Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

O zi obişnuită – 14 Septembrie / “Judecătoarea Costiniu”

Bună dimineata intr-o zi de marti. Astazi vom avea la Bucuresti o minima termica de  13°C, si o maxima termica de  28°C, umiditate: 68%. Mai mult insorit, caldura placuta,arid. Curs valutar BNR valabil azi: 1 EURO =   4. 2360 RON (-0.0093) ; 1 USD =  3. 3288 RON (-0.0281); 1 EURO = 1. 2806 USD (+0.0079). Leul s-a apreciat pe fondul sentimentului pozitiv de pe pieţele financiare europene indus de încheierea acordului Basel privind reglementarea sistemului bancar şi de datele economice pozitive din China. Comitetul Basel pentru Supraveghere Bancară a instituit duminică seara un nou acord privind reglementarea sistemului bancar, care prevede majorarea rezervelor de capital ale băncilor, măsurile urmând să fie implementate până în 2015. Producţia industrială a Chinei a crescut cu 13,9% în luna august faţă de perioada similară a anului trecut, peste aşteptările analiştilor, semn că a treia mare economie a lumii îşi menţine avântul în pofida măsurilor guvernului de a limita creditarea şi speculaţiile imobiliare.

Tribunalul Bucureşti as respins ieri susţinerile apărării lui Sorin Ovidiu Vîntu, potrivit cărora interceptările convorbirilor acestuia s-au făcut fără autorizaţiilor emise de instanţă, judecătorul indicând mandatele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie emise într-un caz de siguranţă naţională. Mai mult, judecătorul afirmă că datele furnizate în temeiul articolul 11, litera d, din Legea 51/1991 privind siguranţa naţională pot „fără îndoială constitui temeiul sesizării din oficiu a organelor de urmărire penală, exigenţele dispoziţiilor Codului de procedură penală privind probatoriul ce poate sta la baza unei măsuri de arestare preventivă sau, eventual, condamnări cerând ca aceste date, ce intră în categoria actelor premergătoare, să se coroboreze cu alte mijloace de probă, obţinute în condiţiile Titlului III din Codul de procedură penală”.Vîntu, Stoian şi Ţurcan au fost arestaţi în 10 septembrie, contestaţia lor faţă de această măsură urmând a se judeca miercuri, de către Curtea de Apel Bucureşti. Judecătoarea Viorica Costiniu de la Curtea de Apel Bucureşti va face parte din completul de trei judecători, care va soluţiona, miercuri, recursul lui Sorin Ovidiu Vîntu privind arestarea sa, au declarat, luni, surse din magistratură. Alături de Viorica Costiniu, vor intra în sala de judecată şi judecătoarele Luciana Mera şi Cristina Rotaru. (Sursa: Mediafax)

Fiscul a pus sechestru asigurător pe activele Rompetrol Rafinare (Petromidia) pentru a împiedica vânzarea acestora până la recuperarea datoriei de 517 milioane de euro. Kazahii de la Rompetrol, care controlează Rompetrol Rafinare (RRC) – compania care deţine rafinăria Pe­tro­midia au optat pentru plata cash a întregii datorii de 571 mil. euro în momentul în care au făcut prima plată parţială de 54 mil. euro în luna august, susţine Sorin Blejnar, preşedintele ANAF. „Rompetrol putea să convertească obligaţiunile în acţiuni, însă a făcut deja o plată prin care a optat pentru răscumpărarea totală, deci nu mai are posibilitatea de a opta pentru conversia în acţiuni, în opinia juriştilor noştri. Dacă conflictul va ajunge în instanţă, acesta ar putea fi cel mai mare proces comercial din ultimii 20 de ani. Rompetrol şi-a angajat deja cele mai mari trei case de avocatură de pe piaţă, NNDKP (Nestor), Ţucă, Zbârcea şi Asociaţii şi Muşat şi Asociaţii pentru reprezentare juridică în acest caz. (Sursa:ZF)

Ford, Opel şi Chevrolet sunt mărcile care au urcat în topul celor mai bine vândute mărci în primele opt luni ale acestui an, potrivit statisticilor jucătorilor din piaţa auto, în timp ce Dacia, Volkswagen şi Renault s-au menţinut pe acelaşi poziţii, respectiv locurile unu, trei şi patru. Piaţa auto a continuat declinul la nivelul lunii august, vânzările de maşini înregistrând o scădere de aproximativ 40% faţă de perioada similară a anului trecut, la 6.700 de unităţi.August ar fi astfel cea de-a doua lună consecutivă din acest an în care vânzările de automobile continuă declinul, reintrând pe un trend descendent.  Cea mai mare scădere înregistrată la nivelul lunii august a avut-o marca Hyundai, cu un declin de 56%, la 360 de autovehicule, urmată de Fiat cu 56% la un volum de aproape 200 de maşini. În top zece, singurele mărci care au punctat un avans luna trecută aparţin grupului american General Motors, respectiv Opel şi Chevrolet. La nivelul primelor opt luni, Chevrolet rămâne singura marcă dintre primele zece care a înregistrat o creştere, cu un avans de peste 22%, la aproape 3.100 de autovehicule. Mai multe puteti citi, aici.

Criza financiară va accelera transferul puterii economice către statele emergente, în condiţiile în care ritmul lor de redresare este mai rapid decât cel al ţărilor dezvoltate, potrivit Centrului pentru Cercetări Economice şi de Afaceri din Londra, transmite Bloomberg. Statele din Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) vor reprezenta 66% din PIB-ul mondial, în 2015, comparativ cu 77% în 2004, potrivit institutului.

Din OCDE fac parte 33 din cele mai mari economii ale lumii, între care Statele Unite, Marea Britanie şi Japonia.  „Pentru economiile occidentale, următorii cinci ani vor fi marcaţi de dificultăţi mari, iar activităţile economice mondiale se vor concentra tot mai mult în state precum China, India, Rusia şi Brazilia şi, într-o măsură mai mică, în Mexic, Canada şi Australia”, a declarat Owen James, analist al institutului londonez.

Ponderea Statelor Unite în economia mondială va scădea în 2015 la 22,6%, de la 25,3 în 2007. În cazul Germaniei, această pondere se va reduce de la 6,1% la 5,3%, iar pentru Marea Britanie de la 4% la 3,3%. Contribuţia Chinei la economia mondială se va majora de la 7% la 11,4%, iar cea a Indiei de la 1,9% la 2,9%.Economia Indiei va devansa Rusia, Canadia şi Spania până în 2013, potrivit institutului. (Sursa: Mediafax)

Va urez o zi buna!

33 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. buna dimineata

  Raho crede ca bocutz nu apuca sarbatorile de iarna la guvern; in poll position e o anumita doamna blonda
  http://rahoveanu.wordpress.com/2010/09/14/%C2%AE-toamna-se-scot-muraturile/

  razvan

  14/09/2010 at 9:41 am

 2. Salut!

  Totul depinde de vointa lui Basescu. Este foarte posibil ca Boc sa mai ramina exact cit sa incerce asumarea pe legile grele (salarizare-pensii si Justitie). Nu as paria ca Udrea vrea sa fie PM, as zice mai degraba ca Udrea incearca, avind voie de la Cotroceni, sa constituie o contrapondere la influenta greilor care l-au luat ostatic pe Boc. Acum, ca doi grei ai picat, Udrea a devenit o persoana extrem de grea in relatia Centru-teritoriu PDL. Nu este exclusa candidatura EU la presedintia partidului, ca un fel de iepure pentru Baconschi.

  Protestele din 22 nu au legatura cu Guvernul, e mai degraba o urgentare a mitingurilor programate in octombrie, odata cu motiunea PSD. Urgentarea a venit din cauza lui Vantu. Insa daca se face miting pe 22 si iese o fisiialaa, cum banuiesc eu, pe 16 octombrie sindicalistii nu vor putea aduce mai mult de 20 de mii de oameni.

  UNPR isi incordeaza muschii, vroiau ceva dupa remaniere si nu au primit. Insa nu sunt ei fraieri sa plece de la Guvernare, nu da Oprea Apararea pe promisiunile pesediste…

  Un articol interesant pe evz mi-a semnalat ca se petrec lucruri mai degraba bune in PDL. De frica alegerilor din 2012, in jur de 30 de deputati duri (nu cumva chioar vreo 30 deputati erau aia care cereau demisia lui Boc la remaniere, reusind s aprovoace caderea greilor?) militeaza pentru cesterea puterii teritoriului in raport cu Guvernul, asta traducindu-se inclusiv in introducerea VU pur. Oamenii vor sa stie daca au locurile eligibile garantate si daca se apuca de pe acum sa faca niscaiva campanie. Domle, las ca e buna si panica asta fata de apropierea lui 2012!

  http://www.evz.ro/detalii/stiri/cum-incearca-pdl-sa-opreasca-dezertarile-905834.html

  Cetatean

  14/09/2010 at 10:09 am

 3. Scena politica oricum se va anima brusc dupa discursul lui Basescu din 21 septembrie, despre care incep anumite ziare de doi bani sa descopere, prin „surse”, ca va aborda problema uninominalului si mai ales a revizuirii Constitutiei. Mari „surse”, Basescu a spus direct la TVR ca in toamna asta trimite proiectul revizuiriiin Parlament, problema e doar de tonul cu care deschide partida de sah: da cu pumnul in masa sau ii roaga frumos.

  Cetatean

  14/09/2010 at 10:13 am

 4. Prietenul TOG are o frumoasa dar trista relatare a inceputului de an nou scolar din posatura de parinte. Merita sa o cititi, se va intelege cit de putred e sistemul si de ce hahalerele il ataca la greu pe Funeriu. Evident, Cati plingacioasa e cea mai buna ministra forever.

  Recomand cu caldura articolul lui TOG, acuitatea sa e remarcabila. De 10 ani, de cind s-au scos examenele de admitere in facultati, si de cind orice licean vrea si trebuie sa faca facultatea, scoala, de la clasa I pina la a 12-a, e in degradare continua.

  http://turnofftheglory.com/blog/2010/09/14/13-septembrie-impresii/

  Cetatean

  14/09/2010 at 10:55 am

 5. Cetatean

  pe frontul guvernamental se va intampla ceva
  Basescu si-a dat seama de caracterul lui boc cu ocazia remanierii, de (in)competenta bocutzului probabil stia mai de mult
  or, Base nu e omul care sa stea si sa priveasca drobul de sare

  razvan

  14/09/2010 at 10:59 am

 6. Razvan, sunt de acord cu tine. Nu trebuie uitat ca Opozitia isi joaca ultimul cartus pe sesiune parlamentara, daca baga motiune pe 16 octombrie. In situatia ca Boc nu pica, el poate ramine relaxat sa incerce sa adopte, cit se poate, legile grele, insa nu vad cum poate el sa scape de o asumare a unui pachet legislativ.

  Daca Boc pica, vom vedea ca nu intimplator Basescu deschide preventiv frontul Constitutiei. Mie imi miroase a nominalizare de premier politic pro-Basescu, in eventualitatea demiterii Guvernului.

  Cum ai spus, Boc si-a atins limitele umane atunci cind a preferat sa fie de partea tripletei. A pierdut din vedere esentialul.

  Cetatean

  14/09/2010 at 11:04 am

 7. S-a terminat recalcularea pensiilor speciale. Militarii au scapat ieftin.

  http://www.realitatea.net/6-200-de-pensii-speciale-au-fost-recalculate-si-reduse-cu-pana-la-80prc_745189.html

  Cetatean

  14/09/2010 at 11:06 am

 8. Si, in fine, se pare ca scandalul tonomatelor pe tema Vantu si incercarea de a-l atrage pe Basescu in scandalul arestarii „la comanda politica” iese invers: Basescu creste in sondaje. Normal! 🙂 Nici nu era nevoie de sondaje sa iti dai seama.

  http://www.ziare.com/sorin-ovidiu-vantu/arestat/combinatia-vintu-basescu-o-greseala-tactica-1041691

  Cetatean

  14/09/2010 at 11:15 am

 9. penelistii astia sunt incoerenti, cine va fi prim-ministru pana la urma, Crinela sau Proiectul?

  razvan

  14/09/2010 at 12:09 pm

 10. Salut politeia! Răzvan, buna intrebare 🙂

  http://noradamian.wordpress.com/2010/09/05/proiectul/

  noradamian

  14/09/2010 at 12:12 pm

 11. Multumesc de promo Ceatatean. Referitor la scoala am impresii proaspete si probabil voi scrie despre scoala din nou. Un aspect si mai neplacut. Maine am sedinta cu parintii. Daca nu ar fi copii entuziasmati, as fi complet deprimat. Am pierdut la competitia G-Can.
  Am timp de lucrat mai mult pe freelancing. Sper ca acolo va merge mai bine.
  O zi minunata va doresc.

  Turnofftheglory

  14/09/2010 at 12:18 pm

  • Of, prietene, nu ma steptam, zau, sa pierzi….minareala curata, imi vine mie sa zic, avind in vedere cit le-a luat sa delibereze 😦

   Cetatean

   14/09/2010 at 12:21 pm

   • ce junk de model au ales aia, o copie de la mare distanta dupa Coca-Cola, searbada si fara nerv, bearks! Nu voi cumpara niciodata berea lor de doi bani!

    Cetatean

    14/09/2010 at 12:24 pm

    • Nu o lua asa prietene. E un design bun si a acstigat. Nu isi bat joc de produsul lor cu junk.
     Asta e. Mai mult freelancing sperand ca imi iese pe cealalta parte. Desigur ca nu imi place sa pierd dar nu vom ponegri designerul.

     Turnofftheglory

     14/09/2010 at 12:30 pm

     • TOG, pentru mine e junk. Oricum nu sunt mare bautor de bere, insa sincer cutia nu imi place. Searebad, fara nerv si fara nici un „vino-ncoace”

      Cetatean

      14/09/2010 at 12:39 pm

 12. frumos articolul Norei, asa este: Crin asta e ca frunza frasinelului: ba el, ba proiectul, ba chiar alt nume a fost vehiculat…Nici el nu mai stie cite proiecte are!

  Ieri a trimis o scrisoare deschisa parintilor, la inceput de an scolar. O porcarie politizata, insa in ea scrie asa:

  „Ca parinti, trebuie, de asemenea, sa le spunem copiilor nostri ca dascalii lor sunt, cei mai multi, oameni pregatiti, de la care au ce invata, si nu teroristi care atenteaza la bugetul de stat, ori trantori platiti degeaba„.

  Expresa asta in gura lui Crin suna a funie in casa spinzuratului, omul cu cel mai mare numar de absente in Parlament, 1% din totalul sedintelor!

  Cetatean

  14/09/2010 at 12:20 pm

 13. Cetatean

  14/09/2010 at 12:30 pm

 14. Nora, salut 🙂
  cum pretind sa vina la putere, daca nu sunt in stare sa se inteleaga asupra unui prim-ministru imaginar; zic imaginar pt ca psd-ul niciodata nu o sa le cedeze postul, fisa asta inca nu le-a picat

  razvan

  14/09/2010 at 12:31 pm

 15. Atac la ANI

  http://www.pesurse.ro/2010/9/14/efii-ani-la-un-pas-de-revocare.html

  Ghici cine face parte din Comisia aia de la Senat care a cerut schimbarea conducerii ANI?

  1. Preşedinte Frunda György UDMR
  2. Vicepreşedinţi Frâncu Emilian Valentin PNL
  3. Secretari Rotaru Ion PSD+PC
  4. Membri Berceanu Radu Mircea PD-L
  5. Fodoreanu Sorin PD-L
  6. Haşotti Puiu PNL
  7. Iordănescu Anghel Mixt
  8. Lazar Sorin Constantin PSD+PC
  9. Marian Valer PSD+PC
  10. Necula Marius Gerard PD-L
  11. Niţă Mihai PD-L

  Altceva ma uimeste: unanimitate???!

  Cetatean

  14/09/2010 at 12:35 pm

 16. De remarcat ca aceasta componenta a comisiei NU se gaseste pe site-ul Senatului, fiind nevoit sa o iau din alta parte.

  http://m.cdep.ro/pls/parlam/structura.co?leg=2008&cam=1

  Cetatean

  14/09/2010 at 12:38 pm

 17. cetatean, multzam!În politica opozitiei, care a depăsit baremul prostiei obisnuite, gaunosul crin poate fi oricine. Chiar si iohannis. 😀

  noradamian

  14/09/2010 at 12:44 pm

 18. Răzvan, exact! Imaginatia prostului fara limite 😆

  noradamian

  14/09/2010 at 12:45 pm

 19. cetatean, atac la conducerea ANI? Frica mare, mare de tot a jupânilor 🙄

  noradamian

  14/09/2010 at 12:47 pm

 20. Nora, sa asteptam sa avem mai multe informatii, site-ul ala de unde am luat eu informatia nu e prea credibil, e al unui pesedist incurcat cu o liberala si cu care a facut un copil. Pentru mine e destul cit sa iau cu un gram de sare stirea.

  Cetatean

  14/09/2010 at 12:53 pm

  • informatia e reala, e si in evenimentul zilei

   razvan

   14/09/2010 at 1:29 pm

 21. Buna ziua,
  declaratii la sediul UNPR.
  Marian Sarbu: UNPR nu va vota nici o motiune de cenzura si nici o propunere de suspendare a presedintelui.
  UNPR ramane fidel coalitiei de guvernare si nu este de acord cu nici o actiune de destabilizare a tarii.

  In schimb, sefii de la sindicate nu se inteleg absolut deloc intre ei.
  Unii (Oprescu) anunta greva generala a functionarilor din administratie pe 27 sept., altii (Marica) nici in uvor sa auda de o greva nepregatita.
  Se pare ca nici pe Marius Petcu nu-l sustin toate confederatiile sindicale pentru mitingul din 22 septembrie.
  A intrat dihonia intre ei, ceea ce e de bine.

  cedric

  14/09/2010 at 2:02 pm

 22. Cedric, merci! 🙂 buna informatia cu UNPR.

  Cetatean

  14/09/2010 at 2:12 pm

  • Salut,
   Cred ca evolutiile in cazul Vantu stabilizeaza pe TB si implicit da curaj coalitiei de la putere

   Un tanar de stanga

   14/09/2010 at 2:31 pm

   • interesantă intervenţia lui Harnagea (apropiat de Emil Constantinescu …şi Patriciu, parcă 🙂 )

    gabhry_el

    14/09/2010 at 2:46 pm

 23. cred ca ura personala de Nush e mai mare la Harnagea decit apropierea de emilica sau costache

  Un tanar de stanga

  14/09/2010 at 3:22 pm

 24. postare 9

  razvan

  14/09/2010 at 6:54 pm


Comentariile sunt închise.