Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Generaţii în triunghiul Bermudelor

Ultimele evenimente pe care le-am numit “sindicaliadă” sunt dovada  ca lucrurile care nu evolueaza dispar in cele din urma. Singuri perdanti dupa aceste evenimente vor fi sindicalistii a caror sefi i-au manipulat, mintit si condus ca o turma la păşune.  Partidul Social Democrat nu a castigat alegeri de aproape un deceniu (10 decembrie 2000) a incercat in trecut si mai incearca in prezent sa ajunga la guvernare dupa metodele consacrate de Ion Iliescu; marele patriarh rosu a devenit o sarcina mult prea grea pentru un partid nereformat, construit pe fundatia vechiului partid comunist, avand la conducerea sa o generatie formata  din vechii activisti CC-PCR, CC-UTC  si odrasle ale nomenclaturii comuniste. Noua generatie a partidului, reprezentata de noul lider pesedist, Victor Ponta, arata la fel de anacronica ca vechea generatie, cu trasaturile si caracteristicile unor tineri care s-au nascut batrani.   O a treia generatie este mult mai jalnica decat primele doua, cel putin conducatorul ei – tanarul domn Banicioiu.

Pe de alta parte, Partidul Liberal din Romania, care a cunoscut zeci de scindari in istoria sa de aproape o suta si ceva de ani  continua sa bajbaie pentru a-si gasi un loc in realitatile post-decembriste.  O serie intreaga de lideri neconvingatori au reusit sa impinga partidul la o alianta intre “victime si calai”, ajunsa la un apogeu ridicol, aproape absurd, impotriva firii si repetate jocuri neverosimile si daunatoare partidului si dreptei romanesti in amsamblul ei.

Din nefericire electoratul romanesc asteapta aparitia “providentialului”. In Romania contemporana istoria este inca despre personalitati si nu despre colective care gandesc si actioneaza impreuna.  PD-L este un partid care inca este total dependent de nucleul singular format de un singur om, Traian Basescu. Din cate se stie, oamenii sunt supusi greselii, si Basescu a gresit cand a capturat sansa unui partid liberal independent (PLD), care putea impreuna cu PD sa-si asigure o majoritate de guvernare, fara ramasite de partide niumiti colectiv -“independenti”. Gaullismul este mort pana si in Franta, oamenii nu mai pot deveni partid, nu  in 2010, si nici macar in Romania. Politica de cadre a PD-L s-a dovedit la fel de deficitara ca si cea a celorlalte partide romanesti. Din nefericire ea a fost si mai stridenta din cauza antagonismului dramatic intre personalitati de o excelenta valenta morala si intelectuala, in contrast  cu o mediocritate apasatoare, inclusiv fiica presedintelui, care indiferent ca este justificat sau nu,  este dovada unei tendinte blamabile in politica de familie practicata de multi ani pe aceste meleaguri.

In triunghiul bermudelor dintre partide, circula personaje mult mai sumbre decat politicienii partidelor mentionate. Acesti oameni au facut si fac cariera din neputinta partidelor de a-i elimina din viata publica si practica pe fata prostitutia politica in cea mai malefica forma.

Subteranul politicii romanesti, care s-a dezvaluit in ultima perioada si care aproape a confiscat votul popular prin mijloace terifiante, acei oligarhi rosii  numiti rechini, pirana sau caracatite, trebuie starpiti legal, financiar si public. Acesti jivine nu-si au locul intr-o tara care se doreste cu un viitor.

18 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Buna dimineata Theophyle,
  buna dimineata prieteni.

  Cred ca Traian Basescu nu a „confiscat” voit PDL-ul. John Maxwell spunea despre leadership ca acesta „se da si este primit”. In baza acestor afirmatii cred ca celor din PDL le-a fost usor sa stea la umbra unui om ca Traian Basescu caruia i-au oferit conducerea fara a face nimic ca ei sa-si imbunatateasca nota de lider. De aceea acum este greu sa se gaseasca in interiorul PDL un viitor candidat la presedintie.

  La fel este si in PSD-ul aflat sub aripa lui Ion Iliescu, in timp ce PNL-ul nu are inca un lider, de aceea prefera remorca PSD.

  Cum exceptia confirma regula, asa este, tindem sa judecam in termeni de „persoana” si nu de „proiecte de grup”. 😦

  Andrei

  31/10/2010 at 11:19 am

  • Salut Andrei,
   asa este. Din nefericire tara asta nu mai are timp sa astepte la Mesia. Vom vedea ce se intampla in zilele urmatoare. Lucrurile nu arata bine, deocamdata!

   Theophyle

   31/10/2010 at 12:34 pm

 2. Buna dimineata .
  „Buba ” comuna a partidelor mioritice este finantarea. In special cea oculta care asigura resursele necesare activitatii dar obliga partidele a fi organizate pe baza : cine „aduce” mai mult . :)Atit la nivel local cit si central .
  D.a.p.d.v este logica si realitatea actuala . Adica „rechini , pirana, caracatite ” , sint cei care manipuleaza real partidele in baza interesului personal al portofelului .
  Doamna Macovei a avut o buna idee privind finantarea partidelor doar de la buget (fara donatii si donatori). Tinind cont de originea latina a neamului si de experienta italiana in acest sector al finantarii publice , propunerea nu are nici o sansa sa creeze acea ruptura sanatoasa intre bani-partid-om politic .Efectul real ar fi absolut contrar . Cum scriam , experienta italiana invata !
  In plus , cu justitia care exista in Romania , efectele ar fi catastrofale pentru tara .

  Ștefan A.

  31/10/2010 at 1:07 pm

 3. Salutari tuturor,

  Volens, nolens. PDL a inceput sa capete un iz de doctrina de dreapta. Conflictele sociale incep sa se polarizeze avand la baza diferente de doctrina (chiar daca incipient). Discutiile de tipul cine are baroni mai muluti si mai cornuti, care erau miezul inainte, incep sa lase loc discutiilor despre TVA, cota unica, bugetari, deficit. Este un lucru bun.
  Tot felul de trompetishti spun ca TB imparte RO in doua punadu-le in conflict. Dar asta este esenta democratiei.
  Eu cred ca avem nevoie(inca) de lideri puternici. Geoana, (si Doamne fereste Ponta) ar fi facut mult rau RO. Din pacate in umbra copacului mare nu pot creste altii copaci la fel de mari.

  eugeni

  31/10/2010 at 1:13 pm

  • ba, eu zic că Băsescu încearcă să planteze copaci viguroşi

   Bachonschi nu ţi se pare că poate creşte mare?

   dar Baconschi nu era bun în locul lui Băsescu

   Băsescu a fost EXACT omul de care am avut nevoie în lupta teribilă cu sistemul care ne bîntuie de 20 de ani

   sper ca pînă în 2014 Băse să fi terminat de curăţat terenul
   şi nu pentru el, evident, nici măcar pentru Baconschi, ci pentru noi toţi, pentru ţară

   gabriel

   31/10/2010 at 1:25 pm

 4. Acum 15 ani am cunoscut un tinar absolvent de facultate roman foarte promitator, pe care intrebindu-l incotro ii este drumul el mi-a spus ca ar opta pt SRI (atunci al lui Magureanu) Eu nu stiu ce s-a ales de acel tinar, dar acum vazindu-i pe Alistar (cu startul de la MMacovei)sau tineri psd-isti (nu banicioiu caci e un bou frumusel si odios ) gata sa semneze pactul cu diavolul , imi dau seama ca acesti tineri inteligenti intr-o societate normala nu ar fi mers cu shortcaturi ticaloase si ar fi ajutat Romania si nu ar fi parazitat-o cum o fac acum
  )

  Un tanar de stanga

  31/10/2010 at 1:38 pm

 5. …şi nu-s de-acord cu umbra care ar împiedica creşterea

  cu ce împiedică Băsescu politica de cadre a PDL?
  dimpotrivă, a promovat/impus oameni ca Macovei, Preda etc.

  dar el nu poate INVENTA oameni mari: aceştia sunt sau nu sunt
  sarcina PDL este să cultive cît mai mulţi oameni noi, poate dintre ei va fi UNUL-DOI mari…
  …că nu pot fi toţi uriaşi 🙂

  gabriel

  31/10/2010 at 1:41 pm

  • 1. Nu ii aduc nici-un reprosh lu TB.
   2. TB va lasa locul liber. Apreciez faptul ca incearca sa puna germenii noii conduceri.
   3. Cum a influentat politica de cadre?. Tocmai prin prezenta. Toata lumea prefera status-quo ul.
   4. Absolut de acord. Un alfa male nu se „invata” se „naste”.
   5. Baconschi imi place. Stie sa ia decizii? stie vada lucrurile in mare in mod corect repede si cu informatii putine?. Leadership? Nu stiu.

   Un exemplu imi vine in cap. Exista inginerii experti. Pot face ei management de proiecte de inginerie in acelasi domeniu?. Greu si cu frustari nenumarate. :)(stiu pe pielea mea :))

   Eugeni

   31/10/2010 at 3:18 pm

 6. […] the original post: Generaţii în triunghiul Bermudelor This entry is filed under Romania – Blogs, Theo-Phyl. You can follow any responses to this entry […]

 7. @Gabriel: nici eu nu cred ca presedintele ar fi putut impiedica atragerea unor oameni valorosi in PDL.
  Mai degraba numirea presedintelui partidului ca premier si discreditarea lui sistematica.
  Ca a facut-o singur sau l-au ajutat altii,nu stiu cat conteaza.

  ela

  31/10/2010 at 3:14 pm

  • ar fi însemnat să guverneze fără PDL 😀
   hai să nu-i cerem unui (singur) om imposibilul…

   gabriel

   31/10/2010 at 4:05 pm

 8. cu multă vreme în urmă Pitagora vorbea de „muzica sferelor”

  iacă-t-o: 🙂

  ATENŢIE, SUNETE ŞOCANTE! 😉

  http://www.hotnews.ro/stiri-international-7991373-sunetele-ciudate-ale-universului-dezvaluite-nasa-halloween.htm

  gabriel

  31/10/2010 at 4:02 pm

 9. Atentie articol socant 🙂

  http://traianungureanu-tru.blogspot.com/2010/10/dupa-motiune-inainte-putem-evita.html#comments

  TRU ca deobicei este un pic prea avantat, dupa gustul meu. Dar merita citit

  Eugeni

  31/10/2010 at 4:29 pm

 10. salut,

  se suspenda acordul cu FMI??
  stiti ceva?

  re. postare
  foarte realista postare, ThPh,
  dar oare scapam de triunghiul Bermudelor cit mai traim noi?
  🙂

  skorpion

  31/10/2010 at 5:50 pm

  • salut Skorpi,
   probabil ca nu 😦

   Theophyle

   31/10/2010 at 6:13 pm

  • Sunt probleme din cate am auzit eu.

   Theophyle

   31/10/2010 at 6:14 pm

 11. Buna Seara 🙂
  Postare noua

  Theophyle

  31/10/2010 at 6:14 pm


Comentariile sunt închise.