Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

După 20 de ani: unificări şi destrămari

Astazi 3 octombrie, germanii sărbătoreasc 20 de ani de la reunificarea ţării lor după 45 de ani în care au fost obligaţi să trăiască în două state diferite. Nu trecuse nici măcar un an de la căderea Zidului Berlinului. Tot in urmă cu 20 de ani aveau loc primele alegeri libere în fostele Republici Iugoslave. Ce a urmat ştim cu toţii. Fericirea unora si tragedia altora.

Lucrurile sunt prea recente pentru a le analiza din punct de vedere istoric asadar le putem numai documenta si mentiona ca fapte  premergatoare a unei noi ere despre care voi scrie putin mai tarziu.

Sunt lucrurile corelate, sunt parte dintr-un scenariu mondial pus la cale de marile puteri ale lumii? Sau sunt simple evenimente intr-o evolutie fireasca care au condus la prabusirea “imperiului rosu” de la rasarit?

Greu sa convingi astazi pe cineva ca lucrurile au fost o evolutie fireasca, putinele documente care au “rasuflat” in aceasta perioada indica limpede ca lucrurile sunt departe de a fi intamplatoare.

Afinitatile noii Germanii unificate spre rasarit si simpatiile trans-partidice (si SPD si CDU)  pentru vecinul la rasarit de Polonia si relatiile ambivalente cu colegii de Uniune  din Estul-Europei arata clar ca s-au facut aranjamente preliminare pe care probabil numai cei implicati le cunosc.

Politica  Germano-Rusa este aparent dictata de interese economice clare – Rusia are rezerve petroliere si Germania are nevoie de aceste materii prime. Germania are  technologii de vanzare, Rusia are nevoie de retehnologizare a infrastructurii ei invechite. Numai atat? Aparent si numai aparent!

Din nefericire ultimele declaratii ale Ambasadorului German in Romania, indica mult mai mult decat aceste aparente. Este greu de inteles discursul Excelentei sale Andreas von Mettenheim  in care indeamna la o mai buna intelegere cu vecinii din rasarit. Discursul a reusit intr-un fel  sa ne aminteasca multe lucruri neplacute, spre exemplu “Pactul Ribbentrop-Molotov”, din nefericire neabolit inca de urmasii lui Stalin.

Le uram numai bine germanilor dupa acesti 20 ani de la unificare si le sugeram ca intre Germania si Rusia se afla cateva State care au probleme cu uitarea trecutului si cu acceptarea unor imbratisari prea calduroase. Chestie de memorie!

P.S. Postare interesanta despre autocratii on-line pe Politeia Digest, de citit!

40 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Salut,
  Germania a mai facut alegeri proaste nu numai pentru ea dar si pentru ceilalti.
  Bolsevicii au fost finantati de kaiser pentru a-l slabi pe tar. Cu repercursiuni pina in clipa asta pentru noi cei care stam de vorba pe blog.

  Cind Bush spunea ca noi sa facem o punte spre rasarit era acceptabil venind de la America si de la un presedinte republican, dar cind vine de la o Germanie derutanta in ultimii ani, e un motiv de circumspectie

  Un tanar de stanga

  03/10/2010 at 2:45 pm

  • Poate că acum Germania are viziune și deja știe cum va arăta pasul următor, lumea viitoare lucru pe care clar nu l-a știut înainte de WWII. Poate că noi toți avem amintiri prea recente cu URSS și sîntem subiectivi sau poate că „Jurnalul rusesc” încă nu s-a tipărit în limba germană.

   Prea mulți de „poate”?

   filadel

   03/10/2010 at 3:36 pm

   • Saluty filadel 🙂

    Sunt printre putinele lucruri pe care nemtii nu le pot avea niciodata, viziunea 🙂 Nu apartine caracterului lor national!

    Theophyle

    03/10/2010 at 5:19 pm

 2. Salutare!
  Îmi amintesc cum am resimţit bucuria emoţionantă pentru soarta unui popor echivalent nouă, privit prin prisma regimului (ră)pus la zidul destrămnat.
  Poate nemţii o caută, mai vor o dată, fiindcă n-au prins gustul saturaţiei, iar scuza intereselor economice nu se judecă după astfel de senzaţii.

  Băşcăliosul

  03/10/2010 at 3:31 pm

  • Băşcăliosule,
   simpatiile celor din Est sunt meritate de ei, au avut aceasi soart ingrata ca si noi. Nu prea se simt ei bine desi sunt germani 100%!

   Theophyle

   03/10/2010 at 5:37 pm

 3. Desi admiram statele occidentale civilizate, sa luam aminte ca acestea au interese care, de prea multe ori, noua romanilor ne-au daunat pe termen lung.

  Galeata cu pixeli

  03/10/2010 at 3:36 pm

  • Salut Galeata, 🙂
   atunci sa nu le admiram!

   Theophyle

   03/10/2010 at 5:20 pm

 4. Salut 🙂
  Ce minte (memorie) scurta pot avea nemtii…
  E de datoria noastra sa le reamintim de ceea ce vor acum sa ascunda sub pres. Sa le stam ca „sula-n coaste” 🙂

  Diana

  03/10/2010 at 3:38 pm

  • Salut Diana,
   Nu au de loc memorie!

   Theophyle

   03/10/2010 at 5:38 pm

 5. i-am admirat pe nemti pana ce am putut sa examinez modul de gindire
  nu-i mai admir;nu inseamna ca nu ii respect,dar privesc lucrurile mai circumspect:
  -oricat ar dori sa ascunda nu exista pentru ei decat: 1.nemtii,englezii nordicii si olandezii
  2.francezii,
  3.restul la gramada pe care ii dispretuiesc

  si mai recent am o nedumerire care nu mi-a fost explicata de nici un german: cum se poate ca un cancelar a doua zi dupa ce nu mai e in functire sa fie angajat de gazprom(apropo,acel cancelar a semnat un contract avantajos pentru gazprom=conducta pe sub baltica)
  cum ar fi reactionat germania daca balcerowicz ar fi fost angajat de gazprom a doua zi dupa ce nu a mai fort mf in Polonia?
  sa nu se inteleaga ca postarea este a unuia care spune ca strugurii sunt acri;n nemtii au si parti bune dar in ultima suta de ani-dupa indepartarea lui bismarck-politic au mers din catastrofa in catastrofa;sper ca america sa i tina in friu ca si pina acum si sa nu decida sa devina izolationista

  intamplator

  03/10/2010 at 3:54 pm

 6. Nu ca n-ar avea parti bune, si inca destule.
  Dar in ceea ce-i priveste pe rusi, nu vad mai departe de lungul nasului. Si nu invata ca asta e o alegere proasta.
  E un fel de a spune „noi sa fim sanatosi, s-avem o bucatica putin mai mare pentru noi si restu’ sa va duceti naibii, de vreme ce nu ne sunteti de folos”. Bucatica va fi si de data asta cam greu de inghitit…

  Diana

  03/10/2010 at 3:58 pm

 7. Salutari!
  Incep cu o maturisire:cind aud rusa mi se face rau si stiu ca Rusia e inca un pericol…totusi nu inteleg atitudine asta conflictuala. Iar cind vine de la tine Theophyle sint de-a dreptul…interesat (reflexul ar fi s-o refuz) DE ce?

  „Intimplator” judeca Germania si fostul ei cancelar de parca ar vorba de A.N sau E.Boc… si habar nu are cum arata procesul decizional dintr-o tara normala.
  Nu G. Schröder a asemnat pt contractul ala ci Germania prin mina lui Schröder. Nu era semnat daca Germania nu avea nevoie de el sau daca avea alternative. Nu a fost decizia lui.

  Eu sint nedumerit cind vad ca Romania se screme sa puna ceva pe masa, la capatul celei mai lungi periode de pace si prosperitate din istorie, si ma intreb cum ar arata lucrurile daca vechile conflicte, polite neplatite si altele ar mai fi inca actuale.?
  Poate nemtii au invatat ca trebuie sa fac lucrurile si altfel dupa 100 de ani de catastrofe?
  A vizitat cineva cimitirele alea cu morminte goale de la nemti? Credeti ca Schröder a inteles pina acum ce facea tatal lui prin Romania si de ce nu s-a mai intors acasa?

  Tio

  03/10/2010 at 4:25 pm

  • E plin de cimitire din alea , Tio si de la Strasbourg la vale….
   Cimitirele ar trebui sa intareasca inima spre o Europa Unita prospera si aliata cu SUA. E singura cale.
   Nu e inca momentul sa pactizezi cu o Rusie in care democratia e inca o vorba de duh , iar debusolarea guvernatilor este un fapt.

   Un tanar de stanga

   03/10/2010 at 4:31 pm

   • Debusolare? Nu cred. Baietii aia stiu exact ce fac si de ce. Si au inceput sa apara rezultate/resurse. Sper sa fim noi cei care gresim in atitudinea noastra fata de Rusia 😉

    Tio

    03/10/2010 at 5:16 pm

  • Salut Tio 🙂

   1. legitim sa o refuzi! refuz-o
   2. cunosti un singur lucru bun (obiectiv !) pe care Rusia l-a infaptuit pentru romanii, in ultimii 150 de ani!
   3. Nemtii nu au invatat nimic din istoria lor, chiar nimic!

   Theophyle

   03/10/2010 at 5:27 pm

   • Nu a facut nimic bun si inca nu s-au linistit.
    De asta trebuie Vestul imbratisat fara rezerve. Neconditionat.
    Nemtii au invatat destule din istoria lor, si au si capacitatea sa traiasca cu greselile lor. Noi sintem cei care nu am invatat nimic. Ultimele saptamini mi-au demostrat ca nu am depasit perioada Caragiale.

    Tio

    03/10/2010 at 6:26 pm

    • Da Tio, inclusiv rolul lor major in destramarea Iugoslaviei.

     Nu Teo, INCA nu au invatat suficient si probabil nici tu nu ai citit suficient.

     Theophyle

     03/10/2010 at 6:45 pm

     • F. probabil ca au existat interese obscure (am vazut citeva declaratii ale lui Gianni De Michelis din perioada respectiva care erau f f dubioase).
      Mie imi scapa de ce dar nici Yugoslavia nu era o constructie sanatoasa. Pina la urma slovenii si croatii (si cine a coordonat si executat ireprosabil Operation Storm? ;-)) au luptat si murit pt independenta si nu nemtii si italienii?

      Tio

      03/10/2010 at 6:57 pm

      • Theophyle, o intrebare…dar din vina ta…ca m-ai facut sa incep sa gindesc… 😉
       E posibil ca americanii sa fi fost proxy pt nemti in Croatia? Sau au existat alte interese importante si pt americani?

       Tio

       03/10/2010 at 7:21 pm

       • Exact asa prietene, exact asa! Incepem sa o deslusim. Cred ca trebuie analizata f. bine strategia germana in Balcani inclusiv ultimul discurs desprte care am vorbit eu.

        P.S. Trebuie sa intelegi ca eu sunt germanofon si multe din articolele mele pe acest blog pot fi interpretate ca germanofile!

        Theophyle

        03/10/2010 at 7:24 pm

       • 🙂 🙂 🙂

        ca să înțelegi jocurile geopolitice trebuie să lași … puțin … din mînă mouse-ul.

        filadel

        03/10/2010 at 10:36 pm

  • @tio/ buna ziua

   cred ca asemanator cu Dvs au gindit multi in 36 cand hitler a intrat in zona demilitarizata,probabil la fel si chamberlain la praga;
   nu doresc o polemica,suntem liberi sa credem ce vrem
   ati avut ocazia ca un german din vest sa va spuna cegindeste sincer despre un ostland?
   cit despre gestul lui schroeder: nu aveti dreptate;ce face schroeder se numeste cel putin trafic de influenta;sa lasam gluma cu procesul decizional;tot dupa logica dvs si hitler a ajuns cancelr in urma procesului decizional dintr-o tara civilizata ,cu traditie…

   intamplator

   03/10/2010 at 6:21 pm

   • corectie:chamberlain la munchen

    intamplator

    03/10/2010 at 6:23 pm

   • Greu de replicat la argumentele dvs dar da, am avut chiar mai multe ocazii. Mi-au dat si de mincare, mi-au repart chiar si dintii… si nu am intilnit oameni care sa le fie mai rusine de trecutul lor.
    Prefer oamenii care mai gresesc celor pt care nu se aplica nici legea gravitatiei.

    Tio

    03/10/2010 at 6:42 pm

    • repet:va respect opinia insa
     faptul ca v-au dat de mincare,ca v-au reparat dintii(sper ca nu dupa ce vi i-au spart)ca nu le e rusine de trecutul lor-desi eu cred ca ar trebui,si mai ales ar trebui sa nu uite-tot nu ma convinge;
     am fost cativa ani in ” intimitatea” gindirii lor-desi nu vorbesc germana(din pacate)si i-am observat;nu m-au convins ca au viziune si in plus mi s-au parut plini de ei,genul acela al carui unic defect este ” ca are dreptate intotdeauna” insa nu la indivizi ci proiectat la o natie intreaga;
     poate ca asta e si defectul lor major;
     recent:credeti ca daca germania nu a realizat ca euro e mai bun decit marca,ca prin euro isi asigura dominatia economica in ue mai sprijineau moneda? nu,si culmea o fac cu ingroparea greciei;ca grecia e unde e nu e numai vina ei,cu grecia s a intimplat ce se intimpla acum in romania cu amaritii aia care si-au luat credit doar cu buletinul;s-a profitat de ei
     asta e in stare sa faca germania,sa profite de oricine pentru a-si asigura suprematia;nu poate acum in lume,macat in ue

     intamplator

     03/10/2010 at 7:03 pm

 8. Ucraina cam ca Romania, CC dupa cum bate vantul 🙂
  Curtea constitutionala da puteri sporite presedintelui – Ianukovici,(la fel ca si ceilalti lideri din tari exsovietice) dupa ce modificarile constitutionale (urmare revolutiei portocalii)redusera din puterea presedintelui Kucima , la insistentele aceluiasi Ianukovici.

  Un tanar de stanga

  03/10/2010 at 4:25 pm

 9. Galeata cu pixeli

  03/10/2010 at 4:32 pm

 10. […] posted here: După 20 de ani: unificări şi destrămari This entry is filed under Romania – Blogs, Theo-Phyl. You can follow any responses to this entry […]

 11. […] După 20 de ani: unificări şi destrămari This entry is filed under Romania – Blogs, Theo-Phyl. You can follow any responses to this entry […]

  • Liiceanu „furios” la „Ultima editie”( a doua parte a emisiunii ), la Tvr.
   Omul asta are un discurs impecabil.

   Lucian

   03/10/2010 at 6:11 pm

 12. Salutare
  Germania unificata , Yugoslavia destramata , Romania pe drumuri si eu cu raceala , la pat !
  Situatia nu este de loc roza dar viitorul va fi in mod sigur mai bun ! 🙂

  Ștefan A.

  03/10/2010 at 6:55 pm

  • Salut Stef 🙂
   Asa prietene avem nevoie de optimism!

   P.S la postarea de ieri o cititoare a blogului ti-a trimis un link „personalizat”!

   Theophyle

   03/10/2010 at 6:58 pm

   • Citit . Vinul bun e in butoaie mici . E ca si femeia . 🙂 Cu cit mai natural , cu atit mai bun ! 🙂
    Nu sint un adept a modei de acum cu chimica artificiala care face ravagii prin vinuri ! 😦

    Ștefan A.

    03/10/2010 at 7:33 pm

  • vorba tatului meu in 91
   „neamtul nu uita ce i-a facut sirbul in 41”
   si credeti-ma ca tata habar nu are de geopolitica

   intamplator

   03/10/2010 at 7:07 pm

  • padri,

   Ieri ti-am scris ca o sa ma dedulcesc si eu cu vinuri italiene. (la fatza di loco):). Ma duc undeva mai la nord, langa Venice cu jobu’- cum le zicea? delegatie? . Asa ca o sa „compatimesc” cu tine 🙂 mai de aproape.
   (program incarcat, sper sa am timp sa vizitez Venetia cel putzin)

   eugeni

   03/10/2010 at 7:09 pm

   • Salut eugeni
    Venetia e frumoasa dar scumpa ! 😆
    Cind vei vizita Italia ca turist( si nu pentru delegatie) locurile de vizitat (alea mai putin cunoscute dar extraordinare )nu sint prin ghidurile turistice .
    In linie generala ; exista turismul de masa si turismul de TOP! 🙂
    Uite aici unde am dus eu rudele venite in vizita acum o luna.(si ei tot la Venetia dar am convins familia sa vina mai spre centrul tarii , unde locuiesc eu . )

    http://www.frasassi.com/

    @ adina vad ca este apasionata de vinuri bune . In Italia are ce gasii dar cam greu prin centrele comerciale .

    Ștefan A.

    03/10/2010 at 7:27 pm

 13. Postare noua 🙂

  Theophyle

  03/10/2010 at 7:35 pm

 14. @ Stefan

  nu sunt eu pivnicer,dar suntem in acelasi club CDVNA adica: clubul degustatorilor neautorizati de vin din Arad.Avem norocul cu o prietena care a terminat oenologia la Budapesta si este si degustator autorizat in Ungaria. Patru dintre noi suntem prieteni de peste 20 de ani am fost la Forum Studentesc in Timisoara,am lucrat cu George Serban(autorul Proclamatiei de la Timisoara cu celebrul punct 8).Eu sunt pasionata de Toscana unde am fost prima data in 1991.Am rude acolo. Ne plac vinurile italiene si am fost la mici producatori in Italia de unde am luat cateva sticle la degustat.

  adina

  03/10/2010 at 10:24 pm


Comentariile sunt închise.