Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

O zi obişnuită – 4 Octombrie / “stupiditatea candidatului din umbră”

Bună dimineata intr-o zi de luni, inceput de saptamana. Astazi vom avea la Bucuresti o minima termica de  5°C, si o maxima termica de  16°C, umiditate: 94%. In cea mai mare parte insorit, moderat si  racoare. Curs valutar BNR valabil azi: 1 EURO =   4. 2672 RON (-0.0002 RON); 1 USD = 3. 1061 RON (-0.0193RON); 1 EURO =  1. 3738 USD; (+0.0084).

FMI, principalul finanţator al României, estimează necesarul de bani al ţării pe 2011 la 38 mld. euro, în creştere cu circa 700.000 de euro faţă de 2010, dar cu aproape11 mld. euro mai puţin decât vârful din 2009. Aproape 19 mld. euro vor fi necesare pentru acoperirea datoriilor pe termen scurt scadente, din care 9,6 mld. euro în contul băncilor şi numai 3,9 mld. euro în contul statului. La acestea se vor adăuga datorii pe termen mediu şi lung de 10,8 mld. euro care ajung la maturitate anul viitor. Pe acest segment, companiile vor avea cel mai mult de plătit/refinanţat, adică 5,2 mld. euro, urmate de bănci cu 4,7 mld. euro, în timp ce statul va avea nevoie de 0,9 mld. euro. Pe lângă toate acestea, FMI estimează un necesar de finanţare a deficitului de cont curent de aproape 7 mld. euro. De asemenea, România va avea de acoperit ieşiri nete de capital aproximate la 1,6 mld. euro, incluzând investiţii în acţiuni, derivative sau alte instrumente. Mai multe puteti citi, aici.

Dosarele Fondului Naţional de Investiţii (FNI)  sunt mutate de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cea care a judecat recursul în cazul procesului FNI, la Tribunalul Bucureşti, care urmează să reanalizeze partea referitoare la unele părţi vătămate constituite ca părţi civile în faza de urmărire penală. ÎCCJ a decis în cadrul deciziei din 4 iunie 2009 privind dosarul FNI trimiterea cauzei spre rejudecare la instanţa de fond, respectiv Tribunalul Bucureşti, cu privire la unele părţi vătămate constituite ca părţi civile în faza de urmărire penală şi necitate la instanţa de fond şi de apel. Judecătorii au casat atunci, în parte, decizia Curţii de Apel Bucureşti (CAB), constatând greşita achitare a inculpatului Andrei Marius pentru complicitate la înşelăciune, precum şi a altor inculpaţi din dosar. Prin decizia de atunci, ÎCCJ a decis menţinerea pedepsei de 10 ani de închisoare cu executare pentru Ioana Maria Vlas, în dosarul privind prăbuşirea FNI. Instanţa supremă a stabilit că AVAS nu este parte responsabilă civilmente în proces, astfel că nu instituţia este obligată să îi despăgubească pe investitorii FNI. Ioana Maria Vlas a recunoscut că este vinovată de abuz în serviciu, însă a susţinut că a fost constrânsă moral să acţioneze în acest mod, ca administrator al SOV Invest. (Sursa:Agerpres)

Preţul gigacaloriei va rămâne, în această iarnă, la 100 lei plus TVA, iar subvenţia va fi acordată pentru toţi bucureştenii, a anunţat duminică, într-o conferinţă de presă, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu. ‘În urma unei analize serios făcute, am decis suportarea subvenţiei la gigacalorie şi în această iarnă, pentru toţi bucureştenii’, a precizat Oprescu, subliniind că efortul bugetar va fi de 226 milioane lei (52 milioane euro), până la finele iernii. Acesta a menţionat că reorganizarea RADET a început de un an, printr-o evaluare ale cărei concluzii vor fi prezentate CGMB săptămâna viitoare şi care vor sta la baza unor măsuri de reorganizare a servicului pentru ca anul viitor să nu mai existe probleme. Sorin Oprescu a spus că evaluatorii au propus o concesionare a RADET. (Sursa:Agerpres)

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, duminică, la ProTv, în emisiunea „După 20 de ani”, că nu ar susţine candidatura guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, la Preşedinţia României, el transmiţându-i acestuia să nu mai facă afirmaţii generale, „de neatacat din Patagonia până în Suedia”.Solicitat să comenteze afirmaţiile recente ale guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, referitoare la insuficienţa intenţiilor bune, la capcana populismului din discursul public şi la drumul spre iad, Antonescu a opinat că acestea au o „generalitate strivitoare”. „Afirmaţiile ex catedră ale guvernatorului sunt greu de comentat sau de infirmat. Au o generalitate strivitoare”, a spus Antonescu la Pro TV , care a adăugat că spusele lui Isărescu privind creşterea tendinţei de a promite mai mult din cauza apropierii alegerilor reprezintă „un adevăr general” la care subscrie. Întrebat textual dacă ar susţine candidatura lui Isărescu la funcţia supremă în stat, preşedintele liberal a dat un răspuns negativ, dar nu a detaliat. (Sursa:Mediafax) Imbecil sinistru acest adolescent batran!

Ministerul britanic al Afacerilor Externe a anunţat duminică o actualizare a avertismentului către britanicii care călătoresc în Franţa şi Germania, cu privire la o „puternică ameninţare teroristă”. Serviciile de informaţii occidentale au dejucat proiecte de atentate legate de al-Qaida, în mari oraşe din Marea Britanie, Franţa şi Germania, în stilul celor comise la Bombay, în India, în noiembrie 2008, unde au fost ucise 166 de persoane, a afirmat săptămâna aceasta presa anglo-saxonă. Avertizarea britanică intervine la scurt timp după un avertisment similar emis de autorităţile americane. Statele Unite au emis duminică o avertizare adresată americanilor care călătoresc în Europa, cu privire la riscuri „potenţiale de atentate teroriste”, cerându-le să fie atenţi în special în locurile publice, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat. (Sursa:Mediafax)

Written by Theophyle

04/10/2010 la 8:59 am

15 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. buna dimineata
  la cantonescu:
  @theopyle;cred ca adolescentii nu merita o asemenea jignire!
  adolescentii au idealuri,au solutii,e virsta cea mai frumoasa a vietii,traiesti vesnic nu ti-e teama de nimic
  ce are neispravitul de antonescu cu toate astea?

  intamplator

  04/10/2010 at 9:47 am

  • crinauc parca iese direct din operele lui caragiale.
   un demagog perfect.

   skorpion

   04/10/2010 at 9:53 am

 2. Mugur Isarescu il contrazice pe Basescu???
  sau si Basescu a vorbit de un nou acord cu FMI de tip precautionary …

  ca nu mai stiu exact!

  G

  skorpion

  04/10/2010 at 9:48 am

  • buna dimineata
   cum au prezentat declaratia lui isarescu e un model clasic de manipulare si distorsionare
   si basescu si isarescu au spus acelasi lucru:
   acord tip precautionary sau stand by
   numai ca
   declaratia lui basescu avea titlul:romania se va imprumuta de la fmi
   declaratia lui isarescu;romania nu va incheia un nou acord de imprumut cu fmi

   intamplator

   04/10/2010 at 10:21 am

 3. si citi se prind ca se incearca o manipulare?
  nu multi!

  skorpion

  04/10/2010 at 10:21 am

 4. cretinul repetent, a declarat

  parlamentul nu este un santier unde se face pontajul.

  el este pe mosia lui mä-sa, se duce cand vrea.

  adicä , el este ales cä e frumos si o oascä betivä- unul care vine sä latre un pic si pleacä la tv-ul mogulilor.

  dece sä pläteascä parlamentul ,leafä unor zilieri????

  theo

  04/10/2010 at 10:57 am

 5. Zilierii nu au ce cäuta in parlament;

  si asa; totzi liberalii sunt dupä locurile 3-4

  theo

  04/10/2010 at 10:58 am

 6. EU CRED CÄ:

  isärescu si bäsescu, sunt mai inmäsurä sä spunä ceva, decat cretinul ghiulangiu, färä nici o logicä si idee de economie.

  theo

  04/10/2010 at 11:00 am

 7. theo,
  salut si ma bucur sa te vad.
  ai dreptate cu privire la crinauc.

  in anumite parlamente din UE, daca un parlamentar lipseste … zile nemotivat, este dat afara.

  ar trebui introdusa si la noi aceasta masura!!!

  skorpion

  04/10/2010 at 11:06 am

 8. eu gäsesc cä este o sfidare la adresa parlamentului.

  institutzie care cere respect, ei nu fac nimic sä inpunä respectul, dar il cer.

  astia sunt escrocii ce vin in parlament, numai sä distrugä.s-au sä apere interesele
  mafiotzilor pe care ii reprezintä.

  poate nu ar fii räu.O PETITZIE

  cei ce lipsesc din parlamemt afarä

  theo

  04/10/2010 at 1:53 pm

 9. BUNÄ SCKORPION,

  si eu mä bucur sä te väd.

  as inra mai des si la copac, dar lada psd-istä

  mä scarbeste

  theo

  04/10/2010 at 1:55 pm

 10. para

  04/10/2010 at 2:36 pm

 11. Salutare!
  Stupid candid!

  Băşcăliosul

  04/10/2010 at 2:56 pm

 12. Da nai spus cinei imbecilu Antonescu sau Isarescu. Ca eu de aia citesc casa aflu ceva nou. Da si concret acuma.

  dadatroll

  05/10/2010 at 3:33 am


Comentariile sunt închise.