Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

O zi obişnuită – 26 Octombrie / “Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”

Bună dimineata intr-o zi de marti. Astazi crestinismul ortodox sarbatoreste ziua Sf. M. Mc. Dimitrie, “Izvorâtorul de mir” care a trait pe vremea imparatilor Diocletian si Maximian Galeriu (284- 311) si era fiul voievodului cetatii Tesalonicului, botezat in taina de parintii sai, de frica cruntelor prigoane impotriva crestinilor. Pe timpu lui Maximian a fost prins sfântul si pus în temnita, pentru ca era vestit în dreapta credinta. Si laudându-se împaratul cu un om al lui ce-l chema Lie si îndemnând pe oamenii cetatii sa iasa sa se lupte cu el, caci întrecea acesta pe toti cei de vârsta lui la marimea trupului si la putere. Un oarecare tânar crestin anume Nestor, mergând la Sfântul Dimitrie unde se afla în temnita, îi zise: „Robule al lui Dumnezeu, vreau sa ma lupt cu Lie; roaga-te pentru mine”. Iar sfântul însemnându-l la frunte cu semnul crucii, îi zise: „Si pe Lie vei birui si pentru Hristos vei marturisi”. Deci luând Nestor îndrazneala din cuvintele acestea, merse de se lupta cu Lie si-i puse semetia lui jos, omorându-l.  Si fiindca s-a aflat ca Sfântul Dimitrie a îndemnat la aceasta pe Nestor, a trimis ostasi si le-a poruncit sa-l strapunga cu sulitele pe sfântul în temnita. Pentru ca a fost pricina înjunghierii lui Lie si facându-se aceasta, îndata marele Dimitrie si-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu, facând dupa moartea sa multe minuni si uimitoare tamaduiri. Apoi din porunca împaratului s-a taiat si capul Sfântului Nestor. Mai multe puteti citi, aici.

Astazi vom avea la Bucuresti o minima termica de  10°C, si o maxima termica de  17°C, umiditate: 94%. In cea mai mare parte noros, ploaie usoara, rece. Curs valutar BNR valabil azi: 1 EURO = 4. 2727 RON (-0.0356 RON); 1 USD = 3. 0431  RON (-0.523 RON); 1 EURO =  1. 4041  USD; (+0.0122). Leul a recuperat în ultimele două şedinţe de tranzacţionare aproape tot terenul pierdut în faţa euro de la jumătatea lunii, beneficiind de îmbunătăţirea sentimentului investitorilor internaţionali după discuţiile dintre liderii mondiali privind combaterea „războiului” deprecierii monedelor dintre China şi Statele Unite ale Americii. BNR a calculat ieri un curs de 4,2727 lei pentru un euro, cu 3,56 bani sau 0,8% sub nivelul precedent. Dolarul a pierdut 5,23 bani sau 1,7%, până la 3,0431 lei.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, luni, că a promulgat legea privind accelerarea judecării proceselor, aşa numita lege a micii reforme. „Am promulgat o lege extrem de importantă (…). După opinia mea, este la fel de importantă pentru etapa actuală ca şi Codurile care vor intra în vigoare ceva mai târziu, la sfârşitul anului viitor. Această lege este de natură să răspundă în primul rând exigenţelor românilor, ca procesele să se judece mai repede şi, zic eu, şi mai bine”, a afirmat şeful statului. El a spus că un elemente de noutate în ceea ce priveşte abordarea pe care justiţia o va avea după intrarea în vigoare a acestei legi îl constituie extinderea numărul structurilor sau persoanelor care pot face recurs în interesul legii.  ” O dată cu intrarea în vigoare a acestei legi, recurs în interesul legii poate declanşa Avocatul Poporului, precum şi Colegiul de Conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. De asemenea, pentru judecarea recursurilor în interesul legii, se crează un complet specializat în aşa fel încât aceste recursuri să poată fi rapid judecate şi deciziile luate”, a spus Băsescu. (Sursa:Agerpres)

Preşedintele de onoare al PSD i-a reproşat ieri liderului PNL, Crin Antonescu, că dă dovadă de superficialitate şi spirit de aventurier. Declaraţiile lui Ion Iliescu au venit la scurt timp după ce preşedintele liberalilor a criticat strategia PSD, susţinând că s-a amânat prea mult introducerea moţiunii de cenzură şi desemnarea unui premier pentru Guvernul de criză. ‘Crin Antonescu este superficial şi aventurier. Ce trebuia să facă PSD, să iasă cu un Guvern cum au ieşit cei de la PNL? Au cei de la PNL puterea să impună un guvern, au ei voturile necesare? Este foarte bine că PSD nu a reacţionat impulsiv şi nu s-a luat la întrecere cu liberalii. Ce făceam, dacă veneam şi noi cu un Guvern? PSD a preferat să prezinte soluţiile economice, am discutat şi cu cei de la PNL soluţiile unui Guvern anticriză’, au fost reproşurile adresate de preşedintele de onoare al PSD liderului PNL. (Sursa: Puterea)

Patronul postului de televiziune OTV, Dan Diaconescu, şi ceilalţi inculpaţi din dosar au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie, anunţă DNA. Dan Diaconescu, asociat majoritar la SC Ocram Televiziune SRL şi realizator de programe la postul de televiziune OTV, a fost deferit justiţiei pentru două infracţiuni de şantaj.

În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată pentru şantaj Doru Pârv, realizator la OTV şi administrator la SC Kundalini SRL, recidivist postexecutoriu, şi Mitruş Ghezea, fost realizator la OTV şi fost director general al publicaţiei „Atac la persoană”. În rechizitoriul întocmit procurorii au reţinut că, în perioada mai – septembrie 2009, inculpatul Dan Diaconescu a exercitat acte repetate de ameninţare, atât în mod direct, în cadrul emisiunii de la OTV, cât şi indirect, prin intermediul coinculpatului Pârv, asupra unui primar al unei comune din judeţul Arad, pentru a-l determina să le dea suma totală de 200.000 euro. Sub presiunea acestor ameninţări, primarul respectiv i-a remis efectiv inculpatului Pârv suma de 30.000 de euro şi 42.000 de lei, scopul fiind ca banii să ajungă, în final, la Dan Diaconescu. DNA precizează că, în cursul lunii aprilie 2005, inculpatul Diaconescu a exercitat acte repetate de ameninţare, atât în mod direct, în cadrul emisiunii, cât şi indirect, prin intermediul inculpatului Ghezea, realizatorul emisiunii „Semnal de alarmă”, difuzată pe acelaşi post de televiziune, asupra unui om de afaceri, pentru a-l determina să-i dea suma totală de 100.000 euro, din care a primit efectiv 4.500 de euro.

Despre Misterele tranzacţiei Realitatea – Asesoft o analiza foarte interesanta a lui Moise Guran, de citit!

Va urez o zi buna!

28 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Sal`tare, natiune !

  „… Andrei Pleșu rememora o imagine de la inundațiile din acest an pe care a memorat-o în zona județului Galați.

  „Era o crâşmă cu apa de jumătate de metru, iar în curte stăteau câţiva ţărani, cu pantalonii ridicaţi peste genunchi, care serveau o tărie. Românii se plâng foarte mult, dar la o ţuică. Poate de aia scăpăm şi nu ne sonăm. Când suntem în noroi ne gândim că e bună o bere. Alţii se gândesc cum să scadă apa, dar astea sunt chestii de viitor pt noi, deocamdată bem o bere. Iată de ce eu cred că avem resurse să traversăm cu un zâmbet îmbujorat situaţii complexe. Dacă nu «Dilema veche», atunci vâna poporului ne va salva la final”, a spus Pleşu.”

  Chiar nu pot sa-l contrazic. 🙂

  http://www.adevarul.ro/locale/iasi/Iasi-_Andrei_Plesu-_-Romanii_se_plang_foarte_mult-dar_la_o_tuica_0_359964682.html

  Tzepelica

  26/10/2010 at 9:33 am

 2. Neata,
  Cred ca analiza lui Guran ar trebui dezbatuta mai pe larg deoarece ea arata printre rinduri cit de bine este organizata mafia Iliescu Nastase &co (am scris numele cunoscute ce o fi in spate poate vom afla intr o zi).
  Deci Vintu ,pion important a jucat prost si a periclitat una din trompetele mafiei.
  Mafia s a repliat rapid si a scos in fata un nou ”patron” mai curat si mai spalat .Vintu poate sa moara.
  Nu trebue dovezi pentru a demonstra cele de mai sus.Aberatiile economice trimbitate de Ghita pentru ”relansarea ” RTV spun totul.

  tucu

  26/10/2010 at 9:58 am

 3. buna dimineata;
  LA MULTI ANI CELOR CARE ISI SERBEAZA ZIUA ONOMASTICA!

  cred ca se incearca despicarea firului in 4;

  daca mguran are dreptate,business-ul lui ghita nu a atins probabil masa critica sa nu mai depinda de stat;
  inteleg-desi nu sunt de acord-ca nu poti ajunge,de regula, puternic in business fara contracte de la stat;ce e important-pentru unul care face treaba asta-e ca la un moment dat sa nu mai fie dependent exclusiv de contractele cu statul,businessul sa fie validat si de economia reala,concurentiala;
  daca firmele lui ghita sunt la nvelul asta,bravo lui
  daca nu,vai de noi

  e o vorba:pestele de la cap se impute,dar se taie de la coada;un exemplu recent e vintu

  intamplator

  26/10/2010 at 10:13 am

 4. Bună dimineața și la multi ani celor ce poartă numele Sf Mare Mucenic Dimitrie, popositori pe acest blog! 🙂

  Theophyle, cum se vede de la distantă, politicienii nostri sunt atât de jalnici că un om de statura politică normală cum este Base pare un urias, ori noi românii suntem blagosloviti în momente grele cu un conducător adevărat care întelege spiritul vremurilor?!

  Înca o dată se dovedeste că politica este ceva care se învață în scoli înalte, chiar cu „Frunze” pe firmă ( ; )) ! Hahalerele, crinolinele și amatorii se fac de kkt când intră în ringul pentru „grupa mare”!

  Patronul OTV a început să fie tratat cu DDT, ca orice dăunător! E anormal ritmul in care un avorton cu burta lipită de spate, provenit din orasul monumentelor prostiei nationale, a ajuns mare sculă media! Ceva e putred acolo!

  O zi bună! 🙂

  oldhashu

  26/10/2010 at 10:25 am

 5. La multi ani tuturor celor care isi serbeaza onomastica!

  Nu stiu de ce,dar sunt cam sceptica in ceea ce priveste razboiul declaratiilor dintre Crin si Iliescu.Nu e prima oara cand Crin incearca sa imprumute din tactica lui Basescu.Si,dupa ce iti obligi toti parlamentarii sa participe la vot,sub amenintarea excluderii,si alergi sa convingi pe unii si pe altii sa defecteze,e mai greu de crezut in resemnarea brusca.
  Am o intrebare:care este diferenta dintre Gica la Steaua si Ghita la Realitatea?

  ela

  26/10/2010 at 10:49 am

  • Helas, ela! 😆

   Raspuns pt intrebare: ambii bat câmpii, unul pe cel cu gazon, celălalt pe cel media! 😉
   Banii lor, distracția lor! Numai fraierii îi iau în serios…

   oldhashu

   26/10/2010 at 11:22 am

 6. Carevasazica Iliescu ne informeaza, asa atotstiutor cum e el, ca „PSD a preferat să prezinte soluţiile economice”. Care or fi alea? Ca in afara de mita electorala, reinstaurarea pensiilor speciale si alte gogorite din categoria: PSD-ul da ca din pix nu doare, altele nu am vazut. Sau prin economie Iliescu intelege solutii care ar duce la platirea datoriei de 8 milioane a pesedeului?

  Aha

  26/10/2010 at 10:50 am

 7. Postul RTv. trebuie sa-si reinnoiasca licenta.Una din conditii este sa nu aiba datorii.Asa ca apare un contract de management in care se spune ca Ghita va achita datoriile.Ramine de vazut daca o va si face dar pt. moment „da bine”.Ce spune Ghita:ca va pastra echipa de conducere, adica va face profit cu cei care au specializarea in facut pierderi.Mesajul este ca de fapt nu se schimba nimic, tot Vintu e patron, tot aceeasi „armata” ramine la datorie, asa ca nu va atingeti de Vintu!Cum sint si multi oameni care nu si-au primit salariile, noul sef transmite nu numai ca vor fi platiti, dar vor primi chiar 7% in plus!Asadar, o simpla operatiune de imagine!

  mitica

  26/10/2010 at 11:16 am

  • Aferim, Coane Mitică! 😆

   If nike=name, then happy birthday to you! 🙂

   oldhashu

   26/10/2010 at 11:31 am

   • Salut hashule 🙂

    Theophyle

    26/10/2010 at 1:48 pm

    • Salut Theophyle! 🙂

     La mulți ani doamnei Demeter! 🙂
     Se potrivește?!

     oldhashu

     26/10/2010 at 2:31 pm

     • hashule, multumesc 🙂
      da se potriveste 😆

      Theophyle

      26/10/2010 at 2:38 pm

 8. Buna dimineata,
  Stelian Tănase, Adrian Ursu, Emil Hurezeanu şi Mihai Tatulici au fost surprinşi ieri de Cancan după o întâlnire cu Sebastian Ghiţă, noul boss de la Realitatea-Caţavencu (din Reporter Virtual).
  Chiar ca nu se va schimba nimic. Vor sa intre in gratiile noului patron ca sa-si asigure painea zilnica!

  cedric

  26/10/2010 at 11:34 am

 9. Buna ziua.
  Va citesc de mult timp dar pana acum nu am comentat. Vreau sa va felicit pentru acest blog si sa o tineti tot asa.
  Acum sa trecem la partea negativa. Adica la analiza acestui articol si aici ma voi referi doar la prima parte a acestuia. Chiar de la inceput vreau sa precizez ca nu sunt ateu, sunt un om credincios dar neafiliat la nici o organizatie religioasa.
  Eu nu pot sa inteleg cum de oameni pot fi atat de prosti incat sa se roage la un om, care nu are nimic special.In primul rand aproape toti sfinti acestia au fost inventati de Biserica pentru a suplini numerosi zei greci si romani si a face astfel trecerea la crestinism mai usoara. Nici unul dintre acesti sfinti nu este me3ntionat in biblie, iar personajele biblice nu s-au considerat sfinti ci simpli oameni si nu au cerut niciodata veneratie, nici macar Isus.(vezi relatarea cu Ilie si ingerul care ii spune ca numai lui D-zeu sa te inchini)
  In ultimul rand chiar din paragraf se poate trage concluzia ca acest Dumitru a fost un pacatos ordinar a a aprobat o crima iar Nestor a fost doar un criminal. Deci cum pot uni oameni sa se roage unui criminal?

  ion

  26/10/2010 at 12:31 pm

  • Salut @ion,
   Credntele religioase sunt personale. Multi din cititorii acestui blog au crezuri diferite si poate altii sunt atei.

   Acest blog este un blog „traditionalist,” adica un blog care aminteste traditiile poporului roman.

   De aici mentionarea sarbatorilor religioase care apartin traditiilor populare. Atat si nimic mai mult. Asa a fost pana acum si asa va fi si in continuare.

   Theophyle

   26/10/2010 at 1:42 pm

 10. Am gasit in sfirsit o definitie pt starea/situatia din Romania.
  Patocraţia – actualul sistem de guvernare în România!!!!
  http://lorylex.wordpress.com/2010/10/24/patocratia-actualul-sistem-de-guvernare-in-romania/

  Tio

  26/10/2010 at 12:44 pm

  • Salut Tio 🙂
   interesanta inventie 🙂

   Theophyle

   26/10/2010 at 1:43 pm

  • ela salut 🙂
   Lucrurile stau destul de diferit de ce este prezentat de partile „afectate”.

   Realitatea TV a trecut in auspiciile unei firme in care Vintu pastreaza numai 20%. Contractul este de lunga durata si are o serie de clauze destul de problematice pentru fostul patronat. Un singur lucru iesirea din acest contract d.p.d.v a lui Vintu inseamna faliment. Nimeni nu investeste 100 de milioane de euro in vint 🙂

   Se va mai discuta despre acest contract.

   Theophyle

   26/10/2010 at 1:47 pm

 11. Parerea mea e ca nu se va schimba aproape nimic la trustul Realitatea.

  Galeata cu pixeli

  26/10/2010 at 1:27 pm

  • salut Galeata 🙂
   vezi mai sus raspunsul me. Se va schimba si se va schimba rapid!

   Theophyle

   26/10/2010 at 1:48 pm

 12. Eu nu-mi doresc o schimbare a trustului Realitatea.

  Daca mi-as dori o schimbare ar insemna sa le tin pumnii lui SOV, Tatulici, Freciu si care-or mai fi pe-acolo.
  Imi doresc sa piara pe limba lor, ca orice pasare.
  Trustul lui SOV nici macar nu poate fi asanat. Ma mir ca Ghita a bagat acele zeci de milioane in trust, dar cred ca adevaratul rationament pt care s-a facut acest troc scapa opiniei publice…deocamdata!

  Carmina

  26/10/2010 at 1:59 pm

 13. @Theophyle: am vrut sa stiu parerea partii adverse.
  Acum aflu ca DNA a amanat acordarea licentei pana la sedinta urmatoare.

  http://economie.hotnews.ro/stiri-media_publicitate-7968691-cna-amana-decizia-privind-prelungirea-licentei-pentru-realitatea-regulile-bbc-nu-mai-convins-membrii-consiliului.htm

  ela

  26/10/2010 at 2:30 pm

 14. Buna ziua 🙂
  Postare noua 🙂

  Theophyle

  26/10/2010 at 2:31 pm

 15. Ar fi normal sa te salut pe tine si cei care citesc acest blog , SALUTARE la toata lumea.
  Sunt foarte curios cine va remarca lipsa lui
  http://hultanul.blogspot.com . sau cine va comenta asa de subita lui disparitie de pe blog.
  Ai subiecte foarte interesante.

  Iulian

  26/10/2010 at 6:56 pm

  • Iulian Salut 🙂
   S-a discutat mult pe blogul asta si pe alte bloguri prietene despre „disparitai” Hultanului. Despre cat am stiut despre el, Hultanul este un om f.serios. Poate s-a plictisit! Cel putin asa sper eu.

   Theophyle

   26/10/2010 at 7:17 pm


Comentariile sunt închise.