Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Ameninţari reale

Televiziunea britanica Sky News, a anuntat acum doua zile ca serviciile secrete occidentale au dejucat un plan, pregătit în Pakistan, privind comiterea de atentate teroriste contra Marii Britanii, Franţei şi Germaniei. Sky News nu este exact una din televiziunile pe care eu le consider dintre cele mai bune surse pentru stiri de genul acesta. Cand insa The Wall Street Journal (WSJ) dedica un articol central in editia de astazi, lucrurile incep sa devina serioase.

Articolul publicat de WSJ dezvaluie ca seful CIA, Leon Panetta,  a plecat  urgent in Pakistan pentru a discuta unele probleme referitoare la masuri anti teroriste urgente  si   Secretarul american pentru Securitate internă, Janet Napolitano, a declarat în Senat miercurea trecută că ţările occidentale sunt ameninţate de o „creştere a activităţii” grupărilor extremiste islamiste, comploturile fiind din ce în ce mai greu de dejucat. La rândul său, şeful serviciilor americane antiterorism, Michael Leiter, estima într-o declaraţie scrisă că „Europa este principalul obiect al atenţiei Al Qaeda”.

Serviciile secrete occidentale, americane si europene au reusit sa descopere un complot identic cu cel petrecut in Mumbai (India), care s-a terminat cu 163 de victime in 2008. Granita dintre Pakistan si Afganistan este probabil locul din care au iesit grupele teroriste spre Europa. Turcia de astazi, mult mai apropiata islamistilor, a fost teritoriul de tranzit spre Europa. Avand in vedere ca teritoriul proaspat “independent” din Kosovo este infiltrat de retele islamiste si de acolo prin Bosnia, drumul spre Europa este deschis.

Waziristanul de Nord este teritoriul pricipal ale  mişcărilor talibane din Pakistan, si este considerat de serviciile occidentale ca centrul  care grupează talibani de toate soiurilor in mare parte afiliati  la Al Qaeda. Sunt cunoscute legaturile nefaste intre serviciile Pakistaneze si aceste grupari si de aici si libertatea aproximativa a acestora in aceasta regiune.

De ce Europa este principalul obiect al atenţiei Al Qaeda? Din trei cauze clare – prima ar fi faptul ca Europa este parte din NATO si NATO duce un razboi crunt impotriva talibanilor in Afganistan. A doua cauza – pentru ca Europa a devenit extrem de facila extremistilor talibani, mult mai facila decat SUA, care a stiut sa-si controleze granitele printr-o legislatie extrem de restrictiva (Patriot Act). In sfarsit, a treia cauza ar fi faptul ca in Europa occidentala exista mari grupuri de cetateni de origine islamica apropiati mai mult originilor decat statelor gazda. Terorismul are nevoie de baze de iesire care pot asigura o larga colaborare cu elementele teroriste.

Intr-un final as putea mentiona ca tiganii sunt un “pericol” mult mai minor pentru Occident decat acesti talibani si bazele lor de sustinere. Drumul spre iad este presarat de bune intentii. De aceasta data serviciile occidentale probabil au reusit. Intrebarea este daca reusita aceasta va fi permanenta?

P.S. O analiza Starfor despre Afganistan puteti citi pe Politeia Digest

14 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. […] more here: Ameninţari reale This entry is filed under Romania – Blogs, Theo-Phyl. You can follow any responses to this entry […]

 2. e real ;intrebarea este
  pacifistii si antiamericanii europeni-care au uitat ce a fact us pentru ei,si mai face-inteleg asta?
  inteleg ca aca nu era us aceste atentate s-ar fi intamplat?
  inteleg de ce trebuie sa fie armatele din tarile lor in afghanistan?
  sunt intr-o tara din astea „care au devenit automultumite”(@theophyl te rog cuvantul corect pt complacent)si observ antiamericanismul surd care exista la oamenii obisnuiti si ii intreb de ce ,nu stiu am impresia ca e o moda sa fii antiamerican,ca aceea sa fii ecolo;
  pina ce ceva nu-i va trezi in mod real nu-si vor da seama de ce e in lume;
  se alearga dupa tinte false,desemnate de clovni ca sarkozy sau berlusconi,sau la noi ca ponta&antonescu,dar nu vad esenta
  teama mi-e ca avea dreptate chairmanul pc chinez” europa va deveni un muzeu locuit”
  nu va imaginati:am un angajat care a venit sa ma roage sa-l concediez;il intreb de ce:pai iau ajtor de somaj eur 800 si mai lucrez la negru cu 800-1000 eur ,stau la parinti si nu trebuie sa vin in fiecare zi la servici.acum are salariu net de eur 1900
  asta e europa din pacate,si cind ma uit la ei vad si partile ele nu numai pe cele bune
  cit se va mai putea suporta acest sistem pomanagiu?

  intamplator

  30/09/2010 at 5:46 pm

  • salve,

   automultumite = autosuficiente??

   da, constat si eu ca printre prieteni si amici este cool sa fii antiamerican… ma surprinde acest lucru, dar in acelasi timp consider ca este un fel de a-si manifesta propriul lor complex de inferioritate, in general, si vizavi de americani, in particular.

   mitingul de ieri de la bruxelles si in toata europa este directionat de fapt impotriva Germaniei, care a impus sau incearca sa impuna Spardiktat-ul, dictatul economisirii aka austeritate.

   si toata europa se revolta, Ro in special

   skorpion

   30/09/2010 at 5:57 pm

 3. cit kkt poate sa manince si acest lider de sindicat

  „Asteptam si hotararile CSAT de astazi (joi N.R.), nu putem exclude surprize, evident neplacute. Ne asteptam la restrictionarea drepturilor si libertatilor sindicale sau la desfiintarea unor structuri sindicale odata cu remilitarizarea statului.

  Va asigur ca vom avea reactii prompte la astfel de gesturi”, a spus liderul BNS.

  de fapt unii organizatori ai mitingurilor (foste si viitoare) exact asta asteapta, sa se ajunga la violente, apoi sa urle, iar politrucii sa-l suspende pe Basescu.

  niste javre ordinare ca sa parafrazez

  skorpion

  30/09/2010 at 6:08 pm

  • in legatura u ceea ce ai spus mai sus 🙂

   http://patrupedbun.net/cele-10-4-porunci-ale-stangii/

   Theophyle

   30/09/2010 at 6:13 pm

   • aha, bine spus!

    mai trebuia mentionat:

    toti americanii este 🙂 niste prosti !!!
    vorba multora

    skorpion

    30/09/2010 at 6:19 pm

   • Hehe asa este. – We no speak Americano 🙂 este in top in toate tarile 🙂
    Australienii de la Yolanda be cool au dat lovitura mizind exact pe ura complexatilor mindri de gunoaiele de acasa.

    Un tanar de stanga

    30/09/2010 at 7:33 pm

  • De loc. Inseamna ca kazahi ne-au tras-o si in loc de bani ne-au bagat in afacere ca actionari minoritari. In loc de bani statul a primit belele 😦

   Theophyle

   30/09/2010 at 6:14 pm

   • da, asa m-am gindit si eu, dar stirea tot interesanta ramine in sensul ca kazahii fac ce nu ar fi dorit sa faca…

    skorpion

    30/09/2010 at 6:18 pm

    • ei au marit capitalul social si au platit statului cu harti in loc de bani, ei ramanad de fapt majoritari. Deoarece firma este in pierdere statul nu vede nici dividente 😦

     Theophyle

     30/09/2010 at 6:27 pm

 4. Sal1tare, mey ce-mi plac mie stingistii astia. Si sa-i vad condusi de Fidel Castro ori de Che Guevara.

  1. America este în mod unic rea.
  2. America nu este niciodată îndreptăţită a se apăra.
  3. Oamenii analfabeţi din societăţile sărace sunt superiori americanilor.
  3. Nu ne interesează tiraniile din ţările din lumea a treia, cu excepţia situaţiei în care putem da vina pentru existenţa lor pe Statele Unite sau Israel.
  Cita prostie se rautate poate emana din asemenea asertiuni;))

  victor L

  30/09/2010 at 7:35 pm

 5. Buna seara 🙂
  postare noua 🙂

  Theophyle

  30/09/2010 at 8:00 pm


Comentariile sunt închise.