte. Simplu, sa devenim mai inteligenti ca ei! Nu e greu crede-ma 🙂

   Theophyle

   02/11/2010 at 3:49 pm

  • Eu stiu ca nu e greu. Trebuie doar sa intelegi ca bancile nu sunt organizatii non-profit, ca nu exista credit fara costuri sau depozit care sa se multiplice peste noapte, ca faptul ca folosesti niste bani sau ca faci niste tranzactii se taxeaza la fel ca orice alt serviciu de care beneficiezi in orice societate. Si ca la fel ca in cazul oricarui bun sau serviciu, nu trebuie sa te lasi ghidat doar de reclama, ci trebuie sa GANDESTI de unul singur cu privire la necesitate si oportunitate. Si daca nu iti permiti pretul, nu cumperi. Simple as that.

   KingSnake

   02/11/2010 at 4:05 pm

 2. http://

  societate

  02/11/2010 at 3:57 pm

  • @societate salut 🙂
   linkul asta pentru ce sau pentru cine? Pe blogul asta se discuta nu se face publicitate. 🙂

   Theophyle

   02/11/2010 at 4:19 pm

 3. Daca studiezi unde duce linkul feisbuc, observi un grup de siteuri italiene, probabil studenti interesati de politica si anarhism. Statusul actual pe feisbuc este:”io boicotto tutti i prodotti…”. Personal cred ca este o manevra de SEO, search engine optimisation.

  Richard

  02/11/2010 at 4:30 pm

  • Salut Richard 🙂
   Nu ma intereseaza proiectul, nici revolta. Ma intereseaza ideea si impactul unei idei de acerst gen transformat intr-o chestie asemantoare cu „Tea Party”. Personal cred ca bancile au scapat mult prea ieftin si astazi isi fac de cap pe banii contribuabililor, in State, bineinteles.

   Theophyle

   02/11/2010 at 4:33 pm

 4. Am dat search pe net, foarte slab ecoul online. Cu bancile e mai complicat, nu vom scapa vreodata de puterea lor, cel putin nu in capitalism.Oricum, un grup de hackeri ar fi infinit mai eficient decit 2 milioane de feisbukisti cool.

  Richard

  02/11/2010 at 4:40 pm

  • Draga Richard eu stiu un singur lucru focul dintr-o padure se poate stinge numai cu foc. Cred ca se poate lupta cu bancile numai folosindu-ne de singura cale pe care un cetatean trebuie sa se foloseasca, presiunea colectiva si aparare drepturilor consumatorului.

   Theophyle

   02/11/2010 at 4:47 pm

 5. „Eu cred ca daca rata profitului bancar din Romania e de trei ori mai mare decat in alte tari, cred ca trebuie sa ne punem niste intrebari. Am putea spune in aceasta situatie ca s-au intalnit prostii cu smecherii si nu cred ca ar trebui sa ajungem aici”, a explicat Tariceanu.

  Complicat gramatical, găunos dar destul de clar după părerea mea. 🙂

  filadel

  02/11/2010 at 5:02 pm

  • Salut Filadel, 🙂
   Clar si chiar are dreptate 🙂 Intrebarea este unde a fost el cand se luau „creditele cu buletinul”

   Theophyle

   02/11/2010 at 5:05 pm

 6. Escrocii apar si prolifereaza acolo unde gasesc teren fertil.
  Adica acolo unde gasesc multi gugustiuci.
  Motocicleanu stie asta foarte bine, n`asha ?

  Tzepelica

  02/11/2010 at 5:06 pm

  • Salut @timi, acum a devenit si el civic, nu?

   Theophyle

   02/11/2010 at 5:16 pm

   • Salut ! 🙂

    Tzepelica

    02/11/2010 at 5:22 pm

 7. „Boagiu: Deszapezirea nu se face cu prietenii”.
  Heheheeeee…vedem noi, la iarna… 🙂

  Tzepelica

  02/11/2010 at 5:11 pm

  • Si asta este dusa, nu stie ca aceste contracte au fost semnate din iulie 🙂

   Theophyle

   02/11/2010 at 5:15 pm

   • Acu` s-a gandit sa ne oblige pe noi sa ne punem gume de iarna.
    Sa vezi distractie, cand zapada o sa fie de un metru sau cand sosele devin patinoare.
    Sa vezi atunci „eficacitate” la anvelopele de iarna.

    Tzepelica

    02/11/2010 at 5:26 pm

    • Mai timi, noi nu suntem bibani, stim ca iarna asta va fi exact ca toate iernile romanesti. Mare adevar a spus sefu’ „iarna nu-i ca vara,” aproape confucianist :mrgreen:

     Theophyle

     02/11/2010 at 5:29 pm

 8. sal`tare bancherilor,
  Motocicleanu le zice bine, dar asa-i, unde dracu era cind se dadeau bani cu buletinul?
  In alta ordine, propunerea cu retragerea banilor odata, nu e decit a unor anarhisti, dintre cei cu dupa mine potopul.

  victor L

  02/11/2010 at 5:44 pm

  • Victor salut 🙂
   Anarhisti sau nu, as dori sa-i vad pe bancheri tremurand 🙂

   Theophyle

   02/11/2010 at 5:56 pm

 9. Actiunea se refera si la banii din paradisurile fiscale,sau pe aia ii lasam ? 🙂

  ela

  02/11/2010 at 5:47 pm

  • ela salut 🙂
   nu draga acolo ii ducem dupa ce i-am scos 🙂

   Theophyle

   02/11/2010 at 5:56 pm

 10. @teofil servus 🙂 ca de obicei deschizi un subiect incitant si foarte serios….din pacate …extrem de sensibil si …nepopular, o data din cauza ca este greu accesibil publicului larg ,avand un specific arid si o doua oara din cauza tabu-ului impus asupra temei, de catre cei interesati in business.
  bun,acuma iata ce cred eu,nefiind neaparat o autoritate in domeniu ci doar un om mai informat si interesat de acest subiect…actualul sistem financiar-bancar este profund viciat si nociv care nu are nimic de a face nici cu dezvoltarea economiei,nici cu onestitatea in afaceri si cu atat mai putin cu …legitimitatea unei activitati comerciale…de ce? pai hai sa vedem,ce este o banca? este o societate comerciala care presteaza un serviciu asa zis financiar,adica vine ea cu capital/bani proprii?nici vorba,foloseste banii unora dintre noi care le dam in chirie banii economisiti de noi in schimbul unei ,,dobanzi,,meschine sa zicem de 9% ea banca imprumuta banii nostri ai deponentilor altora dintre noi care au nevoie de bani contra unei dobanzi deloc meschine sa zicem 22%…de cele mai multe ori bancile nu au nici o autoritate care sa le supravegheze bunele practici si sa le reglementeze modul de operare…nimeni nu este acolo sa le spuna ca nu au voie sa imprumute 1000 de lei depusi de mine decat unui singur client sau grup de clienti a caror credit sa nu depaseasca 1000 lei ai mei…cu alte cuvinte daca o banca are valoarea depunerilor /depozitelor mai mica de trei ori sa zicem ,decat valoarea creditelor acordate si profitul obtinut de banca ptr.administrarea banilor deponentilor este de sa zicem 100%adica de 5 ori profitul deponentului(adevaratul investitor de fapt)atunci este clar o activitate lipsita de etica ,de onestitate ,ilegala pana la urma, si acest fel de activitate este o schema de inginerie financiara cu nimic mai onorabila decat jocurile piramidale…de aceia am ajuns cu totii in criza financiara….ei au incasat dobanzi grase pe o masa monetara fictiva care depasea de cateva ori masa monetara existenta fizic prin emisiune monetara….sper ca este inteligibil ce vreau sa explic aici cat de simplu ma pricep…in doua vorbe se poate spune asa : sistemul financiar asa cum se practica el astazi nu este un sistem lucrativ si benefic ci este unul speculativ si nociv pentru societate… si da ar trebui si ar merita sa le lasam sa dispara…natural 😆

  emily

  02/11/2010 at 5:49 pm

  • emily salut 🙂 ceea ce s-a intamplat in Romania cu bancile si ce au facut ei cu „indigenii” este chestie de „test-case” sociologic. Da. astia trebuie pusi la punct. Va face cineva ceva? Nu cred!

   Theophyle

   02/11/2010 at 5:58 pm

   • Si totul s-a petrecut sub patronajul marelui Isarescu.
    Ca si falimentarea Bancorex etc.
    Cinste lui, cinste lui !

    Tzepelica

    02/11/2010 at 6:06 pm

    • exact @tzepelica 🙂 dl.mare maestru bnr a cam dormit in bocanci si istitutia statului pastorita de dansul mare patriot nu si-a facut datoria :mrgreen: dimpotriva a cocolosit madoff-ii mai mult sau mai putin autohtoni,maine poimaine va cere ca statul Ro sa se imprumute la fmi sa intervina la …salvarea bancilor…falimentate de propria lor excrocherie si lacomie…europa nu este america totusi,sa speram ca nu vom fi atat de prosti…

     emily

     02/11/2010 at 6:30 pm

 11. Buna seara!

  Vesti-povesti de la Sandei. Un dinozaur mare si gras plinge pe infundate. E Cristian Deliorga, care ar fi incercat sa minareasca voturi, zice-se. Nu i-a mers, a pierdut cu 153 la 150.

  http://www.luju.ro/institutii/csm/rezultat-final-la-comisia-electorala-oana-haineala-l-a-batut-pe-deliorga-cu-153-la-150-oricat-s-au-chinuit-unii-sa-anuleze-niste-voturi

  Cetatean

  02/11/2010 at 6:11 pm

  • Umbla vorba ca Deliorga ar fi promis marea cu sarea ca sa fie revotat: „Ştiţi ce a le-a promis procurorilor-votanţi, gangsterul Cristian Deliorga? Cât voi fi eu în CSM, nu vor fi acţiuni disciplinare la parchetele tribunalelor! Sunt foarte multe înregistrări. Dacă şi de data asta îl scapă DNA…” (asta o zice Pompiliu Bota)

   Cetatean

   02/11/2010 at 6:12 pm

   • @Cetatean, tu inca crezi ca vom avea un CSM curatzel? Bravo frate esti optimist!

    Theophyle

    02/11/2010 at 6:20 pm

    • A, nu, nu cred! Insa ma bucur macar pentru moartrea unui dinozaur, macar atita imi permit! 😦

     Cetatean

     02/11/2010 at 6:36 pm

     • Cetatene pe astia ii arunci pe usa intra pe fereastra 😦

      Theophyle

      02/11/2010 at 7:10 pm

 12. Salut, ideea este a unor anarhisti. Dar sa presupunem ca in dementa lor, in Romania vin 100 de mii de clienti si-si retrag banii de la o banca mare. Aia nu pot sa plateasca si dau faliment. Pe langa aia 100 de mii mai sunt 200 de mii care mai au depozite si conturi si care vin cu jalba in protap la Stat, care garanteaza banii sa-i plateasca. Statul, ca de obicei, nu are de unde, nu are bani sa garanteze nici 1 procent din depozitele bancare care sunt de peste 60 de miliarde. Daca n-am fi in Romania Statul ar da faliment. Asa o sa se aleaga aia 200 de mii cu praful de pe toba. Asa ca o prostie ca asta trebuie oprita. Si oricum e o gasca de imbecili care habar n-au pe ce lume sunt. 🙂

  Si dac e vreunul care crede ca daca da o banca faliment el scapa de credit chiar nu stie pe ce lume este.

  Dan Selaru

  02/11/2010 at 6:11 pm

  • Dane salut!
   Nimeni nu considera chestia la modul serios. Din punctul meu de vedere bancile sunt pedepsite de clientii lor.

   Pentru mine banca (in Romania) a fost intotdeuna un „agent postal”

   Theophyle

   02/11/2010 at 6:22 pm

   • Pana la sfarsit vedem noi cine pe cine pedepseste. Pana acum bancile au un mare avans. Eu n-am treaba cu bancile. Nu ma priveste subiectul.

    Dan Selaru

    02/11/2010 at 6:24 pm

 13. Salut 🙂
  E clar ca bancile nu-s ingerasi. Dar parte din vina e si la clientul care a semnat contractul „ca primaru'”.
  Poate ca unii clienti si-au primit pedeapsa. Dar vor fi invatat ca numai ei se pot apara eficient, fiind atenti la ce fac, iar nu mizand pe nu stiu ce protectii la nivel de stat?

  Diana

  02/11/2010 at 6:25 pm

 14. Buna seara!

  Ghevara ala batran spunea ca ardem banii, micul nostru Gheverescu nu spune nimic? Nu isi retrage banii de la banca de frica sa nu ii arunce filipineza cu tot cu plapuma?
  Dupa foamea comunista romanii au dat iama in credite precum vacile in lucerna, 7 televizoare, 3 masini, draci laci. Daca isi puteau permite sau nu e alta poveste, oricum pana nu dai cu capul de sus nu crezi. Asta e, s-au fript, acum vine statul ce a dormit pana acum si mai sufla la buba.

  Creanga

  02/11/2010 at 6:28 pm

  • Pe Guevara al batran Fidel l-a pus ministru al economiei. Vazand „rizultatili”, l-a dat putin mai tarziu afara…

   Diana

   02/11/2010 at 6:42 pm

  • …si acu` vacile s-au umflat si stau sa plezneasca din cauza dobanzilor inghitite pe nemestecate… 🙂

   Tzepelica

   02/11/2010 at 6:45 pm

   • Cam asa, de aia intervine statul, ca daca plesneste vaca de unde mai mulge lapte? 😀

    Creanga

    02/11/2010 at 6:48 pm

 15. […] here to see the original: “Stop Banque” This entry is filed under Romania – Blogs, Theo-Phyl. You can follow any responses to this entry […]

 16. Acest slogan”Stop Banque” suna la fel de stupid ca sloganurile lansate de gioana, ponta sau antonescu in ultimii ani.
  Nu trebuie sa spui nu bancilor ci nu prostiei care fac ca bancile sa para spoliatore si doar atat.
  Cei care agita aceste rasuflate lozinci sunt probabil din cei care s-au ingramadit sa capete credeite pentru inca o baie in plus sau pentru o rezidenta de distractie fara a se gandi ca din ziua in care au semnat si au luat banii de la banca va veni si scadenta.
  Fara scuza bancile trateaza „consumatorii de credite” identic cu intreprizatorii, care au nevoie de un start finaciar pentru o buna afacere care ar face mai solida chiar pozitia bancii finantatoare.

  andrzej

  02/11/2010 at 7:15 pm

 17. salut & bonsoir,

  1. bancile ar merita niste palme peste bot;

  2. nu cumva aceasta actiune este tot o incercare de terorism musulman, dar pasnic de data asta, insa cu consecinte potential dezastruoase daca oamenii ar pune botul si ar retrage subit cu miile, milioane depozitele pe care le au?
  🙂

  3. vad ca tot explodeaza niste bombe pe la ambasadele chile, elvetia, bulgaria si toate la atena!

  skorpion

  02/11/2010 at 7:19 pm

 18. …E mai eficient sa executi un dobitoc care a facut un credit orgolios prostesc, executand-ul si gonind-ul din casa pe care a pus-o gaj, decat sa ajuti un om care prin munca sa face rentabil pe o perioada mai lunga dar sigur si cu urmari bune pentru sacul general creditul solicitat.

  andrzej

  02/11/2010 at 7:24 pm

 19. hahah,

  s-au inversat rolurile. acum ponta gindeste profund ca crinuletz:

  Presedintele PSD, Victor Ponta este sceptic in privinta sanselor noii motiuni de cenzura.

  :mrgreen:

  skorpion

  02/11/2010 at 7:27 pm

 20. Buna Seara la toata lumea 🙂
  Postare noua!

  Theophyle

  02/11/2010 at 7:29 pm

 21. Ce iniţiativă prostească… Vorba aia, „dai în mine, dai în tine, dai în fabrici şi uzine”. Cu excepţia că de data aceasta chiar se aplică ad literam.

  Bogdan P

  02/11/2010 at 10:09 pm

 22. Extraordinara initiativa. Din cauza camatarilor astia traim criza asta de rahat!

  Maine scot ultimii 1000 de lei

  04/11/2010 at 2:26 am


Comentariile sunt închise.