Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Reconstrucţia PD-ului

Interviul dlui Blaga la B1 inseamna nici mai mult si nici mai putin decat intoarcerea in timp la partidul democrat al anilor ‘90. Dupa cum se stie, nici un partid care s-a intors la pozitionari anterioare nu a castigat alegeri nicaieri in lumea democrata. Partidul monolit s-a terminat cam peste tot, am ramas noi codasii democratiei originale sa ne convingem de acest lucru. Blaga este cel de al treilea om politic roman care se doreste mana de fier, alaturi de “plastelinele” Ponta si Antonescu. Fara indoiala ca Blaga are avantaje, el totusi a facut ceva si poseda un record de activitate ministeriala pozitiva pana la ultima boroboata cu demonstratia politistilor la Cotroceni.

Sunt sigur ca Blaga cunoaste bine o parte din electoratul PD-L, din nefericire pentru el nu-l cunoaste in totalitate.   Blaga uita ca electoratul pe care-l doreste va avea o confruntare dramatica cu fesenisti mai experimentati decat el, baietii rosii de la PSD. Laudele pe care le aduce unora dintre baronii PD-L si felul in care el intelege comunicarea il transforma in ceea ce am subliniat mai sus, un dinozaur care chiar nu pricepe ca totusi lucrurile se mai schimba, la fel ca si oamenii.

Incet dar sigur, apropindu-ne de congresul “mult asteptat” apele se limpezesc in PD-L si  cel putin o parte din acest partid nu ma atrage de loc. Incepe o reconstructie a PD-ului lui Roman, sper ca vom avea si o alta constructie mai accesibila sperantelor noastre.

Vizionand ieri doua personalitati din acelasi partid, Blaga si Baconschi, nu cred ca ar fi greu sa alegi, cel putin daca ai  o logica sanatoasa. Trecut intunecat sau viitor cu sanse de ceva mai bine.  O postare buna si pe blogul lui Mihnea pe Codex.

P.S. Postari noi si pe Politeia Digest (NATO) si Contributors.ro

Written by Theophyle

13/10/2010 la 2:28 pm

42 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Theophyle, salut, nu mai comentez aici ce am spus deja de Blaga, insa trebuie sa inteleg un lucru.

  Partidele si-au atins limitele maxime ale bazinelor electorale. Numai Basescu intelege asta.

  Blaga si restul gugustiucilor inteleg viata unui partid ca avinhd momentul culminant la mobilizarea la voturi a electoratului captiv. Pentru Blaga, guvernarea = administratie si persuasiunea electoratului = mobilizare la vot in ziua alegerilor.

  Prin reforrma radicala a partidelor, prin introducerea uninominalului pur si a votului prin corespondenta, actualele bazine ale partidelor electorale vor fi sparte si, odata cu asta, si coabitarea subterana dintre partide.

  Blaga si restul nu au nici un interes sa faca asta, insa Basescu are. Nu va fi deloc catastrofa pentru PDL daca se reformeaza radical, cum se teme Blaga. Dimpotriva, are un enorm bazin electoral: diaspora plus nemultumirii care acum nu mai voteaza pentru ca au realizat ca toti sunt la fel. Blaga e proba suprema ca FSN supravietuieste la adincime.

  Cetatean

  13/10/2010 at 2:36 pm

  • Daca iesea era inapoi la puscarire 🙂

   Theophyle

   13/10/2010 at 2:54 pm

   • corect!

    Cetatean

    13/10/2010 at 2:57 pm

 2. „”Nu mai este nimeni în stare să atace Guvernul. Păi, dacă eram eu în stradă cu 40.000 de oameni, vă scăpam şi de Băsescu şi de Boc. Ce-i aia, să ieşi în stradă şi să joci tontoroiu? Noi i-am ales, vorbesc aici în numele poporului meu şi nu al meu, personal, şi tot noi aveam dreptul să-i schimbăm, să luăm măsuri. Ei fură cu legea în faţă, iar un amărât care ia doi castraveţi ajunge la puşcărie. Păi, pe vremea mea, aveau tupeul să ridice tonul la mine Petre Roman, Văcăroiu sau Băsescu? Berceanu fugea de întâlnirile cu mine. Le era frică, iar acum au ajuns buricul pământului. Cât despre Boc, ce să spun, e doar o mascută, un subpolitician”, a declarat Miron Cozma pentru REALITATEA.NET.

  Cozma nu a uitat nici de mai vechile răfuieli cu Ion Iliescu, negând că a fost vreodată apropiat de fostul lider al PSD. „O singură dată m-a invitat Ion Iliescu la o Zi Naţională. A încercat să mă cumpere cu posturi în anii 90. Voia să înfiinţeze o Gardă Naţională, un fel de Gardă Pretoriană, gen Arkan, unde să mă pună şef peste armata lui personală”, a mai spus Cozma pentru REALITATEA.NET.

  Medicamente, tata.

  Cetatean

  13/10/2010 at 2:40 pm

  • Doi banditi expirati 😦

   Theophyle

   13/10/2010 at 2:54 pm

 3. E admirabila declaratia lui Cozma. Parca mai ieri eram la scoala si auzeam ca vin minerii spre Bucuresti.

  Cetatean

  13/10/2010 at 2:41 pm

 4. Recomand cu caldura citirea articolului de pe Politeia Digest intrucit e vorbba nici mai mult nici mai putin de sfirsitul posibil al NATO.

  „During the Cold War, NATO was a military alliance with a clear adversary and purpose. Today, it is becoming a group of friendly countries with interoperability standards that will facilitate the creation of “coalitions of the willing” on an ad-hoc basis and of a discussion forum. This will give its member states a convenient structure from which to launch multilateral policing actions, such as combating piracy in Somalia or providing law enforcement in places like Kosovo. Given the inherently divergent core interests of its member states, the question is what underlying threat will unify NATO in the decade ahead to galvanize the alliance into making the sort of investments and reforms that the Strategic Concept stipulates. The answer to that question is far from clear. In fact, it is clouded by its member states’ incompatible perceptions of global threats, which makes us wonder whether the November Summit in Lisbon is in fact the beginning of the end for NATO„.

  Cetatean

  13/10/2010 at 2:45 pm

  • noi stiam asta mai de mult, nu?

   Theophyle

   13/10/2010 at 2:57 pm

   • Evident, insa e bine ca deja incepe sa devina loc comun.

    Cetatean

    13/10/2010 at 2:59 pm

 5. E rar sa semnalez un articol de pe voxpublica, dar o fac, pentru ca arata cite tinichele are „durul” Blaga legate de coada si de ce se opune el reformistilor.

  http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/vasile-blaga-cel-frumos-si-batalia-pentru-pnl-53577.html

  „Altfel, e interesantă și opțiunea lui Vasile Blaga pentru refacerea alianței cu PNL. La fel ca și Valeriu Stoica, Blaga pare să fi înțeles că PDL are nevoie de ”motorul” liberal pentru a nu rămâne pe dinafară la viitorele alegeri ori, în cazul fericit, cel mult cu cota unui partid de buzunar. Dsitractive sunt, însă, atacurile dintre cei doi: Stoica spune că liberalii nu ar vrea să fie în alianță cu tripleta BVB, în timp ce Blaga sugerează că liberalii nu ar vrea să stea la negocieri cu Stoica. Din această aruncare de petarde peste tranșee rezultă însă un lucru de luat în seamă: alegerea viitorului președinte al PDL are o variabilă nouă – capacitatea acestuia de a negocia cu liberalii.”.

  Prin incercarea de a atrage PNL-ul in perspectiva 2012, Blaga de fapt slujeste intereselor PSD-ului, intrucit va da PDL iluzia ca pot cistiga guvernarea in 2012 si exact in 2012 PNL va face ce a facut Tariceanu in 2008, va refuza sa intre la guvernare. In 2008 Basescu a plusat in disperare, cu aducere a PSD la putere, din calcule strategice, insa in 2012 Basescu a avertizat ca nu va mai face nici un favor PDL.

  Practic, Blaga vrea sa perpetueze si in 2012 vesnicele aliente conjuncturale si sa amageasca PDL-ul cu promisiunea unei coalitii cistigatoare.

  Cetatean

  13/10/2010 at 2:51 pm

  • Om cinstit fara picatura de nepotism 😆

   Theophyle

   13/10/2010 at 2:57 pm

 6. Pe dracu!

  Blaga promite acelasi PDL: incapabil sa sara de un anumit prag, nevoit sa faca concesii si aliante la dreapta care se destrama pentru ca PNL-ul e de fapt condus de patriciu si Patriciu face jocurile PSD.

  PDL (si Stoica si Blaga) trebuie sa isi bage mintile in cap: a trecut vremea iluziilor, PNL NU E PARTID DE DREAPTA si nu trebuie luat in calcul pentru 2012.

  PDL e pe cont propriu si in 2012 si mai ales in 2014.

  Nu reuseste reforma radicala, chiar cu pretul pierderii alegerilor, s-a zis cu sperantele. PSD il va ingropa, ca si pe PNTCD. Mai greu, dar tot il va ingropa.

  Cetatean

  13/10/2010 at 3:02 pm

  • Cred ca ai dreptate. Probabil ca fesenisti vse vor alia cu PSD.

   Theophyle

   13/10/2010 at 3:12 pm

   • Blaga ameninta ca declanseaza rascoala in partid, daca partidul nu merge in directia dorita de el.

    Numai un FSN-ist face asta. E tipic.

    Eu vreau rascoala. Pariez un ban gaurit ca puterea in partid a lui Blaga e un mit bine intretinut, la fel cum a fost si calitatea sa de „dur” probata la Bucuresti in 2008 si in cazul demonstratiei jandarmilor.

    Cetatean

    13/10/2010 at 3:14 pm

    • Declaratia groaznicei purtatoare de pantofi si posete scumpe -Nuti Udrea arata clar ruptura din interiorul PDL.
     Zicea Nutisor „”Sper sa nu fie nevoie sa ne aliem cu PNL””
     Since si eu sper.Exista o vorba -mai bine te aliezi cu un destept chiar daca pierzi decit cu un prost la cistig.

     tucu

     13/10/2010 at 4:35 pm

 7. http://www.ziare.com/ioan-oltean/stiri-ioan-oltean/oltean-blaga-a-dat-un-avertisment-celor-care-se-cred-prea-puternici-in-pd-l-1048349

  Omul cu broscoiul.

  Individul asta merita o lectie. Fara Basescu, Macovei, Baconschi, Voinescu, nici dracu nu voteaza PDL.

  Cetatean

  13/10/2010 at 3:11 pm

  • Individul asta merita sa faca puscarie pentru magariile lui cu energia!

   Theophyle

   13/10/2010 at 3:13 pm

 8. Theophyle, lucrurile se indreapta spre cutite in PDL, insa dupa 1 ianuarie. Sa fie razboi, ca altfel in 2012 PSD e iar la putere, ori in combinatie cu PNL, ori in combinatie cu PDL.

  Cetatean

  13/10/2010 at 3:15 pm

 9. He he, Blaga a ajuns sa creada ca el e un soi de favorit al electoratului. Cred ca o sa aiba o surpriza. Astept sa-si lanseze programa de catindat la sefia PDL. Am o presimtire ca va suna cam asa:
  -Sub conducerea mea inteleapta voi propune ca daca PDL cistiga procente bune in 2012 sa marim salariile, sa reinstauram pensiile speciale…..

  Aha

  13/10/2010 at 3:41 pm

 10. blaga a avut merite;
  acum s-a transformat in cozminca al pdl;
  cind vor invata oamenii sa se retraga elegant?

  intamplator

  13/10/2010 at 3:49 pm

  • De abea dupa ce am postat am citit ce ai scris .Este graitor faptul ca amindoi avem aceiasi perceptie.

   tucu

   13/10/2010 at 4:16 pm

 11. @teophyle,
  Te rog frumos scoate poza lui Blaga din artiocol.
  Arata exact ca fostul meu secretar de partid si de cite orti ma gindesc la congresul PDL cu el la tribuna imi aduc aminte de vremurile acelea frumoase cu tov.Cozminca in prezidiu.
  Prentru PDL este prost ca el sau cei ce i seamana nu au aflat care este secretul unui politician bun-sa se retraga cind a expirat.

  tucu

  13/10/2010 at 4:15 pm

  • @tucu, salut 🙂
   Cred ca a facut suficiente lovele pentru cateva generatii, acum vrea sa intre si in istorie. Cat despre poza, este „naturala” nu o caricatura sau asa ceva, de la mama lui :mrgreen:

   Theophyle

   13/10/2010 at 4:41 pm

   • Blaga este incapabil sa depaseasca logica de partid asa cum a invatat-o el inainte de 89.
    Probabil ca isi imagineaza ,ca si amicul nostru Nelu Iliescu ca organizatia de baza va da ordin ca pe prima pagina din cartea de citire sau cea de istorie sa fie poza lor.

    Off topic.Am citit ca dupa vizita Dnei Cancelar urmeaza vizita fostului cancelar si asta la invitatia lui Nea Nelu.
    Daca sunteti informati Schroeder (sper ca am scris bine) va vorbi in nemteste sau in ruseste?

    tucu

    13/10/2010 at 5:08 pm

 12. e prea mult să credem că Baconschi va ajunge preşedintele partidului
  riscăm să ne iluzionăm – IAR – că se poate face TOTUL, DINTR-O DATĂ

  eu m-aş mulţumi şi cu Blaga – preşedinte (de partid, că nu va fi prim-ministru, remember?) şi Baconschi – secretar general, de pildă
  dar n-o să fie aşa, nu cred că Blaga va rîvni locul lui Boc

  importantă e consolidarea aripii noi în structura de conducere, nu neapărat la vîrf

  gabriel

  13/10/2010 at 4:40 pm

 13. aţi văzut „revoluţia” finanţiştilor din „toată ţara”?
  cum o tot umflă vuvuzelele, sperînd să le dea idei şi altora?

  vor stimulentele înapoi
  da, aţi văzut bine: stimulentele
  sper că Boc nu va ceda şantajului

  acuma ar fi momentul să rărească puţin personalul
  eventual să-i dea pe toţi afară şi să angajeze alţii, că sunt destui şomeri în ţară

  gabriel

  13/10/2010 at 4:48 pm

 14. prelipceanu – anunţînd multe localităţi din ţară în care ar fi fost, vezi-doamne, proteste similare – mi-a adus aminte de prezentatorul televiziunii romîne „libere” care anunţa fel de fel de diversiuni la revoluţie: ba că-i apa otrăvită, ba că nu ştiu unde-s terorişti etc.

  exact aceleaşi metode
  parcă nu s-ar fi întîmplat nimic în 20 de ani
  cît rău pot face ţării ăstea cîte un individ ca Iliescu! sau Vîntu!
  sigur, au nevoie de o reţea, un sistem pentru a face rău, dar de la cîte unul porneşte, de la indivizi
  ce istorie de coşmar!

  gabriel

  13/10/2010 at 5:05 pm

 15. altă similitudine: şi „revoluţia” asta e (filmată) în direct
  cu aportul TV, adică 👿

  gabriel

  13/10/2010 at 5:07 pm

  • vuvuzelele au fost exact acolo, pe holurile ministerelor, cînd au început protestele, de parcă i-ar fi aşteptat să iasă din birouri

   gabriel

   13/10/2010 at 5:12 pm

 16. sper să se ţină tare Blejnar, şeful ANAF
  să-i dea afară pe toţi!

  gabriel

  13/10/2010 at 5:08 pm

  • Ce zice Blejnar: „Sincer, nu cred ca veti mai lua stimulente. E mai bine sa ai un salariu decent decat sa iei pomana din stimulente”, a declarat Blejnar.

   Pomana asta a ajuns subiectul principal. De la pomana se trag toate protestele sindicale, ale militienilor, lupta opozitiei. Propun suspendarea de urgenta a lui Basescu, a incalcat articolul din Constitutie care garanteaza pomana.+

   Aha

   13/10/2010 at 5:30 pm

 17. Tot de pe hotnews: „Directorul OSIM, trimis in judecata de DNA. Prejudiciul pentru servicii informatice este de aproape 300.000 euro”. OSIM asta e Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci.
  Ei, ce business model au astia de la Apple, Microsoft, Adobe, etc? Vax, niste ageamii. Pai uite mica firmulata de IT locala care nu numai ca vinde un soft pe bani buni statului, incaseaza dupa aia 300000 de euro pentru intretinere.
  Cel putin asa credeau ei pina acum, dar daca comparam cu aducerea din condei a alora de la DNA: „avantaj patrimonial sau nepatrimonial, in forma calificata si continuata, delapidare, fals intelectual si uz de fals, instigare la fals intelectual si instigare la uz de fals, infractiune la Legea nr. 500/2002 (privind finantele publice), toate in forma continuata”.
  Ooops, parca nu mai suna asa bine.
  Sint curios ai cui amici erau si astia din OSIM?

  Aha

  13/10/2010 at 5:15 pm

  • Aha, baieti buni dadeau la toti. Sefu’ si adjuntul de la PD-l si PSD. Se schimba guvernarea se facea rotatia si afacerile continuau ca unse 😦

   Theophyle

   13/10/2010 at 7:22 pm

 18. […] the article here: Reconstrucţia PD-ului This entry is filed under Romania – Blogs, Theo-Phyl. You can follow any responses to this entry […]

 19. Buna Seara 🙂
  Postare noua 😆

  Theophyle

  13/10/2010 at 7:19 pm

 20. ce sã reconstruiesti la vîrf cînd baza e varzã, proatã si incultã cã nici la furat nu se pricepe??? 😦

  moshu49

  14/10/2010 at 5:28 am


Comentariile sunt închise.