Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

O zi obişnuită – 22 Octombrie / “Avocatul Poporului, care?”

Bună dimineata intr-o zi de vineri. Astazi vom avea la Bucuresti o minima termica de  2°C, si o maxima termica de  13°C, umiditate: 94%. In cea mai mare parte imsorit, rece. Curs valutar BNR valabil azi: 1 EURO = 4. 3126 RON (+0042 RON); 1 USD = 3. 0794 RON (-0.0341 RON); 1 EURO =  1. 4005  USD; (+0.0167).

Euro a revenit pe piaţa de la Bucureşti peste pragul de 4,3 lei, după ce jucătorii au reacţionat la turbulenţele de pe scena politică, unde deputaţii au reuşit ieri să stârnească nelinişte, aprobând un plan de reducere a TVA la alimente, care ar risca însă să ducă la deraierea acordului cu Fondul Monetar Internaţional. Dealerii consideră că o eventuală cădere a Guvernului ar afecta şi piaţa titlurilor de stat, unde Trezoreria se străduieşte din vară să menţină un plafon de 7% pe an pentru randamentele plătite. Pe piaţa secundară randamentele nu au coborât în ultimele luni sub acest nivel, astfel că Trezoreria a reuşit să plaseze cu succes doar emisiunile de titluri cu maturităţi scurte, de şase luni, în timp ce la obligaţiunile cu maturităţi lungi mai multe licitaţii au fost anulate. Deocamdată, pe piaţa monetară interbancară dobânzile pentru plasamentele pe perioade de până la o săptămână oscilează în jurul nivelului de 2,25% pe an, la care dealerii pot plasa la BNR peste noapte leii rămaşi în exces la sfârşitul fiecărei şedinţe de tranzacţionare. Pentru scadenţele mai lungi dobânzile urcă spre 6% pe an, aproape de nivelul dobânzii-cheie a BNR de 6,25% pe an. Sursa:ZF

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Anca Boagiu, va decide pe 29 octombrie soarta celor peste 8.300 de angajaţi ai CFR ce urmau să fie disponibilizaţi, în funcţie de planurile de restructurare pe care le vor face conducerile companiilor. Potrivit documentului, de la CFR SA, administratorul infrastructurii feroviare, vor pleca 1.630 de salariaţi, din care 991 (61 la sută) personal operaţional, respectiv 639 (39 la sută) personal de specialitate şi administrativ. Numărul de personal de la calea ferată va trebui să fie redus cu 7.105 – 8.305 salariaţi până în 2011, ceea ce va duce la economii totale de 787,96 milioane lei anul viitor, potrivit strategiei de restructurare a domeniului feroviar, realizată de Ministerul Transporturilor în august. Un calcul elementar arată că un angajat de la CFR costă, în medie, nu mai putin de 100.000 de lei pe an, ceea ce înseamnă peste 8.000 de lei pe lună.  În total, aceste măsuri vor duce la reduceri de cheltuieli de 288 milioane lei în anul 2011. La CFR Călători, personalul ar trebui să fie redus cu un total de 2.075 salariaţi, ceea ce va duce în 2011 la reduceri de cheltuieli în valoare de 200 milioane lei, din care 65 milioane lei cheltuieli cu personalul şi 135 milioane lei alte cheltuieli. Iniţial, companiile de cale ferată din subordinea Ministerului Transporturilor primiseră mandat din partea conducerii ministerului să disponibilizeze între 10.000 şi 13.000 de angajaţi până la sfârşitul lui septembrie, ceea ce nu s-a întîmplat. Sursa: Agerpres

Cifrele privind execuţia bugetară pentru al treilea trimestru arată destul de bine, iar ţinta de deficit bugetar a fost atinsă, a declarat, joi, şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI), Jeffrey Franks, după întâlnirea de la Ministerului Finanţelor Publice cu ministrul Gheorghe Ialomiţianu şi ministrul Muncii, Ioan Botiş. „Suntem optimişti pentru anul 2010, pentru România”, a spus oficialul FMI.

El a precizat că deficitul bugetar pentru anul 2011 va fi de 4,4 la sută din PIB şi această ţintă nu se va schimba. În privinţa celor două legi privind neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei şi reducerea TVA pentru alimentele de bază, votate recent în Parlament, dintr-o eroare, Franks a spus că aceste lucruri trebuie rezolvate pe parcursul acestei misiuni de evaluare a FMI. Sursa: Agerpres

Femeile din PD-L in frunte cu Elena Udrea se declara deceptionate de Traian Basescu. Asta dupa ce seful statului afirmase ca este exclus ca o femeie sa candideze la sefia partidului sau sa aspire vreodata la fotoliul de la Cotroceni. In replica, Elena Udrea considera insa ca multe dintre colegele sale s-ar descurca mult mai bine si la sefia partidului, decat colegii sai barbati. „M-a surprins faptul ca cel mai mare sustinator al femeilor din politica, domnul Traian Basescu, un barbat in politica caruia multe, mai ales din PDL, ii datoreaza ascensiunea, cariera si functiile pe care le ocupa – suntem multe femei in functii importante, Roberta Boagiu – nu ne-a dat sansa la functia de presedinte al partidului, la cele mai inalte functii in stat. Asta sigur ca e un motiv de deceptie pentru noi, femeile”, a marturisit Elena Udrea, joi seara, intr-o emisiune la B1TV. Sursa: HotNews

Sindicalistii din administratia publica au sesizat, joi, Avocatul Poporului in legatura cu neconstitutionalitatea legii pentru aprobarea OUG 1/2010 care reglementeaza modul de acordare a stimulentelor, in opinia lor acordarea acestor drepturi doar pentru administratia centrala fiind discriminatorie. Presedintele executiv al Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratia Publica Locala, Romel Neagu, a declarat, joi, dupa discutiile de la Ministerul Muncii, ca sindicalistii au inceput demersurile privind sesizarea neconstitutionalitatii prevederii referitoare la acordarea stimulentelor doar functionarilor publici din administratia publica centrala. El a precizat ca a fost sesizat, joi, Avocatul Poporului, iar in zilele urmatoare va fi sesizat seful statului, presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, dar si presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Sursa :Mediafax. Intrebare Avocatul Poporului, care?

Sa aveti o zi buna!

Written by Theophyle

22/10/2010 la 9:06 am

25 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. „Asta dupa ce seful statului afirmase ca este exclus ca o femeie sa candideze la sefia partidului sau sa aspire vreodata la fotoliul de la Cotroceni”.

  De fapt, Băsescu a spus, cum notează chiar Hotnews:
  „Nu exclud candidatura, exclud sansa”.

  Dar şi Hotnews exagerează cînd titrează: Elena Udrea, decepţionată de Traian Băsescu

  Una să fii decepţionat de cineva, şi alta e să te decepţioneze o realitate impersonală: Băsescu spunea doar că femeile n-au şanse.
  I se poate imputa lui Băsescu realitatea asta?
  Băsescu decepţionează pentru că spune acest adevăr?

  Am văzut că peste tot a fost interpretată astfel – eronat, adică – „decepţia” Elenei Udrea.

  gabriel

  22/10/2010 at 10:30 am

 2. E ca şi cum cineva ar interpreta că m-a decepţionat X, care a prezentat vremea, atunci cînd sunt decepţionat de starea vremii.

  gabriel

  22/10/2010 at 10:36 am

 3. gabriel

  22/10/2010 at 11:09 am

 4. nu cred ca sunt misogin;
  pina una alta ,in opinia mea,singura din ” fetele lui basescu’ care a performat-cel putin partial este anca boagiu si sulfina barbu;
  eudrea este „gonflata’ e un fel de becali feminin;
  pe mine aceasta doamna n m-a convins;una e sa ai tupeu,sa plimbi presa la diverse lansari ca sa te pui bine si alta e sa muncesti la birou,sa faci startegii,sa ai viziune si sa pui in practica;
  conduce ministerul care ar trebui sa fie mototrul absorbtiei de fonduri europene…cheia relansarii economice acum… rezultate???
  exista ceva de substanta produs de eudrea??? daca da mi-ar placea sa aflu,ca eu nu stiu de asa ceva

  intamplator

  22/10/2010 at 11:17 am

 5. revin la obsesia mea 🙂
  sindicatele tocmai au anuntat ca indiferent daca vor primi sau nu autorizatie vor face marsul din piata victoriei spre parlament. in momentul asta nu au autorizatie.

  postacu sociopat

  22/10/2010 at 11:23 am

  • „Sindicatele sunt cureaua de transmisie a Partidului Comunist. ” – asta daca esti tinar sau nu ai citit- @postacule 🙂

   Un tanar de stanga

   22/10/2010 at 11:28 am

   • înseamnă că au şi ei folclorul lor: „Puşca şi curaua de transmisie” 🙂

    gabriel

    22/10/2010 at 11:37 am

   • curea de transmisie? minerii foloseau furtune de presiune dar cred ca merg si curele de transmisie 🙂

    postacu sociopat

    22/10/2010 at 11:39 am

    • într-un fel, ai dreptate: au trecut ca vijelia prin Bucureşti şi a plouat cu lovituri 🙂

     gabriel

     22/10/2010 at 11:58 am

 6. Salut
  Gabriel are dreptate. Basescu a vorbit doar doar de misoginismul la romani (si mai ales la romance – zic eu 🙂 )
  In privinta femeilor din pdl – au performat mai bine decit multi barbati (de alfel nici nu e greu vazind ce clasa politica avem 🙂 )

  Un tanar de stanga

  22/10/2010 at 11:24 am

 7. Gabi Dumitru

  22/10/2010 at 11:58 am

 8. un fragment din „22”:
  „Ca de exemplu, cele pentru difuzarea de peste 1.400 de ori intr-o zi a secventei in care Basescu pare sa loveasca un copil, stenogramele lumineaza altfel acest episod. Dati-mi voie sa ma indoiesc de acum inainte cind postul ne va spune ca dintr- o simpla nepricepere a cameramanului declaratia lui Basescu „Eu nu am spus ca trebuie judecati in stare de arest”, a ajuns pe post „trebuie judecati in stare de arest”. De acum incolo va fi o mare problema de incredere in relatiile cu Realitatea TV. Nu stiu cum poate sa fie reparata.”

  Gabi Dumitru

  22/10/2010 at 11:59 am

 9. Memoria romanului e scurta.Memoria politicianului roman e si mai scurta.
  Toti uita ca in 2004 cind am votat alianta DA liberalii au fost vedetele.Inca nu stiam ce amor mare este intre ei si PSD.La urmatoarele alegeri nimeni nu a votat un partid .Lumea era impartita deja in pro Basescu si anti Basescu.
  Sansele oricarui politician PDL chit ca se cheama Udrea sau Voinescu sunt apropiate de 0 atita timp cit nu mai sunt legate de un conducator care are forta necesara de a se bate cu sistemul.
  Basescu ne a invatat ca se poate si probabil ca toti vom astepta alt Basescu.
  Faptul ca acesta a dezamagit-o pe Dna Udrea,pe Oana Stancu,Aura Vasile sau Norica Nikolai ma lasa rece.

  tucu

  22/10/2010 at 12:21 pm

 10. gabriel

  22/10/2010 at 12:22 pm

  • Mai da-l incolo. Simte si el acum crivatul. 🙂
   Pina nu demult era angoasat, cu spleen existential. Ii miroseau urit sosetele marinarului.

   Un tanar de stanga

   22/10/2010 at 12:28 pm

 11. deci in timp de kamikaze povesteste cui sta sa asculte cum a rupt jugul mogulic, haideti sa vedem ce face kamikazul mircea toma. pai face un protest:
  http://www.hotnews.ro/stiri-politic-7954708-mai-multe-ong-uri-solicita-comisarului-pentru-drepturile-omului-coe-analizeze-cazul-stenogramelor-dosarul-vintu.htm
  este vorba de coalitia de onguri din stenograme. coalitia prefraudaca formata din alistar, toma si pirvulescu.
  portofele sa fie, ca presa libera merge mai departe.

  postacu sociopat

  22/10/2010 at 12:26 pm

 12. Problema este cit mai suportam noi, bucurestenii, cei care producem jumatate din PIB, toata aceasta bataie de joc, hartuiala, o mina de profesionisti ai marsurilor care ne blocheaza orasul, ne fac drumurile imposibile, ne distrug nervii? Astia stau bine-mersi in cotloanele lor, simbata si duminica isi cheltuie in liniste ajutoarele sociale, ajutoarele de somaj (in Bucuresti, somajul este sub 2 la suta), isi fac si concediile, ca vara nu vezi unul pe aici, dupa care hai la Bucuresti, sa le blocam alora bulevardele, pietele, sa le urlam in cap! Pai primarul Oprescu a fost ales acolo sa permita oricui sa blocheze orasul? Daca vor sa protesteze sa protesteze la ei acolo, ca tot nu se face nimic, stau cu mina intinsa la Bucuresti! Ce-ar fi sa dam cu masinile peste ei, ce cauta pe mijlocul strazii?

  Liviu Iordache

  22/10/2010 at 1:17 pm

  • asta ca asta, dar ce spui de faptul că anunţă că vor încălca legea, mărşăluind fără autorizaţie?

   gabriel

   22/10/2010 at 1:21 pm

  • m-ai prins 😳 (bine, dacă nu-ţi spuneam, n-ai fi ştiut 🙂 )
   de-acolo am ajuns la Cărtă, în EvZ l-am ignorat

   gabriel

   22/10/2010 at 1:27 pm

 13. da’ ce,cand au luat patrimoniul si i-au facut vant,aveau autorizatie?
  http://politeanu.blogspot.com/2010/10/jaful-sindical-teaser-pro-tv.html

  ela

  22/10/2010 at 1:42 pm

 14. Salut 🙂
  @Gabriel, intr-adevar, nu vad ce i se poate reprosa lui Base.
  @intamplator – si e cred ca Anca Boagiu se misca bine deocamdata. Sper sa-i reuseasca si curatenia de la CFR.
  Despre Udrea nu mai spun nimic, c-am spus destule :mrgreen:

  Diana

  22/10/2010 at 1:48 pm

 15. Salut pe toata lumea 🙂
  postare noua 🙂

  Theophyle

  22/10/2010 at 3:25 pm


Comentariile sunt închise.