Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

O zi obişnuită – 30 Septembrie / “CSAT – Poliţia la raport!”

Bună dimineata intr-o zi de joi. Astazi vom avea la Bucuresti o minima termica de  10°C, si o maxima termica de  19°C, umiditate: 92%. Mai mult insorit, rece. Curs valutar BNR valabil azi: 1 EURO =   4. 4.2719 RON (+0.0071 RON); 1 USD = 3. 1416 RON (-0.0234 RON); 1 EURO =  1. 3598 USD; (+0. 0123).

Curtea Constituţională (CCR) a amânat cu o săptămână verdictul privind legea unitară a pensiilor, în urma sesizărilor de neconstituţionalitate depuse de PNL şi PSD – ridicând şi mai mult temperatura în jurul celei mai controversate legi trecute de Parlament în această legislatură. Dincolo de aspectele vizibile – precum o ipotetică fraudare a votului la trecerea legii de Camera Deputaţilor sau de nemulţumirile sindicatelor faţă de creşterea vârstei de pensionare, pentru toţi, la 65 de ani – sunt aspecte în lege care au o relevanţă extrem de importantă pentru viitorii pensionari. Legea stabileşte punctul de pensie la 732,8 lei şi, în baza acestuia, vor fi făcute toate calculele viitoare. Într-o primă etapă, pensiile vor fi indexate 100% cu inflaţia şi 50% cu valoarea reală a creşterii câştigului salarial mediu. După 2020, valoarea câştigului salarial adăugat la pensie va scădea la 45%, pentru ca din 2020 să dispară. Opoziţia şi sindicatele acuză legea, invocând restrângeri de drepturi. Magistraţii, care iniţial au contestat legea întrucât le reducea pensiile, nu şi-au format un punct de vedere de ultimă oră. În vară, Curtea Constituţională a exceptat această categorie de la recalcularea pensiilor. Pensiile în plată ale magistraţilor vor rămâne ca acum (80% din venitul pe ultima lună), dar viitoarele pensii vor intra pe sistemul unic – cât ai contribuit, atât primeşti. (Sursa:ZF)

Preşedintele Traian Băsescu a convocat azi, de la ora 13,00, la Palatul Cotroceni, şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Potrivit Departamentului de Comunicare Publică al Administraţiei Prezidenţiale, şedinţa face parte din categoria şedinţelor ordinare care se convoacă trimestrial, conform legislaţiei în vigoare. ”Data privind desfăşurarea şedinţei Consiliului pentru trimestrul al III-lea al acestui an a fost stabilită la începutul lunii septembrie şi adusă la cunoştinţa membrilor CSAT în data de 13 septembrie a.c. Pe ordinea de zi a şedintei Consiliului sunt incluse tematici referitoare la mandatul României privind Summit-ul NATO de la Lisabona (19 – 20 noiembrie 2010); Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării; Aderarea României la spaţiul Schengen; analiza Strategiei Naţionale de Ordine Publică în vederea supunerii documentului dezbaterii publice; Strategia de dezvoltare a aviaţiei în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor; activităţile desfăşurate şi rezultatele obţinute în procesul de prevenire şi combatere a evaziunii fiscale”, se precizează în comunicat. (Sursa:Agepres) Fara a fi pe agenda intalniri este asteptat si Raportul MAI referitor la evenimentele din 24 septembrie.

Guvernul a decis să elimine impozitul minim, de la 1 octombrie, urmând ca firmele să plătească impozit pe profit până la finele anului, iar începând cu 2011 să fie ţintite doar domeniile cu evaziune fiscală. „Firmele vor plăti de la 1octombrie şi până la 31 decembrie 2010 impozit pe profit, iar de la 1 ianuarie 2011 impozitul va fi ţintit spre domenii de evaziune fiscală”, a precizat la rândul său ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu. Impozitul minim, introdus în primăvara anului trecut, este cuprins între 2.200 lei (aproximativ 500 euro), dacă firmele au venituri totale de până la 52.000 lei, şi 43.000 lei (circa 10.000 euro) pentru venituri de peste 129 milioane lei. Firmele care înregistrează profit plătesc impozit de 16%, dar nu mai puţin de limita minimă aferentă intervalului de venituri în care se încadrează. La începutul acestui an, Guvernul a intenţionat să înlocuiască impozitul minim cu un impozit forfetar, însă măsura a fost amânată. (Sursa: Mediafax)

Prin vânzarea pe Bursă a unor pachete semnificative de acţiuni din companiile pe care le mai are în portofoliu statul îşi poate acoperi şi găurile la buget, dar poate contracara şi tendinţa de depreciere a monedei naţionale, evitând astfel un nou împrumut de la FMI. În 2009, statul a împrumutat 20 de miliarde de euro de la FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială, principala motivaţie fiind că banii sunt necesari pentru ca Banca Naţională să-şi crească rezervele valutare pentru a apăra cursul. Ulterior, o parte din bani a ajuns la bugetul de stat pentru plata pensiilor şi salariilor bugetarilor. În acelaşi timp, statul polonez a vândut pe bursă acţiuni de câteva miliarde de euro şi nu a avut nevoie nici de împrumut de la FMI, iar deprecierea zlotului a fost mai mică decât cea a leului. Mai multe in ZF.

Atacuri teroriste în Marea Britanie, Franţa şi Germania, planificate în Pakistan, au fost dejucate de serviciile de informaţii, a anunţat marţi postul britanic de televiziune Sky News, citând surse din domeniul spionajului. Atacuri simultane erau prevăzute la Londra şi în mari oraşe franceze şi germane, a precizat postul, adăugând că planul se afla într-un stadiu avansat, dar că atentatele nu erau iminente.  Activişti din Pakistan, care au planificat atentatele, se aflau sub supraveghere de ceva timp , a precizat Sky News. Potrivit postului, operaţiunea „avea o legătură cu al-Qaida şi, posibil, cu talibanii”, care vizau Europa. Acesta era ” cel mai serios proiect de atentate planificat de al-Qaida în ultimii ani „, pus la punct de lideri ai reţelei, refugiaţi în regiunile tribale ale Pakistanului, a afirmat BBC. (Sursa:Mediafax)

Va urez o zi buna!

Written by Theophyle

30/09/2010 la 8:47 am

3 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. CC a aminat pentru 6 octombrie.

  este coincidenta?

  pe 7 octombrie va fi un miting, cica, urias de protest.

  CSAT – asteptam informatii, poate ca nu ne vor fi furnizate toate privind ce s-a intimplat si ce se dorea sa se intimple pe 24 septembrie

  skorpion

  30/09/2010 at 10:09 am

 2. In sfarsit o veste buna: au scos mizeria de impozit minim. Sper sa-i tina trendul asta! 🙂

  robert muster

  30/09/2010 at 10:45 am

 3. Postare noua!

  Theophyle

  30/09/2010 at 2:15 pm


Comentariile sunt închise.