Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

O zi obişnuită – 20 Octombrie / “milionarii din media”

Bună dimineata intr-o zi de miercuri. Astazi vom avea la Bucuresti o minima termica de  12°C, si o maxima termica de  18°C, umiditate: 986%. In cea mai mare parte noros, burnita, racoros. Curs valutar BNR valabil azi: 1 EURO = 4.2940 RON (+0.0133RON); 1 USD = 3. 0817 RON (+0.0026 RON); 1 EURO =  1. 3934  USD; (+0.0031).

România are nu mai puțin de 19 milionari în euro care au afaceri în domeniul media, cel mai bogat dintre ei fiind omul de afaceri Dinu Patriciu, cel care deține Adevărul Holding și care are o avere de 1,4 miliarde de euro, conform ediției din acest an a Top 300 Capital. Pe locul al doilea se află familia Adamnescu (1,2 miliarde de euro), în timp ce pe locul al treilea este familia Vociculescu, care patronează trustul Intact. Pe patru se află omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, cel care deține trustul de presă Realitatea Cațavencu,  zguduit, la începutul acestei săptămâni de un scandal privind o serie de stenograme. Cu o avere de 580 de milioane de euro, frații Micula ocupă cea de-a cincea poziție, în timp ce familia Păunescu, ocupă locul șase. Cristian Burci se află pe cea de-a șaptea poziție, urmat de frații Negoiță, care dețin cotidianul gratuit Ring.

În topul milionarilor cu afaceri în media se mai află Dan Diaconescu, (locul 17), dar și  familia Rațiu (locul 14), familia Prigoană (locul 12) și Adrian Sârbu (locul 11). Averile însumate ale celor mai bogaţi 300 de oameni de afaceri din clasament se situează în jurul valorii de 30 de miliarde de euro, echivalentul a 25,9% din Produsul Intern Brut al României, marcând o scădere de 6 miliarde de euro faţă de anul 2008 şi de 9 miliarde de euro comparativ cu anul 2007. (Sursa: Capital)

Cifrele ce reflectă evoluţia economiei României arată deocamdată destul de bine, însă analiza Fondului Monetar Internaţional abia începe, a declarat, miercuri, şeful misiunii FMI pentru România, Jeffrey Franks, sosit la Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale pentru începerea programului delegaţiei. ‘Cifrele reflectând evoluţia economiei României arată deocamdată destul de bine, dar abia acum începem analiza, fiind numai prima zi a vizitei noastre la Bucureşti’, a spus Franks. Şeful misiunii FMI a precizat că Legea pensiilor şi Legea salarizării unitare sunt două dintre subiectele care vor fi abordate la Ministerul Muncii ‘şi vom analiza care sunt dorinţele guvernului român’. Jeffrey Franks a subliniat că, pentru FMI, ‘este important ca Legile pensiilor şi salarizării unitare să fie aprobate cât mai repede. Vom discuta dacă există avantaje în ridicarea nivelului salariului minim şi care sunt riscurile dacă s-ar face acest lucru’, a explicat oficialul FMI.

Prezent la discuţii, reprezentantul României la Fondul Monetar Internaţional, Mihai Tănăsescu, a declarat că Legea salarizării unitare are termen limită pentru a fi aprobată: sfârşitul lunii octombrie. ‘Sper ca Parlamentul să adopte în timp util această lege. În ceea ce priveşte Legea pensiilor, urmează ca ea să fie rediscutată şi sper să fie aprobată cât mai repede’, a subliniat Mihai Tănăsescu. Acesta a adăugat că speră ca ambele legi să fie adoptate în timp util, astfel încât să nu se creeze probleme în derularea programului cu FMI. (Sursa:Capital)

Curtea Constituţională a României (CCR) a stabilit că va dezbate în 27 octombrie cererea formulată de preşedintele Senatului privind soluţionarea conflictului juridic de natură constituţională dintre Parlament şi Guvern declanşat prin oprirea din procedura legislativă a proiectului legii Educaţiei Naţionale şi angajarea răspunderii de către Executiv asupra acestui act normativ.Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a anunţat luni, la Palatul Parlamentului, că împreună cu echipa de jurişti din Senat va sesiza Curtea Constituţională privind soluţionarea unui conflict juridic de natură constituţională între Parlamentul României şi Guvern. El şi-a manifestat atunci convingerea că sesizarea va fi soluţionată de judecătorii Curţii Constituţionale înainte de data de 28 octombrie, când Guvernul ar trebui să-şi angajeze răspunderea pe proiectul de lege. (Sursa:Agerpres)

Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat ieri, cu 209 voturi pentru, 12 împotrivă şi 66 de abţineri, proiectul de lege care prevede includerea stimulentului mediu încasat în anul 2009, în salariul de bază pentru anumite categorii de bugetari. Proiectul vizează aprobarea OUG 1/2010 privind unele măsuri de reîncadrare în funcţii a unor categorii de personal din sectorul bugetar şi stabilirea salariilor acestora, precum şi alte măsuri în domeniul bugetar, cu un amendament adus de Ministerul Finanţelor Publice (MFP) care se referă la includerea stimulentelor în salariul de bază pentru fiecare funcţie publică, pe categorii, clase şi grade profesionale şi pentru fiecare funcţie contractuală. Acest amendament ar urma să schimbe semnificativ modul de salarizare a angajaţilor MFP, precum şi a altor categorii de bugetari ale căror venituri erau compuse până în prezent din salariul de bază plus stimulente. (Sursa:Agerpres)

Va urez o zi buna!

Written by Theophyle

20/10/2010 la 9:55 am

26 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Buna dimineata!

    Se cunoaste ca vine o motiune si trebuie dezamorsata:

    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-7948599-camera-deputatilor-adoptat-printr-eroare-legislativa-proiect-lege-prin-care-instituie-tva-5-alimentele-baza.htm

    Unii zic ca din greseala, altii spun ca e rezultatul votului la gramada.

    Cert este ca iar intra basescu in actiune 😉

    PS Votul presupune citirea legilor, de obicei.

    Cetatean

    20/10/2010 at 11:44 am

    • Salut @cetatean,
      niste imbecili inconstienti 😦

      Theophyle

      20/10/2010 at 11:56 am

      • oare daca era roberta la prezidiu PSD-stii o pupau pentru conducerea sedintei? :mrgreen:

        Cetatean

        20/10/2010 at 12:12 pm

  2. Salut
    Dupa ce stimulentele vor fi incluse in salariu (banuiesc ca e vb. de salariul de baza), incepand cu anul viitor, angajatii MF vor da in judecata ministerul, pentru ca nu mai acorda stimulentele prevazute de CCM (contractul colectiv de munca). Povestea va repeta speta castigata de judecatori privind propria salarizare, cand MM a introdus primele (craciun & paste) in salariu de baza. Argumentul forte a fost: „Acum daca asta e salariul de baza, dar primele unde sunt?”. La fel si la PETROM unde Luca(da acelasi Liviu Luca – mare patron si lider de sindicat) a trimis scrisori de amenintare catre angajatii care au dat in judecata firma (pe aceiasi speta), in timp ce liderii de sindicat alcatuiau tabele si gestionau actele de trimitere in judecata a angajatorului.
    Cam asa prevad si povestea de la finante…

    DanSu

    20/10/2010 at 11:52 am

  3. DanSu, Legea salarizarii va desfiinta contractul colectiv de munca.

    Judecatorii au luat-o in freze de la CCR. Si-au dat sporuru pina la cerea lui Basescu de solutionare a cjnc, prin care ICCJ a incalcat atributiile Parlamentului. CCR a interzis judecatorilor sa isi mareasca singuri salariile. Plus ca vine si peste ei legea salarizarii.

    Cetatean

    20/10/2010 at 12:11 pm

    • Legea salarizarii nu a intrat inca in aplicare ( e inca in discutie) si nici macar la vot. Si daca acolo voteaza idiotii de azi, nici peste 100 de ani.

      DanSu

      20/10/2010 at 1:00 pm

  4. Trist este ca daca vine un antibasel la mine si mi spune ca reprezentantii PDL in parlament sunt niste idioti imi este din ce in ce mai greu sa l contrazic. Nu generalizez dar ca de obicei majoritatea pune eticheta.

    tucu

    20/10/2010 at 12:18 pm

  5. Deputatii coalitiei nu au stiut ce voteaza ? Ha ,Ha, Ha ! Asta da minciuna gogonata sau trist adevar privind capacitatile intelectuale a reprezentantilor natiunii in parlament .
    Si acestia sint deputatii coalitiei guvernamentale care vor sa reformeze Romania ? Ma faceti sa rid in hohote ! 😆 😆 😆

    Ștefan A.

    20/10/2010 at 12:23 pm

  6. Acum,ca sa nu fie caraghiosi,vor lua alte masuri de contracarare.Asa se pregatesc de motiune?Cu capul in nori?

    ela

    20/10/2010 at 12:30 pm

  7. Domnul presedinte Basescu trebuie sa semneze imediat legea asta , care reduce TVA la unele produse alimentare dar si la terenuri edificabile + scuteste de impozit toate pensile pina la 2.000 lei .
    Asa da o invatatura de minte domnului Boc si partidului acestuia, PDL. Sa se spele ei pe cap cu aiurerile pe care le combina in parlament . Nu este posibil sa asteptam ca presedintele sa salveze mereu prostia si incapacitatea altora . De aici poate sa inceapa demiterea lui Boc .
    PS. Nu am auzit de tara in care reprezentantii guvernului sa nu prezinte CLAR SI INECHIVOCABIL opinia guvernarii privind unele acte legislative . Mai ales propriilor deputati care sustin guvernul .
    Mama ce prostie au combinat astia . Logic , in baza capacitatilor intelectuale ! 😆

    Ștefan A.

    20/10/2010 at 12:41 pm

  8. idioti

    deontologie 2.0

    20/10/2010 at 12:47 pm

  9. Nu au ministru pentru relatia cu parlamentul,care sa prezinte pozitia guvernului!
    Aia chiar nu e functie onorifica,are un scop clar si precis.
    La fel de bine,cunoscand agenda parlamentului,sa-si trimita ministrul de resort .

    ela

    20/10/2010 at 12:54 pm

  10. Pentru a sublinia si mai mult lipsa de profesionalitate :
    In care tara democratica , pensile au un regim fiscal diferit de salarii ? In nici macar una . Ar insemna discriminare fiscala in baza sursei de venit legale . Care este interzisa.
    Daca scutesti pensile pina la 2.000 lei /lunar de impozit , trebuie sa scutesti si salarile pina la aceiasi cifra lunar , de impozit . Justitie de baza , elementara , dar cu toti diplomatii in drept din politica mioritica , nu ma mir ca nu au habar de elementele fundamentale .
    Va iesii un scandal cu FMI de toata pomina . Sper din toata inima sa semneze presedintele legea . Boc , PDL , mergeti linistiti acasa ! 🙂

    Ștefan A.

    20/10/2010 at 1:07 pm

  11. Putem interpreta minunea asta si ca o lovitura sub centura data lui Basescu care va fi pus in situatia de a returna legea -care contravine evident intelegerilor cu FMI .
    Si sa te tii urlete cum ca Basescu nu iubeste poporul si vrea sa l vada cu burta goala.
    Multumim deputatilor PDL pentru o noua saminta de scandal.

    tucu

    20/10/2010 at 1:29 pm

  12. Legea a fost votata si de 115 membri parlamentari PDL.
    Inclusiv de ministri care sint si parlamentari . Printre altii , Udrea, Botis ,Ialomiteanu (ministru finantelor 🙂 )
    Imposibil de crezut ca nu stiau ce voteaza . Ar insemna ca natiunea are reprezentati in parlament niste cretini . 😦

    Ștefan A.

    20/10/2010 at 1:39 pm

  13. Buna ziua,
    gafa monumentala a deputatilor din arcul guvernamental care da apa la moara tonomatelor.
    iRTV numai despre asta vorbeste de azi dimineata.
    Adrian Vasilescu incearca sa explice ce ar insemna reducerea TVA, dar cred ca degeaba. Astia au gasit un subiect de ros, ca oricum despre Vantu n-au chef sa spuna nici un cuvintel.

    cedric

    20/10/2010 at 1:42 pm

    • Cedric salut!
      nu prea multa lume mai cred in ceea ce spun ei. Aud asta de mai peste tot 🙂

      Theophyle

      20/10/2010 at 2:52 pm

  14. Vad ca Botis spune ca legea trebue aplicata asa cum a fost votata.
    DESTEPTUL DE Ialomiteanu arunca pisica la BASESCU.
    SI Boc tace.
    Eu incep sa cred ca a fost votata voit asa. Sa vedem ce urmeaza.

    tucu

    20/10/2010 at 1:42 pm

    • imbecili frate, pe asti i-am votat, deci nici eu nu ies prea bine!

      Theophyle

      20/10/2010 at 2:53 pm

  15. Salutare !
    Azi la pranz am reusit sa imi inveselesc colegii austrieci cu povestea asta. 😆
    Cum mai merge revolutia din octombrie ?

    KingSnake

    20/10/2010 at 2:35 pm

    • KS Salut 🙂
      care revolutie? De-a dreptul ocupatie 😆

      Theophyle

      20/10/2010 at 2:51 pm

      • Ocupatia roboteilor prosti … de la ziaristi si votanti la parlamentari, ministri, prim ministru. Partea proasta cu roboteii este ca nu reusesc sa iasa din logica asta si pe cat sunt de folositori pentru cei ce-i dirijeaza pe atat sunt de daunatori cand scapa de sub control.

        KingSnake

        20/10/2010 at 3:09 pm

  16. Iar roboteii il considera intamplarea „accident reperabil” produs de o defazare.Cate defazari or mai fi fost?

    ela

    20/10/2010 at 3:18 pm

  17. Postare noua 🙂

    Theophyle

    20/10/2010 at 3:40 pm


Comentariile sunt închise.